aknyt8 25.02.08, 23:10 Kto powinien podczas wesela roznosić alkohol?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kreatywni Re: roznoszenie alkoholu 26.02.08, 10:30 Czy z tym starostą i drużbą to jakaś zasada? Tradycja? Wytłumaczcie mi bo mogę strzelić jakąś gafę na własnym weselu... Posiłki roznoszą kelnerzy, napoje bezalkoholowe gdy się kończą też donoszą kelnerzy, a alkohol już nie? Czy jest to związane z pilnowaniem alkoholu? Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: roznoszenie alkoholu 26.02.08, 10:33 a co to jest dróżba ?? taki inny dróznik ? bo chyba nie chodzi o drużbę ? Odpowiedz Link Zgłoś
nati.82 Re: roznoszenie alkoholu 26.02.08, 10:36 Sprawa wygląda tak, że drużba jest odpowiedzialny za wódkę, ponieważ - jak wiadomo - tego na stołach zabraknąć nie powinno i dlatego też taka osoba, mniej pijąca i obrotna czuwa nad wszystkim i wie, gdzie co donieść itd. Odpowiedz Link Zgłoś
izunia280608 Re: roznoszenie alkoholu 26.02.08, 10:57 U mnie w rodzinie od zawsze wódkę roznosi tata panny młodej. To chyba właśnie zależy od tradycji danego regionu Polski bądź tradycji w rodzinie Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: roznoszenie alkoholu 26.02.08, 11:09 to pewnie jesteś ze Śląska lub Małopolski Bo mój tato uważał, ze to jego obowiązek A drużby na moim weselu jak i druhen nie było... Odpowiedz Link Zgłoś
izunia280608 Re: roznoszenie alkoholu 26.02.08, 11:29 Nie, jestem z woj. mazowieckiego z Ciechanowa Odpowiedz Link Zgłoś
xbozenkax Re: roznoszenie alkoholu 26.02.08, 12:06 Ja jestem z małopolski i na weselach na które tu chodziłam alkohol roznosił zarówno ojciec pani młodej jak i pana młodego. Byłam tez na weselu na którym wódką zajmowała sie specjanie do tego opłacony pan i donosił on też napoje. U nas będą to robić kelnerzy bo w końcu tacie też się należy chwila zabawy a nie ciągłe spoglądanie gdzie wódki brakuje. Ale każdy robi wg swojego uznania. Odpowiedz Link Zgłoś
arszana co za durna tradycja 26.02.08, 15:24 wlasciwie jakis przezytek, alkohol roznosza kelnerzy, bo sa obsluga, a pilnowanie czy nie zabraknie alkoholo przez druzbe i roznoszenie go to moim zdaniem nie fair, jest wiele niedorzecznych obyczajow i wcale nie trzeba im holdowac, rownie dobrze mozna by bylo pokazac gosciom zakrwawione przescieradlo.... nie badzmy niewolnikami durnych tradycji. Odpowiedz Link Zgłoś
jola.pedagogspoleczny Re: co za durna tradycja 27.02.08, 11:44 Wódkę na weselu roznosi starosta (stariści)- może to być albo świadek, albo ojcowie młodej pary, albo osoba poproszona przez młodych o bycie starostą (w takim wypadku to ona zajmuję się roznoszeniem wódki czy wyręczaniem młodych o decydowaniu czy już podać następny posiłek- taki gospodarz sali). Ale jak widać wszystko zależy od regionu. PS U mnie na Dolnym Śląsku wódkę roznosli ojcowie pary młodej (ale muszę zaznaczyć, że mój teść jest z Wielkopolski i on też uważał to za naturlane). Odpowiedz Link Zgłoś
travka1 Re: roznoszenie alkoholu 27.02.08, 14:50 tylko i wylacznie kelner, chyba,ze chcesz zafundowac - tacie,tesciowi,swiadkowi czy komus tam cos wiecej poza zabawa na Twoim weselu Odpowiedz Link Zgłoś