akinom887 16.05.08, 01:01 Mam pytanie.Po slubie chcialabym zostac przy swoim nazwisku.Czy istnieje mozliwosc zmiany nazwiska na meza po kilku latach zwiazku?????Prosze o pomoc!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milowy_las Re: Czy moge zmienic nazwisko......??? 16.05.08, 08:59 ten temat już był tysiąc razy walkowany. Mozesz zmienic tylko w wyjątkowych przypadkach,np jak nazwisko brzmi jak imię i jak źle się kojarzy lub jest ośmieszające. Twoje widzimisię nie bedzie wyjątkowym przypadkiem... Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.aim Re: Czy moge zmienic nazwisko......??? 18.05.08, 08:29 a nie lepiej mieć dwa? Tzn. "uznać" męża nazwisko.. Przecież oba mają taką samą moc prawną, w ten sposób możesz używać tylko pierwszego albo tylko drugiego ale na przyszłość nie będziesz miała problemów - nie będziesz musiała zmieniać, bo rzeczywiście Twoje widzimisie tu nic nie ma do rzeczy To już się w sądzie załatwia.. Odpowiedz Link Zgłoś
michal_powolny12 Re: Czy moge zmienic nazwisko......??? 18.05.08, 17:50 Nie w sądzie a przed kierownikiem urzędu stanu cywilnego. Nie warto zmieniać nazwiska-jest z tym więcej zachodu niż korzyści. Odpowiedz Link Zgłoś
klusska1 Re: Czy moge zmienic nazwisko......??? 21.05.08, 14:24 Temat niby wałkowany tyle razy - ale mimo wszystko wiadomości przez Ciebie podane nie są prawdziwe. MOŻESZ zmienić nazwisko w po slubie tj. dodać swoje, męża, odjąć któreś w przypadku dwuczłonowego. Ja dodałam swoje do męza 2 lata po slubie i właściwie jedynym powodem było "moje widzimisie" jak to okresliła milowy_las. Po miesiącu miałam pozytywna decyzje a po 2 nowy dowód. Odpowiedz Link Zgłoś
veeto1 Re: Czy moge zmienic nazwisko......??? 18.05.08, 18:24 Do swojego dołóż nazwisko męża i będiesz miała dowolność w posługiwaniu się. Mam koleżankę, która tak zrobiła. Swoje pańieńskie obcobrzmiące nazwisko zostawiła tylko dlatego, że w pracy ma mnóstwo kontaktów z cudzoziemcami, dla których typowo polskie nazwisko męża jest dla nich nie do wymówienia. Od lat posługuje się więc dwoma. polskim w Polsce i tym "zagranicznym" poza nią. Odpowiedz Link Zgłoś
akinom887 Re: Czy moge zmienic nazwisko......??? 18.05.08, 21:54 Dziekuje za odpowiedzi.Nie wiedzialam,ze przy dwoch nazwiskach(moim i meza) bede miala mozliwosc poslugiwania sie tylko jednym...Wygodne,ale chyba nie w urzedach.... Odpowiedz Link Zgłoś
michal_powolny12 Re: Czy moge zmienic nazwisko......??? 18.05.08, 22:02 Przykro mi ale wybierając opcję zmiany nazwiska (a jest nią przyjęcie wyłącznie nazwiska męża jak i dodanie do swojego nazwiska małżonaka) nie masz możliwości swobodnego manipuowania danymi osobowymi. We wszytkich relacjach urzędowych MUSISZ posługiwać się swoim nowym pełnym nazwiskiem. Nie możesz wybierać sobie członów. Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: Czy moge zmienic nazwisko......??? 18.05.08, 22:10 kwestię nazwiska trzeba dobrze przemyśleć. Jeżeli ktoś chce "swobodnie posługiwac sie nazwiskami" to lepiej nie zmienia nazwiska, albo przyjmie męża. I tak w banku, urzędach, w pracy należy się posługiwac tym, na które się zdecydowalo. Ja mam podwójne. Zawsze posługuję się dwoma, bo od dnia ślubu po prostu tak się nazywam i juz Odpowiedz Link Zgłoś
izazdo chyba przesadzacie 19.05.08, 10:21 Znam kupe kobiet, ktore maja nazwisko dwuczlonowe, a posluguja sie jednym z nich. Ja tez tak zamierzam. I wszyscy mi truja: - ze dwuczlonowe za dlugie, w formularze sie nie zmiesci (a ile tych wnioskow sie wypelnia? Dwa na rok? Pięć? Rzeczywiscie, katastrofa). - Ze podpisac sie ciezko (jakby nie istnialy podpisy-parafki, ktore mozna skleic z dwoch sylab, po jednej - pierwszej - z kazdego nazwiska). - Ze jednym w urzedach poslugiwac sie nie mozna (a w ilu okienkach podaje sie nazwisko? Chyba tylko w rejestracji przychodni, bo w wiekszosci urzedow i tak trzeba pokazac dowod (sami sobie przeczytaja), a w moim banku daje sie karte identyfikacyjna na pin (zreszta i tak 90% spraw zalatwiam przez internet). Odpowiedz Link Zgłoś
marweg25 Re: Czy moge zmienic nazwisko......??? 19.05.08, 10:40 Mam dwa nazwiska i to nawet długie. W urzędach rzeczywiście zawsze używa się dwóch - w pracy niekoniecznie no chyba, że na umowie o pracę i aneksach do niej. Co do banku to też nie do końca. Przy zakładaniu konta czy wniosku o kredyt na pewno dwa. Na wszystkich kartach bankomatowych czy kredytowych mam jednak tylko jedno nazwiko ( dwa i tak by się nie zmieściły). Odpowiedz Link Zgłoś
martina.15 Re: Czy moge zmienic nazwisko......??? 19.05.08, 15:20 no tak- mam wykladowczynie, dwie, z nazwiskami dwuczlonowymi to o pani C-G mowimy najczesciej albo C albo G, rzadko oboma naraz. tak samo pani Z-D- ja mowie Z, a kumpel nie kapuje o kogo chodzi i po chwili dopiero zaskakuje-aaaa, D! ale w sprawach urzedowych jednak one musza pisac obydwa. w ogole autorko watku, zdecyduj sie co ty chcesz- zostawic swoje czy przyjac meza? bo tak co kilka lat zmieniac decyzje to sie nie da. jesli jestes w moim wieku, czyli 87 rocznik,nie masz jeszcze osiagniec na tyle wielkich zeby miec przeslanki na zachowanie swego nazwiska w celach naukowo-zawodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
veeto1 Re: Czy moge zmienic nazwisko......??? 20.05.08, 18:43 Nie mówiłam o sytuacjach urzędowych, ale cudzoziemcowi łatwiej jest prosić do telefonu p. Walter niż np. p. Sczczebrzeszyńską. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Czy moge zmienic nazwisko......??? 19.05.08, 10:27 przy zawieraniu związku małżeńskiego nazwisko zmieniają/dołączają drugie na podstawie oświadczenia i tyle. Po ślubie jest możliwość zmiany nazwisko, ale nie jest to takie proste jak przy zawieraniu związku małżeńskiego, bo odbywa się to w trybie ustawy o zmianie imion i nazwisk. Poczytaj sobie jakie są przesłanki, które trzeba spełnić. Odpowiedz Link Zgłoś