Dodaj do ulubionych

Problem z prezentem ślubnym...

30.04.09, 11:45
Witam,

Mam nadzieję, że pomożecie i doradzicie wybór prezentu.
Jedna koleżanka z liceum A. brała slub we wrześniu i otrzymała od nas kopertę.
Druga koleżanka z liceum M. bierze ślub teraz w czerwcu i jestem na jej ślubie świadkową.

I teraz pytanie czy powinnam dać w kopercie tyle co A, czy jako świadkowa powinnam dać więcej??? Jak to wygląda u Was?

I co myślicie o prezencie - myślałam nad jakimś romantycznym weekendem w hotelu - będzie troszkę droższy niż to co w kopercie, ale jednak nie kasa.
Niestety mój partner nie jest wogóle do tego weekendu przekonany...sad

Wiem, że A. ma trudno sytuację mieszkaniową i kasa napewno się im przydała, zaś M. sponsoruje wesele ona sama z zarobionej kasy, są w jakiś sposób ustawieni życiowo, mają m.in. mieszkanie itd.

Doradźcie mi co byście Wy wybrały...koperta z tą samą kwotą dla A. i M. czy prezent dla M.?

Mam nielada problemsad
Obserwuj wątek
    • lka1985 Re: Problem z prezentem ślubnym... 30.04.09, 11:54
      Moim zdaniem lepsza będzie koperta. Z bardzo prostego powodu - jeśli młodzi będą
      mieli jakąś tam kwotę uzbieraną to będą mogli sobie pojechać gdzie i kiedy tylko
      będą chcieli. Taki wyjazd zobowiązuje do jego wykorzystania.
      Ale to moje skromne zdanie smile
    • sajgonetka Re: Problem z prezentem ślubnym... 30.04.09, 16:25
      ja bym się zapytała M. czy chciałaby w prezencie dostać voucher na wyjazd.
      jeżeli tak - to bym drążyła dalej - dokąd by chciała jechać, ew. jakie atrakcje
      by chciała? (typu spa, konie, czy np. paintball - wiadomo, każdy ma swoje
      preferencje..)
      jeżeli nie - to bym zapytała otwarcie - czy woli kasę, czy inny prezent, jeżeli
      prezent to co to ma być.
    • groszek-5 Re: Problem z prezentem ślubnym... 01.05.09, 10:15
      Jestem tego samego zdania co SAJGONETKA.Najlepiej zapytac.
    • djkropka Re: Problem z prezentem ślubnym... 01.05.09, 11:27
      Tez mi się wydaje że lepiej będzie koperta. Ja też mam pytania ile
      tak musiała bym dać według was do koperty idąc na wesele do
      sąsiada???
      • renatkam Re: Problem z prezentem ślubnym... 06.05.09, 23:40
        Dziękuje za uwagi.

Tyle, że jeśli zostaniemy przy prezencie kopertowym to problemem jest zawartość koperty.
        W przypadku A. kwota powiedzmy sprowadziła się do tego co za talerzyk + coś dodatkowo - bo A. miała skromne wesele.
        Zaś M. robi raczej wesele z górnej półki i jeśli kwota ma pozostać taka sama jak u A. to nie pokryje to kosztów talerzyka.

Co w takiej sytuacji - nadal zostać przy tej samej kwocie?

• adz_raf Re: Problem z prezentem ślubnym... 07.05.09, 11:25
          wydaje mi sie ze koperta bedzie lepsza...czasami nawet małe kwoty
          zebrane w jedną całość daja zadowalający efekt dla nowożeńców ktorzy
          zwykli być na starcie bez większych zasobów pienięznych ale z
          wielkimi planamismile
        • emkaska Re: Problem z prezentem ślubnym... 08.05.09, 09:50
          renatkam - nie masz obowiązku pokrywać kosztów czyjegoś wesela! To
          co, że kwota, którą zamierzasz dać, nie pokrywa kosztów talerzyka?
          Nie jesteś sponsorem, tylko gościem! Daj w prezencie tyle, na ile
          cię stać. I nie wiem po co te porównania: dla A. tyle, to dla M.
          tyle? Czy one będą się potem wymieniać informacjami, ile kasy od
          Ciebie dostały? smile
          • alex108 Re: Problem z prezentem ślubnym... 08.05.09, 10:51
            Spotkałam się z podobnym problemem w ubiegłym roku, Młoda jest moją koleżanką ze studiów, ogólnie chcieli kase, ale od nas woleli prezent, bez sugestii jaki i właśnie kupiliśmy voucher do SPA (też są ustawieni mają mieszkanie, samochód) byli zachwyceni. Voucher mieli wykorzystać do końca roku kalendarzowego, a i hotel wybralismy tak w ogległości do 100 km, żeby spokojnie na weekend mogli skoczyć.
          • renatkam Re: Problem z prezentem ślubnym... 08.05.09, 19:13
            Do emaska: obawiam się, że mogą wymienić się takimi informacjami...smile Po prostu nie che aby wyszło głupiosad I już sama nie wiem co robićsad

Właśnie myślałam, że kupic im prezent - nie będzie podane ile, a że w sumie wszystko mają to myślałam o jakimś voucherze na romatyczny weekendzie np. w jakimś pałacusmile

A powiedzcie: czy Wasze świadkowe dały większe prezenty niż reszta gości czy były na "jednym" poziomie?
            • emkaska Re: Problem z prezentem ślubnym... 11.05.09, 09:12
              "obawiam się, że mogą wymienić się takimi informacjami...smile Po
              prostu nie che aby wyszło głupiosad I już sama nie wiem co robićsad"

głupio to jest porównywać między sobą ile się dostało od danej
              znajomej uncertain
              Szczerze Ci powiem, że nie pamiętam, ile świadkowa mi dała pieniędzy
              w prezencie, bo ważniejsze było to, że bez problemu pokonała 600 km
              by być na moim ślubie i weselu smile Ale na pewno było to mniej, niż
              niektórzy goście wręczali...
              Poza tym - nie traktujcie wszystkich par młodych jak kasjerów z
              pieniędzmi w oczach
              . Oczywiście, że się spodziewają prezentów,
              ale nie sądzę, by to był główny powód organizowania wesela i
              zapraszania gości smile
    • justynaaaa2 Re: Problem z prezentem ślubnym... 08.05.09, 19:42
      Ja zdecydowanie jestem za wyjazdem smile skoro jesteś świadkową, to jest ci to
      pewnie w miarę bliska osoba i wiesz mniej więcej co lubią, jak spędzają czas i
      jeśli uważasz, że taki wyjazd ich ucieszy to ja bym się nawet nie zastanawiała
      smile jeśli lubią wyjeżdżać to będzie to o wiele lepszy prezent niż kilka stówek w
      kopercie, zwłaszcza, że jak sama mówisz są już w jakiś sposób ustawieni życiowo
      wink ja osobiście w ogóle nie lubię dawać kasy w prezencie, tym bardziej osobom mi
      bliskim w jakiś sposób.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka