allerune 05.02.10, 23:00 gratulacje odwagi, ja kilka wycieczek sobie odpuściłem z powodu strachu o sprzęt za kilka(naście) tysięcy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
staahoo Re: Fotograficzny survival Maksa Skrzeczkowskiego 05.02.10, 23:18 Fajna podróż, ale chciałbym jednak zobaczyć bilety kolejowe za przejazdy. Było też na gapę? Kolej jest droga. Pożywienie? Rowerem zdecydowanie taniej, a ile adrenaliny ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qweta0 haha, tez uwiecznilem malucha ze sniegu w koszalin IP: *.icpnet.pl 05.02.10, 23:58 haha, tez uwiecznilem malucha ze sniegu w koszalinie, no prosze cieakwa historia z autorem tego dzieła :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Fotograficzny survival Maksa Skrzeczkowskiego IP: *.pools.arcor-ip.net 05.02.10, 23:18 ja jezdze tak po ameryce poludniowej.wspaniale chociaz czasami strach.Np w kolumbii przed wejsciem do busu przed nocna trasa policjant kazdego przeszukuje (niebezzpieczenstwo porwania i rabunku ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fred atleta Re: Fotograficzny survival Maksa Skrzeczkowskiego IP: *.olsztyn.vectranet.pl 05.02.10, 23:19 szacun dla tego Pana! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michałek z suwałek Re: Fotograficzny survival Maksa Skrzeczkowskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.10, 23:19 Fajnie, naprawdę super. Gratuleję pomysłu i odwagi! ale dlaczego ominął Suwałki? Jest to ewidentnie przypadek miasta do którego jest "nie po drodze". A pociągi tam dojeżdzają :) następnym razem zapraszam na północny-wschód bo tym razem toś sie chłopie tylko otarł o naprawdę ciekawe miejsca do fotografowania :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MisMis Re: Fotograficzny survival Maksa Skrzeczkowskiego IP: *.multimo.pl 05.02.10, 23:26 nie no, jak mawia młodzież: pełen szacun. Moi znajomi właśnie pojechali stopem do Kijowa a potem pociągiem do Ułan Bator by dalej stopem przez bezdroża zimowej Mongolii. A pan po Polsce że niby mało komfortowo i mało bezpiecznie. Się wzruszyłem. Odpowiedz Link Zgłoś
watersnakes2 Re: Fotograficzny survival Maksa Skrzeczkowskiego 06.02.10, 00:13 > A pan po Polsce że niby mało komfortowo i mało bezpiecznie. Się > wzruszyłem. A to jakas licytacja? Zawsze bedzie ktos kto zrobil wiecej, dluzej, ladniej, ale czy to powod zeby z tych krotszych, mniejszych rzeczy sie nie cieszyc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znajomek Re: Fotograficzny survival Maksa Skrzeczkowskiego IP: *.adsl.inetia.pl 06.02.10, 02:32 dobra chlopie.. nie rozciulaj sie juz tak nad soba... ciesz sie ze nie szczekasz.. taka balanga byla... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Pozdrawiawm wszystkich podróżujących bez rozgłosu! IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.02.10, 12:01 100/100! Biedny facet. Normalnie padłam z wrażenia, jakiż to był wyczerpujący projekt. Śmiać mi się chce z tych wszystkich podróżników, którzy wypisują o sobie cuda, często mają bogatych sponsorów itp. A tak naprawdę to sporo ludzi jeździ, w o wiele gorszych warunkach, bez noclegów i odbierania z dworca i nie wypisuje o sobie w internecie, bo CI LUDZIE ROBIĄ TO DLA SIEBIE. Pozdrawiawm wszystkich podróżujących bez rozgłosu! Odpowiedz Link Zgłoś
miss-podwieczorku Błąd w opisie zdjęcia! 05.02.10, 23:24 To nie jest dworzec w Gdańsku. Może w Toruniu albo w Poznaniu, ale nie jestem pewna. Odpowiedz Link Zgłoś
foto_kujawiak Re: Błąd w opisie zdjęcia! 05.02.10, 23:44 miss-podwieczorku napisała: > To nie jest dworzec w Gdańsku. Może w Toruniu albo w Poznaniu, ale nie jestem > pewna. Masz rację, to dworzec w Toruniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Błąd w opisie zdjęcia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.10, 23:46 Na 95% Toruń. Trochę mi tylko te reklamy nie pasują, ale może nie patrzę w górę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Błąd w opisie zdjęcia! IP: *.tvk.torun.pl 05.02.10, 23:48 Dworzec Główny, Toruń :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toruńczyk Re: Błąd w opisie zdjęcia! IP: *.torun.mm.pl 06.02.10, 00:22 tak jest to dworzec główny w Toruniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gdańszczanin Re: Błąd w opisie zdjęcia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.10, 08:52 Jasne, że to nie Gdański dworzec na tej fotografii, u nas są zupełnie inne kasy:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danziger Re: Błąd w opisie zdjęcia! IP: *.chello.pl 06.02.10, 11:41 dokładnie dworzec na zdjęciu nie dorównuje Gdańskiemu Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Re: Błąd w opisie zdjęcia! 06.02.10, 13:04 Gość portalu: Danziger napisał(a): > dokładnie dworzec na zdjęciu nie dorównuje Gdańskiemu To straszne. Jak oni mogli wam to zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
atob Fotograficzny survival Maksa Skrzeczkowskiego 05.02.10, 23:24 . Dwadzieścia kilogramów w plecaku Gratulacje...no moze przemieszane z pewna doza ironi w stosunku do stwierdzenia o zolnierzach w Iraku. Zwykla wyprawa ...naprawde najzwyklejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
k1-1 Fotograficzny survival Maksa Skrzeczkowskiego 05.02.10, 23:25 Bravo, Szacun i Respekt !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia Maksiu IP: *.centertel.pl 05.02.10, 23:35 Żeby tylko nie było, że rodzina po drugiej nocy w miejscowości, o nazwę której okupanci łamali sobie języki, zabierze się rodzinnym do rodzinnego domu a pomysłodawcy zostanie pks. Poza tym Maks - mówią o Tobie, że jesteś podróżnikiem a zadajesz sobie pytania typu: "po co jechać do Szczecina". O co chodzi? Może jesteś domatorem, który jednak w tymże domu nie może wysiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: Maksiu IP: *.zone5.bethere.co.uk 06.02.10, 00:35 A co ciekawego jest w Szczecinie? Przecież tam nie ma gór... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia Re: Maksiu IP: *.centertel.pl 06.02.10, 00:43 Szczecin, Gubin, Słupsk, Gostynin, Łódź, etc. Wszędzie tam nic nie ma, wszędzie jeżdżą ludzie. Ps. Nie wiedziałbyś, że są góry, gdyby nie było Niziny Europejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
zimny555 Fotograficzny survival Maksa Skrzeczkowskiego 05.02.10, 23:46 Białystok nie jest wietrzny. Wiatr w regionie Białegosotku jest najslabszy w Polsce, czesto jest "cisza", a wiec ostry mróz nie jest mocno odczuwalny. Za to w lato jak na Krecie :). Odpowiedz Link Zgłoś
foto_kujawiak Fotograficzny survival Maksa Skrzeczkowskiego 05.02.10, 23:47 Rewelacyjny projekt. Gratuluję żelaznych nerwów. Wiem jakie to uczucie, kiedyś odbyłem podróż ze Szczecina do Torunia przez Wrocław, Opole, Katowice, Kraków i Warszawę miałem podobne odczucia. Jeszce raz szacunek. Odpowiedz Link Zgłoś
sandwich1 Fotograficzny survival Maksa Skrzeczkowskiego 05.02.10, 23:49 8 dni za 375 zł to wychodzi jakieś 46 zeta na dzień. bilet jakiś tani tygodniowy a za resztę to i zjeść i uchlać się można. Osiem dni spania w pociągach lub na dworcach? Jaki survival? Wycieczka po prostu. Poza tym 46 zł na dzień na osobę to 1400 z groszami na osobę netto w miesiącu. No gratuluję wyczynu! Odpowiedz Link Zgłoś
sandwich1 Re: Fotograficzny survival Maksa Skrzeczkowskiego 05.02.10, 23:51 a i mieszkania nie płaci i prądu gazu itd. Ja mam 800 na osobę w rodzinie. Znaczy że jestem survivalowcem. A! Czy ten pan spłacał w tym czasie kredyty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jesss Re: Fotograficzny survival Maksa Skrzeczkowskiego IP: *.acn.waw.pl 06.02.10, 02:28 Uwielbiam idiotów co nie umieją zrozumieć tekstu, który czytają. To sól naszej ziemi... niestety. Dzięki Wam mamy ten syf jaki mamy. Te prawie 4 stówy to była kasa na przejazdy. Napisane dosyć dokładnie było, że noclegi itp były głównie "po znajomości" (szeroko rozumianej). Ale to chyba zbyt trudne do ogarnięcia dla 3/4 komentujących. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elenka_1 Re: Fotograficzny survival Maksa Skrzeczkowskiego IP: *.nplay.net.pl 06.02.10, 03:48 Racja, nie jest to wielki wyczyn. Chyba, że dla kogoś kto zawsze miał na podróż kasę i same wygody. Nie ma się czym chwalić w gazecie. Wielu ludzi mogło by książki napisać o wyprawach po świecie na stopa bez kasy i noclegów... Odpowiedz Link Zgłoś
atob Re: Fotograficzny survival Maksa Skrzeczkowskiego 07.02.10, 00:02 Szcegolnie Ci co za swoja druzyna jezdza:) To bylby prawdziwy podrecznik dla "czlowieka ktory przetra wszystka" ;) Ale jak widac u Was niektorzy chca byc jak Les Stroud:) Odpowiedz Link Zgłoś
serce_mi_peka co to za porazki? 05.02.10, 23:51 Jaki fotografik??? Talkie zdjecia jake czasy, koles utyskuje na ciezki plecak jakby mial tam kamere Ansela, a takie foty sie robi malym aparatem z nalesnikiem... jak mowi znajoma fotoedytorka: kupa sprzetu - brak talentu. Lipa i jeszcze raz lipa, nie chodzi w fotach o projekt, ale o obrazki - a te sa do dupy... sory kolego. Ale takie czasy... za duza dostepnosc do technologii, za malo wyczucia i pomyslunku, szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
wyjpies Re: co to za porazki? 06.02.10, 00:12 Widzisz 4 z ilu? z 18 najmniej. Powtórz 8 dni, mróz i napisz komenta. Odpowiedz Link Zgłoś
serce_mi_peka Re: co to za porazki? 06.02.10, 00:27 widze i nic nie widze, kumasz, biedny chlopak, dal wiecej fotek, a wybrali mu najgorsze... daj spokoj kup sobie pare albumow lub w najgorszym wypadku pare wydan National Geographic z przed 20 lat to moze zrozumiesz o czym pisze. A ze zimno, to co z tego. Chlopak jest cienki fotograficznie i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jesss Re: co to za porazki? IP: *.acn.waw.pl 06.02.10, 02:33 Cienki jest fotograficznie. Prawda (przynajmniej wg tego co tu widać). Ale miał pomysł. A to się liczy aktualnie. Jeśli jeszcze tego nie zauważyłeś, to czasy się zmieniły i właśnie z powodu dostępności technologii zaczął się radykalnie liczyć pomysł a wykonanie zeszło na ciut dalszy plan (oprócz _radykalnie_dobrego_wykonania_ - niejako zastrzeżonego dla najlepszych). Odpowiedz Link Zgłoś
mordaprostaczek wstyd 06.02.10, 08:26 fotograficzny wstyd i tyle jeśli zamierza tobić nazwisko to obciach z fotograficznego (nie gazetowego, ale fotograficznego) punktu widzenia poziom niepublikowalny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toffie111 Re: co to za porazki? IP: *.79-160-2.customer.lyse.net 06.02.10, 08:13 Krytykowac potrafi każdy głupiec... I wielu z nich to robi.. I tyle na temat twojej wypowiedzi.. Odpowiedz Link Zgłoś
cezar85 Surwajwal na calego 05.02.10, 23:55 cud,ze dales rade.lubie te fotke z typami na dachach chociaz jakosc jak z compact'a Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb "fotke"? "compact'a"? 06.02.10, 13:07 cezar85 napisał: > cud,ze dales rade.lubie te fotke z typami na dachach chociaz jakosc jak z > compact'a Bosz, kolego, piszesz jak polski imigrant z jackowa - jeszcze nie po angielsku, a już nie po polsku. "fotke"? "compact'a"? Odpowiedz Link Zgłoś
watersnakes2 Re: Fotograficzny survival Maksa Skrzeczkowskiego 06.02.10, 00:11 Gratuluje Panie Marku. Prosze nie czytac tych co pisza o fajniejszych, dluzszych, mrozniejszych wyprawach, kazda jest inna i kazda wspaniala. Pozdrawiam, i czekam az jakis nawiedzeniec napisze ze gdyby nie PO to w Bialymstoku tak by nie wialo;) Odpowiedz Link Zgłoś
atuskr Najbardziej mnie wkurza dorabianie ideologii do 06.02.10, 00:12 najzwyklejszych przedsięwzięć. 8 dni i 3000 km za 350 zł. Proponuję wycieczkę: Wrocław - Amsterdam - Marsylia - Cannes - Marsylia - Tarragona - Rotterdam - Wrocław w 25 dni za 80 zł. Też pociągiem. Odpowiedz Link Zgłoś
wybitniemadry dupek 06.02.10, 00:28 za te 300 zlotych mogles sobie kupic ciepla kurtke a nie opowiadac pierdoly jak to bylo zimno Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright no, mogl odkupic od Justusi Kowalczyk, ma jeden na 06.02.10, 01:41 zbyciu... Odpowiedz Link Zgłoś
shuma02 Bezpieczenstwo jezdzac koleja 06.02.10, 00:40 Z kraju wyjechalem 16scie lat temu. Bede niedlugo w Polsce i chcialem tez zwiedzic wiele miast uzywajac glownie kolej. Ale zmartwil mnie akapit o zlodziejach w pociagu. Jak jest naprawde? Czy da sie tego uniknac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Bezpieczenstwo jezdzac koleja IP: *.pres.cable.virginmedia.com 06.02.10, 01:04 Jesli wykupisz miejsce w przedziale, lub jeszcze lepiej tzw "kusztke" (miejsce do spania na lezaco) to raczej nikt cie nie okradnie - gdyz one sa rezerwowane i zaden slodziej raczej nie powinien wejsc do takiego wagonu. Ale generalnie nie jest tak dramatycznie :) Najlepiej po prostu nie spac lub zamykac przedzial od srodka :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mtf Re: Bezpieczenstwo jezdzac koleja IP: *.pz3-nat.espol.com.pl 06.02.10, 01:13 A najlepiej unikać pociągów. I to nie tylko ze względu na złodziei. Głównie ze względu na brud, smród i zimno. Odpowiedz Link Zgłoś
jpradera Re: Bezpieczenstwo jezdzac koleja 06.02.10, 04:23 Zgadzam sie poniekad z poprzednia wypowiedzia aczkolwiek nie sadze aby temperatura wchodzila w gre - przypuszczam ze kolega wybiera sie do kraju przodkow latem :-) Na krotsze dystansy (200 km)polecam autobusy: taniej i bezpieczniej. Na dluzsze pociag moze i lepszy. Ale wtedy warto wyskoczyc z paru zlotych na przedzial sypialny. W koncu jest sie na wakacjach :-) Spostrzezenia na podstawie miesiaca spedzonego w Polsce 1.5 roku temu. Odpowiedz Link Zgłoś
moja_poczta3 Fotograficzny survival Maksa Skrzeczkowskiego 06.02.10, 00:48 www.youtube.com/watch?v=9TBAO2VmI2w Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacass Re: Fotograficzny survival Maksa Skrzeczkowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.10, 01:35 Jeżeli jechał z Łodzi do Kielc to przez Częstochowę.....ale pewnie się nie zatrzymał bo miały być miasta nie po drodze...i te do których nie ma po co się wybrać...albo nie chce się wybrać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Fotograficzny survival Maksa Skrzeczkowskiego IP: *.itt.com 06.02.10, 01:46 ja rozumiem wyzwanie , moje podroze byly w latach 70 tych po calej Europie autostopem, robilo to tysiace ludzi po Polsce, na zachodzie mniej Polakow podrozowalo, z moim przyjacielm spedzilismy tydzie np w Berlinie w 1973 roku za 20 marek wschodnich(prace dorywcze , muzykowanie na placach) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xttt 9dni 340zł w dwie osoby ... IP: *.adsl.inetia.pl 06.02.10, 02:25 1 dzień sobota Kupno biletu weekendowego Przewozy regionalne na pociągi osobowe 2x30zł wyjazd z Rzeszowa do Krakowa , Kraków-Katowice,Katowice-Kluczbork, Kluczbork-Ostrów Wlk.,Ostrów Wlk.-Poznań, w Poznaniu po 18,bagaże do szafki, i w miasto zwiedzanie nocą :) powrót na dworzec ok 3 2 dzień niedziela Po 5-tej trasa Poznań-Kołobrzeg, na miejscu po 10-tej,chrzest w Bałtyku,wizyta w biedronce, i ok 15 pociąg do Ustronia Morskiego,po 20 minutach na miejscu, 3 kilometry pieszo z namiotem i wszystkim :) na camping (5 dni 125zł 2 os.), mały rekonesans, wieczorne pływanie, i spać 3 dzień poniedziałek bilet ważny do 6 rano więc jedziemy :D 5-10 do stacji Będzino w kierunku Koszalina, 5 km pieszo do Sarbinowa, poznanie miejscowości,plaża, i powrót pieszo drogą, przez Gąski Latarnia Morska,powrót na camping po 20 4 dzień wtorek pogoda się trochę psuje ale nie pada, plażą do Kołobrzegu 15 km, rundka po mieście, zakupy w biedronce i powrót 5 dzień środa skoro świt wyjście do Sarbinowa plażą 2,5 godziny i na miejscu, po drodze super widoki, całodzienne plażowanie super słonce,i o 15 podróż powrotna tą samą trasą i środkiem komunikacji:) 6 dzień czwartek wzdłuż i wszerz przez Ustronie,trochę odpoczynku, ... 7 dzień piątek poranne pożegnanie z morzem w Ustroniu, kąpiel, zwinięcie namiotu, 12-30 autobus do Kołobrzegu, plażowanie projekt plaża TVN, zwiedzanie miasta,bilety 2x30zł 18-30 wyjazd do Szczecina,bagaże w szafkę,i rekonesans Szczecin nocą,chwilka w poczekalni 8 dzień sobota po 4 pociąg do Świnoujścia po 5 na miejscu,prom przejście przez miasto,plaż rano, kilka kilometrów plażą i jesteśmy za granicą, Niemcy witają nas ptakami szkoda że swoimi plaża nudystów,dalej 2 km i Ahlbeck molo,fajne stylowe pensjonaty ,zakupy wino na prezent w netto, ciastka i woda w plusie i pomału z powrotem, kąpiel na plaży nudystów prawie :D dokładnie na granicy jedna noga w Polsce druga w Niemczech, później przez całą plażę aż do basenu portowego , pomachanie promowi i szybko na stację po drodze forty,ok 15 wyjazd do Szczecina bagaże z szafek i 17,30 do Poznania cała noc na stacji :( 9 dzień niedziela O 6-tej Wyjazd Poznań-Kluczbork,Kluczbork-Katowice,Katowice-Kraków,Kraków-Tarnów,Tarnów-Rzeszów po 19 na miejscu Koszt 345,42zł na 2 osoby + parę konserw i zupek w plecaku Wspomnienia Bezcenne ... Odpowiedz Link Zgłoś
kubacik Fotograficzny survival Maksa Skrzeczkowskiego 06.02.10, 03:22 szczerze? mało! nie robisz na mnie wrażenia. z podobną trasą mierzę się co 2 dzień, a z wyzwaniami codziennie. Zatem czym tu się chwalić, wielkie mi co, takim Wspaniałym się czujesz? Wiedz że wielu więcej ma pokaźniejsze doświadczenia i jakoś zachowują to w sobni. Marność... Odpowiedz Link Zgłoś
elwis1 "...bo jaki jest powód aby pojechać do Szczecina". 06.02.10, 04:43 Gość jest żałosny ze swoimi poglądami na szereg podstawowych spraw, o czym może świadczyć to jego stwierdzenie: "...bo jaki jest powód aby pojechać do Szczecina". - Żenada. A autor reportażu zdaje się być zachwycony swoim "bohaterem". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZIK Re: "...bo jaki jest powód aby pojechać do Szczec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.10, 08:03 A tak w ogóle, to był w Szczecinie, czy nie. Nie warto jechać do Szczecina, bo to koniec Polski, a potem - odśnieżanie w Szczecinie????AMEN Odpowiedz Link Zgłoś
kamila.tyka Re: "...bo jaki jest powód aby pojechać do Szczec 06.02.10, 08:40 Nie warto jechac do Szczecina - to miasto gdzie jest tylko luj...i tylko ku......i nic wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
newyorker77 Fotograficzny survival Maksa Skrzeczkowskiego 06.02.10, 05:01 Maks potwierdza tylko to, co moi znajomi powtarzaja od dawna: Trzeba byc bardzo,ale to bardzo odwaznym, azeby wybrac sie turystycznie do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
pewienlekarz Re: Fotograficzny survival Maksa Skrzeczkowskiego 06.02.10, 09:24 Co za banały, utrwalone jeszcze przez artykuł. Uwielbiam podróżowac po Polsce i nie sprawia mi to ani trochę wiekszej trudnosci niz podrozowanie po Europie, czy to wschodniej czy zachodniej. Pociągami też jeżdzę, nawet sporo, i czułem się tylko raz niekomfortowo: jadąc z rezerwą. Nie to, że cos mi fizycznie zagrażało, po prostu atmosfera byla niepokojąca. Wyjechanie nocnym na jeden dzień do jakiegos miasta tylko po to, żeby wrocic nocnym dnia nastepnego też nie należy do jakichs rzadkosci. Do dzis nie wiedziałem, że jestem jakims superodważnym bohaterem, dlatego, że jezdze pociagiem, a tu proszę, jaka niespodzianka. Odpowiedz Link Zgłoś
paterski32 Fotograficzny survival Maksa Skrzeczkowskiego 06.02.10, 07:58 Hmm.. napewno nie lada wyczynem jest fakt , że nikt go nie okradł ze sprzętu podczas tego 'włajażu' .. a reszta.. nie mi oceniać.. Odpowiedz Link Zgłoś
mordaprostaczek zdjęcia kupa 06.02.10, 08:17 teraz do tanca na lodzie trzeba zaprosić fotografów skoro nie potrafią się wybić zdjęciami to niechnie fotografują normalnie niech fotografują tańcząc na lodzie Odpowiedz Link Zgłoś