Dodaj do ulubionych

Nowy fuhrer nadchodzi? 23% Samoobrony...

13.02.04, 18:37
Chyba wszyscy orientują sie w czym rzecz? W najnowszym sondażu Samoobrona
zajęła drugie miejsce z 23-procentowym poparciem. Oczywiście, można
powiedzieć, że sondaż to nie wybory i badanie może być błędne, ale... Czy to
was nie przeraża? Jedna czwarta Polaków chce głosować na populistę,
notorycznego zadymiarza i przestępcę (skazał go sąd, więc jest przestępcą).
To przerażające, nie pociesza mnie nawet to, że w tym samym sondażu SLD ma
zaledwie 12%...
Na dodatek w naszym województwie w ostatnich wyborach Samoobrona dostała
bodajże najlepszy wynik w kraju... Teraz pewnie mieliby z 30%!!!

Tragedia...

Pozdr.
Shawman
www.polityczna.republika.pl
Obserwuj wątek
    • mlody_komunista Re: Nowy fuhrer nadchodzi? 23% Samoobrony... 14.02.04, 01:35
      Wygrane przez Samoobrone wybory beda jednym z najpiekniejszych dni w moim zyciu.Chamstwo, ktore wejdzie na salony, bardzo szybko upora sie z warszawkami i tego typu klubami wzajemnej adoracji. Rozwala co pozostalo a reszte rozpieprza w drobiazgi. Moze po tym lepperowym laniu, co niektorzy przejrza wreszcie na oczy. Polakom widac marza sie rzady silnej reki, wiec je na pewno dostana. Ale ja sie z tego kabaretu wypisuje. Cale szczescie, ze weszlismy do UE. Tam mozna znalezc ratunek-;)
    • Gość: Tomek Re: Nowy fuhrer nadchodzi? 23% Samoobrony... IP: *.it-net.pl 14.02.04, 10:03
      ...a dlaczego uważasz, że populista, notoryczny zadymiarz i przestępca
      z "Samoobrony" jest gorszy od populisty, notorycznego zadymiarza i przestępcy z
      UPR, LPR, PiS, AWS, Ligi Republikańskiej, Młodzieży Wszechpolskiej, itd?
      • shawman Re: Nowy fuhrer nadchodzi? 23% Samoobrony... 14.02.04, 18:44
        Gorszy? Nie jest gorszy, jest nawet lepszy, jeżeli oceniać jego wartość po
        biciu rekordów w głoszeniu populistycznych bzdur, braku logicznego myślenia,
        znieważaniu ludzi i łamaniu prawa oraz dobrych obyczajów. Jeżeli tak to
        oceniać, to bije wszystkich polskich zadymiarzy na głowę. Ale nie o to mi
        chodzi, czy lepiej byłoby, żeby rządził nami jakiś Wrzodak czy Lepper (dżuma
        czy cholera). To już kwestia... Hmm, gustu? Po prostu żaden inny populista,
        notoryczny zadymiarz i przestępca nie ma takiego poparcia jak szef Samoobrony.
        I to mnie niepokoi.
        • Gość: Tomek Re: Nowy fuhrer nadchodzi? 23% Samoobrony... IP: *.it-net.pl 15.02.04, 10:04
          Po prostu żaden inny populista,
          > notoryczny zadymiarz i przestępca nie ma takiego poparcia jak szef
          Samoobrony.
          > I to mnie niepokoi.

A mnie wręcz przeciwnie: sondażowe wymiki "na psteym koniu jeżdżą", wszystko
          okaże się "w praniu" - czyli po wyborach. Tak, czy inaczej: "Samoobrona" sama
          rządziła nie będzie, a że trochę "przewietrzy Warsiafkę"... tym lepiej! Ten
          kraj wytrzymał już wiele eksperymentów, wytrzyma i ten (w końcu problem
          populistów też nie jest u nas czymś wyjątkowym, weźmy chociażby Austrię,
          Holandię, Włochy, Francję...). Poza tym Lepper i "Samoobrona" nie spadły w
          końcu z nieba, jest to efekt kilkunastu lat przemian, na których wielu Polaków
          straciło dorobek całego życia, i niekoniecznie byli to ludzie związani z dawnym
          systemem (ci mieli czas i środki, by sie "urządzić"), oraz faktu, że od co
          najmniej dwóch kadencji Sejmu kraj jest źle rządzony i coraz bardziej pogrąża
          sie w chaosie. Zauważ, że jest to w gruncie rzeczy jedyna partia nie utworzona
          przez elity, rożnej maści teoretyków i poliycznych graczy (choć takich na pewno
          tam nie brakuje, ale w końcu czym jest np. PO albo PiS, czym był AWS, żeby nie
          siegać wcześniej...), tylko autentycznie "od dołu", i że partia ta też w końcu
          ewoluuje - w końcu albo się toto ucywilizuje, albo rozleci. Tak więc, myślę że
          nie warto rozdzierać szat!
          • Gość: homo1 Re: Nowy fuhrer nadchodzi? 23% Samoobrony... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.04, 13:15
            Drogi Tomku! Piszesz o Samoobronie: " (...)albo się toto ucywilizuje, albo
            rozleci. Tak więc myślę, że nie warto rozdzierać szat." Nie byłbym takim
            optymistą. Samoobrona i popierający ich elektorat żyją dniem dzisiejszym.
            Uruchomić rezerwy finansowe, rozdać ubogim (naiwni, którzy w to wierzą!),
            zabrać majątki wszystkim bogaczom, wypędzić obcy kapitał - to jest w skrócie
            program na dziś. A co będzie jutro, za rok, za dwadzieścia lat? Jaką Polskę
            pozostawi Samoobrona naszym dzieciom i wnukom? Z czego będziemy żyć, gdy
            przejemy rezerwy? Dlaczego do cholery patrzymy tylko na krótki dystans, żyjemy
            chwilą, bez świadomości, że państwo, nasz kraj istnieć powinien nie rok, dwa,
            ale zawsze - dla tych, którzy przyjdą po nas. Dlatego obawiam się, że
            jeśli "toto się rozleci", to razem z nami, niestety. W ucywilizowanie
            warcholstwa nie wierzę też. Tyle już prób podejmowano, głaskano, podlizywano
            się panu L., ale nic to nie dało. Przeciwnie - hołubione i tolerowane chamstwo
            jeszcze bardziej się rozpanoszyło i, tak jak kiedyś, zgubić może nas wszystkich.
            • Gość: Tomek Re: Nowy fuhrer nadchodzi? 23% Samoobrony... IP: *.it-net.pl 15.02.04, 15:49
              E, tam! "Samoobrona" to nie tylko Lepper! Zobacz o ilu posłów "odchudził" się
              ich klub parlamentarny w tej kadencji, myślisz że w następnej będzie inaczej?
              Poza tym, na szczęście żyjemy w kraju posiadającym niezależny Bank Centralny,
              takąż Radę Polityki Pieniężnej, połączonym różnymi więzami z międzynarodowymi
              instytucjami finansowymi... W sumie, pokrzyczeć sobie mogą, lecz wprowadzenie w
              życie ich księżycowej ekonomii nie będzie takie proste, jak by się wydawało.
              Najwyżej, przez parę lat będzie mniej zagranicznych inwestycji, mniej chętnie
              będą nam pożyczać pieniądze (na to zresztą zanosi się już teraz, bez
              rządów "Samoobrony"); za to może w następnych wyborach demagogia już "nie
              przejdzie", i to w żadnym wydaniu. Tak, czy inaczej: w najgorszym z możliwych
              wypadku, gdyby rzeczywiście miała rządzić "Samoobrona" (a do tego raczej nie
              dojdzie - większości bezwzględnej i tak nie zdobędą a żadna z pozostałych
              partii raczej nie utworzy z nimi koalicji, chyba że doraźnie), będzie pewnie
              spore zamieszanie, ale świat od tego w końcu się nie zawali.
              • shawman Re: Nowy fuhrer nadchodzi? 23% Samoobrony... 15.02.04, 16:49
                Widze, że patrzysz na to wszystko dość optymistycznie... Ale nawet zakładając,
                że rządzącej (tfu! na psa urok!) Samoobronie nie udałoby się zniszczyć
                niezależności NBP, rozwiązać RPP, zerwać z zarządzaniem państwem wegdług
                normalnych zasad, to ile te próby by nas kosztowały? Czy Polska nie dość już
                miała 'zamieszania'? Teraz wchodzimy do Unii Europejskiej, znajdujemy się znów
                w tym miejscu cyklu koniunkturalnego, w którym gospodarka zaczyna wychodzić na
                prostą i czy stać nas na to, by znowu robić eksperymenty, dopuszczać do władzy
                kretynów?
                • Gość: Tomek Re: Nowy fuhrer nadchodzi? 23% Samoobrony... IP: *.it-net.pl 15.02.04, 20:13
                  No, aż takim optymistą nie jestem. Tyle, że bardziej niż "Samoobrony" albo
                  innych takich boję się, że po przyszłych wyborach znów będziemy mieli Sejm
                  skłócony, podzielony na dziesiątki "kanapowych" ugrupowań, niezdolny do
                  utworzenia sensownej większości i zdecydowanego działania oraz zagubiony w
                  kompromisach i pryncypialnych sporach. Niestety: głosowanie "na ludzi", do
                  którego nas się namawia - to czysta teoria, tak można i trzeba wybierać sołtysa
                  albo radnych w małym miasteczku, gdzie wszyscy się znają. Większość ludzi,
                  szczególnie w dużych miastach i tak będzie głosowała na partie a te,
                  szczególnie z dzisiejszej opozycji albo nie są w stanie się dogadać, albo są
                  zlepkami "popłuczyn" z przegranych orientacji, tworzonymi na doraźne potrzeby.
      • Gość: homo1 Re: Nowy fuhrer nadchodzi? 23% Samoobrony... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.04, 19:40
        Jest gorszy, bo doprowadzi nas wszystkich do jeszcze większej ruiny. Strzeżcie
        się tych, którzy znają odpowiedzi na wszystkie pytania, a w rękawie chowają
        gotowe recepty na poprawę naszego losu. Lepper i jego banda nie mają żadnego
        pomysłu na uzdrowienie sytuacji w kraju. Wykreowani przez swoich kumpli z SLD w
        czasach pierwszych blokad zbijają kapitał na ludzkiej biedzie i frustracji, a
        głupi naród, który słyszy to, co chce usłyszeć, czekający cudu, pragnący już,
        teraz, natychmiast, odmiany (bez żadnego wysiłku ze swej strony), daje się
        otumanić spryciarzom i oszustom Leppera.
        Przy okazji prosiłbym Tomka o garść faktów na temat "populistów, notorycznych
        zadymiarzy i przestępców" z kręgów UPR, LPR, PiS, bo aktualnie poza
        przestępcami z SLD i Samoobrony o innych się nie mówi.
        • Gość: Tomek Re: Nowy fuhrer nadchodzi? 23% Samoobrony... IP: *.it-net.pl 15.02.04, 10:23
          > Przy okazji prosiłbym Tomka o garść faktów na temat "populistów, notorycznych
          > zadymiarzy i przestępców" z kręgów UPR, LPR, PiS, bo aktualnie poza
          > przestępcami z SLD i Samoobrony o innych się nie mówi.

Że się "nie mówi", wcale nie znaczy że tego nie ma. Skoro nie słszałeś o
          ekscesach "nawiedzonych" Upeerowców, Młodzieży Wszechpolskiej, Ligi
          Republikańskiej itd. - trudno! Nazwiskami nie będę rzucał, bo nie jestem
          dziennikarzem z "brukowca, poza tym zawsze trzymałem się z dala od poliyki,
          wolę pilnować własnych drobnych spraw; szanuję wszystkich, którzy szanują mnie -
          bez względu na ich poglądy itd.; poza tym, nie lubię nikogo pouczać ani
          nawracać.
    • dociek Re: Nowy fuhrer nadchodzi? 23% Samoobrony... 14.02.04, 10:18
      Nie podoba mi się ta sytuacja, choć podobni, w poglądach do Ciebie, Shawman
      antylewicowi zapalczywcy zacierają już łapki, że skończyli z "komuną". Jak to
      wołacie na tzw. "prawicy": Operacja odkomuszania się udała!!! A czy nikt z Was
      nie ma świadomości, że pacjent już prawie nie żyje?! Otóż może i przyduszono, a
      raczej sam się Sojusz z przyległościami zapędził w samobójczą pułapkę braku
      pomysłów na Polskę. A przede wszystkim, gremialnie dołączył do skorumpowanej
      władzy, albowiem jego wyżsi notable doskonale się dopasowali do coraz bardziej
      zdeprawowanego systemu (czytaj: burdelu), jakim kolejne, następujące po sobie
      władze i partie "obdarowywują" naszą, ledwo żywą, rozdrapywaną Ojczyznę. Jednak
      wracając do formacji Leppera, jest to aktualnie najbardziej, w roszczeniach i
      koncepcjach, "komusza" partia w kraju, a na dodatek biorąc pod uwagę jej
      polityczny prymitywizm, populizm - faktycznie mająca pewne podobieństwa od
      okresu przed samym powołaniem w Niemczech - NSDAP. Zastanawia mnie także,
      dlaczego sprawa publicznego oskarżenia czołowych postaci z PO (np.Piskorskiego)
      przez Andrew'a, która się miała odbić wielokrotnym echem kontrataku Platformy
      na Leppera, łacznie z jego posadzeniem - została tak wyciszona. Czyżby jednak
      Lepper celnie przykopał uczciwych liberałów w słabiznę? Bo wygląda mi na
      to ,że ma niezłego "haka" na przewodząca obecnej statystyce konkurencję.
      • shawman Re: Nowy fuhrer nadchodzi? 23% Samoobrony... 14.02.04, 18:57
        Wybacz Dociek, ale nie zamierzam brać odpowiedzialności za to, że elektorat SLD
        przechodzi do Samoobrony. Taka widać jest jakość tego elektoratu, nawet mnie
        zdziwiło, jak bardzo jest nędzny.
        Co do 'zacierania łapek' - owszem, cieszy mnie porażka SLD. Cieszy mnie nawet
        bardzo, zważywszy na to, że nie głosowałem na tą partię i od początku tej
        kadencji Sejmu konsekwentnie twierdziłem, iż SLD nic dobrego dla Polski nie
        zrobi. Nie myliłem się i to przynosi mi satysfakcję. Natomiast nie całkiem
        zgodzę się ze zdaniem, że Sojusz "dopasował się do zdeprawowanego systemu". On
        się nie dopasował, on go współtworzył. PZPR była częścią zdeprawowanego systemu
        przez z górą 40 lat, a w III RP jej spadkobierca - SLD - natychmiast rozpoczął
        budowanie sobie odpowiedniego środowiska - tzn. słabego, skorumpowanego,
        scentralizowanego i nie opartego na prawie państwa. Nie sam ofcoz, to należy
        przyznać.
        Jednak porażka SLD to wcale nie koniec żądnej władzy quasi-lewicy na naszej
        scenie politycznej. Oto już wyrasta następca - Samoobrona RP. Pytanie tylko,
        czy temu ugrupowaniu wystarczy zdobycie 'stołków' jak SLD, czy też pójdzie w
        ślady innego ugrupowania, o którym Doćku wspomniałeś.
        • dociek Re: Nowy fuhrer nadchodzi? 23% Samoobrony... 15.02.04, 09:01
          Temat z Piskorskim jednak przemilczałeś. W stolicy także budujcie mosty
          dla "pana starosty"... Zapewne zaliczasz się do miłośników "cicho sza", co? :-p
          • shawman Re: Nowy fuhrer nadchodzi? 23% Samoobrony... 15.02.04, 16:53
            Piskorski? Nie mam do niego żadnego osobistego stosunku, jeżeli okaże się, że
            brał udział w jakichś nielegalnych działaniach, to niech go wsadzą. Mnie to
            zbytnio nie rusza. Tym bardziej, że pomimo pozytywnego stosunku do Platformy,
            jestem zwolennikiem Unii Wolności.

Co do przemilczeń zaś, to jak oceniasz ten elektorat SLD o którym wspomniałem?
            Jak tam z jego jakością, skoro przechodzi do Samoobrony?
        • dociek Re: Nowy fuhrer nadchodzi? 23% Samoobrony... 16.02.04, 08:18
          serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1915811.html
          PiS kontra PO: Palenie mostów
          Iwona Szpala, Jan Fusiecki 16-02-2004, ostatnia aktualizacja 16-02-2004 00:02

Po naszej publikacji "Na lewo most" PiS stawia Platformie warunek: rozliczcie
          się z Piskorskim, bo inaczej zrywamy koalicję w Warszawie.

... Czy PO dla współpracy z PiS poświęci Piskorskiego? Jeszcze kilka miesięcy
          temu Jan Rokita mówił o "warszawskiej sitwie", groził rozwiązaniem partii w
          stolicy. Ale ostatnio zmienił ton. Z nieoficjalnych, ale pewnych źródeł
          dowiedzieliśmy się, że władze PO spotkały się niedawno i ustaliły, że problem
          Piskorskiego rozwiążą tzw. kopem w górę - poprą jego start w wyborach do
          Parlamentu Europejskiego.
    • mlody_komunista Re: Nowy fuhrer nadchodzi? 23% Samoobrony... 14.02.04, 21:06
      Wypraszam sobie shawman, nie jestem wcale zdeprawowany. Od 17 roku zycia zwiazany jestem z szeroko rozumiana lewica (ZSMP,SdRP etc.), sam dokonalem tego wyboru i nikt nie prztmuszal do wstepowania do tych organizacji. To, ze ktos ma szeroko rozumiane, socjalistyczne poglady nie skazuje go od razu na deprawacje.Dociek ma racje, ze nas media skopaly. Michnik w najczarniejszych nawet snach nie przewidywal, ze dzieki temu LPR, Samoobrona i inne ustrojstwa wziely gore. Miller przegonil go z rynku reklam medialnych, Agora SA leci na leb i na szyje na gieldzie. Przypiecie latki aferzysty SLD bylo tylko jego slodka zemsta. Ale miecz ma 2 konca, i w rezultacie ostrze dopadnie i jego.SLD da sobie rade. Jest partia wzorowo zorganizowana. Ma struktury w kazdym powiecie, w wiekszosci gmin.Wiec na pewno przeczekamy. Natomiast wspolczuje Polakom, ze teraz pic beda piwo warzone przez Michnika i jego towarzyszy. Wroze kolejne zmarnowane lata dla III Pomrocznej. Nie zgodze sie tez dociek, ze nie mamy pomyslu na Polske. On jest, tyle tylko, ze nieumiejetnie sprzedawany spoleczenstwu, a media nie chca o tym pisac.
      • shawman Re: Nowy fuhrer nadchodzi? 23% Samoobrony... 15.02.04, 17:04
        Piwo nawarzone przez Michnika? Hehe, to tak sobie tłumaczycie swoją porażkę?
        Człowieku, przejrzyj na oczy, zawaliliście! Gdyby SLD rządziło dobrze, sprawnie
        i uczciwie, to nadal miałoby 40-procentowe poparcie! Mnie oczywiście rządy
        lewicy nie rozczarowały, bo NICZEGO dobrego po nich nie oczekiwałem... Ale
        dziwię się takim ludziom jak ty - trzy lata stracone, a ty nadal uważasz, że to
        wszystko to wina... Michnika? Zabawne...
    • Gość: gośc Re: Nowy fuhrer nadchodzi? 23% Samoobrony... IP: *.telprojekt.pl 15.02.04, 00:03
      p.Mlody komunisto wytłumacz wszystkim jaki to sld ma pomysł na Polskę, bo jak
      dotąd przez całą kadencje z SLD sa kojażone wyłudzenia i afery.Tylko nie mów ,że
      to wszystko wymyśliły gazety i inne media.Unia?, radzę tochę więcej się
      dowiedzieć nikt cie tam z otwartymi rękoma niebędzie przyjmował.Polacy powini
      wreszcie się obudzić.
    • Gość: Żródło. Re: Nowy fuhrer nadchodzi? 23% Samoobrony... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.04, 00:03
      Jak jesteś taki przerażony to pójdż w ślady "ojców" i po AK-owsku zacznijcie
      strzelać w tył głowy do tej jednej czwartej,bo to dla was zagrożenie.Nie
      widzisz palancie,że społeczeństwo nie chce takich "prawdziwych i najlepszych
      synów narodu" jak ty i tobie podobnych?.Nie widzisz,że ma was dość hipokrytów,
      zidiociałych nawiedzonych dewotów, dla których wzorcem postępowania są
      zdrajcy?.Ten wynik sondażu jest wystarczającym dowodem,że powinniście ze
      wstydem podkulić ogony i jak ojcowie w 1939 r.sp..lać do Hameryki,przytułku
      wszystkich zdrajców,kolaborantów i innych ment społecznych których już parzy w
      d..pę.
      • Gość: do Źródła Re: Nowy fuhrer nadchodzi? 23% Samoobrony... IP: *.lublin.mm.pl 15.02.04, 16:54
        Źródło, idź sobie leczyć głowę - bo badzo źle z tobą.
      • shawman Re: Nowy fuhrer nadchodzi? 23% Samoobrony... 15.02.04, 16:59
        Taak, właśnie widać, kto tutaj miałby ochotę postrzelać do ludzi. Co, chętnie
        byś mnie wsadził 'po UB-owsku' za to, że źle się wyrażam o twoim ukochanym
        wodzu Lepperze? Za dużo już tej demokracji, Samoobrona zrobi porządek! Ehh,
        szkoda nawet komentować takie dno, jak powyższa wypowiedź...
        • dociek Re: Nowy fuhrer nadchodzi? 23% Samoobrony... 20.02.04, 12:04
          Czemu rośnie Samobronie?
          Bo wzrasta jej masa... członków.
      • Gość: homo1 Re: Nowy fuhrer nadchodzi? 23% Samoobrony... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.04, 19:58
        Nauki tow. Leppera nie poszły w las. Ten styl, ten głos, ta znajomość historii
        i poziom kultury... Ho, ho, tow. Źródło, wróżę wam błyskawiczną karierę...
        • Gość: Tomek Re: Nowy fuhrer nadchodzi? 23% Samoobrony... IP: *.it-net.pl 20.02.04, 23:23
          Ee, tam! Jak sobie przypomnę kampanię wyborczą z 1989 roku; albo kampanię
          prezydencką Wałęsy, albo Krzaklewskiego...
          "Nihil novi sub Sole."
          • shawman Re: Nowy fuhrer nadchodzi? 23% Samoobrony... 21.02.04, 15:16
            Lepper sam kiedyś dziennikarzom powiedział, że książką, która ostatnio czytał
            jest "Psychologia tłumu"... :>
            • Gość: Tomek Re: Nowy fuhrer nadchodzi? 23% Samoobrony... IP: *.it-net.pl 21.02.04, 19:09
              Od czegoś w końcu trzeba zacząć, przecież bierze przykład od najlepszych
              (Napoleon Hitler, Stalin itd.).
    • mentoro Re: Nowy fuhrer nadchodzi? 23% Samoobrony... 17.02.04, 21:52
      źrudło poczytaj kto strzlał i idz się leczyć bo (lepperyzm)jest chorobą.
    • Gość: JA Re: Nowy fuhrer nadchodzi? 23% Samoobrony... IP: *.stnet.pl 17.03.04, 20:36
      Zniszczyć SAMOBRONE
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka