ratatatam 05.05.10, 01:06 zapalę, jak pousuwają czerwone pięcioramienne gówno z tych nagrobków. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Padre81 Re: Zapal świeczkę 9 maja. Na grobach poległych ż IP: *.chello.pl 05.05.10, 05:17 ech Lublin dał swój głos , dla nich to był znak rozpoznawczy symbol pod którym umierali , to tak jak byś napisał żeby we Lwowie pousuwać to "gówno" z koroną na łbie , rozumiesz absurd , czy już zupełnie odjechałeś. Mierzi mnie natomiast ze dopiero teraz przypomniano sobie o nch , wcześniej leżeli zapomnieni , a warto się przejść choćby pod chełm i zobaczyć po ile lat mieli kiedy legli na tej ziemi. Ps Płyty na Lipowej nie mają gwiazd . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratatatam Re: Zapal świeczkę 9 maja. Na grobach poległych ż IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.10, 09:01 w takim razie na grobach żołnierzy niemieckich należy koniecznie umieścić swastyki, bo był to symbol, pod którym i za który umierali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Padre Re: Zapal świeczkę 9 maja. Na grobach poległych ż IP: *.chello.pl 05.05.10, 10:00 Akurat nie, Wermacht swoich żołnierzy chował pod żelaznym krzyżem , tak trudno wpisać w google jak się nie wie? A swoją drogą jakoś nikomu nie przeszkadzają Petlurowskie krzyże na Lubelskim cmentarzu tak chętnie potem używane przez UPA ich kształt nie jest przypadkowy . Ale to trzeba zamiast się napinać poczytać trochę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZbynekS Re: Zapal świeczkę 9 maja. Na grobach poległych ż IP: 81.219.200.* 06.05.10, 21:09 Co do pierwszej części wypowiedzi Padre81 to całkowita zgoda choć tak durnych komentarzy chyba wcale nie należy komentować.Bo polemika z ludźmi tak myślącymi nie ma sensu. Jeśli chodzi zaś o zapomniane groby radzieckich żołnierzy to bym polemizował.W mojej okolicy są i to zadbane groby rosyjskie z II ale i z I wojny światowej i sam robiłem 2.11.09. (w dzień zadusznych) zdjęcia palących się tam lampek. Rosjanie jadący tranzytem z Kaliningradu do Berlina zatrzymują się przy tych mogiłach i cieszy ich jak są zadbane i dziękują. Nie jest to więc tak że wszyscy o nich dawno zapomnieli i potrzebna jest jakaś akcja.( Ludzie sami czuli potrzebę po 10.04.10 zapalenia świec przed pałacem prezydenta) Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Zapal świeczkę 9 maja. Na grobach poległych ż 05.05.10, 06:31 Mierzi mnie cuchnące g***o, które wydaje z siebie takie teksty jw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kibic Re: Zapal świeczkę 9 maja. Na grobach poległych ż IP: *.warszawa.mm.pl 05.05.10, 08:10 Panowie, może trochę poważniej! Kto chce, niech zapali te świeczki, o które prosi arcybiskup Życiński bo jego z tym pomyslem kojarzę. Ale jednocześnie chciałbym, żeby szanowny arcybiskup zajął się trochę losem żyjących Polaków, którzy nadal doświadczają codziennie licznych trudności i niesprawiedliwości chociaż niby jesteśmy wolnym krajem i państwem prawa. Niech użyje swego autorytetu aby przemowić do przede wszystkim do polityków sprawujących władzę aby zaczęli traktować obywateli tak jak należy a nie jak bezmyślną hołotę, która ma robić tylko to, czego zażyczą sobie elity. Najlepiej, wybrać je i potem nie zawracać już im głowy Niech np. zajmie stanowisko w sprawie około 10 milionów spółdzielców i ich rodzin od lat okradanych i oszukiwanych na wszelkie możliwe sposoby. Niech zaapeluje do sumienia i poczucia sprawiedliwości prezesów spółdzielni i ochraniających ich polityków, sądów itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratatatam Re: Zapal świeczkę 9 maja. Na grobach poległych ż IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.10, 09:02 normalnie mistrz ciętej riposty! ROTFL na tyle tylko stać towarzyszy z lubelskiego LSD? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marzena Re: Zapal świeczkę 9 maja. Na grobach poległych ż IP: *.chello.pl 05.05.10, 21:03 Zdaje się że sam jesteś g...em! I w dodatku żyjesz tylko dzięki 26 000 000 poległych Żołnierzy Sowieckich bo to oni ocalili twoich rodziców czy dziadków przed zagładą w niemieckim piecu i gazie! Chwała Żołnierzom Radzieckim na wieki! Chwała i wdzięczność za Polskę, ża Pokój, za życie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Zapal świeczkę 9 maja. Na grobach poległych ż IP: 91.200.94.* 05.05.10, 21:09 tak tak żołnierze radzieccy chronili Polaków przed Niemcami szczególnie 17 września 1939 Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: Zapal świeczkę 9 maja. Na grobach poległych ż 06.05.10, 06:45 a katolicy oddali Krzyżakom kawałek Polski, niech katolicy zapłacą 5 bilardów euro za zagrabione ziemie przez ten czas. Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Zapal świeczkę 9 maja. Na grobach poległych ż 07.05.10, 16:14 Zawsze twierdziłam że Ty i Aron to jak rewers i awers tej samej monety. Ten wpis to potwierdza. Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Zapal świeczkę 9 maja. Na grobach poległych ż 07.05.10, 16:21 Droga Marzenko poczytaj sobie nieco...proszę. www.mojeopinie.pl/historia_blisko_nas_zbrodnie_armii,3,1260636166 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratatatam Re: Zapal świeczkę 9 maja. Na grobach poległych ż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 21:22 najskuteczniej obronili ich w Katyniu, Miednoje i Charkowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman [...] IP: *.lublin.mm.pl 06.05.10, 21:14 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: sratatam.... 07.05.10, 16:26 NIe rozumiem co Cie tak zirytowało w wypowiedzi Ratatama. MOja sp. babcia troche mi opowiadała o zachowaniu tych wyzwolicieli... Wypowiedź Marzenki po prostu prosiła sie o przytoczenie kilku podstawowych faktów z historii... I to tyle... - czy ja tez Cię zirytuję? Zaznaczam - że mam w tej sprawie (tj stawiania świeczek) stanowisko podobne jak Padre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratatatam "oto abp. Życiński woła z frontu “GW”" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.10, 10:32 "oto abp. Życiński woła z frontu “GW”, że to nie są “groby wrogów, ale ludzi, którzy przynieśli nam wolność”. Dożyliśmy czasów, w których wysoki polski duchowny publicznie obraża pamięć tysięcy Polaków wymordowanych przez “chłopców”z Armii Czerwonej, pamięć zgwałconych kobiet, osieroconych dzieci, rozgrabionych majątków. Prawda historyczna? Po co nam prawda, lepszy kicz pojednania za wszelką cenę. “Trzeba zrobić wszystko, by Polaków i Rosjan pojednać” mówi więc Andrzej Wajda “Wyborczej”..." Piotr Gociek - blog.rp.pl/gociek/2010/05/05/kiedy-racja-stanu-gryzie-a-niesiolowski-lka-jak-dziewczynka/ Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: "oto abp. Życiński woła z frontu “GW 05.05.10, 11:54 uważasz, że nie trzeba? chory z nienawiści człowieczku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratatatam Re: "oto abp. Życiński woła z frontu “GW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.10, 12:19 uważam, człowieczku chory z miłości, że nie należy wpisywać się w propagandową hucpę - zwłaszcza gdy ją inicjuje były agent komunistycznej SB. Przy okazji: izraelska prasa otwartym tekstem oskarża Putina o likwidację Prezydenta RP, dowództwa polskiej armii i ze 20% elity politycznej kraju - ciekawe co na to Józef Życiński? miłej lektury: www.jurnal.md/en/news/israeli-press-accuses-putin-of-kaczynski-s-elimination-184453/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Padre Re: Nie zapalę świeczki na grobach sowieckich agr IP: *.chello.pl 05.05.10, 11:11 Ech ludzie żal mi was , tyle jadu nienawiści a tam leża chłopcy po 18 lat , wysłani rozkazem Stalina tysiące kilometrów od domu na obca ziemię , bić nazistów . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratatatam Re: Nie zapalę świeczki na grobach sowieckich agr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.10, 12:20 Polacy, których wymordowali przy okazji to byli naziści? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratatatam Israeli press accuses Putin... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.10, 12:23 "Israeli press accuses Putin of Kaczynski’s elimination" "Israeli media doubt the official version of Smolensk disaster causes. Instead, it speculates theories about “typical Kremlin assassination”." całość: www.jurnal.md/en/news/israeli-press-accuses-putin-of-kaczynski-s-elimination-184453/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratatatam proponuję szybciej usuwać wpisy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.10, 12:30 zwłaszcza te z prasy izraelskiej mówiące o katastrofie w Smoleńsku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barwy walki Re: proponuję szybciej usuwać wpisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.10, 07:26 A cóż to za nowa świecka tradycja palenia świeczki na 9 maja? Za spkój duszy 1 listopada to i owszem. Ale ku pamięci i wdzięczności za przemarsz sowieckich sołdatów przez Polske?Toż to odcisneło się gwałtem i dominacją utralaczy tzw. władzy ludowej. Myślałem że zerwaliśmy z tą dominacją 20 lat temu ale widać się myliłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman proponuję ci "barwy walki": IP: *.centertel.pl 07.05.10, 08:57 nie myśl - nie jesteś przyzwyczajony ani nauczony więc możesz sobie krzywdę zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barwy walki Re: proponuję ci "barwy walki": IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.10, 12:17 Fakt że w państwie zarządzanym przez utrwalaczy władzy ludowej nie uczono i nie wymagano myślenia. Wystarczyło być miernym , biernym byle wiernym. Ale na nauke nigdy nie jest za póżno. Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: proponuję ci "barwy walki": 07.05.10, 16:12 Usiłowałam kiedys przeczytać. Słaba lektura - a lubię ksiązki wojenne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koniczyna60 bosman dlaciebie ''Żołnierze wyklęci" Jerzy Ślaski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.10, 16:54 Nb o obronie przed sowietyzacją Polski właśnie po 1944r. Tylko uważaj, bo myślenie boli w szczególności dysonans poznawczy, Intelektualny Tytanie. Może cię to nawet zabić hehe! To jak dwie pigułki jedna niebieska, druga czerwona - droga bez odwrotu. I proszę bez inwektyw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albin Re: Zapal świeczkę 9 maja. Na grobach poległych ż IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.10, 11:22 ja zapale na grobach Polaków pomordowanych podczas "wyzwalania" przez sowieckich Odpowiedz Link Zgłoś
glutoplazma Re: Zapal świeczkę 9 maja. Na grobach poległych ż 07.05.10, 11:36 Nie zapomnij palić świeczek na grobach pomordowanych przez NSZowców. Odpowiedz Link Zgłoś
mikesz6 Re: Zapal świeczkę 9 maja. Na grobach poległych ż 07.05.10, 19:48 Kiedyś pracował u mnie Ukrainiec.Młody Ukrainiec.Któregoś dnia zapytał mnie ,czy wiem gdzie leży miejscowość Zarzecze? Tak się złożyło,że wiedziałem. Byłem tam kiedyś na wakacyjnych koloniach.A dlaczego pytasz o Zarzecze? (zapytałem).w czasie II wojny światowej zginął tam moj dziadek i chciałem pojechać może tam jest jakiś grób(odpowiedział Ukrainiec).Zapalić swieczkę.Był chyba dumny ze swojego dziadka.Zginął żeby Polska była wolna.Jego zdaniem.I moim też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i [...] IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.10, 21:18 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
glutoplazma [...] 07.05.10, 21:22 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
pa1ikot.j Zapal świeczkę 9 maja. Na grobach poległych żoł... 08.05.10, 15:01 yfrog.com/89zapalswieczkej Odpowiedz Link Zgłoś