Dodaj do ulubionych

Prezydent proponuje: od al. NKWD-PKWN do Katyńs...

13.05.10, 07:35
A może byś człowieku coś wreszcie w tym Lublinie zrobił !
Czemu stoi Trasa Zielona, remont Narutowicza, Muzyczna, remonty ulic
itp itd a ty znowu o pierdołach jak zwykle zresztą
Obserwuj wątek
    • Gość: ala Re: Prezydent proponuje: od al. NKWD-PKWN do Katy IP: 91.200.94.* 13.05.10, 08:00
      Mam nadzieję, ze za kilkadziesiąt lat nie zmienią nazwy jakiejś ulicy np. na
      "Ofiar IPN-u"
      • Gość: poli Re: Prezydent proponuje: od al. NKWD-PKWN do Katy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.10, 08:13
        jak wybory wygra ten "WSI" Komorowski to na bank taka ulica powstanie.
    • Gość: gruba Re: Prezydent proponuje: od al. NKWD-PKWN do Katy IP: 91.123.169.* 13.05.10, 08:02
      Aż ciężko uwierzyć obserwując działania prezydenta, że ma on tytuł profesora ...
      Wszyscy w Lublinie czekamy już chyba tylko na koniec kadencji tego pana.
      • Gość: poli Re: Prezydent proponuje: od al. NKWD-PKWN do Katy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.10, 08:11
        Bo nie ma tytułu profesora :-) Ma stopień doktora nauk.
    • zubelz Re: Prezydent proponuje: od al. NKWD-PKWN do Katy 13.05.10, 08:25
      W Dzienniku Wschodnim ktoś zaproponował zmianę nazw z ich uzasadnieniem, i tak
      Lublin na Katyń a Wasilewski na Stalin. Stalin wymordował 20000 ludzi a
      Wasilewski morduje całe miasto. Trudno się z tym uzasadnieniem nie zgodzić, gdyż
      to miasto popadło w ruinę.
    • alex2222 Prezydent proponuje: od al. NKWD-PKWN do Katyńs... 13.05.10, 08:43
      A cóż to za kryterium przyzwoitości?Ja nazywałem tę ulicę Aleją PKWN-czy to
      znaczy że jestem nieprzyzwoity?
      • Gość: Bazyl Re: Prezydent proponuje: od al. NKWD-PKWN do Katy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.10, 10:57
        Według panów Bernardów Nowaków i innych katonów nie jesteś
        przyzwoity. Inna sprawa, że te kretyńskie pomysły i oceny pojawiają
        się dopiero teraz, po 20 latach od przewrotu ustrojowego. Do roku
        1989 przeżyłem w Lublinie ponad 40 lat i nigdy w życiu nie słyszałem
        takiej parafrazy jak Aleja NKWD. Zgodnie z jednym z praw Murphy'ego -
        im większy upływ czasu, tym więcej weteranów oraz ich "bohaterskich
        historii".
        • tajnos.agentos Re: Prezydent proponuje: od al. NKWD-PKWN do Katy 13.05.10, 11:09
          Gość portalu: Bazyl napisał(a):

> Do roku
          > 1989 przeżyłem w Lublinie ponad 40 lat i nigdy w życiu nie słyszałem
          > takiej parafrazy jak Aleja NKWD.

Ja również, choć przy tej ulicy przemieszkałem całe dzieciństwo (lata 60 i '70).
          Wiele razy natomiast słyszałem, jak szczególnie osoby starsze nazywały tę ulicę
          Głęboką, jest to bowiem jej oryginalna nazwa, obowiązująca od chwili powstania
          tej ulicy. Pismaczyny - i tyle!
      • pavel.zielinski Re: Prezydent proponuje: od al. NKWD-PKWN do Katy 13.05.10, 11:02
        dokładnie - ja nadal często ją tak nazywam, przecież zawsze jeździło się do
        składnicy harcerskiej na PKWN a nie na NKWD (pierwsze słyszę, ze ktoś ją tak
        nazywał). Siła przyzwyczajenia i tyle.

Polska to taki kraj wiecznych kombatantów: wojen, legionów, Solidarności - nie
        daj Boże podpaść takiemu jakimś słowem - zaraz będziesz co najmniej
        nieprzyzwoity jak nie nazwany agentem UB, SB (powszechne u wyznawców PiSu)

• tajnos.agentos Re: Prezydent proponuje: od al. NKWD-PKWN do Katy 13.05.10, 11:13
          Nazwa Aleja PKWN obowiązywała od wczesnych lat '60 do wczesnych '90. Wcześniej i
          później ta ulica zwała się Głęboka.:)
    • malgorzata_sztachetka Panie Kranz, Panie Plewik, Pani Olesiuk 13.05.10, 08:51
      czy wasz pracownik Dariusz Libionka występuje w imieniu Państwowego Muzeum na
      Majdanku???
    • andread61 Prezydent proponuje: od al. NKWD-PKWN do Katyńs... 13.05.10, 09:14
      stańmy pod kościołem zróbmy referendum i okaże się że ;
      ul.KACZOROWA będzie początkiem ulicy a zamknie ją nazwa; ul.
      Pisowska -
      • Gość: gość Re: Prezydent proponuje: od al. NKWD-PKWN do Katy IP: *.static.vip-net.pl 13.05.10, 09:33
        Kłamstwo goni kłamstwo a manipulacja manipulację.
        Prezydent nie przygotował w tej sprawie żadnej uchwały i nigdzie też
        nie wypowiedział się na ten temat. Dzienikarze przypisalimu to co
        dowiedzieli się od zajmującego się tą sprawą urzędnika . W ten
        sposób tworzy się fakty medialne , na których buduje się fałszywe
        opinie i własne cele polityczne. Wstydż się gazeto, to gorzej
        wygląda niż w bulwaróce bo ta przynajmniej nie udaje bezstronności.
        • Gość: chart Re: Prezydent proponuje: od al. NKWD-PKWN do Katy IP: 77.223.210.* 13.05.10, 09:52
          Powtórzę to, co pisałem na Forum Dziennika:
          Oecna ulica Głęboka wg planów ma być przedłużona pod oknami osiedla Rogatka
          Warszawska i stanowić jeden z dojazdów do podwęzła obwodnicy. Czyli nazwę "ul.
          Katyńska" miałby nosić cały ten odcinek? Ponadto jakoś dziwnie to brzmi - jeśli
          już to może "Ofiar Katynia", a zresztą takiego martyrologiczne nazwy brzmią
          jednak przygnębiająco (by nieco pretensjonalnych "Męczenników Majdanka"
          przywołać). Nie mamy jakichś weselszych rocznic, albo zasłużonych lublinian do
          uhonorowania - najlepiej na nowopowstających drogach? To w ogóle (choćby ze
          względu na okolicę)brzmi trochę dziwacznie: "chodź Wacek, zrobimy winko w
          krzakach na Katyńskiej"... Brrr.
          Inna rzecz, że jakby prezydent nie zgłosił swojej propozycji - to oczywiście
          uczyniłaby to "patriotyczna opozycja", dodatkowo wytykając Wasilewskiemu brak
          zaangażowania i empatii...
          • tajnos.agentos Re: Prezydent proponuje: od al. NKWD-PKWN do Katy 13.05.10, 10:03
            "Ofiar Katynia" i "Męczenników Majdanka" moim zdaniem również nie brzmi
            najlepiej. Przecież to nie Katyń zabijał, ani Majdanek (tak się nazywa dzielnica
            Lublina, a nie obóz) męczył. Może więc "Katyńskich Ofiar" i "Majdankowskich
            Męczenników"?:)
            • Gość: MalaRysa Dlaczego nikt obok Ajatuse nie zwrócił uwagi na IP: *.chello.pl 13.05.10, 16:22
              istotę rzeczy. Ten pan chce tym wszystkim przykryć swoją skrajną
              niekompetencję. A swoją drogą polskie przysłowia sprawdzają się co do
              joty - po złym panie jeszcze gorszy nastanie.
            • przemyslaw-leniak propos Majdanka 13.05.10, 20:00
              to bez jaj to nie nazwa dzielnicy a ledwie przedwojennego przysiółka
              (kilka wiejskich domów) na wschód od Chłopia (Chłopie to okolice ul
              Kosmonautów) obok którego powstał obóz zwany Majdankiem
              nie ma i nie było dzielnicy Majdanek...

Tajnos prosze Cię nie wymyślaj...
              • empi Re: propos Majdanka 13.05.10, 20:06
                Leniaku poczytaj to...
                pzdr.
                • przemyslaw-leniak Empi thx ale... 13.05.10, 20:20
                  Gdzie Majdan Tatarski a gdzie Majdanek?
                  jest do dziś ul. Majdan Tatarski bo dawniej to była spora wieś
                  a Majdanek to naprawdę był przysiółek i w zupełnie innym miejscu niż
                  Majdan
                  chcesz linka do dobrej ksiązki na ten i podobne tematy?
                  pzdr.
                  • przemyslaw-leniak Propos Kuwałki to hi hi 13.05.10, 20:30
                    pisze on "Dzisiaj trudno by szukać śladów po dawnym Majdanie
                    Tatarskim" i myli się strasznie
                    bo choćby kapliczka przydrożna przy ulicy Pogodnej (naprzeciw
                    przedszkola) jest widoczną pozostałością po Majdanie Tatarskim i to
                    nie jedyną...
                    no zresztą tekst Kuwałka jest powiedzmy dość lekką opowiastką o
                    ciężkich czasach...
                    wieś a nie dzielnica Lublina jaką był Majdan Tatarski ma swoja
                    historię o wiele szerszą niż czasy getta...
                    ale Kuwałek nie o tym chciał napisać przecie...
                    a przysiółek Majdanek lezał jakieś 2 km od wsi Majdan Tatarski...
                    zresztą ech...
                    niech tam...
                    pzdr.
                    • tajnos.agentos Re: Propos Kuwałki to hi hi 18.05.10, 12:25
                      przemyslaw-leniak napisał:

> a przysiółek Majdanek lezał jakieś 2 km od wsi Majdan Tatarski...
                      > zresztą ech...

Słusznie. Po czym, przysiółek stał się dzielnicą Lublina, a w latach II Wojny
                      światowej w tej dzielnicy powstał hitlerowski obóz koncentracyjny, (właściwa
                      nazwa KL Lublin, KZ Lublin potocznie nazwany "Konzentrationslager
                      Majdanek" lub "obozem koncentracyjnym na Majdanku".:)
                      • Gość: leniak Tajnos bój się Boga IP: 77.223.204.* 18.05.10, 14:53
                        w czasach wojny Majdanek to był właśnie przysiółek otoczony polami
                        a nie żadna dzielnica...
                        nie denerwuj mnie, proszę
                        obóz powstał w szczerym polu!
                        i to przeczytasz w jego histori
                        ja znam to natomiast z rodzinnych opowiadań
                        przestań pisać czego nie wiesz.
                  • empi Re: Empi thx ale... 13.05.10, 20:30
                    Chodzi o to, że Majdan Tatarski był dzielnicą żydowską. W związku
                    z "przemieszczeniem" Żydów do obozu nazwano go Majdanek. Tak sobie
                    wydedukowałem. :) Jeśli masz jakąś wiedzę w temacie to podziel się.
                    pzdr.
                    • przemyslaw-leniak No ni choroby 13.05.10, 20:36
                      nie był dzielnicą zydowską...
                      był wsią...
                      owszem podczas wojny było jak Kuwałek pisze ale to było ile lat Empi?
                      ...
                      podzielę się Empi ale jak wrócę z Koła (gdzie jadę popracować)
                      czekaj linka ci dam do ksiązki o
                      Lublinie fajnej
                      • przemyslaw-leniak propos majdanka - obozu 13.05.10, 20:47
                        to pamietaj Empi że to był poczatkowo obóz dla jeńców radzieckich...
                        słynna jest historia ich masowej ucieczki...
                        zresztą historie obozu warto sobie co jakiś czas odświeżać...
                        z róznych powodów...
                        ...
                        a propos Żydów owszem były miejscowości gdzie mieszkało ich wielu
                        ale przed wojną nie było chyba takich miejscowości (wsi czy miast)
                        które byłyby stricte żydowskie...
                        społeczeństwo było dość wymieszane jeśli chodzi o miejsce
                        zamieszkania...
                        wojna i okupacja to zmieniły
                        diametralnie...
                        pzdr.
                        • empi Re: propos majdanka - obozu 13.05.10, 20:52
                          Wiele obozów koncentracyjnych wybudowano rękami sowieckich jeńców.
                          Jakbyś trafił gdzieś w sieci temat o tej ucieczce daj linka. Kiedyś
                          coś o tym słyszałem. Użyłeś słowa słynna ucieczka.
                          pzdr.
                          • przemyslaw-leniak no powinno być na stronach muzeum 13.05.10, 21:07
                            tak z pamięci to zwiało coś koło 200 osób...
                            to troszkę nie tak z tym obozemowszem rekami między innymi jeńców
                            ale Majdanek jako obóz naprawdę był początkowo wyłącznie obozem
                            jenieckim...
                            "Budowany od jesieni 1941 roku obóz nosił początkowo nazwę
                            Kriegsgefangenenlager der Waffen SS Lublin – obóz dla jeńców
                            wojennych..." to cytat ze stron Muzeum i nazwa ta odpowiadała prawdzie...
                            potem było juz inaczej...
                            o ucieczce na stronach muzeum nie widzę słowa...
                            ale zerknij tu

www.majdanek.com.pl

jednak tylko 86 nie 200 ech...
                            pzdr.
              • tajnos.agentos Re: propos Majdanka 18.05.10, 12:18
                przemyslaw-leniak napisał:

> Tajnos prosze Cię nie wymyślaj...

Nie wymyślam. Lublin, jako miasto mimo wszystko żywe rozwija się i każda jego
                nowa dzielnica kiedyś była podmiejską wsią o tej samej lub bardzo zbliżonej
                nazwie, z reguły "niemiejskiego" pochodzenia. Na przykład nazwa dzielnicy
                Wieniawa (i nazwisko Wieniawski - czyli pochodzący z Wieniawy) pochodzi od nazwy
                Winiawa, a ta od winnic, które jeszcze w XIV wieku znajdowały się na jej stokach
                - a potem zanikły, gdyż w ramach tak zwanej "małej epoki lodowcowej" ochłodził
                się klimat...:)
                • Gość: leniak wymyślasz Tajnos jak z nut IP: 77.223.204.* 18.05.10, 14:59
                  ty sobie co właściwie wyobrażasz że wieżowce stały na ZOR nr. 3?
                  wiesz był taki wypadek kolejowy - ss-mani nie chcieli wierzyć że pociąg się nie
                  zatrzyma kiedy oni ominą szlabany (stojące ówcześnie tam gdzie dziś jest tunel
                  na DMM) musieli się przekonać jak to jest się zetknąć z lokomotywą...
                  Twój upór w malowaniu obrazw historycznych które nie miały miejsca przypomina mi
                  upór tych ss-manów...
                  Wieniawa czy Majdanek - zdecyduj się
                  ech...
                  a niech ci będzie że i kosmodrom był na majdanku...
                  • Gość: leniak Tak propos rozwoju miasta IP: *.lublin.mm.pl 18.05.10, 20:27
                    Tekst linkato jest mapa
                    Lublina z roku 1919
                    link
                    to co na tym planie jest opisane jako wieś Tatary (ta przy folwarku
                    Bronowice) to jest własnie wieś Majdan Tatarski
                    tam gdzie zaznaczony jest teren opisany jako Czyściciel Miejski
                    mniej więcej pózniej zaczynał się teren obozu
                    widac jasno że teren ten jest kawał drogi od granic miasta
                    jeszcze lepiej widać to na tej
                    mapiez roku 1935, tu widać wyraźnie że i Majdan Tatarski
                    dzielnicą nie był tylko wsią i że kapliczka o której wspominałem to
                    pozostałość po tej wsi...
                    i że była jako i jest ulica Majdan Tatarski...
                    ...
                    dla tych forumowiczów którzy nie mają korzeni lubelskich (i również
                    dla tych co je mają ale nie wszystkie soki z tych korzeni do nich
                    dopłyneły) kopalnią wiedzy będzie ten oto
                    wątek

na tej oto stronie znajdziecie plan miasta z 1957 roku i owszem
                    zobaczycie tam dzielnicę Majdan Tatarski ale nie Majdanek
                    przypominam jednak ze to rok 1957 a nie 1941 lub 1945
                    na tej stronie znajdziecie ciekawy tekst o obozie
                    koncentracyjnym pt. 64 lata temu umarła Dziesiąta (przedruk z
                    Kuriera lubelskiego)
                    na koniec podam linka do niemieckiego planu
                    Lublina z 1939 roku
                    mam nadzieję że wszystko już jest jasne...
                    ...
                    cisnie mi się na kawiaturę coś szczególnie złosliwego ale jednak
                    nie...
                    pozdrawiam
                    • przemyslaw-leniak znalazłem zdjęcie obozu i wsi Majdan Tatarski 18.05.10, 21:07
                      Zdjęcie lotnicze
                      zobaczcie sobie jak to wygladało i przestańcie już z dzielnicami
                      tak przy okazji z watku w którym znalazłem zdjęcie dowiedziałem się
                      że była i ul. Majdanek...
                      ale bynajmniej nie na Majdanku...
                      ...
                  • tajnos.agentos Re: wymyślasz Tajnos jak z nut 19.05.10, 07:45
                    A co wspólnego mają bloki przy ZOR z obozem na Majdanku? Majdanek był
                    przysiółkiem. Wraz z przyległościami został włączony w obręb miasta i jako
                    dzielnica zachował swą nazwę. Na tym terenie w latach II Wojny powstał obóz
                    koncentracyjny, potocznie nazwany "obozem na Majdanku". Z Wieniawą to była taka
                    ciekawostka w ramach dygresji. Kropka.
                    • Gość: leniak niech Ci będzie IP: 77.223.204.* 20.05.10, 05:31
                      nie mam siły walczyć z nową świecką legendą...
    • Gość: Anna Re: Prezydent proponuje: od al. NKWD-PKWN do Katy IP: *.chello.pl 13.05.10, 10:07
      Po katastrofie , w rocznice katyńską nie było koło pomnika żadnych flag
      - prezydent wtedy o święcie zapomniał. Przyjechaliśmy samochodem -
      niestety najbliższy parking znajduje się koło akademików, więc trzeba
      było skręcić w Pagi, Weteranów itd. Może zamiast zmieniania nazw
      ulicom, pan prezydent pomyśli o jakimś miejscu do parkowania w
      okolicach pomnika...
      • zubelz Re: Prezydent proponuje: od al. NKWD-PKWN do Katy 13.05.10, 10:45
        Gość portalu: Anna napisał(a):

> Po katastrofie , w rocznice katyńską nie było koło pomnika żadnych flag
        > - prezydent wtedy o święcie zapomniał. Przyjechaliśmy samochodem -
        > niestety najbliższy parking znajduje się koło akademików, więc trzeba
        > było skręcić w Pagi, Weteranów itd. Może zamiast zmieniania nazw
        > ulicom, pan prezydent pomyśli o jakimś miejscu do parkowania w
        > okolicach pomnika...

A może większy pomnik, przy nim olbrzymi reprezentacyjny plac defilad no i
        oczywiście mauzoleum dla jeszcze żyjącego prezia , kościół, hotel na 1000 miejsc
        i darmowy szybki transport z dowolnego miejsca do tego pomnika?
    • janostrzyca A co Katyń ma wspólnego z Lublinem? 13.05.10, 10:55
      To już lepiej wsród ofiar Katynia poszukać jakiegoś wybitnego Lublinianina
      i nadać ulicy jego imię. Jeśli to konieczne, w co wątpię, bo obok stoi
      pomnik temu poświęcony. Kraj opanowała jakś cholerna mania nadawania
      ulicom, placom, szkołom patronów i nazw może i zacnych (zwykle
      pretensjonalnych i pobożnych) ale za Chiny nie związanych z danym
      miejscem. Jakby nie było wybitnych lub choćby zacnych ludzi związanych z
      tymi miejscami. W Puławach mają most im. JPII. Po jaką cholerę? Przecież
      JPII nawet nie był w Puławach i nie ma nic wspólnego z budową
      mostów!
      • tajnos.agentos Re: A co Katyń ma wspólnego z Lublinem? 13.05.10, 11:01
        janostrzyca napisał:

> To już lepiej wsród ofiar Katynia poszukać jakiegoś wybitnego Lublinianina
        > i nadać ulicy jego imię.

Spóźniłeś się. To zostało zrobione już dawno.:)

pl.wikipedia.org/wiki/Mieczys%C5%82aw_Smorawi%C5%84ski
        W chwili wybuchu II wojny światowej będąc dowódcą Okręgu Korpusu nr II w
        Lublinie organizował mobilizację oddziałów oraz bazy zaopatrzenia dla
        walczących oddziałów. Do dnia 14 września 1939 przebywał w Lublinie, a następnie
        udał się zgodnie z rozkazem Kwatermistrza Wojska Polskiego początkowo do Kowla,
        a potem do Włodzimierza Wołyńskiego.

18 września 1939, po wkroczeniu wojsk Armii Czerwonej do wschodniej Polski,
        zakazał podległym mu oddziałom atakowania żołnierzy Armii Czerwonej, a także
        podjął decyzję o demobilizacji szeregowych i podoficerów, a pozostałym doradzał
        przebijanie się do Rumunii i na Węgry. Po dotarciu Armii Czerwonej do
        Włodzimierza Wołyńskiego rozpoczął z nimi pertraktację, a w dniu 20 września
        1939 zgodnie z porozumieniem miał udać się z podległymi oddziałami w kierunku
        Bugu, lecz po wyruszeniu kolumna został zatrzymana, a następnie ogłoszono, że od
        tego momentu są jeńcami wojennymi. Gen. Smorawiński przebywał w kilku obozach
        jenieckich, ostatecznie pod koniec 1939 umieszczony w obozie w Kozielsku. Wraz z
        większością jeńców z tego obozu został zamordowany w Katyniu w 1940.
        • janostrzyca Re: A co Katyń ma wspólnego z Lublinem? 13.05.10, 11:09
          No to nazbierać pośród ofiar Katynia wszystkichzwiązanych z
          Lublinem i mamy zapewnionych patronów ulic do końca świata.
          • Gość: Bazyl Re: A co Katyń ma wspólnego z Lublinem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.10, 11:41
            janostrzyca napisał:
            > No to nazbierać pośród ofiar Katynia wszystkichzwiązanych z
            > Lublinem i mamy zapewnionych patronów ulic do końca świata.

Jednego mogę podpowiedzieć, to oficer WP, kpt. Michał Hakiel, ur. w
            roku 1896, do roku 1939 mieszkaniec Lublina, zamordowany w Katyniu.
            Niestety, rodziny kapitana Hakiela, noszącej jego nazwisko już w
            Lublinie nie ma, gdyż jego jedyny syn, podchorąży AK zginął w lipcu
            1944 r. w walce z Niemcami. Żyją natomiast potomkowie córki (zmarła
            w 2006 r.) kapitana Hakiela, jego wnuczka i prawnuk.
            Przypuszczam, że grono zamordowanych w Katyniu lublinian jest
            znacznie większe. Być może nawet istnieje jakiś ich spis, może wie
            coś na ten temat wszędobylski IPN. Nie wiem czy każdą z ofiar
            Katynia trzeba koniecznie czcić z osobna, ale taki wykaz ich nazwisk
            i imion mógłby np. znależć się gdzieś na tablicy pamiatkowej
            wbudowanej w pomnik czy też umieszczonej przy ulicy dedykowanej
            ofiarom tej zbrodni. Ale zmienianie nazwy części ulicy Głębokiej
            na Katyńską to raczej chybiony pomysł. Należało pomyśleć o tym
            wcześniej i nadać taką nazwę którejś z nowych ulic i również przy
            tej ulicy postawić pomnik ofiar Katynia, którego obecna lokalizacja
            jest przypadkowa i niezręczna.
    • filominidanek rozpoznać beneficjenta 13.05.10, 11:30
      Proponuję wszystkim dyskutantom w tym wątku przejrzeć WSZYSTKIE wpisy.
      Pomyślcie, przeanalizujcie. Internauci zwykle mają bardzo dobrze rozwiniętą
      umiejętność rozpoznawania ukrytych akcji i wpisów przez opłacanych klepaczy.
      Zastanówcie się, kto w tym przypadku te akcję na forum robi... i po co...

• Gość: Bazyl Re: rozpoznać beneficjenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.10, 11:44
        Akcję "za" czy "przeciw"? Masz na myśli sam artykuł czy reakcję na
        niego?
    • saper_vodiczka To nie ma nic wspólnego z patriotyzmem 13.05.10, 11:35
      Pomysł jest po prostu idiotyczny. W moim odczuciu takie pomysły zamiast upamiętniać tragedię, jakoś ją banalizują. Pomnik - tak, ale na miłość boską nie ulica ! Ulicom nie powinno się nadawać nazw masakr, bo brzmi to potwornie.

Wyobraźmy sobie np tak: "jedzie pan Katyńską, potem w prawo w Srebrenicką, kawałek prosto i znowu w prawo w Nankińską, a potem w lewo w Wołyńską i znowu prosto Oświęcimską i już pan jest na moim osiedlu - Masakry Grudniowej 1970...."

Może nasze władze zajęłyby się czymś sensownym dla odmiany?
      • Gość: Bazyl Re: To nie ma nic wspólnego z patriotyzmem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.10, 11:49
        saper_vodiczka napisał:
        > Wyobraźmy sobie np tak: "jedzie pan Katyńską, potem w prawo w
        > Srebrenicką, kawełek prosto i znowu w prawo w Nankińską, a potem w
        > Wołyńską i znowu prosto Oświęcimską i już pan jest na moim
        > osiedlu - Masakry Grudniowej 1970...."

Albo, powiedzmy, że była to akurat trasa wesołego, barwnego
        korowodu, zorganizowanego z okazji Walentynek czy Dnia Dziecka.
        Ewentualnie może być piwno-wódczany pochód narąbanych studentów,
        jaki przeszdł ostatnip przez miasto z okazji Kozienaliów.
        • saper_vodiczka Re: To nie ma nic wspólnego z patriotyzmem 13.05.10, 12:22
          > Ewentualnie może być piwno-wódczany pochód narąbanych studentów,
          > jaki przeszdł ostatnip przez miasto z okazji Kozienaliów.

Studenci to określenie na wyrost - powiedzmy, że są to "ludzie którzy studiują".... ;) Studia się spauperyzowały a etos zapomniał, że jest etosem i rzyga gdzieś po śmietnikach. A co do upamiętniania martyrologii to wystarczy trochę zdrowego rozsądku - w tym przypadku komuś wyraźnie go zabrakło.
          • Gość: Bazyl Re: To nie ma nic wspólnego z patriotyzmem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.10, 13:41
            Taka sublimacja pojęcia student, jaką postulujesz, jest najzupełniej
            zbędna. Przeciez nie pisałem o wszystkich studentach, tylko akurat o
            tych konkretnych, którzy szli pijani w korowodzie. Oczywiście, że
            porządni, mądrzy ludzie tez skądś się biorą i jest poważne
            podejrzenie, że właśnie spośród tych rozumnych, przyzwoitych
            studentów z ethosem. :)
      • Gość: MalaRysa Re: To nie ma nic wspólnego z patriotyzmem IP: *.chello.pl 13.05.10, 16:25
        Zapomniałeś o Jedwabnej.
    • Gość: Bazyl Do Empi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.10, 15:16
      Empi, skoro wreszcie usunąłeś nieregulaminowe wpisy tego furiata, to
      usuń także ten i poprzedni mój post, bo w takim stanie rzeczy, jaki
      jest, wychodzi na to, że bredzę coś o jakichś nieistniejących
      postach. Dziękuję.
      • empi Re: Do Empi 13.05.10, 16:15
        Mam do Ciebie prośbę, nie poganiaj kogoś :) i zgodnie z netykietą
        ignoruj trolla. Będzie jasność w temacie i przejrzystość wątka
        zostanie zachowana.
        pzdr.
    • malarysa Dlaczego nikt oprócz Ajatuse nie zwrócił uwagi na 13.05.10, 16:33
      istotę rzeczy. Ten pan chce tym wszystkim przykryć swoją skrajną
      niekompetencję. A swoją drogą polskie przysłowia sprawdzają się co do
      joty - po złym panie jeszcze gorszy nastanie.
      • Gość: MalaRysa Do Empi - dlaczego usunąłeś teks Homo Sovieticus IP: 80.50.61.* 14.05.10, 11:08
        Chciałem sobie skopiować piękną definicję.
        • empi Re: Do Empi - dlaczego usunąłeś teks Homo Sovieti 14.05.10, 11:26
          ten troll od wielu miesięcy powiela identyczne treści w dziesiątkach
          postów pod różnymi nickami.
          pzdr.
    • blood_free Re: Prezydent proponuje: od al. NKWD-PKWN do Katy 13.05.10, 18:27
      Żyję, mieszkam w Lbnie z górą 30 lat, w tym dobre 10 lat zalicza się w okres
      Polski Ludowej. Słyszałem różne potworki słowne w nazwach ulic. Od Hanki
      Świętoduskiej począwszy, przez Unii Gomułki, na Osterwie Kapucyńskiej
      skończywszy, ale Aleja NKWD, to chyba tylko w głowie prawicowego chłopaczka
      Bernarda Nowaka,uważającego się za literata.
      • Gość: joannabarska Kompletny niewypał IP: *.lublin.mm.pl 13.05.10, 18:42
        Kompletny niewypał. Nowe nazwy powinny byc uzywane w stosunku do
        nowych ulic. Dosc juz tych harcow z uliczną histerią w lublinie.
    • rilian pomysł kretyński 13.05.10, 19:29
      godny kretyna, nie prezydenta.
      • Gość: JB Re: pomysł kretyński IP: *.lublin.mm.pl 13.05.10, 20:27
        Ulica...Kretyńska, rilian?
        • rilian Re: pomysł kretyński 13.05.10, 21:16
          w miejsce przystankowej. urząd miejski w lublinie, wjazd na parking od kretyńskiej.
    • janostrzyca Manipulacja (?) red. Adamaszka 14.05.10, 08:27
      Tytuł artykułu to niesmaczna manipulacja faktami. Zbitka słowna NKWD-PKWN-
      Katyń jest wyrazista ale całkowicie chybiona w konkretnytm kontekście.

Jako były obywatel PRL nie przypominam sobie, żeby Al. PKWN nazywano Al.
      NKWD. Być może nie byłem "przyzwoitym" człowiekiem, bo ponoć "przywoici"
      używali takiej nazwy. Pan Adamaszek pięknie kopiuje retorykę IV RP.
      Tak... "Przyzwoici" i "nie przyzwoici" Polacy. Ci drudzy pewnie są łże-
      Polakami lub polskojęzycznym społeczeństwem?

Zbitka słowna PKWN-NKWD-Katyń sugeruje, że za zbrodnią katyńską stali
      Polacy, którzy z różnych przyczyn, często wbrew swej woli, zostali na
      wschodzie i walczyli wraz z Armią Czerwoną przeciw faszytom. To nieuczciwe.

Przypomnę, że PKWN to nie tylko sławny/niesławny manifest, ale m.in. także
      dekret o powołaniu UMCS. Uwaga, największa lubelska uczelnia została
      powołana przez PKWN! Może zlikwidujemy UMCS? Może tytuł artykułu zmienić
      na NKWD-PKWN-UMCS-Katyń?

W sumie red. Adamaszek mógłby przyznać, że się zagalopował i delikatnie
      przeprosić za nieporozumioenie. Chyba, że miał zamiar obrazić Polaków,
      którzy chcieli lub musieli walczyć o Polskę na wschodzie, a potem w nie
      żyć i odbudowywać z wojennych zniszczeń.

• Gość: Bazyl Re: Manipulacja (?) red. Adamaszka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.10, 18:59
        Nie przeprosi, nie ma mowy! Nie mają w zwyczaju ani prostować ani
        przepraszać. Taka metoda. Ten typ tak ma.
        • dociek Re: Manipulacja (?) red. Adamaszka 16.05.10, 15:19
          GRZEGORZ WYSOK VERSUS KAROL ADAMASZEK - przypominam tylko, w
          ramach kolekcji.
    • Gość: Bazyl Pytanie do moderatora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.10, 01:29
      Po co ten wątek jest na Forum Lublin "przypięty" i wyróżniony, skoro
      od dwócdh dni nikt nic w nim nie napisał i pewnie już nie napisze?
      Temat ulicy Katyńskiej został raczej wyczerpany, bo wszystkie
      argumenty za i przeciw już chyba padły.
      A może chodzi o to żeby jak najdłużej utrzymywać w świadomości
      społecznej idiotyczne skojarzenie pana Bernarda Nowaka (bo nikt inny
      z piszących o czymś takim nie słyszał) NKWD-PKWN ?
      • dociek Re: Pytanie do moderatora 17.05.10, 10:24
        Wątek udowadnia jak ludziom odbija. Jak propaganda III RP robiąca
        ludzom wodę z mózgu, zwłaszcza w przypadku opisywania najnowszej
        historii, czasów PRL, jest skuteczna w otępianiu i kłamstwie.
        • Gość: bosman dobrze że przypiety IP: *.centertel.pl 17.05.10, 15:59
          bo bym nie przeczytał o tym debilnym pomyśle.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka