Dodaj do ulubionych

Ruska bez busów?

11.06.10, 23:11
aaron jeszcze nie skomentował ???
Obserwuj wątek
    • handwerker Ruska bez busów? 11.06.10, 23:15
      Bez urazy, ale GW właśnie bezkrytycznie, a wręcz entuzjastycznie opisuje, jak
      to miasto planuje lobbing na rzecz prywatnej spółki - bo taką z punktu
      widzenia prawa jest PKS i to jeszcze ze szkodą interesu publicznego. I co,
      nikogo to nie razi?
      • Gość: asdfg Re: Ruska bez busów? IP: 77.236.28.* 13.06.10, 16:34
        nieprawda, większość akcji ma województwo.
    • Gość: Prześmiewca Re: Ruska bez busów? IP: *.adsl.inetia.pl 11.06.10, 23:18
      Instytut zamilkł.
    • Gość: bosman najwyższy czas...... IP: *.lublin.mm.pl 11.06.10, 23:20
      zlikwidować ten syf na Ruskiej
      • Gość: aron Re: najwyższy czas...... IP: 91.200.94.* 12.06.10, 08:04
        od dawna twierdzę że najlepszy byłby wspólny dworzec PKS i busów
        najlepiej w podziemiach galerii wybudowanej na miejscu obecnego
        dworca PKS POdzamcze.
        • qqbek Re: najwyższy czas...... 12.06.10, 14:33
          Gość portalu: aron napisał(a):

> od dawna twierdzę że najlepszy byłby wspólny dworzec PKS i busów
          > najlepiej w podziemiach galerii wybudowanej na miejscu obecnego
          > dworca PKS POdzamcze.

Nie sądziłem, że do tego dojdzie... ale muszę przyznać Tobie rację.
          Busy dalekobieżne powinny zostać przeniesione na dworzec. Tak jest
          logiczniej, bezpieczniej i rozsądniej. Zostawiłbym kursy krótkie po
          drugiej stronie, na placyku przy Nadstawnej, wszystkie ponad 100km
          zaś przeniósł na dworzec. PKS ma obecnie tyle połączeń, że spokojnie
          można wcisnąć busy pomiędzy autobusy kursowe w rozkładzie... z
          niemałym pożytkiem dla obydwu stron.
          • Gość: aron Re: najwyższy czas...... IP: 91.200.94.* 12.06.10, 15:56
            PKS może na przykład swoje kursy ze strony północnej dworca
            przenieść na stronę południową. Jest bardzo dużo wolnego miejsca po
            zlikwidowanych kursach do Kraśnika czy OPola Lubelskiego.
            Natomiast stronę północną dworca wydzielić dla busów. I wszystko gra.

Ale znając dziadków z PKSu to na to nie wpadną.
    • Gość: aron Re: Ruska bez busów? IP: 91.200.94.* 12.06.10, 08:07
      to nie jest całkiem zgodne z prawdą, że usunięto z dworca PKS
      wszystkie busy, bo wiele z nich stamtąd nadal odjeżdża ( na przykład
      własnie busy do Parczewa, Białej Podlaskiej, Rzeszowa, Sanoka,
      niektóre do Lukowa, Hrubieszowa, Poniatowej, Opola, Tomaszowa itp..
      Z dworca PKS wynieśli się busiarze obsługujące kursy do Warszawy i 1
      firma jeżdżąca do Hrubieszowa. Natomiast busy do Krakowa, Łodzi,
      Gdańska Katowic, Wrocławia czy Przemyśla nigdy nie odjeżdżały z
      dworca PKS tylko zawsze z Ruskiej.
      • handwerker Re: Ruska bez busów? 12.06.10, 14:39
        Jeśli busy zostaną zmuszone do odjeżdżania z terenu PKS - to spółka ta będzie
        mogła dowolnie dyktować ceny opłat, działając z pozycji monopolistycznej, czy to
        nie jest jasne? Miasto wraz z Fundacją Ochrony Zabytków Lublina już wcześniej
        spaprała kształt placu przy Nadstawnej/Ruskiej zwyczajnie marnując to miejsce i
        utrudniając korzystanie z niego przez busy i ich pasażerów. Ciekawe, czy teraz
        zrobi z klepiskiem koło cerkwi? Nb. do dziś nie jest wyjaśniona kwestia drogi
        między Tysiąclecia, a Ruską, która na planach miejskich jest ulicą, a wg PKS
        częścią placu spółki, za korzystanie z którego pobierane są opłaty.
        • Gość: g osc Re: Ruska bez busów? IP: *.icpnet.pl 12.06.10, 14:48
          busy juz rozlozyly PKS jezeli razem zmieszcza sie to PKS padnie jak
          zwierzaki po powodzi
          • Gość: aron Re: Ruska bez busów? IP: 91.200.94.* 12.06.10, 15:51
            jeżeli PKS zaśpiewa zbyt wysokie opłaty dla busów to są alternatywy
            nie bój się mamy juz oferty od właścicieli atrakcyjnych
            nieruchomości w mieście. Busy wcale nie musza odjeżdżać z dworca PKS.
            • handwerker Re: Ruska bez busów? 12.06.10, 19:17
              A jak miasto nie uzgodni przystanków a marszałek nie skoordynuje zmienionych
              rozkładów? Ostrzegałem, że komunalizacja PKS naruszy równowagę rynku - bo co to
              za rynek (nawet regulowany), jeśli właściciel jednej z firm ma uprawnienia
              władcze wobec pozostałych, a miasto idzie mu na rękę dyskryminując pozostałych!
              • Gość: aron Re: Ruska bez busów? IP: 91.200.94.* 13.06.10, 06:05
                jeżeli przystanek będzie na terenie nie należącym do miasta to
                miasto nie będzie musiało go uzgadniać. Tak jest np. w Zamościu czy
                Białej Podlaskiej, Łukowie, Krasnymstawie itp.

busiarze są dyskryminowani nie od dziś, tak że to nie nowina dla
                nich. Uprawianie zawodu busiarza to ciągła walka z przepełnionymi
                nienawiścią do busów urzędnikami, a już szczególnie jeżeli są z PO.
                Ta partia nienawidzi polskich przedsiębiorców jak żmii.
                • handwerker Re: Ruska bez busów? 13.06.10, 13:26
                  Aronie - coś Ci się potaśtało, wybacz. Nie można sobie wkopać słupa w ziemię i
                  powiedzieć "tu staję".
                  • Gość: aron Re: Ruska bez busów? IP: 94.254.210.* 13.06.10, 20:23
                    a to niby dlaczego? mam dzialke, moge ja wynajac busom na
                    przystanek. W czym problem?
                    Czy urzad miasta bedzie mi dyktowal co ma byc na mojej dzialce?
                    • handwerker Re: Ruska bez busów? 14.06.10, 13:55
                      ...bo tak mówią przepisy...
                • sothink Re: Ruska bez busów? 13.06.10, 19:00
                  polskich przedsiębiorców nienawidzi przede wszystkim PiS, natomiast
                  partia ta kocha związki zawodowe
            • Gość: twoj listonosz Re: Ruska bez busów? IP: *.236.72-86.rev.gaoland.net 12.06.10, 23:13
              Aronie interesuje MNIE bus (NISKO albo stalowa Wola)
              godziny PO 17H
              DZIEKI
              • Gość: aron Re: Ruska bez busów? IP: 91.200.94.* 13.06.10, 06:06
                18.45 z dworca PKS st. 12
                19.50 spod skarpy na Ruskiej ( oprócz sobót)
                • Gość: twoj listonosz Re: Ruska bez busów? IP: *.236.72-86.rev.gaoland.net 13.06.10, 12:31
                  dzieki
      • Gość: paula Re: Ruska bez busów? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.10, 16:30
        I tu się z tobą zgadzam aaronie,jak widzę jesteś dobrze zorientowany w sprawach
        PKS-u.
        • Gość: g osc z Bilgoraja Re: Ruska bez busów? IP: *.icpnet.pl 13.06.10, 13:10
          Aronie jak mam rozumiec dobrobyt busiarzy kiedy bylem na meczu
          Motoru a pozniej Gornika Lecznej zi z dworca okolo 22 to nie wruciz
          do Bilgoraja 0 [zeroo busow ]jak mozna miasta odjzolowac od Lublina
          brak komunikacji np jadac z Teatru czy Kina czy poznym wieczorem z
          Pabu . Z toba mozna dyskutowac na rozne tematy tylko nie na temat
          busow stadionu czy szybkiej koleji w tym widziszTYLKO czubek
          wlasnego nosa ,a tak w wielu sprawach cie popieram
          • Gość: aron Re: Ruska bez busów? IP: 91.200.94.* 13.06.10, 13:14
            być może urząd nie wydał zgody na busa do Biłoraja o póżnej porze,
            bo np. do Opola, Kraśnika, Puław czy Lubartowa busy po 22 są
            • sothink Re: Ruska bez busów? 13.06.10, 17:36
              a walić te busy, to środek lokomocji dla plebsu
              • Gość: folkatka Re: Ruska bez busów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.10, 18:08
                Biedaku. Znowu sie potrzebujesz dowartościować.
                Jeżdze busami bo jest taniej niż PKP.
                Ergo: jestem plebsem. Jesteś ode mnie kimś lepszym. Cieszysz się?
                • sothink Re: Ruska bez busów? 13.06.10, 18:58
                  wiadomo, bo ty jesteś katoliczką i przed każdym wyprzedzaniem na
                  trzeciego Ojcze Nasz. Natomiast człowiek racjonalny i zdrowy
                  psychicznie wybierze pociąg albo chociaż bezpieczniejszy oraz
                  wygodniejszy od biedabusa autokar.
                  Ps. za pobyt w szpitalu po wypadku płaćcie sobie sami, nikt was nie
                  zmusza do uprawiania sportów ekstremalnych.
                  • Gość: aron Re: Ruska bez busów? IP: 94.254.210.* 13.06.10, 20:28
                    idz sie poskarz angeli i putinowi na wrednych busiarzy, ty
                    folksdojczu z lissy

taki jestes biedny, niezrozumiany przez Katolicki Narod Polski ktory
                    na zlosc tobie i twojemu dziadkowi z wehrmachtu woli jezdzic busami

Angela zrozumie twoje zale i da ci azyl, won stad, twoje miejsce w
                    rzeszy.

raus aus Polen du volksdeutsch
                    • sothink Re: Ruska bez busów? 13.06.10, 20:52
                      u mnie nie ma żadnego Katolickiego Narodu Polskiego:) a ty nie pluj na
                      Bleslauerów i Niemców bo cię utrzymują dzięki czemu nie stoisz pod
                      centralnym w Warszawie udając ślepego
                    • sothink Re: Ruska bez busów? 13.06.10, 20:54
                      a twoi busiarze to patologia i menelnia. Uciekają przed policją jak cinkciarze w latach 90, śmiech na sali
                      • Gość: aron Re: Ruska bez busów? IP: 188.33.36.* 13.06.10, 21:19
                        niemcy to narod mordercow i zlodziei powinni wyplacic Katolickiej
                        Polsce tysiac miliardow euro tytulem odszkodowania za napasc w 1939
                        • sothink Re: Ruska bez busów? 13.06.10, 22:05
                          kościół katolicki tryliard euro za 1000 lat okupacji plus zwrot
                          wszystkich gruntów i nieruchomości
                          • Gość: folkatka Re: Ruska bez busów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.10, 22:39
                            Jacy wy jesteście słodcy w tych wzajemnych przekomarzankach. Poziom identyczny.
                            • sothink Re: Ruska bez busów? 14.06.10, 19:56
                              nie porównuj mnie proszę do tego tłuka, a jaki Ty poziom
                              reprezentujesz, co?
                              • folkatka Re: Ruska bez busów? 16.06.10, 13:56
                                a tylko stwierdzam fakt, ze reprezentujecie mniej wiecej poziom podobny. Gdyby
                                tak nie było, nie wdawałbys się w te przekomarzanki rodem z piaskownicy
                  • Gość: folkatka Re: Ruska bez busów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.10, 22:56
                    Masz wypaczony obraz busów. Jasne - częśc z nich to faktycznie rzęchy, ale ja
                    znam bardzo porzadne busy. Na przykład niedawno jechałam do Warszawy busem
                    niemalże luksusowym. Szerokie siedzenia, duzo miejsca na nogi - bajer.
                    Przy czym PKP nie zawsze prezentuje sie najlepiej. W zasadzie bardzo czesto
                    wagony sa stare, brudne, smierdzące. Kible wywołują odruchy wymiotne. MOgłabym
                    Ci teraz opowiedziec w jakich warunkach przyszło mi nieraz podróżowac, np. w
                    zimie przy braku ogrzewania - bo wagon był stary, i przystosowany do pobierania
                    pary z lokomotywy węglowej. W pociągu panowalo niewiele ponad zero stopni. I
                    jedź tak, wytrzymaj podróż z Torunia do Lublina w takich warunkach.
                    Bezpieczeństwo: akurat pociagi sa bardzo niebezpieczne. NIe raz i nie dwa
                    zdarzyło mi sie podróżować w sytuacji, kiedy po wagonach rozbijała sie jakas
                    pijana grupa, tłukac piesciami w drzwi...W pociągu sa popełniane kradzieże i
                    morderstwa nawet...W busie to sie nie zdarza. Kiedyś jechałam z Zamoscia, w
                    piatkowy wieczór, razem ze mna podrózowało dwóch chłopaków jadacych na
                    weekendową przepustke z wojska. Byli podpici, w plecakach mieli jeszcze chyba z
                    dziesięc browarów, pili na tylnym siedzeniu i zaczeli dokuczac dziewczynie która
                    siedziała koło mnie. Byli coraz głosniejsi. W pewnym momencie kierowca zatrzymał
                    się (a było to szczere pole), i powiedział: "Albo wylejecie piwo i zamkniecie
                    mordy albo wysiadacie". Chłopcy wylali browara, puste puszki zapakowali z
                    powrotem do plecaków i przez reszte drogi nie odezwali sie ani słowem.
                    Nie jestem fanka busów, jednak stawianie sprawy w taki sposób, jak Ty to
                    robisz, uwazam za przesadę. Sa wygodne i szybkie busy, oraz niewygodne, obleśne
                    pociągi, którymi podróż może yc naprawde ekstremalnym przeżyciem.
                    Poza tym busy są szybsze. To tez jest argument. Owszem - część kierowców jeździ
                    bardzo szybko, ale ostatnio znajomy busiarz (nie aron) mówił mi że sa teraz
                    bardzo ostro kontrolowani.
                    Po za tym weź poprawke na jedno: w momencie gdy PKP drastycznie skasowało kursy
                    (nawet ostatnio), tak samo PKS - bus czesto - nie mówię że zawsze - pozostaje
                    jedyną alternatywą.
                    To tyle.
                    • Gość: folkatka Re: Ruska bez busów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.10, 22:57
                      To było do wypowiedzi Sothinka z 18:58. NIe wiem dlaczego dało mi tutaj.
                      • wampir-wampir Re: Ruska bez busów? 14.06.10, 01:50
                        Odpowiadaj cytując, to przeważnie załatwia sprawę, a tekst
                        przedmówcy możesz po prostu wykasać. Ale ad meritum - zgadzam się z
                        Folkatką. Bardzo rzadko korzystam z transportu publicznego - mam
                        auto, ale odkąd jeździ nim żona muszę czasem wyskoczyć do Przemyśla
                        czy Krakowa innym niż własny środkiem lokomocji. I wybieram busa,
                        nie pociąg - bo jest drogo, brudno, długo i nie ma pewności, że
                        dojedzie na czas, nie PKS - bo autobusy są przelotowe (mam na myśli
                        trasę Lublin - Przemyśl, Krakowa nie sprawdzałem) i parę razy stałem
                        aż do Biłgoraja, a ze dwa razy odszedłem z kwitkiem. W busie
                        rezerwuję sobie miejsce i zawsze mam pewność, że się zabiorę i będę
                        siedział. No i bus jedzie godzinę krócej niż PKS, wcale nie łamiąc
                        przepisów. Ja samochodem - przekraczając prędkość - jestem jeszcze
                        szybciej.
                        • wampir-wampir Re: Ruska bez busów? 14.06.10, 01:51
                          Sorry Folkatko - wykasować miało być.
                    • Gość: aron Re: Ruska bez busów? IP: 188.33.153.* 14.06.10, 08:07
                      folksdojcz i tak bedzie twierdzil ze busy sa zle bo on jak kazdy
                      folksdojcz z PO nienawidzi polskich firm
                      • sothink Re: Ruska bez busów? 14.06.10, 21:22
                        takie łachmetyczne firmy to niech na Białoruś spływają, my nie
                        potrzebujemy w Polsce dziadostwa rodem z krajów 3 świata. Firmy
                        transportowe są potrzebne, ale firmy na poziomie, a nie takie że
                        kierowca przed policją ucieka.
                        • Gość: aron Re: Ruska bez busów? IP: 91.200.94.* 15.06.10, 04:50
                          nie stać cię nawet na koło od busa folksdojczu
                          • sothink Re: Ruska bez busów? 15.06.10, 05:24
                            twierdzisz że Niemcy są biedni? buhahahahahahahaha:D chyba ci powietrze
                            z nad Białorusi szkodzi
                            • Gość: aron Re: Ruska bez busów? IP: 109.243.9.* 17.06.10, 12:42
                              gdybys mial kase to juz dawno bys kupil busy i zarabial na nich
                              chocby na liini Wroclaw - Wielun. A poniewaz nie masz kasy, a zaden
                              bank ci nie chce dac kredytu to pozostaje ci szczekanie
                              buahahahahahahahaa
                              • Gość: bosman jak zwykle aaaaaaaaaaaaaaaaaronku ........... IP: *.centertel.pl 17.06.10, 13:44
                                jesteś żałośnie prymitywny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka