Dodaj do ulubionych

Ojca Dyrektora nie mozna postawic porzed sądem?

17.06.10, 12:48
- Wiem, na kogo będę głosował. Na tego, kto już udowodnił, jak ważna
jest dla niego Polska (hasło Jarosława Kaczyńskiego - „Polska jest
najważniejsza”). Nie dajmy się nabrać nawet na wielkie hasła.
Wszyscy też powinni iść do wyborów, niebranie w nich udziału będzie
wielkim grzechem zaniedbania, działaniem przeciwko Ojczyźnie - mówi
ojciec dyrektor w czwartkowym wywiadzie dla „Naszego Dziennika”.
Później jest coś o Komorowskim i Platformie: - Kandydat PO jako
jedyny poseł tego ugrupowania głosował przeciwko rozwiązaniu
Wojskowych Służb Informacyjnych, "córki" sowieckiego wywiadu
wojskowego GRU. Kompromituje tych ludzi cała sprawa podejścia do
gospodarki, do rodziny, zdrowia Narodu, demografii, do obchodów
katyńskich w tym roku. No i sprawa dramatu narodowego, czyli
katastrofy pod Katyniem. Ksiądz biskup Stanisław Stefanek mówił w
niedzielę w Ostrołęce o oddaniu naszej delegacji po śmierci w
niewolę i nierozwiązaniu do dziś problemu przyczyn tragedii. Dla
mnie to jest antypolskie działanie. Na koniec ojciec dyrektor
ostrzega przed mozliwością oszustwa wyborczego:
- Cokolwiek się stanie - a obawiam się oszustw i przekrętów przy
urnach wyborczych - apeluję: idźmy wszyscy i przypilnujmy wyborów! A
równocześnie wychowujmy następne pokolenie, formujmy je na tych
wartościach, z których wyrastamy i które się sprawdziły, by nigdy
nie odejść od Chrystusa, bo z Nim tylko zyskujemy. -
Obserwuj wątek
    • Gość: Ursus Re: Ojca Dyrektora nie mozna postawic porzed sąde IP: *.nplay.net.pl 17.06.10, 12:58
      Ojca Dyrektora nie mozna postawic porzed sądem?
      Naturalnie, że można! Wystarczy tylko wymyślić odpowiedni paragraf (zechciej
      zaprezentować, Joanno, jakiś wstępny projekt), albo zebrać wpływową zgraję
      "postępowych", "tolerancyjnych" klakierów... Udało się z Jezusem, to czemu
      miałoby się nie udać z Jego wyznawcą..?
      Pozdrawiam
      • tajnos.agentos Re: Ojca Dyrektora nie mozna postawic porzed sąde 17.06.10, 14:41
        Gość portalu: Ursus napisał(a):

> Naturalnie, że można! Wystarczy tylko wymyślić odpowiedni paragraf
        Tu nie ma nic do wymyślania. Tu wystarczy przejrzeć choćby kodeks karny.

> Pozdrawiam

No pewnie!
        • Gość: Ursus Re: Ojca Dyrektora nie mozna postawic porzed sąde IP: *.nplay.net.pl 17.06.10, 14:53
          Tu nie ma nic do wymyślania. Tu wystarczy przejrzeć choćby kodeks karny
          No to do dzieła Tajnosku! Joanna "napracowała się" przy wklejaniu, a Ty mi wskaż odpowiedni paragraf mający zastosowanie do w/w tekstu.
          Czekam niecierpliwie:)
          Pozdrawiam.
          • empi Re: Ojca Dyrektora nie mozna postawic porzed sąde 17.06.10, 15:00
            Uwzięli się na Rydzyka
            pzdr.
      • essex2 Re: Ojca Dyrektora nie mozna postawic porzed sąde 19.06.10, 07:45
        Rydzyk,to idealne wcielenie szatana ,jest wg.Ciebie wyznawca Jezusa?gratuluje poczucia humoru.
      • _aaa_ Re: Ojca Dyrektora nie mozna postawic porzed sąde 20.06.10, 15:26
        Udało się z Jezusem, to czemu
        > miałoby się nie udać z Jego wyznawcą..?

Nie jestem pewna, czy Jezus chciały by do jednego worka z ojcem Tadeuszem:)))
        • Gość: Ursus Re: Ojca Dyrektora nie mozna postawic porzed sąde IP: *.nplay.net.pl 20.06.10, 17:55
          Nie jestem pewna, czy Jezus chciały by do jednego worka z ojcem Tadeuszem
          Gotów byłbym się niemal założyć, że wręcz jesteś pewna, że by nie chciał:) Takie myślenie to w ogromnej mierze efekt poruszania się "...posród stereotypów, co znacznie zniekształca całkowity obraz...";)
          Pozdrawiam.
          • _aaa_ Re: Ojca Dyrektora nie mozna postawic porzed sąde 20.06.10, 19:14

> Nie jestem pewna, czy Jezus chciały by do jednego worka z ojcem Tadeuszem
            > ]
            > Gotów byłbym się niemal założyć, że wręcz jesteś pewna, że by nie chciał:) Taki
            > e myślenie to w ogromnej mierze efekt poruszania się "...posród stereotypów, co
            > znacznie zniekształca całkowity obraz...";)
            > Pozdrawiam.

Lepiej więc się Ursusie nie zakładaj...ale miło, że wiesz,
            co na pewno miałam na myśli.
            Pamiętasz o tym strasznym grzechu jakim jest pycha?:)))
            • Gość: widz Re: Ojca Dyrektora nie mozna postawic porzed sąde IP: *.opera-mini.net 26.06.10, 12:16
              _aaa_ napisała:
              > Pamiętasz o tym strasznym grzechu jakim jest pycha?:)))

Niezmiernie trudno doszukać się choćby jednego wpisu twojego autorstwa, który nie byłby świadectwem pychy i głupoty :-)

• Gość: toruński zakonnik Re: Ojca Dyrektora nie mozna postawic porzed sąde IP: *.chello.pl 17.06.10, 13:01
      Dr Rydzyk nie uznaje preferencji partyjnych jest choragiewką

www.pardon.pl/artykul/9806/ojciec_rydzyk_brata_sie_z_lewica
    • Gość: bosman szkoda kasy podatników IP: *.centertel.pl 17.06.10, 13:34
      już niedługa dosięgnie sprawiedliwość boska starego grzyba.
      • Gość: JB rydzyk IP: *.lublin.mm.pl 17.06.10, 14:08
        Rydzyk jest dzis piątą kolumną.
        • Gość: Ursus Re: rydzyk IP: *.nplay.net.pl 17.06.10, 14:40
          Mam prośbę Joanno: nie chwal się tym, że ukończyłaś studia wyższe. W świetle
          poziomu Twoich komentarzy, ani Tobie, ani uczelni, której dyplom uzyskałaś,
          splendoru to nie przynosi.
          Pozdrawiam
          • Gość: JB ursu... IP: *.lublin.mm.pl 17.06.10, 15:11
            Uczelnia "komuszą" nie była. Dalekam od chwalenia, mam inne tytuły
            do chwały,ursuSIKU!
            • Gość: Ursus Re: ursu... IP: *.nplay.net.pl 17.06.10, 15:39
              ursuSIKU!
              Ufam, że zdążyłaś, Joanno...:)
              Pozdrawiam.
              • Gość: Legionista "Głębia" dyskusji. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.10, 20:27
                Ale "mądra" dyskusja. Szczególnie widać to na przykładzie wpisów JB.
                • Gość: JB Re: "Głębia" dyskusji. IP: *.lublin.mm.pl 18.06.10, 22:40
                  A Twoje,legionisto (tzw.), wpisy to do ksiegi lubelskiej
                  mądrosci,prawda?
                  • jan.urbaniak1 Re: "Głębia" dyskusji. 18.06.10, 22:57
                    Gość portalu: JB napisał(a):

> A Twoje,legionisto (tzw.), wpisy to do ksiegi lubelskiej
                    > mądrosci,prawda?
                    Trzeba pochwalić "legionistę" za inwencję twórczą; to jego 42
                    kolejny nick.
                    Marnuje się chłopak na forum, marnuje.
                    A "tam" czekają na takich co napiszą i podpiszą pseudonimem ... .
                    • Gość: JB Lekcja nienawisci IP: *.lublin.mm.pl 19.06.10, 20:04
                      Niektórzy słuchacze Radia Maryja próbują naśladować felietonistów
                      stacji ojca Rydzyka i telefonują do rozgłośni, by z patosem odczytać
                      lub wydeklamować na antenie swoje produkcje. Na pochwałę
                      redemptorystów mogą liczyć wszelkiej maści moralizatorzy, autorzy
                      teorii spiskowych, tropiciele wrogów, zdrajców i agentów.
                      Dla radia tacy ludzie są wygodni: wygadują tak nieprawdopodobne
                      głupoty i tak jątrzą, że nie wypadałoby robić tego duchownym.
                      Redemptoryści są jednak zadowoleni: udają, że nie ponoszą żadnej
                      odpowiedzialności za te kubły pomyj na antenie i w każdej chwili
                      mogą umyć ręce i powiedzieć, że to nie oni, tylko słuchacze
                      korzystający z nieskrępowanego prawa do swobodnej wypowiedzi. Sami
                      jednak konsekwentnie budują atmosferę, która sprzyja tego typu
                      występom, a nawet je chwalą. W środę w nocy do rozgłośni
                      zatelefonowała sędziwa pani Halina, by się „podzielić przemyśleniami
                      zwykłej wiejskiej baby na temat Smoleńska i wyborów”:
                      Zaczęła od katastrofy z 10 kwietnia:
                      - Otóż tragedia smoleńska według mnie, to jest genialny plan
                      autorstwa tych, którym „dobro Polski na sercu leży”. No bo któż inny
                      umiałby tak sprytnie wszystkie polskie wierchuszki, z prezydentami
                      włącznie, w jeden sak włożyć i dobrze zawiązać metalowymi ścianami
                      samolotu. Dotychczas jeno cząstkowo: Sybirami, Katyniami rozprawiano
                      się z tym uprzykrzonym narodem, a tu taka okazja! – zaczęła
                      efektownie, dla większego efektu teatralnie modelując głosem.
                      - Tych 96. było martwych w chwili startu samolotu i nie dam się
                      przekonać, że było inaczej ciągnęła. - Bez złudzeń, moi kochani.
                      Prawdy dowiemy się za 70, lub za 100 lat. Sprawcom ja gratuluję, bo
                      to istny majstersztyk. Wataha wycięta, przyjaźń z wnukami tych co
                      strzelali w potylice zadeklarowana, palić znicze na rozkaz na
                      grobach krasnoarmiejców...
                      (RM, środa 16.06.10, godz. 23.14)

• Gość: olga Re: Lekcja nienawisci barskiej IP: *.adsl.inetia.pl 19.06.10, 22:20
                        przykre ale ta trollica łamie cisze wyborczą, do łamania prawa jest
                        przyzwyczajona w KGB
                        • Gość: JB Re: Lekcja nienawisci barskiej IP: *.lublin.mm.pl 19.06.10, 23:03
                          Ales mnie,Olga,przejrzalas! Gratuluję! Ale co ten wpis ma wspolnego
                          z cisza? Ja i nienawiśc? Przebadaj się!
                        • Gość: tajnos.agentos Re: Lekcja nienawisci barskiej IP: 89.167.6.* 20.06.10, 11:57
                          Co ma wspólnego rydzykowa szczekaczka z wyborami? Przecież oni
                          polityką się nie parają, oni tylko się modlą za Ojczyznę...:DDD
                          • Gość: old Re: Lekcja nienawisci barskiej IP: *.adsl.inetia.pl 20.06.10, 13:23
                            ty to jakis burak jestes sądząc po wpisie
                            • Gość: tajnos.agentos Re: Lekcja nienawisci barskiej IP: 89.167.6.* 20.06.10, 13:29
                              Błąd, jestem bezpartyjny, wolny i myślący.:P
                              • Gość: JB I do przodu,alleluja, grafomania do wiwatu IP: *.lublin.mm.pl 22.06.10, 14:38
                                Odpocznijmy od wyborów. Na antenie stacji ojca Rydzyka pojawił się
                                nowy hicior, przy którym bujają się moherowe berety. Zaserwował go
                                sam ojciec dyrektor.
                                Niestety szef rozgłośni nie był łaskaw przedstawić nazwy grupy i
                                tytułu piosenki, ale debiut z pewnością zrobił wrażenie na
                                słuchaczach. Historyczne wydarzenie miało swoj czas w czwartek 17
                                czerwca przed południem.

Piosenka leci tak:

W pięknym grodzie Kopernika, w przecudownym mieście Toruń,
                                Jest jedyne w świecie takie polskie radio.
                                Które prawdę zawsze głosi i nie buja gdzieś w obłokach,
                                Wiarę wzmacnia i nadzieję wszystkim daje.

Refren:
                                To radio, to Radio Maryja,
                                Niech cię słucha cały świat.
                                A ty Matko wszystkich ludzi,
                                Swą opieką otaczaj nas.

Później była jeszcze druga zwrotka:
                                W Polsce wiele do zrobienia, papież Polak mówił nam,
                                Ewangelię wszystkim ludziom trzeba siać.
                                W trudnych czasach i w złym bycie nie poddawaj się narodzie,
                                I do przodu, alleluja, mówią nam.

Po refrenie ojciec dyrektor wyciszył utwór, ale prawdopodobnie
                                jeszcze nie raz usłyszymy go na antenie.

• Gość: JB O tym ,co RM robi z ludzi... IP: *.lublin.mm.pl 24.06.10, 13:06
                                  Ojcowie z Radia Maryja tak podgrzali wyborczą atmosferę, że
                                  słuchaczom puszczają nerwy. Trudno się temu dziwić, skoro rozgłośnia
                                  systematycznie wtłacza w umysły moherowych beretów, że wygrana
                                  Bronisława Komorowskiego oznacza koniec suwerenności Polski.
                                  Pani Maria z Białegostoku, załamana zwycięstwem znienawidzonego
                                  kandydata w pierwszej turze, nie wytrzymała.

Prowadzący audycję ojciec Dariusz Drążek pozwolił jej porównać
                                  Komorowskiego do Bieruta, nazwać go sługą Rosji i Niemiec,
                                  zignorował stwierdzenie, że marszałek Sejmu Polskę ma za nic i
                                  nienawidzi naszego kraju. Interweniował dopiero wówczas, gdy
                                  rozsierdzona niewiasta nazwała Komorowskiego potomkiem Hitlera.

Posłuchajcie jak wygląda koniec wojny polsko-polskiej w
                                  radiomaryjnym wydaniu:

- To co się dzieje, to mnie przeraża! Nie wiem, co się dzieje z
                                  ludźmi, z Polakami! – krzyczała na antenie stacji. - I ta rzekoma
                                  katastrofa ich nie nauczyła rozumu, i ta powódź nie nauczyła, nic
                                  ich nie nauczyło! Głosują na Komorowskiego! Na kogo tu głosować!?
                                  Przecież to jest, powiedziałabym, delikatnie mówiąc człowiek typu
                                  Bieruta, który Rosji będzie służył wiernie, oprócz tego Niemcom
                                  służy bardzo wiernie, ale Polskę to ma ... za nic! Zresztą tak jak
                                  Tusk. Przecież w jednej partii, w jednej opcji są razem postawieni i
                                  jeden nienawidzi Polski ... Ten wróg niemiecki! Ten no niczym
                                  potomek Hitlera! - Maria z Białegostoku.

- No tutaj pani chyba trochę w emocje za bardzo weszła. Muszę
                                  przerwać i przeprosić za tę za bardzo emocjonalną wypowiedź, bo to
                                  już za daleko - skomentował ojciec Dariusz Drążek.

(RM, poniedziałek 21.06.10, godz. 23.17)

(WG "Głosu Radia Maryja")

• Gość: x Re: Ojca Dyrektora nie mozna postawic porzed sąde IP: *.adsl.inetia.pl 25.06.10, 20:43
      bałagan, za twoich rządów to na Zamku bez sądu.........
      lublin.com.pl/
      • Gość: JB Rydzyk nie jest sam IP: *.lublin.mm.pl 25.06.10, 21:34
        Nowiny24 piszą o mieszkańcu Rakszawy w woj. podkarpackim, któremu
        nieznany sprawca pomalował sprejem elewację domu. Wszystko dlatego -
        twierdzi poszkodowany - że ogrodził swoją posesję, a tamtędy właśnie
        parafianie zrobili sobie skrót do kościoła. Podczas mszy padły ostre
        słowa na temat ogrodzenia.
        Jak czytamy w Nowinach24, proboszcz Józef Fila miał
        powiedzieć: "Robi krzywdę innym utrudniając przejście do kościoła! W
        tamtym roku byłem u niego święcić mu kapliczkę. Kto teraz do ciebie
        przyjdzie pod tę kapliczkę!".
        Proboszcz nie wymienił niczyjego nazwiska, ale wszyscy od razu
        zorientowali się o kogo chodzi.
        Pierwszej nocy po kazaniu nieznani sprawcy pomalowali sprejami
        elewację domu i budynku gospodarczego. Pojawiły się też
        napisy "złodziej” i "zrób bramę”.
        Poszkodowany twierdzi, że pozbycie się malowideł będzie go kosztować
        blisko 7 tys. zł. Sprawę zgłosił na policji. Oprócz tego za
        pośrednictwem adwokata zwrócił się do proboszcza z żądaniem
        przeprosin. 14-dniowy termin minął we wtorek, a mężczyzna przeprosin
        nie usłyszał. Teraz mówi, że proboszcza pozwie do sądu o
        zniesławienie.
        - Nie atakuję Kościoła, tylko żądam przeprosin od księdza. Przez
        jego słowa stała mi się krzywda, a moje dobre imię, jakim cieszyłem
        się na wsi zostało zniszczone - mówi, cytowany przez Nowiny24.
        Ksiądz Józef Fila, proboszcz parafii przepraszać jednak nie zamierza
        i gotowy jest spotkać się z Prucnalem w sądzie. Twierdzi, że nikogo
        nie wymieniał z nazwiska, a takich przypadków jest więcej. (Wg. "WP")

• Gość: JB Wolałam docentow marcowych IP: *.lublin.mm.pl 25.06.10, 23:58
          Ojciec Piotr Andrukiewicz z RM zdobył niedawno stopień naukowy
          doktora socjologii na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. Ubronił
          pracę doktorską : "XV Jasnogórska Pielgrzymka Rodziny Radia Maryja
          jako wydarzenie agoralne."
          • Gość: Ursus Re: Wolałam docentow marcowych IP: *.nplay.net.pl 26.06.10, 07:20
            Ojciec Piotr Andrukiewicz z RM zdobył niedawno stopień naukowy doktora socjologii na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. Ubronił pracę doktorską : "XV Jasnogórska Pielgrzymka Rodziny Radia Maryja
            jako wydarzenie agoralne."

Gratulacje dla Ojca Piotra! Świetny kapłan, przy tym znakomicie sprawdzający się w roli prowadzącego audycję.
            Dzięki Joanno za informację!
            Pozdrawiam:)
            • empi Re: Wolałam docentow marcowych 26.06.10, 08:07
              Przykład ojca Piotra,
              wychowawcy młodzieży :)

pzdr.
              • Gość: Ursus Re: Wolałam docentow marcowych IP: *.nplay.net.pl 26.06.10, 09:18
                Hmm... Niechętnie jestem zmuszony się z Tobą zgodzić, <empi>.
                Zachowanie Ojca Piotra faktycznie nosiło cechy nadmiernej i zbyt daleko
                posuniętej tolerancji. Niestety Kościół wycofał się z aktywnego oporu wobec
                zorganizowanego zła, co skutkuje jedynie rozzuchwaleniem szatana. Chociaż, w
                przypadku pana Maszkowskiego mamy być może do czynienia z postępująca chorobą
                psychiczną, "...bo czy człowiek normalny, zajmujący się czymś całkiem innym
                niż ideologiczne spory, to znaczy informatyką i Internetem, traciłby czas na
                prowadzenie strony o radiu, które nie powinno go w ogóle obchodzić? Czy
                drukowałby tysiące ulotek i jechał w sam środek pielgrzymki słuchaczy tego
                radia? Nie, bo człowiekowi normalnemu byłoby na to po prostu szkoda czasu.
                Mógłby, owszem, może napisać list do jakiejś redakcji albo coś na blogu, gdyby
                akurat przypadkiem trafił na wyjątkowo drażniący go program. Ale z całą
                pewnością nie czyniłby z walki z RM sensu swojego życia (...)Można tylko pokiwać
                głową z politowaniem, ewentualnie polecić dobrego psychologa. A może nawet
                psychiatrę..."

lukaszwarzecha.salon24.pl/111791,o-wariatach-i-bojownikach-czyli-przypadek-p-maszkowskiego
                Dla zainteresowanych poznaniem prawdy o wydarzeniach sprzed roku na Jasnej
                Górze, pozwolę sobie załączyć link do wywiadu z Ojcem.Piotrem
                "...>Gazeta Wyborcza< pisze jednak, że Ojciec rzucił się z pięściami na tego
                Rafała Maszkowskiego (bo tak się nazywa mężczyzna, który rozdawał ulotki). Jak
                to naprawdę było?

- To nieprawda. Przypuszczam, że rozmowa została nagrana. Jestem więc bardzo
                zainteresowany ujawnieniem nagrania, którym dysponuje ta telewizja, jak również
                jego upowszechnieniem. Wtedy wszyscy będą mogli zobaczyć, czy rzeczywiście to,
                co napisała >Wyborcza<, jest prawdą.
                Absolutnie nie było z mojej strony
                żadnego aktu agresji, żadnego rzucania się z pięściami. Była jedynie stanowcza
                sugestia, że jeśli mamy rozmawiać, to przy wyłączonym mikrofonie (...) Kiedy
                przyszli policjanci, przede wszystkim wylegitymowali tych państwa i pouczyli
                ich, że nie jest prawdą, iż mogą sobie nagrywać i robić, co chcą na miejscu
                celebry, i że powinni opuścić plac, jeśli nie mają pozwolenia organizatorów.
                Dziennikarze opuścili wtedy miejsce zajścia.

Czy sprawa znajdzie swój finał w sądzie?

- Bardzo proszę. Jeśli tylko będą mieli taką odwagę, żeby to zgłosić do sądu.
                Świadków tego wydarzenia było bardzo wielu i myślę, że bardzo chętnie się w tej
                sprawie wypowiedzą. Widzieli zachowanie dziennikarzy i widzieli moje zachowanie.
                Ja nie mam sobie nic do zarzucenia. To była nieprzyjemna sytuacja,ale nie byłem
                w najmniejszym stopniu agresywny i nie zachowałem się niestosownie
                ...."

fronda.pl/news/czytaj/kolejna_prowokacja_gazety_wyborczej
                Jeszcze gwoli wyjaśnienia, za Wikipedią:
                20 czerwca 2009 roku doszło do konfliktu Maszkowskiego z ojcem Piotrem
                Andrukiewiczem w czasie odbywającej się na Jasnej Górze Pielgrzymki Młodzieży
                Radia Maryja. Do zajścia doszło podczas roznoszenia ulotek krytykujących radio i
                realizacji filmu dokumentalnego o Radiu Maryja. Maszkowski twierdził, że został
                pobity[3][4][5][6], jednak materiał zarejestrowany przez Aro Korola nie
                zawiera sceny rzekomego pobicia Maszkowskiego przez o. Andrukiewicza[7] przeczą
                temu także zeznania naocznych świadków
                [8].

Takie są fakty <empi> Minął rok od tej sprawy. Może wypadałoby przeprosić za
                rozpowszechnianie kłamliwych informacji o kapłanie katolickim, mających na celu
                zdyskredytowanie jego osoby w oczach opinii publicznej..? Co, "katoliku"..?;)
                Żartowałem :) Przecież nie mam złudzeń: należysz na tym forum do grupy wyznawców
                heglowskiej zasady, że jeżeli Twoja teoria nie zgadza się z faktami, tym gorzej
                dla faktów...:)
                Pozdrawiam.
                • empi Re: Wolałam docentow marcowych 26.06.10, 10:22
                  > Zachowanie Ojca Piotra faktycznie nosiło cechy nadmiernej i zbyt
                  >daleko posuniętej tolerancji
                  No pewnie, powinien porosić uczestników pielgrzymki o pomoc i wtedy
                  dać mu solidną nauczkę by popamiętał sobie :). Tak przy okazji, to
                  były czasy, można było kiedyś takiego złapać i spalić na stosie przy
                  udziale wiernych.
                  Ursusie rozbrajasz mnie :), zwłaszcza tą heglowką zasadą. Ten ksiądz
                  prowadząc swoje audycje jest przecież zawsze krynicą miłości i
                  pokoju. Płynie z niego sama miłość chrześcijańska do swoich
                  bliźnich, zwłaszcza do wrogów których Jezus kazał przecież miłować.
                  Gdy uderzą go w policzek on zawsze nadstawia drugi. Zapewne skończy
                  jako pierwszy święty męczennik wyznawców Rydzyka. :)
                  pzdr.
                  • Gość: Ursus Re: Wolałam docentow marcowych IP: *.nplay.net.pl 26.06.10, 11:12
                    W poprzednim swoim poście, jak sądzę w sposób wystarczająco precyzyjny wykazałem
                    mechanizm manipulacji jakim posłużyła się Gazeta Wyborcza w tej konkretnej
                    sprawie. Ty, zamiast zwyczajnie przeprosić za atak na katolickiego kapłana,
                    wolisz nadal brnąć w kłamstwo...
                    Ten ksiądz prowadząc swoje audycje jest przecież zawsze krynicą miłości i
                    pokoju. Płynie z niego sama miłość chrześcijańska do swoich bliźnich, zwłaszcza
                    do wrogów których Jezus kazał przecież miłować.

Rozumiem, że to sarkazm. Jeżeli tak, to zapewne dysponujesz dowodami
                    potwierdzającymi czy to przestępczy czy antyewangeliczny charakter działalności
                    Ojca Piotra Andrukiewicza. I tylko przez niedopatrzenie zapomniałeś się nimi
                    podzielić...
                    Gdy uderzą go w policzek on zawsze nadstawia drugi. Zapewne skończy jako
                    pierwszy święty męczennik wyznawców Rydzyka. :)

Nieładnie używać do manipulacji Ewangelii, poprzez posługiwanie się nią w sposób
                    bardzo wybiórczy. Do tego jeszcze bluźnierstwa...
                    Twoja coraz gorzej skrywana nienawiść do Kościoła Katolickiego sytuuje Cię w
                    jednej grupie z Barską, Bosmanem czy Tajnosem. Tylko oni przynajmniej (w każdym
                    razie pierwsza dwójka) walczą z otwartą przyłbicą i nie twierdzą, że są
                    katolikami...
                    Pozdrawiam.
                    • empi Re: Wolałam docentow marcowych 26.06.10, 11:42
                      jakie są Twoje "kompetencje" by uznawać kogoś za poprawnego katolika
                      lub nie :). Ja też z otwartą przyłbicą mówię co mi się nie podoba u
                      Rydzyka, czy nawet w Kościele. Czy nie wolno tego robić? Jestem
                      skazany na uwielbienie Rydzyka i jemu podobnych?. W kręgu moich
                      przyjaciół w Kościele jest wielu księży których szanuję, od nich też
                      czerpię swoje poglądy i wsparcie. Czują się ci księża źle z
                      Rydzykiem w tym samym Kościele. Wyrzucisz ich z Kościoła? Kościół to
                      nie tylko Rydzyk i Tobie podobni! Czy elan jest lepszym katolikiem,
                      chrześcijaninem ode mnie? Odpowiedz. Daj świadectwo :)

> Twoja coraz gorzej skrywana nienawiść do Kościoła Katolickiego
                      >sytuuje Cię w jednej grupie z Barską, Bosmanem czy Tajnosem. Tylko
                      >oni przynajmniej (w każdym razie pierwsza dwójka) walczą z otwartą
                      >przyłbicą i nie twierdzą, że są katolikami...

Nie odmawiaj komuś prawa do krytyki Kościoła, tym bardziej, że wielu
                      Jego przedstawicieli bardzo często bezpośrednio ingeruje w życie
                      innych, także i niewierzących, nie pytając się o zgodę.
                      Ty także krytykujesz i masz prawo do tego. Nie odmawiaj tego komuś.
                      Jeszcze raz Ci mówię, Kościól to nie tylko Ty i Rydzyk!
                      pzdr.
                      • Gość: Ursus Re: Wolałam docentow marcowych IP: *.nplay.net.pl 26.06.10, 17:12
                        jakie są Twoje "kompetencje" by uznawać kogoś za poprawnego katolika lub nie
                        Nie ma kompetencji moich czy nie moich. Katolikiem jest osoba uznająca w całości
                        nauczanie Kościoła w sprawach wiary i moralności oraz respektująca wskazania,
                        nakazy i zakazy hierarchii kościelnej... To chyba oczywiste? Nie można być
                        katolikiem na 50%.
                        Ja też z otwartą przyłbicą mówię co mi się nie podoba u Rydzyka, czy nawet w
                        Kościele. Czy nie wolno tego robić? Jestem skazany na uwielbienie Rydzyka i jemu
                        podobnych?

1. Ojca Rydzyka a nie Rydzyka. To nie Twój kumpel (jak sądzę), ani nalepka na
                        prytę, ale katolicki duchowny.
                        2. Uzasadniona, konstruktywna krytyka-jak najbardziej. Natomiast zarówno u
                        Ciebie, jak i wielu innych występuje ślepa, niczym nie uzasadniona nienawiść.
                        Jakoś nie potrafię sobie przypomnieć Twojego ciepłego słowa o Zakonie
                        Redemptorystów, wspólnoty b.zasłużonej dla Kościoła... O Radiu Maryja czy
                        personalnie o Ojcu Dyrektorze nie wspominając... Jesteś natomiast uwikłany po
                        uszy w zorganizowaną strukturę kłamstwa, czego najlepszym dowodem jest nasza
                        dyskusja...Sam siebie oszukujesz nie potrafiąc się do tego kłamstwa przyznać i
                        za nie przeprosić, czy choćby ze wstydu zamilknąć...
                        Gdyby Ojciec Rydzyk jadąc samochodem przekroczył dopuszczalną prędkość o 20
                        km/h-jako jeden z pierwszych chwyciłbyś za kamienie...Jeśli znany reżyser,
                        innego wyznania niż rzymsko-katolickie, oskarżony jest o gwałt analny na
                        nieletniej-Ty będziesz krzyczał:niewinny..!
                        W kręgu moich przyjaciół w Kościele jest wielu księży których szanuję, od
                        nich też czerpię swoje poglądy i wsparcie. Czują się ci księża źle z Rydzykiem w
                        tym samym Kościele.

Nie znam Twoich przyjaciół, Trochę "znam" Ciebie (Twój sposób postrzegania
                        świata) i wiem jedno: zdrajców, renegatów nigdy w Kościele nie brakowało i nigdy
                        nie zabraknie, nawet wśród wysokich dostojników Kościoła... To, w pewnym sensie,
                        naturalne. Obaj mieszkamy w tym regionie, zapewne nawet w tym samym mieście,
                        więc przykładów nie ma potrzeby szukać daleko.
                        Pozdrawiam.
                        • empi Re: Wolałam docentow marcowych 26.06.10, 18:22
                          > Nie ma kompetencji moich czy nie moich. Katolikiem jest osoba
                          >uznająca w całości nauczanie Kościoła w sprawach wiary i moralności
                          >oraz respektująca wskazania,nakazy i zakazy hierarchii
                          >kościelnej...
                          Tak więc Ursusie przeproś swojego biskupa i cały episkopat za swoje
                          słowa na forum wielokrotnie używane pod adresem niektórych z nich.
                          Ja swoich biskupów szanuję i chętnie udzielam swojego wsparcia w
                          częstym upominaniu przez nich Rydzyka.
                          > Jakoś nie potrafię sobie przypomnieć Twojego ciepłego słowa o
                          >Zakonie Redemptorystów, wspólnoty b.zasłużonej dla Kościoła... O
                          >Radiu Maryja czy personalnie o Ojcu Dyrektorze nie wspominając...
                          Redemptorystów nie oceniam bo się na nich nie wyznaję. Historię
                          mieli piękną i co dalej? Rydzyk nie kojarzy mi się z żadnym
                          zakonnikiem, sam często wypowiadał im i Kościołowi posłuszeństwo.
                          Zapomniałeś?. Radio Maryja? Nigdy się o nim pozytywnie nie
                          wypowiadałem? Mam taki obowiązek jako wierzący? Powody? Nie żartuj
                          sobie z takimi żądaniami.
                          Nigdy w czasie naszych dyskusji nie odbierałem Ci prawa do
                          poczuwania się katolikiem, ty zaś zawsze gdy ktoś się z tobą nie
                          zgadza używasz argumentu wykluczenia z Kościoła.
                          Pycha może doprowadzić do upadku. Biblia mówi: „A tak, kto mniema,
                          że stoi, niech baczy, aby nie upadł.” 1 KOR. 10,12 (BW)

pzdr.
                          • Gość: Ursus Re: Wolałam docentow marcowych IP: *.nplay.net.pl 26.06.10, 20:27
                            Tak więc Ursusie przeproś swojego biskupa
                            Biskupa niegodnego stanowiska jakie sprawuje..? Wieloletniego konfidenta Służby
                            Bezpieczeństwa w którym na próżno szukać śladów jakiejkolwiek skruchy..?
                            Zapatrzonego w siebie narcyza z nieprawdopodobnym parciem na szkło..? Cyngla A.
                            Michnika, przedkładającego zdecydowanie towarzystwo umiarkowanych wilków nad
                            powierzone mu owce..? Zajętego permanentnym atakiem na środowiska patriotyczne,
                            wroga prawdy w życiu publicznym..? Człowieka gotowego, choćby z ambony, uderzyć
                            w braci Kaczyńskich, Annę Walentynowicz, Solidarność czy RM, a zupełnie nie
                            dostrzegającego "języka miłości" swojego redakcyjnego kolegi-J.Palikota,
                            S.Niesiołowskiego, W Bartoszewskiego..?
                            Nie <empi>, nikt nigdy w Kościele Katolickim nie wymagał szacunku wobec Judasza...
                            i cały episkopat za swoje słowa na forum wielokrotnie używane pod adresem
                            niektórych z nich

Nigdy nie atakowałem stanowiska Konferencji Episkopatu Polski, w którym na
                            szczęście biskup lubelski, wbrew oczekiwaniom mediów, jest zdecydowanie
                            marginalizowany. Nigdy również nie podważałem nauki Kościoła w sprawach wiary i
                            moralności, ani dziedzictwa tradycji.
                            Ja swoich biskupów szanuję i chętnie udzielam swojego wsparcia w
                            częstym upominaniu przez nich Rydzyka.

Taak..? To powinieneś szanować również to, znane od kilku lat, stanowisko:
                            "...Po powołaniu Rady Programowej Radia Maryja, atak na tę rozgłośnię będzie
                            atakiem wymierzonym pośrednio w samą Konferencję Episkopatu Polski
                            ..."
                            i dalej:
                            "...radio Maryja jako rozgłośnia katolicka nie może służyć tzw. poprawności
                            politycznej, lecz prawdzie. Poprawność polityczna (...) często mija się z
                            prawdą, a ataki na Radio prowadzone są ostatnio z niezwykłą zaciekłością, w
                            formie zorganizowanej i to zarówno przez ośrodki w kraju, jak i za granicą.
                            Mają one (ataki) swoje źródło głównie w tym, że w świetle prawdy zostają
                            niekiedy odsłaniane manipulacje, kłamstwa, afery. Radio Maryja jest atakowane,
                            bo jest dla nich przeszkodą
                            ..."
                            wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,3324663.html
                            Szanujesz..?
                            Rydzyk nie kojarzy mi się z żadnym zakonnikiem, sam często wypowiadał im i
                            Kościołowi posłuszeństwo.

Obawiam się, że mówiąc delikatnie, mijasz się z prawdą. Ja w każdym razie nie
                            mam żadnej wiedzy na ten temat.
                            Zapomniałeś?. Radio Maryja? Nigdy się o nim pozytywnie nie wypowiadałem? Mam
                            taki obowiązek jako wierzący?

Będąc katolikiem nie mam obowiązku czytać wszystkich katolickich pism, słuchać
                            katolickiego radia czy oglądać katolickiej telewizji. Jedne mogę lubić bardziej,
                            inne mniej, jeszcze inne-wcale (choćby ze względu na "nie pasującą" mi formułę.
                            Ale mam szanować prowadzących, świeckich i duchownych, czytelników, słuchaczy,
                            czy widzów. Ty, poprzez to, że przy każdej nadarzającej się okazji nieustannie
                            atakujesz (również kłamstwem, oszczerstwem, pogardą) sam sobie wydajesz opinię.
                            Ponadto rozważ własne stanowisko wobec np. aborcji (choćby tzw. sprawa Agaty),
                            in vitro itp., skonfrontuj to ze stanowiskiem Kościoła i sam sobie odpowiedz na
                            pytanie z ręką na sercu, czy w 100% identyfikujesz się ze stanowiskiem Kościoła?
                            Nikt nikogo (poza skrajnymi przypadkami) nie musi wykluczać.A już najmniej ja.
                            Jeżeli jakieś pretensje, to tylko do siebie.
                            Pycha może doprowadzić do upadku. Biblia mówi: „A tak, kto mniema, że stoi,
                            niech baczy, aby nie upadł.” 1 KOR. 10,12 (BW)

To prawda. Tej świadomości nigdy za dużo.
                            Pozdrawiam.

• empi Re: Wolałam docentow marcowych 26.06.10, 20:43
                              > Biskupa niegodnego stanowiska jakie sprawuje..? Wieloletniego
                              >konfidenta Służby Bezpieczeństwa w którym na próżno szukać śladów
                              jakiejkolwiek skruchy..?
                              > Zapatrzonego w siebie narcyza z nieprawdopodobnym parciem na
                              >szkło..? Cyngla A. Michnika, przedkładającego zdecydowanie
                              >towarzystwo umiarkowanych wilków nad powierzone mu owce..? Zajętego
                              >permanentnym atakiem na środowiska patriotyczne, wroga prawdy w
                              >życiu publicznym..? Człowieka gotowego, choćby z ambony, uderzyć
                              > w braci Kaczyńskich, Annę Walentynowicz, Solidarność czy RM, a
                              >zupełnie nie dostrzegającego "języka miłości" swojego redakcyjnego
                              >kolegi-J.Palikota, S.Niesiołowskiego, W Bartoszewskiego..?
                              Na kolana zaprzańcu :) Na własnego biskupa rzucasz kalumnie! Za to
                              jeszcze niedawno na stos takich wysyłano, na wieczne potępienie :)
                              ha,ha,ha Ursus prawowity katolik ocenia biskupów i przypisuje sobie
                              prawo jakiego innym odmawia :).To on decyduje który biskup jest
                              prawomyślny a który nie :) :)
                              To są twoje słowa:
                              > Nie ma kompetencji moich czy nie moich. Katolikiem jest osoba
                              >uznająca w całości nauczanie Kościoła w sprawach wiary i moralności
                              >oraz respektująca wskazania,nakazy i zakazy hierarchii
                              >kościelnej...
                              Ursusie jesteś malutkim karzełkiem...
                              Męcz się dalej sam ze sobą.
                              Kończę, wstydu ci oszczędzę :)
                              • Gość: Ursus Re: Wolałam docentow marcowych IP: *.nplay.net.pl 26.06.10, 22:41
                                Ursusie jesteś malutkim karzełkiem...
                                A może jeszcze zaplutym i reakcji..?:)
                                Męcz się dalej sam ze sobą.
                                Kończę, wstydu ci oszczędzę :)

Cóż za łaska... Niegodnym...
                                Tak już zupełnie serio: wiedziałem, że nie zrozumiesz;)
                                Jeżeli wszedłem z Tobą w dialog, to tylko dlatego aby pomóc ewentualnym
                                postronnym obserwatorom w wyrobienie sobie opinii na poruszane tematy.
                                Na kolana zaprzańcu :) Na własnego biskupa rzucasz kalumnie!
                                Kalumnie to fałszywe oskarżenia. Gdzie znajdujesz fałsz w tym co napisałem..?
                                Za to jeszcze niedawno na stos takich wysyłano, na wieczne potępienie :)
                                Nic mi o tym nie wiadomo. Kolejna Twoja konfabulacja czy podasz jakieś
                                przykłady..?:)
                                ha,ha,ha Ursus prawowity katolik ocenia biskupów i przypisuje sobie prawo
                                jakiego innym odmawia :).To on decyduje który biskup jest prawomyślny a który
                                nie :) :)

Ta nadmierna wesołość, jak dobrze rozumiem, ma przykryć braki w argumentacji.
                                Otóż wśród pierwszych 12 biskupów (apostołów) Kościoła jeden okazał się być
                                zdrajcą... Żadna tajemnica, ani ujma dla pozostałych 11, ani powód do
                                rozbawienia. Nie sądzę, aby w naszych czasach te proporcje były znacząco różne.
                                Szkoda, że nie odniosłeś się do stanowiska Konferencji Episkopatu Polski (a nie
                                pojedynczego biskupa-to ogromna różnica)w sprawie RM. Rozumiem, że masz sobie
                                znane powody, dla których nie chcesz ujawniać prawdziwego oblicza i granie roli
                                "postępowego katolika" jest Ci z jakichś względów na rękę. Cieszę się z tej
                                dyskusji, bo ona obnaża, nie po raz pierwszy zresztą, system kłamstwa i
                                manipulacji w jakim tkwisz i jakiego jesteś w zupełności świadomym trybem i
                                które zapuściło w Tobie tak dramatycznie silne korzenie, że sprawiasz wrażenie
                                człowieka absolutnie niezdolnego do wyartykułowania, a być może i odczuwania,
                                jakiejkolwiek skruchy.
                                Pozdrawiam.
                                PS. To są twoje słowa: Nie ma kompetencji moich czy nie moich. Katolikiem
                                jest osoba uznająca w całości nauczanie Kościoła w sprawach wiary i moralności
                                oraz respektująca wskazania,nakazy i zakazy hierarchii kościelnej...Ursusie
                                jesteś malutkim karzełkiem..

Jak się nie rozumie terminów, to się nie wymądrza...
                                Albo się zagląda do słownika...
                                Specjalnie for you:
                                Hierarchia kościelna: OGÓŁ (podkr.moje) wyższych duchownych w danym
                                Kościele, zwanych hierarchami, do których w Kościele katolickim zwykle zalicza
                                się papieża i prałatów, zwłaszcza prałatów wyższych: od kardynałów, poprzez
                                arcybiskupów do biskupów.

Ogół: społeczność, zbiorowość (l. mnoga)
                                Rozumiesz..? Bo jaśniej już chyba się nie da...
                    • tajnos.agentos Re: Wolałam docentow marcowych 26.06.10, 13:10

> Twoja coraz gorzej skrywana nienawiść do Kościoła Katolickiego
                      sytuuje Cię w
                      > jednej grupie z Barską, Bosmanem czy Tajnosem. Tylko oni
                      przynajmniej (w każdym
                      > razie pierwsza dwójka) walczą z otwartą przyłbicą i nie twierdzą,
                      że są
                      > katolikami...

Oszołomie, odpindol się ode mnie. Trudno zobaczyć wiecej przekłamań,
                      wybiórczości i manipulacji, jak w Twoich wypocinach. No, może w
                      twórczości Twojego guru (dobre określenie, bo jego banda spełnia
                      wszystkie wymagania dla pospolitej sekty) Rydzyka Tadzia... I nie Ty
                      będziesz decydował co ja twierdzę, kim jestem, kogo nienawidzę i czy
                      w ogóle nienawidzę, oraz także zarówno z kim walczę, a z kim nie
                      walczę, bo mnie nie znasz i guwno o mnie wiesz - jasne?:P

> Pozdrawiam.

Ja też oczywiście, niech motłoch se nie myśli...:)
                      • Gość: JB Re: Wolałam docentow marcowych IP: *.lublin.mm.pl 26.06.10, 14:04
                        Ale temat..Ciekawe jednak,ze doktoraty robi sie na podstawie dzialan
                        RM czy pielgrzymek. Ręka reke myje..
                        • tajnos.agentos Re: Wolałam docentow marcowych 26.06.10, 14:44
                          Tematy prac doktorskich

...Chętnie podyskutowałbym z autorem pracy pod tytułem "formy gry w
                          palanta na obszarze Polski".:)
                      • Gość: Ursus Re: Wolałam docentow marcowych IP: *.nplay.net.pl 26.06.10, 17:21
                        Oszołomie, odpindol się ode mnie
                        Jak zawsze czarujący..:)
                        Trudno zobaczyć wiecej przekłamań, wybiórczości i manipulacji, jak w Twoich
                        wypocinach

I jaki merytoryczny..!;)
                        mnie nie znasz i guwno o mnie wiesz (pisownia oryginalna)
                        Skoro już mowa o "końcowym produkcie przemiany materii"... to wiesz...
                        faktycznie po Twoich wpisach bardzo często (choć nie zawsze) pozostaje na forum
                        niezbyt subtelny smrodek... Gdybyś był tak dobry i zechciał spuszczać po sobie
                        wodę, byłbym niezmiernie zobowiązany...:)
                        Pozdrawiam
                        • tajnos.agentos Re: Wolałam docentow marcowych 27.06.10, 02:20
                          > Jak zawsze czarujący..:)

Wzajemnie.:)

> I jaki merytoryczny..!;)

Ależ, oczywiście!

> faktycznie po Twoich wpisach bardzo często (choć nie zawsze)
                          pozostaje na forum
                          > niezbyt subtelny smrodek... Gdybyś był tak dobry i zechciał
                          spuszczać po sobie
                          > wodę, byłbym niezmiernie zobowiązany...:)

Faktycznie, po Twoich wpisach bardzo często (choć nie zawsze)
                          pozostaje na forum niezbyt subtelny smrodek... Gdybyś był tak dobry,
                          i zechciał spuszczać po sobie wodę, byłbym niezmiernie
                          zobowiązany...:)

> Pozdrawiam

A jakże...
                          • Gość: JB Re: Wolałam docentow marcowych IP: *.lublin.mm.pl 27.06.10, 11:55
                            Praca doktorska o palancie wywolala straszna dyskusje prasowa w
                            latach 60. Dzis palantem sa pielgrzymki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka