Dodaj do ulubionych

Niezwykła wystawa plakatów. Reklama dźwignią ha...

09.09.10, 20:50
Fantastyczna wystawa, gratuluje pomyslu. I jak to milo, ze do artykulu dolaczone byly zdjecia. Jestem przekonana, ze Archowum Panstwowe ma mnostwo rzeczy, ktore warte sa pokazania.
Obserwuj wątek
    • sselrats Kto stal za plakatem "Cukier krzepi"? 09.09.10, 23:08
      Swietna dieta dla dzieci. Poprzednio promowana w rezerwatach indianskich, tyle ze wzbogacona o make.
      • Gość: inga Re: Kto stal za plakatem "Cukier krzepi"? IP: *.cust.bredband2.com 09.09.10, 23:35
        Można się śmiać że w to kiedys wierzono. A teraz mamy hasło " pij mleko będziesz wielki" i za 50 lat będą się z tego śmiali, tylko że to już sami alergicy będą na świecie żyli. :( szkoda że tłumowi tak trudno usunąć ze łba to co przez lata się wtłaczało. mleko to trucizna co zabija powoli...
        • Gość: krasula Nie musisz pic - nikt nie kazuje. IP: *.130-64-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 10.09.10, 00:17
          jestes dzieckiem slonca i kazdego dnia promienie sloneczne sprawiaja ze nie musisz pic mleka - uwierz w to - to jest prawda na nastepny wiek, tylko rzady zakazuja jej publikacji bo slonce jest szkodliwe i mozna dostac raka skory, wiec dlatego trzeba pic mleko bo lepsze to niz rak
          • ffamousffatman Re: Nie musisz pic - nikt nie kazuje. 10.09.10, 00:39
            Blahblahblah, dzieci słońca mają czarną skórę a po przyjeździe do Polski psują im się zęby.
        • ffamousffatman Re: Kto stal za plakatem "Cukier krzepi"? 10.09.10, 00:32
          inga napisał(a): "mleko to trucizna co zabija powoli" (Gdzie was takich bzdur uczą?)

Hindusów szczególnie powoli.
        • tajnos.agentos Re: Kto stal za plakatem "Cukier krzepi"? 10.09.10, 08:33
          Gość portalu: inga napisał(a):

> Można się śmiać że w to kiedys wierzono. A teraz mamy hasło " pij mleko będzies
          > z wielki" i za 50 lat będą się z tego śmiali, tylko że to już sami alergicy będ
          > ą na świecie żyli. :( szkoda że tłumowi tak trudno usunąć ze łba to co przez la
          > ta się wtłaczało. mleko to trucizna co zabija powoli...

Jakoś od tysięcy lat ludzie piją mleko i ludzkość od tego nie wymarła... Płacą Ci producenci margaryn oraz sojowych wyrobów mleczarskopodobnych - tak samo, jak Wańkowiczowi przed wojną zapłacili producenci cukru? A wiesz, że nasiona roślin motylkowych (szczególnie soi) zawierają spore ilości fitoestrogenów, przez co ludzkość może przestać się rozmnażać i wyginąć??? Rośliny krzyżowe również nie są tak bardzo bezpieczne ponieważ zawierają goitrogeny, które upośledzają działanie tarczycy, a co za tym idzie przyswajanie jodu. Ja Ci radzę, mocno się zastanów nad Twoją dietą...:P
          • Gość: inga Re: Kto stal za plakatem "Cukier krzepi"? IP: *.cust.bredband2.com 10.09.10, 09:51
            Ręce mi opadają... poczytajcie o diecie Gersona, skąd się bierze potrzebny nam, najlepiej przyswajalny wapń, co robi mleko przeznaczone dla cielaka z ciałem człowieka, a w szczególności z ludzkim dzieckiem... nawet dorosłe krowy nie piją mleka choć to ich gatunek wytworzył... natura jest najmądrzejsza a człowiek działa ciągle przeciw niej... co drugi człowiek w Polsce umiera na nowotwory, tak? Jeśli już pić mleko to tylko przetworzone przez bakterie, czyli kwaśne, mniej zaszkodzi. Dodam jeszcze że największe ssaki, łącznie z największym dinozaurem wszechczasów miały w diecie jedynie mleko matki.. nie psuły im się zęby i nie miały osteoporozy. Margaryna to też świństwo, tak na marginesie. Z tłuszczów wart pić jedynie olej lniany, np Olej Grunwaldzi, przywiozłam go sobie z polski w małych butelkach i zgodnie z zapotrzebowaniem rozmrażam. Moich dzieci nie szczepię, mleko dostają sporadycznie, a z cukru jemy najczęściej ksylitol. Ta wiedza jest do znalezienia w internecie, tylko to niełatwe porzucić stare nawyki i zmienić swoje żywienie, wygodniej podkarmiać cukrem, mlekiem i mąką candidę w naszych ciałach a później szok "skąd ten rak????" Pozdrawiam i rozumiem że będzie wielkie halo co to ja za bzdury piszę ale wiem jaki opór stawiają w naszej świadomości stare schematy. Zmiany w życiu wymagają większego nakładu sił niż kupienie nowej farby do włosów, na przykład ;) TAK NA MARGINESIE w mediach się lansuje informację jakoby słońce niszczyło włosy. Po ostatnim upalnym lecie spędziłam wiele czasu na plaży i pod namiotem mam naprawdę piękne włosy, gładkie i błyszczące, po prostu niczym ich nie farbuję i nie katuję żelami czy piankami. To wystarczy. Warto zwrócić uwagę (w mediach) jak się sztucznie zawyża koszty życia i stwarza nieistniejące problemy po to, żebyśmy kupowali, kupowali i kupowali i omijali szerokim łukiem to co najistotniejsze. Nasze ciało nie potrzebuje mleka tylko cielak. To nic że jest pite od tysiącleci, "kłamstwo powtórzone tysiąc razy nie stanie się prawdą" tak samo długo towarzyszą nam choroby. Wydaje mi się bezczelnością to, że medycyna konwencjonalna powołuje siuę na |Hipokratesa- te sposoby leczenia nie mają nic wspólnego z jego zaleceniami. Wiecie, co to zupa Hipokratesa? Poszukajcie, sprawdzcie, jeśli jeszcze ktoś nie wie. Pozdrawiam.
            • tajnos.agentos Re: Kto stal za plakatem "Cukier krzepi"? 10.09.10, 14:44
              - "Diet" jest wiele, dlaczego akurat mam czyytać o tej?
              - Cóż takiego robi krowie mleko (zakładam, że spożywane jako jeden z wielu składników diety) z ciałem Człowieka?
              - Poczytaj o budowie i funkcjonowaniu układu pokarmowego dorosłego przeżuwacza, a dowiesz się dlaczego białko zwierzęce (oprócz białka pochodzącego z żyjących w jej przedżołądkach pierwotniaków) nie jest naturalnym składnikiem ich diety.
              - Dinozaury nie były ssakami, tylko gadami. Gady mleka nie produkują.
              - Zęby psują się z wielu przyczyn, z których jedną z najważniejszych jest dieta (jej cechy chemiczne, ale także fizyczne).
              - Nie szczepisz dzieci? Nawet wtedy, gdy jest to ze wszech miar uzasadnione? Rozumiem...:D
              - Ksylitol nie jest cukrem, tylko wielowodorotlenowym alkoholem (podobnie jak na przykład gliceryna, tylko ma inny łańcuch węglowy).
              - Przyczyn raka jest wiele, dieta może być jedną z nich.
              - "Nasze" ciało potrzebuje wielu rzeczy a mleko nie jest trucizną bardziej, niż może nią stać się nawet czysta woda (wklep sobie w guglarę "zatrucie wodne").
              - Media są od zarabiania pieniąchów, więc zawsze będą namawiały do kupowania. Z tego żyją, w Polsce nawet media zwane "publicznymi".
              -Minimum dystansu do życia i przede wszystkim siebie samej oraz zdrowego rozsądku życzę...:P
              • Gość: asdfdsresrwe Re: Kto stal za plakatem "Cukier krzepi"? IP: *.wroclaw.mm.pl 11.10.10, 13:09
                Cóż takiego robi krowie mleko (zakładam, że spożywane jako jeden z wielu składników diety) z ciałem Człowieka?

jelita dorosłego człowieka nie wytwarzają laktazy (która trawi laktozę obecną w mleku).
                co często objawia się wzdęciami. i może prowadzić do poważnych chorób.
                zgooglaj. np:
                mleko.ojoj.pl/sklad-mleka/
      • ffamousffatman Re: Kto stal za plakatem "Cukier krzepi"? 10.09.10, 00:37
        Za plakatem "Cukier krzepi" stały polskie cukrownie (po odzyskaniu niepodległości pozbawione niemieckiego rynku i szukające odbiorców na rynku krajowym) i Melchior Wańkowicz (najwyższe honorarium w historii polskiej literatury za dwa słowa). To czysta reklama, nikt nigdy poważnie nie twierdził, że cukier jest zdrowy (aż taki zdrowy).
    • Gość: Mark Re: Niezwykła wystawa plakatów. Reklama dźwignią IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.10, 23:10
      "250 tysięcy ludzi emigruje rocznie z Polski. Czy pozwolimy, by ten skarb ginął dla Polski bezpowrotnie?"

A u nas antypolscy POlitycy zachecaja ludzi do ememigracji, co by sie ich pozbyc. Widac 50 lat komuny nie pozostalo jednak bez wplywu na polska klase polityczna.
      • Gość: orient Re: Niezwykła wystawa plakatów. Reklama dźwignią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.10, 00:20
        > A u nas antypolscy POlitycy zachecaja ludzi do ememigracji, co by sie ich pozby
        > c. Widac 50 lat komuny nie pozostalo jednak bez wplywu na polska klase politycz
        > na.

Jedyną szkodę jaką komuna wyrządziła, jest ta, że się takim debilom jak ty pozwalała rodzić. Wprawdzie aborcja była dostępna ale najwidoczniej to było za mało.
        Komuna akurat bardzo niechętnie pozbywała się obywateli, ba, przeszkadzała jak mogła obywatelom pozbyć się ojczyzny. Znaczy komuniści byli patriotami czy nie pisiorku?
      • ffamousffatman Re: Niezwykła wystawa plakatów. Reklama dźwignią 10.09.10, 00:45
        Gość portalu: Mark napisał(a):
        "250 tysięcy ludzi emigruje rocznie z Polski. Czy pozwolimy, by ten skarb ginął dla Polski bezpowrotnie?"
        A u nas antypolscy POlitycy zachecaja ludzi do ememigracji, co by sie ich pozbyc. Widac 50 lat komuny nie pozostalo jednak bez wplywu na polska klase polityczna.

A gdzie jest na plakacie napisane, że rząd ówczesny chciał zatrzymać potok emigrantów dla których nie było pracy w Polsce? Dzień Emigranta, gdybyś znał realia, służył promocji kupowania przez emigrantów poskich towarów i w ten sposób wspomagania obcymi dutkami starego kraju gospodarki.
    • vomitorium1 Niezwykła wystawa plakatów. Reklama dźwignią ha... 09.09.10, 23:25
      pamiętam przedwojenny plakat firmy pollo
      "tylko świeczki marki pollo
      wchodzą miękko
      i nie bolą"
      • Gość: Tomek Witkowski banda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.10, 17:25
        Jako lek.i pracownik naukowy mowie iż mleko to trucizna,
        lobbing koncernów doprowadził do tego iż z państowych pieniędzy
        opłace sie sportowców aby występowali w reklamach mleka,
        ale wiecej pieniedzy wydaje sie na kupowanie mleka i rozdawaniem
        go w szkołach, te kolorowe, czekolodowe itp. kartonowe mleko jest guzik warte.
        Te prosto od krowy też, potem rak dwunastnicy ile dziadków na to umarło?
        Za wasze podatki wypiora wam mozgi ze mleko jest zdrowe, oplaca Otylie, dadza setki mln.
        firma produkujacym mleko za kartoniki w imie zdrowia waszych dzieci:)
        Super plan.
        • tajnos.agentos Re: banda 11.09.10, 18:09
          Gość portalu: Tomek Witkowski napisał(a):

> Te prosto od krowy też, potem rak dwunastnicy ile dziadków na to umarło?
          > Za wasze podatki wypiora wam mozgi ze mleko jest zdrowe, oplaca Otylie, dadza s
          > etki mln.
          > firma produkujacym mleko za kartoniki w imie zdrowia waszych dzieci:)
          > Super plan.

Na zdrowie
          Pracownik naukowy:P
    • Gość: ;) Re: Niezwykła wystawa plakatów. Reklama dźwignią IP: *.cable.smsnet.pl 09.09.10, 23:26
      Jak widać za II RP różnica między reklamą a propagandą była niewielka, zresztą nie tylko w późniejszym peerelu, akcja pij mleko jest tak samo wiarygodna jak ten zdrowy cukier wzmacniający kości:))
      • Gość: x ...a dzis nie ma propagandy tak?:) IP: *.89.101.10.static.crowley.pl 09.09.10, 23:40
        • Gość: ;) Re: ...a dzis nie ma propagandy tak?:) IP: *.cable.smsnet.pl 10.09.10, 00:19
          Przeczytaj raz jeszcze mój post, napisałem, że jest:))
    • p_lar lecz sie z politykierstwa oszołomie 09.09.10, 23:29
    • med08 Re: Niezwykła wystawa plakatów. Reklama dźwignią 09.09.10, 23:34
      Ja również gratuluję pomysłu... a jutro biegnę na Staszica zobaczyć wystawę;)
    • mirrandel Niezwykła wystawa plakatów. Reklama dźwignią ha... 09.09.10, 23:39
      polski platak się trzymał i trzyma. Niektóre z tych małych dzieł prezentują bardzo fajny poziom artystyczny- ale głównie akcje społeczne (wspaniały plakat informujący o tygodniu ksiażki dla kobiet- kubistyczna forma, wręcz futurystyczne liternictwo- przypomina nieco obrazy Tamary Lempickiej). Nie moge sie oprzeć wrażeniu, że państwo zamawiało to plakaty w ramach akcji dożywiania artystów :P
      Fajnie, że plakaty można obejrzec w necie.
    • Gość: x Super! Trzeba wykorzystac te plakaty:)) IP: *.89.101.10.static.crowley.pl 09.09.10, 23:41
      .
    • stereoclub Re: Przedstawiam linki do moich ulubionych 09.09.10, 23:46
      Nie ma zadnych akcetow z boziom! Gdzie jest bozia? Dzie jest kzyz?
      • ffamousffatman Re: Przedstawiam linki do moich ulubionych 10.09.10, 00:30
        stereoclub napisał: "Nie ma zadnych akcetow z boziom! Gdzie jest bozia? Dzie jest kzyz?"

Wiec Matek
    • 5uckmy0ick O co wam chodzi z tym mlekiem?! 09.09.10, 23:57
      Że niby mleko jest niezdrowe? Niby co w nim niezdrowego? Przecież mleko to najlepszy i jedyny pokarm nawet dla noworodków. Zawiera białko, wapń i witaminy. Nie ma żadnych szkodliwych substancji. Jeśli ma, to jakie? Nie słyszałem, aby poważni lekarze mówili o szkodliwości mleka, nie słyszałem o wiarygodnych badaniach na ten temat. Władze w oparciu o opinie ekspertów polecają mleko - i to na całym świecie. Pytam krótko o konkretne i wiarygodne informacje na temat mleka. Pozdrawiam

PS Ja jestem już stary chłop, ale piję mleko, kakao i jem musli, smakuje mi i nie zauważyłem żadnych skutków ubocznych.
      • Gość: benedek Re: O co wam chodzi z tym mlekiem?! IP: *.146.198.59.internetia.net.pl 10.09.10, 00:14
        moj dziadek pil mleko od urodzenia. umarl we snie w wieku 93 lat ;P a mial ze mna jeszcze na ryby bryknac. teraz lowi ryby z biblijnymi rybakami ;)
        • Gość: Lalka Re: O co wam chodzi z tym mlekiem?! IP: *.ntlworld.ie 10.09.10, 00:55
          Moja babcia ma 92 i pile mleko litrami. Na rowerze jej nie dogonisz:) Tyle, ze ona pije mleko "prosto od krowy" ( brr..), może to jest ta różnica?
          Plakaty świetne.
      • Gość: greg0,75 Re: O co wam chodzi z tym mlekiem?! IP: *.net.autocom.pl 10.09.10, 00:56
        To zapewne produkują się nieszczęśnicy z nietolerancją laktozy albo uczuleni na kazeinę. Niewielka a z jakichś przyczyn głośna mniejszość.
        • feel_good_inc Re: O co wam chodzi z tym mlekiem?! 10.09.10, 01:11
          Gość portalu: greg0,75 napisał(a):
          > To zapewne produkują się nieszczęśnicy z nietolerancją laktozy albo uczuleni na
          > kazeinę.

Produkują się przede wszystkim ci, którzy się naczytali artykułów prasowych, w których niedouczeni pismacy w sezonie ogórkowym pisali o mleku prawie jak o roztworze cyjanku potasu i nie pofatygowali się sami sprawdzić źródeł.

> Niewielka a z jakichś przyczyn głośna mniejszość.

Pojedź do Chin i tam to powiedz ;) U nas komplikacje zdrowotne po spożyciu mleka są rzadkie - w innych częściach świata bywają częste i poważne.
        • tajnos.agentos Re: O co wam chodzi z tym mlekiem?! 10.09.10, 08:45
          W populacji zawsze jest jakiś tam odsetek osobników uczulonych na coś tam - nie tylko na składniki białka mleka. Ten odsetek w ostatnich dziesięcioleciach rośnie wraz ze wzrostem udziału w naszym życiu chemii, nadużywaniem szczepień itd.. "Nietolerancja" laktozy bierze się stąd, że u części osobników z wiekiem zanika produkcja enzymu rozkładającego w jelicie ten cukier (człowiek jest ssakiem, którego pierwszym pokarmem jest mleko, ten enzym pozwala dzieciom trawić jeden z jego składników - cukier laktozę), co objawia się rozwolnieniami (zaburzenia osmotyczne w jelicie grubym) lub biegunkami po wypiciu mleka. Ryzyka tego nie ma po zjedzeniu przetworów mleka (kefir, jogurty, sery itd.), gdyż tu cukier ten został rozłożony przez zastosowane w procesie ich wytwarzania bakterie. Tak było zawsze, jest i będzie. Hasło "mleko to trucizna" wymyślili producenci i sprzedawcy chemicznych ersatzów mleka i jego przetworów, w celu chyba wiadomym...:)
          • tajnos.agentos Re: O co wam chodzi z tym mlekiem?! 10.09.10, 08:50
            Odsetek osobników, u których z wiekiem zanika produkcja laktazy (enzym rozkładający cukier laktozę) jest różny u różnych ras ludzi. U rasy białej jest najniższy.
            linemed.pl/nhealth_guide/details/cId,23,id,1001
      • feel_good_inc Re: O co wam chodzi z tym mlekiem?! 10.09.10, 01:05
        5uckmy0ick napisał:
        > Że niby mleko jest niezdrowe? Niby co w nim niezdrowego? Przecież mleko to najl
        > epszy i jedyny pokarm nawet dla noworodków.
        > Zawiera białko, wapń i witaminy.

Mleko które pijesz ma niewiele wspólnego z mlekiem matczynym.
        My (biali Europejczycy) jesteśmy akurat potomkami odnogi gatunku, która wcześnie udomowiła bydło i w której mutacja nie wyłączająca produkcji enzymu laktazy po niemowlęctwie dała kiedyś części populacji większe szanse na przeżycie. Mleko zwierząt nauczyliśmy się (ewolucyjnie) przyswajać raptem parę tysięcy lat temu i nie jest to dla człowieka pokarm optymalny ani naturalny. Akurat u nas jest to mutacja powszechna, ale 70% ludzkości ma mniejszą lub większą nietolerancję laktozy - jeżeli Chińczyka poczęstujesz słodkim mlekiem, to musisz mu wcześniej zapewnić prostą i szeroką drogę do WC.

> Ni
        > e ma żadnych szkodliwych substancji. Jeśli ma, to jakie?

Obecna nagonka dotyczy głównie mleka UHT, w którym w procesie produkcji zabija się wszystkie mikroorganizmy. Powoduje to po pierwsze trudności z przyswajaniem (brak kultur wspomagających trawienie), a po drugie zabite bakterie i wirusy podnoszą poziom toksyn białkowych w mleku. Po trzecie, niewykryta nietolerancja laktozy może się źle odbić na zdrowiu spożywającego, a jeżeli nałoży się na to alergia spowodowana przez duże ilości białka z mleka, to może dojść nawet do zagrożenia życia.

> Nie słyszałem, aby pow
        > ażni lekarze mówili o szkodliwości mleka, nie słyszałem o wiarygodnych badaniac
        > h na ten temat.

Kasa misiu, kasa! Tu jest podobnie jak z przemysłem naftowym - jeżeli zaczniesz bruździć, to znajdą się tacy, którzy cię uciszą, zrobią z ciebie wariata albo wykreują na miłośnika teorii spiskowych. Co oczywiście nie zmienia faktu, że część opowieści o szkodliwości spożycia mleka (oraz innych produktów) jest wyssana z palca.

> Władze w oparciu o opinie ekspertów polecają mleko - i to na ca
        > łym świecie.

Podobnie jak zalecają, by podstawą diety człowieka były węglowodany, mimo że wszystkie przeprowadzone na ten temat badania wskazują, że to nadmierne spożycie węglowodanów (a nie tłuszczów czy mięsa) stoi za epidemią otyłości i cukrzycy w krajach rozwiniętych. No ale kto podskoczy przemysłowi przetwórstwa żywności?

> PS Ja jestem już stary chłop, ale piję mleko, kakao i jem musli, smakuje mi i n
        > ie zauważyłem żadnych skutków ubocznych.

O tym pisałem już na wstępie. Byłbyś Chińczykiem albo Murzynem, to inaczej byś pisał ;)
        • Gość: MIszaBerlioz Re: O co wam chodzi z tym mlekiem?! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.09.10, 02:38
          Bardzo ciekawy post
          • Gość: uga-buga Re: O co wam chodzi z tym mlekiem?! IP: *.55.96.58.static.exetel.com.au 10.09.10, 08:14
            Prosze o to tableka:
            upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/67/Laktoseintoleranz-1.svg
            Do wyczytania wiecej w wiki
            Masajowie to wyjatek z ludow afryki, hindusi trzeba zaznaczyc prawie w ogole nie spozywaja surowego mleka, ale jego przetwory od jogurtow po sery itd.
            Ja sam moge jesc sery, czy jogurty, ale nie moge pic mleka - czyli trawie kazeiny (bialka mleka), ale mam problemy z tolerancja laktozy (cukier mleczny), laktoza pod wzgledem zywieniowym to zreszta badziejstwo bardzo podobne do glukozy, czy fruktozy - wysoki ideks glikemiczny, zero pozytku
            Z drugiej strony jak ktos sobie delwa mleka do kawy (ja dolewam), czy wypije szlanke dziennie to brednie ze cos mu sie stanie, laktoza po prostu powinna stanowic margines klc spozywanych w diecie, albo byc z nich wylaczana
            Wiec produkty mleczne 2-3 razy w tyg w umiarkowanych ilosciach ok, ale picie hektolitrow mleka juz nie ;-)
            Jak w skrocie, jestem meisozercami i najlepszym zrodlem bialem sa produkty miesne, tluste miesa tez wcale nie sa zle jak juz ktos napisal wbrew temu co glosi propaganda, nalezy jedynie zadbac od odpowiednia propocje tluszczy nasyconych do wielo i mono-nienasyconych, czyli omega 6 i 3, jezeli propocja jest jak 1:1:1 to nie ma najmniejsze problemu, jedyne tluszcze jakich nalezy unikac to trans-tluszcze, czyli np oleje utwardzane tzw margaryny.
            Zdrowia dieta to zadna magia i przy odrobinie umyslowego wysylku mozna jesc zdrowo i smacznie.
            • tajnos.agentos Re: O co wam chodzi z tym mlekiem?! 10.09.10, 09:09
              Glukoza jest podstawowym "paliwem", czyli źródłem energii dla organizmu każdego ssaka. Wszystkie przemiany metaboliczne energii obracają się właśnie wokół niej, tłuszcze są tylko sposobem na jej magazynowanie - uwolnienie jej z zapasowego tłuszczu wymaga "przerobienia" na inne związki, z obowiązkowym przejściem etapu glukozy. "Zdrowa dieta" natomiast, moim zdaniem jest to przede wszystkim dieta urozmaicona - im uboższa pod względem ilości składników, tym gorzej. Każde jednostronne żywienie prędzej czy później musi doprowadzić do kłopotów...
              • dabiss Re: O co wam chodzi z tym mlekiem?! 10.09.10, 09:27
                no dobra, i co z tego? co w związku z tym? lepiej ci, że to powiedziałeś? jak to ma związek z artykułem? czy plakaty dotyczą tylko mleka? weźcie się wymieńcie adresami czy numerami i pogadajcie sobie na jakimś gadugadu, bo wartości edukacyjnej nie wnosicie tu żadnej, każdy swoje wie i ze zdaniem drugiego się nie zgadza - czyli kupa niepotrzebnych słów, w dodatku nie związanych z artykułem.
                • tajnos.agentos Re: O co wam chodzi z tym mlekiem?! 10.09.10, 09:43
                  W artykule padło, że przed wojną reklamowali cukier (a reklamowali nie tylko cukier, lecz także wódkę, papierochy itd.), bo za to płacili producenci a dziś niektórzy uważają, że cukier to "biała śmierć". Ktoś zapodał kwestię, że także mleko to trucizna (dygresja - wie co to je?), na to inni, że "wszystko zależy od punktu widzenia, a punkt widzenia zależy od punktu siedzenia". Ja od siebie dodałem, że "wszystko d la ludzi" pod warunkiem, że zachowuje się umiar i nie popada w skrajności. Teraz jasne?:P
              • feel_good_inc Re: O co wam chodzi z tym mlekiem?! 11.09.10, 14:08
                tajnos.agentos napisał:
                > Glukoza jest podstawowym "paliwem", czyli źródłem energii dla organizmu każdego
                > ssaka. Wszystkie przemiany metaboliczne energii obracają się właśnie wokół nie

Glukoza ALBO ketony+NNKT ALBO alkohol. Można w ogóle nie dostarczać ciału węglowodanów, a naprawdę potrzebne, NIEWIELKIE ilości glukozy zsyntetyzuje sobie sam.

> j, tłuszcze są tylko sposobem na jej magazynowanie - uwolnienie jej z zapasoweg
                > o tłuszczu wymaga "przerobienia" na inne związki, z obowiązkowym przejściem eta
                > pu glukozy.

Nope. Jak już wyżej pisałem, paliwem dla ciała mogą być również NNKT, ketony i alkohole, więc nie ma czegoś takiego jak "obowiązkowe przejście etapu glukozy".
                Jeżeli wyeliminujesz z diety tłuszcze albo białka, to po pewnym czasie umrzesz. Zgadnij co się stanie, jeżeli z diety wyeliminujesz węglowodany? ;)

> "Zdrowa dieta" natomiast, moim zdaniem jest to przede wszystkim die
                > ta urozmaicona - im uboższa pod względem ilości składników, tym gorzej.
                > Każde jednostronne żywienie prędzej czy później musi doprowadzić do kłop
                > otów...

A kto powiedział, że dieta niskowęglowodanowa nie może być kompletna? Czy Eskimosi (którzy nie dość, że prawie w ogóle nie jedzą roślin i mają baaardzo monotonną dietę) chorują na awitaminozę? Albo masowo padają na zawał z powodu olbrzymich ilości spożywanego tłuszczu zwierzęcego?
                • tajnos.agentos Re: O co wam chodzi z tym mlekiem?! 11.09.10, 15:27
                  Tak zwane "ciała ketonowe" są jednym z etapów przemian glukozy w organizmie. Powtórz sobie łańcuch oddechowy i cykl Krebsa.:P
      • wszechpastor Mleko krowy jest dla cielaków. 10.09.10, 01:31
        Mleko kobiety jest dla jej dziecka. mleko krowie ma więcej białka a mniej lecytyny, bowiem cielakom szybciej rosną mięśnie a wolniej rozwija się mózg. W mleku kobiety jest więcej lecytyny a mniej białka, ponieważ u człowieka szybciej rozwija się mózg a wolniej mięśnie. Tak już ten świat jest zbudowany, że matki ssaków produkują mleko odpowiednia dla własnego potomstwa. Kolejny problem z mlekiem krowim jest taki, że z organizmu krowy przenikają doń antybiotyki i inne ulepszacze; a te następnie lądują w pijącym to mleko człowieku. W Chinach było ostatnio głośno o mleku krowim z dużą ilością hormonów przez co narządy rozrodcze dziewczynek rozwijały się zdecydowanie za szybko. PIJ MLEKO BĘDZIESZ WIELKI ;-) Coraz więcej krów żywi się głównie paszą a słońca nie widuje; czasem muzykę się im puszcza by w oborze trochę weselej było co ma zwiększyć wydajność. Jakiś czas temu (będzie z kilkadziesiąt lat) lekarze nie wiedzieli za dużo o szkodliwości palenia tytoniu, Bywali i tacy, którzy wierzyli w zdrowotne właściwości dymu tytoniowego; np. w leczeniu astmy... Z doświadczenie wiemy też, że nie jeden ma babcię albo dziadka co kurzy ile wlezie a żyje dzięki czemu emeryturka budżet rodziny zasila; wiemy, że są i tacy co popalili kilka lat i zeszli zostawiając rodzinie aby długi. Podobnie może być z mlekiem, cukrem, trawką i innymi wynalazkami. Pamiętajcie, że to my jesteśmy królikami doświadczalnymi i może dopiero nasze wnuki z tego jakieś wnioski wyciągną.
        • Gość: uga-buga Re: Mleko krowy jest dla cielaków. IP: *.55.96.58.static.exetel.com.au 10.09.10, 08:19
          Tylko ze taka sama, albo i wyzsza aberacja jest pozywanie weglowodanow z udomowionych gatunkow zboz i bulw, ktore w naturze stanowily margines diety, rzeczy jak zboza (zwlaszcza pszenica, a najbardzije biala pszeniczna maka), warzywa z duza iloscia skrobi jak ziemniaki, bataty, fasola itd.
          Drozowka, czy chocby biala bulka jest o wiele wiekszym barachlem niz szlanka mleka.
        • Gość: inga Re: Mleko krowy jest dla cielaków. IP: *.cust.bredband2.com 10.09.10, 10:07
          podpisuję się czterema kończynami
    • Gość: M. Re: Przedstawiam linki do moich ulubionych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.10, 00:06
      Słabe. Następnym razem pokaż coś poważniejszego...
      • podniesiony-vat Re: Przedstawiam linki do moich ulubionych 10.09.10, 00:31
        Gość portalu: M. napisał(a):

> Słabe. Następnym razem pokaż coś poważniejszego...

a smutne może być?
        jeśli tak to tu: imagebox.pl/out.php/i22816_Hopeless1copy.jpg
        • tajnos.agentos Re: Przedstawiam linki do moich ulubionych 10.09.10, 08:26
          Lecz się debilu na nogi, bo na głowę w Twoim przypadku już za późno.:D
        • Gość: gosc Re: Przedstawiam linki do moich ulubionych IP: *.chello.pl 11.09.10, 17:42
          Nie wiem dlaczego czepiać się drugiej Irlandii, skoro ona jest zadłużona? Trzeba wierzyć w siebie a nie w obietnice polityków
    • Gość: pepik Re: Niezwykła wystawa plakatów. Reklama dźwignią IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 10.09.10, 00:43
      no tak , rzeczywiscie niezwykla wystawa... . Pub ?? a gdzie ta wystawa sie odbywa ??? w Anglii?? dlaczego nie powiedzmy w KNAJPIE ?? jak pisze klasyk : POLACY NIE GESI , SWOJ JEZYK MAJA !!!!!!!!!! A Z TEGO ARTRYKULU WYNIKA ZE JEDNAK POLACY TO GESI . i to ku... W I E L K I E !!!!!! , najwazniejsze zeby ku... krzyz byl na swoim miejscu , a reszte mozna jebac !!!!
      • Gość: klaisuk Re: Niezwykła wystawa plakatów. Reklama dźwignią IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.10, 07:50
        > no tak , rzeczywiscie niezwykla wystawa... . Pub ?? a gdzie ta wystawa sie odby
        > wa ??? w Anglii?? dlaczego nie powiedzmy w KNAJPIE ?? jak pisze klasyk : POL
        > ACY NIE GESI , SWOJ JEZYK MAJA !!!!!!!!!! A Z TEGO ARTRYKULU WYNIKA ZE JEDNAK P
        > OLACY TO GESI . i to ku... W I E L K I E !!!!!! , najwazniejsze zeby ku... krzy
        > z byl na swoim miejscu , a reszte mozna jebac !!!!

Ładny polski wyraz "kneipe" he he...
        Ale nie martw się Francuzi na takie miejsca mówią "bistro". To po spragnionych kozakach... ;)
      • dabiss Re: Niezwykła wystawa plakatów. Reklama dźwignią 10.09.10, 07:57
        naprawdę uważasz, że KNAJPA CAXMAFE lepiej by wyglądało? Pełna nazwa tego lokalu to CAXMAFE PUB.KLUB.SZTUKA, na ich stronie masz to wytłumaczone i wyjaśnione. Po polsku. Możesz puścić zwieracze, spocznij.
      • Gość: napływ z Grójca Re: Niezwykła wystawa plakatów. Reklama dźwignią IP: *.aster.pl 10.09.10, 08:51
        "Gęsi" odnosi się do języka, a nie, do Polaków (że niby Polacy = gęsi). Inteligencie.
        • Gość: napływ z Grójca Re: Niezwykła wystawa plakatów. Reklama dźwignią IP: *.aster.pl 10.09.10, 08:52
          Przecinek po "nie" zbędny.
    • plus_minus_zero pracuje z Chińczykami. Wszyscy pija mleko. 10.09.10, 05:21
      I tłuste i odchudzane! Nie zauważyłem żeby po tym poza normalnym sraniem latali do klopa...
    • self-mademan Re: Niezwykła wystawa plakatów. Reklama dźwignią 10.09.10, 06:16
      Chwileczkę,ten slogan "Cukier krzepi" to Kornel Makuszyński stworzył!!
      • Gość: juby Re: Niezwykła wystawa plakatów. Reklama dźwignią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.10, 07:53
        Autorem tego sloganu był Melchior Wańkowicz,a nie Kornel Makuszyński.

Była jeszcze dalsza część tego powiedzenia.
        "Cukier krzepi,ale wódka jeszcze lepiej",historia nie mówi kto był autorem drugiej części.
        • Gość: Południk Re: Niezwykła wystawa plakatów. Reklama dźwignią IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.09.10, 13:52
          Stawiam tezę, że ciąg dalszy hasła dopisało tzw samo życie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka