Dodaj do ulubionych

Sierakowska: przedszkola z klocków i remonty w ...

12.09.10, 20:19
Obejrzałem takowe przedszkola - sensowna rzecz. Tylko nie wiem dlaczego Szanowny Pan redaktor myli klocki z modułem (może to celowa złośliwość)?
Remonty w weekend się w stolicy się sprawdzają dlaczego mają się nie sprawdzić w Lublinie to też ma sens. Czekam na dalsze propozycje. Bajki na dobranoc niech Pan Prezydent Żuk dalej opowiada - trójkąty i inne figury geometryczne ładnie wyglądają na rysunku i nic po za tym.
Obserwuj wątek
    • Gość: km Re: Sierakowska: przedszkola z klocków i remonty IP: 83.238.201.* 12.09.10, 21:00
      Remonty dróg w weekendy 100% TAK
      Przedszkola też
      Mimo wyssanej z mlekiem matki miłości do Motoru...pomysł budowy stadionu na cukrowni i topienie milonów na wykup gruntów to głupota i kretynizm 100 lecia....stadion powinien być daleko od centrum i powinien to być to obszar biznesu.Nikt nie robi boisk ala łęczna .To samobójstwo ekonomiczne
    • med08 Re: Sierakowska: przedszkola z klocków i remonty 12.09.10, 21:20
      Pani Sierakowska też jest mocna tylko w słowach. Co wybory składa kolejne obietnice zamiast zrobić coś dla miasta (jako osoba bądź co bądź wpływowa).
      • Gość: mt Re: Sierakowska: przedszkola z klocków i remonty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.10, 21:39
        med08 napisała:

> Pani Sierakowska też jest mocna tylko w słowach. Co wybory składa kolejne obiet
        > nice zamiast zrobić coś dla miasta (jako osoba bądź co bądź wpływowa).

Akurat wygrana w tych wyborach dopiero da jej prawdziwą szansę realizacji obietnic. Bo jeśli w Parlamencie spotyka się ścianę w postaci AWS, później nieudacznika Millera, którego partię ostatecznie Sierakowska opuściła (moim zdaniem trochę za późno), a w końcu rządów PO no to zbyt wielkich możliwości się nie ma by dla regionu zrobić coś naprawdę wielkiego. Choć akurat posłanka S. pomocy nie odmawia jeśli się wybierze chociażby na dyżur do niej i wiele osób jej naprawdę sporo zawdzięcza, łącznie ze mną - takich ludzkich gestów po prostu, gdy zwykły szary człowiek zdziałać zbyt dużo nie może - tego się nie zapomina.

Wiem, że jej program to nie będą puste hasła rzucane na wiatr, to nie jest w stylu Sierakowskiej, wierzę, że jej wygrana naprawdę zmieni Lublin - jakkolwiek sztampowo czy nawet patetycznie to brzmi.
        • wandad Re: Sierakowska: przedszkola z klocków i remonty 12.09.10, 22:04
          Pani Sierakowska to osoba wyposazona w zdrowy rozsadek. Na nieszczescie nie miala do tej pory mozliwosci, zeby swoje projekty realizowac. Jak sie natrafia na mur niecheci, negacji i jak go tam zwal, to trudno cokolwiek zrobic. I zeby jeszcze ta niechcec wynikala z tego, ze pomysly sa zle, nie pomyslow jako takich sie nie neguje, a nieprawomyslnosc prosze panstwa, nieprawomyslnosc. Remonty w weekendy czy w nocy - zdrowy razsadek; przedszkola jak propozycji - jak wyzej. Ale zeby to moze ktos inny wpadl na ten pomysl!
          Osobiscie wierze w pania Sierakowska, zawsze byla w porzadku, pamietam ja ze Staszica.
    • Gość: olka Re: Sierakowska: przedszkola z klocków i remonty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.10, 21:30
      brak przedszkoli to ogólny problem i podstawa do ograniczenia równości kobiet i mężczyzn, bo jak tu wrócić do pracy, kiedy nie ma z kim dziecka zostawić? miejsc w prywatnych przedszkolach też jest za mało. jeśli te modułowe przedszkola mają odpowiednie warunki (a skoro w warszawie dopuścili, to na pewno mają) to jestem 100% ZA! fajnie, że ktoś ma jakieś konkretne pomysły tym razem.
    • Gość: chart Re: Sierakowska: przedszkola z klocków i remonty IP: 77.223.210.* 12.09.10, 23:25
      Jedno pytanie do kandydatki: OK, można pobudować nowe, modułowe przedszkola. Tylko jak utrzymać - bo na tym polega problem? ZNP proponuje subwencjonowanie a'la szkoły - czy należy rozumieć, że pani poseł popiera ten projekt? I druga uwaga - budowanie dróg w nocy i w weekendy będzie tańsze, o ile robotnikom nie zapłaci się należnych im zgodnie z kp dodatkowych wynagrodzeń. Oczywiście (jak na konferencji prasowej potwierdził p. senator Szydłowski) - są na to metody, tylko nie wiem, czy akurat godne pochwały przez przedstawicieli lewicowej (ponoć) partii.
      • vote_eye Re: chart 12.09.10, 23:40
        Jeżeli miasto ma 16 mln (jak pisze gazeta) na przedszkole na jakieś tam ulicy a Modułowe Przedszkola będą kosztowały 4 mln to zostaje jakieś 12 mln na utrzymanie - proste.
        A robotnikom płaci firma, która wygra przetarg to też proste, nie widziałem by drogowcy byli pracownikami ratusza.
        Sierakowska powiedziała mądre rzeczy i nie ma się do czego przyczepić, prawdę mówiąc powiedziała to o czym myślą i widzą (w Warszawie ) wszyscy. Brawo, babka ma jaja.
        Nie spodziewałem się tego po niej, ale jeżeli mam wybór: kolejne bajki - Platformy, krzyże na każdym roku - PiS to WYBIERAM ROZSĄDEK I SPRAWDZONE ROZWIĄZANIA. Że z lewicy ... a jakie to ma znaczenie. Ja zagłosuje tę Panią.
        • Gość: chart Re: chart IP: 77.223.210.* 13.09.10, 01:24
          Zaraz, zaraz - pani Sierakowska powiedziała wyraźnie, że zamiast przedszkola za 16 mln zł wybuduje 4 za 4 mln zł, a nie, że postawi jedno i utrzyma za zaoszczędzone 12. To różnica. Po drugie owszem - zatrudni firma, która jednak będzie musiała się zmieścić w wymogach cenowych postawionych przez zamawiającego, czyli Ratusz. Wracamy więc do tematu - jak to zrobi bez łamania praw pracowniczych? I jeszcze jedna myśl - kandydatka proponuje remonty dróg w określonej technologii. Nie znam rynku, jestem jednak ciekaw ile podmiotów (np. tutejszych) jest w stanie tak budować i czy wymóg taki nie zaowocuje podważaniem przetargów ewentualnym zarzutem preferowania konkretnych rozwiązań (nie daj Boże wykonawców)?
          Ps.
          Żeby była jasność - dobrze, że Sierakowska proponuje rozmowę o konkretach, bo - jak słusznie zauważyła - sześciokąt, że "praca i inwestycje - to dobrze!" - to sobie każdy może narysować. Tylko niech te konkrety będą dopracowane w szczegółach.
          • vote_eye Re: chart 13.09.10, 02:54
            Zaraz, zaraz - pani Sierakowska powiedziała wyraźnie, że zamiast przedszkola za 16 mln zł wybuduje 4 za 4 mln zł, a nie, że postawi jedno i utrzyma za zaoszczędzone 12. To różnica.

Jest rozwiązanie. zlikwidujmy wszystkie przedszkola i jeszcze szkoły, będzie taniej. Ale co z prawami pracowniczymi?

Po drugie owszem - zatrudni firma, która jednak będzie musiała się zmieścić w wymogach cenowych postawionych przez zamawiającego, czyli Ratusz. Wracamy więc do tematu - jak to zrobi bez łamania praw pracowniczych?

Zatem podważasz obowiązujące w Polsce prawo- Prawo Zamówień Publicznych, które twoim zdaniem stoi w sprzeczności z prawami pracowniczymi. Ciekawa koncepcja.Nowatorska rzekłbym.

I jeszcze jedna myśl - kandydatka proponuje remonty dróg w określonej technologii. Nie znam rynku, jestem jednak ciekaw ile podmiotów (np. tutejszych) jest w stanie tak budować i czy wymóg taki nie zaowocuje podważaniem przetargów ewentualnym zarzutem preferowania konkretnych rozwiązań (nie daj Boże wykonawców)?

Zgodnie z Prawem Zmówień Publicznych nie można uprzywilejowywać żadnych oferentów, podstawowym kryterium oceny ofert jest cena.

A z technologia to widać ze jesteś laikiem, a dlaczego np: buduje się taka a nie inna sale gimnastyczną - bo taki jest projekt, vide bo taka technologie chcemy stosować. To oczywiste az żałosne.

Oj kolegę bolą propozycje Sierakowskiej ... bolą, nie ma się do czego przyczepić
            • Gość: aron Re: chart IP: 91.200.94.* 13.09.10, 06:52
              w tygodniu architekci będą przygotowywać plany budowy przedszkoli powtarzam jeszcze raz plany budowy przedszkoli a w weekend wyjdziemu z budową buahahahaahaaa
            • Gość: chart Re: chart IP: 77.223.210.* 13.09.10, 10:07
              "Jest rozwiązanie. zlikwidujmy wszystkie przedszkola i jeszcze szkoły, będzie
              > taniej. Ale co z prawami pracowniczymi?"
              Łatwiej jest kpić, niż odpowiedzieć?
              "Zatem podważasz obowiązujące w Polsce prawo- Prawo Zamówień Publicznych, któ
              > re twoim zdaniem stoi w sprzeczności z prawami pracowniczymi. Ciekawa koncepcja
              > .Nowatorska rzekłbym."
              W którym miejscu podważam? Ratusz pod rządami p. Sierakowskiej ma budować taniej niż obecnie narzucając ceny wykonania usług budowlano-remontowych niższe niż obecnie przy pracy w weekendy i w nocy. Pytam jedynie jak godzi się to z lewicowością kandydatki.
              "Zgodnie z Prawem Zmówień Publicznych nie można uprzywilejowywać żadnych ofer
              > entów, podstawowym kryterium oceny ofert jest cena."
              Owszem, ale można ich naciągając prawo uprzywilejować - np. wskazując konkretną technologię wykonania, którą dysponuje konkretna firma. Pytam jedynie czy tak nie jest w tym przypadku. Komentarze sobie daruj.
              "]Oj kolegę bolą propozycje Sierakowskiej ... bolą, nie ma się do czego przycz
              > epić"
              Gdyby mnie coś w Pani Izie "bolało" - zapewniam, że umiałbym się czepić skuteczniej. Na razie zaś tylko pytam, a ponieważ sztab wyborczy kandydatki pracuje także na tym Forum - liczę na odpowiedzi, nie na polemikę.

• Gość: bosman charcie - jedno pytanie: IP: 178.56.45.* 13.09.10, 10:19
                nie znam przepisów o zamówieniach publicznych, ale wydaje mi się, że zamawiający, w imię dobrze pojętego interesu publicznego ma prawo określić jakiej technologii będzie wymagał przy realizacji zamówienia bo jest np. tańsza, daje lepsze efekty termiczne, etc. etc. Cena nie może być wyznacznikiem wykonawcy bo np. w skrajnych przypadkach najtańsza może być np. chałupa kryta strzechą.
                • tajnos.agentos Re: charcie - jedno pytanie: 13.09.10, 10:28
                  Można też inaczej: ciąć na papierze koszty poniżej wszelkich rozsądnych granic - byle tylko wygrać przetarg (w zamian, następny w ramach rewanżu pozwoli się wygrać konkurencji), a potem zrobić do umowy aneks "w związku z ogólnym wzrostem kosztów". Można też odwalić robotę tak, byle mniej więcej wytrzymało okres objęty gwarancją a potem niech się wali - będzie następny przetarg...:(
    • tynjus Sierakowska: przedszkola z klocków i remonty w ... 13.09.10, 07:35
      Kandyatka Sierakowska niech wskaże ile uruchomiła środków na nowe przedszkola w czasie gdy jej partyjni koledzy byli u władzy i które to obiekty powstały w tym czasie w Lublinie. Porównywanie nas do Warszawy to tak jakby kandydatkę porównywać do H. Gronkiwicz Walz - gdzie Rzym a gdzie Krym.
      • misza57 Re: Sierakowska: przedszkola z klocków i remonty 13.09.10, 19:36
        Oddając sprawiedliwość kolegom partyjnym Pani Sierakowskiej przypominam iż Pan Kurczuk będąc ministrem sprawiedliwości wykupił budynki dla sądów i prokuratur, o remontach nie wspomnę. A Pan Podkański będąc ministrem qltury ile pieniędzy przeznaczył na qlturę w Lublinie i teatr w nieustającej budowie?
        Pan Krzysztof Żuk obecny vice prezydent były minister (współrządzący z kolegami z PO ) ile pieniędzy pozyskał dla miasta? A może ile zakładów wykończył w Lublinie będzie łatwiej zapytać.
        O uruchamianiu środków można mówić jak się ma prerogatywy władcze w ręku i decyduje się o ich rozdziale - jak się jest ministrem ma się takowe instrumenty.
    • jozek46 Sierakowska: przedszkola z klocków i remonty w ... 13.09.10, 07:52
      Modułowe rozwiązanie jest idealnym! Po pierwsze jest tańszym i szybkim do wykonania.Jakością nie odbiega od innych tradycyjnych rozwiązań.Jedno jest ważne kto robi szybko,robi dwa razy więcej! Sierakowska proponuje ,bo ma wiedzę.A z jej wypowiedzi /i z dotychczasowego działania/wynika ,że jest merytorycznie przygotowana do pełnienia funkcji prezydenta Lublina!
    • Gość: bosman Pani Poseł IP: 178.56.45.* 13.09.10, 09:00
      ma Pani mój głos. Pzdr.
      • Gość: politolog Re: Pani Poseł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.10, 14:29
        Sierakowska to polityczny bankrut od czasów wyrzucenia jej z SLD.Razem z kurczukiem utworzyła SdPl,ale od początku jest na marginesie statystycznym-brak nawet tego minimum,aby wejść do Parlamentu.Do sejmu wiec nigdy sie nie dostanie.Elektorat lewicy nigdy tez nie zagłosuje na nią.Centrolewica głosuje na PO lub SD.O prawej stronie może zapomnieć (PIS lub PSL).Jej usulne starania o połaczenie na wybory z SLD nigdy sie nie powiodą.Lewica nie jednoczy sie ze zdrajcami,a tak uwazana jest iza w SLD.aby utrzymac sie powierzchni politycznej wody próbuje jeszcze kandydowac na prezydenta miasta.Tonący brzytwy sie chwyta.Daremny trud.

Jej niekompetencję i ignorancje widać ewidentnie.Nie zna sie na gospodarce,ekonomii,finansach,samorzadzie,a nawet polityce,mimo,że tyle lat była na Wiejskiej.Nie ma pomysłu na Lublin.wabi ja tylko uposażenie i stołek w Ratuszu.

Pomysł asfaltowania weekendowego jest głupi.Podpatrzyła to w stolicy,ale tam najpierw przez kilka lat remontowano i przebudowywano wszystko co jest pod ziemią-systematycznie.Potem zabierano sie za chodniki i krawężniki.Na koniec własnie w weekend kładzie sie nowy asfalt.nowa nawierzchnia bez tej całkowitej przebudowy infrastruktury podziemnej jest nieporozumieniem i niegospodarnością.Za komuny asfaltowano jezdnię,a za kilka dni pekała rura i rozpoczynano wykopki.Tak ma byc teraz?W XXI w.?
        Gdy nie podniesie sie krawężników (zaraz sie okaże,że wszystkie do wymiany)nowy dywanik na jezdni moze byc równy z chodnikiem.I co wtedy?Gdzie popłyna wody opadowe?do najbliższych kamienic?Piesi też będą pływali chyba kajakiem,a nie szli chodnikiem,bo woda nie odpłynie na ulice.

Budowa stadionu na Krochmalnej to idiotyzm.Z tym sie zgadzam.Ale teraz wszelkie zmiany to utrata unijnego dofinansowania na ten sportowy obiekt.Dwa lata trwały zabiegi Magistratu,aby przesunąć środki na budowe nowego stadionu-Krochmalna,wczesniej przeznaczone na remont starego-Zygmuntowskie.Jakikolwiek nowy pomysł lub najmniejsza zmiana to utrata finansowania.To niebagatelna kwota 130 mln zł.Gdzie byłas Izo jak negocjowano?Wczesniej to ciebie nie interesowało,bo nie wiedziałas,że będziesz kandydowac na prezydenta?

Budowa przedszkoli z klocków (czytaj typowe baraki) jest kolejnym niwypałem.Kto na to pozwoli?Na pewno nie Miejska komisja Urbanistyczno-Architektoniczna,która opiniuje takie projekty,a nie jest związana z Ratuszem,więc żadnych nacisków nie będzie!Przykład to problemy przebudowy obecnej Galerii Centrum.Opinia negatywna.Takie baraki dodatkowo oszpecą miasto!Dodatkowo zakup takich segmentów jest droższy jak tradycyjna budowa przedszkola!Na budowe brak pieniędzy,a znajda sie na baraki?To czysta hipokryzja Izabelo!Jak nazwac sprzedaz obiektów oswiatowych (szkoły,przedszkola,żłobki) od lat 2001,2002.To zrobiło SLD nie zwracając uwagi,że po chwilowym nizu demograficznym będzie duzy wyz-więc miejsc w tych placówkach bedzie potrzeba jeszcze więcej.Nic z tego zwyciężyła potrzeba chwili-czyli kasa ze sprzedazy,a nie perspektywiczne myslenie o społeczeństwie.

Nie chcemy juz słuchac Iza twoich durnych pomysłów.Na gospodarza miasta sie nie nadajesz i nie jestes do tego przygotowana,ani merytorycznie,ani fachowo.Rozlicz sie raczej kobieto z dwudziestu lat urzedowania jako poseł.Zawsze powtarzałas,że jestes posłem zawodowym w Sejmie!Co zrobiłas jako poseł?prosze wypunkowac konkretnie!
        Takie jest moje obiektywne zdanie o tej kandydatce.
        • wampir-wampir Re: Pani Poseł 13.09.10, 15:19
          Obiektywna, nie poparta wiedzą. Primo - Sierakowska jest posłem tej kadencji, secundo - nie zakładała SDPL z Kurczukiem, bo to lubelski baron SLD, tertio - elektorat lewicy chętnie gosuje na Sierakowską, bo jest popularna i jako jedyna z tej formacji ma szanse w wyborach.
          A na koniec - nie zagłosuję na nią, bo uważam, że na niczym się nie zna, a poza tym zwyczajnie jej nie lubię :P
          • Gość: bosman reasumując wampiórku... IP: 178.56.45.* 13.09.10, 15:42
            "politolog" pierd...li androny. Jajca sobie przysiadł "cy cóś"?
            A Sierakowska i tak wygra :-) Choćby stada niedouków "politologów" posra...o się, w realu czy też w "wirtualu".
            Pzdr.
            • Gość: politolog Re: reasumując wampiórku... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.10, 16:37
              Wygra,nie wygra to prawo wyborów.ale widze,że elektort ma typowo chamski.nie masz innych argumentów bosman jak te twoje ordynarne bluzgi?Jak wielka jest ta twoja kultura wiejsko-gminno-lewicowa to widac.Ja do twojego burackiego poziomu znizac sie nie będe.
              Do swidania durak towariszcz.
              • Gość: psycholog dyżurny bosman,Stalin i ""Sami swoi" IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.09.10, 19:14
                Jak widać bosmanie twoim idolem jest tow.Stalin.Nie można mieć odmiennego zdania,nie można dyskutować.Od dawna twoimi argumentami są wulgaryzmy,a podejrzewam,że i mordobicie.Jakbyś miał "karabina" to rozstrzelałbyś myślących inaczej.Tylko niech "ci zamek nie wylata,bo trzeba zlikwidować Kargulowe plemię".Na tak zawsze musi być twoja racja i sprawiedliwość "po twojej stronie"."Weź jeszcze dwa granaty" i idź głosować.Twoje prawo-komunistyczna demokracja.Jak się nie da demokratycznie zawsze można coś sfałszować lub zrobić rewolucję.Wybory właśnie w październiku.

Na Sierakowską też nie zagłosuję.Gdzie te gruszki na wierzbie?Trzydzieści lat minęło i jeszcze nie urosły?A we śnie lub planie to ma eunuch ciupanie...
                • Gość:   Re: bosman,Stalin i ""Sami swoi" IP: *.lublin.enterpol.pl 13.09.10, 21:33
                  Z kim dyskutować? Z "Polonia frustrata, dąs psychopata"?
                  Materiały i wyliczenia wiszą na witrynie Sierakowskiej, google też nie boli.
        • misza57 Re: Pani Poseł 13.09.10, 19:08
          I tu trafiłeś? Na wyborczą. Dopiero postawiłem Ci 1 za nieznajomość współczesnych partii i systemów partyjnych na forum dziennika wschodniego.
          Zapytam jeszcze raz gdzie kończyłeś politologię bo na pewno nie na UMCS już bym Cię tam trzej Profesorowie Waldemar P. Tadeusz J. i Stefan S. szybko przepytali i zakończyłbyś naukę w pierwszym semestrze.
          Co do baraków jak piszesz wejdź sobie na stronę gminy Targówek a potem się wypowiadaj.
          Przedszkole nr 95 im. Króla Maciusia I, Warszawa, ul. Korzona 2 (gmina Targówek)

To samo się tyczy remontów ulic wszystko znajdziesz w BiP stolicy - zajmująca lektura jak wie czego się szukać.
          Ponadto widzę iż co poniektórzy sympatycy PO dostali amoku po opublikowaniu propozycji Sierakowskiej.
      • Gość: J-k Re: Pani Poseł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.10, 15:15
        Przeczytałem i widzę, że projekty pani Sierakowska mają sens i prawdopodobnie oddam na nią swój głos. Nie bardzo jednak rozumiem dlaczego chce kontynuować budowę stadionu, skoro jeszcze nie rozpoczęto jego budowy a chyba nawet nie kupiono terenu. Rozumiem, że mogą przepaść unijne pieniądze zarezerwowane akurat na stadion, ale po co budować coś co będzie w przyszłości generować straty i wcześniej czy później ulegnie dewastacji jak wszystkie inne istniejące w naszym mieście stadiony. Chyba jednak jesteśmy zbyt biedni na takie imprezy, nawet zakładając że 85 % kasy będzie pochodziła od UE.
        • Gość: bosman a to badziewie, no ten stadion... IP: 178.56.45.* 13.09.10, 15:44
          za cukrownią nie jest już przypadkiem w jakichś planach i nie można tego przeskoczyć? Ja też jestem przeciwnikiem tego gó... sorry: stadionu.
    • wampir-wampir Sierakowska: przedszkola z klocków i remonty w ... 13.09.10, 20:43
      Ja też uważam, że do niczego nie jest nam ten stadion potrzebny. Mnie tam wszystko jedno czy pijane bydło zwane kibicami ma gdzie bluzgać, czy nie, a póki co wyrósł na sztandarową inwestycję Lublina. Jakoś nie słychać o innych i konkretnych propozycji pozyskania inwestorów też brak, dlatego nie zamierzam w ogóle głosować. Kontenerowe przedszkola i remonty ulic w weekendy to tylko kosmetyka, o trzeciorzędnym dla Lublina w tej chwili znaczeniu, czyli typowe przedwyborcze bla, bla, bla.
      • Gość: J-k Re: Sierakowska: przedszkola z klocków i remonty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.10, 16:42
        Budowa nowego stadionu (gdy w mieście kilka innych popada lub już jest w ruinie) dla drużyny, która dostaje baty w II lidze, a jej kibole (bo nie kibice przecież) zajmują się głównie dewastowaniem wszystkiego co im się po drodze napatoczy to jakiś żart z mieszkańców. Dodatkowo budżet tej drużyny Miasto wsparło kwotą 500 000 tys. złotych gdy inna lubelska drużyna, wielokrotny mistrz Polski - SPR Lublin, na której mecze przychodzi więcej kibiców i niczego po drodze nie demoluje takiego wsparcia nie otrzymało.
        • Gość: chart Re: Sierakowska: przedszkola z klocków i remonty IP: 77.223.210.* 14.09.10, 18:31
          Akurat Sierakowska zupełnie przytomnie zwróciła uwagę, że sam stadion bez towarzyszących obiektów sportowo-rekreacyjnych dostępnych zwłaszcza dla młodzieży nic nie da, bo nie będzie komu (przynajmniej z miejscowych) grać na dużej murawie.
    • misza57 Re: Sierakowska: przedszkola z klocków i remonty 13.09.10, 21:24
      W poprzednim pości źle wkleiłem
      izasierakowska.pl/
      prezydentzuk.pl/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka