Dodaj do ulubionych

Też o PKP.Ale na poważnie.

04.01.11, 14:34
Nie wiem, czy to wina SLD, PRON-u, czy Związku Działkowców Polskich, ale prawda w przypadku PKP jest chyba bardziej prozaiczna niż nam, się wydaje. Otóż Polacy jako całość społeczeństwa, a tym samym i jego emanacja ,czyli parlament dawali przez ostatnie 20 lat wyraz następującej tezie. „Nie po to obalaliśmy komunizm, nie po to przesiedliśmy się z furmanek, czy innych bryczek żeby tłuc się po pociągach”. Dziadek mógł ” kuniem”, ociec też, ale ja to już oczywiście muszę sobie pojeździć automobilem. I z tego też powodu m.in., kręte autostrady, piękne lotniska, a inwestycje kolejowe(również w tabor) w śladowym wymiarze.Polacy to zresztą urodzeni kierowcy, wszak to nie Kubica zajmuje 5 miejsce w kolejnym wyścigu Grand Prix, ale my Polacy, to nie Kubica ma szybko zmieniane ogumienie, ale nam Polakom zmieniają zagraniczni mechanicy.

No i kto miał się upomnieć o polską kolej? Firmy samochodowe i ich zręczny "pijar". Przecież nie po to Polacy obalali komunizm, żeby teraz się po pociągach tłuc. Trza biec do salunu i kupować nowego trabanta limuzynę.

Kolejne państwo w państwie, czyli koncerny paliwowe. Koniec z sianem dla kucyków - tera Polacy muszą sobie potankować. A że to co jeździ trochę pali, to i Polacy sobie tankują. Pociągami to już teraz tylko w Azji jeżdzą, bo w Afryce to jeszcze cały czas na wielbłądach.

Tak mówią w TVN24

A może jednak państwa polskie ,może rząd RP powinien coś zrobić dla PKP? A wpływy do budżetu to skąd? Przecież akcyzy to nawet od km torów nie będzie, a od jednego litra paliwa jest. A tych litrów to się w Polsce trochę leje. I wiadomo teraz, ze w trudnych obiektywnie dla budżetu czasach tylko i wyłącznie samochód.

A jakieś środowisko, jakieś powietrze. Owszem przez 11 miesięcy się Polak przemęczy, ale jak sobie pojedzie na miesięczne(oczywiście nie pociągiem)
wczasy , to sobie wtedy powdycha świeżego na cały rok. A zresztą samochód jest z ” klimą” ,można i cały rok jeździć.

I tak już jest od 20 lat i wcale nie zanosi się, że będzie inaczej.
Obserwuj wątek
    • Gość: aron Re: Też o PKP.Ale na poważnie. IP: 94.254.158.* 04.01.11, 14:46
      oddaj pol pensji na kolej jak ją tak kochasz. Ja nie mam zamiaru. Dla mnie ważne sa drogi a nie jakies smierdzace i wiecznie opoznione pociagi.

Najpierw trzeba zbudowac porzadne drogi. Jak juz bedziemy mieli drogi ekspresowe S17 i S18, pozostale drogi krajowe o jakosci powiedzmy drogi Lubartow - Firlej, a drogi wojewodzkie o jakosci drogi powiedzmy Kock - Serokomla to pomyslimy o pociagach.

• pogarda Aronie 04.01.11, 14:50
        Ja bym chetnie oddal pol pensji na rozwoj Polskiej Partii Busiarzy Malorolnych. Mogliby zainwestowac otrzymana kwote w PR tak, by przynajmniej ludzie zaczeliby ich postrzegac jako ludzi.
        Na razie busiarze sa uwazani za jeszcze wieksze zlo, niz stada nahalnych sprzedawcow zza wschodniej granicy, nikt ich nie lubi a wszyscy sie z nich smieja. Rozniez tu na forum
        Pzdr
        • Gość: aron Re: Aronie IP: 188.33.183.* 04.01.11, 15:30
          mozecie sie smiac najwazniejsze zebyscie busami jezdzili. A jak sie nie podoba to won z busa, jedzcie sobie pociagiem opoznionym 8 godzin
          • sothink Re: Aronie 04.01.11, 15:45
            mało kto jeździ, jak coś ludzie wybierają autokary, a nie jak plebs busy dostawczaki
            • Gość: aron Re: Aronie IP: 91.200.94.* 04.01.11, 18:05
              tak tak oczywiście autokary Jelcze i Autosany buahahaahahahahaa
              • sothink Re: Aronie 05.01.11, 09:35
                nawet autosan jest lepszy od przerabianego busa dostawczaka buhahahahahahahahahahahahahahahah
              • Gość: klemens aronie, jesteś chory i niedouczony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.11, 19:33
                tak, autokary, pks bialystok zakupil ostatnio 5 nowych autobusów volvo. pks rzeszów kursuje do lublina glównie neoplanami bądź nowymi solbusami, pks ostrowiec świętokrzystki - scanie. Tylko regionalne kursy do mniejszych miejscowosci jak tomaszów lubelski, zamosc, biala podlaska, hrubieszów obsługują jelcze i autosany
                • Gość: aron Re: aronie, jesteś chory i niedouczony IP: 91.200.94.* 07.01.11, 19:47
                  a cóż to takiego Solbus? PKS Białystok ma Volvo, ale ile kursów do Lublina? raptem 2. No faktycznie oferta nie z tej ziemi.

No właśnie Jelcze i Autosany obsługują kursy do mniejszych miejscowości, ale właśnie tu przegyrwają z busami.
                  • sothink brawo aronek! lepiej późno niż w cale:D 08.01.11, 09:43
                    no i w końcu po tylu latach żeś to zrozumiał iż busy nie nadają się na trasy typu Lublin - Warszawa/Kraków/Gdańsk/Wrocław tylko służą do obsługi ruchu lokalnego.
                    • Gość: aron Re: brawo aronek! lepiej późno niż w cale:D IP: 91.200.94.* 08.01.11, 21:52
                      wez idz podpal te znienawidzone lubelskie busy w Breslau, przynajmniej cie wsadzą i nie będziesz pisał durnot
      • sothink Re: Też o PKP.Ale na poważnie. 04.01.11, 15:44
        przecież to PiS na czele z Edgarem chciał miliony dać na związki PKP! jesteś więc durny czy chory psychicznie???
        • Gość: aron Re: Też o PKP.Ale na poważnie. IP: 91.200.94.* 04.01.11, 18:08
          PiS to prawdziwi Polacy a ty jesteś folks
          • Gość: arcydiabeł Re: Też o PKP.Ale na poważnie. IP: *.dynamic.chello.pl 04.01.11, 21:20
            > PiS to prawdziwi Polacy

:):):) A tak generalnie to wszystko OK?:)
          • sothink Re: Też o PKP.Ale na poważnie. 05.01.11, 09:37
            PiS to katolicy, a nie Polacy
          • sothink Re: Też o PKP.Ale na poważnie. 05.01.11, 09:39
            kiedy wyjeżdżasz do Teheranu tam gdzie twoje miejsce?
            • Gość: aron Re: Też o PKP.Ale na poważnie. IP: 46.112.143.* 05.01.11, 11:59
              to wlasnie twoje miejsce jest w Teheranie, bo podzielasz poglady Ahmadinezada na to ze zygota nie jest czlowiekiem.
              • sothink Re: Też o PKP.Ale na poważnie. 05.01.11, 16:12
                Zygota to mały pikuś. Ja jestem przeciwko budowaniu świątyń i łączenia religii z polityką oraz bezproduktywnemu modleniu. Ty jesteś za, więc chcesz jechać do Iranu buhahahaha
                to kiedy się pakujesz?
                • Gość: aron Re: Też o PKP.Ale na poważnie. IP: 91.200.94.* 05.01.11, 17:16
                  zygota to nie pikuś tylko dogmat KK. Ahmadineżad i ty nie uważacie zygoty za człowieka, a KK uważa.
                  • sothink Re: Też o PKP.Ale na poważnie. 05.01.11, 18:41
                    nie żyjesz codziennie zygotą. Wiadomo że Iran nie jest idealny, ale nie ma na świecie lepszego kraju dla ciebie. Skoro Gosiewskiego miałeś za idola który chciał łożyć miliardy na PKP to zygota to pikuś. Wiem że pokochasz Iran jak busy. Więc kiedy się pakujesz? Ahmadineżad czeka.
                    • Gość: aro Re: Też o PKP.Ale na poważnie. IP: 91.200.94.* 05.01.11, 19:16
                      zygota jest dogmatem w odróżnieniu od peronu we Włoszczowej
                      • sothink Re: Też o PKP.Ale na poważnie. 05.01.11, 22:04
                        no to tym bardziej jak dogmat to można nie wnikać nawet, a Włoszczowa to celowe działanie z premedytacją. Także aronku pakuj się i wyruszaj do swojego islamskiego raju w Iranie.
                        • Gość: aron Re: Też o PKP.Ale na poważnie. IP: 91.200.94.* 06.01.11, 07:04
                          no właśnie. Z Ahmadineżadem nie zgadzam się w przypadku dogmatu o zygocie, a ty się zgadzasz.

Zresztą twój rząd kaszubski zatrzymuje we Włoszczowej więcej pociągów niż śp. Gosiewski
                          • sothink Re: Też o PKP.Ale na poważnie. 07.01.11, 19:45
                            ty z Ahmadineżadem się zgadzasz w wiele wiele wiele więcej przypadków niż ja. Także pakuj się i do Iranu, tam będziesz szczęśliwy, bo w Polsce się męczysz i wszyscy się z ciebie nabijają:D
      • Gość: klemens aaron - mówił ci ktoś, że jesteś idiotą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.11, 19:27
        No to ja ciebie teraz uświadamiam o tym. Kolej w Polsce jest bardzo potrzebna. Nie wszędzie pociągi są brudne i opóźnione. Na trasie Rzeszów - Lublin jezdzą nowoczesne szynobusy, czyste, punktualne i bynajmniej nie przepełnione. Spalają one średnio o 50% mniej paliwa od tradycyjnych składów. Sprawa polega na tym, że dróg mamy mało, a linii kolejowych dużo. Dlaczego nie pomyśleć i nie wykorzystać tej sytuacji. W związku z tym faktem - słabo rozwiniętą siecią dróg - ludzie chętnie będą jezdzili pociągami, które są od samochodów bezpieczniejsze i bardziej ekologiczne, często również szybsze(pokonanie trasy Kraków - rzeszów pociągiem 1,5h, samochodem min. 3h). Wystarczy tylko zainwestować kilka miliardów zł w nowy tabor, remonty dworców i stacji kolejowych i remonty linii kolejowych. Ale, no właśnie - tutaj trzeba pomyśleć - a ty aaronie reprezentujesz wieśniacki pogląd duzej części polskiej młodzieży jezdzącej 20 letnimi samochodami po wypadku sprowadzonymi z niemiec, którzy koniecznie chcą budowy dróg, zeby móc lansować się przed kumplami wożąc się takim złomem.
        • Gość: aron Re: aaron - mówił ci ktoś, że jesteś idiotą? IP: 91.200.94.* 07.01.11, 19:45
          a istnieje na świecie kraj który ma syfiaste drogi i wspaniałe koleje?
          • Gość: klemens Re: aaron - mówił ci ktoś, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.11, 20:07
            tak, jest jakiś w afryce, a donek cudak ostatnio domierza do takich standardów.

Ja proponuje tylko wykorzystać obecną sytuację. Wypracowanie u społeczeństwa nawyku jeżdzenia koleją, wybierania jako środka podróży transport publiczny zamiast indywidualny jest korzystne, każdy Ci to powie. Dlatego w moej ocenie warto, podjąć pewne działania mające na celu rozwój kolei w Polsce. Oczywiście nie jestem w żadnym wypadku za ograniczaniem inwestycji drogowych, jednakowoż, nie można przeznaczać niemal wszystkich pieniędzy na drogi, a na kolej prawie nic. Niestety obecnie widoczna jest tendencja do rozwalania kolei poprzez jej podział na niezliczoną ilość spółek. PO wydzieliła już z PKP Przewozy Regionalne, całkiem niedawno mówiła o wydzieleniu z PKP spółki PKP IC w celu jej prywatyzacji, podobnie PKP Cargo. A teraz kiedy powszechnie mówi się, w kontekscie ostatnich wydarzeń na kolei że spółek kolejowych jest za dużo, koncepcja podziału PKP sama się skompromitowała. Nie chcą pisać zbyt wiele, uważam, ze drogi są ważne, S17 koniecznie powinno powstać, ale nie można dysryminować kolei, ze brudna i spóźniona to trzeba spisać ją na straty na następne kilkadziesiąt lat, bo jak powiadam można tą sytuację odwrócić w ciągu kilku lat. Ale potrzeba tu dobrej woli i odpowiednich kompetencji. Uważam, ze wiele banków w zamian za 49% udziału w akcjonariacie i udział w przyszłych zyskach przez powiedzmy 25 lat w zależnosci od szybkosci spłaty wierzytelnosci udzieliłoby kredyt PKP w celu gruntownej modernizacji. Kolej w niemczech DB przynosi rocznie zysk brutto ponad 2 mld euro. Dlaczego tak nie moze być w Polsce, dlaczego odrzuca się pogląd, że państwo moze zarabiać na spółkach państwowych, tylko koniecznie trzeba je prywatyzować? budowa dróg nie rozwiąże wszystkich problemów, bo przejazd autostradą A4 kosztuje najwiecej w Europie
            • Gość: aron Re: aaron - mówił ci ktoś, IP: 91.200.94.* 08.01.11, 21:53
              więc wypracujcie sobie najpierw sami nawyk jeżdżenia koleją - na przykład na Kaszubach. Sprzedajcie samochody już dziś. My sprzedamy nasze samochody dzień po was.
        • Gość: aron Re: aaron - mówił ci ktoś, że jesteś idiotą? IP: 91.200.94.* 07.01.11, 20:01
          najpierw się wy kaszubi na pociągi przesiądźcie
    • Gość: j2 Re: Też o PKP.Ale na poważnie. IP: *.lublin.mm.pl 04.01.11, 21:36
      ludzie się dziwią a przecież to państwowo związkowe przedsiewzięcie które z założenia jest bezradne i ma przynosić straty i być złe. Ponieważ w polsce rządzą bandyci, to różne mafie obsiadły pkp i bezkarnie wyzysają z nich kasę jak się da. Oglądałem jakiś przygłupów w telewizji a jeden , chyba z pissu mówił że skoro wszystkie pociągi są brudne to wina ministra. Tak jakbym przebił się do 1948 roku gdzie w rządzi szkodniki i wrogowie ludu się zagnieździli i szkodzili krajowi.
      Sprywatyzować i zmusić by pkp zapłaciło odszkodowania za uniemożliwienie przejazdu, co gwarantowały jeszcze przed wojną. Po wyprzedaniu majątku by zapłacić odszkodowania resztę sprzedać na licytacji.
      • pogarda J2 05.01.11, 11:16
        Zastanawiam sie czasem, czy przypadkim nie byles w dawnych czasach aspirujacym aparatczykiem, ktorego albo nie dopuscili do zloba na czas, albo od tego zloba oderwali zanim zdazyles sie nagrabic.
        Swoja mentalnoscia przypominasz mi pewnego bramkarza, ktorego w srodowisku pilkarskim nikt nie lubi i nigdy nie zaprosil do wladz PZPNu. W wyniku tej ignorancji ze strony srodowiska pluje teraz jadem na wszystko i wszystkich.
        Taka wypisz - wymaluj stara i paskudna, tlusta baba, ktorej nie wyszlo nawet nad ranem mimo, ze faceci pijani a te ladne i zgrabne wszystkie juz zniknely z pola widzenia.
        pzdr
        • Gość: j2 Re: J2 IP: *.lublin.mm.pl 05.01.11, 11:26
          tak sobie piszesz bo ci brak seksu czy masz jakąś uwagę merytoryczną do tego co napisałem?
          • pogarda Re: J2 05.01.11, 11:38
            Moja uwaga merytoryczna jest brak takowej w zadnym z twoich postow. Plucia jadem na "tych u wladzy" bez wzgledu na to czy tematem dyskusji jest pilka nozna czy zwiazki chemicze merytorycznoscia przeciez nazwac nie mozna! Jest to zwyczajne pieniactwo i podjudzanie do nienawisci.
            pzdr
            • Gość: j2 Re: J2 IP: *.lublin.mm.pl 05.01.11, 11:55
              ok, czyli brak seksu u ciebie ma głos decydujący.
              To nie moja wina że rządzą bandyci. Jeżeli przywykłeś do dawania d...y to możesz ich chwalić. Dla mnie jest to zbrodnicza hołota która nie cofa się przed niczym byle pozostać przy korycie.
              Proponuję ci wsadzić sobie w d..ę podwójną prezerwatywę bo jeśli każdy cię tak może r..ć jak politycy a ty przytakujesz, to możesz się łatwo zarazić
              • pogarda Re: J2 05.01.11, 11:59
                Odstawiles leki, czy masz atk od urodzenia? Glupota nie mozna sie zarazic, ma sie ja od urodzienia tak jak w twoim przypadku.
                pzdr
                • wampir-wampir Re: J2 05.01.11, 21:57
                  Pogarda, nie dowartościowuj tego śmiecia. Klikaj w kosz, gdy się pojawi. Tyle można zrobić. To troll.
                  • Gość: j2 Re: J2 IP: *.lublin.mm.pl 07.01.11, 20:03
                    pamiętam jak zacząłem pisać na forum, uderzyło mnie to, że kilka osób bluzga na innych i wyzywa rozmówców, nie za to kim są, ale za to jakie mają poglądy. Bardzo szybko i ja zostałem zwyzywany za poglądy, a nie za to kim jestem, przez osoby, które mnie nie znały.
                    Nie wiem skąd u ciebie taki zwyczaj, może go przyjąłeś z domu, nie wiem dlaczego nazywasz swoich rozmówców śmieciem czy szmatą. Może dlatego, że sam jesteś gnojem, przecież potrafiłeś publicznie na forum napluć na kobietę w żałobie. Mała gnida, obrażona na innych co mają więcej. Podobnie jak tajnos, który cieszył się że niszczył przedsiębiorców, czy bosman który grozi kobietom że je pobije, czy mi życzył bym umarł na raka. Pomijam waszą znajomość świata, która mnie bawi.
                    • orka.wolna Re: J2 08.01.11, 16:37
                      o jejjjj, taki "wdzięczny" temat o PKP, a Panstwo sie obrzucają blotem...
                      Czasem, gdy czytam to forum mam wrażenie, że jestem w specyficznym teatrze. To interesujace doswiadczenie, jednak na krótko, bowiem, gdy zaczynaja sie złosliwości, wyzwiska i zwyczajne wulgaryzmy opuszczam te strony:))
                      pozdrawiam :)*

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka