24.01.11, 00:30
Na swoim blogu w Onet.pl Wojciech Filemonowicz z SDPL komentuje sprawę proboszcza z malutkiej parafii na Opolszczyźnie, który pytany przez urząd skarbowy, skąd u niego 2 mln zł, odmówił odpowiedzi, zasłaniając się tajemnicą sakramentu. "To hit weekendu" - podkreśla.
O sprawie napisała "Gazeta Wyborcza". Ksiądz nie tylko nie chciał powiedzieć, skąd ma pieniądze, ale także odmówił zapłacenia podatku od zatajonego dochodu.
Urząd Kontroli Skarbowej uznał, że skoro ksiądz nie ujawnił tak wysokiego dochodu, powinien zapłacić podatek "od przychodów nieznajdujących pokrycia w ujawnionych źródłach dochodu", wyliczając duchownemu 1 mln 880 tys. zł płatne w ciągu 14 dni.
Proboszcz uznał, że został niesłusznie opodatkowany, dowodząc, że pieniądze nie należały do niego, ale do parafii.
Od działań duchownego zdystansowała się Kuria Diecezjalna w Opolu, wskazując, że nie miała pojęcia, iż parafia zarządzana przez księdza ma 2,5 mln zł.
Wtedy ksiądz zaczął przekonywać, że pieniądze dostał w zaufaniu od śląskiego biznesmena. Na pytania skarbówki dotyczące szczegółów rzekomego przekazania pieniędzy ksiądz konsekwentnie odpowiadał: "Konieczne jest zachowanie tajemnicy sakramentalnej i zawodowej. To wyklucza możliwość odpowiedzi na wiele pytań, nawet gdy chodzi o moją obronę".
"Przyznacie, że siła rażenia takiego argumentu przewyższa o wiele w swojej doskonałej prostocie wszystkie, powszechnie podziwiane sztuczki świętobliwego dyrektora pewnej rozgłośni radiowej" - komentuje całą sprawę na blogu Wojciech Filemonowicz. "Niech no tylko jakiś bezbożny urzędnik poważy się zakwestionować tajemnicę sakramentu" - dodaje.

Cały wpis na blogu Wojciecha Filemonowicza w Onet.pl
Obserwuj wątek
    • pogarda Re: Hit!!! 24.01.11, 10:26
      Amen!
      Ale ten ksiadz poddal mi niezly pomysl. Mnie rowniez z powodow zawodowych obowiazuje "tajemnica klienta" wiec jesli macie jakies zbedne miliiony przeslijcie je na moje konto na wyspie Jersey ;)
      pzdr
    • Gość: dzwoniec Re: Hit!!! IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.11, 12:07
      Niestety niektórzy księża współpracowali z esbekami, a niektórzy z tych niektórych nie są w stanie do tej pory wyplątać się z dawnych uwikłań. Jednak tempus fugit i prędzej czy później wszystkich przykryje ziemia, a świnia spocznie obok świętości.
      • Gość: JB Re: Hit!!! IP: *.lublin.mm.pl 24.01.11, 13:13
        Juz wiem,kiem jest ten malowany ptaszyna "dzwoniec",ale mi to i tak wisi.
        • Gość: dzwoniec Re: Hit!!! IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.11, 13:25
          Ja też wiem, kiem jesteście, Barsko, i mnie to też wisi :)
          • syrena.z.glebin Re: Hit!!! 25.01.11, 11:45
            a mi wszystko jedno kim jestescie, ważne, ze jestescie nieźli w tym co piszecie i to by było na tyle w dniu dzisiejszym:)))))
      • Gość: Bazyl Re: Hit!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 02:09
        Gość portalu: dzwoniec napisał(a):
        > Niestety niektórzy księża współpracowali z esbekami, a niektórzy z tych niektór
        > ych nie są w stanie do tej pory wyplątać się z dawnych uwikłań. Jednak tempus f
        > ugit i prędzej czy później wszystkich przykryje ziemia, a świnia spocznie obok
        > świętości.

A co tu mają do rzeczy esbecy? Rzecz dzieje się współcześnie i proboszcz - być może - nigdy w życiu nie widział na własne oczy żywego esbeka. Przekręty finansowe funkcjonariuszy Kościoła Katolickiego są cechą obecnej doby, bo za komuny księża nie obracali takimi pieniędzmi jak dziś, a urzędy skarbowe nie miały do czego się przyczepiać.
    • Gość: gość Re: Hit!!! IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.11, 14:40
      no tak, znowu przedruk z kiepskiego wydania, może masz coś z blogu superniani?
      Ale fakt faktem - było tez w poważnym miejscu poważnego portalu.
      To pomyślmy - skąd ksiądz miał tę sporą kasę? Mnie tez to zastanawia:)
      • Gość: pogarda Re: Hit!!! IP: *.freedom2surf.net 24.01.11, 15:22
        Wynagrodzenie za rozgrzeszenie - to oczywiste! Przeciez powiedzial, ze obowiazuje go tajemnica spowiedzi.
        Ceny za rozgrzeszenie wprowadzil drugi biskup wroclawia Hieronim juz w 1058 ;)
        Czyzby taryfa nadal obowiazywala?
        pzdr

• sonata.ksiezycowa Re: Hit!!! 24.01.11, 19:34
          To jest zwykłe łajdactwo, które moze objawiac sie w taki sposob jedynie w panstwie, ktore jak "patiomkinowska fasadą" szermuje neutralnoscia religijną, a de facto jest panstwem zniewolonym przez KK i jego wszelkiej maści sprzymierzeńcow, niekoniecznie wyznawcow katolicyzmu, którzy czerpia ogromne korzyści ze "współpracy" z klerem. Manipulacja "duszami" jest podobna do indoktrynacji w systemach totalitarnych....
          • mikesz6 Re: Hit!!! 24.01.11, 20:02
            Tylko jednego nie można zrozumieć,że to Polacy sami sobie taki właśnie los gotują.

Bo jakby nie było to komuna tak trochę wbrew nam. Wiadomo :Jałta,Stalin,Czterech pancernych z psem.Co mógł w tym momencie Polak. Niewiele.Jeżeli już - to umiejętnie, z sensem przegrać.

A dzisiaj.Trochę to dziwne,w czasach kiedy Polacy mają taką bron jak Internet.Widzą,ze świat te dziecinne bajki z mchu i paproci omija dużym łukiem i w zachodnich kościołach to już chyba tylko tamtejsze Ochotnicze Straże Pożarne. A u nas?

Relikwie ojca świętego.

• sonata.ksiezycowa Re: Hit!!! 24.01.11, 20:20
              tak, tylko, ze Interenet jest nadal nie dla wszystkich. Trudno wymagac od ludzi, zeby nagle porzucili wiare w takim kształcie, jak została im ona przekazana przez rodzicow, czy dziadkow. Bardzo często jest to fundament, na ktorym się opiera ich całe zycie, ktorego jedynym celem jest zbawienie (szczęśliwość w niebie), cokolwiek to znaczy. Trudna codzienność, brak szerszych zainteresowan swiatem, zjawiskami zachodzacymi w nim, często bezsilnośc i mozliwość łatwego odkupienia daje ludziom nadzieje... Owe odkupienie, za różne kwoty nabywane w zależnosci od majętnosci , czy mozliwosci , staje sie bardzo często przyczyną "katokorupcji"
              Bywa tez tak, ze jedni przed drugimi manifestuja swoją ofiarnośc, pobożność, bowiem takie zachowania nobilituja w srodowiskach....itd, itd...szkoda słów, obserwuje to od lat i ciągle sie dziwię
            • Gość: JB Re: Hit!!! IP: *.lublin.mm.pl 24.01.11, 21:40
              Spotyka sie dwoch kumpli na poteznym kacu.
              - Co tam słychać po weekendzie?
              - A nic, wiesz stara bida, chyba czas samochód zmienic, mam już
              ta Beemke ponad rok, czas wymienic trupa na cos nowszego.
              - W sumie to racja moj mercedes tez juz stary, prawie 2 lata go
              mam, a ty stary, a jak tam laseczki?
              - Lipa, stale dmucham te same, juz mi sie znudzilo, chyba
              czas na jakies wakacje wyjechac, moze Seszele, albo do Brazyli na
              karnawal się wybiore, jakis egzotyczny towarek przelecieć.
              - Nic nie mow, bylem w Grecji w zeszlym miesiacu, goraco było, nic
              tylko pochlac i lezec caly dzien.
              - A co nowego w sprawie twojego basenu, mowiles, ze ma byc jakis wielki,
              kryty ze zjezdzalnia i sauna, robisz juz cos?
              - Chcialem, ale byli jacys ludzie, zbadali grunt i powiedzieli, ze
              na plebanii nie da rady bo teren podmokly...
              • Gość: dzwoniec Nowy rozdział w stosunkach polsko - rosyjskich IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.11, 21:52
                Raz ordynarny niedźwiedź kucnąwszy na łące
                W dość niewybredny sposób podtarł się zającem.
                Zając się potem żonie chwalił po obiedzie:
                - Wiesz stara, nawiązałem współpracę z niedźwiedziem!
                • syrena.z.glebin Re: Nowy rozdział w stosunkach polsko - rosyjskic 25.01.11, 11:50
                  Gość portalu: dzwoniec napisał(a):

> Raz ordynarny niedźwiedź kucnąwszy na łące
                  > W dość niewybredny sposób podtarł się zającem.
                  > Zając się potem żonie chwalił po obiedzie:
                  > - Wiesz stara, nawiązałem współpracę z niedźwiedziem!

a jaki to ma zwiazek z tym księdzem, co nie chce placic podatkow? Ze niby ten co miał biznes podcierał sie ksiedzem? Czy jak? Urzad Skarbowy zaprzyjaźnił sie z Kosciolem? Czy jak?
                  Nic z sensem nie przychodzi mi na myśl
                  • Gość: dzwoniec Re: Nowy rozdział w stosunkach polsko - rosyjskic IP: *.adsl.inetia.pl 25.01.11, 11:55
                    Właściwie nie ma, ale jeżeli na regionalnym forum Lublina można dyskutować o księdzu z Opolszczyzny, to dlaczego w wątku o księdzu z Opolszczyzny nie można wkleić dowcipu o nowych relacjach polsko - rosyjskich? Nie rozumiem tej niekonsekwencji :)
        • syrena.z.glebin Re: Hit!!! 25.01.11, 11:47
          sama sie rozgrzeszam, bez żadnej taryfy i Tobie zycze tego samego:))))
    • Gość:   Re: Hit!!! IP: *.lublin.enterpol.pl 24.01.11, 20:21
      "Błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli" jak mawiał ksiądz proboszcz do inspektorów nadzoru budowlanego.
    • sonata.ksiezycowa Re: Hit!!! 24.01.11, 20:26
      w tym kontekscie przytocze jeszcze jedno zasłyszane dawno stwierdzenie, ze do trzech instytucji, ktore nastawione sa na złupienie skóry swojego klienta bez gwarancji zaspokojenia w nalezytym stopniu oczekiwan odbiorcy należą: Dziwka(mozna dosadniej oddajac jędrność jezyka polskiego), Kosciół i Telekomunikacja P. PPPP
      • mikesz6 Re: Hit!!! 24.01.11, 21:30
        Trzeba kogoś odważnego aby pewne rzeczy w prostej i przystępnej formie, ale obrazoburczej treści wyłożył gawiedz pewne prawdy. Niby proste, ale niemożliwe do wykonania. Próbował już niejeden ,ale efektu żadnego. A tutaj wypada uświadomić polskiemu dziecięciu,że "nieobyczajnie się w Matce kochać i Ojczyźnie".Toż to prawie sodomia Dziecko polskie, Matka Polka, Ojczyzna polska.Trzeba coś zmienić.

A i Bóg Ojciec już miał swoje lata i przyszło mu...umrzeć.Przecież wszyscy wiedzą, że tatuś - nawet najukochańszy -jednak umiera. I Bóg Ojciec zdenerwował się i umarł. Piekarnia coraz nędzniej prosperowała i umarł. Jeszcze tylko Polacy "chleba naszego" wołali ,ale widział,ze to już bardziej z przyzwyczajenia i umiłowania prezentów bożonarodzeniowych, a nie dla wyrobów jego boskiej piekarni.

Nie znaczy to oczywiście,ze jego ziemskie Urzędy Skarbowe zwinęły interes,bo z tego co widać zupełnie dobrze prosperują
    • Gość: essex Re: Hit!!! IP: *.xdsl.centertel.pl 25.01.11, 07:05
      ksiądz popełnił ten "błąd" że chyba wpłacił tę forsę na konto parafii i nie było rady-urząd skarbowy musiał zareagować.jakby trzymał te miliony w skarpecie pod łóżkiem i finansował wydatki tą gotówką to urząd by udawał że nic się nie dzieje bo kaska pewnie z tacy...tak to jest że skarbówka jak tylko się da to kościoła nie ściga nawet mimo tej całej dziury budżetowej.ale spróbuj Ty,normalny człowieku,kupić sobie np,mieszkanie za kaskę zarobioną na czarno w niemczech...
      • Gość: pogarda Re: Hit!!! IP: *.freedom2surf.net 25.01.11, 10:33
        - Ku*wa! Jak sobie pomysle, ze jutro znowu musze na szosta do roboty to mnie jasny ch*j strzela!!
        - Jutro?? W niedziele?!?!?
        - Taaaa....
        - O matko! To co ty robisz?
        - Ksiedzem jestem...
        • sonata.ksiezycowa Re: Hit!!! 25.01.11, 11:27
          Ostatecznie jesli ktoś ma potrzebę wiary, to niech wierzy w co chce. Tego nikomu nie odmawiam, ma do tego świete prawo. Jesli komuś dobrze w zwiazku z ksiedzem, również powim - szczęść mu Boże. Jesli komuś potrzebne celebry różnorakie dla zaspokojenia własnych potrzeb, także jego sprawa.
          Natomisat jako obywatelka tego kraju wymagam od instytucji państwowych jednakowego traktowania wszystkich w myśl zasady równości wobec prawa. Dlatego uważam, ze ksiądz, jako obywatel, nie może uchylac się przed płaceniem podatkow, czy tez innego rodzaju danin, ktore płacą inni obywatele , na rzecz państwa.
          • mikesz6 Re: Hit!!! 25.01.11, 13:06
            Mądrego człowieka to i dobrze poczytać. Na przykład:

" I ja nie uwierzyłbym w treść Ewangelii, gdyby nie powaga Kościoła Świętego" - Św. Augustyn
          • Gość: Bazyl Re: Hit!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 13:30
            sonata.ksiezycowa napisała:
            > Natomisat jako obywatelka tego kraju wymagam od instytucji państwowych jednakow
            > ego traktowania wszystkich w myśl zasady równości wobec prawa. Dlatego uważam,
            > ze ksiądz, jako obywatel, nie może uchylac się przed płaceniem podatkow

A uważajcie sobie i wymagajcie, Obywatelko, do woli. Tyle to akurat w Polsce można. Gorzej z wyegzekwowaniem od kościoła czegokolwiek. Tam w Opolu też w końcu "wyjaśni się", że szmalec przeznaczony był na cele kultu religijnego, a więc nie podlega opodatkowaniu i w ogóle żadnej kontroli. Jak mercedes księdza proboszcza i maybach ojca dyrektora.
            • Gość: Bazyl Re: Hit!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 13:32
              PS
              Że mercedes i maybach to przedmioty kultowe - nie ulega chyba kwestii. W końcu modlą się o nie miliony wiernych.
              • Gość: rosomak9 Re: Hit!!! IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.11, 15:00
                to rzeczywiscie, specyficzny rodzaj racjonalizacji...przedmiotow kultu:PPPP
                • Gość: JB Radio Maryja,,,nadzieją dla świata IP: *.lublin.mm.pl 26.01.11, 16:26
                  Nad Polską wisi groźba zagłady. Ale jest jeszcze szansa na ocalenie - mówi ojciec Tadeusz Rydzyk w "Naszym Dzienniku" z 19 stycznia ."Tuż po katastrofie smoleńskiej zadał Ojciec dramatyczne pytanie: Czy Polska będzie istnieć? Czy ta fraza wybrzmiewa też podczas tradycyjnych spotkań opłatkowych, na których gromadzi się Rodzina Radia Maryja?" - pyta Małgorzata Rutkowska. Oj, wybrzmiewa. "Ludzie są bardzo zatroskani o Ojczyznę, modlą się za Polskę, porównują naszą obecną sytuację z położeniem w XVIII w. - mówią, że historia się powtarza: na Wschodzie wraca imperium, jesteśmy osamotnieni, a nawet zdradzeni, wykorzystywani przez innych, nie ma solidarności międzynarodowej" - relacjonuje o. dyrektor. "Widać coraz wyraźniej, że Radio Maryja jest naprawdę nadzieją dla Polski..." - dedukuje dziennikarka.Ojciec dyrektor: "Nie tylko dla Polski, ale i dla świata".
                  A na świecie rozbój w biały dzień. Bo niby dlaczego w takiej Belgii, która „kiedyś była bardzo pobożna”, na mszy są dwie osoby? Ojciec dyrektor ma swoje przypuszczenia: „Trzeba pytać: co się stało, gdzie zostały popełnione błędy? Jednocześnie widać, w którym kierunku idzie rewolucja kulturowa, jak następuje zmiana globalnej etyki. » My nie zwyciężymy Kościoła argumentami rozumowymi, ale zniszczeniem obyczajów «- mówił jeden z wysoko postawionych masonów. Dlatego musimy sobie stawiać pytania fundamentalne: co zrobić, by nie zmarnować życia, nie stracić wieczności? () Tylko świadomy, cały Naród, o prawych sumieniach, może nas uratować. To jest pewnie jeszcze daleka droga, jeżeli Polska w ogóle przetrwa. A wszystko wskazuje na to, że idzie na zagładę”.
                  Naród na szubienicę prowadzą "decydenci", u których liczne rodziny "są w pogardzie". Decydenci nie chcą więcej polskich dzieci, starszym "odmawia się leczenia", a na dodatek kupczy się drzewami.
                  "To wszystko jest zaplanowane - nie dać się nam rozwijać. Mamy także wielkie bogactwa naturalne, piękną ziemię, same Lasy Państwowe pokrywają 27 proc. powierzchni kraju. Ale chcą to wszystko sprzedawać. Jakie będą konsekwencje, gdy ziemia nie będzie nasza? Kto to kupi? Na pewno nie biedni rodacy. A z drugiej strony widzimy działania, jak skłócić ludzi - Naród. Widzę np., ile niezgody wśród rolników powoduje chociażby system dopłat unijnych. Po co te manipulacje? To powoduje skłócenie ludzi. A media? Czy nie niszczą Polski?" - o. dyrektor sypie druzgoczącymi przykładami.
                  „Widzę potrzebę nawrócenia i racjonalnego myślenia, by żyć tak, żeby widzieć koniec. Nie wiadomo, kiedy staniesz przed Panem Bogiem: co Mu powiesz? Nie wolno się załamywać, stąd moje zawołanie: » Alleluja i do przodu «”.
                  Przepraszam, ja chciałam się wywiadem pokrzepić, ale właśnie się załamałam. Jakie "do przodu", skoro idzie na zagładę? Jeśli Radio Maryja jest nadzieją dla świata, dlaczego mam się szykować na koniec?
                  Nie wiem, dlaczego moją wiarę w zwycięstwo toruńskich mediów nad złem, podkopuje ich szef. I wolę się nie domyślać. Może to tylko przemęczenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka