Dodaj do ulubionych

Opowiem wam żart

25.04.11, 17:30
Przed wojną żył w Łodzi Żyd o nazwisku Ezra Szykier . Był członkiem zarządu gminy żydowskiej, a jednocześnie wielkim filantropem. Był też największym importerem win i śliwowic koszernych oraz okowit. Miał sieć sklepów w Łodzi. Z zysków płacił na domy sierot, na szpitale. A jego nazwisko w wolnym tłumaczeniu znaczy: "Pomoc dla pijaka", bo Ezra po hebrajsku to pomoc, a Szykier to ten, który pije alkohol. My wracamy naprawdę do tradycji.

Więcej... wyborcza.pl/1,87648,9460832,Jak_Zyd_z_Polakiem_sliwowice_pedza.html#ixzz1KY6waCBV

Smacznego :-)))
Obserwuj wątek
    • Gość: bosman witaj wampirku... IP: *.lublin.mm.pl 25.04.11, 17:56
      dawno temu, w latach `70 była w sprzedaży tzw. Pejsachówka. Czy ta ze Strykowa już jest w Lublinie, może wiesz?
      • wampir-wampir Re: witaj wampirku... 25.04.11, 18:02
        Nie, jeszcze nie ma. Popularną pejsachówkę z Bielska Białej pod nazwą Pasover Slivovitz można czasem kupić np. w Tesco, a zawsze jest w knajpie Mandragora na Starówce, tylko że tam na butelki się chyba nie opłaca, a i koszerna ona nie jest, ale lana do herbaty i tak tam podawana z szarlotką - palce lizać :-)))
        • empi Re: witaj wampirku... 25.04.11, 21:40
          O ile pamiętam Passover Slivovitz mierzyła sobie 75 amper. Była dość mocnym trunkiem. Piszę była bo alkoholi już nie spożywam :). W dawnych latach kupowałem ją w Pewexie przy okazji wyjazdu za granicę, szczególnie do Niemiec. Mój znajomy Niemiec szczególnie podziwiał tylnią etykietę z opisem po hebrajsku i gwiazdą Dawida.
          pzdr.
          • wampir-wampir Re: witaj wampirku... 25.04.11, 21:44
            To ta sama. Ja też nie mogę już takiego mocnego alkoholu. Pijam czasem z herbatą, przeważnie w knajpie, a kupuję na prezent gwiazdkowy wujkowi. Ona dojrzewa 12 lat, to bardzo dobry trunek, ale jednak nie koszerny.
            • empi Re: witaj wampirku... 25.04.11, 21:47
              > to bardzo dobry trunek, ale jednak nie koszerny.
              no to mamy problem, jakby powiedział elan :)
              pzdr.
              • empi Re: witaj wampirku... 25.04.11, 21:49
                errata, jak by powinno być :)
                pzdr.
              • wampir-wampir Re: witaj wampirku... 25.04.11, 21:51
                Jego odstraszyłaby etykieta z hebrajskim tekstem. Ignorant ;-)))
                • empi Re: witaj wampirku... 25.04.11, 21:54
                  powinien podejść do takiego problemu ekumenicznie w duchu jedności na drodze do alkoholizmu ;)
                  pzdr.
                  • wampir-wampir Re: witaj wampirku... 25.04.11, 22:16
                    Myślę, że to abstynent ;-)))
                    • Gość: bosman abstynent - niewątpliwie... IP: *.lublin.mm.pl 25.04.11, 22:19
                      Umysłowy.
                    • empi Re: witaj wampirku... 25.04.11, 22:26
                      Mój dziadek miał kolegę abstynenta politycznego. Stało to się tak, w 1944 Sowieci (konkretnie NKWD) aresztowali dziadka i jego kolegę. Dziadka po kilku miesiącach wypuścili, kolegę zabrali "do siebie". Wrócił w 1955. Po powrocie nigdy już się nie napił alkoholu. Mój dziadek bardzo go z tego powodu żałował. Twierdził, że gdy się napił to zawsze śpiewał My, Pierwsza Brygada.... a to było bardzo niebezpieczne, zwłaszcza w warunkach recydywy ;). Dlatego zaprzestał picia.
                      pzdr.
                  • Gość: bosman tekstylny ekumenicznie??? IP: *.lublin.mm.pl 25.04.11, 22:19
                    nawąchałeś się Pejsachówki Empiczku.
                    Poczekam na tę "Strykówkę" a do Tesco zajrzę. Może też jest w ALMIE.
                    • wampir-wampir Re: tekstylny ekumenicznie??? 25.04.11, 22:22
                      Tak, w Almie może być. Kiedyś zawsze mieli na stoisku alkoholowym w Pedecie, ale ono już dawno nie istnieje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka