Dodaj do ulubionych

Pregabalina

07.10.26, 09:29
Któraś z Was zażywa?

Biorę od 7 dni 75 mg na noc i mam od jutra brać jeszcze 75 mg na dzień , pierwszy dzien - uporczywy bol glowy, ale potem ok.
Martwię się natomiast o wpływ na arytmię, mam wrażenie, ze serce jest nieco bardziej niespokojne, ale moze to tylko autosugestia (w prxyszlym tyg idę na ekg, za dwa tyg mam ablację).

A, dostałam pregabaline od neurologa, bo lekko drzala mi lewa dłoń i nie mogłam spać w nocy.
Obserwuj wątek
    • grey_delphinum Re: Pregabalina 07.10.26, 09:30
      W nocy towarzyszyły mi tez niepokój i uporczywe myśli niepozwalajace zasnąć.
      Pod tym względem teraz jest nieco lepiej.
    • marta.graca Re: Pregabalina 07.10.26, 09:51
      Z ulotki: Substancję należy stosować ostrożnie u pacjentów w starszym wieku lub osób z chorobami sercowo-naczyniowymi. Podczas leczenia pregabaliną istnieje możliwość wystąpienia niewydolności serca. Skonsultowałabym z kardiologiem.
      • grey_delphinum Re: Pregabalina 07.10.26, 09:57
        Byłam u kardiologa, stąd skierowanie na ekg.
        Chciałam się dowiedzieć, czy u kogoś pojawiły sie takie problemy i czy w ogoke pregabalina mu pomogła (niepokój, problemy ze snem itd
        )
        • jdylag75 Re: Pregabalina 07.10.26, 13:24
          Pregabalina jest stosowana przeciwlękowo, w leczeniu padaczki i przy przewlekłym bólu neurotaptycznym. W tym pierwszym z tego co czytałam, działa sensownie czyli połowa osób czułą poprawę wobec 38% po placebo, w przypadku bólu neuropatycznego 1/3 czuła poprawę definiowaną jako obniżenie bólu o połowę. Były to dawki średnie czyli 300 mg. Reasumując: na lęk w połowie przypadków nie działa, a w przypadku bólu w 2/3 nie działa.
          Mam przewlekły ból neuropatycnzy, dałam radę brać dawke 165 mg XR puchłam, jednoczesnie niewiele mi dawało na ból. Teraz biorę na noc 75 mg z lekkim efektem nasennym, biorę z godzinę przed snem. Ale faktycznie mam dziwne akcje z sercem w stylu czuję ze pracuje smile dla mnie nic strasznego w sumie. Pregabalina ma nieznaczny wpływ na prace serca i ciśnienie wg ulotki.
          Jeśli bierzesz inne leki poczytaj czy leki nie wchodzą w interakcje, niby lekarz to powinien wiedzieć ale... mnie po operacji nie odstawili leku który mógł wywołać krwawienie więc lepiej samemu sprawdzić.
    • milva24 Re: Pregabalina 07.10.26, 10:05
      Głupie pytanie mam odnośnie Twoich objawów - poziom magnezu i witaminy D sprawdzałaś?
      • grey_delphinum Re: Pregabalina 07.10.26, 10:09
        milva24 napisała:

> Głupie pytanie mam odnośnie Twoich objawów - poziom magnezu i witaminy D sprawd
        > załaś?

Pytanie nie jest głupie, nawet sugerowałam naurolozce, by dała mi skierowanie na badanie poziomu magnezu i d3, ale lekarka stwierdziła, ze to.poudarowe i nie ma takiej potrzeby, ech...
        • grey_delphinum Re: Pregabalina 07.10.26, 10:10
          W nocy wybudza mnie tez częstomocz, al to raczej problem ginekologiczny (z pęcherzem ok).
          • milva24 Re: Pregabalina 07.10.26, 10:31
            Dodam, że mnie na niepokój i problemy ze snem pomogły leki na depresję ale ja miałam tez inne objawy.
        • milva24 Re: Pregabalina 07.10.26, 10:29
          Zbadaj sobie sama. Może się okazać, że uzupełnienie nawet jesli nie wykluczy zupełnie problemu to złagodzi skutki.
          • grey_delphinum Re: Pregabalina 07.10.26, 10:36
            Zbadam przy okazji na pewno.
            • pani_tau Re: Pregabalina 07.10.26, 11:28
              Dodałabym wit B12, moja znajoma miała koszmarne epizody lękowe spowodowane jej niedoborem.
              U mnie natomiast tak się objawiala bardzo niska ferrytyna.
    • celandine Re: Pregabalina 07.10.26, 11:07
      Brałam i czułam się fatalnie
    • snakelilith Re: Pregabalina 07.10.26, 11:22
      Brałam przy jakiś czas przy nerwobólach w dolnym odcinku kręgosłupa. Mam rozwalony kręgosłup i czasem się coś tam klinuje.
      Ale ja brałam niższe dawki. Moja lekarka mówiła, że to się stopniowo podwyższa, więc może bierzesz na początek za dużo?
      Ja nie miałam z tym żadnych problemów, miałam też wrażenie, że działała u mnie trochę jak placebo, bo moja lekarka mówiła, że przy tych dawkach raczej nie działa jeszcze przeciwbólowo, ale było lepiej. Zdaje się, że do 75 mg w ogóle nie doszłam.
      • grey_delphinum Re: Pregabalina 07.10.26, 11:35
        Ja nie mam bólów (oprócz miesiączkowych, ale wiadomo o co chodzi...).
        Miałam drzenie dłoni, a wlasciwie kciuka i palca wskazujacego - juz dostałamschizę, ze to poczatek Parkinsona (to drzenie w nocy jeszcze czasami się odzywa), bezsenność i objawy nerwicowo-lękowe (?).

Podobno 75 mg to niska dawka, tak twierdziły neurolog i kardiologa.
        • snakelilith Re: Pregabalina 07.10.26, 12:35
          Mimo tego, że 75 mg nie jest dużo, to może być, że musiałabyś zacząć od dawek 25 mg.
          Pregabalinę przepisuje się przy nerwobólach.np. neuropatiach, epilepsji i zaburzeniach lękowych. U ciebie z dużym prawdopodobieństwem jest to to ostatnie.
          Jeżeli pregabalinę źle znosisz, to w możesz jeszcze spróbować antydepresantów,. jak np. Amitriptylina, albo Duloxetina.
          Albo całkiem coś innego. Np. techniki relaksujące plus magnez ale w odpowiedniej formie, jako bisglicynian magnezu (lub diglicynian magnezu), taurynian acetylu magnezu (lub czasem określamy go jako acetylotaurynian magnezu), albo treonian magnezu, znany również jako magnesium L-threonate. Na noc w kombinacji z tryptofanem.
          To drżenie to mogą być tylko nerwy. Całkiem możliwe, że kołatanie serca to też z tego.
    • koko8 Re: Pregabalina 07.10.26, 11:35
      W ulotce stoi, że pregabalina może spowalniać akcję serca, więc teoretycznie działa odwrotnie do twojego problemu.
      Brałam pregabalinę w małej dawce 50mg na kłopoty ze snem i lęki, działała na mnie bardzo sedatywnie (oczekiwałam takiego efektu), żadnych skutków ubocznych.
      • grey_delphinum Re: Pregabalina 07.10.26, 12:00
        koko8 napisała:

> W ulotce stoi, że pregabalina może spowalniać akcję serca, więc teoretycznie dz
        > iała odwrotnie do twojego problemu.
        > Brałam pregabalinę w małej dawce 50mg na kłopoty ze snem i lęki, działała na mn
        > ie bardzo sedatywnie (oczekiwałam takiego efektu), żadnych skutków ubocznych.

Brałaś tylko na noc? Jesli tak, to ile przed snem?
        • koko8 Re: Pregabalina 07.10.26, 12:27
          Tak, tylko na noc. Zaczęłam od kapsułek 0,25 mg, potem 50 mg (to była największa dawka). Brałam kilka godzin wcześniej przed pójściem spać, ok 18-19, bo lek działał u mnie ze sporym opóźnieniem.
          To był najlepszy preparat jaki brałam na moje epizodyczne nerwicowo-okołospalne problemy (nie podaję nazwy handlowej leku, więc to chyba nie jest reklama?).
          • grey_delphinum Re: Pregabalina 07.10.26, 12:45
            No to 75 to rzeczywiście sporo jak na początek, ale moze chodzilo o to drżenie sloni (pi leku od razu przestało, teraz tylko odczuwam incydentalnie w nocy, gdy sie przebudzę).

Nie mam teraz wyraznych efektów ubocznych, to nieznacznie większe kołatanie serca moze byc tylko rzekome, mam troche tendencję do wyszukiwania w sobie różnych objawówwink
            • grey_delphinum Re: Pregabalina 07.10.26, 12:45
              Dloni, rany boskie co ze mną..
            • kachaa17 Re: Pregabalina 07.10.26, 20:43
              No nie wiem czy sporo. Ja zaczynałam od rano i wieczorem po 75 mg a teraz, po kilku latach biorę nawet 2 × po 150.
    • katarrynka Re: Pregabalina 07.10.26, 12:45
      Dostałam ten lek od neurologa w związku z polineuropatia, zaczęłam od mniejszej dawki- 2x50 i niestety źle wpłynęła na mnie kardiologicznie. Byłam wtedy między 1 a 2 ablacją i w pewnym momencie wylądowałam na sorze, co wymusiło przyspieszenie ablacji.
      • grey_delphinum Re: Pregabalina 07.10.26, 14:58
        katarrynka napisał(a):

> Dostałam ten lek od neurologa w związku z polineuropatia, zaczęłam od mniejszej
        > dawki- 2x50 i niestety źle wpłynęła na mnie kardiologicznie. Byłam wtedy międz
        > y 1 a 2 ablacją i w pewnym momencie wylądowałam na sorze, co wymusiło przyspies
        > zenie ablacji.

O to dla mnie ważne info.

Dziękuję za wszystkie wypowiedzismile
    • pupu111 Re: Pregabalina 07.10.26, 15:09
      Mi to kiedyś lekarka rodzinna zapisała na lepszy sen, nie mogłam wcale spać, po małej dawce czułam oszolomienie jak po duzej ilosci alkoholu ktore minelo chyba po 24 h, duze problemy z oddychaniem jakbym miala kilka kg na klatce piersiowej
    • olpa7 Re: Pregabalina 07.10.26, 17:20
      Ja biore, pierwsze dni 75 mg wieczorem, spalam cudownie. Teraz trzy tygodnie dwa razy dziennie, potem dwa tygodnie jedna i odstawić. Natomiast jeszcze za tydzień skonsultuje z psychiatra czy na pewno odstawiać. Też dostałam na problemy neurologiczne i na lęki. Działa bdb, niestety sen już nie jest tak dobry jak na początku. Nie mam problemów z sercem ale nigdy nie mialam
    • kachaa17 Re: Pregabalina 07.10.26, 20:40
      Ja biorę ale na lęk. 2 razy po 150 mg. Żadnych skutków ubocznych nie mam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka