Dodaj do ulubionych

SLD chce ulicy dla prof. Seidlera. Kolejny konf...

09.05.11, 07:33
Najwidoczniej komisja d/s nazewnictwa ulic nie ma po co się zbierać stąd i dieta nie leci na konto.Trzeba było coś wymyslić i SLD-ówek strzelił PO -PIS- ówkę, bo za Lecha trzeba się odgryźć. Już naprawdę nie ma wiekszych problemów w tym mieście jak nazywać nazwane ulice, wydawać kasę w błoto, zmieniać tablice, ganiać ludzi po nowe dokumenty. Żenada.
Obserwuj wątek
    • antypo-lityk SLD chce ulicy dla prof. Seidlera. Kolejny konf... 09.05.11, 08:42
      Prof. Seidler był znany i zapamiętany jeszcze z osobistej dbałości o ogród różany na placu pomiędzy biblioteką a mat-fiz-chem. Rano osobiście sprawdzał kondycję palm w Chatce Żaka. Wtedy był największy rozkwit kultury akademickiej i to tej niewrzaskliwej a z najwyższej półki. Dał przy tym pracę i możliwość wykazania się muzykom z KUL! To był naprawdę człowiek!!!
      • przemek-leniak taka moda 09.05.11, 08:50
        na wycieranie sobie paszcz zmarłymi ostatnio nastała...
        Kitliński wyciera sobie ryjek politykami Bundu
        a SLD Seidlerem
        • tajnos.agentos Re: taka moda 09.05.11, 09:10
          przemek-leniak napisał:

> na wycieranie sobie paszcz zmarłymi ostatnio nastała...
          > Kitliński wyciera sobie ryjek politykami Bundu
          > a SLD Seidlerem

A PiS papieżem JPII i Kaczyńskim.
          • przemek-leniak ja napisałeś n/t 09.05.11, 09:13
          • przemek-leniak w sumie wzorowanie się SLD na PiS 09.05.11, 09:22
            to dosyć ciekawe zjawisko...
            niby nic nam od tego nie przybędzie
            ale świadczy to chyba o tym że SLD potrzebuje wzorców
            skoro wybiera sobie za wzorzez PiS
            to znaczy chyba że w razie czego lepiej głosowac na oryginał niz na podrubę
            czyż nie?
    • tajnos.agentos SLD chce ulicy dla prof. Seidlera. Kolejny konf... 09.05.11, 08:48
      No i słusznie, nie tylko PiSiory mają prawo dłubać do woli w nazwach...
      • Gość: arcydiabeł Re: SLD chce ulicy dla prof. Seidlera. Kolejny ko IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.11, 09:50
        > No i słusznie, nie tylko PiSiory mają prawo dłubać do woli w nazwach...

Czyli generalnie jak ktoś nasra na środku chodnika to i ty tak zrobisz bo czemu nie skoro ona tak robi? Ciekawe myślenie
        • tajnos.agentos Re: SLD chce ulicy dla prof. Seidlera. Kolejny ko 09.05.11, 10:04
          Dokładnie tak! A co, jemu wolno a mi to nie wolno?:P
          • przemek-leniak tylko po co do tego tajnosie 09.05.11, 10:06
            profanować pamięć Seidlera?
            • tajnos.agentos Re: tylko po co do tego tajnosie 09.05.11, 10:12
              Ja nie profanuję pamięci, tylko rzygać już mi się chce na samą myśl o tym, jak politruki wszystkich opcji z brudnymi buciorami pakują się wszędzie gdzie się da i gdzie się nie da...:(
              • Gość: arcydiabeł Re: tylko po co do tego tajnosie IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.11, 10:16
                Zmiana nazwy ulicy (nie istotne na jaką) jest kompletną bzdurą. Co innego nazwa dla nowej ulicy. Niestety zbliżają się wybory i sraczka wyborcza ogrania sztaby wyborcze. SLD jak widać dołącza do tego szanownego grona.
              • przemek-leniak ale czemu koniecznie 09.05.11, 10:21
                rzygać akurat Seidlerem?
                tak go nie lubiłeś czy co?
                ...
                hmm...
                Powiem ci że Zawrotniak moim zdaniem jakby sie uwstecznił
                albo za dużo filmów w tekturze naoglądał
                zachowuje sie jakby był nekromantą i najpierw budzi ze snu wiecznego co szacowniejszych nieboszczyków a potem wysyła ich na bój o kamienie brukowe
                dobrze że jeszcze nie chce nadać nazwy jakiejś latarni czy też któremuś krawęznikowi
                ale i to zapewne nastapi...
          • Gość: arcydiabeł Re: SLD chce ulicy dla prof. Seidlera. Kolejny ko IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.11, 10:18
            > Dokładnie tak! A co, jemu wolno a mi to nie wolno?:P

Wcześniej go opier...lisz za to a później sam kupsko walniesz:). Cóż ja jeśli mam się wypróżnić to wolę zrobić to jednak w sposób bardziej człowieczy:)
    • Gość: goscgosc Re: SLD chce ulicy dla prof. Seidlera. Kolejny ko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.11, 08:56
      A może ul.ks. Andrzeja Koprowskiego!? SIC! To trzeba było mieć pecha, gdy w tamtym okresie trafiło się na mszę przez niego odprawianą - rżnął męczennika, bo go na 48 godz. zatrzymano. Nic to, że tych z UMCS relegowano, więziono - własny tyłek był najważniejszy. Prof. Seidlera też wtedy zdjęto. Ale jako dziecko wieśniackie, ojca, który w gumofilcach (tak określa lubelszczyznę ślązacki kościelny muzykant w skurniewicach a że srał ich kosztem bo to ślunsk, to już nie pamięta) tylko nie pijący, więcej pomocy i zrozumienia miałam u Seidlera niż u Koprowskiego. A w kulturze studenckiej z racji talentu znacząco się udzielałam. KUL to poziom typowy dla udzkich uczelni! Propaganda i zachwyt sobą. Wtedy jeszcze wielkie możliwości kontaktów i mamony z zach. europy.
      • Gość: goscgosc Re: SLD chce ulicy dla prof. Seidlera. Kolejny ko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.11, 09:02
        O przepraszam! Ojciec najczęściej w walonkach szytych przez mamę, bo na gumofilce nie stać było. A muzykant bylejaki ale baba zapyziała na urzędzie a synalek na udzkiej politologii!!! To jest typowe pejsowate, udzkie, może dlatego że spod owickiego kościółka!
      • Gość: J-k Re: SLD chce ulicy dla prof. Seidlera. Kolejny ko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.11, 10:30
        Musiałeś chyba trafiać na te msze na większym kacu! lepiej było przejść się parę kroków dalej do Unii - tam była szansa na klinika. Zawsze miałem problemy ze swoją wiarą, ale akurat kazań O. Koprowskiego słuchałem z przyjemnością. Tak treść jak i forma głoszonych przez homilii były bardzo dobre. Myślę, że nie przypadkowo został jednym z dyrektorów Radia Watykańskiego.
        Skoro w Lublinie swoją ulicę ma Klara Lubich to prof. Seidler na ulicę zasłużył bez porównania bardziej.
        • przemek-leniak idę se patrzę, a leją zasłużonych 09.05.11, 10:51
          What good is sitting alone
          In your room?
          Come hear the Zawrotniak play.
          Life is a Cabaret, old chum,
          Come to the Cabaret
          • Gość: J-k Re: idę se patrzę, a leją zasłużonych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.11, 18:31
            Exactly, what′s the matter? czyli o co chodzi?
        • Gość: goscgosc Re: SLD chce ulicy dla prof. Seidlera. Kolejny ko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.11, 11:24
          Żółtymi papierami groziła prymitywna komuna. A po drugiej stronie wzorce nie najgorsze! Nie było mi dane ani w socjaliźmie ani w demokratyźmie w budżetówce ani tacą się wspomagać. Więć twój tyłek był bardziej świątobliwy w obu formacjach!
    • przemek-leniak a moze by tak wybudować ulicę? 09.05.11, 09:01
      co?
      Seidler sporo w swoim życiu zrobił
      nalezałaby się mu chyba ulica zrobiona od nowa...
      a nie jakaś z odzysku...
      • Gość: antypo-lityk Re: a moze by tak wybudować ulicę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.11, 11:30
        Ale ta obok biblioteki, Chatki Żaka, niestety nieistniejącego skwerku różanego to na pewno nie ksindza tylko Seidlera (czy wtedy nie pisało się Zeidler?)!!!
      • shawman Re: a moze by tak wybudować ulicę? 09.05.11, 20:59
        Zgadzam się. Niechże SLD sfinansuje budowę takiej ulicy, a PiS może przy niej pociągnąć (też na własny koszt) pasaż im. Lecha Kaczyńskiego. Gra o sumie niezerowej.
    • Gość: chart Re: SLD chce ulicy dla prof. Seidlera. Kolejny ko IP: *.lublin.hypnet.pl 09.05.11, 11:49
      Zwracam uwagę, że zmiana na obszarze zaproponowanym przez SLD nie będzie uciążliwa dla mieszkańców - bo ich tam nie ma, koszty dla UMCS dotyczyłyby zdaje się Biblioteki, ACK, czy Pełnomocnika ds. osób niepełnosprawnych, nawet bowiem adresem wydziału matematyki i fizyki - jest pl. Skłodowskiej.

Co do Seidlera - pamiętam taką anegdotkę. Senat uczelni obradował nad przypadkiem przyłapanych na konspirowaniu pracowników naukowych. Atak prowadził zaufany towarzysz, doc. Pieniążek. Szacowny stary komuch prof. Seidler drzemał sobie słodko, a tradycyjnie. Kiedy już, już Pieniążek zbliżał się do końcowej frazy z żądaniem wywalenia solidaruchów na zbity pysk - staruszek "obudził się" i zawołał: "tak, tak, skandal! to ja proponuję... po naganie!" A że nikt nie śmiał mu odmówić, a i donosić do Partii by się na niego nie opłacało - tyłki konspiratorów zostały uratowane.

Ulica Seidlerowi się bez wątpienia należy za zasługi dla Uniwersytetu, który jest jednym z niewielu zjawisk powszechnie akceptowanych jako przynoszące pożytek miastu.
      • przemek-leniak to moze jeszcze jakiś pomnik z odzysku co? 09.05.11, 12:36
        a nazwy "nowej" ulicy wymalować sprejem na asfalcie - to też obniży koszty...
        ...
        ale będzie łoł upamiętnienie
        ...
        tak sobie myślę że dobrze byłoby Zawrotniakowi dedykować jakaś płyte chodnikową...
        tobie charcie możnaby dedykować leżąca tuż obok
        koszty w sumie żadne a przecie upamiętnić was trzeba
        • Gość: chart Re: to moze jeszcze jakiś pomnik z odzysku co? IP: *.play-internet.pl 09.05.11, 19:15
          Przemku, dobrze się czujesz? O co Ci chodzi, tylko bez poezji i metafor?
    • trzmielojadek Re: SLD chce ulicy dla prof. Seidlera. Kolejny ko 09.05.11, 12:16
      Uważam, że Sejm powinien uchwalić usatwę zabraniającą nadawania ulicom i placom imion członków PZPR (Płatni Zdrajcy Postkomunistycznej Rosji czy jakoś tak...).
      • Gość: bosman tercet kato-...... IP: *.centertel.pl 09.05.11, 15:00
        poyebiczny: sraszek międzyudy, franco-franzel i aron-debil z partaczewa. Możecie nas, komuchów pocałować w dupę katocioty.
        • Gość: akcja sierpem i młotem IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.11, 15:28
          "Nie zależy nam na konflikcie"
          Oczywiście, przecież innej lokalizacji dla tej ulicy w mieście Lublin po prostu nie ma.

"Chodzi nam tylko o upamiętnienie postaci ważnej dla Lublina i lewicy - dodaje."

jak go chcecie towarzyszu upamiętnić to sobie kupcie towarzyszu jego portret i powieście u siebie w pokoju jadalnym.
          • Gość: bosman gdy pis.... IP: *.centertel.pl 09.05.11, 15:53
            ...dzielce zachachmęcili 1/2 placu dla płetwołapego to cacy a gdy LSD chce łyknąć 1/2 ulicy katabasowi to bee?
            To było do przewidzenia - zmiana nazwy placu to była tylko przygrywka, pisdzielce poczuli że miekko to dalej walą w słabiznę. Czy rajcy z PO znów położą po sobie uszy czy tym razem wydrą paszczę?
    • Gość: aron Re: NIE dla komuchów. Nie dla nich place i ulice IP: *.play-internet.pl 09.05.11, 14:14
      Spoldzielczosci Pracy trzeba zmienic na Białostocką, a Kunickiego na Przemyską. 1 Maja po beatyfikacji może zostać.
      • bluerandy Re: NIE dla komuchów. Nie dla nich place i ulice 09.05.11, 17:04
        Gość portalu: aron napisał(a):

> Spoldzielczosci Pracy trzeba zmienic na Białostocką, a Kunickiego na Przemyską.
        > 1 Maja po beatyfikacji może zostać.

Od kiedy "spółdzielczości pracy" to nazwa komunistyczna. Właśność i wytwórczość spółdzielcza istniała jeszcze w II RP i istnieje dzisiaj. Większość spółdzielni mleczarskich preferuje tą wlasnie formułę prowadzenia dzialalnosci gospodarczej. Nie ma to wiele wspólnego z komunizmem.

Natomiast dziedzictwo i tradycja UMCS jest taka a nie inna, i trzeba uczciwie przyznać, ze to wladze socjalistyczne przyczynily sie do powstania tej uczelni i należy to uszanować. Gdyby nie one w Lublinie nie powstalby prawdopodobnie panstwowy uniwersytet bo istniala juz duza prywatna uczelnia KUL. Historii nie da się wymazać i akurat w tym względzie - utworzenia panstwowej uczelni umcs - wladze socjalistyczne zaslugują nawet na uznanie.
      • Gość: folkatka Cud ironia :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.11, 23:00
        Spoldzielczosci Pracy trzeba zmienic na Białostocką, a Kunickiego na Przemyską. 1 Maja po beatyfikacji może zostać.
    • bluerandy to bardzo ciekawa inicjatywa 09.05.11, 16:57
      Prof. G.L Seidler zdecydowanie zasługuje na ochrzczenie ulicy jego imieniem, ulicy bezpośrednio przy UMCS. Dlaczego KUL ma ingerować w sprawy przy jakiej ulicy stoi biblioteka UMCS.

Natomiast ks. Szostek już się popisał gdy katolicka uczelnia nadała tytuł doctora honoris causa Juszczence, który otwarcie popiera środowiska ukrainskich nacjonalistów, którzy wymordowali na kresach pół miliona Polaków
      • Gość: lalala Adamaszek IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.11, 19:02
        ty jesteś synonimem koniunkturalizmu i tchórzostwa
    • shawman SLD chce ulicy dla prof. Seidlera. Kolejny konf... 09.05.11, 20:48
      Lubelscy politycy nie liczą się z nikim i niczym, gdy idzie o wzbudzenie zainteresowania i złapanie fali skandalu, która może wynieść ich do władzy. Zabrać ulicy - czy placowi - patrona, by nadać jej takiego, który jest bardziej modny czy politycznie właściwy? Żaden problem. Podzielić mieszkańców, sprawić by kłócili się o bzdury, zamiast widzieć dziury w ulicach? W to nam graj.

Pomysł SLD nie podoba mi się, tak samo jak nie podobał mi się pomysł przesunięcia w kąt dzieci z Pahiatua, by zrobić miejsce dla zmarłego prezydenta, Lecha Kaczyńskiego. Takie zachowania nikogo nie nobilitują, a wyłącznie budują obraz awanturnictwa i małostkowości naszych lokalnych polityków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka