madmaxs 18.10.11, 08:01 ciekawa wycieczka ale krótka :) w ogole Floriańską mogli by utwardzic bo fajny skrót tamtędy leci ale droga w fatalnym stanie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fla Re: Forumowicze polecają: Kalinowszczyzna 18.10.11, 09:45 Dalszy ciąg spaceru wiódł obok kościoła św. Agnieszki na cmentarz: [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/tj/ki/51jg/1j65aREnNmSyElSPbA.jpg[/img] [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/tj/ki/51jg/NojxrmkTUcu20Cn3NA.jpg[/img] i z powrotem: [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/tj/ki/51jg/S3ogcY07JcTLsA1LYA.jpg[/img] obok Dworku Wincentego Pola: [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/tj/ki/51jg/lEwFaxabfgQbGaABxA.jpg[/img] :) Odpowiedz Link Zgłoś
fla Re: Forumowicze polecają: Kalinowszczyzna 18.10.11, 09:46 Chyba źle wkleiłam zdjęcia... Odpowiedz Link Zgłoś
przemek-leniak piękne 18.10.11, 10:00 Wkleiłaś dobrze tylko na głównym forum zdjęcia się nie wyświetlają bo tak jest ustawione idę twoją wycieczką fla - prowadź pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
przemek-leniak poprawione linki do miniatur i 18.10.11, 10:14 św. Agnieszki chram link a tu duże link cmentarz na Kalinie link a tu duże link znów chram link a tu duże link i dworek link i duże link ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
fla Re: poprawione linki do miniatur i 18.10.11, 17:00 Dzięki, tak wygląda dużo lepiej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bbalaban Zapraszam na bloga o Lublinie /Kalinowszczyzna/ 18.10.11, 13:32 bloglublin.blogspot.com/2011/10/koscio-pw-sw-agnieszki-w-lublinie.html bloglublin.blogspot.com/2011/10/stary-cmentarz-zydowski-w-lublinie.html bloglublin.blogspot.com/2011/10/stary-cmentarz-zydowski-w-lublinie_06.html Miłego ogladania, Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman ta macewa i te drzewa... IP: *.centertel.pl 18.10.11, 14:03 fantastyczne!!! Jego symbolika jest wzruszająca. Jest takie przysłowie: nie było nas - był las, nie będzie nas - będzie las. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman err: oczywiście symbolika... IP: *.centertel.pl 18.10.11, 14:04 zdjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
fla Re: Zapraszam na bloga o Lublinie /Kalinowszczyzn 18.10.11, 18:03 świetny blog :) Odpowiedz Link Zgłoś
bbalaban Re: Zapraszam na bloga o Lublinie /Kalinowszczyzn 18.10.11, 18:04 Dziękuję i zapraszam do obserwowania! Odpowiedz Link Zgłoś
przemek-leniak ano ładne fotki a swoją drogą 18.10.11, 20:23 cały ten pagór to grodzisko ;-) (idzie o drugi link) ale jak już byłeś na tej części z której zrobiłeś ostatnie zdjęcie trzeba było patrzeć pod nogi szczątki ludzkie są tam bardzo dokładnie porozrzucane po powierzchni - na ogół drobne ale są i większe... w dawnym okopie który otacza tę cześć grodziska jest ich szczególnie dużo -warto zwracać uwagę - zresztą chrupią charakterystycznie pod butami - podobnie jak i ślimaki których tam też sporo jest... w trzecim linku ten lej - sa chyba trzy lub cztery leje - faktycznie mało zniknięte... kości rozrzucone wybuchami leżą poniżej wzgórza w tym lesie przy murze od strony salezjanów... ... wiem że to nieprzyjemne ale wiecie to jest specyficzny cmentarz- nie tylko żydowski choć fla się myli co do ilości rozstrzelanych tam osób - było ich więcej niż 10 - o wiele więcej niestety... to cmentarz inny niż inne kirkuty... faktycznie magiczny ale i jest to taka brama do szeolu która pozostaje wciaż otwarta... ... na koniec wspomnę człowieka który życie swoje związał ze starym kirkutem Józef Honig (sami już wpiszcie sobie w google) - grób ma na nowym kirkucie - wypada zajść i zapalić świeczkę nie obrazi się na pewno był to dobry człowiek... i warto go pamiętać pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
bbalaban Re: ano ładne fotki a swoją drogą 18.10.11, 20:31 Zdjęć zrobiłem i w tamtym miejscu sporo. Nawet dosyć zaskakujących. Natomiast gęsta i wysoka trawa oraz zakrzaczenia uniemożliwiają dokładnego obejrzenia terenu. Zgodnie z posiadanymi informacjami, teren ma pozostać uprzątnięty, natomiast w jakim wymiarze, może wkrótce się dowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
przemek-leniak nie pisz takich rzeczy 18.10.11, 21:06 kirkutów się nie zamiata a szczególnie takich gdzie kości leżą na wierzchu... nie pisz bo sugerujesz że kości ktoś pozbiera (to fizycznie niemożliwe bo ich za wiele) i zutylizuje - czyli sugerujesz z nieładnie co najmniej - pewnie nieświadomie... drzew i krzewów się na kirkutach nie wyrywa trawę tylko kosi ewentualnie... a kości można przykryć warstwą ziemi i to właściwie jedyna możliwość... ... propos porządków to idzie głównie o zabytkowy mur na co pieniądze zbiera ta fundacja zerknij na ich stronę bo warto... ... ech pójdź na ten grób Honiga... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bbalaban Re: nie pisz takich rzeczy 18.10.11, 21:18 Matko i Córko... Rozmawiałem z opiekującymi się Kirkutem z Gminy. Poinformowali, że będzie uprzątnięty. Nie oznacza to, że ktoś tam pozamiata, a szczątki zakopie do dołka obok. Części zakrzaczeń zostały oznaczone do wycinki, po znacznej części terenu nie można swobodnie przejść, żeby nóg nie połamać, jest to uciążliwe dla zwiedzających/odwiedzających. W jaki sposób będzie to wyglądać dowiemy się niebawem. Bez obaw. Odpowiedz Link Zgłoś
przemek-leniak powiadasz z gminy? 18.10.11, 21:24 ano faktycznie zobaczymy... mam nadzieję ze będzie lepiej ... hmm wiesz do tej pory gmina twierdziła że ... mniejsza zresztą - bez wypominania ale będę obserwował... pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
bbalaban Re: powiadasz z gminy? 18.10.11, 21:27 pożyjemy zobaczymy, ja różne opinie już zebrałem.. Odpowiedz Link Zgłoś
przemek-leniak mniejsza o opinie :-) 18.10.11, 21:53 dajmy się dziś poprowadzić komuś w Lublin ;-) Odpowiedz Link Zgłoś