Dodaj do ulubionych

SP 50 i SP 51

31.01.12, 15:03
Proszę o opinię doświadczonych rodziców - bo mam dylemat. Jakie są Wasze opinie nt SP 50 i SP 51? Czy obie są zatłoczone? jaki jest poziom nauczycieli, ich stosunek do uczniów? ile dzieje się w szkole? czy wg Was są bezpieczne?
Zakładam nowy wątek, bo zależy mi na aktualnych opiniach,a nie sprzed paru lat (takie znalazłam na forum).
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: SP 50 i SP 51 IP: *.dynamic.chello.pl 31.01.12, 15:24
      a jakie masz dziecko? jak jakieś cieniutkie, które trzeba wyciągać na trójczyny, to najlepiej daj do Paderewskiego; tam zapłacisz i będziesz mogła wymagać do woli. A jesli jestes wiecznie niezadowolonym rodzicem, któremu nie chce się przejrzec wieczorem plecaka dziecka i zrobić mu rano śniadania - to do jakiejś przechowalni może oddaj. Nie zawracaj gitary normalnym szkołom.
    • Gość: Doświadczona matka Re: SP 50 i SP 51 IP: *.dynamic.chello.pl 10.03.12, 06:56
      Warto zacząć od siebie , czyli po prostu nie usuwać wszystkich przeszkód spod nóg dziecka. Nadopiekuńczość po prostu unieszczęśliwia dzieci. Są one wtedy niezaradne życiowo. zastanów się czy warto aż tak ingerować w szkołę dziecka, skoro syn uczy sie dobrze. Szkoły są porównywalne. Ważna jest klasa- jej klimat oraz umiejętność akceptacji dziecka
      • emka001 Re: SP 50 i SP 51 12.03.12, 09:45
        halo, halo, pytałam o opinię o szkołach a nie o wywody na temat wychowania. Nie zgadzam się z odpowiedziami (chyba pisanymi przez tą samą osobę). Akurat o Paderewskim wiem wiele i nie pusciłabym tam dziecka na żadne skarby - ale to nie o tym też chciałam. Właśnie nie chciałabym aby szkoła była zwykłą przechowalnią, a jakim uczniem będzie moje dziecko - tego na dzień dzisiejszy nie wiem. Twoja wypowiedź nic nie wniosła.
      • Gość: dobra mama Re: SP 50 i SP 51 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.12, 13:46
        Zgadzam się w 100% z wypowiedzią. Nadopiekuńczość okalecza dzieci.
      • Gość: Ela Re: SP 50 i SP 51 IP: *.nette.pl 16.06.12, 14:11
        Ja mam dziecko w szkole nr. 50. Byłam bardzo niezadowolona z szkoły nr. 51, iż nauczyciele byli niesympatyczni, i jeżeli daje pani dziecko do zerówki, to pani zmienia się na inną (inna w zerówce i inna w klasach 1-3), był straaaaaszny tłok i mało miejsca. W 50: są dobrzy doświadczeni nauczyciele, wielki korytaż, kilka przerw ( podstawówka i gimnazjum), gimnazjum jest od razu, bezpieczny monitoring pilnuje porządku, jest czysto i ładnie, dzieci szybko się przyzwyczjają, dzieciaki są kulturalne. Jest jescze wieeeeeeeeele dobrych rzeczy, lacz szkoła 51 jest po prostu fatalna i co tu wiele mówić!
    • 09.10.2001m Re: SP 50 i SP 51 13.03.12, 12:18
      to ja z perspektywy rodzica o SP 51:
      -szkoła ogromna, zatłoczona;
      -poziom jak zawsze zależny od nauczyciela uczącego i samych dzieci - jeśli "klasa" zdolna to nauczyciele starają się jak mogą (akurat moje dziecko z takiej klasy zdolnej, nie wiem jak jest w innych);
      -stosunek nauczycieli do dzieci raczej pozytywny, ale mieliśmy też bardzo nieprzyjemne sytuacje (chyba jak wszędzie);
      -nie uważam, by ta szkoła była bezpieczna;
      -w szkole dzieje się sporo - w klasach młodzych konkursów jest zatrzęsienie, wycieczki zależą od nauczyciela i jego zaangażowania, stanardowo są zabawy karnawałowe, "przedstawienia" okolicznościowe, apele;
      -ogólnie wszystko zależy od tego do jakiego nauczyciela trafi Twoje dziecko - i w klasie I masz na to pewien wpływ... warto pozyskać informacje na temat konkretnych nauczycieli, którzy będą mieli pierwsze klasy i wybrać tego najlepszego dla swojego dziecka :)
      -"najtrudniej" mają dzieci niezdyscyplinowane;

nie znam SP 50, więc nie umiem porównać - ale 51 z całą pewnością nie jest szkołą bezpieczną...
      • emka001 Re: SP 50 i SP 51 13.03.12, 21:57
        Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Zastanawiam się czy tak wielki moloch w ogóle może być bezpieczny....a tak rozszerzając temat bezpieczeństwa - dlaczego masz takie zdanie?
        pozdrawiam
        • 09.10.2001m Re: SP 50 i SP 51 22.03.12, 10:10
          maluchy zazwyczaj mają swoje sale w osobnym segmencie, ale są klasy, których sale są w segmentach klas starszych - jeśli pierwszak "zderzy się" z uczniem klasy np. V to polegnie... niby dzieci wszystkich klas są proszone by nie biegać, nie szaleć - ale dzieci jak to dzieci, czasem nie da się ich zatrzymać... a na przerwach jest bardzo tłoczno, starsze dzieci mają różne pomysły np. podstawienie nogi...
          nawet dzieci uczące się w segmencie A muszą przemieszczać się po szkole - stołówka, sale gimnastyczne, basen - dzieje się to pod opieką nauczyciela, idą w parach - ale tak czy tak "starszaki" szaleją...
          i pewnie moje stwierdzenie o małym bezpieczeństwie w szkole wynika najbardziej z zatłoczenia tej placówki - bo jak widomo różne "kwiatki" wszędzie się pojawiają :)
          • dolores12 Re: SP 50 i SP 51 20.04.12, 12:21
            SP 50 też jest zatłoczona, w klasach po 28-30 sztuk, a będzie przybywać, bo rosną nowe bloki na Gęsiej i J.Pawła. Z bezpieczeństwem imho na bakier - do szkoły idzie się przez ruchliwą ulicę, a pan przeprowadzacz raz jest, raz nie, a jak już jest to tylko w czasie dzwonków w szkole. Co do poziomu: faktycznie bez przerwy testy(mam dziecko w I klasie), ale przy tak dużych klasach nie można mieć złudzeń że dziecię zdolne, lub bardzo słabe zostanie indywidualnie potraktowane. Trudno powiedzieć, którą szkołę bym wybrała z tych dwóch, najchętniej żadną.
            • emka001 Re: SP 50 i SP 51 21.04.12, 23:32
              Bardzo dziękuję za sensowną odpowiedź :)
            • Gość: gość Re: SP 50 i SP 51 IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.12, 08:33
              jak to nie wiesz, którą szkołę byś wybrała, skoro masz dziecko w pierwszej klasie w jednej z tych szkół?
              To chyba już dokonałaś wyboru? Czy może jednak nie masz dziecka w żadnej z tych szkół?
              • dolores12 Re: SP 50 i SP 51 22.04.12, 17:04
                Zapomniałam dodać, że w SP50 jest przyzwoita świetlica, tzn zatłoczona oczywiście, ale panie tam pracujące są przemiłe i prowadzą przeróżne zajęcia. Nie ma obaw, że dzieci gapią się w TV godzinami, jak w niektórych innych szkołach.
            • natkaa66 Re: SP 50 i SP 51 23.04.12, 10:17
              dolores12 napisała:

> SP 50 też jest zatłoczona, w klasach po 28-30 sztuk, a będzie przybywać, bo ros
              > ną nowe bloki na Gęsiej i J.Pawła. Z bezpieczeństwem imho na bakier - do szkoły
              > idzie się przez ruchliwą ulicę, a pan przeprowadzacz raz jest, raz nie, a jak
              > już jest to tylko w czasie dzwonków w szkole. Co do poziomu: faktycznie bez prz
              > erwy testy(mam dziecko w I klasie), ale przy tak dużych klasach nie można mieć
              > złudzeń że dziecię zdolne, lub bardzo słabe zostanie indywidualnie potraktowane
              > . Trudno powiedzieć, którą szkołę bym wybrała z tych dwóch, najchętniej żadną.

Dolores12 ma rację,w zatłoczonych klasach ciężko o indywidualizację nauczania i wychowania.Szkoła moloch to koszmar dla dzieci!!
    • Gość: małpa Re: SP 50 i SP 51 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.13, 11:46
      Mam dziecko w klasach początkowych sp 50.

Plusy:
      - fajni nauczyciele- wychowawcy , niektórzy niefajni ale to chyba jak wszedzie,
      - zaangażowana pani pedagog w razie kłopotów ( tak słyszałam),
      - od tego roku zerówki i klasy I uczą sie w oddzielnym nowym budynku,
      - dzieci kulturalne, rodzce na poziomie ( w większości)
      - monitoring, czytso, bezpiecznie,
      - rodzielenie przerw obiadowych, osobno jedzą dzieci I-III , osobno dalsza podstawówka, osobno gminazjum,
      - będzie basen ( już jest tylko sie opóźnia oddanie do użytku),
      - Świetnie prowadzony angielski dodatkowy ( słono płatny niestety) w godzinach świetlicowych - dziecka nigdzie nie trzeba wozić , grupy sa nawet trzy - czterooosobowe, czas zajęc dostsowany do godzin lekcyjnych,

O poziomie naukowym nie wypowiadam się, bo dziecko mam pod tym względem bezproblemowe.

Minusy ( ale wydaje mi się, ze w innych szkołach jest podobnie):

- mało zajęc dodtakowych, zwłaszcza sportowych - po 17 szkoła zamiera wprzeciwieństwie do sp 51, gdzie woże dziecko na dodatkowy basen, jeśli są jakieś zajęcia to średnio atrakcyjne,
      - świętojebliwość pana dyrektora i linii wychowaczej szkoły - ale teraz tak wszędzie, dziecko w domu trzeba prostować potem ( po apelu smoleńskim z okazji rocznicy na przykład), słyszałam że w 51 dyrektorką jest katechetka i tam są dopiero cyrki ale jak ktoś jest "kościołowy" to pewnie mu nie przeszkadza,
      - zmianowość - raz dziecko ma na 7.30 raz na 11 - my mamy uregulowany tryb dnia więc nam to nie przeszkadza, i tak wstaejmy rano do roboty,
      - zapchana swietlica a własciwie trzy świetlice.

• Gość: magda Re: SP 50 i SP 51 IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.16, 20:08
        zgadzam się z powyższym w 100%. Owa "świętojebliwość " jest irytująca. Ale przynajmniej jest pewność, że żadna religia nie przepadnie....
    • Gość: zbyszek263 Re: SP 50 i SP 51 IP: *.centertel.pl 06.06.16, 15:01
      Mam dziecko w sp nr 50. O szkole mogę napisać same pozytywy - bardzo dobrzy nauczyciele, urozmaicone zajęcia, piękny basen. Ale jest jeden jak dla mnie minus. Jedna z pań pracujących w świetlicy - bardzo niezadowolona z tego, że ma dużo dzieci pod opieką, pozwalająca sobie na nie uprzejmie komentarze na temat wychowywania dzieci przez rodziców, napastnika i dokuczająca dzieciom. Jeżeli ktoś musi zostawać dziecko w świetlicy to jest to temat do zastanowienia.
      • Gość: andrzej [...] IP: *.centertel.pl 07.06.16, 19:30
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • empi Re: SP 50 i SP 51 08.06.16, 08:19
        Po latach dopisałeś się do tematu, by dalej pod różnymi nickami mnożyć krytykanckie wpisy?.
        pzdr.
        • Gość: magda Re: SP 50 i SP 51 IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.16, 20:04
          z tą panią ze świetlicy w sp50 to prawda - po prostu dzieci przeszkadzają jej w pracy. Może waśnie po latach (czyli teraz) ktoś potrzebuje opinii, to akurat będzie ją miał...
    • Gość: aldona [...] IP: *.centertel.pl 07.06.16, 20:16
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: mamamama Re: SP 50 i SP 51 IP: *.96.147.150.ipv4.supernova.orange.pl 17.08.16, 08:16
      Jestem rodzicem i zgadzam się ze wszystkim o czym piszą rodzice .Jedynie mogę dodać to że w SP51 warunki lokalowe są tragiczne (lekcje w piwnicy ,sale bez kaloryferów i normalnych okien np.s.01A,02A).Zajęcia w-f 1-3 praktycznie nie odbywają się. W okresie obdarowywania dzieci owocami tj.AKCJA OWOCE W SZKOLE-te dary są pakowane na podłodze na portiernii.Dzieci liczy szkoła ok.2tyś i są praktycznie nie pilnowane:brak ochroniarza w wejściu. Nie polecam.
    • bianeczkaa Re: SP 50 i SP 51 20.08.18, 22:06
      Podbijam watek, kogo polecacie na wychowawce? A kogo szczegolnie odradzacie. Slyszalam juz o slynnym panu od matematyki :/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka