Dodaj do ulubionych

Półtora roku bez Ogrodu Saskiego. Zaczyna się r...

14.02.12, 19:02
Tylko czekać jak w październiku 2013 jak już pokażą co jest w środku - wyjdą jakieś całkowicie nie przemyślane rozwiązania, że gdzieś woda stoi, albo podjechać wózkiem się nie da... Na bieżąco relacjonowaliście jak na 3maja leją asfalt - przypilnujcie i Sasa....
Obserwuj wątek
    • mrharon84-1984o2.pl Półtora roku bez Ogrodu Saskiego. Zaczyna się r... 14.02.12, 19:37
      Brawo dla Pana Żuka!!!!. Panie prezydencie czy próbował Pan kiedykolwiek pchać wózek dla dzieci (oczywiście z dzieckiem w środku:) ) po żwirze?( czyli wspomnianym w artykule kruszywie?) Idę o zakład że nie!, bo się nie da! - skręca w prawo i w lewo.. także w imieniu wszystkich rodziców którzy chcieli by przyjść na spacer do nowo oddanego parku z pociechą - DZIĘKUJĘ!
      • Gość: dix Re: Półtora roku bez Ogrodu Saskiego. Zaczyna się IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.12, 22:27
        I dobrze. Nie będą nam się mamuśki pałętały z wrzeszczącymi w wózkach bachorami po parku.
      • Gość: chłop Re: Półtora roku bez Ogrodu Saskiego. Zaczyna się IP: *.enterpol.pl 14.02.12, 23:53
        Z tego co napisano w innej gazecie alejki będą pokryte kruszywem HanseGrand, odpowiednim dla wózków inwalidzkich i wózków dziecięcych. Na stronie producenta znajdziesz więcej szczegółów.
        • zubelz Re: Półtora roku bez Ogrodu Saskiego. Zaczyna się 15.02.12, 00:12
          Gość portalu: chłop napisał(a):

> Z tego co napisano w innej gazecie alejki będą pokryte kruszywem HanseGrand, od
          > powiednim dla wózków inwalidzkich i wózków dziecięcych. Na stronie producenta z
          > najdziesz więcej szczegółów.
          Kiedy COŚ TAKIEGO było w Sasie?. To jest zabytek. Łatwiej i taniej było odbudować zamek Warszawski z wielkiej płyty!!!. Czemu tego nie zrobiono?. Obecna waadza wie najlepiej, jak naprawić historię. I to jest najgorsze zakłamamywanie historii. ACTA też tego nie zniszczy. Troja została zrównana z ziemią i zaorana, aby nikt o niej nie pamiętał. I co?. To co było nigdy nie zginie, tylko po zmianie waadzy, aby to odbudować, koszty są większe. Czy o to chodzi???.
          • Gość: chłop Re: Półtora roku bez Ogrodu Saskiego. Zaczyna się IP: *.enterpol.pl 15.02.12, 00:23
            przyznam, że nie wiem co było "kiedyś". Odkąd pamiętam alejki były asfaltowe..
            • Gość: koszmarz kruszywem Re: Półtora roku bez Ogrodu Saskiego. Zaczyna się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.12, 09:33
              Po kruszywie można chodzić w adidasach. Spacer na obcasach niemożliwy całkowicie,bo zostaną pocięte. Zresztą generalnie każdy spacer w eleganckich butach kończy się ich pocięciem.

Co za genialny patent ma mieć to kruszywo? Ktoś wie dlaczego takie świetne?
            • Gość: folkatka Re: Półtora roku bez Ogrodu Saskiego. Zaczyna się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.12, 19:01
              przyznam, że nie wiem co było "kiedyś". Odkąd pamiętam alejki były asfaltowe..

Wyasfaltowano je w latach 60.
    • microb66 Oby nie był "Saski w renowacji" - wiecznej..... 14.02.12, 19:47
      Ludzie i media pilnujcie Ogrodu Saskiego. W tym mieście może się tek zdarzyć, że wytną stare drzewa, a nowych nie posadzą. Albo wytną drzewa i nasadzą iglaków, bo taka teraz nowo-moda. Znamy my takie rewolucyjne zmiany i budowy "w budowie".
    • samuel0 Półtora roku bez Ogrodu Saskiego. Zaczyna się r... 14.02.12, 19:55
      A może tak przy okazji wpuścić tam naszych archeologów, przecież już od kilkunastu lat się tego domagają. Dla nie zorientowanych to na terenach gdzie powstał Saski wcześniej przez długi okres tam znajdowało się wysypisko śmieci i odpadków gospodarczych.
    • zubelz Półtora roku bez Ogrodu Saskiego. Zaczyna się r... 14.02.12, 20:24
      Jak go otworzą, to okaże się że wszędzie buraki lub kukurydza. Drzewa będą wycięte a na ich miejsce posadzone będą (lub nie) jakieś tuje, lub inne iglaki (nie trzeba sprzątać liści). Asfaltowe alejki zastąpi tłuczeń jak do żwirowni, gdzie można przejechać, tylko samochodem ciężarowym (wózki nie wskazane) i ludzie też.Ogród to ogród .( Jest ogrodnik i on ma tylko prawo wstępu). Ptaki, wiewiórki zostaną przegonione (zostanie tylko kilka drzew) ale za to będzie zrealizowana inwestycja . Posypią się intratne zamówienia no i premie (jak na stadionie narodowym). Zatrudni się dyrektora parku w budowie, kilku zastępców, no i jeszcze kilkunastu konsultantów z Uniwersytetu Przyrodniczego. Za nim wydadzą opinię to ze starości tamte drzewa się wywrócą a tych nowo nasadzonych nie da się usunąć (będą za stare). Lublin jest obecnie jak tartak. Wycina się wszędzie i wszystko i tylko po to aby komuś surowca nie brakło. BANDA ZŁODZIEJSKA11!!!.
    • Gość: bosman no w mordę! IP: *.lublin.mm.pl 14.02.12, 20:30
      "W zabytkowym Ogrodzie w ciągu półtora roku będzie wymienione niemal wszystko, oprócz najcenniejszych okazów zieleni". I dalej: "385 sztuk pójdzie do wycinki. W ich miejsce pojawi się zaledwie 19 nowych drzew, głównie dębów i klonów" - qrva! ratuszowy umielec wymyślił zrobić z parku łąkę! Gdzieś w mieście jest zajebiste zapotrzebowanie na drewno liściaste. P-O-J-E-B-A-Ł-O kogoś! Park przeżył 100 lat z hakiem aż trafił na Żuka! Pytam po raz kolejny: kto mi powie ilu w cyrkuszu jest rdzennych mieszkańców Lublina??? Przeciez to obecne towarzystwo rozpie... Lublin do cna!!!

• zubelz Re: no w mordę! 14.02.12, 20:41
        Jestem na 99% pewny że Ogród Saski będzie wyglądał tak jak obecnie wygląda PLAC przed ratuszem, (słynna alchemia). Wycięte drzewa i pustka!!!. Gdzie te kila tysięcy krzewów które mieli zasadzić w mieście po wycince tych drzew???. U kogoś na działce???.
        • zubelz Re: no w mordę! 14.02.12, 20:45
          zubelz napisał:

> Jestem na 99% pewny że Ogród Saski będzie wyglądał tak jak obecnie wygląda P
          > LAC
          przed ratuszem, (słynna alchemia). Wycięte drzewa i pustka!!!. Gdzie te
          > kila tysięcy krzewów które mieli zasadzić w mieście po wycince tych drzew???.
          > U kogoś na działce???.

Czy "budowniczowie" Ogrodu Saskiego nadal będą korzystać z zezwolenia na wycinkę drzew wydanego przez "pana " Staniego?.
          • Gość: bosman pewnie tak n/t IP: *.lublin.mm.pl 14.02.12, 20:59
      • Gość: J-k Re: no w mordę! IP: *.lublin.hypnet.pl 14.02.12, 21:24
        Wczoraj, odwiedziłem rodziców. Mieszkają przy Sławinkowskiej. Zauważyłem, że wiele drzew przeznaczonych jest do wycinki, niektóre z nich na pewno mają 100 lat lub więcej. Boję się, że tak samo zostanie potraktowana zieleń a Ogrodzie Saskim. Im większa wartość kaloryczna, tym mniejsze szanse na przeżycie. W końcu, trudno "chabaziami" napalić w kominku - łatwiej bierwionami wiekowych dębów!
    • Gość: bosman starzy Lubliniacy... IP: *.lublin.mm.pl 14.02.12, 20:40
      czas umierać. Napływowa hołota rządzi, napływowa gawiedź się wymądrza, mają wszystko w dupie, rozpieprzają wszystko! Miasto traci swego ducha, klimat. Kurwa! - dlaczego nikt nie wycina w pizdu drzew w Saskim Ogrodzie w Warszawie!, dlaczego nikt ku... nie wycina drzew w Łazienkach!? Przecież to rówieśnicy naszego Sasa! Czy jeszcze można coś zrobić? Co na to lubelska stara inteligencja, ludzie kultury? Szlag mnie trafił, wychowałem się, i zapewne nie tylko ja, w Saskim. Co to za park bez drzew!!!??? No ku... brak słów!!! Empi - tylko mi ku... tego nie wytnij bo będę pisał do oporu!!!
      • dociek Re: starzy Lubliniacy... 14.02.12, 20:52
        W sumie dobrze...
        Dobrze, że końcówka życia zbliża się szybkimi krokami, bo nie sposób dalej będzie żyć w rodzinnym mieście, które przestaje być już moim miastem i miastem moich przodków. Gdy miejsca od lat w nim obecne, związane z osobistą historią mojego życia, moich rodziców, dziadków i pradziadków zostają bezlitośnie zamordowane, zniszczone, przekształcone w ch...wico, wytracone dla kasy przez cwaniaków i buraków. Pora odejść.
      • zubelz Re: starzy Lubliniacy... 14.02.12, 20:54
        Bosmanie. Skończą Saski, wezmą się za cmentarz na Lipowej. Ja uciekam na Majdanek.(tam jeszcze nie ma co ciąć).
        Litewski też chcą przerobić na betonową pustynię. Pisałem kiedyś że: nie po to chłop przyszedł do miasta i kupił se "lakierki" aby chodzić po trawie jak po miedzy!!! i je brudzić.
        • Gość: bosman ja mam "działkę" IP: *.lublin.mm.pl 14.02.12, 20:58
          na Lipowej obok dziadków i ojca. Jeżeli mnie tam nie pochowają to katabas opie... kwaterę za ciężką kasę. Z tymi lakierkami to święta racja. Zapomniałeś o białych skarpetkach. Cham ze wsi wyjdzie, wieś z chama nigdy.
          • patriotazlublina Re: ja mam "działkę" 14.02.12, 21:23
            Gość portalu: bosman napisał(a):

> na Lipowej obok dziadków i ojca. Jeżeli mnie tam nie pochowają to katabas opie.
            > .. kwaterę za ciężką kasę. Z tymi lakierkami to święta racja. Zapomniałeś o bia
            > łych skarpetkach. Cham ze wsi wyjdzie, wieś z chama nigdy.

Zapomniałeś o "frędzelkach do tych lakierków". Poza tym: "Poznać chama w lecie po czarnym garniturze i białej skarpecie".
            • Gość: bosman no tak :-) IP: *.lublin.mm.pl 14.02.12, 21:40
              kiedyś się mówiło: czy to w zimie czy to w lecie poznasz chama po berecie. Ale beretki przestali produkować, teraz noszą "bejsbolówki" :-)
      • qqbek Re: starzy Lubliniacy... 14.02.12, 21:05
        Mnie jedno dziwi - 300 czy 500 chłopa do prac w Saskim zatrudnią?
        Jeśli mniej, to po kiego ch..ja zamykać całość aż na półtora roku?
        Wszędzie na raz prace zaczną?
        Wszędzie zgiełk, harmider i niebezpieczeństwo?
        Zamknąć na czas wycinki na kilka dni (o ile wycinka w ogóle jest potrzebna), potem podzielić wzdłuż alejek na sektory i po kawałku remontować a nie od razu całość zamykać.
        Tak się składa, że codziennie przez Ogród do pracy chadzam... teraz będę ekologiczny... mam w du..żym poważaniu zachęty władz miasta- od poniedziałku jeżdżę samochodem. Codziennie do końca remontu!
        Alternatywy mam bowiem następujące: nadłożyć duży kawałek wzdłuż Racławickich i oszczędzić sobie przykrych widoków, albo: nadłożyć mniejszy kawałek wzdłuż Leszczyńskiego i codziennie patrzeć, jak kino Kosmos, niegdyś za grosze Max-Filmowi przekazane, rozbierają pod apartamentowiec.

To ja będę cham i od poniedziałku jeżdżę samochodem.
        • dociek W Lublinie wzrasta zanieczyszczenie powietrza 14.02.12, 21:12
          Miejskie Centrum Zarządzania Kryzysowego ostrzega przed za dużym stężeniem pyłu PM10. To może być groźne dla dzieci i osób z chorobami układu oddechowego.

Więcej... lublin.gazeta.pl/lublin/1,48724,11144157,Uwaga__W_Lublinie_wzrasta_zanieczyszczenie_powietrza.html#ixzz1mOB4R8ux

I właśnie po to ku... wycina się drzewa w Ogrodzie Saskim, żeby poziom zanieczyszczenia powietrza utrzymać na "metropolitalnym" poziomie, przynajmniej jak w stolicy. A wszak mamy jeszcze większe aspiracje !!!
          • qqbek Widzisz dociek... 15.02.12, 00:32
            ...ja mieszkam tuż przy Sławinku... gdyby jeden z drugim z Miejskiego Inspektoratu Ochrony Środowiska zechciał ruszyć dupę po godzinach pracy i przejść się przy bezwietrznej pogodzie al.Warszawską czy też Al.Sikorskiego... to też wiedziałby skąd ta zwiększona ilość cząsteczek (z resztą nie tylko Sławinek winny - to samo na Węglinie, Ponikwodzie, Kośminku, Dziesiątej). A tak niech się dalej zastanawiają.
        • dociek Re: starzy Lubliniacy... 14.02.12, 21:20
          Wypada jeszcze uwzględnić dalszą rozbudowę hal Międzynarodowych Targów Lubelskich kosztem zapuszczonego przez miasto Parku Ludowego i będziemy niemal jak druga Japonia, a konkretnie Tokio - pod względem czystości powietrza.
        • zubelz Re: starzy Lubliniacy... 14.02.12, 21:20
          Po to tylko zamkną, aby nikt o zdrowych zmysłach nie zobaczył co tam robią. Po tym czasie to i trawa urośnie i kszaczory się zazielenią, no i gawronów nie będzie. Będzie jak w bajce!. Ale jakiej???.
        • patriotazlublina Re: starzy Lubliniacy... 14.02.12, 21:36
          qqbek napisał:

> Mnie jedno dziwi - 300 czy 500 chłopa do prac w Saskim zatrudnią?
          > Jeśli mniej, to po kiego ch..ja zamykać całość aż na półtora roku?
          > Wszędzie na raz prace zaczną?
          > Wszędzie zgiełk, harmider i niebezpieczeństwo?
          > Zamknąć na czas wycinki na kilka dni (o ile wycinka w ogóle jest potrzebna), po
          > tem podzielić wzdłuż alejek na sektory i po kawałku remontować a nie od razu ca
          > łość zamykać.

Powód jest prosty: Park będzie zamknięty, aby nikt nie widział jak sie go dewastuje i nie protestował. A tak Nas wszystkich postawi się w fakcie dokonanym i "nie będzie juz czego naprawiać". Szkodniczej władzy nie wolno przeszkadzać.

Przykład: Własnie wywalili wątek folkatki z tego forum... Za duzo krytyki władzy?

forum.gazeta.pl/forum/w,62,132103985,132103985,Rozpacz_ogarnia_.html

• patriotazlublina Re: starzy Lubliniacy... 14.02.12, 21:19
        Rzeź drzew trwa w najlepsze od czasu mody na kominki. Wycięli te na Walecznych, Racławickich, Topolowej, Leśnej, Pawiej, wokół stadionu Sygnał, Nałęczowskiej, Kraśnickiej, Krańcowej, Zemborzyckiej, w Parku Ludowym podczas sezonu lęgowego ptaków lub "przesadzono" te rosnące przy obecnej Plazie na Hajdowie-wszystkie uschły. Pod lotnisko w Świdniku wycięto 180 ha lasu, bo na łące były świstaki, a ekolodzy nie wyobrazali sobie "pogodzenia" tych zwierząt z pasem startowym. Drzewa wycięto między Lubartowską, a Świętoduską-Alchemii nadal nie budują. Plac Litewski będzie pustynią, a nie oazą naturalnego cienia zbawienną w centrum podczas upalnego lata...
        Od dawna pozwolenia na wycinkę urzędnicy wydaja "zza biurka" i w każdym pozwoleniu jest napisane, że drzewo jest chore, krzywe lub ma szkodniki. A ja sie pytam, gdzie jest miasto i jego urzędnicy, gdy trzeba drzewo leczyć nawet w naturalny sposób (sikory, jeżyki). Które drzewo jest proste jak strzała? Bez zakrzywień? Gdzie jest miasto, gdy trzeba podciąć konary? Dlaczego toleruje sie układanie pryzm śniegowo-solnych przy pniach drzew? Gdzie wtedy są urzędnicy? Dlaczego podczas upałów nie podlewa się drzew, gdy obok tylko beton? Patrz Pl.Litewski, Krak. Przedm. Narutowicza, Chopina i inne. Ale kurtyny wodne podczas upałów już stawiać można?
        Nikt nie ponosi odpowiedzialności urzędowej, cywilnej, materialnej, karnej za rażące uchybienia i złe decyzje! Na Walecznych wycięto zdrowe drzewa, po plazie nie nakazano nowych nasadzeń, w Ludowym zginęły pisklęta, porozbijano wysiadywane przez ptaki jaja. "Dom" straciło ok. osiemdziesięciu gatunków ptaków-pisał o tym m.in. Dziennik wschodni.
        Wycinka drzew to złoty interes dla osób wykonujących zlecenie. Płaci sie im za wycięcie drzewa, transport i składowanie na wysypisku. Rzeczywistość wygląda tak: Drzewo jest ścinane i od razu sprzedawane, a gałązki nie jadą na wysypisko tylko do fabryki brykietów.
        Interes jest świetny. Tylko dlaczego My za to musimy płacić? Słono! Czy nie lepiej sprzedac jak inne gminy lub zarządy dróg "drzewo na pniu" i zarobić na każdym np "stówkę"?

Masz rację bosmanie: Gość portalu: bosman napisał(a):

> czas umierać. Napływowa hołota rządzi, napływowa gawiedź się wymądrza, mają wsz
        > ystko w dupie, rozpieprzają wszystko! Miasto traci swego ducha, klimat. Kurwa!
        > - dlaczego nikt nie wycina w pizdu drzew w Saskim Ogrodzie w Warszawie!, dlacze
        > go nikt ku... nie wycina drzew w Łazienkach!? Przecież to rówieśnicy naszego S
        > asa! Czy jeszcze można coś zrobić? Co na to lubelska stara inteligencja, ludzie
        > kultury? Szlag mnie trafił, wychowałem się, i zapewne nie tylko ja, w Saskim.
        > Co to za park bez drzew!!!??? No ku... brak słów!!! Empi - tylko mi ku... tego
        > nie wytnij bo będę pisał do oporu!!!
        • Gość: leszeke Sezon legowy ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.12, 13:25
          W Saskim tez zapewne wycinka bedzie szła pełną parą w sezonie lęgowym.
          To chyba jedyny przypadek w Polsce zamkniecią miejskiego parku na półtora roku - do remontu ???
          Lublin będzie sławny ...
          Proponował bym jeszcze na 2 lata zamknąć Urzad Miejski - moze było by z pożytkiem ...
          • Gość: wert Re: Sezon legowy ... IP: 195.117.255.* 15.02.12, 15:53
            Najchetniej pozbylbym sie przekletych wron, ktore w tak cudowny sposob zdobia ten park. lawki i alejki sa takie bielutkie od ich kup. cudowne, prawda?
            • Gość: bleee... Re: Sezon legowy ... IP: *.adsl.inetia.pl 15.02.12, 21:57
              ...wrony były jak ciebie nie było... ciebie nie będzie a wrony i owszem... bleee...
      • Gość: chłop Re: starzy Lubliniacy... IP: *.enterpol.pl 14.02.12, 23:34
        Gość portalu: bosman napisał(a):
        > czas umierać. Napływowa hołota rządzi, napływowa gawiedź się wymądrza, mają wsz
        > ystko w dupie, rozpieprzają wszystko! Miasto traci swego ducha, klimat. Kurwa!
        > - dlaczego nikt nie wycina w pizdu drzew w Saskim Ogrodzie w Warszawie!, dlacze
        > go nikt ku... nie wycina drzew w Łazienkach!? Przecież to rówieśnicy naszego S
        > asa! Czy jeszcze można coś zrobić? Co na to lubelska stara inteligencja, ludzie
        > kultury? Szlag mnie trafił, wychowałem się, i zapewne nie tylko ja, w Saskim.
        > Co to za park bez drzew!!!??? No ku... brak słów!!! Empi - tylko mi ku... tego
        > nie wytnij bo będę pisał do oporu!!!

Takie to czasy nastały. Każdy teraz może mieć komputer z internetem. Cytowany bohater też się w końcu dorobił. Ma. Wystał, wyczekał, zarobił, odżałował. I jest z tego dumny! Nic w tym dziwnego zresztą - ewolucja, rozwój, prawa rynku, niby prosta sprawa. Zdaje się same zalety. A jednak czytając wypociny, jak te powyżej nasuwa się pytanie: co dalej? Czy potrafi z niego korzystać...
        Oczywiście! Czy ktoś wątpił? Wszak wzrok jego sięga, gdzie inni nie widzą. A rozum tak wielki, jak wszystkich noblistów. Czego więc tutaj ma szukać inteligencja i ludzie kultury? My mamy bosmana! Bosman już wie, już wszystko przewidział. I ŻĄDA wyjaśnień.
        To nie są roszczenia. A to na brodzie, to nie jest piana...;)

ps. Powiadasz, żeś wychowany... No ba!
        • Gość: bosman nic nie poradzę na to... IP: *.lublin.mm.pl 15.02.12, 00:14
          żeś chłop i nie rozumiesz o czym piszę. Wybaczam ci :-)
          • Gość: chłop Re: nic nie poradzę na to... IP: *.enterpol.pl 15.02.12, 00:16
            rozumiem Twoje obawy. Całej reszty rzeczywiście..
        • zubelz Re: starzy Lubliniacy... 15.02.12, 01:09
          Ty faktycznie jesteś chłop z krwi i kości i chwała ci za to!!!. Po jakiego "wuja" mają rosnąć jakieś drzewa, jak można w tym miejscu posadzić buraki. Trawę można posiać (mućka się naje i mleka da )a tak!. Co z takich krzaków ma miasto?. PATOLOGIA PANIE. PATOLOGIA Żule i inny element przestępczy tam się gnieździ (no i gawrony co kurczęta porywają). Chcą zieleni, to niech idą do lasu a najlepiej do lasu sąsiada. Ale jak znajdą jakiegoś grzyba lub malinę, to w moim znaleźli i niech zapłacą. KRETYNEM JESTEŚ WAŚĆ KRETYNEM!!!
          • Gość: no. kurde. Re: starzy Lubliniacy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.12, 07:41
            Brawo zubelz! Widłami go! Abo koso! Nie bedzie tutej prawdziwnego lubelaka z miasta połuczał! No. Kurde. No. Abo go zwyzywaj zubelz! Zwyzywaj go! No. Kurde.
      • med08 Re: starzy Lubliniacy... 15.02.12, 01:25
        nikt by Ci tego nie probowal nawet wyciąć "stary lublinianinie" gdybys umial napisac merytoryczny komentarz bez przekleństw. Gdyby nie ta "napływowa hołota" to Lublin wkrótce byłby pusty, biorąc pod uwagę ile osób wyjeżdża stąd na studia i już nie wraca...
        ps nie należę do "napływowej hołoty", ale czytając komentarze, momentami wstyd mi że jestem "starą lublinianką"
        • Gość: bosman amen... IP: *.centertel.pl 15.02.12, 08:43
          a może coś na temat?
    • zubelz Lublin jak Wawa 14.02.12, 21:37
      Też ma chęć zostać metropolią. Równamy do Wawy i Moskwy. Tam też plac "główny" wybetonowany (tylko że w Moskwie choinka była naturalna) a u "nas"???. Beton i stal!!!. To jest Postęp???. Dla paru KRETYNÓW to jest postępem (nie musi chodzić po miedzy tylko po betonie). TO JEST CYWILIZACJA I 21 PIERWSZY WIEK . Banda idiotów!!!
    • microb66 Co wy chcecie od władzy ..... 14.02.12, 22:03
      .... której premier gada jakby się blekotu najadł, że podniesie albo wiek emerytalny, albo VAT o 8%, składkę emerytalną do 30% poborów, a emerytury obniży o 50%. Przecież ludzie mu zrobią takie jaja, że będzie jak Saddam w szambie się ukrywał. Nasza lokalna władza takich możliwości pieprzenia od rzeczy nie ma, więc od lat walczy z drzewami. To chyba jakaś psychoza, albo złodziejstwo. Ja się pytam, co się staje z wyciętymi drzewami? Kto je używa, do czego i ile za to zapłacił. Pytam się NIK, albo prokuratora.
    • janek.tb zostawcie nasze drzewa! 15.02.12, 00:17
      Na swojej stronie Urząd Miasta chwali się, że Lublin został Mecenasem Polskiej Ekologii, a jednocześnie wyrzyna prawie czterysta drzew z jednego z najpiękniejszych miejsc w naszym mieście... Ekolodzy za piątaka, psia mać. Panie Siemiński zostaw nasze drzewa!
      • zubelz Re: zostawcie nasze drzewa! 15.02.12, 01:52
        Co tam kilkaset drzew. Jak wycina się ponad 100 hektarów??Po to i tylko po to aby kilkudziesięciu susłom żyło się lepiej!!!. Mieszkały sobie te sympatyczne zwierzaki tyle lat przy i na lotnisku i nikomu to nie przeszkadzało (ani susłom ani ludziom). Jak zaczęli się nimi interesować EKOTERRORYŚCI to z koloni liczącej kilkanaście tysięcy sztuk, zostało raptem bodajże 80 sztuk. To jest postęp w niszczeniu. Hitler nie opracował takiej metody jak "nasi" ekokasiarze . Banda BANDYTÓW a nie ekologów. Gdzie była i jest prokuratura???. To ci "ekolodzy" zniszczyli swoimi opiniami las i tą kolonię tych zwierzaków. Ile kasy wyciągnęli za swoje "ekspertyzy". Ile kasy biorą za przeniesienie nowych susłów z Zamojszczyzny???. Kto się na to zgodził aby przenieść zwierzęta PRAWNIE CHRONIONE do nie znanego i obcego im środowiska???.PRZEKRĘT KASA PRZEKRĘT i kasa. Co na to minister ochrony środowiska???. Co na to prokurator??(nie dostał zgłoszenia o przestępstwie?) To jest bandytyzm na przyrodzie Polski i coś takiego jest obowiązkiem ścigania z urzędu .
        • Gość: bleee... Re: zostawcie nasze drzewa! IP: *.adsl.inetia.pl 15.02.12, 09:08
          forum.gazeta.pl/forum/w,62,133364979,,Protestuje_przeciwko_wycinania_SASA_.html?v=2
          ...a co do susłów, to "mądrzy" pisali, że okoliczne koty je zżarły... pewnie są teraz na etacie lotniska... te koty... bleee...
      • Gość: wert Re: zostawcie nasze drzewa! IP: 195.117.255.* 15.02.12, 15:52
        Kiedy ostatni raz byles w tym pieknym miejscu? Szedles moze chlopie kolo muszli klozetowej, tzn. koncertowej w kierunku Dlugosza? Moze nawet usiadles na lawce. ups. nie dalo sie. ptaszki zasraly? i tak ten caly park wyglada. Park jest bardzo zaniedbany i nie rozumiem tych lamentow.
        • Gość: bleee... Re: zostawcie nasze drzewa! IP: *.adsl.inetia.pl 15.02.12, 22:01
          ...gdzie widziałeś park bez ptaków??????????... problem nie w ptakach, tylko w sprzątaniu!!!!!!!!!!!... bleee...
          • Gość: wert Re: zostawcie nasze drzewa! IP: 195.117.255.* 16.02.12, 08:56
            Jasne, ciekawe kto bedzie w stanie wysprzatac spory kawal terenu, w ktorym wrony urzadzily sobie szalet. Ptaki sa jak najbardziej ok, poza tym stadem wron. Zycze Ci z calego serca, zebys dostal na czysty garnitur takiego klocka wroniego. Moze wtedy otrzezwiejesz
            • Gość: bleee... ...lubię wrony... IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.12, 14:02
              > Jasne, ciekawe kto bedzie w stanie wysprzatac spory kawal terenu, w ktorym wron
              > y urzadzily sobie szalet

...sprzątać ma właściciel - czyli miasto... ja też muszę sprzątać swoją posesję... i nawet nie dlatego, że ktoś mi każe... tylko dlatego że inaczej byłaby mała przyjemność żyć na śmietniku... a wrony jedzą to i wydalają... ty też... ławeczki trzeba myć, malować itp.... alejki zamiatać... albo zrobić kosmiczne miasto w szklanym bąblu... i nie opowiadać dziecku (swojemu), że w parku nie powinno być ptaków... zastanów się nad tym, co piszesz... bleee...
      • Gość: maxxx Re: zostawcie nasze drzewa!!! IP: 173.233.209.* 15.02.12, 16:42
        "Na swojej stronie Urząd Miasta chwali się, że Lublin został Mecenasem Polskiej Ekologii, a jednocześnie wyrzyna prawie czterysta drzew z jednego z najpiękniejszych miejsc w naszym mieście..."

To wyjatkowo ponury "dowcip"!!!
    • microb66 Teoria spiskowa 15.02.12, 09:30
      Wszystko układa się w logiczna całość. Wygolą Ogród Saski, by ptaki nie hałasowały przy nowym hotelu i apartamentowcu po kinie Kosmos. Za dwa lata oddadzą do użycia, potem powiedzą że to nie to co trzeba, albo że się nie udała ta przestrzeń publiczna, krzaki wyschły, albo pijaki w nich szczą i hałasują a narkomani ćpają. Reszta okazów zmarnieje więc zabudują to osiedlem mieszkaniowym, bo szkoda, żeby podatki nie wpływały.
      • Gość: ok Re: Teoria spiskowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.12, 09:43
        W ramach tejże teorii kontynuując - naprzeciwko głównego wejścia do Parku rosną urzędowe budynki. Wbrew rozsądkowi, bo bez odpowiednio dużej przestrzeni na parkingi dla urzędasów i dla interesantów. Będzie miejsce na parking jak Park padnie...:(
    • charliefrown po Teatrze w Budowie, Ogród w Budowie... 15.02.12, 10:18
      No właśnie, czy ogród podzieli los Teatru w Budowie, a może skończy jak łysy plac po Kawiarni Arkady? Kolejny przypadek, kiedy przedsięwzięcie nie ma uzasadnienia społecznego czy gospodarczego. Chodzi o to, zeby dać zarobić jakiemuś znajomemu architektowi przyrody (i jego ekipie), który dostanie premię niczym Prezes Narodowego Centrum Sportu. A może rzeczywiście jakieś przymiarki do sprzedania terenów pod budowę apartamentowców ewentualnie parkingu. Komu przeszkadzają stare drzewa? Przyszłym właścicielom apartamentowców w miejscu Kosmosu? W ten sposób znikną chyba jedyne płuca miasta, zwłaszcza, że z tego co słyszałem dzisiaj w programie radiowym mają w tym czasie zamknąć Ogród Botaniczny.

Dziwne, że obrońcy przyrody nagle nic nie mają do powiedzenia. Ach zapomniałem, że zielonych bardziej interesują obecnie prawa mniejszości seksualnych...

Zgadzam się w pełni z przedmówcami i myślę, ze nasi przodkowie przewróciliby się w grobach, gdyby dowiedzieli się, co z tym miastem robi napływowa hołota.
      • efad4d Re: po Teatrze w Budowie, Ogród w Budowie... 15.02.12, 12:08
        od dawna pisalem , ze rzez drzew w miescie trwa , dziwia mnie kompetencje dendrologow ktorzy takie wycinki zatwierdzaja

kosminek - fotka pstryknieta latem, na zamowienie sasiadki te 2 drzewa mialy pojsc do sciecia, jedno cudem sie ostalo. Drzewo sciete w orzeczeniu np. usychanie gornych partii korony !!!!!!!!!! Gdzie sie, pytam to usychanie ?????!?!?!?!

imageshack.us/photo/my-images/32/decyzjaurzednika.jpg/
        a co do parku , to ktos tu dobrze napisal. Ma byc zamkniety , zeby nie bylo glosow protestow.
        • Gość: wert Re: po Teatrze w Budowie, Ogród w Budowie... IP: 195.117.255.* 15.02.12, 15:45
          Wiecie co? Podziwiam Was. Szczerze. Dzieki takim tluczkom Lublin jest jaki jest. Jak ktos chce cos zrobic, to od razu znajda sie utrwalacze systemu. Od razu wiecie, ze wszysko bedzie nie tak, ze zly material na drozki, ze za malo drzew, ze wszystko bedzie zle. Dobrze jest jak jest, wiec po co to zmieniac - Wy eksperci wszelakich dziedzin wiecie wszystko najlepiej. Moze od razu stworzmy skansen

Ogrod saski zlazilem wzdluz i wszerz ze 100 razy podczas spaceru z dzieckiem. Dla mnie to jeden wielki syf i wstyd. Cudowny, zniszczony asfalt, zasrane i zniszczone lawki, przepiekne oczko wodne, zniszczony murek, ogrodzenia, plac zabaw dla dzieci, z ktorego powoli zabierano poszczegolne jego elementy. Pojezdzie sobie zobaczyc jak wyglada park w takim chocby Nowym Saczu. Tam az sie chce przebywac, a nie to co w naszym pieknym i urzoczym Saskim. Ciesze sie bardzo, ze w koncu ktos sie zabierze za to miejsce i moze sprawi, ze przestaniemy sie za nie wstydzic. No ale wam krzykaczom widac takie miejsce pasuje.

I nie nie jestem zadnym poplecznikiem prezydenta. Brzydze sie polityka, ale szlag mnie trafia jak taka inicjatywa spotyka od razu niczym nie uzasadniony opor (wasz upor opiera sie na stwierdzeniu BO TAK)
          • charliefrown Re: po Teatrze w Budowie, Ogród w Budowie... 15.02.12, 17:28
            @wert
            > Wiecie co? Podziwiam Was. Szczerze. Dzieki takim tluczkom Lublin jest jaki jest
            > . Jak ktos chce cos zrobic, to od razu znajda sie utrwalacze systemu. Od razu w
            > iecie, ze wszysko bedzie nie tak, ze zly material na drozki, ze za malo drzew,
            > ze wszystko bedzie zle. Dobrze jest jak jest, wiec po co to zmieniac - Wy ekspe
            > rci wszelakich dziedzin wiecie wszystko najlepiej. Moze od razu stworzmy skanse
            > n

Niech zgadnę, przywiało Cię do Lublina, bo rodzice kupili akurat tutaj "apartament"? ;) U Was taki zwyczaj, że na dzień dobry należy werbalnie obsikać dyskutantów? Ten pęd do nowoczesności do zawsze był papierek lakmusowy na napływową ludność (jeszcze z czasów pl.regionalne.lublin). Akurat plusem Lublina jest to, że nie musi być nowoczesny, taki jego urok. Nie mówię o skansenie, ale o tendencji zachowawczej, powinniśmy chronić to co ma jakieś wartości historyczne, sentymentalne. Wykarczowanie zieleni na placu Arkad i vis a vis Saskiego pokazuje jak głupie i naiwne jest uleganie trendom i wirtualnym wizualizacjom.
            • Gość: wert Re: po Teatrze w Budowie, Ogród w Budowie... IP: 195.117.255.* 16.02.12, 09:01
              No coz, ja Ciebie personalnie nie obrazalem. Jestem mieszkancem Lublina juz ze 20 lat i nikt mi niczego nie kupowal. To co mam zawdzieczam swojej pracy. Staram sie jednak patrzec dalej niz wszyscy szczekajacy tutaj utrwalacze systemu i w odroznieniu do was staram sie popatrzec na Lublin z optymizmem
          • Gość: bosman [...] IP: *.dynamic.mm.pl 15.02.12, 19:42
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: wert Re: po Teatrze w Budowie, Ogród w Budowie... IP: 195.117.255.* 15.02.12, 15:57
        No właśnie, czy ogród podzieli los Teatru w Budowie, a może skończy jak łysy plac po Kawiarni Arkady? Kolejny przypadek, kiedy przedsięwzięcie nie ma uzasadnienia społecznego czy gospodarczego.

Kiedy ostatni raz byles w Saskim. Podobalo Ci sie? Jaaasne, juz to widze. Od dawien dawna az sie prosi, zeby ktos w koncu uporzadkowal ten syf
        • Gość: maxxx Re: po Teatrze w Budowie, Ogród w (rozbiorce)? IP: 173.233.209.* 15.02.12, 16:36
          W Lublinie od kilku, a moze juz kilkunastu lat zieleni i drzew systematycznie ubywa.
          Coz, w koncu to miasto rzadzone przez buraczane "elyty" pozbawione
          intelektu i dobrego gustu... smutne to wielce!!!
        • efad4d Re: po Teatrze w Budowie, Ogród w Budowie... 15.02.12, 17:51
          Gość portalu: wert napisał(a):

> No właśnie, czy ogród podzieli los Teatru w Budowie, a może skończy jak łysy
          > plac po Kawiarni Arkady? Kolejny przypadek, kiedy przedsięwzięcie nie ma uzasa
          > dnienia społecznego czy gospodarczego.

>
          > Kiedy ostatni raz byles w Saskim. Podobalo Ci sie? Jaaasne, juz to widze. Od da
          > wien dawna az sie prosi, zeby ktos w koncu uporzadkowal ten syf

zalezy jak sie rozumie pojecie "syfu". Dla niektorych niesyfiastym parkiem/ogrodem moze byc tylko miejsce z rowno przycietym trawniczkiem i rownymi od linijki posadzonymi tujami ew. iglakami.

• Gość: bosman ...a po środku trawniczka... IP: *.dynamic.mm.pl 15.02.12, 19:46
            wert wywalił jaja i wpie... kaszankę z grilla zasysając, dajmy na to Żywca.
            Wercie - czy miejsca do grillowania i na ogniska tez mają powstać? Ile? - za każde wycięte drzewo jeden grill lub ogniseczko w cembrowince z otoczaków?
            • Gość: wert Re: ...a po środku trawniczka... IP: 195.117.255.* 16.02.12, 09:13
              A kto mowil o miejscach do grillowania? W tym zacietrzewieniu cos Ci sie w glowisi poprzestawialo. Jestem jak najbardziej za tym, zeby wzorem chocby takiego Paryza (gdzie w centrum miasta na trawnikach ludzie sobie graja w pilke czy urzadzaja sobie piknik) udostepnic ludziom trawniki, a nie karac ich za niszczenie zieleni. Grill w miejscu publicznym akurat dla mnie to cos co mnie delikatnie mowiac wnerwia.

Chce tylko, zeby Saski byl ladniejszy, chce sie pozbyc tego paskudnego asfaltu, tych zniszczonych lawek. Przeciez to wszystko da sie zrobic i jestem w szoku tak negatywna reakcja. Jasne, ze nie podoba mi sie sposob przeprowadzenia remontu i czas jego trwania. Nie wiem czemu nie robia tego etapowo - zamykamy czesc parku, a inna otwieramy.
          • Gość: wert Re: po Teatrze w Budowie, Ogród w Budowie... IP: 195.117.255.* 16.02.12, 09:05
            Nie ma to jak przecudny zniszczony asfalt, poniszczone lawki, albo ich brak, zasrany ladny %powierzchni parku, niesamowicie atrakcyjne oczko wodne, znikajacy plac zabaw dla dzieci, i ten klomb przy akademii medycznej. Przepiekne. Pojedz sobie zobacz jak wyglada nowoczesnie urzadzony park w takim Nowym Saczu. Niebo a ziemia. Ja bym cos takiego chcial miec w Lublinie. I skad to przekonanie graniczace z pewnoscia, ze wszystko zaoraja i posadza iglaki?
    • andrzej.filipowicz Renowacja jako wstęp do prywatyzacji 15.02.12, 23:57
      Żeby w należyty sposób uzasadnić konieczność prywatyzacji pozostałości komunalnego mienia w postaci najbardziej łakomych kąsków takich jak MPWiK, LPC i MOSiR, które do "prywatyzacji" są sposobione, to poza wizją korzyści ekonomicznych(vide przedłużenie wieku emerytalnego) - trzeba jeszcze doprowadzić do totalnej zapaści budżetu, budżetu lokalnego.

Na każdą z realizowanych inwestycji patrzeć trzeba przez pryzmat wydatków i przerobów, a nie społecznych korzyści z tego wynikających.

Na ten przykład "lotnisko w budowie" tuż przed zmianą planów polegającą na zmniejszeniu o połowę kubatury przy zwiększeniu o tyle samo kosztów, obarczone zostało kontraktem "lojalnościowym" na poziomie odprawy dla prezesa budowy "Stadionu Narodowego".
      Warunki techniczne powodują, że produkowane za płotem helikoptery będą transportowane do zagranicznych kontrahentów odpowiednim samolotem z PL Jasionka pod Rzeszowem - ale pieniądze na budowę zostaną wydane...

Nie o żadną renowację chodzi, a wstęp do prywatyzacji najlepszych możliwych kęsków w mieniu komunalnym, mieniu powstałemu kiedyś z naszych pieniędzy i pracy...

Za kilka dni napiszę jak sobie z tym wszystkim skutecznie po radzić.
      • Gość: bleee... ...i nie tylko... IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.12, 08:41
        ...obawiam się, że masz tym razem rację... i że nawet ty sobie z tym nie poradzisz... obawiam się też, że ze względu na jedynie werbalną równość wobec prawa nastąpi nie tylko proces prywatyzacji... obawiam się przyspieszonych wywłaszczeń właścicieli prywatnych (vide obwodnica).- oczywiście - jak za PRL w imię postępu... ja to nazywam grabieżą... bo wywłaszczone mienie można nieźle sprzedać - oczywiście prywatnemu właścicielowi...dzięki temu wartość tegoż mienia wzrośnie niepomiernie... czy nie o to w tym wszystkim chodzi?... bleee...
        • Gość: andrzej.filipowicz Re: ...i nie tylko... IP: 89.167.0.* 02.03.12, 23:44
          Gość portalu: bleee... napisał(a):
          > ...obawiam się, że masz tym razem rację... i że nawet ty sobie z tym nie poradz
          > isz... obawiam się też, że ze względu na jedynie werbalną równość wobec prawa n
          > astąpi nie tylko proces prywatyzacji... obawiam się przyspieszonych wywłaszczeń
          > właścicieli prywatnych (vide obwodnica).- oczywiście - jak za PRL w imię postę
          > pu... ja to nazywam grabieżą... bo wywłaszczone mienie można nieźle sprzedać -
          > oczywiście prywatnemu właścicielowi...dzięki temu wartość tegoż mienia wzrośnie
          > niepomiernie... czy nie o to w tym wszystkim chodzi?... bleee...

I nie tylko to, i nie tylko...
          Dyrektywa powodziowa znana była już od ponad 4 lat więc plany "stadionu" przy Krochmalnej są rzeczonej dyrektywy po gwałceniem. Nie inaczej rzecz się ma z rozbudową MTL na terenie innych przyszłych polderów zalewowych. Jedyną kwestią jest pytanie czy chodzi tylko o przerób czy też utopienie czegoś - może różnych pobocznych kosztów?

Ja sobie "blee..." takich celów jak zapobieżenie marnotrawstwa i kolejnej grabieży publicznych środków przez rezydentów ratusza nawet nie stawiałem, bo za dobrze pamiętam ich bezkarność z lat 90 ubiegłego wieku. Miałem natomiast głęboką nadzieję, że nastąpi przebudzenie tych, którzy mają na przepływ finansów i decyzje urbanistyczne realny wpływ.
          I mamy pierwszą jaskółkę w postaci działań NIK wobec planów budowy stadionu przy Krochmalnej. NIK podjął działania kontrolne na postawie wpisów na jednym z lokalnych internetowych forów...
          Teraz jeżeli nawet ratusz będzie parł w kierunku budowy "stadionu" przy krochmalnej, to nigdy przed Sądem Obywatelskim nie będzie mógł powiedzieć, że nie wiedział o żadnych zastrzeżeniach, braku prognozy finansowej, dyrektywie powodziowej, itp. itd.

Dzięki obywatelskiej postawie pracowników i szefa lubelskiej Delegatury NIK być może po raz pierwszy Ława Przysięgłych będzie procedowała w kierunku przestępstwa popełnionego z premedytacją i pełną świadomością czynu zamierzonego.

To jest "blee..." zwiastun prawdziwych zmian, bo nie my, a konstytucyjne organa RP podejmują działania zgodne z tym do czego zostały powołane.

Z przyczyn wielu nie mogę podawać pewnych szczegółów znanych mi obywatelskich działań ale mogę Cie zapewnić, że całe pokolenia będą wyklinały domiary, które zostaną zasądzone tym, którzy marnotrawstwa publicznych pieniędzy dopuszczali się od 1989 roku.

Może gdyby nie ACTA, to i dowodów by nie było, a tak wypłynęły przez sieć materiały takie, które wystarczą na wyroki przy jakich Bernard Madoff będzie tylko malutkim karzełkiem.
    • park-dla-ludzi Podpisujemy petycję w sprawie parku Saskiego! 02.03.12, 17:55
      Jest już petycja do Prezydenta w sprawie dostępu do naszego parku, zapraszamy do podpisywania, zaproscie rodziny do podpisania i przekażcie znajomym - mamy prawo do dialogu i rzetelnej informacji w tej sprawie:

www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=8472

Więcej informacji: www.facebook.com/DoParku
      • Gość: czytelnik Re: Podpisujemy petycję w sprawie parku Saskiego! IP: *.nplay.net.pl 02.03.12, 22:36
        Nie podpisujemy, ryjesz jeszcze i pod nami?!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka