Dodaj do ulubionych

Może redakcja GWL

16.03.12, 12:03
podchwyci temat wczorajszej dewastacji kilkunastu samochodów na Wieniawie (od Puławskiej po Junoszy)?
Temat sąsiadów bulwersuje od wczorajszej nocy, a w mediach nic, żadnego komunikatu z Policji, nikt nic nie widział, nikt nic nie słyszał... tylko po całym osiedlu szkło z rozbitych szyb się nadal wala.
Może zatrzymali sprawców, ale wyszło, że to "krewni i znajomi królika", tak więc wszystko idzie pod dywan?
Może sprawców nie zatrzymali, ale cicho siedzą, bo realistycznie (tj. marnie) swoje szanse na ich złapanie widzą?
Obserwuj wątek
    • andrzej.sawa Re: Może redakcja GWL 16.03.12, 13:03
      Gdyby takie przestępstwo zdarzyło się na tzw.prowincji - gdzieś w Zamościu,lub Chełmie to na pierwszej stronie,przez tydzień byłby to temat.Dla GWL sensacja jest tematem.
      • qqbek Bardziej już chodzi mi o to... 16.03.12, 13:14
        ...że redakcję GWL bulwersuje jedno autko, uszkodzone pod czujnym nadzorem naszej Straży Miejskiej a nie interesują jej działania Policji w sprawie dewastacji kilkunastu samochodów, sporo w końcu uciążliwszej dla znacznie większej liczby ludzi.
        • andrzej.sawa Re: Bardziej już chodzi mi o to... 16.03.12, 15:12
          No bo interesuje ich sensacja,a nie fakty społecznie ważne.
          • qqbek A jaką sensacją... 16.03.12, 20:11
            ...jest to, że komuś znów pod okiem kamery monitoringu w Lublinie samochód zdewastowano?
            Od 2003 roku, kiedy pod czujnym okiem Straży Miejskiej ktoś zrobił sobie pieczyste z osiołka i kilku innych stworzonek, tumiwisizm Straży Miejskiej jest chyba wszystkim dobrze znany i żadną sensacją nie jest.
            Uszkodzenie przez bandę pijanych gó...arzy kilkunastu samochodów niemalże w śródmieściu sporego miasta jest chyba jednak lepszym tematem, nawet dla nastawionej na sensację GWL.
            • tajnos.agentos Re: A jaką sensacją... 16.03.12, 21:34
              Straż miejska takimi rzeczami się nie zajmuje, bo zniszczenie mienia dużej wartości to nie jest drobne wykroczenie, za które można przywalić mandat pińcet, tylko przestępstwo, którego sprawców trzeba wykryć, udowodnić im czyn, skierować sprawę do sądu karnego... Nie ich działka, szalone trudności i w ogóle żaden zysk. Są znacznie łatwiejsze, bezpieczniejsze i przyjemniejsze sposoby wyrabiania statystyk.
              • qqbek To wiem... 17.03.12, 00:03
                ...pytanie było o to, cóż za sensacją jest fakt, że SM znów czegoś nie zauważyła?
                Z drugiej strony żaden z "lubelskich publikatorów" nie zauważył faktu niepokojącego spory odsetek mieszkańców sporej, śródmiejskiej dzielnicy. Nie piszę tylko o GWL - w DW i Kurwierze też nic na ten temat.
                • andrzej.sawa Re: To wiem... 17.03.12, 10:53
                  Kiedyś Wyborcza starała się wykonywać misję i być dobrze robioną gazetą.Nawet tytuł pionowo,a nie poziomo.Teraz niewiele różni się od byłego Sztandaru Ludu a czasem nawet od Faktu.
                  • qqbek Jak widać prawo Kopernika... 17.03.12, 12:03
                    ...ma zastosowanie także do prasy, a nie tylko do pieniądza.
                    Jakkolwiek nie lubię "Rzepy" to przyznać muszę, że spośród wszystkich dzienników trzyma ona, chyba jako ostatnia, jako-taki poziom.
                    Cała reszta zajęta jest zaś równaniem do najniższego wspólnego mianownika, od lat wyznaczanego przez poziom SE i Faktu.
                    • andrzej.sawa Re: Jak widać prawo Kopernika... 17.03.12, 13:11
                      W latach 80 w na szczęście minionym prl-u zasada była taka - równaj do Siwaka.
                      Był taki czlen politbiura /chyba,a może tylko kc/ kompartii.Buc jakich malo.
                      • Gość: bosman niewiele, a właściwie... IP: *.lublin.mm.pl 18.03.12, 14:22
                        niczym nie różnisz się od niego. Tyle ty, że ty przeginasz w drugą stronę.
    • tajnos.agentos Re: Może redakcja GWL 16.03.12, 16:19
      A po co? Przecież gazetka ma swoje priorytety - na przykład parkowanie pod pomnikiem Kochanowskiego, prefesór z UP, którego jeden emeryt wrobił w odmalowanie starej Toyoty, psie kupki, rowerki itd. a nie jakieś tam duperele...;)
      • zubelz Re: Może redakcja GWL 16.03.12, 17:53
        No chyba wszyscy ogłupieli!. Mamy nowego komendanta a tu takie zajście?. To tak na dobry początek wita się nowego szefa? Poprzedniego można było zgnoić i pisać co ślina na język przyniesie ale że (nowy komendant) ze starą załogą? co ma biedaczysko zrobić?. Kogo wywalić?.
    • qqbek Dziennik Wszeteczny... 17.03.12, 23:44
      ...ubiegł GWL w swoim obywatelskim wydaniu.
      (niestety linku nie dam, bo link do mm, to zdaniem GWL spam- a chramolcie się, ktoś zainteresowany i tak znajdzie, chciałem tylko ułatwić - jakim spamem jest link do konkurencji, która ubiegła was po trzech dniach od zaistnienia "tematu" i po ponad dwóch od chwili, w której was poprosiłem o rozwinięcie?)

Wychodzi na to, że wypada pogratulować sprawności pracy Policji.
      Jednocześnie możemy sobie pogdybać na temat odpowiedzialności karnej za takie wybryki.
      1,5 roku w zawiasach... to powinien za jedną szybę złośliwie wybitą dostać, a nie za 17.
      • andrzej.sawa Re: Dziennik Wszeteczny... 18.03.12, 00:12
        Jeżeli GWL ma honor,to powinna się na nas obrazić za to dopieprzanie.

Ale złośliwie wątpię.
      • empi Re: Dziennik Wszeteczny... 18.03.12, 07:25
        Nikt Ci nie broni linkować :). Zwłaszcza w dyskusji. Goły link z zachętą do odwiedzin to spam.
        pzdr.
        • tajnos.agentos Tak? 18.03.12, 08:29
          No to spróbuj tu wkleić jakiś link do tego portalu, nawet wpisując ręcznie adres strony głównej.
          post nie przechodzi, pojawia się komunikat "Wykryto spam." Tak jest od lat...:(
          • tajnos.agentos Re: Tak? 18.03.12, 08:31
            I nie ma znaczenia czy link jest goły, czy ubrany w komentarz. Dyskryminacja? Nieuczciwa walka z konkurencją?:)))
            • psotnik.kolatek Re: Tak? 18.03.12, 08:40
              Beda zmiany w budzecie Lublina

No i co? Komentarz zaden, a link wklejony dla sprawdzianu...
              • tajnos.agentos Re: Tak? 18.03.12, 08:44
                Nie chodzi o "Dziennik Wschodni", tylko o portal "moje miasto MM"...
            • psotnik.kolatek Re: Tak? 18.03.12, 08:44
              Acha, to Dziennik nie jest konkurencja, ale MMPulawy juz tak?
          • empi Re: Tak? 18.03.12, 09:01
            Masz rację, wcześniej nie próbowałem. Uwagę potrakowałem jako zarzut wobec mnie :). Swego czasu wojowałem z nimi za uporczywe, wręcz nachalne promowanie się na naszym forum.
            pzdr.
            • tajnos.agentos Re: Tak? 18.03.12, 09:07
              Bez przesady. Poza tym, wiele różnych dziwnych bytów promuje się gdzie się da, robiąc to nawet bardzo nachalnie... Taka wybiórczość nie może się podobać, to oczywiste - albo wszyscy ("babcia też"), albo nikt.:)
              • empi Re: Tak? 18.03.12, 09:22
                Tych bytów są setki, szewcy, budowlańcy, inicjatywy polityczne, 1%, oraz wszelka inna komercja która chce zaoszczędzić na reklamie sama na niej potrafiąca nieźle zarobić (mmLublin). Popatrz na niektóre fora warszawskie, jak na bieżąco nie czyszczone to już tylko tablica ogłoszeń wszelakich :). U nas podobnie, nie jest to dla Ciebie takie widoczne bo forum jest przez opiekunów skutecznie czyszczone, tym samy chronimy Cię byś mógł dokazywać tu i w dodatku nie zginął w zalewie jakiejś komerchy :)
                pzdr.
                • tajnos.agentos Re: Tak? 18.03.12, 09:47
                  Nienawidzę komerchy, polityki oraz spamu "ogólnowojskowego" ale przecież od tego są moderatory, coby się nie opieprzały, tylko regularnie sprzątały zgodnie z regułami netykiety i regulaminu oraz obowiązującego prawa. Takie blokowanie hurtowo i prewencyjnie nie jest moim zdaniem dobre, bo jak w końcu zablokujecie wszystko i wszystkich zostaniecie "na placu boju" sami, wraz z autorami komentowanych tu artykułów produkcji lokalnej. Nie opieprzajta się więc, nie idźta na łatwiznę... I "do roboty, młoty"!:P
                  • empi Re: Tak? 18.03.12, 10:14
                    > zostaniecie "na placu boju" sami
                    Nie utożsamiaj mnie z aparatem GW, nie jstoję, ani także nie staram się stać na straży interesów GW. Tak więc zwracanie się do mnie w liczbie mnogiej traktuję jako nie na miejscu. ;)
                    Hawk. (czytać możesz Hau :) )
                    pzdr.
                    • tajnos.agentos Re: Tak? 18.03.12, 10:21
                      Ja nikogo z niczym nie utożsamiam, od "spiskowej teorii dziejów" są na tym forum inne ogólnie znane "przyjemniaczki", to nie jest moja "broszka" a modów na tym forum podobno jest 3+nieokreślona liczba sporadycznie pojawiających się modów portalowych "z urzędu", więc chyba można pisać w liczbie mnogiej, co nie?:)))
                      Hołgh!
                      • empi Re: Tak? 18.03.12, 10:27
                        będzie lepiej jak następnym razem napiszesz w formie "oni" :)
                        pzdr.
                        • tajnos.agentos Re: Tak? 18.03.12, 10:32
                          My i Oni.:)))
      • tajnos.agentos Re: Dziennik Wszeteczny... 18.03.12, 08:42
        qqbek napisał:

> 1,5 roku w zawiasach... to powinien za jedną szybę złośliwie wybitą dostać, a n
        > ie za 17.
        >

Co by Cię zadowoliło - może dożywotnie roboty w kamieniołomach? Bo na karę śmierci chyba jednak nie zasłużyli...:))) Przecież napisano wyraźnie, że się przyznał i "dobrowolnie poddał karze 1,5 roku w zawieszeniu na 3 lata, karze grzywny w kwocie 700 złotych i obowiązku naprawienia szkody. Polskie prawo dopuszcza możliwość wyrażenia skruchy i traktuje to jako jednorazowy wybryk i okoliczność łagodzącą.
        • qqbek Widzisz... 18.03.12, 12:45
          ...uważam po prostu, że kara więzienia w zawieszeniu nie ma sensu.
          Albo bezwzględne pozbawienie wolności, albo coś użytecznego społecznie.
          Wysoka grzywna (a nie 700 zeta), do tego prace społeczne z zamianą na areszt w razie uchylania się... to się może szacunku do cudzego mienia nauczy.
          A "więzienie w zawieszeniu" to takie pogrożenie paluszkiem, w stylu: "no, no, be było co zrobiłeś, lecz tym razem się Tobie upiekło, idź i więcej nie grzesz". Choć w katalogu kar i środków karnych "zawiasy" są rzecz jasna wyżej niż prace społeczne, to w ich skuteczność wątpię. Dlatego wolałbym karę niższą (przynajmniej wg. katalogu kar), za to z szansami odniesienia jakiegoś efektu resocjalizacyjnego.
          • tajnos.agentos Re: Widzisz... 18.03.12, 14:18
            qqbek napisał:

> ...uważam po prostu, że kara więzienia w zawieszeniu nie ma sensu.
            > Albo bezwzględne pozbawienie wolności, albo coś użytecznego społecznie.

Przecież sąd zobowiązał go do naprawienia szkody, a jeśli popełni jakieś przewinienie w "okresie karencji", dostanie karę wyższą + odwieszenie poprzedniej - mało? Do czego według Ciebie służą kary, czy to ma być rodzaj zemsty? "Oko za oko - ząb za ząb" - czyli, na przykład tym wenezuelskim policjantom, którzy ostatnio przez pomyłkę zastrzelili córkę chilijskiego konsula trzeba pozabijać po jednym dziecku - a jeśli nie mają, to zabić jak będą mieli? To sąd orzeka czy oskarżony rokuje nadzieję na poprawę i decyduje o zastosowaniu odpowiednich do tego przypadku środków. Bywa, że się myli albo działa tendencyjnie, ale to się zdarza zawsze i wszędzie, bez względu na przyjęty system kar...

> Wysoka grzywna (a nie 700 zeta), do tego prace społeczne z zamianą na areszt w
            > razie uchylania się... to się może szacunku do cudzego mienia nauczy.

Ty może 700 zeta zawsze nosisz w kieszeni na piwko i poranną kawkę, mi natomiast do następnej wypłaty pozostało około stówki. Dla mnie więc 700 zeta to całkiem sporo, tobie natomiast za zaparkowanie w niedozwolonym miejscu powinni dowalić co najmniej 7 tysięcy a za grubsze przewinienie (na przykład jazda "po spożyciu") co najmniej 700 tysięcy. Może tak być?:P

> A "więzienie w zawieszeniu" to takie pogrożenie paluszkiem, w stylu: "no, no, b
            > e było co zrobiłeś, lecz tym razem się Tobie upiekło, idź i więcej nie grzesz".

Dokładnie tak!:)

> Choć w katalogu kar i środków karnych "zawiasy" są rzecz jasna wyżej niż prace
            > społeczne, to w ich skuteczność wątpię. Dlatego wolałbym karę niższą (przynajm
            > niej wg. katalogu kar), za to z szansami odniesienia jakiegoś efektu resocjaliz
            > acyjnego.

Dla niektórych, kara bez "zawiasów" nie jest karą, bo w więzieniu mają lepiej jak na wolności. Są też tacy, którzy przed odbyciem kary panicznie boją się więzienia a wychodzą z niego jaki grypsujący twardziele. Prawo natomiast jest jednakowe dla wszystkich jednakowo, nie generalizuj...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka