Dodaj do ulubionych

Ukraiński zespół nie zagra w Lublinie. Na razie...

05.04.12, 21:18
Zakłamywanie historii to wg ratusza za mało? Videoklip do piosenki pokazuje zmyślone wydarzenie rzekomej potyczki z Niemcami, tymczasem W RZECZYWISTOŚCI Niemcy i Ukraińcy byli de facto sojusznikami, wszyscy wiedzą o haniebnej dywizji SS Galizien i o tym jak Ukraińcy poczynali sobie podczas Powstania Warszawskiego. W scenerii i czasie przedstawianych na teledysku NIE DOSZŁO do żadnej potyczki z Niemcami, wręcz przeciwnie, doszło do rzezi polskich mieszkańców wioski przez tych gierojów z jasnym licem ze zdjęć. Rzeź ta była tylko jednym wydarzeniem z tysięcy podobnych straszliwych rzezi ludności polskiej, które w tym czasie działy się w Wołyniu, Małopolsce Wschodniej, na Lubelszczyźnie.

Niech "Tartak" przeprosi za zakłamywanie historii w tej piosence i odda hołd ofiarom ludobójstwa wołyńskiego! Dopiero wtedy będzie można o czymkolwiek rozmawiać. Dla występu wychwalaczy banderowskich morderców nie ma miejsca.

To znamienne, że tak ostrożnie wypowiada się na ten temat Gazeta Wyborcza, która z reguły skłonna jest do szukania wszędzie przejawów niedopuszczalnego faszyzmu. Jeżeli zespół wychwalający jakichś "heldów" z Einsatzgruppen śpiewałby na co dzień o miłości między dziewczyną i chłopcem o kwiatkach i pszczółkach, to "Gazeta" też nie miałaby nic przeciwko i w sumie wszystko w porządku? I jeszcze zbrodnicze bojówki UPA w cudzysłowiu... Panie Adamaszek, Pan czasem coś czyta w ogóle?

mercurius.myslpolska.pl/wp-content/uploads/2011/07/galizien.jpg
desmond.imageshack.us/Himg187/scaled.php?server=187&filename=pogrzebbendiny2.jpg&res=medium
www.youtube.com/watch?v=5e0nu-iFsEM&feature=player_embedded
Obserwuj wątek
    • wasy_kreciny Ludobójstwo 05.04.12, 21:27
      D. Klaczkiwskiego - dowódcę okręgu UPA Północ:

"Powinniśmy przeprowadzić wielką akcję likwidacji polskiego elementu. Przy odejściu wojsk niemieckich należy wykorzystać ten dogodny moment dla zlikwidowania całej ludności męskiej w wieku od 16 do 60 lat. [...] Tej walki nie możemy przegrać i za każdą cenę trzeba osłabić polskie siły. Leśne wsie oraz wioski położone obok leśnych masywów powinny zniknąć z powierzchni ziemi."
    • easy.przemo jeśli Żuk chce organizować projekty muzyczne z tym 05.04.12, 21:56
      zespołem to niech zwolni stanowisko prezydenta miasta i zatrudni się w agencji koncertowej!
      i niech tam organizuje co chce za swoje pieniądze!
    • andrzej.sawa Re: Ukraiński zespół nie zagra w Lublinie. Na raz 05.04.12, 22:21
      Masz sporo racji,ale namawiam do myślenia.Tak jak wielu Ukraińców nie mówi całej prawdy,a więc...Tak Ty nie mówisz całej prawdy....

Półprawdy,to całe kłamstwo - nie rozumiesz,to nie pisz.
      • wasy_kreciny Re: Ukraiński zespół nie zagra w Lublinie. Na raz 05.04.12, 22:39
        Jak masz coś do powiedzenia to pisz konkretnie, bo w tej chwili coś niejasno insynuujesz.
        • andrzej.sawa Re: Ukraiński zespół nie zagra w Lublinie. Na raz 06.04.12, 00:36
          Namawiam do myślenia.Nie potrafisz?No to nie pisz.My Lachy nie lubimy Ukraińców,ale musimy być uczciwi,o ile wiesz co to znaczy.
          • wasy_kreciny Jesteś śmieszny 06.04.12, 11:08
            Odpowiem w Twoim stylu: "namawiam do myślenia". I co? Wyraźnie nic nie potrafisz powiedzieć na temat merytorycznego więc poprzestajesz na tworzeniu wrażenia, że jest inaczej. Można i tak.
      • zubelz Re: Ukraiński zespół nie zagra w Lublinie. Na raz 05.04.12, 23:52
        andrzej.sawa napisał:

> Masz sporo racji,ale namawiam do myślenia.Tak jak wielu Ukraińców nie mówi całe
        > j prawdy,a więc...Tak Ty nie mówisz całej prawdy....
        >
        > Półprawdy,to całe kłamstwo - nie rozumiesz,to nie pisz.
        Sawa Sawa!. Weź się "człowieku" (celowo) pier**lnij w łeb.
        Bandyta , był jest i zawsze będzie bandytą.
        To wojsko polskie mordowało ukraińskich cywili?. To Polacy w nocy i w przebraniu napadali na sąsiadów? i ich mordowali w perfidny sposób.(ukraińskie pieszczoty)?.Polska tam była!!! Polacy tam byli! To były Polskie tereny. Pytanie?. Kiedy powstało państwo lub naród ukraiński?. Odpowiedz sobie na te pytania a wtedy pisz.
        • zubelz Re: Ukraiński zespół nie zagra w Lublinie. Na raz 06.04.12, 00:09
          Marzyło wam się państwo ukraińskie od Wisły po?. Kraków miał zostać w Polsce a reszta miała być wasza. Zacytuję mojego dziadka "Tu góreczka, tam dolina, będzie w DUPIE ukraina
          . Robiliście pogrzeby Polski. sypaliście symboliczne groby Polsce i co?.Nie wyszło wam. Po tylu latach dzieci tych bandziorów szukają swoich korzeni i wstyd im za to co robili ich ojcowie. Gdzie po wojnie się oni znaleźli?. Kanada, Australia, Peru. Nawet takich zwyrodnialców . Nie chciał nawet związek radziecki.Takich [sadystów][/b] to nawet Niemcy się bali.
    • stoklosy11 Ukraiński zespół nie zagra w Lublinie. Na razie... 05.04.12, 23:15
      A cóż to za ekspertów wziął Pan Żuk, współpracujących z UM, to chyba nie są niezależni eksperci?!!! Zaproponowani przez Ukraińców pracujących w magistracie?!!! Czuć to z daleka.... Nieładnie
      • Gość: Naukowiec Re: Ukraiński zespół nie zagra w Lublinie. Na raz IP: *.dynamic.chello.pl 06.04.12, 00:45
        Byłem służbowo na konferencji naukowej we Lwowie. Konferencja międzynarodowa, w portfelu dolary służbowe, konferencja ciekawa. Rektor po cichu pyta prorektora: no to jaką przyjemność zrobić tym Polakom: no.... myślę--cmentarz Orląt. Radość. na drugi dzień idę wulicą (oni tan mówią na ulicę) , patrze: wulica stiepana Bandery. Ja mam 68 lat , jestem prof. NIGDY już nie pojadę do Lwowa. Choć chodziłem po Lwowie z przedwojennym albumikiem foto i szedłem Aleją Sapiehy a nie wulicą swabody. ITD. Dobrze , ze mi na granicy , przy powrocie nie zabrali albumu a przetsząsali mokry ręcznik i inne części, w które zawinąłem aparat fotograficzny. i byłem jako pasazer: "nic do oclenia". Żenujące - już nigdy.
        • andrzej.sawa Re: Ukraiński zespół nie zagra w Lublinie. Na raz 06.04.12, 00:52
          A co ukraińskie pierdoły maja do jedynej prawdy?Chrzanią,ale czy są w stanie narzucić jedyną prawdę?A może prawda jest bardziej skomplikowana?
          • zubelz Re: Ukraiński zespół nie zagra w Lublinie. Na raz 06.04.12, 01:08
            andrzej.sawa napisał:

> A co ukraińskie pierdoły maja do jedynej prawdy?Chrzanią,ale czy są w stanie na
            > rzucić jedyną prawdę?A może prawda jest bardziej skomplikowana?

A ty jak zwykle pie**olisz.bzdury.
            Chyba zadałem ci proste pytanie.
            Kiedy i gdzie "powstał "naród" ukraiński. Jakie były jego korzenie.
            • andrzej.sawa Re: Ukraiński zespół nie zagra w Lublinie. Na raz 06.04.12, 09:26
              Jesteś chamowaty,trudno.U Ukraińców też tacy bywają.Jeżeli nie znasz pochodzenia narodu ukraińskiego,to trudno - nie musisz,ale wobec tego nie wypowiadaj się na ten temat.
    • slawekzlublina Ukraiński zespół nie zagra w Lublinie. Na razie... 06.04.12, 08:24
      Prezedent ma rację.
      Historia historią a Lublin potrzebuje dobrych stosunków z Ukrainą. Tak naprawdę to Wrocław powinien bronić się przed współpraca z Ukrainą gdyż właśnie tam osiedlono ludność z Kresów która miała do czynienia z UPA. Jednakże Wrocław stawia na gospodarkę organizując różnego rodzaju ukraińskie eventy . Zatem dlaczego Lublin miałby być durnym adwokatem Kresowiaków zamiast budować dobre relacje z Ukrainą. Zacznijmy wreszcie myśleć o sobie bo zawsze juz będziemy za*upiem Europy.

• Gość: marszałek Lin Piao Re: Ukraiński zespół nie zagra w Lublinie. Na raz IP: *.lublin.mm.pl 06.04.12, 10:21
        Ukraina ma jeszcze tysiąc kapel, które nie są apologetami Bandery i Szuchewycza. Nie wiem, po co prezydentowi ta determinacja wbrew trzem tysiącom podpisów. Stosunki z Ukrainą mamy dobre, o czym świadczy liczba miast partnerskich - 5! Po co ten Tartak, który może tylko wywołać kłopoty?
        • andrzej.sawa Re: Ukraiński zespół nie zagra w Lublinie. Na raz 06.04.12, 11:56
          Miasta partnerskie nic nie znaczą,lub prawie nic - to niemal tylko dekoracja.

Stosunki z Ukrainą praktycznie nie istnieją,jak na sąsiedni kraj.Istnieje praktycznie tylko przemyt i siła robocza.Nawet uczelni w Lublinie nie udało się zrobić.Pociąg Chełm-Kowel też tylko jest w planach mimo wielu nacisków.Nawet chrześcijanom nie udaje się dogadać.
      • wasy_kreciny Z kim chcesz dobrych stosunków? Z banderowcami? 06.04.12, 11:19
        Bo banderowcy wcale nie równa się Ukraina. Na wschodzie Ukrainy są znienawidzeni i traktowani jako "rezerwat jaskiniowego nacjonalizmu". W Kijowie mogą w zęby dostać. A we Lwowie łażą w mundurkach feldgrau jak widać w pierwszym poście, który zamieściłem. Czy Rosjanie by pozwolili na to, żeby coś takiego działo się za ich granicą? Jak zareagowali kiedy w Rydze i na Łotwie odradzał się kult SS?

Apeluję o niepowielanie mitów, że dla dobrych stosunków z Ukrainą musimy łasić się jak cioty do banderowców i przyjmować ich kłamstwa.

Nie wiem czy sobie zdajesz sprawę, ale dla banderowców rdzennie ukraińskimi ziemiami są Chełmszczyzna, Przemyśl i wszystkie tereny na wschód od Sanu. "Ukraińskim" miastem jest także "Krakiv". Fakt, że Polska nie zgłasza żadnych pretensji terytorialnych do Lwowa i tamtych terenów, nie oznacza, że analogiczną opinię mają banderowcy. Dla nich to ukraińskie ziemie tymczasową pod administracją polską. Może Wrocławia to nie obchodzi, ale nas powinno.

Wymiana kulturowa z Ukrainą i współpraca z Ukraińcami - jak najbardziej tak, występy apologetów morderców z UPA - nie.
        • andrzej.sawa Re: Z kim chcesz dobrych stosunków? Z banderowcam 06.04.12, 11:49
          A na wschodzie bohaterami są jednostki sowieckie,dla nas też bandyckie.

Dla wielu Ukraińców Ukraina to też zakierzoński kraj - czyli Nadsanie,Chołmszczyna,no i też południe Podlasia i Białorusi.No i co z tego?Zmiany granic nie będzie.Zresztą Ukraińcy nie mają nawet wystarczającego potencjału,żeby w pełni zasiedlić Wołyń.

Dla Polaków polskie pretensje sięgają za Stanisławów - no i co z tego wynika?
    • Gość: leonss Re: Ukraiński zespół nie zagra w Lublinie. Na raz IP: *.icpnet.pl 06.04.12, 22:49
      Zespól Ukrainski Tartak niech gra u siebie ale w Polsze NIET
      • Gość: leonss Re: Ukraiński zespół nie zagra w Lublinie. Na raz IP: *.icpnet.pl 06.04.12, 23:16
        Zgadzam się całkowicie z poglondami internautów zubelz oraz wasylkreciny ,natomiast mam duze watpliwosci pana sawy andrzeja CIEkawy sympatyk Ukrainy???/czesto podreśla ze lubelszczyzny nie ma tylko /Chełmszczyzna .Stosunki z Ukrainą należy mieć dobre ale są inne zesoły czy musi być Tartak ,który słóży do cięcia desek .Jestem starszym człowiekiem i TATO mówił co UPA Ukraincy robili z Polakami paląc żywcem w kościołach wszystkich dzieci ,kobiety starcy itd .i otym panie Żuk nie należy zapominać gdy śpiewają na cżeść Banderowca .
        • andrzej.sawa Re: Ukraiński zespół nie zagra w Lublinie. Na raz 07.04.12, 01:12
          Czy nie mógłby się zdarzyć cud i dyskusja byłaby bez wyzwisk,a tylko z konkretami?

Nie znam tego zespołu ukraińskiego i on mnie nie interesuje,natomiast zastanawiam się ilu z Was protestowało przeciwko zespołowi Aleksandrowa,symbolowi sowieckiej armii,też sojusznika hitlerowskiej armii.A ilu Polaków wymordowały wojska sowieckie /armia czerwona i nkwd/?

Już kilka razy pisałem,ale jak widać niektórzy mają kłopoty z czytaniem - Lubelszczyzna to nie jest Chełmszczyzna,może komuś nie podobać,ale to fakt.

A z Ukraińcami jest problem,po prostu są,i to po sąsiedzku.No i co z nimi zrobić?Wymordować?Pomijam kwestie moralne,ale to niewykonalne.A więc co innego zrobić?Za Bugiem są Ukraińcy i to ci najbardziej nacjonalistyczni.

Część mojej rodziny pochodzi z Warszawy,tam Niemcy zamordowali dwa razy więcej Polaków niż Ukraińcy - i czy z tego coś wynika?

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka