Gość: paveua IP: 195.187.56.* 12.03.02, 11:43 Hej! O co chodzi z tym sondażem na temat kolumny jakiegoś świętego, która rzekomo ma stanąć na placu po Farze? Czy aby na pewno jest ona tam potrzebna albo historycznie uzasadniona? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eor Re: O K(a)lumnie Św. Michała 12.03.02, 11:54 O ile sie nie myle istnieje caly plan zagospodarowania placu. Kolumna ma byc zaledwie jednym z elementow. Jest to o tyle uzasadnione, ze podobno Fara byla pod wezwaniem tegoz wlasnie Michala. Osobiscie ciesze sie, ze zabral sie ktos za ten plac, bo ma niezwykly potencjal, a narazie straszy jedynie. Acha - welcome back, Paveua:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wandad Re: O K(a)lumnie Św. Michała IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 13.03.02, 00:49 eor napisał(a): > O ile sie nie myle istnieje caly plan zagospodarowania placu. Kolumna ma byc > zaledwie jednym z elementow. Jest to o tyle uzasadnione, ze podobno Fara byla > pod wezwaniem tegoz wlasnie Michala. Osobiscie ciesze sie, ze zabral sie ktos > za ten plac, bo ma niezwykly potencjal, a narazie straszy jedynie. > > Acha - welcome back, Paveua:)) A co tam jeszcze ma niby byc? Ogrodek jordanowski zaloza czy co? Przeciez nie ja jedna pisala, ze tam ludzie byli pochowani i nie jestem pewna czy ta nieszczesna "ekshumacja" byla kompletna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paveua Re: O K(a)lumnie Św. Michała IP: 195.187.56.* 13.03.02, 10:18 Hej! Dzięki za zabranie głosu w tej sprawie... Moje pytanie wzięło się stąd, że też nie jestem pewien co do przeszłości tego miejsca, a taki bezkrytyczne stawianie kolumn i innych niepotrzebnych detali świadczyć może o braku pomysłów na uczynienie użytku z tchnienia Historii której tak pełno na naszej Starówce (nie ukrywam że chodzi te o wspomnianą niedokończona ekshumację) Najlepiej jest przecież postawic kolumne (bo w Warszawie też mają) pod którą miejscowa żuleria będzie mogła w spokoju obalić jabola, miejscowa dzieciarnia w spokoju zebrać się i zastanowić, komu by tu wp.... Już chyba sama obecność w tym miejscu tejże żulerii i patologicznej dzieciarni jest większym problemem niz brak kolmny Św. Michała (przynajmniej mi to bardziej doskwiera). pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
eor Re: O Kolumnie Św. Michała 13.03.02, 10:29 Nie slyszalem o zadnej niedokonczonej ekshumacji, wiec nie bede do tego watku sie odnosil. Faktycznie problemem Starowki sa jej mieszkancy i ich zwyczaje. Istnieje naturalnie kwestia wykorzystania kolumny, ale nie wydaje mi sie zasadne krytykowanie samego pomyslu zagospodarowania placu, tylko dlatego, ze wokol mieszkaja zule. Trzeba z nimi cos zrobic, owszem. Ale z placem rowniez, bo nie zdobi on miasta ani troche. Miastu nalezy sie lepszy wyglad, a atrakcyjnych miejsc nie ma w nim zbyt wiele. Byl konkurs, jest projekt. Zobaczymy. Nie wiem jak to ma wygladac dokladnie, ale ciesze sie, ze ktos sie zainteresowal placem. Przypomne tez, ze swojego czasu sprzeciwiano sie przeksztalceniu czesci Krak.Przedm. w deptak. I co? Caly Lublin chwali sie dzis deptakiem. Byc moze podobnie bedzie w przypadku Placu po Farze. Dajmy mu szanse. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paveua Re: O Kolumnie Św. Michała IP: 195.187.56.* 13.03.02, 10:53 Konkurs konkursem, tylko kto zasiada w jury konkursowym, tego koncepcja wygrywa. Przecież odrobinę więcej prywatnego kapitału (który jak wiadomo bardzo boi się żuli i niezbyt uczciwych urzędników miejskich) sprawiłoby zagospodarowanie nie tylko Placu po Farze. Przy czym nie chodzi mi tu o kolejne knajpy z ogródkami, tylko o poważniejsze firmy w stylu kancelarii prawniczych, usług finansowych czy chciażby apartamentów (nawet mały a porządny hotelik byłby miłą odmianą). No ale to można dopisac do mojej listy pobożnych życzeń pt. Lublin moich marzeń pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: O Kolumnie Św. Michała 13.03.02, 11:17 Gość portalu: paveua napisał(a): pt. Lublin moich marzeń > > pozdrawiam Może odbiegnę od tematu ale wrzucę link do bardzo ciekawej strony /moim zdaniem/ o Lublinie a szczególnie galeria zdjęć mi się podoba i to, że są różne informacje zebrane na jednej, tej właśnie stronie, pooglądajcie: www.geocities.com/dariusnyc/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paveua Czarna Owca ze mnie... IP: 195.187.56.* 13.03.02, 14:35 A fakt, zapomniałem się przywitać ze wszystkimi starymi forumowiczami. Witam więc bardzo serdecznie. W zasadzie to zaglądałem często na forum, ale albo nie miałem się do czego doczepić albo nie miałem siły nic pisać, bo sezon w pełni - dużo pracy. No ale powoli wszystko zmierza ku końcowi - szczęśliwemu czy też nie - jak widać - wyszedłem z cienia ;-) pozdrawiam PS Co do placu po Farze - ok Eorze - nie feruję już wyroków...ciągle mam jeszcze ból o to, że na samym środku Starówki rok temu wywleczono mnie z ogródka Acerny i dano po mordzie za to, że nie spuściliśmy pokornie wzroku na widok bandytów, przepraszam, obywateli Lublina, autochtonicznych mieszkańców Starówki. A na drugi dzień policja jeszcze chciała nam dać mandat za to, że w dzień spożywaliśmy piwo na tej samej Starówce poza ogródkiem. W dzień, bo w nocy straszno, a poza ogródkiem, bo i tak bez różnicy... Aha - oczywiście w trakcie bójki znajoma zadzowniła po wspomnianą policję ;-) Odpowiedź brzmiała - przykro nam, już po 20tej. ok, dosyć tego pozdrawiam jeszcze raz... Odpowiedz Link Zgłoś
ronja Zróbmy więc wszystko, żeby Paveua miał sie do 13.03.02, 14:55 czego przyczepić:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wandad Re: Czarna Owca ze mnie... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 14.03.02, 03:56 Gość portalu: paveua napisał(a): > A fakt, zapomniałem się przywitać ze wszystkimi starymi forumowiczami. > Witam więc bardzo serdecznie. > > W zasadzie to zaglądałem często na forum, ale albo nie miałem się do czego > doczepić albo nie miałem siły nic pisać, bo sezon w pełni - dużo pracy. > > No ale powoli wszystko zmierza ku końcowi - szczęśliwemu czy też nie - jak > widać - wyszedłem z cienia ;-) > > pozdrawiam > > PS Co do placu po Farze - ok Eorze - nie feruję już wyroków...ciągle mam > jeszcze ból o to, że na samym środku Starówki rok temu wywleczono mnie z > ogródka Acerny i dano po mordzie za to, że nie spuściliśmy pokornie wzroku na > widok bandytów, przepraszam, obywateli Lublina, autochtonicznych mieszkańców > Starówki. > A na drugi dzień policja jeszcze chciała nam dać mandat za to, że w dzień > spożywaliśmy piwo na tej samej Starówce poza ogródkiem. W dzień, bo w nocy > straszno, a poza ogródkiem, bo i tak bez różnicy... > Aha - oczywiście w trakcie bójki znajoma zadzowniła po wspomnianą policję ;-) > Odpowiedź brzmiała - przykro nam, już po 20tej. > > ok, dosyć tego > > pozdrawiam jeszcze raz... Urodzilam sie na Grodzkiej, wychowalam na Lubartowskiej, niekogo nie bilam, nie kradlam itp.Prosze nie generalizowac. Placyk po farze jest rzeczywiscie zaniedbany i taki pozostanie dopoki Stare Miasto nie zamieni sie w ekskluzywna dzielnice. Zeby sie to stalo potrzeba duuuuuzo pieniedzy. A kolumna na pewno zaraz po odslonieciu pokryje sie tonami sprayu. I teraz dylemat: ugiac sie przed "autochtonami" i nic nie robic, bo i tak zniszcza czy jednak pomalutku porzadkowac ten kawalek miasta? Chyba porzadkowac i to zreszta jest robione. Po kilku latach da sie zauwazyc sporo pozytywnych zmian na Starowce, ale jednoczesnie w innych rejonach miasta zmiany na lepsze postepuja znacznie szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
eor Re: O Kolumnie Św. Michała 13.03.02, 11:26 Ale jedno nie wyklucza drugiego, Paveua. Dobrze zagospodarowany plac ma szanse stac sie atrakcyjnym miejscem wokol ktorego beda chcialy inwestowac firmy, kancelarie itd. Upiekszenie placu powinno byc jedynie malym kroczkiem w celu doprowadzenia Starowki do stanu na jaki zasluguje. Chwala wladzom miejskim za to, ze chce im sie myslec o Starym Miescie. Ja jestem ostrozny w wydawaniu wyrokow na komisje konkursowa, ktorej skladu, ani szczegolow dotyczacych ich pracy nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś