Dodaj do ulubionych

Co by powiedział Jagiełło? Jego kościół odnowio...

12.10.12, 17:40
obstawiam ze w orginale budynek Kościoła był nietynkowany i w całości kryty blachą miedzianą.
A za miedziane obróbki na przyporach daje obciąc palec , tu dachówka sie nie sprawdza gdyz ten detal wymaga odwróconego kapinosa do odprowadzenia wody na bok ( tak jak w końcu zrobiono na przyporach budynku biblioteki / no co prawda nie do konca dobrze ale przypory nie są aż tak zalewane jak poprzednio/).Woda ściekająca z przypory górnej na dolną rozbryzgując sie na dachówce juz w przyszłym roku da zawijgocenia i ciemne plamy - budowniczowie kościołów nie popełniali takich błędów ;-). Szkoda że nie pozostawiono ,,okienka " w tynku eksponującego orginalną cegłe a wystarczyłoby 50/50cm.Poza tymi drobiazgami Kośćół prezentuje całkiem ładnie jak na swoje malże 700 lat.
Obserwuj wątek
    • Gość: bleee... ...lepiej nie pytajmy... IP: *.adsl.inetia.pl 12.10.12, 21:54
      ...cóż, wygląda na wyremontowany... ale z jakiegoś powodu latarnia się odwróciła... może ze wstydu, że zastosowano młot pneumatyczny docierając do wątku ceglanego... a potem ten wątek skrzętnie otynkowano... i cóż pan tam (...pod tynkiem...) ujrzał, panie konserwatorze K.?... że przykrył pan to tynkiem?... i jaki to tym razem tynk?... a kiedy powtórka z rozrywki?... przepraszam z remontu elewacji... bleee...

ps.: może i lepiej, że Inwestor (Jagiełło...) nie może się wypowiedzieć... :)... bleee...
    • Gość: J-k Odwrócony kapinos? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.12, 08:52
      Nie słyszałem. O odwróconej simie tak. Gotyckie ceglane przypory, zazwyczaj wieńczono warstwą wozówkowo ułożonej cegły, wysuniętej przed lica skarpy lub dachówką. Stosowano też blachę ołowianą. Jak było w przypadku naszego kościoła nie wiem.
      • Gość: elbertson mam na mysli obrobke blacharska wywinietą na swym IP: *.ennet.pl 13.10.12, 11:00
        do góry a nie do dołu tworzy to rynienke wysyłającą wode na boki , nie pozwalając na zalewanie przypory , spójrz na obróbki przypór biblioteki na Placu Wolnosci
        • Gość: J-k Re: mam na mysli obrobke blacharska wywinietą na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.12, 15:31
          Blacharze nazywają to rąbkiem stojącym (może być pojedynczy lub podwójny). Niektórzy taki rąbek skrajny nazywają "wiatrówką" - co jest zapewne zdrobnieniem od wiatrownicy.
          Niektóre dachówki maja kapinosy, które skutecznie zapobiegają podciekaniu wodą opadową. W krajach śródziemnomorskich popularne są nawet gzymsy wykonane z dachówek (nazywanym gzymsem genueńskim), zresztą bardzo ładne. Podobne gzymsy znane są też w architekturze dalekiego wschodu.
          encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQCWVVKB2M919-oUhz3OuMZ3F4zKkWSOr875-h-qDyagZjKH43e0g
          • Gość: elbertson bardzo ładne ale gdy mamy przypore ukosna IP: *.ennet.pl 13.10.12, 18:42
            wychodzaca poza obrys obróbki na górze przypory to woda poprosu na nia skapuje , rębek jak piszesz wyprowadza ją na boki a z tego co mi sie wydaje zadna dachówka nie ma takiej opcji i z kazdej nawet posiadajacej kapinos woda spada prosto na dół / w najlepszym przypadku / , no chyba ze przypora ma sciane pionowa a dachówka bedzie wystawała poza jej obrys , Kosciół Karmelitów Bosych na Świetoduskiej to klasyczny przykład wymiany pokrycia blaszanago na dachówke z wyzej opisanymi konsekwencjami .Prawde mówiac mimo budowlanego wykształcenia zajmuje sie czym innym ale kwestje zaciekania , podciekania wody , na balkonach i tarasach to moje hobby ;-) patrzac na stan tych detali w naszym kraju wciaz mysle o załozeniu specjalistycznej firmy /mam troche doswiadczenia z US / pozdrawiam
            • Gość: elbertson rąbek - sorry ,no i ten brak osłony przed woda IP: *.ennet.pl 13.10.12, 19:14
              razbryzgowa - ale w sumie to drobne pierdołki . Dla mnie prawdziwym ideałem sztuki blacharskiej jest kosciół w Wąwolnicy , ktos w ta renowacje włozył kawał serca.
            • Gość: J-k klasyka IP: *.lublin.hypnet.pl 14.10.12, 11:50
              t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTB6tpVgENIdCvkDBiRSAR081a95DY8hEXunI_66FkmSo4-pYr1Ag

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka