Dodaj do ulubionych

Europejskiej klasy zabytek. Jak ocalić lubelski...

01.11.12, 21:59
mysle ze doskonałym pomysłem byloby zainteresowanie diaspory żydowskiej partycypowaniem w kosztach utrzymania spuscizny kulturowej w naszym kraju , miło ze przyjezdzaja , odwiedzaja ale moze wzieliby pod uwage ze obciażanie naszego niezbyt bogatego spoleczeństwa dodatkowymi kosztami nie bedzie obecnie zbyt mile odbieranie a w momencie gdy juz sie w miare wzbogacimy dla tych zabytków moze byc zbyt pózno.Za 50 czy 100 lat moze być nam niezmiernie przykro ze tak niewiele pozostało.
Obserwuj wątek
    • posc Europejskiej klasy zabytek. Jak ocalić lubelski... 01.11.12, 22:38
      Europa jest duzym kontynentem a diaspora zydowska dosc liczna w niej ,wiec wszystko zalezy od tego w jaki sposob do ratowania i zbierania funduszy na ten cel zabierze sie powolana fundacja. najprotszym i najlatwiejszym oraz najtanszym jest odwolywanie sie do wielkulturowosci i przez to zrzucenie kosztow remontu na barki mieszkancow lublina. jesli w kulturze i tradycji narodu nie ma troski o miejsca pochowku ,to jak mozna oczekiwac tego od lublinian ,ze zrobia zrzute i wyremontuja cmentarz , kiedy wiele zabytkow klasy switowej i europejskiej czeka na restauracje i renowacje na cmentarzu przy ulicy lipowej - wystarczy sie przejsc i zobaczyc .
      Moze sami zainteresowani remontem pokazaliby w jaki sposob ich spolecznosc jest zywotnie zainteresowana odrestaurowaniem tego miejsca , a nie zabierali sie do remontu dopisujac go do rachunku mieszkancow lublina - to chyba troche malo elegancko, prawda?
    • pan_bombardier Europejskiej klasy zabytek. Jak ocalić lubelski... 02.11.12, 00:02
      Skoro jesteśmy w temacie zmarłych ... Byłem niedawno na premierze filmu o zmarłym w sierpniu Marcinie Różyckim . Film ładny , ale merytorycznie raczej słaby . Bez wyraźnej myśli przewodniej . Za to Z kilkoma mocnymi , zaskakującymi wypowiedziami znajomych artysty . Ryzykownymi . Od razu słychac i widać , że coś jest nie tak . I oto prosze bardzo : wykorzystany z z taka wypowiedzią w dokumencie Andrzej Molik pisze na swoim blogu : " Pani Grażyno ! To ja Pani współczuję , że z moich wielominutowych refleksji i wspomnień o Marcinie , wypreparowała Pani filmowo fragment brzmiący zgoła plotkarsko , o kobietach jego życia . ( ... ) Pani Grażyno , skrzywdziła mnie Pani . Pytań tu rodzi się wiele . O granice twórczej przyzwoitości . Samozadowolenia ... "
      Ktoś mógły podsumować : i co się dziwić , tak w Lublinie robia filmy . Ale nie ! Nie wszyscy ! Zaś ta autorka to podstać bardzo bardzo specyficzna - ale to właśnie ten Molik powinien wiedzieć kiedy godził sie na współpracę . Ona lubuje się w zmarłych i Żydach . O Życdach robi filmy co najmniej przychylne . A robi to w kraju , w którym wiele reprezentantów tej nacji uczestniczyło w komunistycznym terrorze przeciwko Polakom . Niedawno dostała pieniądze z funduszu filmowego (jego szef to także miłośnik Żydów) na dokument o Widzącym z Lublina . Z pewnością zaprezentuje tego pajaca , próżniaka i pijaka w pozytywnym świetle . Ciejkawe jest tez to , że ona (nazwisko : Stankiewicz) jest sekretarzem redakcji w miesięczniku Lajf , który nie płaci dziennikarzom . Czy i ona pracuje U Koziary za darmo ?
      • Gość: faja Re: Europejskiej klasy zabytek. Jak ocalić lubels IP: *.pools.arcor-ip.net 02.11.12, 09:27
        Co na to zainteresowani u zrodla? Nie chodzi o braci zza boga po stalinowskiej obrobce moralnej, chodzi o nastepcow tych, co wiedza co to jest prawdziwa tradycja.
      • Gość: bosman he he he, pan bumbardowiec klonuje :-) IP: *.centertel.pl 02.11.12, 11:05
        nie stać waści na więcej inwencji w opluwaniu jak tylko Ctrl+c i Ctrl+v ?
    • Gość: LuriTuri Re: Europejskiej klasy zabytek. Jak ocalić lubels IP: *.dynamic.chello.pl 02.11.12, 09:29
      Żartujesz, prawda? Żydom, którzy cudem przeżyli Holokaust, a potem cudem nie zostali zamordowani przez sąsiadów, którzy przywłaszczyli sobie ich mienie proponujesz partycypowanie w kosztach utrzymania tego, co im odebrano w kraju, z którego ich wypędzono (ostatecznie w 1968 r.)?
      • Gość: gosc Re: Żartujesz, prawda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.12, 10:21
        pomijajac klamstwa ktore wypisyjesz odniose sie tylko do cmentarza, otoz po 30 latach (jesli nie wniesiono oplaty) cmentarz moze byc zrownany z ziemia i postawione w tym miejscu wesole miasteczko. Niemcom, (mimo zawilosci historii sa mam bliscy kultura) zrownano cmentarze z ziemia i pobudowano osiedla mieszkaniowe.
        Aha tylko nie gadaj bzdur o zabytkach...
      • Gość: elbertson ten cud -nazywał sie Polak nadstawiajacy głowe IP: *.ennet.pl 02.11.12, 10:58
        swoja , swojej rodziny , sąsiadów a nierzadko i całej wioski. Niestety żydzi nie przechowywali innych żydów , pragne przypomniec ze po 44r Polska utraciła suwerennosc na lata , może najpierw mamy zapłacić za Niemców a pózniej za Rosjan ? Ogarnij sie choc troche please , dzieki takim roszczeniowcom budza sie duchy antysemityzmu na świecie. Co do cmentarza zawsze mozna znalezć rabina ktory powie ze oddane ziemi ma w niej pozostac na wieki nietkniete co usprawiedliwi ogrodzenie go parkanem i oddanie działaniu czasu. Uszanuj że ktoś chce sie ta nekropolią zająć.
    • elbertson Jestem bardzo daleki od antysemityzmu , 02.11.12, 09:44
      i nie o takich dyskusjach myslałem. Sa w Polsce i na swiecie srodowiska żydowskie z którymi nalezałoby o tym rozmawiać w prosty sposób , jak ksiegowy z ksiegowym , przedstawic koszt i zapytac jaka czesc z tego chcecie pokryć ? Nie pokrywacie ? OK ale nie macie juz w tej kwestji zadnego prawa głosu , najpierw trzeba dać szanse.
    • aeromonas Europejskiej klasy zabytek. Jak ocalić lubelski... 02.11.12, 11:41
      Wydawało mi się, że Polskę zamieszkują w większości chrześcijanie - ludzie, którzy uznają "wieczny odpoczynek" - normę kulturową, która nakazuje szacunek dla cmentarzy i pochowanych na nich ludzkich szczątków. Tymczasem widzę obraz barbarzyństwa. To smutne. Zwyczaj niszczenia cmentarzy zapoczątkowali hitlerowcy, kontynuowali go komuniści i widać - utrwalił się. W Lubaczowie obok cmentarza miejskiego jest zaniedbany cmentarz żydowski, który użytkowany jest jako... toaleta. Brak szacunku dla grobów "obcych" i dbanie tylko o "swoje" to przejaw prymitywnej mentalności plemiennej. To jest Polska właśnie.
      • Gość: merkant Re: Europejskiej klasy zabytek. Jak ocalić lubels IP: *.play-internet.pl 02.11.12, 11:50
        ...demontuje się i przenosi się całe domy czy pałace za ocean, ja bym ten kirkut ekshumował (kirkut od łacińskiego circus błoto) sprzedał, niech sobie przeniosą na pustynię Negew czy jakoś tak, będą mieli bliżej z obrządkami.
      • Gość: J-k Re: Europejskiej klasy zabytek. Jak ocalić lubels IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.12, 17:02
        Masz rację, niestety. Zresztą niszczymy i własne cmentarze. Co się dzieje z zielenią cmentarną (cmentarze zakładano często jako założenia cmentarno - parkowe) , ze starymi nagrobkami? A i nowe groby pokrywa gruba warstwa tandetnego plastiku i odpustowych lampek, które później zalegają tygodniami i miesiącami, aż do kolejnych świąt. A krzaki i żywopłoty służą jako schowek na plastikowe butelki z wodą.
        • Gość: bosman ...i mnożą się cmentarne... IP: *.centertel.pl 02.11.12, 17:10
          rezydencje nowobogackich. Tam, gdzie jeszcze rok temu ktoś leżał "od zawsze", dzisiaj rozpiera się marmurowa czy granitowa "rezydencja" zajmująca trzy pola pokładne ale....pusta. A podobno cmentarz na Lipowej jest cmentarzem zamkniętym? "Pecunia non olet" - nieprawdaż czarna mafio?
      • andrzej.sawa Re: Europejskiej klasy zabytek. Jak ocalić lubels 10.11.12, 09:32
        aeromonas napisała:

> Wydawało mi się, że Polskę zamieszkują w większości chrześcijanie - ludzie, któ
        > rzy uznają "wieczny odpoczynek" - normę kulturową, która nakazuje szacunek dla
        > cmentarzy i pochowanych na nich ludzkich szczątków. Tymczasem widzę obraz barba
        > rzyństwa. To smutne. Zwyczaj niszczenia cmentarzy zapoczątkowali hitlerowcy, ko
        > ntynuowali go komuniści i widać - utrwalił się. W Lubaczowie obok cmentarza mie
        > jskiego jest zaniedbany cmentarz żydowski, który użytkowany jest jako... toalet
        > a. Brak szacunku dla grobów "obcych" i dbanie tylko o "swoje" to przejaw prymit
        > ywnej mentalności plemiennej. To jest Polska właśnie.

A tzw.wielka rewolucja francuska? - niszczenie grobowców królewskich,a nawet utrącono głowy posągom świętych,bo myśleli,że to posagi królów.Tradycja niszczenia cmentarzy ma /też?/ nurt "postępowy",bo potem socjaliści hitler i stalin - np. asfaltówka przez cmentarz Orląt Lwowskich.
    • Gość: widzący z Lublina niech płacą ci co dwa razy wzięli pieniądze za... IP: *.nplay.net.pl 02.11.12, 14:14
      Jeszywas Chachmej Lublin
    • Gość: bosman zabytek zabytkiem, ale Żydzi sami... IP: *.centertel.pl 02.11.12, 14:23
      powinni zadbać o swoje dziedzictwo kulturowe o które z taką zajadłością potrafią pyszczyć. O byle skrawek ziemi co do którego zachodzi domniemanie, że coś wspólnego z nimi miał, rozlega się wrzask z New Yorku czy Tel Awiwu. Ale gdy trzeba wyskoczyć z kasiorki - jakoś cichutko. Żydowscy gó...arze zachowują się u nas jak udzielni władcy. Dość tego. Bezczelność też ma swoje granice.
      Fakt faktem, że jest bardziej bezczelna i pozbawiona skrupułów nacja na której się wzorują, ale to temat na inne opowiadanie.
    • elbertson prowadzenie jakichkolwiek prac na Kirkucie jest 02.11.12, 18:22
      niewyobrażalne bez konsultacji ze srodowiskiem żydowskim , z rabinem , ludzmi orientujacymi sie w zawiłosciach zasad tam obowiazujacych a rózniacych sie od chrzescijanskich dosc znacznie.
      Dla zainteresowanych polecam -cmentarium.sowa.website.pl/Cmentarze/CmZydowskie1.html
    • kainel.kemezrp Przykro czytać brednie tego szmalcownika 03.11.12, 13:01
      naprawdę przykro
      napisać tekst o lubelskim starym kirkucie i zamiast wspomnieć o człowieku który własną osobistą pracą ten cmentarz ratował pisać o piknikach okolicznej ludności może tylko i wyłącznie menda
      MENDA i prawdziwy sku...syn
      ...
      jak widzę nikt nie zadał sobie trudu by napisać o Józefie Honigu
      szkoda doprawdy
      cóż ja to zrobię
      Honiga znałem osobiście i darzyłem szczerym szacunkiem i sympatią
      bo to był przesympatyczny facet
      "Pan Józef urodził się w 1917 roku w podlubelskich Piaskach. Był wieloletnim opiekunem starego cmentarza żydowskiego w Lublinie, polskim Żydem ocalonym z Holocaustu, nazywanym Ostatnim Żydem z Lublina, więźniem hitlerowskich obozów na Majdanku, w Bełżcu i Trawnikach. W latach 1942-1944 po ucieczce z obozów koncentracyjnych ukrywał się w Kocmyrzowie i Lublinie. Na jego wniosek w 2007 roku instytut Yad Vashem w Jerozolimie przyznał tytuł Sprawiedliwych wśród Narodów Świata dwóm polskim rodzinom, które pomagały mu wówczas przeżyć: Mariannie i Janowi Cioczek oraz Walerii i Antoniemu Szyszkowskim. Po II wojnie światowej był represjonowany przez władzę ludową i więziony m.in. w Warszawie i Strzelcach Opolskich. W 1968 roku mimo nakazu nie opuścił Polski i aż do śmierci mieszkał w Lublinie, gdzie opiekował się pozostałościami po przedwojennej społeczności żydowskiej miasta. Zmarł w czerwcu 2003 roku, w wieku 86 lat. Pochowany został na nowym cmentarzu żydowskim przy ulicy Walecznych w Lublinie. "
      tak pisze o nim Voldemort link
      ...
      cóż Honig nie był jednym z faktorów Przedsiebiorstwa Holokaust
      nie był też komunistą ani ubekiem
      łatwo go wiec zapomnieć
      szczególnie łatwo gdy jest się rasowym sku...synem jak autor tekstu który tu komentuję
      ...
      Honig był człowiekiem istotnym ale niewygodnym dla szmalcowników takich jak Paweł Sygowski
      nie wolno pozwolić by mendy w stylu Sygnowskiego grzebały w swoich podłych tekstach pamięć o prawdziwym bohaterze Józefie Honigu
      pzdr.
      • Gość: faja Re: Przykro czytać brednie tego szmalcownika IP: *.pools.arcor-ip.net 03.11.12, 13:40
        www.tygielkultury.eu/7_9_2000/aktual/2ram.htm
        fajny tekst - wielu ma podobne refleksje
        • kainel.kemezrp ehmm wybacz 03.11.12, 14:27
          doszedłem do zdania " W 1957 roku musieliśmy opuścić Polskę i wyjechać do Izraela, bo moja matka tak była zastraszona kampanią antysemicką rządu" i przestaje czytać
          w 1957 nie było antysemickiej nagonki rządu komunistycznego żadnej
          było natomiast co innego
          rok wcześniej:
          zmarł w Moskwie Bolek Bierut
          był Poznański czerwiec - ostatnia ze stalinowskich stricte akcji
          w ZSRR zaś w lutym Chruszczow odczytał swój słynny referat
          ...
          w 1957 z polski nie uciekali Żydzi gonieni jakimś antysemityzmem ale komunistyczni zbrodniarze którzy zwyczajnie obawiali się tego co stanie się gdy stracili ochronę
          nie wszyscy bo np. Stefan Michnik uciekł dopiero w 1969
          ale ci którzy mieli powód bać się najbardziej...
          ...
          Co ciekawe akurat Honig którego wspominam był człowiekiem który się do prostackich kłamstw nie uciekał - dlatego właśnie był tak niewygodny dla działaczy przedsiębiorstwa holokaust
          z Honigiem o takich rzeczach rozmawiało się zupełnie normalnie
          podobnie jak o tym co działo sie u nas po 1989
          nie zaśmiecaj więc wspomnienia o nim bzdurami jakimiś
          bo to wstyd
          pzdr.
          • Gość: faja Re: ehmm wybacz IP: *.pools.arcor-ip.net 03.11.12, 18:03
            trudno przebic sie przez fanatyzm i interpretacje uniwersalne
            • kainel.kemezrp powiedzmy że mniejsza 03.11.12, 18:59
              bo takich durnot jest w tym co się pisze na ten temat mnóstwo
              polski "antysemityzm" jest w końcu programem politycznym pewnej grupy "Żydów"
              jest też ideologia syjonizmu która wykłada się w izraelskich szkołach
              niestety...
              ...
              ja jednak nie zapominam o tym jak było i byle szmalcownikowi nie pozwolę by bredził
              i glac mi pomada czy dany dupek się podpina pod żydostwo czy inny voldemortyzm
              ...
              tu ciągle żyją i będą żyć ludzie którzy o historii nie zapomną
              i będą w stanie sprostować brednie o nagonce antysemickiej w 1957
              i przypomnieć o Józefie Honigu
              i to jest nadal nasza Polska
              i tanio jej nie oddamy
              żadnym kretynom
              pzdr.
              • andrzej.sawa Re: powiedzmy że mniejsza 05.11.12, 18:31
                kainel.kemezrp napisał:

> bo takich durnot jest w tym co się pisze na ten temat mnóstwo
                > polski "antysemityzm" jest w końcu programem politycznym pewnej grupy "Żydów"
                > jest też ideologia syjonizmu która wykłada się w izraelskich szkołach
                > niestety...
                > ...
                > ja jednak nie zapominam o tym jak było i byle szmalcownikowi nie pozwolę by bre
                > dził
                > i glac mi pomada czy dany dupek się podpina pod żydostwo czy inny voldemortyzm
                > ...
                > tu ciągle żyją i będą żyć ludzie którzy o historii nie zapomną
                > i będą w stanie sprostować brednie o nagonce antysemickiej w 1957
                > i przypomnieć o Józefie Honigu
                > i to jest nadal nasza Polska
                > i tanio jej nie oddamy
                > żadnym kretynom
                > pzdr.
                >

Masz sporo racji.Kiedyś rozmawiałem z Szewachem Weissem,który potwierdził schematyzm działania władz izraelskich.
            • kainel.kemezrp pewnie że trzeba sobie przyszłość budować 03.11.12, 19:00
              ale bez kłamstw i sku...syństwa zwykłego
              trzeba się prawdzie jednak umieć ukłonić
              pzdr.
              • Gość: Pfujsemíta Re: pewnie że trzeba sobie przyszłość budować IP: *.opera-mini.net 05.11.12, 18:12
                Za stan kirkutu my nie mamy się co wstydzić-to raczej wstyd dla środowisk żydowskich.Czy np.cmemtarz Orląt we Lwowie odnowili lwowianie?nie, Polacy.Te nowojorskie organizacje żydowskie które tak protestują przeciw spopielarni,krzyżom w Ośwíęcimiu,które tak chętnie brały w latach 60tych odszkodowania od PRLu i potem występowały o zwrot mienia za które zostały splacone(vide Jeszywas Chachmej Lublin)naprawdę mogły zadbać o kirkut...ale im to wisi...kirkut leźy na wzniesieniu i nie da się tam zrobić drugiej Plazy.No to niech głupi Polaczkowie płacą za renowację kirkutu...
                • kainel.kemezrp Stan Kirkutu 06.11.12, 08:48
                  podstawową rzeczą jest mówić prawdę co do tego stanu
                  i tego z czego on wynika
                  np. nie jest prawdą głoszona kiedyś w GwL przez Rytkę-Zandberga teza że po cmentarzu nie poniewierają się ludzkie kości - jest dokładnie odwrotnie o czym nie raz pisałem i co pokazywałem na zdjęciach
                  Okop który przekopany jest dookoła wzgórza wprost przez groby i którego ślady widoczne są do dziś pochodzi z I (słownie pierwszej) wojny światowej jeszcze...
                  leje po bombach czy ostrzale artyleryjskim widoczne jeszcze bardziej niż wspomniany okop zaś pochodzą z II wojny światowej
                  cmentarz nie jest wyłącznie żydowski ponieważ pochowano na nim również pomordowanych więźniów lubelskiego zamku (ofiary zbrodni hitlerowskich) a byli to nie tylko żydzi
                  TNN nie chciał nigdy dbać o kirkut ale miał plany by zbudować tam knajpę
                  długoletni opiekun cmentarza Józef Honig bronił go przed miedzy innymi TNN i zachłannym Voldemortem
                  zachowanie istniejących macew zawdzięczamy również właśnie Józefowi Honigowi
                  etc etc...
                  historia kirkutu jest znana
                  dobrze znają ja mieszkańcy Kaliny - długoletni sąsiedzi Józefa Honiga, którym zresztą i dziś stan nekropolii nie jest obojętny
                  ...
                  podsumowując trzeba powiedzieć że stary kirkut na grodzisku to nie jest sprawa wyłącznie polska czy wyłącznie żydowska
                  na pewno zas nie jest to sprawa izraelska czy amerykańska
                  to jest dziedzictwo lubelskie
                  i zasługuje na ochronę
                  również przed opowiadaniem o nim totalnych bzdur
                  pzdr.
                  • andrzej.sawa Re: Stan Kirkutu 06.11.12, 08:58
                    Niestety wielu w dziedzictwie widzi tylko to co "nasze".I to spojrzenie charakterystyczne i dla gojów i Żydów,no i dla grup narodowych.
          • Gość: elbertson Honig powinien miec swój mały pomniczek przy IP: *.ennet.pl 07.11.12, 21:25
            cmentarzu i od nas i od żydów
            • andrzej.sawa Re: Honig powinien miec swój mały pomniczek przy 07.11.12, 21:30
              Gość portalu: elbertson napisał(a):

> cmentarzu i od nas i od żydów

A może popatrzmy inaczej - ci co leżą na cmentarzach są tacy sami,mimo,że za życia byli różnymi - narodowo,państwowo,religijnie....A więc może powinniśmy dbać o wszystkie?
            • kainel.kemezrp Ja jestem bardzo za tym 08.11.12, 09:08
              myślę że fajnym pomysłem byłaby ławeczka z Honigiem.
              taka jaką ma Rabbe
              ale jakoś wiary w to że takiego czegoś doczekam nie mam
              prędzej postawia pomnik Michnikowi w damskim płaszczu (takim jak miał Bierut i w tym samym miejscu)
              pzdr.
              • andrzej.sawa Re: Ja jestem bardzo za tym 08.11.12, 09:31
                Przemek,pomniki jedno,a stan zaniedbania to drugie.Niestety najłatwiej stawia się pomniki.
                • kainel.kemezrp nie zapominam o tym wcale 08.11.12, 10:10
                  i masz rację w tym że najlepszym pomnikiem dla Honiga będzie zadbany stary kirkut...
                  tego niestety też nie wiem czy doczekam...
                  pewnie nie
                  prędzej Voldemortowi nadadzą kolejne furmanki orderów i nagród
                  • andrzej.sawa Re: nie zapominam o tym wcale 08.11.12, 10:40
                    Jest jeszcze jedna "ciekawostka".Jak wygląda mapa wiedzy mieszkańców na temat cmentarzy w naszych okolicach i ich historii,i tych co tam leżą?
                    Stąd być może lekceważenie tego tematu,a i historii też.
                  • Gość: elbertson tak myslisz ? podejrzewam ze na mała ławeczke IP: *.ennet.pl 10.11.12, 00:30
                    bysmy uzbierali
                    • qqbek Albo i na coś więcej... 10.11.12, 00:41
                      ...wystarczy chcieć, a nie tylko się "lansować".
                      Tu się z Przemkiem zgodzę - "Voldemort" (kufa, jak ja nienawidzę całej tej popapranej sagi, ale niech już Leniakowi będzie, bo bardziej "młodzieżowo" jest dzięki temu) Pietrasiewicz bardziej jest zainteresowany dokumentacją historyczną i promocją własnej instytucji, niźli realnymi działaniami na rzecz przywrócenia pamięci historii miasta לובלין w bardziej namacalnej, a nie wirtualnej postaci).

Mój pradziadek zamordowany został na zamku za pomoc mieszkańcom getta... ciekawe co może temu przeciwstawić "Tektura" Pietrasiewicza juniora?

(wiem, że po wielokroć broniłem tej instytucji przed wściekłym Leniakiem, który miał jej po dziurki w nosie, ale zaczynam dostrzegać ogrom bezsensu, związany z ładowaniem pieniędzy w instytucję, która wydala z siebie 3, może 4 wartościowe inicjatywy na rok, zajmując się poza tym poprawianiem własnej samooceny i promocją bylejakości, mylnie zwanej "kulturą alternatywną" w większości przypadków)
                      • kainel.kemezrp Kubo masz racje 10.11.12, 10:39
                        niestety Pietrasiewicz stworzył za olbrzymie pieniądze publiczne prywatny klan
                        niewiele mający wspólnego z historią Lublina czy lubelskich Żydów
                        klan stricte polityczny z wieloma przybudówkami od Tektury która jest sektą jego syna po różnorakie "podmioty" którymi zarządza Skrzypek
                        ...
                        w sprawie starego kirkutu trzeba przypomnieć ze TNN top akurat knajpę chciał tam otworzyć
                        i to daje pojęcie o tym co Voldemort robi
                        ...
                        mnie takie zerowanie na tragedii żydowskiej odrzuca od tego wrednego i bezdusznego typa
                        tak po ludzku - nie lubię szmalcowników
                        pzdr.
    • Gość: podrozn Lublin i lubelskie ma sporo zabytkow, jednak IP: *.centertel.pl 03.11.12, 13:51
      mimo niektorych odnowionych sporo jest np kamienic i zabytkowych domow, przykladowo Chopina, Sadowa, Solna, Okopowa, Lipowa, Curie, okolice Staszica, starego miasa itd. Niektore wymagaja renowacji przy zachowaniu oryginalnych elememtow. To wymaga dotacji i sponsorowania. Niestety kamienice zamieszkuja w Polsce czesto niska warstwa spoleczna, menelia. Jesli chodzi o cmentarze zydowskie to czasy komunistyczne niestety dyskryminowaly takie zabytki. Ciekawy jest tez region. Odwiedzajac ost rejon Markuszowa, w ktorym widze sporo zabytkow, drewnianych domow, czesto tez zaniedbanych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka