aki3 11.12.12, 22:41 "Uznaliśmy, że dotknięte byłyby rodziny wielodzietne". A kto im tych dzieci narobił? Bezdzietni, których nie stać na dzieci mają się zrzucać na dzietnych, których też nie stać na dzieci? Filozofia godna kleryków i klerykałów! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: klimek Re: Ile zapłacimy za śmieci? Tak sprawiedliwie ja IP: *.lublin.mm.pl 11.12.12, 22:58 sprawiedliwie i normalnie, to od osoby... ale rządzą miastem śmieszni celebryci? delikatnie mówiąc, więc będzie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... ...wielkie świństwo... IP: *.ip.netia.com.pl 11.12.12, 23:11 ...za PRL-u płacili wszyscy od osoby... a teraz nastaje przedziwny społeczny solidaryzm, według którego - znowu ja - mam zapłacić za rodziny wielodzietne?!... a ta staruszka z sąsiedztwa, co to ma głodową emeryturę i mieszka w nieopalanej chałupinie - też?!... a ta samotna matka z córeczką chorą - też?!... a czy my jesteśmy opieką społeczną?... panie prezydencie - dlaczego? odrzucone zostały warianty zdroworozsądkowe?... w niektórych spółdzielniach mieszkaniowych było onegdaj tak, że płacono ryczałtem rachunek za zużycie wody... i to było absurdalne... wraca nowe?!... zaskarżymy te opłaty - to pewne... dosyć urawniłowki... a może w ramach wyrównywania szans będzie mi pan wypłacał wynagrodzenie równe pańskiemu?! no bo ja mam mniej... k. mać... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: ...wielkie świństwo... 11.12.12, 23:20 W spółdzielniach, oraz gdzie indziej również, jest problem z wynajmowanymi mieszkaniami. Zameldowana jedna osoba a na stancji siedem osób bez meldunku. :). Jak tu zrobić sprawiedliwie? :) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: ...wielkie świństwo... IP: *.ip.netia.com.pl 11.12.12, 23:30 ...jak tu zrobić sprawiedliwie?... sądzisz, że jeśli jest nieuczciwy właściciel mieszkania - to też - ja mam zapłacić?... a co robią paniusie z administracji spółdzielni?... są na to przepisy... jeszcze trochę, a każą mi płacić odszkodowanie dla obrabowanego banku, chociaż obrabował go kto inny... albo uiścić grzywnę za tego, kto się od niej uchyla... serdeczne dzięki za taką ekologię... i za taką demokrację... ja już i tak dużo płacę za fanaberie ratuszowe... wg zasady "sąd sądem, a sprawiedliwość musi być po naszej stronie!"... ale przecież nawet "świnia jak człowiek, nie lubi, kiedy z niej wariata robić"... a pan prezydent i rada?... ano: "nareszcie człowiek czuje się jak sołtys... wysoko, najedzony, i za nic nie odpowiada"... bo płacą inni... :///... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABC2 Re: ...wielkie świństwo... IP: 193.111.166.* 12.12.12, 08:55 Ciekawe co zrobisz z płaceniem od osoby po zniesieniu obowiazku meldunkowego?? Jak znasz bardziej sprawiedliwy sposób rozliczania to zoprponuj zamiast bić pianę, a wtedy napewno znajdziesz poparcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: ...wielkie świństwo... IP: *.ip.netia.com.pl 12.12.12, 09:46 ...po pierwsze - na razie mamy dowody osobiste - a UM ma dostęp do meldunków... po drugie - mamy możliwość składania oświadczeń, za których prawdziwość - w świetle prawa - odpowiadamy... to bardzo proste... onegdaj w oparciu o oświadczenie, czyli po prostu informację składaną przez właściciela gospodarstwa domowego o ilości osób zamieszkałych w tymże domu (...np. w domu jednorodzinnym...), MPO naliczało opłaty... był taki czas, że z mojego (...a dokładniej - moich rodziców...) gospodarstwa domowego odprowadzano opłaty za 7 osób (...rodzina trzypokoleniowa...)... i było to racjonalne i oczywiste (...i nikt nie podejrzewał nas o chęć mataczenia...)... nie wiem, jak obecnie płacą mieszkańcy lokali spółdzielczych, czy też mieszkań o innym statusie... jeden z forumowiczów pisze, że płaci 16 zł... ja - mieszkając we własnym domu, płacę prawie trzykrotnie więcej, od podobnej ilości członków rodziny... czyli i tak - już nadpłacam (...w imię czego?... chyba nie w imię równego traktowania mieszkańców miasta...)... jeśli chodzi o rodziny czy osoby uboższe, to zarówno w czasach PRL, jak i obecnie, mają one (...oni...) prawo do pomocy... i są do tego (...do tej pomocy...) służby, działające z ramienia UM... a ja te służby opłacam - różnymi daninami, naliczanymi przez tenże UM... co do bicia piany - nie będę tego komentować, bo jednak - to ja mam płacić... jeśli chodzi o poparcie, nie obawiam się o jego brak... jeśli poczytasz dokładniej posty powyżej i poniżej mojego, będziesz wiedział/a, dlaczego... jeśli chodzi o solidaryzm społeczny, na który powołuje się pan prezydent - solidaryzm społeczny w takim wydaniu jest do zaakceptowania i do zastosowania np. w czasie klęski żywiołowej czy działań wojennych - obecnie chyba (...oczywiście - mówię o Lublinie...) nie występują takie zjawiska... w lipcu przyszłego roku chyba też nie wystąpią, chociaż tego nie wiemy na pewno... i jeszcze coś - nie ulega wątpliwości, że za logistykę związaną z wywozem śmieci i prawidłowe naliczanie opłat odpowiada - zatrudniając do tego celu fachowców: prawników, kontrolerów, inspektorów, etc., etc. - UM - a nie ja... w tym celu płacę - m.in. - podatki... ale ten pomysł prezentuję za darmo... bo myślenie nie boli... a kieszeń mieszkańców - w większości przypadków - ma dno... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman ...wielkie świństwo... IP: *.centertel.pl 12.12.12, 11:14 Bene! Myślę i mówię dokładnie to samo tylko w bardziej obraźliwych słowach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Ile zapłacimy za śmieci? Tak sprawiedliwie ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.12, 23:21 A co mnie obchodzi , że ktoś jest dzieciorobem? Jak ma 10-cioro dzieci, to niech za nie płaci!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ile zapłacimy za śmieci? Tak sprawiedliwie ja IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.12, 23:35 W Lublinie wracamy do komunistycznej rzeczywistości. Płaciliśmy kiedyś od m2 mieszkania i to było złe bo pochodziło z innego systemu. Tłumaczono i słusznie że m2 mieszkania nie generuje śmieci tylko człowiek. Rozliczano więc i słusznie od liczby ludzi mieszkających w mieszkaniu. Teraz wprowadza się jakieś bliżej niedookreślone pojęcie gospodarstwa domowego. Kto będzie ustalał ile gospodarstw domowych jest prowadzonych w jednym lokalu mieszkalnym, domu jednorodzinnym itp? Zdarza się że w jednym domu czy mieszkaniu są dwa a nawet trzy gospodarstwa domowe. Kto to ustali i jak? Jakie będą kryteria? Zastanówcie się decydenci co robicie. Już tak dużo głupich regulacji funkcjonuje w Lublinie że nie ma miejsca na nastepne. A jak będą traktowane lokale na wynajem gdzie tyle gospodarstw domowych ile studentów zamieszkuje w mieszkaniu. Przecież mieszkają najczęsciej na dziko! Uważam ,że najsprawiedliwszy jest system poboru opłat od liczby osób zamieszkałych w domu czy mieszkaniu chociaż też ma luki. Jeśli nie może być taki bo to za trudne dla administracji miejskiej to powrót do ustalania opłat od powierzchni mieszkania lub domu jest rosządny (choć niesprawiedliwy) pod warunkiem, że opłaty te nie są z sufitu tak jak wyliczył p. Strycharz. Człowiekowi chyba się pomyliły przecinki między cyframi lub nie założył okularów. Interesuje mnie i to jak wyliczył Strtycharz cenę za śmieci od m2 mieszkania lub domu. Może ujawni sposób liczenia i poda jakie zasoby mieszaniowe istnieją w Lublinie i jaki jest ich metraż. Okaże się że w odniewsieniu do m2 opłaty będą kilkakrotnie niższe. Może ktoś zna definicję gospodarstwa domowego? cit!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Ile zapłacimy za śmieci? Tak sprawiedliwie ja IP: *.ip.netia.com.pl 11.12.12, 23:37 ...z dedykacją dla władz miasta... bleee... www.youtube.com/watch?v=ENvAmLuj5ko Odpowiedz Link Zgłoś
2szary Ile zapłacimy za śmieci? Tak sprawiedliwie, jak... 12.12.12, 00:30 Jak można twierdzić, że nie jest to parapodatek skoro do tej pory mając niespełna 40m mieszkanie płaciłem za śmieci około 8 zł/mc, po zmianie sposobu rozliczania na bardziej sprawiedliwy, proporcjonalny do zużycia wody, opłata za śmieci wzrosłą do ~16zł/mc dla rodziny dwuosobowej, miasto natomiast chce minie obciążyć opłatą ponad dwukrotnie wyższą. Pytam na co moją być przeznaczone te pieniądze? Na tym podatku nie zarobi miasto, ale ktoś z pewnością zarobi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ef Re: Ile zapłacimy za śmieci? Tak sprawiedliwie, j IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 12.12.12, 00:48 2szary napisał(a): > Jak można twierdzić, że nie jest to parapodatek skoro do tej pory mając niespeł > na 40m mieszkanie płaciłem za śmieci około 8 zł/mc, po zmianie sposobu rozlicza > nia na bardziej sprawiedliwy, proporcjonalny do zużycia wody, opłata za śmieci > wzrosłą do ~16zł/mc dla rodziny dwuosobowej, miasto natomiast chce minie obciąż > yć opłatą ponad dwukrotnie wyższą. > Pytam na co moją być przeznaczone te pieniądze? > Na tym podatku nie zarobi miasto, ale ktoś z pewnością zarobi. a urzedniki, to tez kosztuje. Chyba nie policzyłeś tych, ktorzy to wszystko będą musieli na bieżąco wyliczać, nie mówiąc już o tym , że MPO czy inne KOMEKO też muszą podnieść co nieco cenę, bo im z kolei zostana do wyżywienia gęby tych , którzy dotychczas u nich zajmowali się tymi wyliczeniami, a których przeciez na pysk nie wyleją , bo zasłuzonymi sa zapewne pracownikami . Ale za to bezrobocie spadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabiaski Ile zapłacimy za śmieci? Tak sprawiedliwie, jak... 12.12.12, 08:29 ja uważam że dotychczasowy sposób naliczania opłat był dobry,po co psuć to co dobre?!ale ,,reformatorzy" przecież muszą się wykazać!A kto za te eksperymenty zapłaci?! podatnik! To wszystko sprowadza się do ,,kasy"! Ktoś musi zarobić!a czym bardziej nieczytelny system opłat,tym mniej odwołań!Tak jak z KK,nie masz ,,papugi" jesteś przegrany! To wszystko najlepiej ujął W.Młynarski ,,co by tu jeszcze spieprzyć panowie,co by tu jeszcze?!" i proszę mi wierzyć, ,,poprawiacze" zawsze znajdą to coś! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Płacić Mniej Można płacić mniej - ale trzeba mężów stanu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.12, 08:39 Można w łatwy i tani sposób prowadzić odzysk odpadów - ale niemal żadnej grupy trzymającej władzę nie interesuje to aby było tanio i dobrze - patrzeć www.youtube.com/watch?v=SyanJqVknK0 i słuchać co mówi minister środowiska - www.youtube.com/watch?v=ygC9jCDlUrM Odpowiedz Link Zgłoś
nadredaktor2 Ile zapłacimy za śmieci? Tak sprawiedliwie, jak... 12.12.12, 08:50 Skoro najlogiczniejsze jest liczenie opłat od osoby, to dlaczego pan Żuk nie kieruje się logiką? Na niezameldowanych jest sposób. Brak meldunku to wykroczenie - dzwonić na policję. Ile jeszcze kretyńskich pomysłów ma ekipa pana Żuka? Kibel za milion złotych, nikomu nie potrzebny stadion ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KMZ Re: Ile zapłacimy za śmieci? Tak sprawiedliwie, j IP: 212.182.108.* 12.12.12, 09:46 Tylko do 31 grudnia. Od przyszłego roku nie jest to już karalne Odpowiedz Link Zgłoś
lublinianka57 Ile zapłacimy za śmieci? Tak sprawiedliwie, jak... 12.12.12, 09:28 To jakaś paranoja. Mieszkam sama, do tej pory płacę w czynszu 6,50 miesięcznie za wywóz śmieci. Opłata od gospodarstwa domowego to abstrakcja! Gospodarstwo jednoosobowe i kilku osobowe ma wg projektu płacić tyle samo. To samo z metrażem. W jednym przypadku i drugim to jest chore. Najsprawiedliwszy jest podział kosztów jaki stosowany jest obecnie. Średnia statystyczna kosztów wywozu, w którym uwzględnia się ilość metrów sześciennych, na osobę. Jak zwykle szuka się pieniędzy i drenuje nasze kieszenie. Dlaczego ja , jako osoba samotna, mam płacić tyle samo co rodzina np. 4 osobowa ? Kto produkuje więcej śmieci ? Znowu powstanie nowy referat i armia urzędników, których trzeba opłacić. Takie głupoty możliwe tylko u nas. Panie Żuk, to będzie parapodatek nazwany opłatą za wywóz śmieci. Z rzeczywistością nie będzie to miało nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
marzof10 od komina :-))? 12.12.12, 09:42 Już w tej chwili płaci się np. za wodę tylko teoretycznie za siebie. Zgodnie z prawem, do odczytu wodomierza w mieszkaniu doliczana jest "proporcjonalnie" opłata wynikająca z odczytu na zbiorczym wodomierzu - im wiecej się zużywa, tym więcej sie dopłaca...za co? Skad sie bierze ta różnica tak naprawdę? Ale i tak opłata od osoby jest najbardziej sprawiedliwa.... Jeśli ktoś uważa, że ucierpią rodziny wielodzietne, niech dla takich rodzin wprowadzi ulgi jakiś "karnet śmieciowy". Znając naszych radnych, zwłaszcza jednego :-)), pewnie zostanie wprowadzona opłata najmniej sprawiedliwa - kominowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman credo cyrkusza jest stałe i znane: IP: *.centertel.pl 12.12.12, 09:46 "w ch...a cięcie też zajęcie". Bez pierdół Panie Żuk - (za)radni klepną Panu to co im Pan podsuniesz, wszak chodzi o kasę i dla nich. Odpowiedz Link Zgłoś
funny.joe winny ustawodawca 12.12.12, 09:52 To efekt ustawy, która dyktuje 4 warianty. Wszystkie samorządy się teraz głowią jak tu zrobić, żeby za bardzo nie stracić w najbliższych wyborach... Odpowiedz Link Zgłoś
oktawa-4 Ile zapłacimy za śmieci? Tak sprawiedliwie, jak... 12.12.12, 10:04 A więc mamy około 200% wzrost opłat za śmieci a w przypadku tzw. jednosobowych gospodasrstw domowych nawet 500%. I mamy się z tego cieszć według dobrodzieja Żuka. To niby ma być sprawiedliwie. A kto będzie zbierał te opłatry? Ratuszowe urzędniki czy nadal Spółdzielnie? Jeśli Spółdzielnie i Wspólnoty ta ta podwyżka będzie jeszcze większa bo mieszkańcy Spółdzielni będą ponosić dodatkowe koszty utrzymania admiinistracji która będzie liczyć gospodarstwa domowe poprzez zaglądanie ludziom w garnki czy gotują razem czy oddzielnie. GŁupota do kwardratu! Prezydencie Żuk jak wytłumaczy Pan fakt że dotychczas wystarczyły opłaty pobierane w systenie od mieszkańca i na poziomie 7 zł miesięcznie a teraż aby pokryć koszty wywozu trzeba podnieść je o kilkaset procent? Jakiego kłamstwa tym razem Pan użyje? Komu chce pan nabić kabzę lub jakie dziury w budżecie załatać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman nie będzie musiał sprzedawać kolejnych terenów... IP: *.centertel.pl 12.12.12, 11:08 miejskich ani zaciągać kredytów by dalej tuczyć urzędniczą klasę próżniaczą. Odpowiedz Link Zgłoś
gosik125 Ile zapłacimy za śmieci? Tak sprawiedliwie, jak... 13.12.12, 20:13 Nic tak mnie nie zaskoczyło w czasie kadencji naszego Pana Prezydenta jak stanowisko w sprawie śmieci. Czym można uzasadnić uzależnienie opłaty za śmieci od powierzchni mieszkania? Dlaczego samotna osoba w mieszkaniu 50 m2 ma płacić tyle samo co czteroosobowa rodzina? Dlatego tylko, że jest samotna? Można by "wykorzystać okazję" i zmobilizować mieszkańców Lublina do oszczędzania wody. Powiązanie opłat za śmieci ze zużyciem wody jest chyba rozwiązaniem najbardziej sprawiedliwym, a pomoc dla rodzin wielodzietnych można zorganizować w inny sposób, a nie przez ustanawianie niesprawiedliwych zasad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Ile zapłacimy za śmieci? Tak sprawiedliwie, j IP: *.ip.netia.com.pl 20.12.12, 09:56 ...dzisiaj głosowanie rady miasta... co zostanie przegłosowane?... socjalizm w czystej postaci - czyli wszyscy po równo (na to nie zdobył się nawet PRL...)?... czy socjalizm w śmieciach - czyli opłata od osoby (...tak było w PRL...)... ma pan wybór - panie prezydencie... my - też... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Ile zapłacimy za śmieci? Tak sprawiedliwie, j IP: *.free.aero2.net.pl 20.12.12, 10:33 jedynym rozsądnym rozwiązaniem było powiązanie opłat za śmieci ze zużywaną wodą, ale ktoś ocenił swoją miarą wszystkich i przewidział drastyczny spadek zużycia wody. Przecież to logiczne że ludzie przestana się myć, gotować, prać a wodę będą spuszczać tylko po sraniu i to co drugim żeby tylko oszczędzić 5,5zł miesięcznie. Brawo za jasnowidztwo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Ile zapłacimy za śmieci? Tak sprawiedliwie, j IP: *.ip.netia.com.pl 20.12.12, 22:02 ...a jednak... zapłacimy "tak sprawiedliwie, jak się da"... czyli staruszka zapłaci za rodzinę wielodzietną... moje uznanie - panie prezydencie... :///... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś