birmania 17.06.13, 22:12 Jasne, najlepiej nie rozumieć gdzie tu problem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bosman co to znaczy: IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.06.13, 22:18 "Ksiądz proboszcz poinformował nas pismem, że będą spotkania misyjne, prowadzone przez zaproszonych misjonarzy. One zastąpiły rekolekcje, w których co roku dzieci uczestniczyły" - polecenie służbowe, wytyczne kurii? Pani dyrektor chyba coś się popierd.....iło. Niech założy sobie szkółkę niedzielną i niech wykonuje polecenia katabasa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Świecka szkoła? Przez trzy dni dzieci na mszy IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.13, 22:33 ho ho ho... a to ci dopiero afera, na cztery fajerki! Rozumiem, że wszyscy wypowiadający się są osobiście zainteresowani misyjnymi spotkaniami w tej "prestiżowej" (ten "prestiż" to skąd się bierze, że tak spytam?) szkole. Proponuję zapowiedzieć w świetlicy, że dziecko ma się stamtąd nie ruszać na krok w kierunku kościoła. I na cholerę pisać do gazety??? Odpowiedz Link Zgłoś
bijelodugme Świecka szkoła? Przez trzy dni dzieci na mszy p... 17.06.13, 22:46 " Prosi, aby nie ujawniać jego personaliów, bo nie chce nikomu podpaść" I w tym cały problem. Tacy to wojujący o świeckość "bohaterzy", ale żeby się z imienia i nazwiska się przedstawić? Co to to nie! Jeszcze się potem ksiądz oburzy i co to będzie? Chrztu nie da albo bierzmowania? Ech, co za kraj... Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Świecka szkoła? Przez trzy dni dzieci na mszy 17.06.13, 23:01 bijelodugme napisał: > " Prosi, aby nie ujawniać jego personaliów, bo nie chce nikomu podpaść" > > I w tym cały problem. Tacy to wojujący o świeckość "bohaterzy", ale żeby się z > imienia i nazwiska się przedstawić? Co to to nie! Jeszcze się potem ksiądz obur > zy i co to będzie? Chrztu nie da albo bierzmowania? Ech, co za kraj... Tu się zgodzę. A tak poza tym - po co człowiekowi chrzest? Moja latorośl świetnie się rozwija bez "pokropka", właśnie skończyła w sobotę półtorej roku. Nie chcę, by mnie za 16,5 roku mogła pozwać za szkody moralne związane z bezwłasnowolnym przystąpieniem do sekty, z której wypisać się można co prawda przy dwóch świadkach... ale która tak naprawdę nigdy Twoich danych osobowych znikąd nie wykreśli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Świecka szkoła? Przez trzy dni dzieci na mszy IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.13, 23:13 "półtorej roku" to ile będzie tak na nasze, po polsku? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Mea culpa. 17.06.13, 23:23 Gość portalu: gość napisał(a): > "półtorej roku" to ile będzie tak na nasze, po polsku? Półtora roku. Jako, że pisałem o ukochanej córce, to mi się coś z rodzajem żeńskim rzuciło, za co szanownego interlokutora niniejszym przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkaniec_swiatow Polska gramatyka jest za trudna 18.06.13, 11:22 Jest strasznie chaotyczna, nie ma żadnych jasnych reguł - powiedz mi na przykład jak się tworzy liczbę mnogą rzeczowników? Po węgiersku dodajemy głoskę "k", po hiszpańsku "s". A po polsku nie wiadomo co. I śmieszą mnie teksty w kierunku do cudzoziemców: "przyjechali do Polski ale nie chcą się uczyć polskiego". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej.filipowicz Niech Pan Bóg ma również w opiece Twoje dziecko IP: 89.167.0.* 17.06.13, 23:23 qqbek napisał > Tu się zgodzę. > A tak poza tym - po co człowiekowi chrzest? > Moja latorośl świetnie się rozwija bez "pokropka", właśnie skończyła w sobotę p > ółtorej roku. > Nie chcę, by mnie za 16,5 roku mogła pozwać za szkody moralne związane z bezwła > snowolnym przystąpieniem do sekty, z której wypisać się można co prawda przy dw > óch świadkach... ale która tak naprawdę nigdy Twoich danych osobowych znikąd ni > e wykreśli. Przypomniałeś mi właśnie, że w czasie rewizji SB poprzedzającej moje zatrzymanie w 1986 roku szczególne zainteresowanie oficerów policji politycznej wzbudził termin i miejsce planowych chrzcin, naszej dwumiesięcznej wówczas córki. Działania wyżej opisane nie miały żadnego wpływu na wcześniej podjętą przez nas decyzję o terminie i miejscu chrztu, bo poza wyznawaną przez nas i praktykowaną wiarą dochodził jeszcze czynnik czysto ludzki w postaci wiary, że będzie nad nią czuwał ktoś, kto jest ponad zwykłymi śmiertelnikami - również tymi ze służb specjalnych i wydających im polecenia politycznych zwierzchników... Nie myśl o konsekwencjach chrztu, a o ewentualnych konsekwencjach jego braku, bo w co ma wierzyć 16,5 letnia córka jak Twoje autorytety legły w gruzach, a raczej w totalnej rozpuście przednich cygar i dorodnych roczników win kupowanych za pieniądze podatników przez tych samych, którzy postulowali pozbawienie opozycji budżetowych finansowych subwencji? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Widzisz Andrzeju... 17.06.13, 23:33 ...będzie miał w opiece, o ile ona sobie tego zażyczy. Z tego co napisałeś, nie dałeś swoim dzieciom tego wyboru, co w świetle czekającego mnie aktu apostazji (bo formalnie, od "pokropku", jestem katolikiem), jest wyborem wątpliwym moralnie. Ja uważam swoją córkę za istotę obdarzoną wolną wolą, którą to wolę wyrazić będzie mogła, we wszystkich kwestiach, po osiągnięciu pełnoletności (lub też wcześniej, o ile sobie tego zażyczy - przynajmniej w kwestiach wiary i wyznania). Zapisywanie dwumiesięcznych niemowląt do sekty nijak się jednak ma do poszanowania czyjejkolwiek wolnej woli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej.filipowicz Oczywiście, że widzę IP: 89.167.0.* 18.06.13, 20:14 qqbek napisał: > ...będzie miał w opiece, o ile ona sobie tego zażyczy. > Z tego co napisałeś, nie dałeś swoim dzieciom tego wyboru, co w świetle czekają > cego mnie aktu apostazji (bo formalnie, od "pokropku", jestem katolikiem), jest > wyborem wątpliwym moralnie. > Ja uważam swoją córkę za istotę obdarzoną wolną wolą, którą to wolę wyrazić będ > zie mogła, we wszystkich kwestiach, po osiągnięciu pełnoletności (lub też wcześ > niej, o ile sobie tego zażyczy - przynajmniej w kwestiach wiary i wyznania). Za > pisywanie dwumiesięcznych niemowląt do sekty nijak się jednak ma do poszanowani > a czyjejkolwiek wolnej woli. Widzę jak od ponad 2000 lat historia się powtarza. Różnica jest taka, że miast nie trzeba podpalać, by rzucać chrześcijan na pożarcie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hieronim Re: Oczywiście, że widzę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.13, 08:07 Gość portalu: andrzej.filipowicz napisał(a): > Widzę jak od ponad 2000 lat historia się powtarza. Różnica jest taka, że miast > nie trzeba podpalać, by rzucać chrześcijan na pożarcie... Ty, w odpowiedzi na poważnie postawiony problem faktycznej wolności wyznania i sumienia, rzucasz banałem ubranym dla niepoznaki w kiepską metaforę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaromir Re: Niech Pan Bóg ma również w opiece Twoje dziec IP: *.ip.netia.com.pl 18.06.13, 00:28 Bez urazy kolego, ale kompromitujesz się tą wypowiedzią. Tzw. wierzący, zwłaszcza mniej wyrobieni intelektualnie uważają, że nie może istnieć duchowość poza waszym zatęchłym, katolickim chlewikiem. Ateista jest przegrany bo nie ma żadnych wartości i nie kieruje się żadnym kodeksem moralnym w rodzaju waszego dekalogu. Błąd drogi kolego. Ateista jest wolny, może wziąć od was dekalog, wartości od Indian z Am. Płd. oparte na szacunku do natury i będzie doskonale funkcjonował. Zresztą po co ja się produkuję. Katol i tak niczego nie pojmie, zawsze pozostanie katolem i albo będzie gardził innymi, abo będzie ich żałował, albo zwalczał. Innych opcji dla Polaka - katolika nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej.filipowicz Tak sobie to tłumacz IP: 89.167.0.* 18.06.13, 20:20 Gość portalu: Jaromir napisał(a): > Bez urazy kolego, ale kompromitujesz się tą wypowiedzią. Tzw. wierzący, zwłaszc > za mniej wyrobieni intelektualnie uważają, że nie może istnieć duchowość poza w > aszym zatęchłym, katolickim chlewikiem. Ateista jest przegrany bo nie ma żadnyc > h wartości i nie kieruje się żadnym kodeksem moralnym w rodzaju waszego dekalog > u. Błąd drogi kolego. Ateista jest wolny, może wziąć od was dekalog, wartości o > d Indian z Am. Płd. oparte na szacunku do natury i będzie doskonale funkcjonowa > ł. Zresztą po co ja się produkuję. Katol i tak niczego nie pojmie, zawsze pozos > tanie katolem i albo będzie gardził innymi, abo będzie ich żałował, albo zwalcz > ał. Innych opcji dla Polaka - katolika nie ma. Tak sobie to tłumacz. Nie takie tłumaczenia świat czytał i słyszał od ponad 2000 lat i nie takie będzie czytał i słyszał przez kolejne 2000. Nie tacy jak ja czy Ty żyli na tym świecie, a wiara i Kościół katolicki nadal trwa... Cezar był bezsilny, Hitler, Stalin, Beria, Różański, a nawet Palikot - ba nawet obecny premier Donald Tusk tuż przed wyborami po ponad 20 latach pożycia małżeńskiego zawarł ślub... Kościelny. Tak sobie tłumacz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diggs Re: Tak sobie to tłumacz IP: *.dynamic.chello.pl 18.06.13, 20:38 wiara niech sobie istnieje, póki są wyznawcy, ale po jaką cholerę ten kościół, to w co Ty w końcu wierzysz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej.filipowicz Ty też IP: 89.167.0.* 18.06.13, 20:50 Gość portalu: diggs napisał(a): > wiara niech sobie istnieje, póki są wyznawcy, ale po jaką cholerę ten kościół, > to w co Ty w końcu wierzysz? A Tobie po co PO czy też Ruch Palikota - nie wystarczy Ci Donald Tusk albo Janusz Palikot? W co w końcu wierzysz - w liderów czy partie? Tak jak wyznający wiarę w Boga jednoczą się we wspólnocie tak inni łączą się w innych wspólnotach. Zapytaj członków dowolnej partii po co im jest ich kościół, bo oni przecież też się modlą do swoich przywódców i biorą udział w pielgrzymkach zwanych wiecami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hieronim Re: Ty też IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.13, 08:18 Chrzanicie, panie F. W polityce ludzie gromadzą się dla realizacji określonych REALNYCH celów, wymiernych "w czasie i przestrzeni". W przypadku wiary jest to iluzja, myślenie życzeniowe, a cel nieokreślony nawet wyobrażalnie, bo niby gdzie ma być to niebo i jak wyglądać? We Wszechświecie nie ma miejsca na takie coś jak "niebo", nic nie trwa wiecznie i nawet najbardziej zredukowana forma istnienia, czyli energia, rozprasza się nieustannie w zimnej i pustej przestrzeni. Nadzieja, że jakiś "stwór" odkręci to wszystko i jednym machnięciem "boskiej ręki" zmieni zasady fizyki jest tylko marzeniem bez realnych podstaw ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hieronim Re: Tak sobie to tłumacz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.13, 08:28 Gość portalu: andrzej.filipowicz napisał(a): > Tak sobie to tłumacz. Nie takie tłumaczenia świat czytał i słyszał od ponad 200 > 0 lat i nie takie będzie czytał i słyszał przez kolejne 2000. Nie tacy jak ja c > zy Ty żyli na tym świecie, a wiara i Kościół katolicki nadal trwa... Kościół trwa, bo żeruje na ludzkiej słabości - lęku przed śmiercią i nicością. Niewielu jest ludzi potrafiących stawić czoła przykrej świadomości, że życie jest jednorazową i krótką przygodą, która kończy się nieodwołalnie i bezpowrotnie. :(( Sukces Kościoła bierze się stąd, że sprzedaje towar (nadzieję) bez gwarancji i prawa do reklamacji! Zachwycanie się więc samym faktem trwania tego szemranego interesu jest zachwytem nad kantem i oszustwem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman filipku - czyżbyś sugerował... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.06.13, 09:52 że kombatanctwo antykomunistów jest dziedziczne? Żałosny jesteś z tymi wspominkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej.filipowicz Tylko podałem fakt IP: 89.167.0.* 18.06.13, 20:41 Gość portalu: bosman napisał(a): > że kombatanctwo antykomunistów jest dziedziczne? > Żałosny jesteś z tymi wspominkami. Oczywiście, że jestem żałosny, bo przypominam fakty. Wiem, że wolałbyś czytać, że stan wojenny był wybawieniem, a Jaruzelski i Kiszczak bohaterami. którzy nic wspólnego nie mili z systemowym niszczeniem Kościoła i wiary, katolickiej wiary. Chciałbyś wymazać za wszelką cenę fakt, że większość rewizji, zatrzymań i aktów oskarżenia w latach 80 była skierowana w ludzi tak czy inaczej związanych z Kościołem? Córka moja ma prawo do swoich decyzji i wyborów, które jako ojciec zawsze szanowałem i szanuję, co nie oznacza, że miałbym przed nią ukrywać fakty historyczne, z których sama wyciąga właściwe wnioski i podejmuje decyzje. Chciałbyś bym zapomniał z czyich rąk został bestialsko zgładzony polski duchowny? Chciałbyś bym zapomniał komu zawdzięczamy fakt, że średnia płaca w RP jest o połowę niższa niż zasiłek dla bezrobotnych w kraju, który przegrał ostatnią wojnę światową? Chciałbyś żebym zapomniał, że polityczną policję PRL bardziej interesowało kiedy i gdzie będę chrzcił własne dziecko niż moja odmowa składania wszelkich wyjaśnień? Z dwojga złego wolę być żałosny niż totalnie wyalienowany albo ślepy na fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hieronim Re: Tylko podałem fakt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.13, 10:42 Gość portalu: andrzej.filipowicz napisał(a): > Jaruzelski i Kiszczak bohaterami. którzy nic wspólnego nie mili z systemowym niszczeniem Kościoła > i wiary, katolickiej wiary. Wiara katolicka nie jest żadnym obiektywnym dobrem, żeby jej przeciwdziałanie było jakimś przestępstwem. Katolicyzm na na sumieniu miliony istnień ludzkich, w tym całe plemiona i narody wymordowane w imię tej wiary. Zbrodnie te nigdy nie zostały osądzone i nie zanosi się na to aby kiedykolwiek je osądzono. > Córka moja ma prawo do swoich decyzji i wyborów, które jako ojciec zawsze szano > wałem i szanuję, Dziecko katolickie, inkorporowane do Kościoła bezwiednie i bezwolnie, a następnie wytresowane na katolika jak małpa ma światopogląd uwarunkowany odruchowo i nawet po osiągnięciu dojrzałości nie ma pełnej swobody wyboru, bo musiałoby przeciwstawić się całemu swojemu środowisku - rodzicom, przyjaciołom, znajomym, szkole itp. Mało kogo stać na taki heroizm. > Chciałbyś bym zapomniał z czyich rąk został bestialsko zgładzony polski duchowny? Każde życie ludzkie jest bezcenne i nie ma znaczenia czy ofiara zbrodni była księdzem czy bezdomnym. > Chciałbyś bym zapomniał komu zawdzięczamy fakt, że średnia płaca w RP jest o > połowę niższa niż zasiłek dla bezrobotnych w kraju, który przegrał ostatnią wojnę > światową? Bzdura. Podstawowy zasiłek dla bezrobotnych w Niemczech wynosi 300 euro, czyli ok.1250 zł, a przeciętne wynagrodzenie w Polsce przekroczyło w ub. roku 4000 zł (brutto). Nie znaczy to bynajmniej, że mamy w Polsce raj, ale nie próbuj wprowadzać ludzi w błąd co do faktów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman filipku... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.06.13, 09:51 w dupie mam jakiegoś katabasa o którym mówisz że go "bestialsko zamordowano" - o kim mowa? Po drugie: jeżeli policja polityczna pilnowała gdzie będziesz chrzcił dziecko to widocznie miała z tego niezły ubaw widząc jak nawiedzony facio chowa się w mysiej dziurze skutkiem megalomanii i przekonaniu o swoim zagrożeniu dla systemu. Po trzecie - gdyby nie Jaruzelski i Kiszczak nie mógłbyś dzisiaj tu bredzić. Po czwarte - ten cały twój kościół przyklaskiwał i mlaskał z uciechy gdy rodził się układ który spowodował, jak to ładnie ująłeś "że średnia płaca w RP jest o połowę niższa niż zasiłek dla bezrobotnych w kraju, który przegrał ostatnią wojnę światową". Nio! - a teraz bełkocz dalej :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.M Re: Świecka szkoła? Przez trzy dni dzieci na mszy IP: *.dynamic.mm.pl 19.06.13, 14:46 Pokropek - W Kościele katolickim popularne określenie obrzędów pogrzebowych dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Świecka szkoła? Przez trzy dni dzieci na mszy 20.06.13, 00:33 Gość portalu: M.M napisał(a): > Pokropek - W Kościele katolickim popularne określenie obrzędów pogrzebowych dzi > ecka A nie wiedziałem - mówię - z k.k. dzielę dziś jedynie formalną przynależność. Ale to tylko dlatego, że nie widzę żadnych realnych korzyści płynących z apostazji (nadal bym figurował w ichnich zbiorach danych osobowych - t.j. w księdze chrztów, choć nie do końca mam pewność, czy to zgodne z literą prawa UE [bo w Polsce się katabasy zabezpieczyły odpowiednim zapisem w Ustawie o ochronie danych osobowych- to już sprawdziłem]). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman bijelodugme - a ja się facetowi nie dziwię... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.06.13, 09:49 przecież jego dzieciak miał by przej......ne, musiał by szkołę zmienić bo by go inne dzieci i ich mamusie katoliczki zaje.....ły, śmiechem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaromir Re: Świecka szkoła? Przez trzy dni dzieci na mszy IP: *.ip.netia.com.pl 18.06.13, 00:18 Mój syn chodzi do tej szkoły, dobrze znam problem. Elitarność jest mocno przesadzona, ale za to świętojebliwość dyrekcji i kadry niestety nie. Do tego stopnia, że w klasach Montesori nauczyciele bez żenady wykładają teorię kreacjonistyczną. Nie chodzi nawet o to, że urąga ona ludzkiej inteligencji i programowi nauczania, została w łonie samego kościoła zanegowana. Dopóki żył Życimski trochę było normalniej. Refleksja ogólna: lubelską oświatą rządzi PiS. To chyba dla nikogo nie jest zaskoczeniem. A skoro oni rządzą, to dyrektorzy szkół muszą mieć "prawomyślne" poglądy albo nie będą dyrektorami. Tak więc droga redakcjo obudźcie się, bo chyba nie zauważyliście tej prostej zależności i na siłę szukacie sensacji. Odpowiedz Link Zgłoś
tepicpo Re: Świecka szkoła? Przez trzy dni dzieci na mszy 18.06.13, 02:53 Gość portalu: Jaromir napisał(a): > Mój syn chodzi do tej szkoły, dobrze znam problem. Elitarność jest mocno przesa > dzona, ale za to świętojebliwość dyrekcji i kadry niestety nie. Do tego stopnia > , że w klasach Montesori nauczyciele bez żenady wykładają teorię kreacjonistycz > ną. Nie chodzi nawet o to, że urąga ona ludzkiej inteligencji i programowi nauc > zania, została w łonie samego kościoła zanegowana. Dopóki żył Życimski trochę b > yło normalniej. > > Refleksja ogólna: lubelską oświatą rządzi PiS. To chyba dla nikogo nie jest zas > koczeniem. A skoro oni rządzą, to dyrektorzy szkół muszą mieć "prawomyślne" pog > lądy albo nie będą dyrektorami. Tak więc droga redakcjo obudźcie się, bo chyba > nie zauważyliście tej prostej zależności i na siłę szukacie sensacji. To zabierz stamtąd swoje dziecko a nie skamlaj tchórzliwie w szmatławcu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MalaRysa Re: Świecka szkoła? Przez trzy dni dzieci na mszy IP: *.devs.futuro.pl 18.06.13, 08:03 A możesz jeszcze powiedzieć gdzie ma zabrać. Wskaż szkołę publiczną lub prywatną w Lublinie wolną od nauk religijnych. Jeżeli chcesz wiedzieć to za głębokiej komuny, pod koniec lat 50 ubiegłego wieku jeszcze przed zniesieniem nauczania religii w szkołach, część szkół podstawowych była wolna od nauczania tego przedmiotu. W jakimś to stopniu zapobiegało to stygmatyzowaniu dzieci przez grupy rówieśników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman [...] IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.06.13, 09:55 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Świecka szkoła? Przez trzy dni dzieci na mszy IP: 93.154.135.* 18.06.13, 23:32 Jednym z elementów wychowania w duchu Marii Montessori jest wychowanie religijne (katolickie). Jeśli ktoś zanim oddał dziecko do szkoły nie zapoznał się z podstawami systemu , w którym się będzie dziecko wychowywać to jego problem i teraz niech nie jęczy. Poza tym jak ktoś wcześniej zauważył. Jak rodzic nie chce to dziecko nie idzie do kościoła tylko siedzi w świetlicy. I tyle. A pianę to najlepiej bić z białek. Można bezy upiec i przynajmniej jest pożytek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hieronim Re: Świecka szkoła? Przez trzy dni dzieci na mszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.13, 10:49 Gość portalu: Aga napisał(a): > Poza tym jak ktoś wcześniej zauważył. Jak rodzic nie chce to dziecko nie idzie > do kościoła tylko siedzi w świetlicy. W ten sposób skazuje się dziecko na stygmatyzację i ostracyzm, a chodzi o to żeby w wolnym państwie, teoretycznie neutralnym światopoglądowo, nie różnicować dzieci ze względu na wyznanie lub jego brak. Nikt nikomu nie zabrania wierzyć i praktykować, ale religia powinna być poza standardem nauczania i wychowania w państwowej szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martini Re: Świecka szkoła? Przez trzy dni dzieci na mszy IP: 212.244.34.* 19.06.13, 08:34 Do tego stopnia że w klasach Montesori nauczyciele bez żenady wykładają teorię kreacjonistyczną. ------------------------ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hieronim Re: Świecka szkoła? Przez trzy dni dzieci na mszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.13, 10:58 Gość portalu: martini napisał(a): > Do tego stopnia że w klasach Montesori nauczyciele bez żenady wykładają teorię > kreacjonistyczną. > ------------------------ Odpowiedz Link Zgłoś
ktosia_13 Świecka szkoła? Przez trzy dni dzieci na mszy p... 18.06.13, 08:16 Artykuł jest skrajnie stronniczy i nieprawdziwy. Jestem mamą ucznia z klasy Montessorri. W szkole nie ma żadnych mszy. Owszem, są spotkania z misjonarzem w kościele, godzinne - syn mówił mi, że to rozmowa z misjonarzem, jego opowieść. Spotkania były zapowiedziane kilka miesięcy temu - że będą przed końcem roku zamiast rekolekcji. Autor nie spytał innych rodziców, a warto wiedzieć, że ta akurat dyrektorka bardzo pilnuje, by kościół nie wchodził "z butami" do szkoły. Nawet jak były wcześniej rekolekcje, w poprzednich latach, to krótkie, a po nich lekcje - a nie wolne, jak w innych szkołach. Mama Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agawa Re: Świecka szkoła? Przez trzy dni dzieci na mszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.13, 09:12 tak, w szkole nie ma mszy. msze są w kościele :) Polska nie jest państwem wyznaniowym. oh, wait. a są również spotkania z rabinem, popem, pastorem? nie ma. wnioski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cogito Re: Świecka szkoła? Przez trzy dni dzieci na mszy IP: *.polcard.com.pl 18.06.13, 10:20 > a są również spotkania z rabinem, popem, pastorem? A ile procentowo jest w Lublinie żydów, prawosławnych lub protestantów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agawa Re: Świecka szkoła? Przez trzy dni dzieci na mszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.13, 12:25 a ile jest naprawdę wierzących katolików? (retoryczne, oczywiście) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hieronim Re: Świecka szkoła? Przez trzy dni dzieci na mszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.13, 11:06 Gość portalu: Cogito napisał(a): > A ile procentowo jest w Lublinie żydów, prawosławnych lub protestantów? Konstytucyjnie wszystkie (i światopoglądy!!) wyznania są równoprawne, nie ma więc znaczenia ile procent stanowią ci czy tamci wyznawcy. Na dobrą sprawę, skoro w szkole odbywają się lekcje religii, to powinny też odbywać się wykłady z dziedziny światopoglądu naukowego, racjonalistycznego. Czy jednak można wyobrazić sobie u nas "lekcję ateizmu", skoro w Sejmie, który uchwalał Konstytucję RP (tę "równościową" właśnie) kilkunastu posłów utworzyło "zespół do przeciwdziałania ateizacji"!? Odpowiedz Link Zgłoś
religioznawca1 Re: Świecka szkoła? Przez trzy dni dzieci na mszy 19.06.13, 23:49 Moim zdaniem należałoby powołać zespół do spraw PRZECIWDZIAŁANIA KATOLICKIEJ POGANIZACJI religijnej w oświacie i nie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A no SP 27 to mówiąc lekko to średnia szkoła ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.13, 12:31 no SP 27 to mówiąc lekko to średnia szkoła ;) niskie wyniki ze sprawdzianów po 6 kl ale artykuł faktycznie jest mocno stronniczy i pro ateistyczny, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hieronim Re: no SP 27 to mówiąc lekko to średnia szkoła ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.13, 11:09 Gość portalu: A napisał(a): > artykuł faktycznie jest mocno stronniczy i pro ateistyczny, W jakim sensie? Równość światopoglądów jest w Polsce zasadą konstytucyjną, artykuł zwraca więc tylko uwagę na naruszanie tej zasady poprzez promowanie i preferowanie katolicyzmu w państwowej szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaromir Re: Świecka szkoła? Przez trzy dni dzieci na mszy IP: *.open.pl 18.06.13, 12:35 Skoro pani dyrektor taka dobra, niech powie nauczycielom żeby przestali opowiadać dzieciom dyrdymały na lekcjach. Zajęło mi dobrą godzinę wyjaśnianie dzieciakowi teorii powstania świata i przekonywanie, że teoria ewolucji nie kłóci się z nauką kościoła. Problem jest poważny bo pani nauczycielka jest autorytetem (a raczej była) i musiałem ten autorytet nieco zmniejszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
nadredaktor2 Z igły widły 18.06.13, 08:32 Drodzy towarzysze, jak wam się nie podoba, to zabierzcie swoje pociechy z tej szkoły, a w domu czytajcie im "Fakty i Mity" i dzieła wybrane Adama Michnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dix Re: Z igły widły IP: *.dynamic.chello.pl 18.06.13, 08:57 Drogi katolu. Jak ci się nie podoba idea świeckiej szkoły to przenieś swoje dziecię do szkółki katolickiej, a nie skamlaj tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arte Fajne, bo głupie IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.06.13, 12:51 uwielbiam tego rodzaju doradcze idiotyzmy, życie byłoby nudne bez nich. Odpowiedz Link Zgłoś
rabarbarella Idą cięcia w oświacie a wiadomo że władza w 18.06.13, 09:45 Lublinie po wyborach będzie pis-powska (obecnie po-pisowska) .Więc zapobiegliwi dyrektorzy i nauczyciele muszą sie jakoś zabezpieczać .Ja im sie nie dziwię bo przy braku zakładów pracy zostaje zasiłek . Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkaniec_swiatow Świecka szkoła? Przez trzy dni dzieci na mszy p... 18.06.13, 11:20 Za szybko wpuszczono Polskę do EU. Kiedyś planowano, że najpierw wejdą Czechy, Słowacja i Węgry - a dopiero w drugiej turze Polska z Pribałtyką. Spokorniałoby chamstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
trzecioswiatowiec Precz z kościołofobią 18.06.13, 11:39 Wielka afera, że prze lekcjami jest msza w kościele. A kto zmusza do chodzenia na tę mszę? Dziecko może siedzieć w świetlicy i wierzyć, że stworzyli go kosmici, nikt tego nikomu nie broni. Jeśli ktoś widzi problem w tym, że ktoś drugi chce się pomodlić to musi się leczyć. Co w tym złego, że można przed lekcjami zacząć dzień po bożemu? Komu to przeszkadza? Jeśli ktoś jest takim antykatolikiem to dlaczego ma wolne w Boże Narodzenie lub Wielkanoc? Zlikwidować święta dla niewierzących! Co oni świętują? Antykatolik niech w święta pracuje i jego dzieci niech się uczą wtedy w szkole, skoro takie postępowe są. Przed wojną każdy dzień w publicznej szkole zaczynał się od modlitwy i nikomu to nie przeszkadzało. Dziś przeszkadza nawet msza w kościele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alvarorecoba Re: Precz z kościołofobią IP: *.dynamic.mm.pl 18.06.13, 12:01 Wolne dla wierzacych to i dodatek dla palacych , a wogole to dywaniki 5 razy dziennie a na zakonczenie spiewac Bogurodzice lub sluchac przemowienia prezesa NA BACZNOSC !! Moze szkola zajmie sie matematyka , angielskim itd ?? Na czubach w podstawowce tez modlitwa w panstwowej szkole ... Nie mam nic do wiary i tradycji ale moze religie do kosciola czas wrocic . PS Juz minister Giertych obalal teorie ewolucji - wiec skad ten przytyk o kosmitach ? Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Precz z kościołofobią 18.06.13, 12:12 >Juz minister Giertych obalal teorie ewolucji nie minister Giertych lecz jego ojciec :) Maciej Giertych: Dinozaury żyły w czasach ludzi pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dix Re: Precz z kościołofobią IP: *.dynamic.chello.pl 18.06.13, 12:32 "Wielka afera, że prze lekcjami jest msza w kościele." Dlaczego to dzieci wychowywane w duchu świeckości muszą czekać, aż katolicy odprawią swoje zabobony w ŚWIECKIEJ SZKOLE? Jeśli tak bardzo chcecie się modlić w szkole to te msze powinny być PO LEKCJACH, a wtedy niech sobie katolickie dzieci zostają słuchać bajek, zamiast iść do domu do rodziców, czy bawić się na plac zabaw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość a gdzie prawda? IP: *.205.28.122.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 18.06.13, 15:12 tak odrobinę, się p. dyrektor mija z prawdą mówiąc, że w całej szkole jest tylko 2 uczniów nie chodzących na religię, bo tylko w klasie mojego dziecka jest takich uczniów trójka, a gdzie pozostałe klasy? poza tym te spotkania w kościele nie trwają godzinę, gdyż nauczycielka poinformowała nas, że w poniedziałek normalnych lekcji będzie tylko 30min a reszta to kościół i świetlica - chociaż według planu dzieci miały mieć lekcje od 10 do 13 (ale z powodu spotkań w kościele w szkole miały być już od 8) nikt nie poinformował również rodziców, że zamiast do kościoła dziecko może pójść na świetlicę Odpowiedz Link Zgłoś
cool77 Re: ale na wycieczce zaoszczędzicie 18.06.13, 15:27 bo gdyby nie kościół to dzieciaki pojechałyby na jakąś przynajmniej do skansenu . Chyba że szczodrze na tacę dawały to wtedy bilans 0 . ps.nawet w biegunce trzeba znależć jakieś plusy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Precz z kościołofobią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.13, 20:00 Widzę że tobie potrzebe leczenie. Tak trudo sobie uświadomić że w przestrzeni publicznej jaką jest szkoła powinno być miejsce na więcej niż jedną religię? Dlaczego zakładasz że wszyscy chcą zacząć dzień od modlitwy do waszego bożka? Mnie to przeszkadza. A wolne w te święta mam nie dlatego bo chcę tylko dlatego że muszę. A niby kto ma uczyć moje dzieci w dni wolne ustawowo? Przed , przed przed wojną to pan miał prawo pierwszej nocy i prawie nikomu to nie przeszkadzało. Przeszkadza msza o ile odbywa się kosztem czasu pracy lub nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saszka666@o2.pl Re: Precz z kościołofobią IP: *.centertel.pl 18.06.13, 20:42 Człowieku wiara w nauke nie jest niczym dziwnym.... natomiast wiara w bajiki to jet rodzaj ułomności Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hieronim Re: Precz z kościołofobią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.13, 11:21 W naukę nie trzeba wierzyć, nauka jest sprawdzalna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ttt Re: Precz z kościołofobią IP: *.dynamic.chello.pl 18.06.13, 23:27 To zróbmy tak: msza na 7 rano, a lekce zaczynają się normalnie. Kto nie chce w tym uczestniczyć, przychodzi normalnie, a kto chce- wcześniej, przed lekcjami. Do tego-w tym samym czasie - trzeba zorganizować zajęcia z wyznawcami każdej innej religii. Inaczej to jest dyskryminacja. Co do dni wolnych - to są dni wolne ustawowo, więc nie pitol. Ale co racja, to racja - kościelne święta można faktycznie wywalić z kalendarza, no i oczywiście zakaz handlu w niedzielę wysłać na orbitę. Co do wiary w stworzenie przez kosmitów....no cóż - dowody na życie poza naszą planetą znajduje właśnie nauka i naukowo zaczyna je badać i poddawać analizie. Na istnienie niewidzialnego jegomościa, który stworzyłby wszechświat w 7 dni, a potem pozwolił na mordy, holokaust, wojny, gwałty, palenie na stosach, krucjaty.....no jakoś tego jegomościa nie można nigdzie się doszukać..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hieronim Re: Precz z kościołofobią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.13, 11:18 trzecioswiatowiec napisał: > Dziecko może siedzieć w świetlicy i wierzyć, że stworzyli go kosmici, Skoro istnieje Kosmos, to mogą istnieć i kosmici. Ta hipoteza ma przynajmniej jakieś oparcie w rzeczywistości. Hipoteza wszechmocnego Boga, który nie wiadomo kim miałby być w istocie, gdzie miałby przebywać i w jaki sposób działać jest o wiele bardziej fantastyczna i nieprawdopodobna! Odpowiedz Link Zgłoś
stach321 A co? Niby katolikow brak w tych szkolach?? 18.06.13, 17:46 A co? Niby katolikow brak w tych szkolach?? Co z tego ze szkola swiecka? Nie chce ktos uczestniczyc, to nikt go n ie zmusza!!! Skoro sa chetni, to w czym ma probelm Gazeta Wyborcza? Z tym ze sama nie chodzi do Kosciola? Wolny kraj, wolni ludzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hieronim Re: A co? Niby katolikow brak w tych szkolach?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.13, 11:26 Szkoła jest od nauki, czyli przekazywania obiektywnej wiedzy, a nie starożytnych infantylnych bajd o facecie chodzącym po wodzie i cudownej przemianie wody w wino. Co prawda w polskich lasach i na strychach też często dochodzi do podobnej "przemiany", ale ich autorzy oprócz wody potrzebują jeszcze cukru i drożdży. No i zajmuje im to więcej czasu niż machnięcie ręką. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
stach321 A co? Niby katolikow brak w tych szkolach?? 18.06.13, 17:47 ...A co? Niby katolikow brak w tych szkolach?? Co z tego ze szkola swiecka? Nie chce ktos uczestniczyc, to nikt go nie zmusza!!! Skoro sa chetni, to w czym ma problem Gazeta Wyborcza? Z tym ze sama nie chodzi do Kosciola? Wolny kraj, wolni ludzie... Odpowiedz Link Zgłoś
led47 Świecka szkoła? Przez trzy dni dzieci na mszy p... 18.06.13, 19:51 To jest tylko przymiarka. Do zobaczenia za 2-3 lata w nowej rzeczywistości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Katolik Ja nie rozumiem w czym jest problem ? IP: *.play-internet.pl 19.06.13, 00:17 Nie ważne czy Polska będzie biedna czy bogata, mądra czy głupia. Ważne by była K A T O L I C K A ! ! ! Odpowiedz Link Zgłoś
ador43 Świecka szkoła? Przez trzy dni dzieci na mszy p... 19.06.13, 07:28 Taka dyrektor, wydzial OSWIATY powinien za twarz i do sprzatania kibli w kosciele.Zbrodniczy ,szczegolnie w tej czesci Polski,kosciol katolicki (rozbiory i katorga) siega po nasze dzieci ,wciska im ciemnote i budzi w nich niechec do nowego bo tylko ,jak powiedzial pisowski polityk"ciemny lud to kupi". Odpowiedz Link Zgłoś
religioznawca1 Świecka szkoła? Przez trzy dni dzieci na mszy p... 19.06.13, 08:18 To by się zgadzało, ponieważ katolicyzm to BAŁWOCHWALCZE pogaństwo, czyli totalna świeckość. Odpowiedz Link Zgłoś
religioznawca1 Świecka szkoła? Przez trzy dni dzieci na mszy p... 19.06.13, 23:43 Tak zwana msza "św." to szyderstwo i kpiny z PANA BOGA. Tylko ja się pytam co takie imprezy robią w oświacie? Odpowiedz Link Zgłoś