Dodaj do ulubionych

Plac katedralny

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.04, 08:55
Tak sie zachwycacie nowym wygladem placu katedralnego - spoko jest ładnie.
Tylko dlaczego nie napiszecie prawdy o kosztach?!!!W tamtym roku podczas
remontu ul. Królewskiej można bylo wyremontować Plac Katedralny. Dlaczego
tego nie zrobiono? Bo na ul. Królewską kasiorkę dała Unia Europejska a na
Plac Katedralny nie. Dlaczego? bo UNIA NIE FINANSUJE REMONTOW OBIEKTóW
SAKRALNYCH a Plac Katedralny jest własnością kościoła. I co robi
Pruszkowski? natychmiast znajduje forsę w kasie miejskiej na ten remont.
Forsę moją i Twoją i innych nie licząc sie z potrzebami miasta. Wiem, wiem,
powiecie że to reprezentacyjne miejsce - owszem zgadza sie, tylko czy kosciół
dołożył do tego chociaż złotówkę. Przecież ma dotacje se skarbu państwa na
utrzymanie zabytków - a takim katedra jest. Kto wreszcie rozliczy
Pruszkowskiego za finansowanie przykościelnych , kościelnych itp? Może
wyborcza w Lublinie tym by się zajęła?
Obserwuj wątek
    • rilian Re: Plac katedralny 03.08.04, 09:32
      I chwała mu za to, że znalazł na to pieniądze. Miasto gorejące w nocy oznacza
      splendor dla niego samego (miasta). Katedrze nie przybędzie pieniędzy z
      intencji czy ślubów z tego powodu - przewrotnie nie widzę powodu, żeby miało
      się dokładać. A zresztą (znów przewrotnie) miasto powinno płacić tantiemy
      jakoweś Kościołowi lokalnemu za to, że wciąż chwali się w folderkach
      reklamowych zabytkami sakralnymi, pokazuje je na fotografiach etc.
      • Gość: bosman Re: Plac katedralny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.04, 10:31
        KK to obok ZUS największa i pozbawiona skrupułów pijawka społeczeństwa w RP.
        Pazerna, zachłanna i nienasycona. I dlatego nie podoba mi się finansowanie jej
        z państwowej kasy. Chcesz im dokładać to idź na mszę i daj na tacę a ja nie
        zgadzam sie na finansowanie czarnych z moich podatków. Dlaczego KK nie płaci
        podatków, dlaczego nie wykazuje przychodów i dochodów dlaczego, dlaczego,
        dlaczego .....itd. Pytań bez odpowiedzi mnóstwo - państwo w państwie a jego
        funkcjonariusze bezkarni, ponad prawem.
        • rilian Re: Plac katedralny 03.08.04, 16:10
          Mam te same pytania, ale nie zapluwam się wypisując je gdzie popadnie.
          • Gość: zorbi Re: Plac katedralny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 16:26
            Jako antyklerykał i lewicowiec pozwolę sobie niezgodzić się z kolegą bosmanem.
            Ja akurat w anusie mam czy Pruszon z moich podatków odnowi bożnicę, meczet,
            publiczny kibel, czy kościól. Ważne, żeby odnowił, zrobił to mądrze - mądrze
            wydatkując środki, oraz porządnie. Niech to smutne jak p...a miasto jakoś
            wygląda i pięknieje, to będzie nam wszystkim żyło się lepiej (bo ładniej) i
            bogaciej (bo turyści). I wolę, żeby wyżej wymienione przybytki były piękne na
            chwałę tego zapyziałego grodu, a nie straszyły mnie i ewentualnych przybyszów.
            • ryza_malpa1 Re: Plac katedralny 03.08.04, 16:47
              Pozwolę sobie wazeliniarsko przyklasnąc postowi zorbiego.
              Niech to miasto, kurna, zacznie jakoś porządnie wyglądać.
              Szłam dzis przez plac katedralny ( bynajmniej nie na modły ) i wcale mi nie
              szkoda moich, twoich i waszych pieniędzy...
            • rilian Re: Plac katedralny 04.08.04, 09:06
              Bardzo ładnie! Pozdrowienia ode mnie dla Ciebie.
            • Gość: lub piekny iobiektywizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 14:38
              to mi sie podoba
              zawsze mowilem ze sa madrzy i glupi wsrod wszsytkich tak wsrod prawicy lewicy
              klerykalow antyklerykalow itp
            • Gość: Ciemny Leon Kto będzie kasował? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 18:24
              No, dobrze, wyremontowali plac kościółkowi za społeczne pieniądze żeby było w
              mieście piękniej. OK, niech tam. A kto będzie kasował za parkowanie na placu?
          • Gość: Ciemny Leon Plac katedralny - pytania i wątpliwości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 18:15
            Wybacz, rilan, forum dyskusyjne gazety to nie jest "gdzie popadnie", ale
            właśnie miejsce przeznaczone do stawiania pytań i dzielenia się uwagami. Coś mi
            się wydaje, że jeśli masz te same pytania co bosman, to chyba jedynie po to aby
            je schować pod korzec.
    • Gość: pirat Re: Plac katedralny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 17:24
      plac katedralny jest remontowany za te same pieniadze co ul. krolewska... z
      opoznieniem, bo pod placem znaleziono fundamenty jakiegos budynku. od cala
      tajemnica...
      poza tym tak jak przedmowcy, niech miasto nam pieknieje :P :)
    • alex20004 Re: Plac katedralny 03.08.04, 23:13
      Otóż Piracie nie masz racji.Nie wiem skąd masz informacje,ale nie są prawdziwe.Tak się składa,że w ubiegłym roku brałem bezpośredni udział w remoncie ul.Królewskiej,więc mam informacje z pierwszej ręki-Plac Katedralny nie był remontowany,gdyż nie jest własnością miasta,a nie dlatego,że jak piszesz znaleziono tam jakieś zabytkowe podziemia.Właścicielem Placu jest Kościół i choćby z przyzwoitości mógłby dołożyć się do remontu bądź co bądź swojej własności!Ale czy ja nie wymagam za wiele-Kościół i przyzwoitość?
      • Gość: zorbi Re: Plac katedralny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.04, 23:27
        Inną sprawą przyzwoitość Kościoła (to jakiś dziwny neologizm, coś jakby uczciwy
        złodziej), a inną wygląd miasta. Chciałbym, żeby w tym mieście wyremontowano
        wszystko co takiego remontu wymaga. Wolę to, niż sypanie kopców, stawianie
        kolumn świętych Michałów, rozdawnictwo również moich pieniędzy darmozjadom z
        przykościółkowych organizacji, czy równie bzdurnych pomysłów gołowąsa i spółki
        z magistratu. A co do przyzwoitości Kościoła, hehehe proszę bez jaj...
        • kobietkalub Re: Plac katedralny 04.08.04, 12:01
          To się nazywa oksymoron kolego zorbi- połaczenie dwóch wzajemnie się
          zaprzeczających słów ("przyzwoitość kościoła"- aż nie mogę się napatrzeć jak to
          pięknie wygląda...) :)
    • Gość: bosman Re: Plac katedralny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 09:23
      przeczytalem uważnie wszystkie Wasze komentarze ktore w większosci popieraja
      moja opinię. Nie mam nic przeciwko remontom naszych zabytków, jako rodowity
      lubnlinianin cieszę się tak jak wy że miasto może wygladac lepiej. Ale jak
      zauważyliście chodzi mi o zasadę - finansowanie tego czy tamtego. Sa w mieście
      potrzeby których zaspokojenia nie sfinansuje nikt inny tylko budżet miejski a,
      jak juz pisałem, kosciół dostaje kolosalne pieniadze od skarbu państwa na
      utrzymanie zabytków, tak więc, jak ktoś zauważył, z przyzwoitości mógłby
      partycypować w kosztach remontu swoich włości.A tak na marginesie; jak
      myslicie, ile w tym roku ratusz przyznał na dofinansowanie jakiegoś tam
      klasztoru żeńskiego w Warszawie. I nie wiem czy pamietacie, że jakieś dwa lata
      temu ratusz zabrał finansowanie sierotom ich zasiłków i dożywiania z powodu
      rzekomego braku pieniędzy. Takie katolickie samarytańskie podejście.I dalej
      twierdzę że Wyborcza tym tematem się nie zajmie. Z Życińskim trzeba w zgodzie
      żyć.
      • Gość: zorbi Re: Plac katedralny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 11:15
        Dopóki to służy dobru ogólnemu, to nie mam zbytnio zastrzeżeń. Oczywiście
        draństwem i podłością jest wydawanie publicznej kasy na przykościółkowe
        organizacje służące tylko pewnym sukinsynom do łatwego zarobku albo
        finansowanie kościelnych imprez. Na to, to niech sobie katabasy sami zbierają.
        • Gość: Ciemny Leon Dylematy państwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 09:28
          Niestety, nie zawsze można łatwo stwierdzić, co jest "dobrem ogólnym", a co
          interesem grupowym czy prywatnym. Przykład Placu Katedralnego jest dobrą
          ilustracją tego problemu. Użytkować plac mogą bowiem wszyscy (na pewnych
          warunkach) ale korzyśći z tego użytkowania (np. opłaty za parking) czerpie
          właściciel.
          Kościół katolicki w Polsce jest niewątpliwie istotnym faktem społecznym, ale
          jest też prawdą, że w praktycznym działaniu instytucja ta bardzo często rozmija
          się ze swoim oficjalnym posłannictwem oraz głoszonymi ideałami. Czy zatem
          ustawowo neutralne państwo polskie powinno w znaczącym rozmiarze (tak, jak to
          jest obecnie) wspierać finansowo tę instytucję, która przecież konstytucyjnie
          jest równoprawna z innymi, nawet najmniejszymi wyznaniami? Oto dylemat!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka