empi 28.05.14, 07:03 Zastanawiam się na ile Jaruzelski w tej decyzji był szczery? Może to tylko wyrachowanie dla celów "historycznych"? Gen. Jaruzelski przyjął przed śmiercią sakramenty pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bleee... Re: Szczerość? IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.14, 07:58 ...strach... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qurczak Re: Szczerość? IP: *.dynamic.chello.pl 28.05.14, 08:33 Bo tak jest często, że ateiści czy jak podobno jak Jaruzelski agnostycy, w obliczu śmierci często nagle zmieniają zdanie. Żadna nowość. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Szczerość? 28.05.14, 10:55 Wyrachowanie koniunkturalisty - "ostatni będą pierwszymi", "większa jest radość z jednego nawróconego grzesznika niż 99 sprawiedliwych". Zamarzyła mu się kariera w zaświatach ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Szczerość? 28.05.14, 11:04 na pogrzebie własnej matki nie chciał nawet wejść do kościoła, a miał taki prektekst. Obłudnik. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Szczerość? IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.14, 11:15 ...z czego wniosek wypływa taki, że nie był agnostykiem teistą, że był agnostykiem ateistą... ?... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Szczerość? 28.05.14, 11:34 Gość portalu: bleee... napisał(a): > ...z czego wniosek wypływa taki, że nie był agnostykiem teistą, że był agnostyk > iem ateistą... ?... bleee... Eee tam, był pospolitą gnidą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxx Re: Szczerość??? IP: 173.233.223.* 28.05.14, 16:39 Czy to byla jego wlasna decyzja i czy byl jeszcze w pelni swiadomy? p.S. Niestety, w wiekszosci religii/wyznan nie istnieje podobny zwyczaj ("sakrament")... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Szczerość? IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.14, 11:20 ...w zaświatach też są wojska... chyba nie tylko pod wodzą (...nieupadłego...) Archanioła?... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Szczerość? 28.05.14, 11:38 Hmm.... o zaświatach wiem tyle, co zaśpiewał Długosz ;-))) Leszek Długosz - Sen o końcu świata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapral Rosyjski general IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.14, 18:18 Serdeczny cmwd. Nie przesadzajmy w przypadku z poprawnosci. Guano a nie Powazki dla zdrajcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... ...właśnie... :)... IP: *.ip.netia.com.pl 28.05.14, 18:26 ...spokojnie... poczytajcie... bleee... pl.wikipedia.org/wiki/Cmentarz_Wojskowy_na_Pow%C4%85zkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzof10 Re: ...właśnie... :)... IP: *.dynamic.mm.pl 28.05.14, 21:44 No, czyli dla każdego po kawałku tego sukna... a tam już leżą sobie równo... i tylko ci którzy jeszcze nie leżą mają problemy ...:((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: ...właśnie... :)... IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.14, 22:06 ...problemy są zawsze domeną żywych... dla zmarłych to zapewne nie ma już znaczenia... a forma pochówku zmienia się... ale przecież w naszej - i nie tylko naszej - historii zdarzały się pochówki hańby... poczytaj: pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82adys%C5%82aw_Sici%C5%84ski ...a dzisiaj są i takie opinie...: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16052123,Szef_IPN_o_Jaruzelskim__To_miejsce_dla_bohaterow_.html?lokale=lublin#BoxWiadTxt ...nie tak dawno temu problem mieli Włosi z pochówkiem zbrodniarza wojennego - skończyło się chyba utajnieniem miejsca pochówku... żaden cmentarz nie chciał go przyjąć z powodu protestów mieszkańców... że o losie naszego ostatniego króla nie wspomnę... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzof10 Re: ...właśnie... :)... IP: *.dynamic.mm.pl 28.05.14, 22:23 a o Piłsudskiego to się nie kłócili??? A o Miłosza na Skałce? Tylko, że certyfikaty moralności nie zawsze wydają odpowiedni ludzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: ...właśnie... :)... IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.14, 22:54 ...chyba nie ma ludzi "odpowiednich" i "nieodpowiednich"... po prostu - różnimy się... może to dobrze?... nie jest nudno... ;-)... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzof10 Re: ...właśnie... :)... IP: *.dynamic.mm.pl 28.05.14, 23:08 no, a nawet wesoło, gdy poseł-katolik wzywa innych katolików, żeby zablokowali pogrzeb...odmawiając różaniec.... I myślisz, że rozsądne słowa kardynała Nycza zostaną przyjęte, tak jak powinny być przyjęte??? W tym wesołym padole za bohaterkę mediów różnych uchodzi dziś małolata, która premiera nazwała zdrajcą, ot tak sobie, i wydukać nie potrafiła uzasadnienia.... ech, idę spać, dobrej nocy :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: ...właśnie... :)... IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.14, 23:11 ...dobrej :)... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: ...właśnie... :)... 29.05.14, 06:56 >W tym wesołym padole za bohaterkę mediów różnych uchodzi dziś małolata, > która premiera nazwała zdrajcą, ot tak sobie, i wydukać nie potrafiła uzasadnienia.... Donek ją zdradził, sugeruje nam jakiś związek z małoletnią, celebrytka lokalna jedna :) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec LU Re: ...właśnie... :)... IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.14, 10:31 W 1983 r filmowałem ślub w Kurowie. Wtedy to było apogeum tryumfu komunistów nad narodem polskim. Morderstwa polityczne uchodziły bezkarnie. Zapytałem wówczas proboszcza, czy Jaruzelski jako były parafianin tamtej parafii ma sumienie i kiedyś się nawróci? Na pewno odrzekł proboszcz, przecież pochodzi z porządnej rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: ...właśnie... :)... 29.05.14, 10:33 Dzierżyński z jeszcze porządniejszej rodziny pochodził, nie zdążył się nawrócić. :) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Rosyjski general IP: *.adsl.inetia.pl 29.05.14, 12:20 ...generał dołączy do swoich - nie tylko prostych żołnierzy... np.: pl.wikipedia.org/wiki/Adam_Aumer ...bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzof10 Re: Rosyjski general IP: *.lublin.mm.pl 29.05.14, 15:56 A w Kamieniu Pomorskim odkopali...wampira :-)))) Że też nikt nie pomyślał...żeby :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Rosyjski general IP: *.adsl.inetia.pl 29.05.14, 17:14 ...w wampiry latoś obrodziło... coby nie zaczęły ożywać... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Rosyjski general 29.05.14, 17:54 Wampiry nie umierają! A obrodziło smakowicie, zupełnie nie popowo :-))) youtu.be/zdeNU2bxX18 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzof10 Re: Rosyjski general IP: *.dynamic.mm.pl 29.05.14, 19:34 Jak nie... Ten z Kamienia jest dowodem !!!!!! Trzeba się tylko fachowo z nimi obejść :-))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Rosyjski general IP: *.adsl.inetia.pl 29.05.14, 19:53 ...nie umierają, ale przysypiają - mniej lub bardziej dobrowolnie... podobnie - demony, dżiny i inne, podobne byty :)... tylko licho nie śpi... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Szczerość? 29.05.14, 17:51 Czy - kiedy umrze - będą płakać po nim Ci tylko, którzy zań za życia zmarli? Czy w tych, co z objęć jego się wydarli Karłem się jakiś odrodzi po zgonie? Nawet jeżeli ten płód się poroni - Mogą zachować go ludzie "normalni" I przetrwa w słoju, jak człowiecze strzępy, Którymi karmił swe eksperymenty W laboratoriach łagrów i sypialni. Więc - kiedy umrze - wskrzeszą go bezkarni, Bezmyślni - myśląc, że jest niepojęty I wychuchają czule w końcach dłoni Wierząc, że dla nich wraca, a nie - po nich I może znowu go ogłoszą świętym! Kaczmarski o komuniźmie. Miller już go wskrzesza rzewnie płacząc po Jaruzelskim. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Szczerość? 29.05.14, 20:09 Według mnie, jeżeli chodzi o "przyjęcie sakramentów" przez umierającego, ciężko schorowanego, starca, to wcale nie jestem przekonany, że to musiała być jego osobista inicjatywa. Osobiście znam przypadki, gdy w rodzinie, gdzie funkcjonują różne światopoglądy, w takiej właśnie sytuacji, bezwzględna presja osób wierzących na przeprowadzenie tzw. "właściwego pożegnania" natrafia na bezwolność umierającego, który nie jest już w tym momencie zdolny do jakiegokolwiek sprzeciwu, czy oporu. Dlatego, nie oceniałbym jednoznacznie tego w aspekcie jego "nieszczerości". Może nawet i podejrzewałbym zachowanie nietolerancyjne rodziny w stosunku do niezdolnego do "przedśmiertelnej obrony światopoglądu" umierającego, skoro w takim stanie człowiekowi staje się to już całkiem obojętne. Natomiast, dla wierzących członków rodziny "właściwe załatwienie sprawy" likwiduje m.in. problemy z organizacją pogrzebu dotyczące mszy żałobnej, obecności księdza. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Szczerość? 29.05.14, 21:18 No ale ta akurat rodzina prezentuje się pisarsko tu i ówdzie informując urbi et orbi także o swym światopoglądzie. Zbiorowe nawrócenie w obliczu możliwych kotłów piekielnych czy cud mniemany świętego JP z dwójką? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Szczerość? IP: *.adsl.inetia.pl 29.05.14, 21:28 ...to trochę tak jak z Bierutem, który chyba do 1952 r. uczestniczył w różnych uroczystościach z udziałem księży... czyli - trochę tradycja, trochę poprawność polityczna, a trochę polska paranoja, biorąc pod uwagę wypowiedzi np. Millera... nie ulega wątpliwości, że także - brak gotowości do poniesienia konsekwencji za swoje czyny... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Szczerość? IP: *.adsl.inetia.pl 29.05.14, 22:05 ...doprecyzuję: chodzi mi o różnicę, jaka istnieje między odpuszczeniem win i ostatnim namaszczeniem a pogrzebem katolickim oraz jego bogatą oprawą... różnica jest - rzec by można - fundamentalna... i nie ma znaczenia, czy sytuacja wynika z woli rodziny, czy z woli mniej lub bardziej świadomie umierającego generała... cała reszta, wyrażająca się medialnym szumem i ekscytacją kolejnymi wypowiedziami antagonistów, powoduje nie tylko niesmak, ale też tworzy nową, niedobrą tradycję: że można wszystko załatwić okrzykiem: "reset"... a to oznacza, że wszystko się rozmywa... że o wartościach można także mówić tylko "na okoliczność"... czyli, że tak naprawdę - wartości nie istnieją... bleee... ps.: ...zwykłemu śmiertelnikowi często odmawia się katolickiego obrządku pogrzebowego z powodu błahszych przyczyn niż zarzuty stawiane generałowi, o głoszonym światopoglądzie - nie wspominając... cóż... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: Nie pieprz Wampir 31.05.14, 17:28 albo doczytaj/ poznaj historię rodziny, niekoniecznie protoplastów Generała, ot tak zwyczajnie. Na bank jesteś pewien, że Małżonka była niewierząca? Potwierdzisz? Nie potwierdzisz, bo guzik wiesz, nie słuchasz, nie czytasz, jedno wiesz: "gnida", i taakietam. Zbiorowe nawrócenie, to akurat katolicy prezentują, jak ja Was kocham :) Pytanie do Przemyślanina : pewnie byłeś na rynku, gdy JPII przebywał? Mniejsza o to, ja byłam, i nie zapomnę. Przechodził wśród tłumu, babę przemyską dotknął w rękę. Trzymała tą rękę wysoko, pokazywała, wielbiła, dopóty, dopóki nie poszło o oddanie kaplicy grekokatolikom- rzekła " TFU" , schowała łapę. KONIEC Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Nie pieprz Wampir 31.05.14, 17:31 > Na bank jesteś pewien, że Małżonka była niewierząca? gdzie tak stwierdziłem? pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: Nie pieprz Wampir 31.05.14, 17:36 TU wampirze, chyba, że... No ale ta akurat rodzina prezentuje się pisarsko tu i ówdzie informując urbi et orbi także o swym światopoglądzie. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Nie pieprz Wampir 31.05.14, 20:10 jola.iza1 napisała: > , jedno wiesz: "gnida", i taaki > etam. Gnida to był komentarz do zachowania Jaruzelskiego na pogrzebie matki, o którym wspomniał Empi. Naprawdę uważasz, że pogrzeb, że to odpowiednie miejsce i czas do demonstracji? Bo ja nie. Także i jego pogrzeb. Nie sądziłem, że dojdzie do tego, do czego doszło i jestem tym szczerze zbulwersowany. O małżonce wiem niewiele, ale jakoś nie wydaje mi się, żeby specjalnie zabiegała o katolickie pożegnanie się Jaruzelskiego z tym łez padołem, córka natomiast opisuje się dość obficie. > Zbiorowe nawrócenie, to akurat katolicy prezentują, jak ja Was kocham :) To znaczy kogo? Bo ja jestem niewierzący i nigdy nie miałem problemu, żeby otwarcie o tym mówić, a moja wierząca rodzina, żeby to akceptować, ale żeby nie wziąć udziału w mszy pogrzebowej za mamę, żeby coś demonstrować? O nie, kochana... nie czas i nie miejsce. > Pytanie do Przemyślanina : pewnie byłeś na rynku, gdy JPII przebywał? > Mniejsza o to, ja byłam, i nie zapomnę. Przechodził wśród tłumu, babę przemys > ką dotknął w rękę. Trzymała tą rękę wysoko, pokazywała, wielbiła, dopóty, do > póki nie poszło o oddanie kaplicy grekokatolikom- rzekła " TFU" , schowała łap > ę. KONIEC Nie byłem, Ty chyba też nie. Nie przechodził wśród tłumów, w ogóle nie był na Rynku. Przemawiał w Katedrze, do Rynku doprowadzono nagłośnienie. Gdy mowa była o przekazaniu grekokatolikom kościoła pojezuickiego, a nie żadnej kaplicy, część ludzi biła brawo, inni nie. Anegdotka o babie dotyczy Tokarczuka. Nie wiem czy jest prawdziwa, ale to jemu za nieporadność JP2 w tej kwestii się oberwało. Protestowano przeciwko przekazaniu im kościoła Karmelitów, które JP2 zarządził, a do którego ostatecznie nie doszło, dlatego nie było bratania się z przemyskimi tłumami. Taka kara. Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: Nie pieprz Wampir 03.06.14, 23:24 A jednak byłam Wampirze, stałam z dziećmi tuż przed ratuszem, żadna anegdota, wiem jak Papież szedł, wiem co powiedział, wiem dlaczego Przemyślanie uważają, że czarne podniebienie to jest samo zło. A o Jaruzelskim to jeszcze mniej wiesz, zatem odpuść sobie, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Nie pieprz Wampir 04.06.14, 00:23 jola.iza1 napisała: > A jednak byłam Wampirze, stałam z dziećmi tuż przed ratuszem, żadna anegdot > a, wiem jak Papież szedł, wiem co powiedział, wiem dlaczego Przemyślanie u > ważają, że czarne podniebienie to jest samo zło. A o Jaruzelskim to jeszcze m > niej wiesz, zatem odpuść sobie, proszę. Hmm... Tylko widzisz, JP2 wśród tłumów nie chodził od czasu zamachu bez solidnej obstawy wokół. Plujące baby wykluczone. Przez przemyski Rynek może przejechał, ale na pewno tam nie przemawiał. Tyle wersji tej anegdotki słyszałem, że nie wierzę w jej prawdziwość, a Przemyślanie są różni i uważają różnie, niekoniecznie dzielą się też tym z przyjezdnymi, bo i historie to trudne, bolesne, niezrozumiałe. Film z pielgrzymki do Przemyśla jest niżej (no i gdzie ta baba?). Nie próbuj mi wmawiać, że nie znam swojego miasta i nie wiem co tam się dzieje, bo zdarzyło Ci się tam kilka lat pomieszkać. Jaruzelski natomiast mi wisi. Pies mu mordę drapał. Wizyta Ojca Świętego Jana Pawła II w Przemyślu 2 czerwca 1991 r. HD Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: Nie pieprz Wampir 04.06.14, 01:53 Zdarzyło mi się pomieszkać tak od 1982, do 2005 a film, który przesłałeś zalecam obejrzeć jeszcze raz, tak ciut przed ósmą minutą? A gdzie chodził JPII , to bardzo proszę, nie kłam, chodził. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Nie pieprz Wampir 04.06.14, 19:23 jola.iza1 napisała: > ciut przed ósmą minutą? A dlaczego przed ósmą? Przez Rynek przejeżdża od 3.44 do 4.40. Cała minuta! WOW! >A gdzie chodził JPII , to bardzo proszę, nie kłam, chodził. Nigdzie nie chodził. Wyszedł z obfitą obstawą z kościoła pojezuickiego - dziś grekokatolicka Archikatedra, do oficjeli ze Związku Ukraińców. Ten budynek to ówczesna siedziba MZNP, a dziesiejszy i wcześniejszy pałac biskupów grekokatolickich na PL. Czackiego. To tam go opluła jakaś baba? Nie zauważyłem, ale kto wie... To pewnie była M.Tucka :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Nie pieprz Wampir IP: 212.106.11.* 04.06.14, 00:45 "wiem dlaczego Przemyślanie uważają, że czarne podniebienie to jest samo zło" ...dlaczego tak uważają Przemyślanie?... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Szczerość? 29.05.14, 21:20 Jeśli tak było jak piszesz to rodzina w sumie zrobiła mu krzywdę. Nie jestem fanem Jaruzelskiego, nie mam o nim przekonania, że był patriotą. Z racji własnych doświadczeń mogę być subiektywny :) Pozwólmy by historia go w pełni oceniła, jak sam zresztą o tym mówił. Uważam, że należy mu się pogrzeb z honorami wojskowymi, był żołnierzem i podobno całkiem odważnym. Miller niepotrzebnie wyskoczył z żałobą narodową, by żałoba była godna powinna być szczera, tu zaś za dużo nas wszystkich ta sprawa dzieli. Podoba mi się zaś zachowanie Wałęsy w całej tej sprawie. Wszelkie próby naruszenia spokoju uroczystości pogrzebowych będą świadczyły o zdziczeniu co niektórych. Potem jak ich ktoś nazwie bydłem będą znowu czuli się obrażeni. Wałęsa to czuje z racji wieku i czekajacych go podobnych uroczystości. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Szczerość? 29.05.14, 21:46 Od kiedy to żałoby narodowe w Polsce są szczere??? Tak było może przez pierwszych kilkadziesiąt godzin po katastrofie w Smoleńsku, potem już było jak zwykle, nie ma o czym gadać! Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Hieny cmentarne 29.05.14, 20:30 Natomiast wszelkie zwyrodniałe komentarze, zarówno tuż przed, jak i po śmierci Jaruzelskiego, odnośnie kwestionowania miejsca jego pochówku jak i przysługującej, z mocy obowiązującego prawa, odznaczonemu orderem Virtuti Militari, generałowi i prezydentowi państwa, ceremonii pogrzebowej, uważam za pełne zapiekłej nienawiści, prymitywne wypowiedzi hien cmentarnych. Budzi we mnie naturalne obrzydzenie ten taniec nad grobem, przywołując z niegodnej ludzkiej historii mszczenie się nawet na zwłokach np. poprzez barbarzyńskie ich rozkawałkowanie i rzucenie psom... Komentarze takie, co znamienne, głoszą w większości ludzie uważający się za prawdziwie wierzących katolików. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Hieny cmentarne IP: *.adsl.inetia.pl 29.05.14, 20:38 ...hm... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hycel R.I.P. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.14, 08:33 Pies go trącał. Jak trwoga to do Boga. Jak większość komuchów przed śmiercią. Na Millera kolej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: R.I.P. IP: *.adsl.inetia.pl 30.05.14, 18:07 ...mam podobne zdanie na temat pogrzebu generała, jak ks. Isakowicz... trzeba znać proporcje... w przeciwnym razie pozostaje niesmak... bleee... wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/ks-isakowicz-zaleski-niektorzy-przecinaja-dyskusje-by-nie-bylo-bojki-o-trumne/6kc6m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prześmiewca Re: Wy macie szczęście...... IP: *.play-internet.pl 30.05.14, 21:30 "Ja to mam szczęście. Że w tym momencie. Żyć mi przyszło w kraju nad Wisłą. Ja to mam szczęście" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... ...wy - też... IP: *.adsl.inetia.pl 30.05.14, 22:13 "Może Norwid, bo cos plótł, że łza gdzieś znad planety spada i groby przecieka, Ale skąd by, skąd by wiedział, że na jego słowa ktoś tu jeszcze może czekać Teraz w modzie nie Norwidy, filozofów okryj winy. Więc czyj ten głos, ten głos, ten głos!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... ...a jak poszedł król na wojnę... IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.14, 11:54 ...a to leci kabarecik... hyc, hyc po kanapie, Bączyński n/was nie złapie... ?... bleee... wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,138764,16066887,Trwal_pogrzeb_Jaruzelskiego__a_91_letni_komendant.html?lokale=lublin#BoxWiadTxt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hycel Re: ...a jak poszedł król na wojnę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.14, 12:44 Dupek, gdyby byl madry umarlby przed sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: ...a jak poszedł król na wojnę... IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.14, 13:28 ...trywializujesz... niepotrzebnie, bo teraz nie chodzi o to, komu jeszcze dać w zęby... sprawiedliwość dzieje się na różne sposoby... można tak, jak w Rumunii, można inaczej... potrzebna jest konsekwencja i zasad stosowanie - po obu stronach... do tego odrobinę choć przyzwoitości i pokory - po obu stronach... w przeciwnym razie pozostaje niesmak (...teraz to się nazywa "absmak" chyba... :)...)... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... ...pryncypia IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.14, 12:23 ...a można i tak... tylko trzeba umieć zadać pytanie... i muszą posiąść taką umiejętność wszystkie strony sporu... bleee... "- Oni uderzyli w piersi, a my im wybaczyliśmy. Tym współpracownikom milicji, którzy byli z Janukowyczem na Majdanie, ale nie zabijali ludzi - powiedział minister o walczących dzisiaj po stronie nowego rządu berkutowcach. Petrenko podkreślił również, jak ważna dla tworzącego się państwa i jego jedności jest umiejętność przebaczenia." www.tvn24.pl/oni-uderzyli-sie-w-piersi-a-my-im-wybaczylismy-dawni-berkutowcy-walcza-o-jednosc-ukrainy,434394,s.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzof10 Re: ...pryncypia IP: *.lublin.mm.pl 31.05.14, 15:29 No to poczekaj parę lat.... Kto i co będzie mówił... U nas 4 czerwca też było inaczej??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: ...pryncypia IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.14, 20:47 ...u nas 4 czerwca było zupełnie inaczej... na szczęście było inaczej... na szczęście... ale z powodu braku wyobraźni wtedy - obu stron, teraz robi się coraz paskudniej... dlaczego?... bo pamięć zawodzi, przyzwoitości brak i kołchozowa moralność triumfuje... a życie bez wartości - jest bez wartości... stąd ta dyskusja... bo nie wszyscy chcą żyć bez wartości... niestety, wielu chce swoje wartości narzucić innym... "w imię" tolerancji, Boga itp.... niestety... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: R.I.P. 31.05.14, 19:12 Hycel, ty jednak idiot, ale pies cię trącał, tylko, coby nie była to obraza dla psa. Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: Empi szczery do bólu, ale 31.05.14, 17:14 Skoro tak, to odpowiedz mi : po jak wuj założyłeś Montek? Zwracam uwagę, żeś ponoć moderator /społeczny, fakt/, a to zobowiązuje, mylę się ? Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Empi szczery do bólu, ale 31.05.14, 17:24 Sprecyzuj swoją myśl, zarzut :) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: Empi szczery do bólu, ale 31.05.14, 17:32 Pytanie, Empi, li tylko pytanie. Po co? W jakim celu założyłeś Montek? Bo,że będzie mONcił zakładam, że wiedziałeś. Nie wiedziałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Empi szczery do bólu, ale 31.05.14, 17:41 Założyłem wątek bo mam do tego prawo jak każdy użytkownik. Dzisiaj każdy temat może być powodem do draki, dlatego mamy milczeć?. Uważam, że problem powinni mieć mąciciele :). O Jaruzelskim swoją opinię ma prawo mieć każdy, również o innych. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: żartujesz, czy poważnie ? 31.05.14, 19:02 empi napisał: > Założyłem wątek bo mam do tego prawo jak każdy użytkownik. Dzisiaj każdy temat > może być powodem do draki, dlatego mamy milczeć?. Uważam, że problem powinni mi > eć mąciciele :). O Jaruzelskim swoją opinię ma prawo mieć każdy, również o inny > ch. > pzdr. Jeśli na poważnie, to gdzie u Ciebie etyka, kindersztuba, moralność, empatia, inne pierdoły? Mam do tego prawo, boskie ? Ostatnio o takim mowa :) A mnie się wydaje, że nie powinieneś,/ a chociaż odczekać okres żałoby/, ale cóż adminie, różnymi ścieżkami sumienie chodzi :( Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: żartujesz, czy poważnie ? 31.05.14, 19:10 >chociaż odczekać okres żałoby Żałoba – tradycyjne uzewnętrznione odzwierciedlenie tego co się dzieje z kimś, kto stracił bliskiego. Żałoba, a przeżywanie straty to dwie różne rzeczy, bo przeżywanie straty zachodzi wewnątrz. Jest to reakcja całego naszego "ja" na stratę. Jaruzelski bliskim mi nie był. W swoich wypowiedziach pamięci Generała nie obraziłem. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: żartujesz, czy poważnie ? 31.05.14, 19:23 Halo! Tu ziemia! Niekoniecznie o Twój okres żałoby biega. To jeszcze raz, p.o.w.o.l.u.t.k.U. Nie cytuj mi, proszę, haseł z wikipedii. Wiem, że nie pomyślałeś, że przykładowo, ja czytam, trudno. Z drugiej strony nie wierzę, serio serio, że nie zdawałeś sobie sprawy, że to jest zwykły MONTEK. Ujmę to inaczej, mnie to rybka co zakładasz, ale Noblesse oblige. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Szczerość? 31.05.14, 18:03 empi napisał: > Zastanawiam się na ile Jaruzelski w tej decyzji był szczery? Tak samo, jak szczerych było 3 000 polskich lekarzy, którzy podpisali polityczno - ideologiczny cyrograf. W tym zasranym kraju od wieków obłuda stoi ponad wszystkim. Zresztą, coby nie było, to jest prywatna osobista sprawa Jaruzelskiego i nie ma o czym gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Szczerość? 31.05.14, 18:10 >Tak samo, jak szczerych było 3 000 polskich lekarzy a jeśli niektórzy z nich są szczerzy?:) Może być groźnie :) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Szczerość? 31.05.14, 18:19 empi napisał: > a jeśli niektórzy z nich są szczerzy?:) Może być groźnie :) > pzdr. W takim razie ja ŻĄDAM, żeby na drzwiach każdego gabinetu wisiała z daleka widoczna tabliczka z napisem "lekarz katolicki", "lekarz żydowski", "lekarz Jehowy", "lekarz muzułmański" itd.. Jako obywatel tego kraju i pacjent, mam obywatelskie prawo wybrać lekarza, który w razie czego i zasłaniając się polityczno - religijnymi motywami nie odmówi mi wykonania zabiegu chirurgicznego, przetoczenia krwi, podania leku, którego objawy uboczne mogą doprowadzić do sytuacji niezgodnej z jego przekonaniami, szczepionki... Albo w ogóle odmówi leczenia - bo przecież to Bóg daje życie i śmierć, zsyła choroby itd. i człowiek nie ma prawa w to ingerować. Każdy przecież ma prawo stanowić oraz interpretować "prawo boże" wedle własnego uznania- co nie??? A kiedy przyjdzie pora na "katolickich" dziennikarzy, księgarzy, pisarzy, nauczycieli, urzędników, kucharzy itd.? Bo "katolickich" polityków, to już mamy sporo, aż za dużo... :( Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Szczerość? 31.05.14, 18:32 Zresztą, co by nie było, pogrzebowym krzykaczom życzę z całego serca, żeby na ich własne pogrzeby też zjeżdżały się bandy ich politycznych przeciwników i żeby wszystko obrzucały gównami. Są tego warci. Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Szczerość? 31.05.14, 18:33 >A kiedy przyjdzie pora na "katolickich" dziennikarzy, księgarzy, pisarzy, nauczycieli, >urzędników, kucharzy itd.? Wszyscy przez Ciebie wymienieni już dawno są :). Są czasopisma i wydawnictwa katolickie, ksiegarnie katolickie, pisarze i ich katolickie związki, szkoły i nauczyciele katoliccy, urzędnicy katoliccy w strukturach Kościoła, kucharze katoliccy również :). Tak powinno być. Oczywiście z stosownym szyldem, tytułem, nagłówkiem Katolickie. Dlaczego nie może być katolicka służba zdrowia, katolicki NFZ, ZUS itd ? Prawa rynku, jeśli powstaną podobne struktury muzułmańskie i staną się tańsze przejdziemy na islam :) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Szczerość? 31.05.14, 18:39 Proszę bardzo, niech powstają! Byle tylko nikt nie zbijał politycznego kapitału na obłudzie i oportunizmie. Niech sobie powstają przykościelne przychodnie, szpitale, wydawnictwa itd., niech "kościółkowi" odpieprzą się od życia publicznego, nie pakują swych brudnych buciorów i łap tam, gdzie być ich nigdy nie powinno. Amen! Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Szczerość? 31.05.14, 18:44 Fajnie będzie,np. w szpitalu spytają się Ciebie w jaki fundusz Pan wierzy? Katolicki NFZ czy jakiś inny? Ateistom będzie najgorzej :) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Szczerość? 31.05.14, 18:50 Otóż to! Ja na przykład leczę się w publicznej służbie zdrowia i nie życzę sobie żadnych polityczno - religijnych gadek. Kościółkowi lekarze niech zbierają klasztorne ziółka, od chorych na raka niech się odpieprzą, bo niektóre terapie mogą być niezgodne. Od Jaruzelskiego i jego rodziny też się odwalcie. To już na szczęście historia, zostawmy ją historykom a wyjce niech wyją na Wawelu. Roman Roczeń- Ułan Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Szczerość? 31.05.14, 19:02 >To już na szczęście historia, zostawmy ją historykom a wyjce niech wyją na Wawelu. Dyskusji nie unikniesz, ze wględu na format jej bohatera. Wycie należy wytępić, z kościołów, cmentarzy. Wrócić do dawnego obyczaju, chrześcijańskiego pokoju w tych miejscach. Niestety, wyjce mają specyficzny honor, za wycie w takich miejscach nazwani bydłem obrażają się, upierając się przy tym, że są jedynymi prawdziwymi katolikami-patriotami. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Szczerość? 01.06.14, 09:15 Nie mam nic przeciw dyskusji, nawet najostrzejszej pd warunkiem, że nie przekracza ona pewnych cywilizowanych ram. Pewne grupki osobników traktują cmentarz jako naturalne miejsce do wiecowania, nic więcej nie potrafią wymyślić, bo nic oprócz prostactwa nie mają do zaoferowania... A czy Jaruzelski wyspowiadał się przed śmiercią czy nie - uważam, że to jest jego prywatna sprawa, nikomu nic do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
krt_czart Re: Szczerość? 31.05.14, 19:07 Lekarzom, którzy podpisali ten katolicki cyrograf, proponuję obejrzenie filmu "Medicus" (The Physician). Choć mam wątpliwości, czy w stanie nawiedzenia umysł przyswaja prawidłowo... Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Szczerość? 01.06.14, 09:10 Obawiam się, że w ogromnej większości przypadków jest to nie tyle "nawiedzenie", co tradycyjny konformizm i oportunizm. Na tej samej zasadzie, w najlepszych latach komuny tyle milionów Polaków należało do PZPR... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Szczerość? IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.14, 22:28 ...nie denerwuj się... :PPP... bleee... wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/460577,sad-lekarski-zdecydowal-deklaracja-wiary-zgodna-z-prawem.html Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Szczerość? 01.06.14, 09:08 Ty się nie denerwuj pańciu. Nie musisz wklejać linków, wiem o tym - i to właśnie mnie przeraża! Lekarza oprócz ogólnie obowiązującego prawa powinien obowiązywać Kodeks Deontologii i Etyki Lekarskiej - i nic więcej! To jest mniej więcej tak, jakby kierowca lał na całą ustawę "prawo o ruchu drogowym" oraz rozporządzenia wykonawcze, zasłaniając się swymi poglądami politycznymi, religijnymi itd. - łapiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Szczerość? 01.06.14, 09:24 PS Jeśli ktoś nie chce być lekarzem wykonującym swoją pracę w publicznych placówkach, bo przeszkadzają mu jego przekonania polityczno - religijne, zawsze może zostać uzdrawiaczem albo innym energoterapeutą. Wolność podobno mamy. :PPP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... ...nie na temat... IP: *.adsl.inetia.pl 01.06.14, 10:28 ...widzisz, pańciu - lekarze mają taki sam problem mentalny, jaki masz ty... uznają się za "boga" wyznaczającego normy postępowania i własny kodeks etyczny... oczywiście - dla innych... to taka niepełnosprawność umysłu, wynikająca - m.in. z zaszłości kulturowych i środowiska... ale - nie jest ten stan ostatecznym, przy odrobinie dobrej woli możesz się zmienić... może nawet na lepsze... :P... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: ...nie na temat... 03.06.14, 21:51 Za boga, to się uznaje fanatyczna i psychopatyczna osoba, która uruchomiła tę polityczno - ideologiczną maszynerię oraz jej protektorzy. Nie ty, pańciu będziesz decydowała co dla mnie jest dobre a co złe, za cienka jesteś, spadaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: ...nie na temat... IP: 212.106.11.* 03.06.14, 22:33 ...buuuuuuuuuuuuuuuuu... :(((((((((((((((((((((((((((((... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
oregano1980 Re: Szczerość? 01.06.14, 17:05 Nie powinno Cię to obchodzić-to jego prywatna sprawa-nie chodzi mi o p.Jaruzelskiego tylko o wolnośc wyboru każdego z nas,nic nikomu do tego !!!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Benedictus Re: Szczerość? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.14, 19:09 Przeczytałem połowę tego mendowatego wątku i straciłem ochotę na dalszy ciąg, ale zajrzałem jeszcze na koniec i widzę, że napisałeś dokładnie to, co powinien rozumieć każdy przyzwoity człowiek. Niestety, mendy ludzkie nie tylko wyją na cmentarzach, ale też nadymają się na forach internetowych popisując się swoją głupotą, bezczelnością i skarleniem umysłowym, wpierdzielając swojego obleśnego nocha wszędzie, gdzie zawiedzie ich "katolicka miłość bliźniego", którą zieją na prawo i lewo (zwłaszcza na lewo!). Jeśli jakiś przemądrzały dupek, wikipedyczny Besserwisser, który nigdy w życiu nie przyznał się do żadnej niezręczności (że o błędzie nie wspomnę) czuje się władny rozliczać zmarłego z jego stosunku do wieczności, a drugi kabotyn, szczyl i fanfaron śmie pisać o kimś, komu nie sięga do podeszew, per "gnida", to czy nie jest poniżej waszego honoru (zwracam się do joli.izy, tajnosa i docieka) odzywać się w ogóle do takich kreatur? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hycel Na pohybel generalowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.14, 19:30 Powtorze raz jeszcze: pies parszywy Jaruzela tracal, zalosnego sprzedawczyka i agenta moskiewskiego. Zbrodniarza komuszego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Szczerość? IP: *.adsl.inetia.pl 01.06.14, 21:01 ..."niezręczność" generała?... można zaśmiać się na śmierć... :(... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... ...polski szowinizm... IP: *.adsl.inetia.pl 01.06.14, 21:51 ...taka sobie "niezręczność"... takie były czasy... "niezręczne" to były czasy... bleee... wiadomosci.onet.pl/bialystok/kolejne-makabryczne-odkrycia-w-bialymstoku-wydobyto-szczatki-juz-ponad-190-osob/2ph7l ps.: ...cicho sza?... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... ...kto wy/prze-grał... IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.14, 09:07 ...kolejna niezręczność: kto ma prawo krzyczeć?... a kto jest "przyzwoity"?... a kto jest bohaterem?... a kto ma prawo być patriotą?... a kto lubi opowiadać bajki dla niedorozwiniętego społeczeństwa?... a jak generał miłował?... bliźnich - oczywiście... kto i kiedy ma prawo być bliźnim?... ... ... ?!... bleee... wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16076425,Prof__Staniszkis__Przegral_komunizm__a_nie_ludzie.html#BoxSlotI3img Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzof10 Re: ...kto wy/prze-grał... IP: *.dynamic.mm.pl 02.06.14, 15:15 Jej bleee... to pani profesor Staniszkis zainspirowała Cię do takiej gonitwy myśli :-))) i zadania gradu pytań??? Daj spokój..... :-)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: ...kto wy/prze-grał... IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.14, 16:05 ...pani profesor miała okres bzdurny... chwilowa przerwa pozwoliła jej zebrać myśli... jest dużo racji w tym, co powiedziała... a że to pani Staniszkis?... no to co... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzof10 Re: ...kto wy/prze-grał... IP: *.dynamic.mm.pl 02.06.14, 17:27 Nie, pani Staniszkis nie zebrała myśli.... I nie rozbierając jej sądów z całego wywodu, stwierdzę tylko, że nie zgadzam się z jej opiniami na temat nauki i kształcenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: ...kto wy/prze-grał... IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.14, 18:36 ...opinie mają to do siebie, że różnią się niejednokrotnie... ale są takie przypadki, jak ten poniżej... forum.gazeta.pl/forum/w,62,146862465,146862465,Student_Politechniki_wstrzasniety_Na_obronie_k_.html ...i nie są one rzadkością... np. ostatnio zdarzył się też przypadek studentki prawa, oburzonej żądaniem egzaminatora n/t podania nazwiska autora podręcznika... a liczne plagiaty?... pewnie - są też przypadki bardziej budujące... ale są to przypadki nieliczne... ocena pani profesor w kwestii nauki, inteligencji i w kwestiach pozostałych - jest zbieżna z moimi obserwacjami, niestety... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzof10 Re: ...kto wy/prze-grał... IP: *.dynamic.mm.pl 02.06.14, 19:05 Z moimi nie jest zgodna. Nie uważam, że mają być finansowani wieczni profesorowie i wieczni adiunkci w imię zasiedzenia na uczelni i rzekomych "cennych badań", których cenność badania można w buty włożyć... Narzeka na finansowanie nauki? I brak innowacyjności? Więc niech się naukowcy zbiorą utworzą konsorcja z firmami, wpłyną na innowacyjność i na swój status... Ale nie, prawdopodobnie przepadną miliardy euro... bo nie ma chętnych... Są tylko roszczenia o finansowanie i krzyk, kiedy ktoś chce te finanse rozliczyć. Że to niby wielką naukę sprowadza się do punktów... A, że studenci tacy są? Bo "uczeni" mają płacone od łebka, co przy niżu sprawia, że przepycha się wszystko co pod ręką, żeby nie stracić pensum. Od czasu, gdy przestano finansować drugi kierunek studiów i wiecznych studentów, z naszej kasy - upada filozofia. Tylko czy rozwiązaniem jest ładowanie tej kasy w worek bez dna dla dobrego samopoczucia pseudo Sokratesów? Filozofia była dobra? Czy kilku filozofów, którzy sobie radzili, właśnie dlatego, że byli obywatelami świata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... ...nie na temat... ?... znowu... IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.14, 21:00 ...wybacz - ale jeśli chodzi o naukę, potwierdzasz opinię profesor Staniszkis... a wiesz, jak działają agencje pracy tymczasowej?... metoda jest prawie doskonała... piszę o metodzie oskubywania zatrudnionych pracowników... np.: daje się bezrobotnemu do podpisu umowę zlecenie, gwarantującą wszelkie świadczenia (...w dwóch egzemplarzach...) - w punkcie np. 6 a, b, c... a w punkcie 7 a, b, c wymienione są te same świadczenia z dopiskiem, że podpisujący umowę pracownik - dobrowolnie z onych świadczeń rezygnuje... (...skoro punkt 6 gwarantuje, to po co czytać punkt 7...)... ale to nie koniec bajki... wypłata należności się opóźnia, a "podnajemca" pracownika, "oczywiście nie związany" z agencją, robi wszystko, by ofiara pracowała dalej... a wtedy następuje finał!... jaki?... otóż ofiara (...wg stosowanego w polskim prawie nazewnictwa - pracownik... :)...), aby przyspieszyć wypłatę, dostaje kolejny plik papierów do podpisania... i podpisuje w większości przypadków, nie wnikając w szczegóły (...bo jest szansa, że ten podpis przyspieszy wypłatę...)... a wtedy co się okazuje?... okazuje się, że ten plik papierów to druga umowa... a ta druga umowa, dostarczona ofierze do podpisu w jednym tylko egzemplarzu, zawierana jest z drugą, bliźniaczą agencją... o nazwie podobnej do nazwy pierwszej, ale z innym adresem i prezesem... a wtedy co się okazuje?... okazuje się, że obie umowy zawarte są na takie kwoty, od których nie obowiązuje odprowadzenie podatku... i tak - katorżnik pcha taczkę za pól darmo, mając nadzieję na coś, co pozwoli przetrwać... i włożyć do garnka gnata... a kreatywni?... cóż - takie czasy... a Inspekcja Pracy?... cóż - takie prawo... a wymiar sprawiedliwości?... cóż - nie ma przestępstwa, skoro pracownik (...=ofiara...) dobrowolnie wszystkie papiery podpisał... tej metody chyba nawet pani profesor nie poznała... a i filozofom się ona nie przyśniła... a działa... Nobel z ekonomii dla twórców... czyż to nie innowacyjne?... zrozumiałaś, jak to działa?... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzof10 Re: ...nie na temat... ?... znowu... IP: *.dynamic.mm.pl 02.06.14, 21:23 prawdę powiedziawszy nie bardzo mnie interesuje wywód o pracy, który prowadzisz, bo zwyczajnie się nie znam. W przeciwieństwie do pani profesor, która zna się na wszystkim. Potwierdzam opinię pani profesor bo??? W którym punkcie??? Bo, boję się, że w żadnym. Błąd w interpretacji?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: ...nie na temat... ?... znowu... IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.14, 22:02 ...opinię pani profesor potwierdzasz poprzez opis sytuacji (...przy innej interpretacji opisu sytuacji... :)...)... mój wywód na temat pracy powinien zainteresować tych, którzy pracują... bo zatrudnienie przy pomocy agencji pracy tymczasowej może przydarzyć się w każdej firmie, a nawet w urzędach i na wyższych uczelniach... bo dawno minęły czasy, w których takie zatrudnienie dotyczyło tylko salowych, kucharek i sprzątaczek... w maju zaczęło dotyczyć (...np....) pracowników merytorycznych Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym... a mój "wywód" ma związek z jedną z opinii pani profesor... mnie osobiście praca tymczasowa ani nie grozi, ani nie dotyczy... nie będę pisać o ideałach Solidarności, nie będę też wspominać ideałów PRL, bo nie zamierzam nikogo obrażać... i to by było na tyle... idę "na odwyk", tj. na konsumpcję babki z truskawkami... miłej nocy życzę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzof10 Re: ...nie na temat... ?... znowu... IP: *.dynamic.mm.pl 02.06.14, 23:24 Otóż pani profesor twierdzi, że spauperyzowali nam (jacyś oni) zwłaszcza naukowców humanistów i że nie ma ekspertów, bo jest zbyt niski poziom szkolnictwa wyższego. Nieprawda, uważam, że wykształconych ludzi jest przynajmniej tyle samo co kiedyś, ba nawet lepiej wykształconych. Wykształceni ludzie swoją wiedzę zdobyli często wbrew pani profesor i jej kolegów, którzy kontestowali swoją mądrość, niekoniecznie ją pogłębiając..blokując etaty i wentylowanie kadr. Przez lata będąc wiecznymi adiunktami i profesorami. Biegając po mediach i wygłaszając niepotwierdzające się później diagnozy. ... Czy jej opinia przedwyborcza się kiedyś sprawdziła. Albo drugi "dojrzały" premier techniczny... I teraz to się zmienia, coraz częściej do głosu dochodzą, młodzi, dobrze wykształceni 30-40 latkowie, poruszający się bez kompleksów w całym świecie. Zdobywający granty, tworzący dobre publikacje i recenzujący artykuły w dobrych czasopismach światowych. I to mimo wciąż nieporównywalnej kasy. Idzie powoli, ale idzie przez ostatnie 10 lat zwłaszcza... I tacy, którzy w doktorantach widzą partnerów, a później niektórych zatrzymują na uczelni... I tak ironicznie? gorzko? pisze: Zniszczono inteligentów, a w ich miejsce pojawili się wyrobnicy, ilościowi wyrobnicy. Mamy niewielu wybitnych ekspertów, nielicznych intelektualistów, czyli tych, co śledzą tok własnego myślenia.., Czyżby? Zniszczono? A może stanęli w miejscu i ktoś ich wyprzedził? Może myślą inaczej? Wiem, że zwłaszcza humaniści mają pretensje do zmian w szkolnictwie wyższym, ale może pora też się trochę zreformować, zamiast utyskiwać jedynie??? Zdaje się, że ich badania są ciut tańsze niż w naukach ścisłych, technicznych, biologicznych, medycznych...? Jeśli zaś chodzi o kształcenie studentów. Skoro są wciąż bezpłatne studia, to wszyscy mają prawo studiować. Jedni skończą lepiej, inni gorzej. Tylko muszą mieć uświadomione, że ukończone studia, to niekoniecznie przepustka do lukratywnych posad i gwarantowanych stołków, Że to nie wykształcenie, a pewna cezura. Wykształceni się przebiją. A reszta będzie miała jakąś wiedzę, jakieś aspiracje i w rezultacie nawet "przepchana" z czasem znajdzie swoje miejsce, mały biznes, własny sukces. Ooooo! Różnica w naszej diagnozie polega też na tym, że pani profesor widzi zmiany na gorsze, a ja widzę, że ocena pani profesor wynika ze spojrzenia osoby z pewnego pokolenia.... I jeśli teraz narzeka się na obecną inteligencję, to kto ją kształcił i dlaczego nie wykształcił??? Uderzyła się krzepko w pierś? Ilu doktorantów wykorzystała i zepsuła?... Kurczę....babka z truskawkami :-(((. Ale nie zazdroszczę, ;-))). Idę spać...miło;-)) Dobrego dnia??? - kiedy przeczytasz i się nie zgodzisz ze mną :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzof10 Re: ...nie na temat... ?... znowu... IP: 212.182.31.* 03.06.14, 08:46 Ps. ufff... udało mi się zdążyć przed obśmianiem... Nawet największy wróg, albo najzagorzalszy fan ;-)), nie posądzi pani profesor o to, że "kontestuje swoją mądrość" :-))))... Tak to jest jak się chce coś bardzo mądrze napisać. Los pokarze, i słusznie, i zamiast konfirmować wychodzi kontestować ( i konfirmować zanadto się puszy: może lepiej potwierdzać, upewniać się w....)... Ech... ten wieczór bez ciasta z truskawkami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: ...nie na temat... ?... znowu... IP: *.adsl.inetia.pl 03.06.14, 10:01 ...nie wdając się w dalsze szczegóły: chodzi mi związek (...przyczynowo-skutkowy...), jaki istnieje między zachowaniem ludzi wobec nieosądzonego przecież generała i wykonawców jego woli - przez dziesięciolecia PRL - oraz wypowiedzi jego obecnych apologetów i hagiografów, a - powtarzam - zachowaniem ludzi na cmentarzu, sytuacją wewnętrzną w kraju - szeroko pojętą i trafnie zdiagnozowaną w ostatnim wywiadzie profesor Staniszkis... zabrakło pokory i wyobraźni zarówno generałowi (...chociaż za życia przepraszał...) i rodzinie, i organizatorom pogrzebu... w jakich kategoriach to zjawisko oceniać?... czy chamstwem większym są krzyki na cmentarzu, czy milczenie pomordowanych, którzy nie mieli prawa do pogrzebów, a bezimienne doły śmierci z ich zwłokami wciąż są odkrywane... pogrzebu generała nie da się rozpatrywać w kategoriach dobrego wychowania ofiar i ich rodzin... a zarzuty postawione "krzykaczowi" przez prokuraturę są dowodem trwające tragifarsy... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hycel Bardzo na temat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.14, 11:06 Nareszcie w piachu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Bardzo na temat IP: *.adsl.inetia.pl 03.06.14, 13:02 ...inni też - niestety... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Bardzo na temat 06.06.14, 11:48 Przypomnę tylko, że prezydenta Kaczyńskiego pochowano aż na Wawelu zasadniczo i głównie z uwagi na sam fakt jego śmierci w katastrofie lotniczej, a byłą premier Suchocką odznaczono Orderem Orła Białego za zdradę Polski na rzecz Watykanu i zgodę na całkowitą bezkarność jego agentów w naszym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... ...bardzo na temat??? IP: *.adsl.inetia.pl 06.06.14, 12:12 ...niezależnie od mojej opinii na temat wymienionych "zbrodni", zobacz, co napisałeś: 1. zbrodnia Kaczyńskiego - śmierć w katastrofie lotniczej i pochówek na Wawelu... 2. odznaczenie b. premier Suchockiej orderem Orła Białego... za pomoc w działaniu siatce szpiegowskiej wrogiego Polsce Watykanu?... ...jeśli możesz, rozwiń i szerzej omów te dwa wątki zbrodni... może przedstaw dowody, które nie są li tylko opiniami osoby prywatnej... zgłosiłeś te zbrodnie do organów ścigania?... wiesz przecież, że masz taki obowiązek... bo "... kto ukrywa... ... ..."... :(... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzof10 Re: ...nie na temat... ?... znowu... IP: *.lublin.mm.pl 03.06.14, 20:10 nie wdając się w szczegóły - zdiagnozowała według powtarzanej przez siebie od lat diagnozy, która niekoniecznie jest całkiem prawdziwa. Po transformacji powstało mnóstwo małych i średnich firm, "rodzinnych", rozwijających się prężnie, nowoczesnych i coraz silniejszych, zdobywających rynki, co pokazuje wzrastający eksport i nie mają one nic wspólnego z nomenklaturą. Owszem wśród nich są beneficjenci systemu, ale to raczej łóżkopolowcy, którzy, rzeczywiście może elitą nie są, ale tworzą specyfikę naszej gospodarki i ją popychają do przodu. I młodzi, przedsiębiorczy ludzie, całkiem, całkiem wykształceni.(www.parp.gov.pl/index/more/37123). Nie jest tak, że się we wszystkim myli, wszak ma profesurę, powiedzmy przełomu epok :-)))... Teraz tak: 25 lat nie wystarczyło, żeby osądzić generała. Dlaczego więc własna rodzina ma go osądzać??? Wręcz przeciwnie, jest zainteresowana tym, żeby go rehabilitować i wybielać, usprawiedliwiać, rozgrzeszać. Więc od rodziny nie oczekujmy, że załatwi problem za tych, którzy to powinni zrobić. Nie został osądzony, nie odebrano mu tytułów, dystynkcji i orderów -zatem pogrzeb taki jak przewiduje prawo. A oceniać i osądzać będzie można przez następne lata, ale czy też na jego konto należy wrzucić wszystkie zbrodnie powojennej Polski z wszystkimi bezimiennymi grobami pomordowanych?? Rozumiejąc rozgoryczenie, żal i ból ofiar, rodzin, to już nie ten adres do pretensji. Nie cmentarz jest do demonstracji i protestu, uszanujmy może choć takie miejsca. Wyobraź sobie, że niektóre rodziny nie mają takich rewanżystowskich skłonności, żeby musieć krzyczeć na cmentarzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: ...nie na temat... ?... znowu... IP: 212.106.11.* 03.06.14, 21:50 "A oceniać i osądzać będzie można przez następne lata, ale czy też na jego konto należy wrzucić wszystkie zbrodnie powojennej Polski z wszystkimi bezimiennymi grobami pomordowanych??" ...a ile (...zbrodni powojennych...) byłoby ilością wystarczającą, by osądzić generała?... a jaka definicja zbrodni byłaby - na tę okoliczność - odpowiednia?... a co z innymi generałami, o niższych szarżach nie wspominając?... i czego dowodzi stwierdzenie, że inne rodziny ofiar nie krzyczały na cmentarzu?... i kto ma obowiązek przestrzegać prawo - w kontekście zbrodni i krzyku rozpaczy?... i kiedy cmentarz jest miejscem świętym, i dla kogo ta świętość jest święta, a kto i w jakich okolicznościach nie ma prawa tej świętości kalać?... ...ja myślę, że za zbrodnie komunistyczne odpowiadają krasnoludki... żeby je ukarać, należy je wyrzucić z ogródków... a współwinni?... nie ulega - też - wątpliwości, że to ufoludki - dla nich wystarcz zakaz lądowania... lubimyczytac.pl/ksiazka/7023/ksiegi-nomow ... :(((... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: ...nie na temat... ?... znowu... IP: 212.106.11.* 04.06.14, 12:27 "- Organizatorzy uroczystości pogrzebowych powinni policzyć racje tych, którzy z rąk generała Wojciecha Jaruzelskiego doświadczali katuszy i śmierci. Generałowi nie przysługiwały honory dla głowy państwa i wybitnego Polaka. Rozumiem tych, którzy gwizdali na jego pogrzebie - powiedział w "Kontrwywiadzie" RMF FM były opozycjonista, dziś senator PO, Jan Rulewski." wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16090603,Rulewski__Rozumiem_gwizdy_na_pogrzebie_gen__Jaruzelskiego_.html?lokale=lublin#BoxWiadTxt ...bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: ...nie na temat... ?... znowu... IP: 62.244.129.* 11.06.14, 12:09 "Można zamienić dres na Armaniego, ale pozostaje się tym samym bandytą - mówi pisarz z okazji premiery książki "Witajcie w Rosji"."... tylko w Rosji?... bleee... Cały tekst: wyborcza.pl/0,0.html#ixzz34K7vfIQd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxx Re: ...nie na temat... ?... znowu... IP: 173.233.222.* 11.06.14, 16:45 Rulewski? Ten osobnik zawsze mial tendencje do (politycznej) przesady... P.S. W takim kraju jak USA z rak policji stanowej, FBI i ATF zginelo duzo wiecej ludzi nizli w czasie stanu wojennego w Polsce (sprawa "Waco" i przynajmniej kilkanascie innych). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: ...nie na temat... ?... znowu... IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.14, 00:17 ...jaaasne... bleee... pl.wikipedia.org/wiki/A_u_was_Murzyn%C3%B3w_bij%C4%85! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... ...pryncypia?... IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.14, 01:16 ...pryncypia... czyje?... bleee... polska.newsweek.pl/wojciech-jaruzelski-byl-politykiem-tuzinkowym-przecietnym-newsweek,artykuly,287206,1.html Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: Szczerość? 03.06.14, 23:45 Gość portalu: Benedictus napisał: ... Masz rację, ale ja to jestem taka głupia matkapolka :( Z jednej strony wiem, że buzia w ciup, rączki w małdżyk, nawet gdy krew mnie zalewa, że znów skoszono drzewa. Nawet gdy słyszę : scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/t1.0-9/1654064_10151918421902051_1361364644_n.jpg 72, ale ? Takie będą Rzeczypospolite, jakie ich młodzieży chowanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzof10 Re: Szczerość? IP: 212.182.31.* 04.06.14, 13:51 dlaczego 72 ???? moim zdaniem 90... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Szczerość? IP: 212.106.11.* 04.06.14, 14:11 ...90... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... ...pałka zapałka dwa kije... IP: 62.244.129.* 10.06.14, 08:10 ...święcona woda nie pomogła?... kto podrzuca pomysły na kontynuację konfliktu?... bleee... wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16127083,_Rzeczpospolita___Pilnuja_generala_nawet_po_smierci_.html?lokale=lublin#BoxWiadTxt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxx Re: Szczerość... IP: 173.233.208.* 11.06.14, 16:41 Pytanie powinno byc postawione w ten sposob - przez kogo i w jaki sposob ten stary i mocno schorowany czlowiek byl manipulowany? p.S. Jak szybko Polska stanie sie europejskim "Iranem"??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konraqd Re: Szczerość... IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.14, 19:56 Sorry--. ale mnie w temacie szczerość uczono że jest ona cnotą. Dzisiaj media ujawniają że aktualnie panujący minister resortu którym niegdyś zawiadywał generał Kiszczak twierdzi że Polska jest państwem teoretycznie..... Prawda to czy fałsz---ale szczerze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Szczerość... IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.14, 20:58 ...chodzi o to? pl.wikipedia.org/wiki/Pa%C5%84stwo ...a może coś takiego - do wyboru? pl.wikiquote.org/wiki/Pa%C5%84stwo ...a może - jeszcze inaczej zdefiniujesz?... i o co pytasz: czy istnieje, czy jakie jest?... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad Re: Szczerość... IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.14, 22:22 Sorry-w państwie Kiepskich każdą kwestie nożna skwitować pytaniem a zasadniczo o co ci się szaraczku rozchodzi.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... ...zagadka... IP: *.adsl.inetia.pl 16.06.14, 14:42 "Jak państwo nie istnieje, to je obalmy i zbudujmy nowe, normalne państwo – mówił Janusz Korwin-Mikke, prezes Kongresu Nowej Prawicy." wiadomosci.onet.pl/kraj/komentarze-po-publikacji-tasm-trzeba-obalic-to-panstwo-sienkiewicza-mogl-wyslac-tylko/r3jx20 ...ile nóg ma wrona?... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: ...zagadka...NR 3 IP: *.adsl.inetia.pl 16.06.14, 18:30 ...chodzi o tego psa?... bleee... www.youtube.com/watch?v=QmEITFsnK2I Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: ...zagadka...NR 3 IP: *.adsl.inetia.pl 16.06.14, 19:07 ...ta?... ona myśli, że ma ich tyle, co pies... ;-)))... bleee... wiadomosci.wp.pl/kat,1515,title,Krowa-z-zaburzeniami-osobowosci-Mysli-ze-jest-psem,wid,16677921,wiadomosc.html?ticaid=112eb3&_ticrsn=3 Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: ...zagadka...NR 3 16.06.14, 19:12 nie zagaduj, ile nóg ma krowa, pies, kot, owca, koń itd. ?, chyba liczyć nie umiesz, dlatego tak kręcisz :) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: ...zagadka...NR 3 IP: *.adsl.inetia.pl 16.06.14, 19:19 ...umiem liczyć do trzech... i zawsze zostaje mi reszta - z każdego psa zostaje mi jedna noga w zapasie... :(... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: ...zagadka...NR 3 16.06.14, 19:21 szkoda, w takim razie nawet podpowiedź nie pomoże :). Może ktoś inny da radę.... pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: ...zagadka...NR 3 IP: *.adsl.inetia.pl 16.06.14, 19:29 ...łatwo się poddajesz... spróbuj, wytłumacz... chlip, chlip, chlip... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: ...zagadka...NR 3 16.06.14, 19:35 osiem osiołku :), dwie lewe, dwie prawe, dwie przednie, dwie tylne. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: ...zagadka...NR 3 IP: *.adsl.inetia.pl 16.06.14, 19:48 > osiem osiołku :), dwie lewe, dwie prawe, dwie przednie, dwie tylne. ...to ty jesteś osiołkiem... :)... nie dodałeś lewej przedniej z prawą tylną i prawej przedniej z lewą tylną... po doliczeniu do 8 wychodzi 12... ;)... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: ...zagadka...NR 3 16.06.14, 19:53 >po doliczeniu do 8 wychodzi 12 do trzech umiejący liczyć :) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: ...zagadka...NR 3 IP: *.adsl.inetia.pl 16.06.14, 20:44 ...poddajesz się?... ;-)... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... ...wszystko zamknąć?... IP: *.adsl.inetia.pl 16.06.14, 18:42 "Zamknąć Sowa i Przyjaciele. Pełno pluskiew..." wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16166826,_Dawno_nikt_nie_naklamal_tak__jak_dzis_Tusk____Zamknac.html?lokale=lublin#BoxWiadTxt ...azotoks nie wystarczy?!... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: ...wszystko zamknąć?... IP: *.adsl.inetia.pl 19.06.14, 22:25 ...i kto by się spodziewał takich podobieństw... w mikro- i makroskali?!... bleee... lehardi.wordpress.com/2014/06/19/wesole-jest-zycie-wesolej/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... ...wspomnień czar... IP: *.adsl.inetia.pl 27.06.14, 18:28 ...puenta... :-)))... bleee... "Życie towarzyskie elit PRL" na wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... ...marzeń czar... IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.14, 18:01 ...obawiam się, że Gorzelak ma rację... wschód Polski dalej płaci... za rozbiory, przyjaźń polsko-radziecką i "taakie tam"... a poza tym - komu potrzebna rozwinięta i rozwijająca się wschodnia ściana płaczu?... "czemuś biedny?... boś głupi... czemuś głupi?... boś biedny"... bleee... wyborcza.biz/biznes/1,100896,16232830,Polska_metropoliami_stoi__Czy_oplaca_sie_inwestowac.html?biznes=lublin#BoxBizTxt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Szczerość? IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.14, 21:53 ...szczerość do końca... bleee... www.tvn24.pl/kaci-pochowani-na-szczatkach-ofiar-nowe-ustalenia-prokuratorow-i-masowe-ekshumacje-na-powazkach,445294,s.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Szczerość? IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.14, 09:13 ...cd.... bleee... wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/463524,ciala-na-cmentarzu-przy-walbrzyskiej-na-warszawskim-sluzewie-ofiary-terroru-komunistow.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzof10 Re: Szczerość? IP: *.lublin.mm.pl 03.07.14, 15:59 No to teraz zacznie się polska jazda o ekshumacje... Ale trzeba było być perfidnym, żeby już tuż tuż przed końcem, w latach osiemdziesiątych takie rzeczy robić :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Szczerość? IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.14, 21:09 ...ja traktuję je (...ekshumacje...) jako ustalanie faktów historycznych... i przejaw szacunku dla pomordowanych oraz ich rodzin - bez względu na opcję polityczną i przyczynę mordu... tylko tyle możemy dla nich zrobić... reszta, w postaci "jazdy polskiej", szumu i wrzasku, będące także faktem historycznym dla przyszłych badaczy - dzisiaj jest nieistotna... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzof10 Re: Szczerość? IP: *.lublin.mm.pl 03.07.14, 22:28 Tak myślisz? Reszta nieistotna? Nie wiem, czy będzie można wbrew woli rodzin tych leżących "na górze" dokonać ekshumacji i jak długo potrwają spory?? A swoją drogą, czy nie jest warte dociekań, kto jest autorem tego diabolicznego zamysłu, żeby kata położyć na ofierze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Szczerość? IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.14, 23:16 ...pomysł diaboliczny wynikł zapewne ze względów praktycznych... puste pole w środku cmentarza spotkałoby się z oczywistym pytaniem - dlaczego nie ma na nim pochówków?... i co by odpowiedział Zarząd Cmentarza?... dlatego, że pochowano tam już ofiary UB?... jeśli chodzi o zdanie rodzin, to przecież obie 'warstwy" tam pochowane mają rodziny, a te rodziny mają równe prawa do godnego pochówku swoich zmarłych... chyba... dobrze myślę?... przecież ekshumacja urzędowa to nie jest profanacja zmarłych i bezczeszczenie zwłok... zadecydować powinien być może sąd, może prokuratura, a być może - Wydział Gospodarki Komunalnej i Ochrony Środowiska, np. w oparciu o badania, poprzedzające ewentualne ekshumacje... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Szczerość? 03.07.14, 23:31 Nie znam się na prawie karnym, ale obiło mi się o uszy, że zbrodnie komunistyczne nie ulegają przedawnieniu. Szczątki pomordowanych uznano by chyba za dowód w prowadzonych postępowaniach i wówczas zgody rodzin katów nie byłyby do niczego potrzebne. Że nie powstrzymałyby się te rodziny od "jedynie słusznych" protestów, nie wątpię. Ten typ tak ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Szczerość? IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.14, 23:55 ...zapewne masz rację... w przypadku zwykłych badań archeologicznych ten problem chyba nie występuje... nie było słychać protestów np. podczas likwidacji pochówków obok kościoła bernardynów, Seminarium, a nawet - kościoła Reformatów (...obecnie - miejsce "poważeniupiwa"...)... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Szczerość? IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.14, 23:56 ...'powarzeniu'... ;)... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Szczerość? IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.14, 00:14 ...kościoła Bernardynów... :(... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzof10 Re: Szczerość? IP: *.lublin.mm.pl 04.07.14, 17:20 Myślę, że te groby to było przemyślane działanie. Dopóki trwał komunizm władza czuła się bezpieczna i wszechmocna. Kiedy system zaczął się kruszyć, jasne było, że ktoś sobie przypomni (bo i nigdy nie zapomniał) o pomordowanych pochowanych gdzieś...na ścieżkach. Przecież o tym się szeptało przez lata. A jak tu najłatwiej ukryć zbrodnię? Przypuszczano, że nikt nie ruszy zmarłych... A przy okazji ile jeszcze takiej małej, złośliwej satysfakcji. Tylko nie wiadomo kto za tym pomysłem stoi i ile rodzin zmarłych tam pochowanych (na górze) miało świadomość gdzie jest chowany ich bliski? Czy ekshumacje, nawet jeśli prawnie będą możliwe, jeszcze coś dadzą? Przecież nie trudno sobie wyobrazić, że kiedy kopano te dygnitarskie kwatery, musiano się dokopać do jakiś szczątków, prawda? Przecież oprawcy tak głęboko chyba nie zakopywali? I co się stało z ewentualnymi wykopanymi szczątkami? Dosypano po trochu do powstających grobów? I tak rotmistrz Pilecki leż sobie wspólnie z... nie to horror. Ale na wiele pytań nie wiadomo czy znajdziemy kiedykolwiek odpowiedź. Ps. Tak mi się to zeszło ze wspomnieniami i opiniami rześkiego intelektualnie staruszka Stanisława Likiernika - rocznik 23 (z Made in Poland)... Jak szybko u Łopacińskiego pojawiają się nowości? Wciąż polecam. Czy czytało :-))) bleee... Obłęd44 Piotra Zychowicza??? Kontrowersyjna, dyskusyjna, premiera była w ubiegłym roku. Mnie, choć zauważona, książka przeszła bokiem, ale nie wiem czy nie skuszę się w okrągłą rocznicę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Szczerość? IP: 213.146.58.* 04.07.14, 23:17 ...nie znam Obłędu 44 Piotra Zychowicza... a jeśli chodzi o WBP im. H. Łopacińskiego, to wśród nowych pozycji jest np. Wirusologia : przewodnik do ćwiczeń, Lublin 2013... Likiernika nie widać... pomijam fakt, że być może tej książki nie nabyto, jak też - że cykl produkcyjny (...czyli od zakupu, poprzez opracowanie, do udostępniania...) przebiega znacznie wolniej niż można by się spodziewać... ...jeśli chodzi o przykrycie zwłok zwłokami, to nie ulega wątpliwości, że zrobiono to celowo... uzyskano efekt z reklamy, czyli "dwa w jednym": zatarcie śladów zbrodni i oszczędne gospodarowanie miejscami pochówku... taka to była moralność i taka to była mentalność... apologetów PRL nigdy nie dziwiło, że gdyby nie miały miejsca mordy w majestacie prawa, że gdyby to były wyroki w sprawiedliwych procesach, wystarczyłby zwykły pochówek osób, na których wykonana wyroki śmierci... w lubelskim IPN jest kilka metrów akt, składających się z cieniutkich poszytów (...w środku - 1-3 kartki...) i zawierających niemal w 100% wyroki śmierci wraz z protokółami ich wykonania... nie pamiętam dokładnie, ale ich jest, chyba ok. 3 tys.... a tak było przecież, jak Polska długa i szeroka... nie wiem, ile takich akt zachowało się... nie ma w nich określonego miejsca pochówku, a obejmują (...chyba - też nie pomnę dokładnie...) lata 1944-1950... a są poza tym - dodatkowo - akta z odbywających się procesów, często wielotomowe... często też z wyrokami śmierci i "autografami" przedstawicieli władzy tamtych czasów, pod tekstem: "na ułaskawienie nie zasługuje!"... :(... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Szczerość? 04.07.14, 23:55 Gość portalu: bleee... napisał(a): > ...nie znam Obłędu 44 Piotra Zychowicza... a jeśli chodzi o WBP im. H. Łopacińs > kiego, to wśród nowych pozycji jest np. [i]Wirusologia : przewodnik do ćwiczeń[ > /i], Lublin 2013... Likiernika nie widać... Coś tam jednak widać, choć w filii. To chyba starsze wspomnienia (chyba, bo wyleciał mi z głowy tytuł podawany przez Marzof, a miałem zbyt trudny dzień, żeby mieć siłę teraz grzebać w książkowym wątku): opac.mbp.lublin.pl/cgi-bin/wspd_cgi.sh/wo2_wszm21.p?ID1=FNHHOLNLNMKEHCKRKON&ln=pl&RodzWysz=WZL&InSzIdx1=m21t2&TxtSz1=&SzOp1=i&InSzIdx2=m21auth&TxtSz2=Stanis%C5%82aw+Likiernik&SzOp2=i&InSzIdx3=m21ser&TxtSz3=&SzOp3=i&InSzIdx4=m21subj&TxtSz4=&doktype=1&doktype=12&doktype=15&doktype=20&doktype=30&doktype=40&doktype=60&doktype=70&biblio=169 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Szczerość? IP: 213.146.58.* 05.07.14, 00:13 ...dziękuję...ta jest z początku czerwca 2014... :)... bleee... www.wielkalitera.pl/ksiazki/id,72/made-in-poland.html ps.: ...dobrej nocy... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Szczerość? 05.07.14, 00:19 Gość portalu: bleee... napisał(a): > ps.: ...dobrej nocy... bleee... Dobrej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzof10 Re: Szczerość? IP: *.lublin.mm.pl 06.07.14, 10:30 Zdarzało się jednak, że te wyroki śmierci nie zostały wykonane.... I po kilku latach pobytu w więzieniach zostali ułaskawieni... na szczęście :-))). Ps. bleee... podobno promujesz dziś w "swoim kinie" Woody'ego Allena "Celebrity" :-)))??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Szczerość? IP: 213.146.58.* 06.07.14, 11:04 ...Woody'ego Allena nie cenię i nie lubię... ale przyjdź, pooglądaj, popij lemoniadową perłę z plastikowego kubka... a w przypadku trudności z powrotem do domu - w pobliżu jest hostel... już za 40 złp od osoby... dobrej zabawy życzę - zaproś rodzinę, sąsiadów, znajomych, ludzi spotkanych po drodze... ;)... ...jeśli chodzi o ułaskawionych, ułaskawienie to był błąd - w odczuciu patriotów z PRL - ewidentny... zostali świadkowie "bohaterskich czynów" patriotów... teraz muszą dożywać w czasach rządów "solidaruchów" i "katolibanu"... nie zasłużyli... na takie dożywanie... bleee... ps.: ...utrwalanie władzy ludowej, to - jednak - nie był western o lemoniadowym Joe... a szkoda - można by się pośmiać... a nawet zarechotać... bleee... ps. ps.: ...czy moja odpowiedź jest satysfakcjonująca?... mam nadzieję, że tak... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzof10 Re: Szczerość? IP: *.lublin.mm.pl 06.07.14, 12:56 No nie do końca satysfakcjonująca! Dzięki za zaproszenie :-))). Szkoda, że tylko hostel proponujesz...;-))). Ale ponieważ i ja nie lubię Allena, to nie skorzystam, ale w innym przypadku, kto wie... kto wie... no i czego:-))) się złościsz? Ja sobie żartuję, trochę kpię... nie z Ciebie przecież, ale dla rozluźnienia atmosfery, bo póki co możesz zdaje się tylko albo złościć (bezsilnie), albo ironizować. A Ty szczerzysz żeby, i to niekoniecznie na wrogów.... Oj, bleee... Co do drugiej części... "Bohaterowie" tak "dożywają" nie przez ocalonych świadków (którzy też albo dożywają albo już nie :-(( ), ale właśnie przez tych "solidaruchów" i innych. Pytanie pozostaje takie: czy możliwa by był najpierw KOR czy KPN a potem Solidarność gdyby nie ci "świadkowie" czy jeszcze dalej Powstanie Warszawskie i kultywowanie chwały jego bohaterów - w końcu jeden z kluczowych argumentów uzasadniających celowość Powstania...? Moim zdaniem możliwa...ale Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Szczerość? IP: 213.146.58.* 06.07.14, 15:10 ...cóż - ja też żartuję... mnie kino nie przeszkadza, bo "nadaje" dużo ciszej niż w ubiegłym roku... co słyszą ci, którzy mieszkają w pobliżu, nie wiem... ale jeśli chcesz czerpać Kulturę pana prezydenta, to niedaleko jest drugie kino plenerowe - na starym moście na Bystrzycy... też z wyszynkiem w plastikowych "naczyniach"... trzecie kino plenerowe - IPN na Szewskiej... no i spektakle na żywo na Starym Mieście, ostatnio o Teresce wg legendy lubelskiej wg naszego tub(p)tińskiego kryminał/autora... ostatnio przed Domem Złotnika... a pomiędzy - przybytki różne, rozrywce i konsumpcji wszelakiej służące... chwała panu prezydentowi!... problem tylko z porozbijanymi butelkami, nie sprzątniętymi od tygodni... no i nowe zjawisko w centrum się pojawiło... wracający o bladym świcie (...5-6 rano...), środkiem jezdni, imprezowicze w sztok pijani - na Zamojskiej, Bernardyńskiej, Lubartowskiej... spowalniają ruch samochodów skuteczniej niż ostatnio drogowcy... tub(p)tin bawi się, tańczy i śpiewa... tylko dozorcy nie zatrudniono... sława panu prezydentowi!... zagłosują na niego wszyscy pijacy... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzof10 Re: Szczerość? IP: *.lublin.mm.pl 06.07.14, 21:53 To znaczy co proponujesz? Czy spodziewasz się, że jak zamknięte zostaną te przybytki deprawacji to znikną imprezowicze? Zostaną w domu i nabiorą dobrych manier? Nie rodzice powinni myśleć, gdzie w nocy podziewa się ich dziecię, tylko "dozorcy"? Strażnicy prawa może jednak czasem się pojawiają? Nie? A mnie się wydaje, że każda dzielnica ma takie wieczorno-nocne imprezki, tyle że bez kina :-(((. Albo nocne powroty "z miasta". Jakoś to się "przetacza" przez osiedle. Tylko czy to "zasługa " prezydenta?? Prawdę powiedziawszy zdarzyło mi się ostatnio bywać na Starym Mieście, co prawda nie o piątej rano i nie w kinie plenerowym :-))), ale zalegającego szkła nie było... może to bywanie nie było to w tych co trzeba miejscach... Ale skoro tak o kulturze i obyczajach oraz władzy :-)) sobie gawędzimy, to polecam jak wrzesień nastanie "Machię" w Teatrze Starym z fantastyczną rolą Adama Ferency i jeszcze lepszą młodego, nieznanego szerzej aktora Piotra Głowackiego :-))). Podejrzewam również, że do pewnych zmian kulturowych??? trzeba będzie się przyzwyczajać... Akurat się złożyło, że w podekscytowaniu, na temat Twoich "linków" o warstwowych pochówkach dane mi było "porozmawiać" z wykształconymi trzydziestkami... No cóż skończyło się skończeniem rozmowy, bo skoro Łączka kojarzy się jedynie z pasącymi zajączkami, a rotmistrz Pilecki jest mocno tajemniczą postacią... Pojawia się wyraźna specjalizacja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Szczerość? IP: 213.146.58.* 06.07.14, 23:36 ...nic o deprawacji nie piszę... nie piszę też o dzieciakach... nie mam za złe imprezowania... piszę o tym, że o 5-6 rano trudno przebić się - miejscami - przez kroczących środkiem jezdni i zwisających z krawężników dorosłych, pijanych osobników... piszę, że są to sytuacje nie do zaakceptowanie w żadnym czasie i w żadnym miejscu... chociażby dlatego, że nawet pijak nie zasługuje na karę śmierci przez rozjechanie... tym bardziej kierowca nie zasługuje na taką "przygodę"... piszę "sława panie prezydencie", bo zabrakło mu wyobraźni w rozrywkowym interesie... inne władze, czyli służby porządkowe, najwyraźniej także nie panują nad sytuacją, przyznasz, nietypową... sytuacją w świecie cywilizowanym - niedopuszczalną... poza tym - trudno zaakceptować takie zmiany i przyzwyczaić się do nich... dlaczego?... ano dlatego, że nie ma takiego obowiązku... kształtowanie rzeczywistości nie polega na przyzwyczajaniu się do zjawisk nagannych - widzisz, jakie to wzniosłe słowa?... tak więc to imprezowicze muszą się przyzwyczaić do poruszania się chodnikiem... pan prezydent - też... a dozorca?... dozorca to nie jest funkcja niańki dla nieletnich... dozorca to facet/ka od utrzymywania czystości i porządku... a biorąc pod uwagę kontekst wydarzeń kulturalnych aprobowanych przez tub(p)tińskich włodarzy i stan np. historycznej wiedzy twoich "trzydziestek", należałoby raczej propagować wykłady otwarte zamiast ochlaju... niepopularne?... no to - popularyzujmy... i nie akceptujmy głupoty... dlatego piszę tak, jak piszę... bo nikt nie ma obowiązku być głupim... ale czasem - potrzebne jest danie szansy, by ktoś mógł nie być głupim... i nie pozostaje to w sprzeczności ani z działalnością kin plenerowych, ani bywaniem w lokalu... rozumiesz mnie?... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzof10 Re: Szczerość? IP: *.lublin.mm.pl 07.07.14, 19:29 Głupota??? Natchnęło mnie do przemyśleń... I odpiszę Ci, ale to wymaga chwili skupienia, a dziś muszę zrobić coś innego... Ale odpiszę, bo mnie coś zastanowiło... filozoficznie? pseudofilozoficznie? szczerze :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzof10 Re: Szczerość? IP: *.lublin.mm.pl 08.07.14, 20:30 W kwestii przyzwyczajania się do nowych zjawisk kulturowych nie chodziło mi akurat o imprezy alkoholowe, bo tu, wbrew pozorom, zmiany są na lepsze i nasz zawsze zapijający się bez pamięci naród, z okazji i bez, pije coraz mniej i coraz lepsze trunki. Opisane przez Ciebie wyjątki potwierdzają regułę :-))). Myślę, że panowie wracający nad ranem sami...:-)) są fanami mistrzostw świata, które jak każde igrzyska się skończą, a oni przestaną o tak barbarzyńskiej porze plątać się po ulicy i zadowoleni z życia powrócą w rodzinne pielesze (Niemcy dziś wygrają???). Ba podejrzewam, że teraz jest tak z tym "całym cywilizowanym światem", ba jeszcze niektórzy pluszczą się w miejskich fontannach :-)). I wolę tak, niż kiedy słynny prezes, zawsze akuratny, usadza naród na różnych półkach, przy okazji prawiąc, że rządzi nami "lumperploretariat" :-))). I tak płynnie przechodząc do tych głupich?? Dlaczego zamiast ochlaju mają być wykłady??? Nie bądźmy tak papiescy...A nie można jednego i drugiego? Dlaczego uważasz, że te moje trzydziestolatki balują zamiast wykładów a nie po wykładach? I tak niby z jednej strony lokal nie przeszkadza, ale z drugiej lepiej tylko na wykłady... niż na ochlejstwo, bo to tak jednak... I dlaczego uważasz, że nie jest dobrze jak nie znają szczegółów np. historii najnowszej? Oni się specjalizują w czymś innym i... nie wymagają od całego świata, żeby poszedł na wykłady doszkalające powiedzmy... o takiej glikolizie. A przecież co jest nam bliższe i droższe niż własne ciało? Dlaczego jednym ma wystarczyć wiedza, że zdrowsze są węglowodany złożone niż proste, ale już niekoniecznie dlaczego? Dlatego mówią, że ich nie interesują szczegóły z historii (dla nich zamierzchłej) i wykłady z historii, ich to nudzi i uważają, że ich wiedza ogólna im wystarczy.. Czy są przez to głupsi? Nie sądzę..(ja ich znam, ha, ha ;-)). Kiedyś byliśmy uczeni bardziej po pascalowsku - wszystkiego po trochu, teraz młodzi zdobywają wiedzę bardziej specjalistyczną i .. konkurują ze światem. Za chwilę jadą na kongres do Paryża, nie w charakterze widzów..., a przy okazji wskoczą i na Sorbonę i do Luwru i paryskich knajpek. I o to mi chodziło mówiąc o zmianach kulturowych i specjalizacji. To są już ludzie o innych korzeniach, wychowani w innym kraju i pewni siebie obywatele świata. I... dodatkowo normalna różnica pokoleń. Kiedyś Niemen i Czerwone Gitary wzbudzali zgorszenie... Przesadzone są też te utyskiwania nad poziomem studentów (w sąsiednim wątku).. ale może dość w tym elaboracie.. Zresztą i na uczelniach coraz więcej do powiedzenia ma kadra przed czterdziestką... Ps. Gorsze od ochlaju meczowego, moim zdaniem, jest nawoływanie księdza w naszym dobrym kraju do podpisywania odmowy szczepień, bo szczepionki pochodzą z płodów ludzkich poddanych aborcji. Oh mein Gott!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Szczerość? IP: 213.146.58.* 08.07.14, 21:56 ...cóż - wypowiedź Twa nie jest może manipulacją doskonałą, co nie zmienia faktu, że jest - w najlepszym przypadku - manipulacją... można, cytując klasyka, powiedzieć: "Ty wiesz swoje, ja wiem swoje, co będziemy dyskutować"... można, cytując innego klasyka, powiedzieć: "ja o juszce, Ty o pietruszce"... można, ale nie powiem... ;)... powiem natomiast, że każde z nas mówi o czym innym... piszesz: "teraz młodzi zdobywają wiedzę bardziej specjalistyczną i .. konkurują ze światem"... a inni - "bardziej po pascalowsku - wszystkiego po trochu"... zapewniam Cię, że kiedyś też tak było... już w jaskini zdarzały się te dwie kategorie młodych... podobnie było i jest - ze starszymi osobnikami płci obojga... było i jest też więcej kategorii młodych i starych: pustaki, pijacy, utracjusze, karierowicze, filantropi i inni jęci szałem... tylko co to za argument za koniecznością przyzwyczajania się do pijaczków kroczących środkiem jezdni albo serią hałaśliwych koncertów pod oknami hospicjum?... sugerujesz, że wrażliwość, umiar i dobre wychowanie to przeżytek niegodny upowszechniania?... że minimum wiedzy historycznej na poziomie szkoły średniej uniemożliwi, czy też wykluczy wyjazd na Sorbonę i znajomość zagadnień związanych z biochemią?... że wykład otwarty nie może być o glikozie?... w takim razie - także festiwal nauki jest do d...y?... a obywatel świata to może być tylko ktoś o wąskiej specjalizacji, a analfabeta to już nie?... hm... zadane.pl/zadanie/828027 szymonkowalski.natemat.pl/42485,obywatele-swiata ...i co ma do rzeczy stosunek prezesa do obowiązku szczepienia dzieci?... czy to znaczy, że albo można pić, albo można szczepić?!... a pić i szczepić?... a nie pić i szczepić?... albo być "prezesem" i... :)... a czy ja jestem prezesem?... a czy prezes nie może być zwolennikiem szczepienia dzieci i mimo to - poruszać się chodnikiem?... albo wręcz przeciwnie?... gorąco dzisiaj, prawda?... ;)... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzof10 Re: Szczerość? IP: *.lublin.mm.pl 08.07.14, 22:38 Skorzystam z okazji i popełnię plagiat: ...cóż - wypowiedź Twa nie jest może manipulacją doskonałą, co nie zmienia fakt > u, że jest - w najlepszym przypadku - manipulacją... można, cytując klasyka, po > wiedzieć: "Ty wiesz swoje, ja wiem swoje, co będziemy dyskutować"... można, cyt > ując innego klasyka, powiedzieć: "ja o juszce, Ty o pietruszce"... można, ale n > ie powiem... ;)... powiem natomiast, że każde z nas mówi o czym innym, :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) A dalej zgodzę się, że dziś jest upał... Przeczytaj może zatem jeszcze raz, zwłaszcza ten kawałek o historii.. ??? i nie kombinuj ;-((. Wyluzuj, wypij dla ochłody zimną Perłę i obejrzyj jak Niemcy demolują Brazylię:-)), jako i ja czynię. Obiecuję, że nie wyjdę później w okolice Bernardyńskiej i o piątej nad ranem nie będę balować :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Szczerość? IP: 213.146.58.* 08.07.14, 23:18 "Dlatego mówią, że ich nie interesują szczegóły z historii (dla nich zamierzchłej) i wykłady z historii, ich to nudzi i uważają, że ich wiedza ogólna im wystarczy.." ... mówisz o tym fragmencie?... jeśli są tak dobrzy, że aż na Sorbonę... cóż... albo popadli w megalomanię, albo nie wiedzą, dlaczego tam jadą, co na jedno wychodzi... a o Cyrylu i Metodym słyszeli?... albo o Karolu Młocie... a może o Kolumbie chociaż?... a o niejakiej Skłodowskiej?... :)... możesz sprecyzować pojęcie "wiedza ogólna"?... a wiesz, że gdyby ten i ów nie pokombinował, to nikt by dzisiaj o glikozie nie wiedział?... nawet Ty... chyba... :)))... bleee... ps.: ...spodziewane są opady... deszczu... :)... bleee... www.tekstowo.pl/piosenka,irena_jarocka,motylem_jestem.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzof10 Re: Szczerość? IP: *.lublin.mm.pl 09.07.14, 20:09 Zrobiło się chłodniej... to może uda Ci się czytać z większym zrozumieniem... pytasz czy (...) minimum wiedzy historycznej na poziomie szkoły średniej uniemożliwi, czy też wykluczy wyjazd na Sorbonę i znajomość zagadnień związanych z biochemią?... a gdy uprzejmie proszę o przeczytanie mojego odpowiedniego fragmentu, owszem cytujesz go... Szkoda tylko, że nie odnosisz się merytorycznie, tylko ku mojemu zdumieniu, atakujesz mało elegancko, eufemistycznie ujmując, ludzi, których nie znasz... równocześnie oburzając się brakiem kultury nadużywających ... i czyniących burdy... hmmm. Ale jak tu się merytorycznie odnieść i udowodnić, że "minimum wiedzy historycznej na poziomie szkoły średniej" to coś innego niż: ...i uważają, że ich wiedza ogólna im wystarczy... (wszak maturę posiedli zatem szkoły średnie, ogólnokształcące zazwyczaj, raczej też)?? Zatem Twoje kryteria spełniają?? Minimum mają? I obrażając ludzi, których, powtarzam, nie znasz... zarzucasz im megalomanię i nieuctwo, a napisane przeze mnie zdanie: Za chwilę jadą na kongres do Paryża, nie w charakterze widzów..., a przy okazji wskoczą i na Sorbonę i do Luwru i paryskich knajpek. twórczo rozwijasz.... Czy z niego rzeczywiście wynika, że wybierają się w podróż, aby swoje osiągnięcia prezentować na Sorbonie, w Luwrze i w knajpkach paryskich? Czy wręcz przeciwnie? Tam udają się również jako turyści, rozwijać i poszerzając swoją wiedzę, czego tak się nieustannie domagasz? Może będą godni, żeby tam wejść, nawet jeśli nie znają losów Karola Młota...;-))). (Swoją drogą ciekawe, czy elity paryskie oburzają się na swoich młodych naukowców, gdy nie wiedzą kim był Władysław Łokietek...;-))) Co nie znaczy, że gdyby kongres był na Sorbonie, to powinni chyłkiem wrócić do Polski, ba w ogóle nie startować...:-))). Nie deprecjonujmy i nie umniejszajmy wszystkiego. Tak na koniec coś z Konfucjusza, gdyż cierpiąc na megalomanię, czasem lubię błysnąć wiedzą, niekoniecznie z Wiki: Kiedy coś wiesz – stój przy tym, a kiedy czegoś nie wiesz – przyznaj, że nie wiesz. Oto jest wiedza.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Szczerość? IP: *.adsl.inetia.pl 09.07.14, 21:13 ...hm... Konfucjusz... a kto to taki?... (...co to takiego?...)... mówi coś o potłuczonych kilka tygodni temu butelkach, które nie zostały sprzątnięte po Kulturze zaprezentowanej na Scenie Miasta w przestrzeni wykreowanej przez pana prezydenta i piwowarów?... w Wiki nic o tym nie ma... :(... bleee... ps.: ...Prus oceniłby twoje wypowiedzi jako egzaltowane... trudno dyskutować z emocjami... to może wystarczy?... dyskusji (...?...) no, chyba że Twoi młodzi przyjaciele, przed wyjazdem do Paryża, pozbierają szkło i brudy po majowych i czerwcowych koncertach za płotem piwowarów leżące... po zewnętrznej... wtedy możemy porozmawiać... o pryncypiach... bleee... ps. ps.: ...to taki żart... marny, prawda?... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Szczerość? IP: 213.146.58.* 08.07.14, 23:56 ..."wiedza ogólna"... ?... bleee... pl.wikipedia.org/wiki/Wiedza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Szczerość? IP: *.adsl.inetia.pl 10.07.14, 19:06 ...a jednak... jak podaje wirtualna pl, Prokuratura wstrzymała prace ekshumacyjne prowadzone przez IPN na warszawskim Służewcu... ale że ta wiadomość jest spamem... dla gwl... dziwne to... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Szczerość? IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.14, 08:55 ...powieszeni?... doły śmierci na Służewcu... bleee... wiadomosci.onet.pl/warszawa/trop-archeologow-ofiary-mogly-byc-powieszone/n4qb8 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Szczerość? IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.14, 09:52 ...kable i taśmy - atrybuty bohatera?... :(... bleee... tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,zrobili-na-szybko-i-tak-zostalo-prowizorka-po-pogrzebie-jaruzelskiego,127371.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... ...by czas nie zaćmił... IP: *.adsl.inetia.pl 13.07.14, 18:54 ...i niepamięć... stracone złudzenia?... tylko poczty sztandarowe... :(... gwl też dziwnie milcząca... szkoda... bleee... www.kurierlubelski.pl/artykul/3504701,obchody-rocznicy-lubelskiego-lipca-przy-pomniku-wdziecznosci-zdjecia,1,1,id,t,sm,sg.html#galeria-material Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... ...polski szowinizm... ?... IP: *.adsl.inetia.pl 16.07.14, 07:59 ...a może tylko głupota i byle jakość?... ..."MSZ: Porwany na Ukrainie ksiądz nie jest Polakiem"... strona główna gazety z taką zajawką... a w środku: ..."Potwierdziły się doniesienia o porwaniu księdza na Ukrainie. Nie jest jednak polskim obywatelem" wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16329886,Potwierdzily_sie_doniesienia_o_porwaniu_ksiedza_na.html?lokale=lublin#BoxWiadTxt ...jest różnica?... a może już nie?... :(... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... ...moralność... IP: *.static.ip.netia.com.pl 17.07.14, 14:09 ..."Roman Giertych wytoczy proces tygodnikowi "Wprost" w imieniu Leszka Czarneckiego. I nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że domaga się przeprosin dla Leszka Czarneckiego za słowa, które sam powiedział. "... a mnie się podoba, bo istotą tej sprawy jest bezprawny podsłuch, a nie treści podsłuchem pozyskane... brawo Giertych! (...i kto by się spodziewał, że to powiem...)... swoją drogą najwyraźniej podsłuchane treści nie były chyba dla Czarneckiego tak obraźliwe, jak chciałby tego Wprost... bleee... wiadomosci.dziennik.pl/media/artykuly/464766,roman-giertych-chce-przeprosin-od-wprost-w-imieniu-leszka-czarneckiego-za-wlasne-slowa.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... ...małe jest piękne... IP: *.lodz.multinet.pl 18.07.14, 16:01 ..."8 miesięcy ograniczenia wolności - to wyrok stołecznego sądu wobec Zygmunta M., który w 2013 r. rzucił tortem w sędzię od sprawy Czesława Kiszczaka - poinformowała warszawska prokuratura."... i kto tak naprawdę jest winny?... no kto?... a morał z tej bajki jaki?... :(... nie rzucajcie tortami, chłopaki... bleee... wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,138764,16345304,Rzucil_tortem_w_sedzie__Kara__8_miesiecy_ograniczenia.html?lokale=lublin#BoxWiadTxt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... ...nur für... ?... IP: *.lodz.multinet.pl 19.07.14, 21:38 ...parę dni temu to była paczka papierosów podarowana bezdomnemu... dzisiaj - chleb i mięsna puszka... i poczucie upokorzenia... okropne sytuacje, które zdarzają się coraz częściej... moje podatki idą na pie...rdoły... np. na siłownię dla pani radnej... okna ratusza i naszych włodarzy wychodzą na dawną kuchnię księdza Mazura, a strażnicy przeróżni coraz częściej przeganiają "niepasujących do obrazka" z "salonu miasta"... ... ... :(((... bleee... wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16350680,Zabral_bezdomnego_do_marketu_i_zaplacil_za_jego_zakupy_.html#BoxSlotI3img Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... ...też bohater... IP: *.adsl.inetia.pl 25.07.14, 03:56 ...narodowy... a wiadomość tylko z pozoru bez związku z tematem głównym: "Każdy posiłek, który zjada prezydent Rosji Władimir Putin, próbuje wcześniej tester żywności, towarzyszący politykowi przez cały czas. Z powodu napiętej sytuacji wokół Rosji Putin boi się, że może paść ofiarą otrucia - podał dzisiaj "The Independent"." wiadomosci.onet.pl/swiat/rosja-putin-zatrudnia-testera-zywnosci-ze-strachu-przed-otruciem/3e48p ...pocieszająca wiadomość... smacznego... a ci już chyba nie żyją?: "Dawniej z usług testerów żywności korzystali także Adolf Hitler, komunistyczny dyktator Rumunii Nicolae Ceausescu czy iracki dyktator Saddam Husajn." ... :)... bleee.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... ...do...? ... potęgi... IP: *.adsl.inetia.pl 25.07.14, 08:39 "Cimoszewicz: Merkel i Hollande na krawędzi pełnej kompromitacji. Sikorski? Deklaracja klęski" www.tokfm.pl/Tokfm/1,103086,16376775,Cimoszewicz__Merkel_i_Hollande_na_krawedzi_pelnej.html#BoxSlotI3img ...no to co, że ma rację?... dokładnie - nic... bleee... www.youtube.com/watch?v=FjN3MX92vyI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... ...ku chwale Ojczyzny... IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.14, 19:58 ...Bóg... Honor... Ojczyzna... :(((... czyj bóg... czyj honor... czyja ojczyzna... biznes.onet.pl/obywatel-wegera-kontra-panstwo,18494,5649795,1,news-detal ...a miało być: to se ne vrati... ... ... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... ...antysemityzm?... IP: *.adsl.inetia.pl 06.08.14, 09:11 ...kto ma rację, ten strzela... ?... :(((... bleee... "Liczby to za mało, by pokazać tragedię Palestyńczyków. Oto jak naprawdę wygląda codzienność w bombardowanej Strefie Gazy" wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16434001.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Szczerość? IP: *.adsl.inetia.pl 09.08.14, 19:15 ...znaczy - wiecznie żywy... jeszcze jeden... bleee... m.onet.pl/wiadomosci/szczecin,4rfw1 Odpowiedz Link Zgłoś
aszuelka Re: Szczerość? 10.08.14, 15:17 Że też nie mają wydawać na co pieniędzy... biednym dzieciom by pomogli, a nie figurki lepiki ludziom którzy na to nie zasługują! Odpowiedz Link Zgłoś
super-menn Re: Szczerość? 11.08.14, 12:16 Według jakiej miarki mierzysz "zasługi"????? Nie Tobie może to oceniać, nie uważasz? Ja uważam, że "figurki" są jak najbardziej zasłużone. I które z nas ma rację? Nie nam to rozstrzygać............ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Szczerość? IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.14, 23:42 ...przeczytajcie... pomyślcie... warto... bleee... wyborcza.pl/1,140466,16565072,Saramonowicz_codzienny__Juz_nigdy_nie_bedzie_takiego.html#CukGW Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Szczerość? 02.09.14, 07:35 Niestety, w naszych czasach wszelkie mądre słowa brzmią banalnie. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Szczerość? IP: *.adsl.inetia.pl 02.09.14, 08:03 ...między prawdą i banałem nie ma sprzeczności... bleee... "Banał. Ale czy banał nie jest prawdą? Tyle, że prawdą oczywistą? Ile razy jednak przekonujemy się, że te prawdy oczywiste torują sobie drogę z niesłychanym trudem albo w ogóle nie mogą przebić się na powierzchnię? Prawdy oczywiste to są te, które mówi mędrzec, a które mędrek wydrwiwa jako banały." pl.wikiquote.org/wiki/Bana%C5%82 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Szczerość? IP: *.adsl.inetia.pl 02.09.14, 08:57 ...a oto dowód na banał sytuacji... szału - na obchodach rocznicy wybuchu II wojny światowej - nie było... przedstawicieli władz i mieszkańców - też nie było... parafrazując tren Kochanowskiego: "pustki w domu moim"... pustki już nie tylko w kościołach?... panie prezydencie - może jakiś festiwal - na przyszłe rocznice i święta - otworzyć... nowy festiwal, kroczący od rocznicy do rocznicy, od święta do święta... taki kroczący, czyli przechodni... np. pod hasłem: "kto dużo pije, ten długo żyje!"... studenci wyjechali?... no to co?... są dzieciaki szkolne i przedszkolne... przyuczą się... i zapełnią salon miasta... :(((... bleee... www.kurierlubelski.pl/artykul/3559349,lublin-uczcil-75-rocznice-wybuchu-ii-wojny-swiatowej-zdjeciawideo,id,t.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Szczerość? IP: *.adsl.inetia.pl 02.09.14, 09:12 ps.: ...o! przepraszam! był pan prezydent (...jeden...) i ONR (...co najmniej dziesięciu przedstawicieli...)... mój borze! (...to taki las - zapożyczone...)... i na kogo teraz zagłosujemy w wyborach samorządowych?!... i do Parlamentu?!... i w ogóle - czemu to durne bleee... się czepia?!... bleee... www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20140901/LUBLIN/140909960 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... ...cześć pamięci - czyjej?... IP: *.adsl.inetia.pl 03.09.14, 22:30 ... a kogo to jeszcze... ?... mnie - tak... bleee... wiadomosci.dziennik.pl/historia/wydarzenia/galeria/468630,1,gdzie-jest-pochowany-rotmistrz-pilecki-i-general-filedorf-nil-ipn-prowadzi-ekshumacje-na-powazkach-na-laczce-zdjecia.html Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: ...cześć pamięci - czyjej?... 04.09.14, 09:51 Trochę sarkazmu. Dobrze, że Jaruzela pochowali jawnie. Jak się czasy odmienią nikt nie będzie musiał archeologów na pomoc wzywać. :) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: ...cześć pamięci - czyjej?... IP: *.adsl.inetia.pl 05.09.14, 09:03 ...to warto... to trzeba wiedzieć!... bleee... wiadomosci.onet.pl/kraj/nasz-dziennik-ipn-przeslucha-grabarzy/sx71g Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: ...cześć pamięci - czyjej?... IP: *.static.ip.netia.com.pl 08.09.14, 09:41 ...nie tylko Powązki... bleee... nowahistoria.interia.pl/aktualnosci/news-znaleziono-szkielet-w-piwnicy-dawnego-wiezienia-ub,nId,1496723#iwa_item=10&iwa_img=0&iwa_hash=27396&iwa_block=facts Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: ...cześć pamięci - czyjej?... IP: *.adsl.inetia.pl 08.09.14, 23:28 ...i "pole śmierci"... i także dzieci... i nawet dzieci... bleee... www.tvn24.pl/pole-smierci-w-bialymstoku-kolejne-odnalezione-szczatki-ofiary-komunistycznych-represji,466230,s.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: ...cześć pamięci - czyjej?... IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.14, 09:22 ...i znowu "łączka"... bleee... www.kurierlubelski.pl/artykul/3567003,warszawa-ipn-zakonczyl-kolejny-etap-ekshumacji-na-laczce-czy-uda-sie-dalej-prowadzic-prace,id,t.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: ...cześć pamięci - czyjej?... IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.14, 18:09 ...był taki prezydent... bleee... wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,138764,16612547,IPN_ustalil_zabojcow_prezydenta_Stefana_Starzynskiego.html?lokale=lublin#BoxWiadTxt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... ...nosił wilk razy kilka... IP: *.adsl.inetia.pl 05.09.14, 08:58 ...ponieśli i wilka... nie ma się z czego cieszyć... bleee... wiadomosci.onet.pl/swiat/panstwo-islamskie-grozi-rosji-wojna-na-kaukazie/jhege Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Szczerość? IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.14, 07:14 ...taka sobie drobnostka... :(... bleee... Breslau powraca do Niemiec wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16615411,_Gazeta_Polska_Codziennie___Breslau_powraca_do_Niemiec.html?lokale=lublin#BoxWiadTxt Odpowiedz Link Zgłoś