-
Chciałabym zacząć gotować na parze i zastanawiam się czy na początek warto kupić taki wkład do gotowania z Ikei www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90112531/ ? Używa ktoś może? Da się na tym jednocześnie gotować mięso/rybę i warzywa czy konieczne są takie piętrowe nakładki?
-
jak w temace. kupilismy kukurydzę PIEKNĄ ! wielkie żółciutkie kolby. mniam
wrzuciałam do wody, pocukrzyłam, mnłęo "ustawowe" kukurydziane 15 minut i...
okazało sie ze woda w garnku jest brązowa (?) a sama kukurydza nadal twarda.
dalej gotowałam ale jej to raczej nie pomagało, jedynie woda była coraz
ciemniejsza.
suma sumarum ja zjedliśmy, ale nie powiem zeby ze smakiem... była twarda, na
pewno nie słodka. czy trafiliśy na kukurydze pastewną??
czy mozna ja jakoś "poprawic" - tj ...
-
Czy podczas kursów gotowania można się nauczyć przygotowywać potrawy, czy po
prostu to tylko sposób spędzania czasu?
Czy ktoś może był na kursach w Akademii Kurta Schellera ? Jak wyglądają tam
zajęcia? Na stronie jest niewiele informacji o tym jak to wygląda (
www.schelleracademy.com.pl )
Jak wyglądają kursy w Hanami? ( www.design.hanami.pl ).
Jak jest z kursami organizowanymi przez restaurację BOATHOUSE ? (
www.boathouse.pl/ )
Znacie jeszcze jakieś kursy gotowania ?
-
Na czym przeważnie gotujecie?
Gaz ziemny? Gaz z butli? Kuchenka elektryczna? Mikrofala? Piec na węgiel i drewno? Ognisko?
Może coś innego?
-
Zrobiłam wszystko, jak zawsze. Wczoraj namoczona, w wodzie leżała prawie dobę. Dzisiaj gotuję już trzecią godzinę bez soli, a ona ciągle twarda. Niczego na razie nie dodaję (soli, pomidorów), bo się boję, że w ogóle nie zmięknie. Co robić. Gotować dalej, wywalić?
-
Staram się zgłębić temat długiego gotowania w niskiej temperaturze w folli. Specjalnie bez przecinków. ;)
Niedawno widziałam program Okrasy, w którym wkładał karkówkę do <b>foliowego worka</b>, <b>zamykał zgrzewaczem</b>, po czym gotował mięso ok. kilkunastu godzin (lub całą noc) w temperaturze chyba 70stC.
Sama polubiłam gotowanie w folii - np. robię roladę drobiową z wyluzowanego kurczaka lub karkówkę czy boczek (wędzony lub świeży). Obwijałam to folią ...
-
W przepisach stoi albo gotować w wodzie w której się moczył, albo wodę z moczenia wylać i zalać świeżą do gotowania?
To moja pierwsza grochówka i nie wiem jaka jest różnica?
Jak Wy gotujecie grochówkę i kiedy jest najlepsza?
-
No nie wiem jak to inaczej nazwać.
Czy planujecie obiady z wyprzdzeniem tak by jedna potrwa zahaczała o drugą, a nadwyżki składników się nie marnowały? Ile zajęła Wam nauka takiego planowania by wszystko zgadzało się ilościowo?
Na przykład: gotuję dziś rosół, selera wyjmuje szybko, jeszcze twardawego, kroję w paski i podsmażam z miodem i orzechami włoskimi. W międzyczasie piekę w piekarniku piersi kurczaka.
Siekam koperek do zupy i na ziemniaczki do drugiego. Koper jest sprzedwany w ...
-
Wielokrotnie spotkałam się z opinią, że czerwone buraki należy gotować w skórce. Bo niby barwniki nie ulegają zniszczeniu i nie uciekają z miąższu do wody. Niby prawda i ma to sens. Ale z drugiej strony...wiadomo przecież, że w przypadku warzyw korzeniowych w zewnętrznej partii korzenia gromadzi się najwięcej zanieczyszczeń pochodzących z gleby, w tym pestycydów i metali ciężkich. Gdy gotujemy buraka ze skórką, to związki te migrują do wody oraz wewnętrznych partii miąższu. Więc w końcu jak t...
-
Moze jestem jakas dziwna. Chyba wiekszosc osob przepada ze potrawami smazonymi. Smazone mieso, frytki iip
Staram sie gotowac w domu, jednak czasami chodze do restauracji z przyjaciolmi Naprawde juz nie wiem gdzie sa restauracje w Lodzi gdzie moglabym zjesc cos gotowanego np kurczak na parze plus warzywa. Takie jedzenie mi smakuje, jest lekkie nie przeciaza zoladka
Natomiast po smazonym czuje sie bardzo syta ale ciezka, przejedzona
Prosze poleccie mi jakies restauracja w Lodzi gdzie nie ma ...
-
Ugotowane wczoraj (na twardo) już dziś wydają mi się lekko "stare", tak samo jako składnik sałatki.
Czy są jakieś określone wymogi czasowe, po których gotowane jajka stają się niezjadliwe?- skorupka w żadnym miejscu nie uszkodzona jak co ;-)
-
Tak mniej więcej. Dzięki z góry za radę
-
Nie umiem, po prostu nie umiem jej należycie ugotować. Szukałam już informacji
na ten temat, ale nadal nie wiem jaką dobrać proporcję wody do soczewicy i jak
długo gotować. Co do czasu, znalazłam w przepisach rozrzut od 10 do 30min.,
spróbowałam krakowskim targiem 20 min. i wyszła rozgotowana breja. Drugim
razem gotowałam 15 min. i znowu wyszła papka. W dodatku za każdym razem spora
część przywarła do dna (gotowałam na malutkim ogniu). Może ktoś podzieli się
wiedzą jak powinno się dobrz...
-
przyznaję bez bicia, że w kuchni czuję się jak słoń w składzie porcelany. Ale nie chce mi się mimo wszystko wierzyć, że faceci gorzej gotują. Kobiety raczej gotują, bo od zawsze to one zajmowały się domem. Ale nie chcę mi się wierzyć, że to je stawia na piedestale. Myle się?
-
Kupiłam i próbuję.
W sieci znalazłam instrukcje, żeby najpierw namoczyć, ale na moim opakowaniu jest podane, żeby po prostu wrzucić na wrzątek i potem mieszać aż białe perełki zrobią się bezbarwne.
Po dosyć długim czasie nadal nie są bezbarwne, tzn. mają białe środki i bezbarwną otoczkę - smakowo - robią się już miękkie.
Trochę dłuuugo to trwa, więc następnym razem może namoczyć? Ale ile? Godzinę, dwie, noc?
I przy okazji pytanie o ulubione dania/desery - jeśli ktoś takie ma.
Parę ...
-
Witam,
Mam pytanie do osób użytkujących urządzenia do gotowania ryżu, proszę mi wybaczyć ale nie znam polskiej nazwy, wygląda toto tak:
www.bing.com/images/search?q=sharp+++ks+za+101&view=detail&id=7AA37DB9DD17DD9FDB8E3DD940B7A0D960AD0F47&first=0&FORM=IDFRIR
Czy da w nich radę ugotować też kaszę?
-
Witam,
Proszę o pomoc wszystkich w odpowiedzi na pytanie - Jak polubić gotowanie? Od kilkunastu lat nie potrafię polubić tej czynności; każdorazowo czuję ogromną niechęć i znudzenie wymyślaniem a potem przygotowywaniem potraw. Co prawda czasami robię obiady ale bardziej z przymusu niż z przyjemności. Czuję się fatalnie, bo wiem, że to mój obowiązek jako żony i matki ale awersja do gotowania jest silniejsza niż poczucie obowiązku.
Idą Święta a ja nic nie przygotowałam, nic nie kupiłam, co...
-
Napiszcie co gotujecie najczęściej? Co Wam zawsze się udaje? Potrzebuję uzupełnić moją dobrą, sprawdzoną rutynę typu spagetti, pierogi, naleśniki, pancakes ups o dobre, sprawdzone przepisy. Chcę rutyny, w dobrym tego słowa znaczeniu :)
-
Jak długo gotujecie ciecierzycę? Wczoraj gotowałam prawie przez 2 i poł godziny i była może nie twarda, ale taka jędrna. Czasem kupuję ciecierzycę w puszce i ta jest mięciutka. Co robię źle? Moczę ziarna przez całą noc, wodę z moczenia wylewam, zalewam świeżą zimną wodą i gotuję. Solę na sam koniec, bo podobno tak trzeba przy strączkowych. I czemu moja ciecierzyca nie jest mięciutka jak ta z puszki?