s.monte.z.uma
03.06.16, 12:44
Żmij ? nowa gra lubelska
?donosi nam ? w dniu dzisiejszym jeden z poczytnych tub(p)tińskich dzienników o ? niebagatelnym ? wkładzie myślowym tub(p)tińskiej deweloperki na rozwój myśli historycznej naszego grodu? okazja jest dwojaka, a nawet ? trojaka? otóż pierwszą okazję można określić jako noc bez/kultury, a to ze względu na tak niezliczone żonglersko-cyrkowe, rozrywkowe raczej popisy, że kultura ginie w ich natłoku? drugą okazję stanowi bez wątpienia zbliżający się, i stepujący drobnym kroczkiem, jubileusz lokacji miasta? choć chciałoby się rzec: wielkimi krokami zbliżający się od lat wielu? okazję trzecią stanowi ? według mojego oglądu, skrzętnie wykorzystywana okazja do reklamy różnych, mniej lub bardziej udanych przedsięwzięć biznesowych, w czym trudno dopatrzyć się czegoś złego? po przeczytaniu jednakże wspomnianej na wstępie notki prasowej (?artykuł sponsorowany?), zaczynam zastanawiać się nad stanem umysłu(ów)? nie, nie mojego? stanem umysłu(ów) osób, które w pocie czoła wymyślają dla ciemnego ludu absurdy i kurioza z pogranicza paranoi miejskiej, a media i sponsorzy wydarzeń nie protestują, bezkrytycznie paranoję owa akceptując i propagując? nie dopuszczając zatem myśli, że jest to sekwencja zdarzeń i zjawisk w tub(p)tinie (?nawet w tub(p)tinie) możliwa, stawiam na taką oto opcję, że wkrótce okaże: oto nowa gra lubelska? czyli w całej okazałości - Żmij!!!
Opowieść rozpoczyna się w momencie wytyczenia traktu w roku 1815 roku, gdy połączył on przemysłową część Lublina z centrum miasta. Badając genezę nazwy Żmigród, gdzie bierze początek ulica, poznamy legendę o Żmiju, którego wizerunek do dziś zdobi najważniejsze zabytki miasta.
?jeśli to zagadka, zgaduję: chodzi o? koziołka, czy raczej ? żmiję???... \/ \/ \/
www.dziennikwschodni.pl/artykuly-sponsorowane/zamojska-od-nowa-wystawa-200-lat-historii-ulicy,n,1000181413.html
ps.: ?wiem, że redakcja nie odpowiada? ale opisane nadchodzące ?wydarzenie?, czyli wystawa, jest punktem programu, m.in. nadchodzącej nocy kultury (?4.VI.2016?)? a jeśli nie jest, tylko się ?podpina?, to???... \!/