moritor 09.02.19, 14:49 przy próbie rozpoczęcia watku informuje o błędzie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moritor Lublin więzienny 09.02.19, 14:51 "Ogrom prac budowlanych, jakie prowadzono w ramach uprzemysłowienia Lublina i Lubelszczyzny w latach pięćdziesiątych ubiegłego stulecia, szybko zrodził pomysł skoszarowania na terenie miasta grupy skazanych, mogących świadczyć obowiązek pracy na rzecz zewnętrznych kontrahentów. Nie wiadomo dokładnie z czyjej inicjatywy powstał ten pomysł, ale został on szybko zaakceptowany przez naczelnika Centralnego Więzienia w Chełmie Lubelskim i wojewódzkie organy bezpieczeństwa publicznego. Sąd też już pod koniec 1954 r. zakwaterowano około 100–osobową grupę skazanych w 2 barakach zajmowanych w czasie okupacji hitlerowskiej przez niemieckich żołnierzy kierowanych do ochrony obiektów niemieckiego obozu koncentracyjnego na Majdanku. Baraki te były położone po przeciwnej stronie obozu obok dawnej ul. Bohaterów ORMO. Ten mały więzienny obóz został nazwany Ośrodkiem Pracy Więźniów a jego oficjalny ówczesny adres to Droga Męczenników Majdanka 12" z Przeglądu Więziennictwa Polskiego nr 60 rok 2008 takiego watka chciałem rozpocząć i nie dało się Odpowiedz Link Zgłoś
moritor Re: Lublin więzienny 09.02.19, 14:52 Yugopolis & Maciej Maleńczuk- "Ostatnia nocka". Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir [...] 09.02.19, 19:51 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: zgadzam się... 09.02.19, 23:20 To ja, napisałem: jprdl, jakiego shitu narobili technodebile, nie da się z forum korzystać. A Ty, Empi nie bądź taki świętoszek, wszak góra sama skasowała cenzurę słów za nieparlamentarne uznawanych jeszcze niedawno. Teraz obowiązuje wykładnia: język się zmienia, to co było jeszcze wczoraj wulgarne, dziś ma już inne znaczenia, do których wszyscyśmy przywykli (z wyjątkiem Moherka), o! Odpowiedz Link Zgłoś