Dodaj do ulubionych

CO BYSCIE ZMIENILI I WYBUDOWALI W LUBLINIE???

• Gość: reni Re: CO BYSCIE ZMIENILI I WYBUDOWALI W LUBLINIE??? IP: *.resetnet.pl 05.12.04, 09:35
      lotnisko, miltikino, drogi przynajmniej takie jak na tysiaclecia!
    • pbd2 Odbudować Podzamcze!!! 05.12.04, 18:57
      No!
      • Gość: mały Re: Odbudować Podzamcze!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.04, 20:33
        Podzamcze (rozumiem przez to całe zniszczone przez hitlerowców Miasto Zydowskie)
        trzeba i należy zaprojektować ale całkiem od nowa bo odbudować się już niestety
        nie da. Należy je zaprojektować w całości jako całą "dzielnicę" a potem budować
        po kawałku ale ściśle wg. tego planu! To mogłoby być niezłe wyzwanie dla
        architektów może nawet temat na międzynarodowy konkurs projektowy! Sprawa jest
        poważna i warta poparcia!!! Jestem za i proponuję pomysłodawcy nowy wątek na
        ten temat. Pozdrawiam!
        • folkatka Re: Odbudować Podzamcze!!! 07.12.04, 22:20
          Hej!! Watek na ten temat już kiedyś był. Maqm nadzieje że kiedyś tego
          doczekam. Skoro Elbląg odbudowali, i to całkiem niegłupio...A z tego co sie
          orientuje to dzielnica żydowska została bardzo dokładnie zinwentaryzowana przed
          wojną, więc sa dane.
          • Gość: mały Re: Odbudować Podzamcze!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 00:27
            Elbląg odbudowali a mnie chodzi o coś nowego ale pasującego do tego co było i
            tego (dobrego!) co jest ale to diabelnie trudne dlatego rozmarzyłem się o
            konkursie architektonicznym. Zaraz po tym jak to napisałem to sam się
            uśmiałem .W naszym mieście władze ogłosiły w ostatnich latach jeden konkurs
            architektoniczny ...na budki dla ptaków! Pozdrawiam!
    • Gość: nookie Re: CO BYSCIE ZMIENILI I WYBUDOWALI W LUBLINIE??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.04, 16:44
      Tak jakby spojrzec na wszystko oprocz naszego ratusza i MPK, to nie jest
      najgorzej. Mogloby powstac tylko kilka centrow rozrywki, bo naprawde nie ma co
      robic w Lublinie w zwykly szary dzien jakim jest sobote i niedziela. Chodzi mi
      o ludzi, ktorzy nie pracuja i sie nie ucza w te dni. A ogolnie jest spoko:)
      Mogloby powstawac wiecej osiedli mieszkaniowych. Powinno sie zagospodarowac
      tereny wzdluz Krasnickiej za koncowym 10, 26 i trajtkow. Jak sie zjedzie
      chociaz 20 metrow od Krasnickiej, to mozna sie poczuc jakby sie cofnelo w
      czasie o 100 lat. A na samej Krasnickiej, to juz Europa! Tesco, OBI, Ford,
      Volvo, no i gdyby szpital troche lepiej wygladal. Na Krasnickiej przeraza takze
      las, ten ktory znajduje sie na przeciwko salonu Forda, a jeszcze bardziej
      przerazaja te rudery, ktore znajduja sie w srodku lasu. Ktos wie, co tam kiedys
      bylo??? Bardzo mnie to ciekawi.
    • Gość: maciek shopping mall IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 07.12.04, 21:53
      Miejsce w którym mozna by sie ubrac, bo w tym miescie nie ma sklepow w
      ogole!!! Cos w rodzaju Galerii Mokotów, Arkadii. Multikino, Ikea, Centrum
      rozrywki, nawet hipermarket. Carrefour, Auchan, Hypernova...
      • Gość: kinio Re: shopping mall IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.04, 21:57
        nasze wladze chyba nie jezdza duzo po polsce i nie wiedza co sie buduje i w co
        inwestuje na zachodzie. wlasnie sie zastanawiam po co im nowe samochody.
    • Gość: ADD NIC NIE BUDOWAĆ, absolutnie!!! IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 07.12.04, 21:57
      nic nei budowac!!!!!!! A kysz, przeciez mamy wsztkiego pod dostatniem!!!!! :-/
      po co nam lotnisko, po co sklepy!!!!!!!!! po co kina!!!!! po co w ogole
      cokolwiek!!! Gnijmy dalej w tej dziurze!! Miasto wojewódzie, 2 unwersytety,
      prawie pół miliona mieszkaców, A TAKI ZAŚCIANEK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: kinio Re: NIC NIE BUDOWAĆ, absolutnie!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.04, 22:43
        nie mozna tak pisac na tym forum. jeszcze wejdzie ktos z naszego ratusza i uzna
        twoja prowokacje jako szczera prawde, a wtedy pozegnamy sie ze wszystkim!!!
    • Gość: tytus Re: CO BYSCIE ZMIENILI I WYBUDOWALI W LUBLINIE??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.04, 12:33
      lotnisko - jedno porzadne, a nie dwa beznajdziejne.
      • Gość: mały Re: CO BYSCIE ZMIENILI I WYBUDOWALI W LUBLINIE??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 21:38
        Port pełnomorski! Mniejszy dla promów na Bystrzycy i większy dla
        transatlantyków na Zalewie Zemborzyckim! Bez portu Lublin pozostanie wiochą!
        Chcem portu zaraz!
    • Gość: azik Re: CO BYSCIE ZMIENILI I WYBUDOWALI W LUBLINIE??? IP: *.zsw.lublin.pl 10.12.04, 15:34
      Lublin i tak sie ju7z troszke rozwina wiec co tu jeszcze zmieniać
      no ale jak juz to na początek mozna odnowic i ocieplic wszystkie bloki,
      wiezowce a następnie hmm......Lublin to ładne miasto wiec mozna po prostu
      zainwestowac we wnętrze miasta.
    • Gość: myklo Re: CO BYSCIE ZMIENILI I WYBUDOWALI W LUBLINIE??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.04, 10:49
      multikino, lotnisko, Ikea
    • Gość: tymon Re: CO BYSCIE ZMIENILI I WYBUDOWALI W LUBLINIE??? IP: *.no / *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.04, 21:05
      Galeria Handlowa! Ikea! Lotnisko!
    • Gość: Aramir Re: CO BYSCIE ZMIENILI I WYBUDOWALI W LUBLINIE??? IP: *.lublin.ws 13.12.04, 23:48
      Ja zlikwidowałbym reklame firmy zajmującej się wywozem śmieci - KomEko, która
      stoi przy samym murze cmentarza przy ulicy Lipowej. Na reklamie jest napis
      KomEko z myślą o Tobie. Miejsce jest jak najbardziej nieodpowiednie przecież na
      miłość boską to jest cmentarz!!!
      • Gość: misiaq Re: CO BYSCIE ZMIENILI I WYBUDOWALI W LUBLINIE??? IP: *.no / *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.04, 00:48
        Ja bym w ogole zlikwidowal KOMEKO. Dajcie spokoj z ta firma. Juz dawno
        przeszedlem do MPO.
        • Gość: Aramir Re: CO BYSCIE ZMIENILI I WYBUDOWALI W LUBLINIE??? IP: *.lublin.ws 14.12.04, 12:57
          Jak przeszedłeś? To spółdzielnie mieszkaniowe podpisują umowy z firmami
          zajmującymi się wywozem śmici. Chyba że masz dom jednorodzinny. Do nas do bloku
          to przyjeżdżają często właśnie właściciele takich domków jednorodzinny świetnymi
          samochodami i wyrzucają np. 6 dużych worków. Żeby nie było na temat. Powinno się
          wprowadzić sprzedaż worków na śmiecie, w których byłaby już cena wywozu.
          Ostatnio to wprowadzili kontereny na suche odpadki - papier, folie, metal. I
          teraz co chwile są one otwierane, wywalana zawartość w celu poszukiwania puszek
          lub są po prostu podpalane. Ale kogo to obchodzi.
          • Gość: misiaq Re: CO BYSCIE ZMIENILI I WYBUDOWALI W LUBLINIE??? IP: *.no / *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.04, 16:38
            Tak, mieszkam w domu jednorodzinnym. A sluzby oczyszczania niech czasem zajma
            sie trawnikami, parkami i ogrodami. Wieczny tam syf - papierki, worki, pety i
            co sie tylko chce. Jak czasem widze jak brygada sprzata to to wyglada tak, ze
            pieciu stoi, a jeden zamiata. Jak przyjezdza inspekcja, to nagle wszyscy sie
            biora do roboty. Za co te ciecie biora pieniadze??? Za stanie i opieranie sie
            na miotle??? A potem marudza, ze pracuja za marne 800 zl. Ehhh, zeby jeszcze
            pracowali...
    • Gość: kasia Re: CO BYSCIE ZMIENILI I WYBUDOWALI W LUBLINIE??? IP: *.no / *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.05, 22:46
      mysle, ze lotnisko jest priorytetem. kolejnymi potrzebnymi rzeczami sa miejsca
      pracy - fabryki, hipermarkety, galerie, centra handlowe. Lotnisko tez jest
      miejscem pracy i to dla wielkiej ilosci ludzi.
    • Gość: warszawiak Proszę o skrócony kurs ekonomii IP: *.chello.pl 05.01.05, 01:29
      Czytam te Wasze wypowiedzi się zastanawiam, jak by to wyglądało. I mi się
      przypomina taka stara plansza z przedszkola (komunistycznego jeszcze)- szewc
      robi buty, piekarz piecze chleb i jakoś się ta gospodarka planowa kręci. I tak
      sobie myślę, kto będzie chodził do Multikina? Pracownicy lotniska i Ikei? A kto
      będzie latał samolotam? Pracownicy hipermarketów? Czy pracownicy kręgielni?

Z ekonomii jestem noga, ale tak sobie myślę, że żeby się na rynku lokalnym
      pojawiły pieniądze, trzeba coś wyprodukować, sprzedać i z tej sprzedaży są
      pieniądze. I mam wątpliwości, czy sama sprzedaż rozrywki wystarczy. Moim
      zdaniem nie. Dopóki nie będzie miejsc pracy nie-w-rozrywce, ja bym nie liczył
      na to, że kogoś będzie stać na rozrywkę.
      • Gość: kinio Re: Proszę o skrócony kurs ekonomii IP: *.no / *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.05, 13:17
        Jestes w bledzie jesli chodzi o lotnisko! Zadaniem lotniska jest to, zeby
        ludzie stad nie uciekali, tylko zeby przylatywali. Przylatywac maja inwestorzy
        i budowac u nas fabryki i miejsca pracy. Multikino nie jest zwyklym kinem, do
        ktorego idzie sie na godzine, zjada popcorn i wychodzi z bolem kregoslupa.
        Multikino jest calym kompleksem rekreacyjnym - kregielnie, strzelnice,
        kawiarnie, ksiegarnie, salony gier, no i oczywiscie kina. W calym kompleksie
        mozna spedzic pol dnia i sie nie nudzic. Poza tym bedac tam czlowiek nabiera
        KULTURY!!! A podczas ogladania filmu w Kosmosie czy Wyzwoleniu przypominamy
        sobie jak to bylo za czasow PRL-u. Kultury ZERO. Skoro nie byles nigdy w
        Multipleksie to nie mozesz nic o tym wiedziec.
    • aniaa_23 nowe inwestycje 05.01.05, 13:01
      Przydałoby się ściągnąć nowych, dużych, chętnych do inwestycji pracodawców.
      Pomysł z Toyota nie głupi, choć nie chce mi sie wierzyc w jego realność.
      Usmiech pojawi się w momencie dostania szans na zatrudnienie na przyzwoitych
      warunkach, a nie za głodowe stawki, bez umowy. A wtedy miło będzie wydać trochę
      pieniędzy na siebie i u siebie; więc CH nie zaszkodzi.
      Chciałabym, żeby pracodawcy organizowali wiecej stazy i praktyk (płatnych)i
      żeby nie trzeba było wyjeżdzać w ich poszukiwaniu.
      Funkcjonalne schronisko dla zwierząt z rodzaju tych, które mozna zobaczyc w UK
      (na animal planet).
    • Gość: krynio rozwalic dworzec glowny i wybudowac go od podstaw IP: *.no / *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 01:12
      Najlepiej zeby zbudowac tam hipermarket, tzn zlecic im prace. Niech po jednej
      czesci bedzie hipermarket, a po drugiej dworzec. w granicach ulic -
      tysiaclecia, lubartowska, ruska i podzamcze. Najpierw zrownac to z ziemia, a
      potem od nowa budowac. niech 25 % da hipermarket, 25% - Lublin, a 50% UNIA.
      Przeciez to jest strasznie jak turysci przyjezdzaja do Lublina i widza meneli z
      Lubartowskiej, stare slamsy, opadajace tynki i smierdzace tynki. Ratuszu - czy
      mnie czas to zmienic??? Tak jak to zrobil Krakow. Wszystko rozwalil i buduje od
      nowa piekny Dworzec. Na czas budowy czesc kursow moglby przejac Dworzec
      Poludniowy, albo jakies inne zadaszone miejsce. Mozna zbudowac tymczasowy
      dworzec gdzies na jakims parkingu. Wszyscy co do tej pory mieli swoje stoiska z
      jedzeniem, kwiatami czy pamiatkami dostaliby lokale w nowopowstalej galerii czy
      pasazu handlowym w tym wlasnie nowym budynku.
    • Gość: xyz Re: CO BYSCIE ZMIENILI I WYBUDOWALI W LUBLINIE??? IP: *.238.76.27.adsl.inetia.pl 06.01.05, 06:13
      Dwa kosmodromy już ponoć powstają,
      teraz proponuję port morski nad zalewem.
      Lublin miastem XXI wieku!!!!
      • Gość: mały Re: CO BYSCIE ZMIENILI I WYBUDOWALI W LUBLINIE??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 10:28
        Popieram ,ale może jeszcze coś rozwalić!Rozwalać, rozwalać, rozwalać! A potem
        hipermarketować, ...matować.....tować ....wać...ć !!!!! Już mi lepiej! Doktorze
        po co ten kaftan? już będę spokojny !Aaaaaaaaaa........
        • Gość: Strzelec Re: CO BYSCIE ZMIENILI I WYBUDOWALI W LUBLINIE??? IP: 62.121.128.* 06.01.05, 11:17
          Mały! Twój tekst mnie rozbroił. Jesteś najlepszy na forum!!!
          • Gość: nieryba Re: CO BYSCIE ZMIENILI I WYBUDOWALI W LUBLINIE??? IP: *.zemborzyce.sdi.tpnet.pl 31.01.05, 19:51
            fakt1-Łódz dokłada do lotniska
            fakt2-nie ma operatora chętnego na mutikino-(leclerc)
            fakt3-lotnisko nie ściąga inwestorów-Echo kieleckie znalazlo nas bez lotniska i
            jest to jedyny realny iwestor.
            fakt4-przy tej władzy nie ma szans nawet na toalety nad zalewem..
            Badzmy realistami!
            • Gość: kinio Re: CO BYSCIE ZMIENILI I WYBUDOWALI W LUBLINIE??? IP: *.no / *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 20:07
              Lodzi to lotnisko w gruncie rzeczy niepotrzebne. Maja 80 km od nich Okecie i
              szybka droga z Warszawa. Operator to by sie znalazl i to szybko, jezeli wladza
              by nawiazala z nim kontakt i go zaprosila do nas. Lotnisko sciaga inwestorow
              tak sie sklada. Nie chodzi mi o budowe centrum handlowego, tylko rozpoczecie
              jakiegos przemyslu - w naszym przypadku to najszybciej rolniczo-przetworczego.
              Co to faktu 4 jak najbardziej sie zgodze. I tak najlepszy kibel mamy na placu
              litewskim. Powinni tam dac maski gazowe i nakaz noszenia ich. A co do zalewu,
              to naprawde ubolewam, ze do tej pory jest tak nie wykorzystany. Drzemie w nim
              ogromny potencjal, lecz niestety. Wladzy nie spieszy sie, by przyciagnal on
              turystow, a co idzie za tym - pieniadze by przyjezdzaly do Lublina, a nie z
              niego wyjezdzaly. Nad zalewem mozna otworzyc wiele miejsc rozrywki - konkursy i
              zawody rowerowe, szkola nart wodnych, boiska do siatkowki, kompleks zjezdzali,
              jakis mini aquapark, szkola nurkowania (jest, ale nikt o niej nie wie),
              porzadny i zadbany osrodek z domkami i polami namiotowymi, w poblizu jakis
              supermarket, nie mowie o tesco, ale cos na wzor stokrotki. Do tego porzadna
              reklama - radio, tv, internet, plakaty. Z reszta to wszystko jest do
              obmyslenia, tylko ciekawe kiedy wladza sie za to wezmie. A czy nie mozna
              znalezc 10 osob po turystyce i rekreacji, dac im prace i niech promuja nasz
              region??? Niech sciagaja inwestorow...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka