IP: *.isko.net.pl / *.k1.isko.net.pl 09.01.05, 19:36

Przyjechałam w odwiedziny do mojego kochanego, rodzinnego Lublinka. Chciałam
wybrać się do kina. Zadzwoniłam do kina Kosmos, żeby zarezerwować bilety i co
usłyszałam ? Pytanie: Czy to wycieczka zakładowa ? Bo indywidualnych
rezerwacji nie ma. Poczułam się jak w PRL-u.
Obserwuj wątek
    • Gość: kinio A mieszkancy sprzeciwiaja sie Multikinie IP: *.no / *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.05, 20:15
      Powinnismy miec w miescie ponad 350-tysiecznym przynajmniej jedno dobre kino.
      Bez kitu jak sie wejdzie do Kosmosu czy Wyzwolenia to mozna sie poczuc jak w
      komunie. Leclerc nam kiedys mial zbudowac, ale wolal dac sobie spokoj i
      zaplacic miastu kare. Tak teraz mamy wielki trawnik na Zana. Nie rozumiem
      dlaczego miasto nie nada nakazu zagospodarowania tego terenu! Idealne miejsce
      pod multipleks.
      • ceper_pepper Re: A mieszkancy sprzeciwiaja sie Multikinie 10.01.05, 13:34
        A to ciekawe ;)
        Przecież trwa budowa Multikina. A dokładniej Plaza Center. Przy Lipowej.
        Niedaleko cmentarza. Budowa trwa od kilku lat. Tak samo jak modernizacja
        stadionu Lublinianki na przykład...
        PS
        Jeśli chodzi o multipleksy - kilka firm przeprowadzało baadania czy warto -
        badali oczywiście frekwencję w lubelskich kinach - a ta wypadłą mizernie. Więc
        doszli do wniosku, że nie będzie im się opłacao inwestowanie kasy... Wiem, że
        taki tok myślenia jest niewłaściwy. Sam częściej chodzę do kina będąc w innych
        miastach. Chociażby dlatego, że wysiedzenie dwóch godzin na przykład w Kosmosie
        nie należy do przyjemności...

Gość portalu: kinio napisał(a):

> Powinnismy miec w miescie ponad 350-tysiecznym przynajmniej jedno dobre kino.
        > Bez kitu jak sie wejdzie do Kosmosu czy Wyzwolenia to mozna sie poczuc jak w
        > komunie. Leclerc nam kiedys mial zbudowac, ale wolal dac sobie spokoj i
        > zaplacic miastu kare. Tak teraz mamy wielki trawnik na Zana. Nie rozumiem
        > dlaczego miasto nie nada nakazu zagospodarowania tego terenu! Idealne miejsce
        > pod multipleks.
        • Gość: mieszkaniec Re: A mieszkancy sprzeciwiaja sie Multikinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 13:59
          Mieszkańcy Lublina sprzeciwiają się także budowie nowych sklepów ,mieszkań
          komunalnych, przedszkoli i szkół, parków, strzyżeniu trawników i sprzątaniu
          śmieci, sadzeniu drzew, wywożeniu śniegu z ulic.......
          • Gość: kinio Lublin, a Rzeszow i Radom. IP: *.no / *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 20:43
            Bo niestety Lublin jest zlepkiem ludzi, ktorzy w latach 50-tych, 60-tych
            wyemigrowali ze wsi wlasnie do Lublina za chlebem. Niestety wzieli tez stamtad
            swoja kulture i obyczaje, ktore krotko mowiac brzmia tak - najjem sie, napije,
            wyspie, wysram, nic mi wiecej nie trzeba. A moze jednak troche kultury i
            oswiaty by wprowadzili do siebie. Moze by pozwolili na budowe i inwestycje
            zachodnich firm. Skoro oni nie chca, to moze ich dzieci i wnuki chca i nie wiem
            dlaczego oni sie temu sprzeciwiaja. Mam nadzieje, ze sie to zmieni, gdy
            powstanie Plaza na Lipowej. Takich problemow nie ma w Rzeszowie, ani w Radomiu,
            gdzie ludzie ida w strone Europy, a nie w strone PRL-u. Oni maja wspanialy
            multipleks Helios. A u nas szczytem kina jest Kosmos i Wyzwolenie, gdzie jak
            sie wejdzie, to przypominaja sie zakupy na kartki i stanie w kolejce od bladego
            switu. Nie rozumiem podejscia Lublinian - "PO CO MI TO?" A po to wlasnie zeby
            weszlo w Ciebie troche kultury! Obejrzenie filmu w dobrym kinie i zjedzenie
            obiadu w wykwintej restauracji wiaze sie z nabieraniem pewnych wartosci,
            ktorych ludziom potrzeba, jezeli chca budowac miasto Europejskie. Ale jezeli
            chca by na zachodzie kojarzono nas tylko z klasa robotnicza i rolnicza, a nie
            wyksztalcona i przyszlosciowa - to niech uznaja ze tego postu po prostu nie
            bylo.
            • ceper_pepper Re: Lublin, a Rzeszow i Radom. 11.01.05, 13:37
              Kiniu, w następnych wyborach zagłosuj na Pruszkowskiego. Napewno wszystko się
              zmieni...

> Bo niestety Lublin jest zlepkiem ludzi, ktorzy w latach 50-tych, 60-tych
              > wyemigrowali ze wsi wlasnie do Lublina za chlebem. Niestety wzieli tez stamtad
              > swoja kulture i obyczaje, ktore krotko mowiac brzmia tak - najjem sie, napije,
              > wyspie, wysram, nic mi wiecej nie trzeba. A moze jednak troche kultury i
              > oswiaty by wprowadzili do siebie. Moze by pozwolili na budowe i inwestycje
              > zachodnich firm. Skoro oni nie chca, to moze ich dzieci i wnuki chca i nie wiem
              >
              > dlaczego oni sie temu sprzeciwiaja. Mam nadzieje, ze sie to zmieni, gdy
              > powstanie Plaza na Lipowej. Takich problemow nie ma w Rzeszowie, ani w Radomiu,
              >
              > gdzie ludzie ida w strone Europy, a nie w strone PRL-u. Oni maja wspanialy
              > multipleks Helios. A u nas szczytem kina jest Kosmos i Wyzwolenie, gdzie jak
              > sie wejdzie, to przypominaja sie zakupy na kartki i stanie w kolejce od bladego
              >
              > switu. Nie rozumiem podejscia Lublinian - "PO CO MI TO?" A po to wlasnie zeby
              > weszlo w Ciebie troche kultury! Obejrzenie filmu w dobrym kinie i zjedzenie
              > obiadu w wykwintej restauracji wiaze sie z nabieraniem pewnych wartosci,
              > ktorych ludziom potrzeba, jezeli chca budowac miasto Europejskie. Ale jezeli
              > chca by na zachodzie kojarzono nas tylko z klasa robotnicza i rolnicza, a nie
              > wyksztalcona i przyszlosciowa - to niech uznaja ze tego postu po prostu nie
              > bylo.
              • Gość: kinio Re: Lublin, a Rzeszow i Radom. IP: *.no / *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 23:33
                Chyba kiepsko zrozumiales. Nie napisalem ze chce na niego glosowac, wrecz
                przeciwnie, na pewno na niego nie zaglosuje!
                • ceper_pepper Re: Lublin, a Rzeszow i Radom. 15.01.05, 13:37
                  Spoczko, to ie było konkretnie do Ciebie. To była mała próba aluzji. Wydawałoby
                  się, że mieszkańcy mogą niewiele zrobić jeśli chodzi o Multikino i wiele innych
                  różnych inwestycji. A mogą bardzo dużo. Nie zdają sobie z tego sprawy, że raz na
                  kilka lat przyszłość Ich miasta ( i kraju) NAPRAWDĘ leży w ich rekach. A teraz -
                  takiego mamy pana (i miasto) na jakie sobie zasużyliśmy....

> Chyba kiepsko zrozumiales. Nie napisalem ze chce na niego glosowac, wrecz
                  > przeciwnie, na pewno na niego nie zaglosuje!
                  • ceper_pepper PS. 15.01.05, 13:38
                    Do kompletu (Rzeszów, Radom) dodałbym jeszcze na przykład Kielce...
                    • Gość: drs Re: PS. IP: *.devs.futuro.pl 18.01.05, 18:30
                      W Kielcach podobne kino jak Kosmos czyli kino Romantica przerobili na sklep.Ale
                      jest Multipleks przy galerii handlowej ECHO,co prawda nie jest to multikino ale
                      zawsze.
      • Gość: lublinek Re: A mieszkancy sprzeciwiaja sie Multikinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 16:01
        jak to jest? tylu chetnych na uczeszczanie do multikina a nik z inwestorow sie nie kwapi zaspokoic rzadze 350 tysiecy...
    • Gość: nieryba Re: Kosmos IP: *.zemborzyce.sdi.tpnet.pl 10.01.05, 13:23
      Własnie Kosmos to jest dowód,że PRL żyje-miasto zrezygnowało z przejęcia
      (niezgodnie z prawem) i dochody czerpie spółka z W-wy.Wszystko jasne?
      Prawie na każde pytanie na tym forum odpowiedz jest prosta-miasto kolesi-rada-
      rozwalić układ-jak nie wiem..
      • ceper_pepper A ja proponuję... 15.01.05, 13:45
        Zmienić nazwy:
        Krakowskiego Przedmieścia na Andrzeja Pruszkowskiego
        Alei Kraśnickich na Jacka Miłosza
        Józefa Piłsudskiego na TAdeusza Fijałki (to może nie przejść - Wojciechowski
        rulez ;))
        Królewskiej na Heleny Pietraszkiewicz
        Inne propozycje??
        • Gość: autor Re: A ja proponuję... IP: *.resetnet.pl 18.01.05, 21:39
          lepiej bedzie Rusałki Pietraszkiewicz
    • Gość: mała Re: Kosmos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 21:08
      Miło słuszeć o multikinie. Czy to będzie też 3D?? Imax? Wierzyć mi sie nie chce.
      Byłoby jednak super!
      • sonnenkinder Re: Kosmos 16.01.05, 00:06
        Tak tak, zwlaszcza 3D...:)))))))))))))))))))))
    • Gość: Paul Kosmos wszedzie, na jaki sobie zasluzysz;-} IP: *.lodz.mm.pl 16.01.05, 01:00
      A ja pojechalem w tym roku odnowic prawo jazdy w mojej "2 ojczyznie". Ja do
      pani, ze chce pdnowic prawo jazdy ona, ze mi sa potrzebne "punkty". Ja do pani
      wolno i wyraznie w jej rodzinnym narzeczu, ze ja nie po zadne punkty, tylko po
      prawo jazdy, bo tego, no, odnowic trza je i tak dalej, a ona nawet nie
      skrzywila ust w automatycznym usmiechu i mowi, ze mam za malo punktow i ze ich
      wlasnie do odnowienia prawa jazdy potrzebuje. Poczulem sie troche nieswojo
      (jakie punkty?), wracam do domu po paszport i inne dokumenta na wszelki
      wypadek, bo zaczynam czaic, ze chodzi ustalenie, ze ja to ja a nie ten inny ja
      (kazdy ponoc ma swoje "2 ja"), etc, choc wszystko w bazie danych od lat nastu
      jest, lacznie ze wszystkini moimi "ja"(jami). Okazuje sie, ze wszyscy w
      urzedzie jak za Gierka, tylko nie ten kontynent i czasy nie te. Unizenie na
      kolankach 3 formy dowodu tozsamosci, i dowod na zameldowanie, zeby je miec na
      prawie jazdy (zawsze lepiej miec). Delikatnie rzecz biorac lekko ocipialem.
      Poczulem sie jak w PRL'u, ktory znalem z opowiadan jesli o urzedy chodzi. Wiec
      niech zatem Pani nie wydziwia i sie nie nadyma, zale chowajac dla siebie i
      zwyczajnie idzie to tego kina jak u siebie bez rezerwacji (nigdy zadnej
      rezerwacji do kina nie robilem, to nie teatr/koncert). W "kraju wieczej
      szczesliwosci", gdzie poszukiwanie szczescia jest wpisane w konstytucje zrobil
      sie w rok syf, ktorego przewidziec nie potafilem nawet w swych chorych,
      wybujalych snach, a zrobi sie jeszcze wiekszy, bo syfiliytyk z Texasu 2
      kadencje wygral, sam nie pojmuje jak on to zrobil, choc wiem jak to zrobil po
      raz pierwszy. Zwykla "specyfika kraju", ze tak powiem droga Pani;-}.
      Uszanowanie i powodzeia w ojczyznie zycze,
      Paul
      • Gość: Ewa Re: Kosmos wszedzie, na jaki sobie zasluzysz;-} IP: *.isko.net.pl / *.k1.isko.net.pl 16.01.05, 22:38
        Panie Paul,
        po co cokolwiek planować, rezerwować. Lepiej pójść na żywioł. Dlaczego Pan
        rezerwuje bilety do teatru, na koncert ? Przecież to nie samolot. Lepiej
        przyjść w ostatniej chwili i ryzykować. Może sie uda ? Wybraliśmy się do kina
        10 osobową grupką. To byłby hazard. Będą bilety czy nie ? Będziemy siedzieć
        razem czy nie ? W 1 rzędzie czy w 5 rzędzie. MOżna też być bardziej
        przewidującym przyjść na pół godziny przed rozpoczęciem i czekać w holu, albo
        przed kinem. Co zrobiliśmy, bo nie mieliśmy innego wyjścia.
        Co do załatwiania spraw w urzędach może to Pana pocieszy, że bardzo ważne dla
        mnie pismo przeleżało w urzędzie 1,5 miesiąca, bo pani zapomniała go wysłać.
        Musiałam zwolnić się z pracy i je odebrać. Na szczęście to nie stało się w
        Lublinie.
        Dziwię się, że tak narzeka Pan na drugą ojczyznę, bo ja wczoraj miałam pecha i
        stanęłam w banku za Panią, która zakładała konto przez ponad godzinę, i co 5
        minut słyszałam "U nas w Ameryce ...". Pani przepytała pracownice banku z prawa
        bankowego, systemów zabezpieczeń, gwarancji państwa itp. itd, a kolejka
        wydłużyła się do samych drzwi, co zupełnie Pani nie przeszkadzało. Niech Pan
        uważa. Obawiam się, że niektórym szkodzi posiadanie 2 ojczyzn.
        Pozdrawiam, Ewa
        • Gość: Paul Re: Kosmos wszedzie, na jaki sobie zasluzysz;-} IP: *.lodz.mm.pl 16.01.05, 23:23
          Gość portalu: Ewa napisał(a):

> Panie Paul,
          > po co cokolwiek planować, rezerwować. Lepiej pójść na żywioł. Dlaczego Pan
          > rezerwuje bilety do teatru, na koncert ?
          Bo nie sa biletami np. do kina;-}.
          > Przecież to nie samolot.
          Na samolot rowniez zdarza mi sie biletow nie rezerwowac.
          > Lepiej
          > przyjść w ostatniej chwili i ryzykować. Może sie uda ?
          Zawsze sie "uda" jesli sie chce, a nie marudzi, prosze Szanownej Pani. Pani
          zamawia moze zakupy w supermarkecie przez internet, czy telefon, czy idzie Pani
          na "calosc", skacze na wysoka wode i jak uzelazniony od adrenaliny osobnik
          zwyczajnie jedzie "w ciemno" po zakupy;-}?
          > Wybraliśmy się do kina
          > 10 osobową grupką. To byłby hazard.
          Ma pane specyficzne wyobrazenie o hazardzie, droga Pani;-}}}}.
          > Będą bilety czy nie ?
          Ta informacje uzyskala by pani przez telefon.
          > Będziemy siedzieć
          > razem czy nie ?
          To jakas nerwica natrectw, prosze Pani, czy to takie wazne? Pani musi nad
          wszystkim "zapanowac"? Pani musi sie wsciekac na taka pogode. Rozumiem ze
          pani "grupa" jak na prawdziwym "seansie" musi trzymac sie za rece i w czasie
          filmu wymieniac na bierzaco spostrzezenia:-}?
          > W 1 rzędzie czy w 5 rzędzie.
          Moze w 2 rzedzie nmoze w 2 i 3 rzedzie......ten slodki zefirek
          niepewnosci...;-}.
          > MOżna też być bardziej
          > przewidującym przyjść na pół godziny przed rozpoczęciem i czekać w holu, albo
          > przed kinem.
          Albo isc wczesniej i kupic 10 biletow w drodze do cioci, czy na kawe.
          > Co zrobiliśmy, bo nie mieliśmy innego wyjścia.
          Per aspera ad astra;-}!
          > Co do załatwiania spraw w urzędach może to Pana pocieszy, że bardzo ważne dla
          > mnie pismo przeleżało w urzędzie 1,5 miesiąca, bo pani zapomniała go wysłać.
          Zdarza sie.
          > Musiałam zwolnić się z pracy i je odebrać.
          Rowniez sie zdarza.
          > Na szczęście to nie stało się w
          > Lublinie.
          Co w tym widzi Pani szczesliwego? Przepraszam, widocznie ma Pani swoje powody,
          zagalopowalem sie;-}.
          > Dziwię się, że tak narzeka Pan na drugą ojczyznę, bo ja wczoraj miałam pecha
          i
          > stanęłam w banku za Panią, która zakładała konto przez ponad godzinę, i co 5
          > minut słyszałam "U nas w Ameryce ...". Pani przepytała pracownice banku z
          prawa
          >
          > bankowego, systemów zabezpieczeń, gwarancji państwa itp. itd, a kolejka
          > wydłużyła się do samych drzwi, co zupełnie Pani nie przeszkadzało.
          Klijent zawsze ma racje, bank powinien wydelegowac do obslugi tamtej pani
          oddzielnego pracownika i nie traktowac swych ienklijentow jak barany. Barany
          zawsze mysla, ze czas im sie wydluza z powodu tego barana z przodu, gdy tym
          czasem.... Rozumie Pani co mam na mysli;-}?
          > Niech Pan
          > uważa.
          Jak zawsze, droga Pani;-}.
          > Obawiam się, że niektórym szkodzi posiadanie 2 ojczyzn.
          To milo ze dodala Pani "niektorym";-}.
          > Pozdrawiam, Ewa
          Uszanowanie,
          Paweł
          • Gość: Ewa Re: Kosmos wszedzie, na jaki sobie zasluzysz;-} IP: *.isko.net.pl / *.k1.isko.net.pl 17.01.05, 23:08
            Nie skomentuję Pana komentarza, bo Pan przecież musi mieć zawsze ostatnie
            słowo. Bez względu na to czy ma Pan rację czy nie, prawda ?
            • Gość: Paul Re: Kosmos wszedzie, na jaki sobie zasluzysz;-} IP: *.lodz.mm.pl 18.01.05, 17:46
              Gość portalu: Ewa napisał(a):

> Nie skomentuję Pana komentarza, bo Pan przecież musi mieć zawsze ostatnie
              > słowo. Bez względu na to czy ma Pan rację czy nie, prawda ?
              Nie prawda;-}. I nie musze miec ostatniego slowa. Poza tym to ponoc pierwsi
              beda ostatnimi, a ostatni pierwszymi, czy jakos tak, no;-}. To w tym watku
              chodzi o jakies racje? Nie zauwazylem;-}. Prosze, niech Pani komentuje, no
              bardzo prosze, blagam o komentarz o czymkolwiek;-}. Uszanowanie,
              Paul
              PS Droga Pani, oboje piszemy na forum, forum internetowym. Niech pani sprawdzi
              sobie w slowniku znaczenie slowa forum, jego korzenie, etc. Jednoczesnie
              stwierdzam, ze nie jest to moje "ostatnie slowo" na tym forum;-}}}.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka