squi 25.02.05, 07:42 M1 to centra handlowe, a koncern to Metro Group (np. sieci: Makro Cash & Carry, Media Markt, Praktiker, Real, Saturn). Pewnie zatrudnia już w Polsce przeszło 20 000 pracowników. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: qq2 Re: Inwestycja Selgrosa IP: *.pjwstk.edu.pl 25.02.05, 16:33 To teraz druga strona Lublina odżyje. A może i takie miejscowości jak Konopnica i Niedrzwica? mogli by jeszcze poprawić droge wylotową na Kraśnik, bo w Konopnicy jest fatalna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Inwestycja Selgrosa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 16:56 Raczej nie odżyje - ostatnie badanie niemieckie wskazują, ze 1 miesjce pracy w hipermarkecie zabiera ok. 4 w innych sklepach w najbliższej okolicy - więc generalnie gó.., a nie korzyść dla miasta. Poza tym duze sklepy łatwiej uciekają od podatku od nieruchomości - i miasto na tym traci. W Polsce poważne problemy z budżetem z tego powodu zaczynają już mieć Białystok i Łódź. Pozdrawiam! PS. A remont Kraśnickiej by się przydał - i poszerzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
drs Re: Inwestycja Selgrosa 25.02.05, 17:54 Ręce opadają,Lublin hipermarketami stoi.Miasto akademickie,gdzie kszyałci się ludzi na różnych kierunkach studiów na 5 wyższych uczelniach jedynych inwestorów jakich ściąga do siebie to sieci handlowe .Praca dla sprzedawczyń,kasjerek,sprzątaczy,stróżów nocnych i ochroniarzy oraz magazynierów.A gdzie ludzie z wyższym wykształceniem mają znaleźć pracę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Inwestycja Selgrosa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 18:14 Taka polityka miasta i zachwyt mas... Odpowiedz Link Zgłoś
air_tools Re: Inwestycja Selgrosa 25.02.05, 22:47 drs napisał: > Ręce opadają,Lublin hipermarketami stoi. hehe no właśnie, że nie. prosty przykład: Bydgoszcz, miasto trochę większe od L. a w niej: Makro, Tesco, Auchan, Geant, Carrefour (wszystkie większe od największego lubelskiego marketu), Jumbo, dwa MiniMale, Galeria Pomorska (hipermarket + 90 sklepów, kręgielnia, kawiarnie, restauracje, bary), Obi, Castorama, LeroyMerlin. z mniejszych Intermarche, kilka Netto i Lidlów. w budowie Focus Park (88 000 m2), Real, drugi Carrefour i Kaufland. podobnie jest we wszystkich miastach w Polsce. od razu odpieram zarzuty, że mi się to podoba lub mnie to podnieca. nie. tylko wymieniam :) a teraz ciekawostka: znam firmę (inne miasto), która ma sklep z narzędziami 100 metrów od wielkiego marketu narzedziowego i....dobrze prosperuje. właściciel nie chce słyszeć o innej lokalizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielgibolo Re: Inwestycja Selgrosa IP: *.bojarski.lublin.pl 25.02.05, 18:33 Akurat Selgrosa to nie dotyczy bo to raczej hurtownia niż supermarket i wpłynie raczej pozytywnie niż negatywnie na drobnych sklepikarzy ( powiększając konkurencje na rynku hurtowym ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Inwestycja Selgrosa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 21:01 Częściowo tak, ale zobacz ile ludzi robi w zasadzie "normalne" zakupy w makro, np. na pożyczoną od sąsiada czy jakiegoś kuzyna, kartę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielgibolo Re: Inwestycja Selgrosa IP: *.bojarski.lublin.pl 25.02.05, 22:17 Wydaje mi się również że miejsca pracy pośrednio generowane przez hpermarkety ( dostawcy, pracownicy galerii handlowych, supervisorzy, mechandiserzy, spece od reklamy, architekci wnętrz, firmy ochroniarskie, firmy kurierskie, hostessy itd.) w pewnym - o ile nie w pełnym - stopniu równoważą znikanie tych miejsc w okolicznych sklepikach. Nie twierdzę że to w pełni rekompensuje problemy sklepikarzy, ani problem społeczny ( zabijanie przedsiębiorczości ), ale jednak. Poza tym narzekanie na powstawanie hipermarketów w dzisiejszych czasach jest lekkim DonKichotyzmem. Nie ma co marudzić bo taki się nam robi świat i nic na to nie poradzimy, należy raczej te molochy w jak największym stopniu wykorzystać. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Inwestycja Selgrosa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 23:59 Po prostu przytoczyłem to, o czym niedawno słyszałem. co do miejsc pracy - możliwe, że zatrudnienie w hipermarketach w jakis sposób równoważy znikanie miejsc pracy gdzie indziej. Zwłaszcza, ze akurat w Lublinie widzimy zjawisko rozwinięcia sie całkiem sporego handlowego rejonu przy Zana - a teoretycznie powinno tam wszystko zginąć. Moze dlatego, ze Leclerc jest stosunkowo mały i pozostałe sklepy dookola niego równoważą to, czego w nim nie ma - a poza tym klienci mniejszych sklepów korzystaja z parkingów Leclerca i Media Marktu - sam tak robię. Ale problem spadku wpływów do budżetu miasta - to już sie pojawia - jeszcze nie w Lublinie - bo tu jest mało wielkich sklepów (jak dla mnie na szczęście - ani to ładne, ani szczególnie wygodne). Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atos Re: Inwestycja Selgrosa IP: *.lublin.mm.pl 26.02.05, 17:19 Niestety jest gorzej niż sądzicie. Widieliście kiedyś towar od drobnego wytwórcy w hipermarkecie? Nawet duzi producenci mają kłopoty z wejściem do sieci hipermarketów i muszą płacić ciężkie haracze, za wejście, za miejsce, za półkę i jeszcze dawać swoich ludzi do obsługi. Mały producent, mały dostawca nie ma żadnych szans. Bilans miejsc pracy jest ujemny. Na zochodzie Europy udowodniono już dawno, że każde miejsce pracy w hipermarkecie powoduje likwidację 7-8 miejsc pracy w drobnym handlu, drobnej wytwórczości i usługach związanych z obsługą handlu. Dla nieprzekonanych o szkodliwym wpływie hipermarketów na handel i drobną przedsiębiorczość, a w konsekwencji na bezrobocie, polecam dwa artykuły z pisma Obywatel: www.obywatel.org.pl/index.php?menu=23. OBYWATEL-nr_1/2003 Skutki hipermarketyzacji w UniiEuropejskiej i OBYWATEL- nr_3/2003 Hipermarkety pod paragrafem. Krótki fragment z pierwszego z nich: Supermarkety osiągnęły dzisiejszą pozycję eliminując z rynku drobnych kupców. W latach 1976-1989 upadło w Anglii 44 tys. sklepów spożywczych, głównie małych "zieleniaków" i placówek spółdzielczych. Oczywistością jest, że małe sklepy przegrywają nierówną walkę z hipermarketami oferującymi "wszystko" pod jednym dachem, darmowe parkingi i bezpłatne autobusy próbując uczynić zakupy jak najbardziej wygodnymi. Jednak hipermarkety nie są w stanie zapewnić tak wielu miejsc pracy, więc wypieranie handlu prywatnego odbywa się kosztem zwiększenia bezrobocia. ... Znaczy to, że zatrudnienie jest o wiele niższe niż w mniejszych sklepach, gdzie wszystkie czynności wykonuje się ręcznie. W dodatku pieniądze wydawane w hipermarketach odpływają do akcjonariuszy i kadry kierowniczej (zwykle zagranicznej), zamiast zostawać we wspólnocie lokalnej. Jednym z celów hipermarketów jest również minimalizacja płaconych podatków poprzez transfer pieniędzy do miejsc, gdzie stawki są niższe. Łatwo zauważyć, że wpływ hipermarketów na społeczności lokalne jest niszczący. Są one główną przyczyną pogarszania się koniunktury w centrach miast oraz upadku małych sklepów. Badania British Retail Planning Forum z 1998 r. wykazały, że każde otwarcie dużego supermarketu oznacza likwidację kilkuset miejsc pracy (ponad ilość nowozatrudnionych w supermarkecie), co ma negatywny wpływ na rynek pracy w promieniu 15 km. The New Economics Foundation podaje, że 50 tys. funtów wydanych w niezależnych, lokalnych sklepach stwarza jedno nowe miejsce pracy, podczas gdy aż 250 tys. funtów potrzeba wydać w tym samym celu w hipermarkecie, co spowodowane jest skomputeryzowaniem i efektami skali. Na te liczby wpływ ma również fakt, że małe firmy współpracują z lokalnymi hurtowniami i usługodawcami, czego hipermarkety zwykle nie czynią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Inwestycja Selgrosa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 13:49 No proszę - a wiec cieszmy się z hipermarketów!... Dziękujemy za interesujace dane i linki! Odpowiedz Link Zgłoś
sonnenkinder Re: Inwestycja Selgrosa 27.02.05, 19:46 Wszystko ladnie pieknie, z postu na post zwieksza sie ilosc miejsc pracy, jakie znikaja po budowie marketu, niech i tak bedzie. Tylko tyle, ze w tych przezartych marketami zachodnich cywilizacjach jest zdecydowanie mniejsze bezrobocie niz u nas. Moze wiec tak naprawde poszukac problemu gdzie indziej a nie w marketach. Poza tym lokalizacj dla selgrosa jest juz prawie poza maistem. Jesli tam powstana sklepy, to na zdrowie. Natomiast to, ze maisto nie umie uzyskac swoich pieniedzy od duzych sieci to juz tylko moze byc wina samego miasta. W koncu daje sie dzierzawe, ustala sie cene i juz. Natomiast fakt nieplacenia podatkow...mialem do czynienia z roznymi olskimi firmami i tez uciekaja przed vatem gdzie moga, a jak placa podatek to zwykle przez niedopatrzenie. To system pozwalla na takie postepowanie, ktore nuie jest tylko domena zachodniego kapitalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wawa Re: Inwestycja Selgrosa IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.05, 11:04 Czy to prawda, że w pobliżu Leclerca upadły wszystkie sklepy? Jeśli tak, to nie pozwólcie na budowę następnych supermarketów w Ukochanym Lublinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etam Re: Inwestycja Selgrosa IP: 212.182.110.* 27.02.05, 14:39 a narzekali ze jak leklerka postawią (tego na zana) to na targ na wilenskiej nikt nie przyjdzie i co szara strefa kwitnie bo przeciez babcie z koszyczkami i inni ktorzy tam sprzedaja dzialalnosci gospodarczej nie maja zarejstrowanej ... oj pieprz... kotka za pomocą .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaco Re: Inwestycja Selgrosa IP: *.pronet.lublin.pl 26.02.05, 15:26 Co ty opowiadasz? Białystok??? Tam jest tylko Auchan i Makro z zachodnich sieci a miasto niewiele mniejsze od Lublina.Jesli to ma taki wplyw na budżet to Lublin powinen miec już dawno dużo wieksze problemy z własnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Inwestycja Selgrosa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 16:49 Napisałem podobno. Powtarzamn to co słyszałem - nie znam szczegółów budźetu Białegostoku - ale jak dla mnie to miasto ogólnie nie robi zbyt dobrego wrażenia - takie wielkie blokowisko z kawałkiem starej zabudowy wokół pałacu. Jeżeli maja tylko dwa i już mają problemy z budżetem - to dopiero sprawnae miasto! Powtarzam - jeżeli to wszystko prawda. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaco Re: Inwestycja Selgrosa IP: *.pronet.lublin.pl 27.02.05, 01:46 Jakoś nie dostrzegłem w Twojej wypowiedzi słowa "podobno". Czy moglbys mi łaskawie je wskazać? Poza tym jesli sie nie jest czegos pewny to lepiej tego nie pisac i nie wprowadzać czytelników w błąd. A co do Białegostoku to z tego co widzę to wydaje sie lepiej rozwijać niz Lublin ( nie chodzi o budowę nowych supermarketów) ale np. komunikacja miejska której Lublin nie dorówna chyba nawet za 10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Inwestycja Selgrosa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 13:51 Widocznie zabrako przez przypadek. Co do komunikacji - już nie raz poruszno tu ten problem... A co do wpływu hipermarketów - post "atosa" powyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Inwestycja Selgrosa IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 25.02.05, 20:06 szkoda ze dopiero za rok... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Inwestycja Selgrosa IP: *.no / *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.05, 20:20 Super, bardzo sie ciesze. Jezdzenie z Weglinu do Makro zajmuje troche czasu. Nie moge sie doczekac, az zrobie pierwsze zakupy w Selgrosie na Gesiej. Bylem w Warszawie w tym sklepie i bardzo mi sie podobalo. Szkoda, ze zaczna sie budowac dopiero jak ruszy budowa drogi. O ile w ogole ruszy - znajac naszych wlodarzy. I niech nikt mi tu nie pierdzi, ze dzieki hipermarketom umieraja male sklepy. Wszyscy lamentowali, ze w poblizu Leclerca i Tesco wszystko upadnie. A stalo sie zupelnie inaczej. Targ na Wilenskiej ciagle jest pelen ludzi, a sklepy na Swicie ladnie sie odnowily, zalozyly terminale do kart platniczych i wygladaja bardzo ladnie. Stereotyp ze hipermarkety wypieraja male sklepy jest nieprawdziwy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atos Re: Inwestycja Selgrosa IP: *.lublin.mm.pl 27.02.05, 20:40 To nie jest stereotyp ale potwierdzają to badania w wielu krajach Europy, a w Polsce zrobiono takie dla Białegostoku. Streotypem jest twoje myślenie. Niestety wielu dyskutantów, także na tym forum, zabiera głos na zasadzie "wydaje mi się". Polecam mój wcześniejszy post i wskazane w nim artykuły. Jest już sporo publikacji na ten temat. Warto poczytać, zanim powie się: "wydaje mi się". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielgibolo Re: Inwestycja Selgrosa IP: *.lublin.mm.pl 01.03.05, 20:16 Ja też uważam że to stereotyp, a na dane z Obywatela to uważaj bo to banda napalonych antyglobalistów którym daleko do obiektywizmu. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Buka Re: Inwestycja Selgrosa IP: 80.51.222.* 02.03.05, 13:35 Z tego co ja pamiętam to widziałem M1 w Radomiu, Lublińcu, Bytomiu, Czeladzi i Zabrzu. Odpowiedz Link Zgłoś