Dodaj do ulubionych

Lublin ma najgorszy dworzec pks w Polsce

14.09.05, 00:08
Za chwile początek roku akademickiego, kolejny pierwszy rok dowie sie o
walorach pięknego dworca pks w Lublinie, chaos, syf, piach w w centrum tegoż
dworca, ja kiedy poraz pierwszy a to było dwa lata temu ujżałem ten dworzec
byłem załamany. Ludzie pojedźcie sobie do Poznania , do Krakowa , do
Wrocławia i zobaczcie co to znaczy Dworzec głowny. ten Lubelski to szkarada i
jeszce jakaś sajgonka na kólkach przyjechała Lublin to straszna dziura wstyd
zapraszać tu znajomych~!!!!!!!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • artemida1000 Re: Lublin ma najgorszy dworzec pks w Polsce 14.09.05, 00:22
      Zgadzam się z tobą całkowicie jak ktoś przyjeżdza z wawy czy z krakowa to
      straszny wstyd no rzeczywiście jest piach - piach w centum metropoli to coś
      nie tak - lublin to dziura teżmi się tak wydaje
      • Gość: ewka Re: Lublin ma najgorszy dworzec pks w Polsce IP: *.devs.futuro.pl 14.09.05, 00:32
        Już nawet w Radomiu jest odwalony dworzec jak w Ameryce. We Wrocławiu też nie
        jest zbyt ciekawie. W Radomiu dworzec jest piękny, czysty i nowoczesny i nie ma
        na nim ani jednego śmierdzącego żebraka.
    • Gość: % Re: Lublin ma najgorszy dworzec pks w Polsce IP: *.n.net.pl 14.09.05, 01:02
      Straszne rzeczy piszecie
      • folkatka Re: Lublin ma najgorszy dworzec pks w Polsce 14.09.05, 01:40

Eeee, przesadzacie że najgorszy. Najgorszy to ma Toruń, kasy i poczekalnia w
        kontenerze, mieści się tam niewiele osób, jak w środku tłoczno to trzeba czekac
        na dworze - w deszcz i mróz. Nasz moze nie jest ładny ale np. mozna tam cos zjeść.
        • Gość: sdh Re: Lublin ma najgorszy dworzec pks w Polsce IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 14.09.05, 06:53
          gorszy jest dworzec Warszawa Stadion. Kraków dworca nie ma w ogóle niby coś się
          buduje ale nie wiadomo co z tym będzie. Łódź Fabryczna moim zdaniem wcale nie
          jest lepsza od Lublina. w Toruniu też rozpierducha totalna.
    • Gość: kalafior Re: Lublin ma najgorszy dworzec pks w Polsce IP: *.it-net.pl 14.09.05, 02:57
      No w Krakowie to dworca na razie wcale nie ma. A na pewnym forum miejscowi
      twierdzili, że był najgorszy w Polsce więc to raczej rzecz gustu. Zresztą
      ludzie z innych miast też na swoje dworce psioczyli. Generalnie dworce PKS to
      tragedia i lubelski wcale nie jest jakiś tam ostatni.
    • dociek Lublin ma najgorszy dworzec PKS w Polsce? 14.09.05, 06:16
      Fakt, że fajnie by było mieć najlepszy, ale... Od dwóch kadencji rządzi miastem
      ten sam prezydent i to samo (prawie) towarzystwo wzajemnych adoracji i
      kombinacji.
      Przed wyborami przypominam, ze Ci ludzie w większości wkleili się pod szyldy
      PiS i LPR !!! Jeżeli pozostaną u władzy... Lublinowi grozi dalsza degradacja.
    • rilian co ty pitolisz????????????~!!!!!!!!!!!!!!!!! 14.09.05, 08:11

• rilian co ty pitolisz????????????~!!!!!!!!!!!!!!!!! 2 14.09.05, 08:19

coś mi się z klawiaturą zrąbało... przepraszam.

dworzec krakowski? czy ten sprzed roku, czy obecnie istniejący, zastępczy?...
        toż to była i jest tragedia!!! dość powiedzieć, że przy "nieco" większej
        liczbie odjazdów w ciągu godziny zajmował do tej pory powierzchnię na oko 2,5
        raza mniejszą od naszego! może z jakimś innym miastem ci się pomylił?

generalnie znam wiele dworców autobusowych...

gdyby wskazać te niewątpliwie lepsze od naszego - na pewno trzebaby wymienić
        wrocław czy kalisz, ale radom? ile razy tam jestem, wkurza mnie to podziemne
        przejście. brak żebraków na peronach? hehehe, pewnie bywasz tam tylko w
        południe?

inne syfiaste dworce w Polsce (pocieszmy się):

Krosno, Nowy Sącz, Kraków, Opole, Toruń, Piła, Tarnobrzeg, Przemyśl...
        • aron2004 Re: co ty pitolisz????????????~!!!!!!!!!!!!!!!!! 14.09.05, 08:58
          oj nie wiem czy w Krakowie więcej autobusów odjeżdża z dworca niż w Lublinie.
          Licząc z prywatnymi busami wydaje się ze lubelski dworzec Podzamcze ma
          najwięcej odjazdów w Polsce
          • Gość: mały Re: co ty pitolisz????????????~!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 11:19
            aron2004 napisał:
            > oj nie wiem czy w Krakowie więcej autobusów odjeżdża z dworca niż w Lublinie.
            > Licząc z prywatnymi busami wydaje się ze lubelski dworzec Podzamcze ma
            > najwięcej odjazdów w Polsce

Jest to więc NAJBARDZIEJ ODJAZDOWY DWORZEC W POLSCE!
            I o co tyle krzyku?!
    • halevi Re: Lublin ma najgorszy dworzec pks w Polsce 14.09.05, 10:41
      Wygląda na to, że nie masz pojęcia jak wygląda większość dworców PKS w Polsce.
      Oczywiście,że lubelski jest poniżej przyzwoitego poziomu, ale argumentacja, że
      jak ktoś przyjeżdża z Warszawy czy Krakowa to przeżywa wstrząs, jest śmieszna,
      bo pod tym względem dworzec ten jest w środku stawki.

Warszawa: chodzi Ci o syfiasty Dworzec Zachodni, czy jeszcze bardziej syfiasty
      Stadion?

Kraków: jak już wspomniano, sensowny dworzec jest dopiero w budowie

Radom: tu się zgodzę, że jest przynajmniej schludny, chociaż tez nie poraża
      urodą, za to dworzec w Kielcach jest bardzo ciekawy koncepcyjnie i estetycznie,
      ale z kolei już przyprószony lekkim syfkiem.

Wrocław: to samo, co z Radomiem

Jeśli interesuje Was stan dworców autobusowych w Polsce i porównanie ich z
      krajami ościennymi to proponuję wejście na ten link:

www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=168780
      • rilian Re: Lublin ma najgorszy dworzec pks w Polsce 14.09.05, 11:59
        i jeszcze...

nasz niekonicznie, natomiast w Rzeszowie dworzec śmierdzi moczem.
        • folkatka Re: Lublin ma najgorszy dworzec pks w Polsce 14.09.05, 12:31

Za to Dworzec PKP mamy naprawde porządny. Tak wychwalana swego czasu w
          mediach Łodź Kaliska nawet sie nie umywa.
          • aron2004 Re: Lublin ma najgorszy dworzec pks w Polsce 14.09.05, 12:44
            i pociągi coraz lepsze nowy szynobus jeździ już nie tylko do Rzeczycy, ale i do
            Rozwadowa. Za to pasażerów coraz mniej...
        • skydiver_rzeszow Re: Lublin ma najgorszy dworzec pks w Polsce 15.09.05, 13:10
          Musiałeś dokopać Rzeszowowi, nieprawdaż?
        • Gość: mały Re: Lublin ma najgorszy dworzec pks w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 13:18
          rilian napisał(a):
          i jeszcze...
          nasz niekonicznie, natomiast w Rzeszowie dworzec śmierdzi moczem.

Mo czem,to śmierdzi!!!
          Śmierdzem więc jezdem!
    • Gość: mały WYSYPISKO ARCHITEKTONICZNYCH ŚMIECI!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 13:26
      Moim zdaniem to nie jest tylko problem samego dworca, budynku dworca PKS w
      Lublinie a raczej jego lokalizacji i całego otoczenia. Myślę że kiedy go
      wybudowano nie był to najgorszy budynek dworcowy w kraju i do dziś wcale takim
      nie jest. Całe zło leży w tym jak od tamtych czasów cała tę dzielnicę
      traktowały i traktują władze miejskie odpowiedzialne za planowanie
      przestrzenne, decyzje budowlane i urbanistyczne. Dworzec postawiony na prawie
      pustym i jak sie niektórym wydawało i wydaje do dziś nieciekawym terenie po
      zburzonej dzielnicy żydowskiej obrósł przez te wszystkie lata
      najkoszmarniejszym w skali całego miasta badziewiem architektonicznym,które w
      połaczeniu z zasiedlającym tę zaniedbaną i zapomnianą część
      śródmieścia "elementem" tworzy mieszankę piorunujacą. Paskudną,szpetną,brudną i
      cuchnaca! Zamiast porządkować,rewitalizować,wrzuca się tu od lat jak do wora
      wszystko co popadnie i jak popadnie,"bo przecież i tak jest tu brzydko to nic
      się nie stanie"! Ostatnio np."Dworzec Busów"!
      WYSYPISKO ARCHITEKTONICZNYCH ŚMIECI!!!
      A przecież to nadal jest Śródmieście Lublina z ocalałą starą cerkwią i
      kościołem Sw. Mikołaja jednym z najciekawszych zabyków kościelnych w mieście i
      przede wszystkim z przepiękną ekspozycją panoramy Starego Miasta i Wzgórza
      Zamkowego. Dodatkowo po otwarciu trasy W-Z stało się to miejsce wizytówka
      ogladana codziennie z okien samochodów i autokarów przez tysiące
      przejeżdzajacych tranzytem gości i turystów dla których pozostaje często
      jedynym widokiem kojarzonym z Lublinem! Ten widok można opisać krótko : "cóż za
      piękne miasto i jak potwornie biedne,zniszczone i zaniedbane!" (Wśród tych
      przejeżdżających trafiają się pewnie też potencjalni inwestorzy!)
      Tu nie pomoże samo "zaoranie dworca" tu trzeba wykonać robotę Herkulesa i...
      posprzątać tę kloakę architektoniczną, doprowadzić do powstania
      mądrego,kompleksowego planu rewitalizacji dawnej Dzielnicy Żydowskiej a wtedy
      sie okaże czy dworzec PKS może pozostać w takiej czy przrobionej formie czy też
      trzeba znaleźć dla niego inne miejsce.
      • hubertkm Re: WYSYPISKO ARCHITEKTONICZNYCH ŚMIECI!!! 14.09.05, 13:47
        Przyłączasz sie do nas do stowarzyszenia? Są już poważne plany - jakbyś mi
        wysłał jakis kontakt do siebie (chyba ze już wysyłałes, ale bez informacji, ze
        to ty:-), to Ci wyśle szczegóły. Przy okazji - spotkanie niedzielne odbylo sie,
        ale bez konkretnych ustaleń, za to wczoraj ustaliliśmy pewne sprawy. Zapraszam
        chętnych - naprawdę jest szansa zrobic coś dla Lublina! wszystkich , którzsy
        zgłosili sie już do mnie, wkrótce poinformuję mailami.
        • Gość: mały Re: Stowarzyszenie Promocji Lublina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 17:46
          hubertkm napisał:
          Przyłączasz sie do nas do stowarzyszenia? Są już poważne plany - jakbyś
          miwysłał jakis kontakt do siebie (chyba ze już wysyłałes, ale bez informacji,
          ze to ty:-), to Ci wyśle szczegóły.

Dziekuję za propozycję,traktuję ją jako wyróżnienie i jest mi bardzo miło ale
          niestety przynajmniej narazie nie mogę do was dołaczyć.
          Mam nadzieję że o waszej działalności,za której powodzenie trzymam oczywiście
          kciuki będziemy informowani na forum Lublin. Tutaj także chętnie podrzucę wam
          od czasu do czasu jakiś temat i przyłączę do waszych dyskusji. Pozdrawiam!
      • Gość: sdh Re: WYSYPISKO ARCHITEKTONICZNYCH ŚMIECI!!! IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 14.09.05, 14:24
        a co ci przeszkadza dworzec busów? to może byś chciał i postoje taksówek
        polikwidować w centrum?
        • Gość: mały Re: WYSYPISKO ARCHITEKTONICZNYCH ŚMIECI!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 14:45
          Nie,nie chciałbym polikwidować postojów taksówek w centrum. Przystanków
          autobusowych i trolejbusowych też nie chciałbym polikwidować.Kiosków z prasą i
          budek telefonicznych również nie chciałbym polikwidować.Dworce PKS,busów i PKP
          są bardzo potrzebne i nie chciałbym ich polikwidować.Zapytaj mnie o coś jeszcze
          co może chciałbym polikwidować to chetnie ci odpowiem. Pozdrawiam!
    • pep-per Re: Lublin ma najgorszy dworzec pks w Polsce 14.09.05, 15:02
      Powtarzasz się... A tak wogóle widziałem gorsze dworce...
    • Gość: Jaco Re: Lublin ma najgorszy dworzec pks w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.05, 19:29
      W Białymstoku jest o wiele wiekszy dworzec, schludniejszy i nie śmierdzi tak
      jak na lubelskim i jest duży wybór fast foodów bo budek jest ze 30.
    • lotnik78 Re: Lublin ma najgorszy dworzec pks w Polsce 14.09.05, 20:47
      Kraków??????? tam to dopiero jest syf. teraz tam jest wszystko rozkopane, pełno
      błota, wcześniej tez był syf
    • anooonim Re: Lublin ma najgorszy dworzec pks w Polsce 14.09.05, 22:24
      Jak sie myle albo juz sie polepszylo to mnie poprawcie ale ja mam bardzo zle
      wspomnienia z dworca pks w Rzeszowie. Jeszcze wiekszy syf niz w Lublinie. Smrod
      i wyglad byl tragiczny. I jeszcze problem z dojazdem autobusow.
    • Gość: Gajowy Re: Lublin ma najgorszy dworzec pks w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 23:10
      krakow - chyba nie wiesz o czym mowisz, przeciez tam nie ma dworca w ogole
      teraz...
      radom? moze byc ale zebrakow i bezdomnych masa wloczy sie miedzy pkp a pks
      niestety nikt nie dba o stan dworcow a to przeciez wizytowka miasta i
      niezwykle istotne jest zeby kazdy czul sie bezpiecznie!!!
    • Gość: Rok Re: Lublin ma najgorszy dworzec pks w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 15:51
      Chyba ogólnie dworce PKS są niedoinwestowane. Dworzec w Lublinie nie jest w
      najlepszym stanie ale na tle innych dworców w regionie to jest to w normie.
      Mieszkam w Rzeszowie i czasami bywam w Lublinie i Przemyślu i uważam że dworce
      w tych miejscowościach powinny być gruntownie zmodernizowane czy wręcz
      rozebrane i zbudowane od podstaw.
    • Gość: jaaaa Re: Lublin ma najgorszy dworzec pks w Polsce IP: *.it-net.pl 15.09.05, 19:45
      podbno maja go zburzyć i otowrzyc galerie handlowa z multipoleksem.firma GTC ( Galeria Mokotów w Wawie;Galeria Kazimierz w Krakowie)
    • Gość: swiatowy Re: Lublin ma najgorszy dworzec pks w Polsce IP: *.in-addr.btopenworld.com 15.09.05, 19:53
      Nie wiem jak wyglada dworzec Pks-u w waszym miescie(jestem z Olsztyna)ale
      dworzec pkp macie miodzio dla mnie scisla czolowka krajowa
      • Gość: jaaa Re: Lublin ma najgorszy dworzec pks w Polsce IP: *.it-net.pl 15.09.05, 19:59
        niestety nie wygląda tak pięknie jak główny PKP.Dzieki za komplement:)
      • Gość: H Re: Lublin ma najgorszy dworzec pks w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 22:15
        I po raz kolejny widać, że lepsze zdanie o Lublinie mają przyjezdni niz
        mieszkańcy, którzy niewiele widzieli, ale swoje miasto zwyzywać od dziury zawsze
        mogą z ogromną łatwością...
        • Gość: polo Re: Lublin ma najgorszy dworzec pks w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 10:57
          składnia u ciebie kolego leży, to mieszkańcy nie widzieli całego miasta czy
          przyjezdni?
        • halevi Re: Lublin ma najgorszy dworzec pks w Polsce 16.09.05, 11:04
          Kolego, w inkryminowanym przez Ciebie zdaniu występuje istotne słówko "niż"
          które wyraźnie oddziela składniowo (poprzez przeciwstawienie) dwie części
          zdania: jedną dotyczącą przyjezdnych i drugą dotyczącą mieszkańców.

Więc zdanie bynajmniej nie "leży składniowo"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka