krzywalski 11.10.05, 13:53 Niech Lublin wruci do normalności. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wróci!!!!!!!! Re: Odsłona teatru wróci !!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.05, 14:13 itd Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 PILNA PROŚBA DO H. (HUBERTA?) 11.10.05, 21:33 P. Józefczuk w ogólnopolskim wydaniu GW pisze o Starym Teatrze w Lublinie i zaznacza, że ten budynek jest dużo późniejszy (podaje lata wzniesienia obu). Może by H. zechciał napisać pod wypowiedzią p. Józefczuka, co tak naprawdę zostało z dawnego teatru krakowskiego i że lubelski nie został poprzerabiany? To tam: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2963543.htmlPozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: PILNA PROŚBA DO H. (HUBERTA?) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 22:11 W podanym linku coś nie dziala. Ja do końca nie wiem, bo się tym nigdy zbyt mocno nie interesowałem, ale wystarczy zobaczyć fotki krakowskiego teatru, zeby zauważyć, ze obecnie z czasów początku XIX wieku nie zostało tam wiele, inaczej niż w lubelskim teatrze. Jeden artykulik tutaj: www.culture.pl/pl/culture/artykuly/in_te_stary_krakow Zdjecia: www.krakow.pl/en/kultura/stary/teatr3s.jpg www.krakow.pl/en/kultura/stary/teatr1s.jpg Fotki marniutkie, ale widać, że ta architektura jest nowsza. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: PILNA PROŚBA DO H. (HUBERTA?) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 22:12 Drobne uzupelnienie: druga fotka przedstawia teatr przed przebudowa na przełomie XIX i XX wieku - tym lepiej mozna zauważyć zmiany jakie nastąpily w trakcie przebudowy. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 Przepraszam, ale... 17.10.05, 12:52 po usunięciu z podanego "link" ostatnich słów: "Pozdr." otrzymamy: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2963543.html To jest ten właściwy namiar. P. Józefowicz zaczyna zasadniczą część swojej wypowiedzi od: "Teatr Stary w Lublinie wzniesiono w 1822 roku, starszy jest tylko budynek Teatru Starego w Krakowie z 1799 roku.". To od razu w sposób krzywdzący dla Lublina stawia sprawę. Miałem nadzieję, że ktoś ze znających się na tym uświadomi istotę rzeczy czytelnikom p. Józefowicza, który działa tak, jakby był z Krakowa (może pochodzi spod Lublina czy co...?) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kar 2 Re: Odsłona teatru IP: *.chello.pl 11.10.05, 16:32 Najwyższy czas, żeby ktoś się tym zajął.Przez rządy durnej fundacjii stan teatru dwukrotnie się pogorszył.Jakieś cztery lata temu pisałam reportaż związany z tym miejscem i fundacją nim zarządzającą.Już wtedy miasto miało ich przyprzeć do muru,bo nawet nie tknęli wówczas palcem.Szkoda że tak poźno się za to wzięli, ale to taka ogólnonarodowa cecha naszych samorządów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Odsłona teatru IP: *.lublin.mm.pl 11.10.05, 18:31 fundacja zniszczyła teatr i zmarnowala czas a do tego ma jeszcze po wycenie dostać kasę, to jakiś żart. tego pseudo prezesa Mirka wsadzić za niszczenie dóbr kultury i o odszszkodowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Satan of Swing Re: Odsłona teatru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.05, 20:02 Niech wszyscy którzy głosowali na PiS i Kaczyńskiego rozważą ten widok w sercu, podobnie jak stan Lublina po rządach PiSowego prezydenta P. To nie żadna abstrakcyjna "komuna" doprowadziła teatr do ruiny a nasze miasto do opinii największej dziury w Polsce! A wy co? Dalej na nich głosujecie! Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 TO ZBYT PROSTA MYŚL 11.10.05, 21:41 Jeśli idzie o Lublin w ogóle. Jeśli by tu nie poupadały największe zakłady lub powstawały nowe, to by nie było szczególnych powodów, żeby wysławiać się z pogardą o Lublinie. A zamknięcie nowoczesnej odlewni jakiś czas przed wielkim popytem na wyroby stalowe w Chinach (i na świecie) to zasługa "niewidzialnej ręki rynku". Takie zaś idee znamy od pp. Mazowieckiego, Tuska itp. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Satan of Swing Re: TO ZBYT PROSTA MYŚL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 17:51 A jednak wiele złego przez zwykle zaniechanie poczyniły rządy prawicy na lubelskim gruncie - głównie prawicy spod znaku obecnego PiS. Teatr to nie jeden przyklad. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Satan of Swing Re: TO ZBYT PROSTA MYŚL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 18:25 Chodzi mi o to, ze od kilku lat Lublin stoi w miejscu, podczas gdy inne miasta sie rozwijają, chociaż startują z dużo niższego poziomu niz Lublin ma dzisiaj - i to niewątpliwa "zasługa" samorządów ostatnich dwóch kadencji. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skandal Re: Odsłona teatru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 16:16 Co tam Teatr. popatzrcie jakie mamy w Lublinie "zabytkowe' schody. Jest tego multum!!! img299.imageshack.us/img299/5672/schodyimg00129qh.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Odsłona teatru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 18:23 Trudno zrozumieć o co i chodziło w tym poscie. Jeżeli chciałeś zwrócić uwagę na zaniedbania włąscicieli tych neruchomosci, gdzie są schody w takim stanie - to w porządku. Ale porównanie ze starym teatrem, jednym z ważniejszych zabytków Lublina i na dodatek nazwanie "zabytkowymi" jakichś schodeczków najdalej z lat siedemdziesiątych, to tylko robienie ludziom wody z mózgu i brak zrozumienia dla problematyki ochrony zabytków. Jeśli to miała być po prostu ironia - to też nie za bardzo śmiesznie wyszło. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skandal Re: Odsłona teatru IP: *.lublin.pl / *.perfektpc.lublin.pl 12.10.05, 21:25 po prostu gorzka ironia nad tym miastem. schodow takich jest multum i naleza do miasta (UMCS,LSM,miast) a nie do prywatnych wlascicieli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Odsłona teatru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 22:19 UMCS i LSM to nie miasto. To odrębne podmioty prawa. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Odsłona teatru 13.10.05, 20:16 Pan redaktor Józefczuk się pomylił. To własnie nasz Teatr Stary jest najstarszym budynkiem teatralnym w Polsce! Nie wiem skad on wytrzasnął informację że w Krakowie mają starszy. Ten krakowski - noszący imię Słowackiego - został wybudowany w I połowie lat 70. XIX w., na miejscu wyburzonego sredniowiecznego szpitala sw. Ducha. Przeciwko wyburzeniu protestował Matejko, zrzekając się tytułu Honorowego Obywatela tegoz miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Odsłona teatru 13.10.05, 20:23 Acha, i jeszcze jedno - jesli Fundacja Galeria na Prowincji bedzie na tyle bezczelna i weźmie odszkodowanie w wysokosci 200 tysięcy, to ja dobrze radzę - niech sie nikt od nich nie pokazuje na mieście, bo bedą do końca spaleni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Odsłona teatru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 20:52 Akurat tym razem pan Józefczuk mial rację. Krakowski Teatr Stary został wybudowany w 1818 roku - a więc parę lat przed naszym, tyle tylko, że został niemal całkowicie przebudowany w czasach secesji - a nasz teatr jest zachowany w pierwotnej formie - i dlatego jest mimo wszystko cenniejszy od krakowskiego, choć faktycznie najstarszy nie jest. A co do Tatru im. Słowackiego - to masz oczywiscie rację, tylko z eto nie o ten teatr chodzi. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Odsłona teatru 13.10.05, 22:00 Upps. one zawsze mi sie myliły. Jeszcze od podstawówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LLL nie strasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 20:20 spalona to to jest twoja matka ze wstydu , że cie takim głupim upległa Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: nie strasz 14.10.05, 21:23 "taką głupią" - jesli już, bo ja jestem ONA !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stach Nie warto IP: 83.238.200.* 14.10.05, 23:42 Fokatko, nie podejmuj dyskusji z tym osobnikiem (LLL, LL4 itd), nie warto. I tak nic nie zrozumie bo ma problemy ze sobą samym. Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Nie warto 14.10.05, 23:55 Chi chi chciałam sie z nim ciut podrażnić:DD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Odsłona teatru IP: 212.182.102.* 13.10.05, 23:42 a gdzie sa te schody? Odpowiedz Link Zgłoś