Dodaj do ulubionych

Odsłona teatru

11.10.05, 13:53
Niech Lublin wruci do normalności.
Obserwuj wątek
    • Gość: wróci!!!!!!!! Re: Odsłona teatru wróci !!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.05, 14:13
      itd
      • robertw18 PILNA PROŚBA DO H. (HUBERTA?) 11.10.05, 21:33
        P. Józefczuk w ogólnopolskim wydaniu GW pisze o Starym Teatrze w Lublinie i
        zaznacza, że ten budynek jest dużo późniejszy (podaje lata wzniesienia obu).
        Może by H. zechciał napisać pod wypowiedzią p. Józefczuka, co tak naprawdę
        zostało z dawnego teatru krakowskiego i że lubelski nie został poprzerabiany?
        To tam:
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2963543.htmlPozdr.
        • Gość: H Re: PILNA PROŚBA DO H. (HUBERTA?) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 22:11
          W podanym linku coś nie dziala. Ja do końca nie wiem, bo się tym nigdy zbyt
          mocno nie interesowałem, ale wystarczy zobaczyć fotki krakowskiego teatru, zeby
          zauważyć, ze obecnie z czasów początku XIX wieku nie zostało tam wiele, inaczej
          niż w lubelskim teatrze.
          Jeden artykulik tutaj:
          www.culture.pl/pl/culture/artykuly/in_te_stary_krakow
          Zdjecia:
          www.krakow.pl/en/kultura/stary/teatr3s.jpg
          www.krakow.pl/en/kultura/stary/teatr1s.jpg
          Fotki marniutkie, ale widać, że ta architektura jest nowsza.
          Pozdrawiam!
          • Gość: H Re: PILNA PROŚBA DO H. (HUBERTA?) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 22:12
            Drobne uzupelnienie: druga fotka przedstawia teatr przed przebudowa na przełomie
            XIX i XX wieku - tym lepiej mozna zauważyć zmiany jakie nastąpily w trakcie
            przebudowy.
            Pozdrawiam!
            • robertw18 Przepraszam, ale... 17.10.05, 12:52
              po usunięciu z podanego "link" ostatnich słów: "Pozdr." otrzymamy:
              wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2963543.html
              To jest ten właściwy namiar.
              P. Józefowicz zaczyna zasadniczą część swojej wypowiedzi od:
              "Teatr Stary w Lublinie wzniesiono w 1822 roku, starszy jest tylko budynek
              Teatru Starego w Krakowie z 1799 roku.".
              To od razu w sposób krzywdzący dla Lublina stawia sprawę. Miałem nadzieję, że
              ktoś ze znających się na tym uświadomi istotę rzeczy czytelnikom p.
              Józefowicza, który działa tak, jakby był z Krakowa (może pochodzi spod Lublina
              czy co...?)
              Pozdr.
    • Gość: kar 2 Re: Odsłona teatru IP: *.chello.pl 11.10.05, 16:32
      Najwyższy czas, żeby ktoś się tym zajął.Przez rządy durnej fundacjii stan
      teatru dwukrotnie się pogorszył.Jakieś cztery lata temu pisałam reportaż
      związany z tym miejscem i fundacją nim zarządzającą.Już wtedy miasto miało ich
      przyprzeć do muru,bo nawet nie tknęli wówczas palcem.Szkoda że tak poźno się za
      to wzięli, ale to taka ogólnonarodowa cecha naszych samorządów.
    • Gość: xxx Re: Odsłona teatru IP: *.lublin.mm.pl 11.10.05, 18:31
      fundacja zniszczyła teatr i zmarnowala czas a do tego ma jeszcze po wycenie
      dostać kasę, to jakiś żart. tego pseudo prezesa Mirka wsadzić za niszczenie dóbr
      kultury i o odszszkodowanie.
      • Gość: Satan of Swing Re: Odsłona teatru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.05, 20:02
        Niech wszyscy którzy głosowali na PiS i Kaczyńskiego rozważą ten widok w sercu,
        podobnie jak stan Lublina po rządach PiSowego prezydenta P. To nie żadna
        abstrakcyjna "komuna" doprowadziła teatr do ruiny a nasze miasto do opinii
        największej dziury w Polsce! A wy co? Dalej na nich głosujecie!
        • robertw18 TO ZBYT PROSTA MYŚL 11.10.05, 21:41
          Jeśli idzie o Lublin w ogóle. Jeśli by tu nie poupadały największe zakłady lub
          powstawały nowe, to by nie było szczególnych powodów, żeby wysławiać się z
          pogardą o Lublinie.
          A zamknięcie nowoczesnej odlewni jakiś czas przed wielkim popytem na wyroby
          stalowe w Chinach (i na świecie) to zasługa "niewidzialnej ręki rynku".
          Takie zaś idee znamy od pp. Mazowieckiego, Tuska itp.
          Pozdr.
          • Gość: Satan of Swing Re: TO ZBYT PROSTA MYŚL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 17:51
            A jednak wiele złego przez zwykle zaniechanie poczyniły rządy prawicy na
            lubelskim gruncie - głównie prawicy spod znaku obecnego PiS. Teatr to nie jeden
            przyklad.
            Pozdr.
            • Gość: Satan of Swing Re: TO ZBYT PROSTA MYŚL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 18:25
              Chodzi mi o to, ze od kilku lat Lublin stoi w miejscu, podczas gdy inne miasta
              sie rozwijają, chociaż startują z dużo niższego poziomu niz Lublin ma dzisiaj -
              i to niewątpliwa "zasługa" samorządów ostatnich dwóch kadencji.
              Pozdr.
    • Gość: skandal Re: Odsłona teatru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 16:16
      Co tam Teatr. popatzrcie jakie mamy w Lublinie "zabytkowe' schody. Jest tego
      multum!!!

img299.imageshack.us/img299/5672/schodyimg00129qh.jpg
      • Gość: H Re: Odsłona teatru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 18:23
        Trudno zrozumieć o co i chodziło w tym poscie. Jeżeli chciałeś zwrócić uwagę na
        zaniedbania włąscicieli tych neruchomosci, gdzie są schody w takim stanie - to w
        porządku. Ale porównanie ze starym teatrem, jednym z ważniejszych zabytków
        Lublina i na dodatek nazwanie "zabytkowymi" jakichś schodeczków najdalej z lat
        siedemdziesiątych, to tylko robienie ludziom wody z mózgu i brak zrozumienia dla
        problematyki ochrony zabytków. Jeśli to miała być po prostu ironia - to też nie
        za bardzo śmiesznie wyszło.
        Pozdr.
        • Gość: skandal Re: Odsłona teatru IP: *.lublin.pl / *.perfektpc.lublin.pl 12.10.05, 21:25
          po prostu gorzka ironia nad tym miastem. schodow takich jest multum i naleza do
          miasta (UMCS,LSM,miast) a nie do prywatnych wlascicieli!
          • Gość: H Re: Odsłona teatru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 22:19
            UMCS i LSM to nie miasto. To odrębne podmioty prawa.
            Pozdr.
            • folkatka Re: Odsłona teatru 13.10.05, 20:16

Pan redaktor Józefczuk się pomylił. To własnie nasz Teatr Stary jest
              najstarszym budynkiem teatralnym w Polsce! Nie wiem skad on wytrzasnął
              informację że w Krakowie mają starszy. Ten krakowski - noszący imię Słowackiego
              - został wybudowany w I połowie lat 70. XIX w., na miejscu wyburzonego
              sredniowiecznego szpitala sw. Ducha. Przeciwko wyburzeniu protestował Matejko,
              zrzekając się tytułu Honorowego Obywatela tegoz miasta.
              • folkatka Re: Odsłona teatru 13.10.05, 20:23

Acha, i jeszcze jedno - jesli Fundacja Galeria na Prowincji bedzie na tyle
                bezczelna i weźmie odszkodowanie w wysokosci 200 tysięcy, to ja dobrze radzę -
                niech sie nikt od nich nie pokazuje na mieście, bo bedą do końca spaleni.
                • Gość: H Re: Odsłona teatru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 20:52
                  Akurat tym razem pan Józefczuk mial rację. Krakowski Teatr Stary został
                  wybudowany w 1818 roku - a więc parę lat przed naszym, tyle tylko, że został
                  niemal całkowicie przebudowany w czasach secesji - a nasz teatr jest zachowany w
                  pierwotnej formie - i dlatego jest mimo wszystko cenniejszy od krakowskiego,
                  choć faktycznie najstarszy nie jest.
                  A co do Tatru im. Słowackiego - to masz oczywiscie rację, tylko z eto nie o ten
                  teatr chodzi.
                  Pozdrawiam!
                  • folkatka Re: Odsłona teatru 13.10.05, 22:00

Upps. one zawsze mi sie myliły. Jeszcze od podstawówki.
                • Gość: LLL nie strasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 20:20
                  spalona to to jest twoja matka ze wstydu , że cie takim głupim upległa
                  • folkatka Re: nie strasz 14.10.05, 21:23

"taką głupią" - jesli już, bo ja jestem ONA !!
                    • Gość: Stach Nie warto IP: 83.238.200.* 14.10.05, 23:42
                      Fokatko, nie podejmuj dyskusji z tym osobnikiem (LLL, LL4 itd), nie warto. I
                      tak nic nie zrozumie bo ma problemy ze sobą samym.
                      • folkatka Re: Nie warto 14.10.05, 23:55

Chi chi chciałam sie z nim ciut podrażnić:DD
      • Gość: olo Re: Odsłona teatru IP: 212.182.102.* 13.10.05, 23:42
        a gdzie sa te schody?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka