Dodaj do ulubionych

Co ma być w Teatrze Starym?

16.11.05, 08:32
Jak słyszę, że Mądzik znów coś chce dostać w tym rejonie, najlepiej za darmo,
bo permanetnie nie ma pieniędzy, to się zaczynam bać, że niedługo i w mojej
piwnicy będzie upychał swoich ludzi...
Obserwuj wątek
    • rilian Co ma być w Teatrze Starym? 16.11.05, 08:34
      najzabawniejsze jest to, że w sondzie wygrywa Mądzik. mam więc nadzieję, że
      uda mu się dostać Teatr i zorganizuje w nim permanentną wystawę swoich
      beznadziejnych fotografii.
      • Gość: krakowiak Re: Co ma być w Teatrze Starym? IP: *.pronet.lublin.pl 25.11.05, 12:58
        elo lubliniaki, jak czytam ze macie taki skarb u siebie - jeden z najstarszych
        teatrów w polsce to aż mnie szlak bierze jak nie potraficie nic z tym zrobić.
        15 popadał w ruine a teraz jest szansa żeby coś tam z niego wyklecić i żeby
        wkońcu podnieść ta rangę lublina przynajmniej o jeden punkcik. tak sie
        zastanawiam co by było gdyby ten teatrzyk był u nas w krakowue hm my byśmy
        zrobili z tego coś pożytecznego a w lubliniaki ciency starsznie jesteście, ten
        wasz lublin ładny ale w lubliniaki cieniasy jak nic.
    • Gość: historyk Re: Co ma być w Teatrze Starym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 09:22
      Popieram cię stary, galeria, ktorą dostał od miasta Mądzik jest zamknięta na
      głucho, w oknach czarna folia. Też mi osiagnięcie. A drugi Pietrasiewicz, wiele
      hałasu i zapowiedzi w GW a potem szajs .Miała byc trasa podziemna i co ? Ano
      nic. Ze też Pruszkowski jest takim dyletantem i naiwniakiem i nabiera się na
      bujdy ,ktore mu ci dwaj wstawiają.
      • rilian Re: Co ma być w Teatrze Starym? 16.11.05, 09:28
        ale przyznasz, że gdyby wartościować tych dwóch panów, to do pietrasiewicza
        jakoś więcej jest zaufania - jego ośrodek coś robi. i w tym, co robi, nie chodzi
        wyłącznie o reklamę i nazwisko szefa.
      • Gość: koczki Re: Co ma być w Teatrze Starym? IP: 83.238.56.* 27.11.05, 02:07
        informuje ze trasa podziemna jest. tylko ze jest zamknieta. wejscie jest przy
        ul. archidiakonskiej 6 od podworka sie wchodzi tuz kolo LAI.
    • Gość: ? Re: Co ma być w Teatrze Starym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 09:32
      rillian, trollujesz?! W czym ci nazwisko przeszkadza?
      • rilian Re: Co ma być w Teatrze Starym? 16.11.05, 10:03
        prędzej pytajniki mi się kojarzą z trollami... ;)
        • andrzej.sawa Re: Co ma być w Teatrze Starym? 16.11.05, 10:09
          A może przynajmniej jedną salę -Muzeum nieudolności lubelskich,publicznych
          decydentów.Na tle ruin Teatru "stołek",w tle rozmaite rękasy,podkańskie itp
          • Gość: mały Re: Co ma być w Teatrze Starym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 10:24
            I raz w tygodniu scena Teatru Starego W Lublinie prezentuje przedstawienie w
            wielu aktach pod zbiorczym tytułem: "Debata" : O pozyskaniu funduszy
            unijnych ,O rewitalizacji,O walce z sinicami, O lotnisku, O ratowaniu Starego
            Miasta, O placu Litewskim, O pomnikach,O Gókach Czechowskich,
            O rany......ale bedzie fajnie!!!
    • Gość: KZ Re: Co ma być w Teatrze Starym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 11:23
      W debacie na temat zagospodarowania Teatru Starego brała udział dyrekcja
      Centrum Kultury,w komplecie, czyżby zamierzali przenieść się na Stare Miasto po
      tym jak poznali projekt remontu Klasztoru Powizytkowskiego wykonany na
      zamówienie Urzedu Miasta przez architektów z Krakowa w ramach słynnego już
      przetargu?
      • Gość: ela Co ma być w Centrum Kultury??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 12:00
        A kiedy debata o Remoncie Centrum Kultury?????
    • Gość: LLL tylko nie Madzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 11:31
      to po co odbieraliscie Fundacji na Prowincji skoro znowu ma dostac golodupiec
      • Gość: es Re: tylko nie Madzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 17:24
        Jeśli Mądzik golodupiec to LLL bezmózgowiec!
        Wolałbym być golodupcem!
        • Gość: ela MĄDZIK PRZEGRA Z MĄCIK !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 21:23
          POMYSŁY NA ZAGOSPODAROWANIE ZABYTKU PILNIE POSZUKIWANE

Żeby dostać pieniądze na remont Teatru Starego, trzeba mieć pomysł na to, jak
          odnowiony obiekt wykorzystać. Magistrat konkretnego projektu nie ma i dlatego
          zaprasza ludzi kultury, media i mieszkańców do przedstawiania własnych
          koncepcji. Z pierwszych propozycji, które padły podczas wczorajszej dyskusji,
          wynika, że teatr pozostanie teatrem.

– Miasto nie sfinansuje prac renowacyjnych – podkreśla Andrzej Pruszkowski,
          prezydent Lublina. – Teatr ma właściciela – jest nim skarb państwa. By jednak
          ubiegać się o pieniądze na remont, musimy mieć dobry pomysł i plan na
          wykorzystanie teatru po renowacji.
          Jednocześnie prezydent zapewnił, że teatr będzie zabezpieczony przed zimą i na
          pewno nie zagrozi mu już zawalenie.
          Podczas dyskusji starły się dwie propozycje. Pierwsza, to oddanie obiektu w
          użytkowanie Teatrowi im. H.Ch. Andersena.
          – Teatr Stary jest co prawda mały, jednak jego powierzchnię można zwiększyć
          poprzez adaptację sąsiedniej kamienicy przy Złotej 5 – mówi Elżbieta Mącik, z-
          ca dyrektora Wydziału Strategii i Rozwoju UM.
          Ta koncepcja podoba się w ratuszu. Do 2009 roku Teatr Andersena musi bowiem
          opuścić swoją siedzibę i poszukać nowej. Remont jest tańszy niż budowa obiektu
          od podstaw. Łatwiej też pozyskać dotacje unijne na rewitalizację starych
          obiektów.
          – Tyle że Teatr Stary jest dla nas za mały – broni się Włodzimierz Fełenczak,
          dyrektor Teatru Andersena. – Spektakle lalkowe wymagają sznurowni, zapadni,
          sali odpowiedniej wysokości. Wreszcie to nie jest teatr, w którym można
          przyjmować dzieci. Ma za mały hall, a do tego ze względów bezpieczeństwa dzieci
          nie mogą być widzami w lożach.
          Jednak koncepcja przeprowadzki Teatru Andersena nie upadła po tej argumentacji.
          Jej mocną stroną jest ekonomia i rozmowy w tej sprawie będą trwały.
          Drugim poważnym kandydatem do zagospodarowania Teatru Starego jest
          Międzynarodowe Centrum Teatru pod egidą Leszka Mądzika.
          – Chciałbym tam mieć warsztaty i sale ekspozycyjne, w których zespoły mogłyby
          pokazać eksponaty związane z ich działalnością czy zdobyte nagrody – mówi
          Leszek Mądzik, szef Sceny Plastycznej KUL. – Chciałbym się poświęcić tej idei,
          ograniczając nawet działalność na szerszym polu. Tak dla pozostawienia swojej
          cegiełki w Lublinie.
          Konserwator zabytków daje zielone światło dla pomysłów związanych z
          wykorzystaniem Teatru Starego dla kultury, łącznie z częściową funkcją użytkową
          i gastronomiczną.
          Prezydent Pruszkowski zaprosił wszystkich pomysłodawców do zgłaszania swoich
          projektów na wykorzystanie zabytku.

Tomasz Stawecki KURIER LUBELSKI

MĄDZIK PRZEGRA Z MACIK !!!!! Organizują debatę, ściągaja twórców udają że
          zbierają pomysły na zagospodarowanie Teatru Starego a i tak zrobią co
          zechcą,tzn. co zechce pani Mącik! Chociaż dyr. Fałenczak przedstawia argumetny
          podstawowe i nie di podważenia takie jak zagrożenie dzieci na balkonach albo
          niedostosowanie sceny do teatru lalek. Nawet doda mu kamienicę(chociaż to
          przecież nie jest kamienica pani Mącik!)
          To jakaś paranoja, wciśnie na siłę kukiełki w zabytkowy teatr, czy nikt nie
          może tej kobiety powstrzymać?!!!!
          • Gość: Prezes Fundacji Re: MĄDZIK PRZEGRA Z MĄCIK !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 19:41
            Gość portalu: ela napisał(a):

> Żeby dostać pieniądze na remont Teatru Starego, trzeba mieć pomysł na to, jak
            > odnowiony obiekt wykorzystać.

TO WSZYSTKO JUŻ BYŁO !!!
            Przecież poprzednik z fundacji miał pomysł :)
            Kredycik na remont dostał.
            Coś tam poremontowali.
            Potem podpalił - żeby śladów nie było ile faktycznie zainwestowano w ten
            fikcyjny remont, który kosztował NAS (podatników) ponad 2 MILIONY złotych .
            Teraz - po tylu latach zastoju w remoncie - dostanie jeszcze kilkaset tysięcy
            złotych za budynek, który przejął swego czasu za przysłowiową złotówkę .

NO KU*WA MAĆ !!!
            Ja też chcę być takim prezesem fundacji o której kilka lat temu zachwycały się
            wszystkie media - wraz z Kurierem Lubelskim i TVP Lublin na czele !!!

Komu mam DUPY nadstawić żeby zostać takim prezesem fundacji ???

• Gość: ratatatam Re: MĄDZIK PRZEGRA Z MĄCIK !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 13:46
              Gość portalu: Prezes Fundacji napisał(a):

> Komu mam DUPY nadstawić żeby zostać takim prezesem fundacji ???

HOMOFOB !!!!

:]
    • Gość: Borys Re: Co ma być w Teatrze Starym? IP: 212.106.23.* 18.11.05, 17:53
      Panowie a co może być w tak zrujnowanym budynku - myszy, szczury i ci co
      kombinują jak na tym jeszcze zarobić.
      • Gość: MarceliRozwadowski Re: Co ma być w Teatrze Starym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 13:16
        pozar teatru byl wczesniej niz wejscie fundacji - to wspaniale, im mniej wiemy
        tym wiecej mamy do powiedzenia..
        zrobcie jeden z drugim polowe tego, co Pietrasiewicz - to wtedy moze bedziecie
        powazni - tylko niestety wtedy trzeba by bylo podpisac sie nazwiskiem
    • lubuskielotnisko Opera w Teatrze Starym? 22.11.05, 16:30
      Moja propozycja- opera kameralna. Mała, bo większej nie trzeba.
    • Gość: maciek Szalg mnie trafia jak czytam komu "miasto" chce.. IP: *.eranet.pl 23.11.05, 01:58
      .."dac" teatr stary, poniewaz przed wojna nalezal do mojej rodziny,a po 1945
      zabrali go ruscy z bierutem i innymi skur...na czele, popalili ksiegi wieczyste
      i zatuszowali sprawe. zreszzta oczywiscie nie tylko tą, setki innych tez.przez
      to tysiace ludzi nie moze teraz odzyskac majatkow,na ktore zapracowaly cale
      pokolenia, a jednym szarpnieciem ruskich ch...ów wszystko przepadlo. mam
      nadzieje,ze za pare lat uda sie to moze jakims cudem odzyskac i o tym,dla kogo
      to ma "pójść" beda decydowali wlasciciele (czyli w przypadku tego teatru moja
      rodzina),a nie jasnie wielmozny pan pruszkowski,ktory g...no ma do tego!!!on na
      mysliciela nie wyglada i nie wyglada na takiego,ktory by zarobil uczciwie na
      cokolwiek,a ma czelnosc decydowac o nie swoim.
      • andrzej.sawa Muzreum nieudolności 23.11.05, 04:34
        Mili Lubelacy,czy przynajmniej jednej kabaretowej salki nieudolności nie
        należałoby zrobić?
        Ja teraz zastanawiam się gdzie w Chełmie zrobić coś takiego,wy macie łatwiej
        • Gość: mały Re: Muzeum nieudolności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 16:34
          Teatr Stary jest za mały,ale buduje się od trzydziestu już chyba lat Teatr tzw.
          W Budowie i od kilku Hala na Globusie. Mimo to myślę że i tak bedzie za mało
          miejsca na takie muzeum w wydaniu lubelskim. Pocieszające jest chociaż to że
          same budynki są ważną i wymowną częścią ekspozycji!
          Ale to nie jest ostatnie słowo naszej władzy. W planach jest przecież budowa
          nowego ratusza i Teatru Lalek!
    • Gość: dariushLBN <a href="http://www.galeria.pl/teatr2005.htm" target="_blank"> IP: *.nn / *.chello.pl 23.11.05, 16:23
      www.galeria.pl/teatr2005.htm -
    • Gość: motocross a moze tor motocrossowy??? IP: *.chello.pl 23.11.05, 18:30
      Najlepszym rozwiazaniem bedzie kryty tor motocrossowy. Skoro nie mozna jezdzic
      w Motyczu moze na Starym Miescie nikomu by nie przeszkadzalo:-)
    • Gość: pruss Re: Co ma być w Teatrze Starym? IP: *.uml.lodz.pl 24.11.05, 13:32
      Leszek Mądzik konsekwentnie monopolizuje ruch teatralny w Lublinie, przy czym
      wartość jego działań jest mocno dyskusyjna. W Zamku powinno powstać Centrum
      Kultury Żydowskiej, tak uważam. Primo - miasto uniknie konieczności
      inwestowania w rewitalizację obiektu, secundo - ośrodek mógłby spełniać funkcję
      aktywizacji środowisk żydowskich i polskich.
    • Gość: ania opera marionetkowa IP: 212.182.102.* 26.11.05, 17:26
      To jest najlepszy pomysł!!! Oryginalny i uwzglednijący specyfike budynku. To
      byłaby atrakcja turystyczna Lublina, coś niezwykłego naprawdę.
      Mądzik ma już swoje miejsce,jego teatr sie już kończy (styl stał się niezośną
      manierą) a jako fotograf jest beznadziejny więc nie ch się nie kompromituje.
      Piertasiewcz jest dośc aktywny, ale tez juz ma swoje miejsce. Teatr Andersena
      niech najpierw okresli swój charakter a Fełenczak pójdzie zn emeryturę, bo juz
      czas:)
      • Gość: Lonia Re: opera marionetkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 17:44
        a po co teatr Zydowski jak w Polsce nie ma Zydow a juz na pewno w lublinie
        kaske zeby robili ,na kawie, weselach, bankietach
        nigdy na to nie pozwole
        do Izraela niech jada
        a czy Polacy dostali teatr w Izraelu - za darmo!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka