Dodaj do ulubionych

MPK najgorsze w POLSCE

04.12.05, 22:00
MPK w Lublinie jest najgorszym w Polsce!!! Autobusy jezdza jak chca kierowcy
sa niemili samowolka jednym zdaniem!!!! Studenci przyjezdzaja pisac prace o
MPK Lubelskim paranoja!!! MPK oferuje "goraca linie" 815253246 zapiszcie ten
nr. jak autobus nie przyjedzie trzeba dzwonic i wiecej razy tym lepiej !! nie
po to placi sie za bilety majatek!! Co do przystankow koncowych to kierowcy
maja w du..e to ze marzniesz i ze jest -10!! Nie liczcie na to ze kierowca to
zrozumie zamarzniesz a on i tak nie podjedzie i nie otworzy drzwi!! Ludzie
OPAMIETAJCIE SIE I NIE PATRZCIE JAK CIELETA TYLKO DZWONCIE I MOWCIE MACIE DO
TEGO PRAWO!!!
Obserwuj wątek
    • janbezziemi Re: MPK najgorsze w POLSCE 04.12.05, 22:19
      Musisz miec pecha. Ja tez jezdze autobusami MPK i na ogół nie narzekam.
      • folkatka Re: MPK najgorsze w POLSCE 04.12.05, 22:36

Ja preferuję dorożki.
        • Gość: aron Re: MPK najgorsze w POLSCE IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 04.12.05, 22:39
          oczywiście że najlepsze nie jest, ale na szczęście są jeszcze gorsze - wg
          większości opinii Górny Śląsk ma gorzej. Tam dochodzą jeszcze tramwaje-heble.

• Gość: krzysiek Re: MPK najgorsze w POLSCE IP: *.no / *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.05, 10:25
            Nie zgodze sie. Spedzilem prawie cale wakacje u rodziny w Katowicach. MPK maja
            extra. Swietny tabor, autobusy nocne, poza tym przesiadki sa tak dogodne, ze z
            jednego do drugiego miasta praktycznie caly czas jedziesz, a nie stoisz i
            czekasz na autobus. Wsiadasz, jedziesz 15 minut, wysiadasz, czekasz 2 minuty,
            wsiadasz w nastepny i juz jestes w kolejnym miescie. I wszystko na jednym
            polgodzinnym bilecie. Nie pamietam ile juz kosztowal. A u nas wez sobie dojedz
            do Swidnika... Poza tym tramwaje to super sprawa. Zadnych korkow, maja swoje
            tory i sa bardzo bezpieczne. Kiedys jak bylem jeszcze w LO, to przyszedl do nas
            Pruszkowski i ktos zadal pytanie o tramwaje w Lublinie, a on odpowiedzial, ze
            tramwaje sie robi jak liczba mieszkancow jest wieksza niz 500 000. Tylko
            wyjasnijcie mi dlaczego Gorzow Wlkp i Czestochowa maja tramwaje??? Czestochowa
            ma ok. 250 000, a Gorzow zaledwie 130 000 mieszkancow. Tylko tramwaje to u nas
            utopia. Miasto nie potrafi sobie poradzic z autobusami, a co by bylo z tramwajami...
            • mali_bu Re: MPK najgorsze w POLSCE 05.12.05, 10:29
              W ten sposób upadł kolejny mit arona:(
              • tajnos.agentos Re: MPK najgorsze w POLSCE 05.12.05, 10:46
                Tramwaje miały być - "za Gierka". Zaczęli nawet budować zajezdnię,
                dostosowywali nowo budowane arterie (np. Aleję Tysiąclecia - oststnio
                Solidarności, bo miały kursować do Łęcznej) i przez kilkanaście lat
                funkcjoniwała dyrekcja lubelskich tramwajów - w budowie ale się skończyło...
              • Gość: aron Re: MPK najgorsze w POLSCE IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 05.12.05, 10:52
                w GOPie nie ma biletów półgodzinnych, ani nawet czasowych. Są tylko bilet w
                zależności od tego ile granic miast przejeżdżasz. SUper tabor? Przejedź się to
                zobaczysz. Tam jeżdżą takie złomy, że nawet w Lublinie ciężko takie spotkać.

Tramwaje to heble straszliwe, raptem parę nowych. Jak jedziesz to rzuca we
                wszystkie strony. I tyle o "upadłym" micie.
                • mali_bu Re: MPK najgorsze w POLSCE 05.12.05, 10:57
                  Złomy owszem i jeżdżą, ale corocznie zakupuje się mnówstwo nowych autobusów.
                  Nowych, czyli prosto z fabryki, a nie nowych dziesięcioletnich z Niemiec czy
                  Holandii. A u nas ostatni poważny zakup zdarzył się jeszcze w XX wieku. Do tego
                  dochodzi punktualność, dostępność, nocne autobusy i inne.
                  • Gość: aron Re: MPK najgorsze w POLSCE IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 05.12.05, 11:46
                    to proszę bardzo

Przedsiębiorstwo Komunikacji Miejskiej w Bytomiu - wykaz taboru :

Neoplan N4021 4 szt.
                    Neoplan N4016 1 szt.
                    Neoplan N4014 4 szt.
                    Ikarus 260 5 szt.
                    Ikarus 280 56 szt.
                    Ikarus 412 4 szt.
                    Ikarus 415 8 szt.
                    Jelcz M11 35 szt.
                    MAN SL 223/263/283 5 szt.

Jeżeli to jest lepszy tabor niż w Lublinie to ja jestem św. Mikołaj.
                    • Gość: aron Re: MPK najgorsze w POLSCE IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 05.12.05, 11:49
                      Przedsiębiorstwo Komunikacji Miejskiej w Świerklańcu - woj. śląskie

wykaz taboru

Ikarus 260 39 szt.
                      Ikarus 280 18 szt.
                      Jelcz M120 12 szt.
                      Jelcz M11 14 szt.
                      Jelcz M121M 2 szt.
                      Kapena Urbanino 1 szt.
                      Solaris Urbino 10 3 szt.
                      • mali_bu Re: MPK najgorsze w POLSCE 05.12.05, 11:55
                        A teraz powiedz ile przedsiębiorstw obsluguje cały okręg Górnego Śląska.
                        • Gość: aron Re: MPK najgorsze w POLSCE IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 05.12.05, 12:08
                          co najmniej 30 ale tabor wcale nie jest taki super w porównaniu z Lublinem :

jak już chcesz wiedzieć to wykaz taboru PKM Sosnowiec :

Ikarus 260 11 szt.
                          Ikarus 280 101 szt.
                          Jelcz M120 47 szt.
                          Jelcz M11 57 szt.
                          Solaris Urbino 12 12 szt.
                          Solaris Urbino 15 5 szt.
                          MAN EL 202 1 szt.
                          MAN NL 202/222 5 szt.
                          MAN NG 272 6 szt.

PKM Katowice :

Ikarus 280 109 szt.
                          Jelcz M120 55 szt.
                          Jelcz M11 31 szt.
                          Jelcz M121M 6 szt.
                          Jelcz M125M 17 szt.
                          MAN NL 202/222 8 szt.
                          Solaris Urbino 12 15 szt.

PKM Gliwice :

Ikarus 260 10 szt.
                          Ikarus 280 91 szt.
                          Jelcz M11 22 szt.
                          Jelcz M125M 6 szt.
                          Kapena Urbanino 1 szt.
                          MAN NL 202/222 7 szt.
                          MAN NL 223 8 szt.
                          Volvo B10BLE 5 szt.
                          DAB 12-1800B 5 szt.
                          DAB 12-1200B 12 szt.
                          Solaris Urbino 15 5 szt.

• Gość: m\ Re: MPK najgorsze w POLSCE IP: *.lublin.mm.pl 25.01.06, 23:15
                            To podaj Wrocław, Poznań. W tym pierwszym większość autobusów to nowe Volvo.
                            • tajemnica.poliszynela Re: MPK najgorsze w POLSCE 26.01.06, 00:37
                              Komunikacja w Lublinie woła o pomstę do nieba.
                            • Gość: aron Re: MPK najgorsze w POLSCE IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 07.02.06, 07:38
                              we Wrocławiu nowe Volvo to na pewno nie większość autobusów

tabor MPK Wrocław

Ikarus 280 50 szt.
                              Ikarus 417 1 szt.
                              Jelcz M120 31 szt.
                              Jelcz M101I 4 szt.
                              Jelcz M11 14 szt.
                              Jelcz M121M 57 szt.
                              Jelcz M121MB 6 szt.
                              Jelcz M181M 2 szt.
                              Jelcz M181MB 1 szt.
                              MAN NG 313 1 szt.
                              Volvo 7000/7700 35 szt.
                              Volvo 7000A/7700A 91 szt.
                              Volvo B10BLE 6x2 18 szt.
                              Volvo B10MA 20 szt.
                              Jelcz M180 7 szt.
                              Jelcz PR 110 1 szt.

jak widać Volv jest 164 sztuki na ogólną liczbę autobusów 341. Tak ze na pewno
                              nie większość.
                              • in.vino.veritas Re: MPK najgorsze w POLSCE 08.02.06, 01:38
                                wsadźcie sobie statystyki... codziennie ponad 80% trolejbusów na mieście to stare złomy...
            • zo_h Re: MPK najgorsze w POLSCE 05.12.05, 10:59
              Ja też byłem chyba na innym Śląsku, bo komunikacja jaką tam zastałem była
              znacznie znacznie lepsza od tego co jest u nas (szczególnie jesli chodzi o wiek
              taboru).
              • tajnos.agentos Re: MPK najgorsze w POLSCE 05.12.05, 11:52
                Zarówno i ja czasami przebybowywuję na Śląsku i oprócz (rzeczywiście) nieco
                lepszej oraz dostosowanej do lokalnych potrzeb organizacji sieci tamtejszych
                MPK, MZK, ZKM, czy też jak tam się toto nazywa - nie zauważyłem szczególnych
                różnic (oprócz droższych biiletów ale przynajmniej nie zlikwidowali
                czasowych)...
                • Gość: aron bzdury IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 05.12.05, 12:09
                  widać ze się nie znasz

na Górnym Śląsku nie ma i z tego co wiem to nigdy nie było biletów czasowych.
                  Tam cena zależy od tego ile granic miast i gmin przejeżdżasz, a nie od czasu
                  jazdy.
                  • Gość: aron Re: bzdury IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 05.12.05, 12:16
                    zresztą zobacz sobie wykaz taboru MZA Warszawa

Ikarus 260 259 szt.
                    Ikarus 280 615 szt.
                    Ikarus 417 2 szt.
                    Ikarus 435 5 szt.
                    Jelcz M120 70 szt.
                    Jelcz M121M 109 szt.
                    Jelcz M180 1 szt.
                    Jelcz M181M 45 szt.
                    MAN NG 313 100 szt.
                    Neoplan N4020 104 szt.
                    Solaris Urbino 15 168 szt.
                    MAN NM 223/283 15 szt.
                    MAN SD 202 1 szt.
                    Jelcz M181MB 1 szt.
                    Ikarus 411 2 szt.

czyli widać że większość taboru ( ok.55% ) to nadal autobusy wysokopodłogowe (
                    Ikarusy). Warszawę ratują prywatni - Connex, Mobilis itp.
                    • mali_bu Re: bzdury 05.12.05, 12:21
                      Gość portalu: aron napisał(a):

>
                      >
                      > czyli widać że większość taboru ( ok.55% ) to nadal autobusy wysokopodłogowe (
                      > Ikarusy). Warszawę ratują prywatni - Connex, Mobilis itp.

A odwiedziłeś stronę MPK Lublin?
                      • Gość: aron MPK Lublin - wykaz taboru IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 05.12.05, 12:30

MPK Lublin - wykaz taboru

Ikarus 256 1 szt.
                        Ikarus 280 66 szt.
                        Jelcz M120 6 szt.
                        Jelcz 120MT 6 szt.
                        Jelcz L11 3 szt.
                        Jelcz M11 60 szt.
                        Jelcz M121E 1 szt.
                        Jelcz M121M 40 szt.
                        Jelcz M121MB 1 szt.
                        Jelcz M125M 3 szt.
                        Jelcz M181M 2 szt.
                        Jelcz M181MB 1 szt.
                        Jelcz PR 110 D-LUX 1 szt.
                        Jelcz PR 110E 56 szt. (trolejbusy)
                        Kapena Urbanino 10 szt.
                        Neoplan N316K 1 szt.
                        Neoplan N4020 28 szt.
                        Solaris Urbino 15 1 szt.
                        ZIU 9B 1 szt.
                        ZIU 9UP 1 szt.
                        Mercedes O 405N 10 szt.

czyli podliczamy autobusy na poziomie : 10 Mercedesów + 29 Neoplanów + 10 Kapen
                        + 45 Jelczy-gniotów. W sumie mamy 105 autobusów w miarę na poziomie czyli
                        jakieś 33% całości. Dodatkowo jest 56 trolejbusów które są wysokopodłogowe, ale
                        dymią w Kozienicach a nie w Lublinie czyli można powiedzieć że więcej niż
                        połowa taboru MPK Lublin jest w miarę ekologiczna :-)

oczywiście nie jestem wielbicielem MPK, wiem że jest to firma słaba i należy ją
                        zlikwidować, ale fakty są takie, że są gorsze firmy w Polsce.
                        • mali_bu Re: MPK Lublin - wykaz taboru 05.12.05, 12:33
                          A teraz gwóźdź programu. Te lubeslkie autobusy na poziomie mają prawie 10 lat.
                          Niektóre z nich ze wszględu na beznadziejny stan techniczny została skasowana
                          (Neoplany). Te na niższym poziomie 20 lub więcej.
                          • Gość: aron Re: MPK Lublin - wykaz taboru IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 05.12.05, 12:58
                            mali_bu napisał:

> A teraz gwóźdź programu. Te lubeslkie autobusy na poziomie mają prawie 10 lat.
                            > Niektóre z nich ze wszględu na beznadziejny stan techniczny została skasowana
                            > (Neoplany). Te na niższym poziomie 20 lub więcej.

a myślisz, że te Ikarusy i Jelcze M11 ze Śląska to ile lat mają? 5? 2? a może
                            to są nówki?
                            • mali_bu Re: MPK Lublin - wykaz taboru 05.12.05, 13:00
                              A te na poziomie?
                              • Gość: aron Re: MPK Lublin - wykaz taboru IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 05.12.05, 13:08
                                mali_bu napisał:

> A te na poziomie?

Solarisy są pewnie w miarę nowe - reszta to używki z Niemiec w wieki naszych
                                Mercedesów
                        • qqbek Re: MPK Lublin - wykaz taboru 31.12.05, 19:10
                          Gość portalu: aron napisał(a):

> Dodatkowo jest 56 trolejbusów które są wysokopodłogowe, ale
                          >
                          > dymią w Kozienicach a nie w Lublinie czyli można powiedzieć że więcej niż
                          > połowa taboru MPK Lublin jest w miarę ekologiczna :-)

A elektrociepłownia Wrotków to wykałaczki a nie spaliny produkuje...
                    • tajnos.agentos Re: bzdury 05.12.05, 12:22
                      Czyli, w przeliczeniu "na głowę ludności" w tej circa 2,5 milionowej
                      aglomeracji wypada mniej więcej to samo lub mniej (a i firm jest tam więcej niż
                      jedna + "szara dstrefa")... Ale nie martw się, pozostają jeszcze tramwaje, WKD,
                      itp., itd.!:D
                  • zo_h Re: bzdury 05.12.05, 12:23
                    Bilety czasowe były, dobowe są dostepne w dalszym ciągu.
                    • Gość: aron Re: bzdury IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 05.12.05, 12:31
                      może i były bilety czasowe w GOPie, ale chyba za komuny. Ja byłem w GOPie w
                      okolicach roku 2000 i na pewno wtedy nie było czasowych.
                      • in.vino.veritas Re: bzdury 06.02.06, 22:31
                        gop już dawo sie stoczył :D
                • Gość: lakusz82 Re: MPK najgorsze w POLSCE IP: *.resetnet.pl 05.12.05, 18:35
                  Żle mnie zrozumieliscie nie chodzi mi o stan tech. autobusow!! moglbym jezdzic
                  i ikarusami byle byly sprawne i cieple w zimie:) lecz o punktualnosc, rozklady
                  (czekasz pol godziny i przyjezdza 4 w ta sama strone), uprzejmosc kierowcow!!W
                  warszawie autobusy moga sie spoznic 3 min!! i nawet tego nie robia!!
                  • mali_bu Re: MPK najgorsze w POLSCE 05.12.05, 18:41
                    Gość portalu: lakusz82 napisał(a):

>
                    > (czekasz pol godziny i przyjezdza 4 w ta sama strone)

No już bez przesady. Nie wiem czy w Lublinie mogłaby się wydarzyć taka sytuacja:)
                    • luczjus Re: MPK najgorsze w POLSCE 05.12.05, 21:51
                      Trolejbusy w niedzielę na przystanku pod parkiem Saskim :)) Standardzik, a zdaża
                      mi się tam często stać ;)
                      • mali_bu Re: MPK najgorsze w POLSCE 06.12.05, 12:19
                        Ja zdarza ci się tam często stać to zauważyłeś, że trolejbusy mają pewną wadę -
                        jeden nie może drugiego wyprzedzić. Bo jak też pewne zauważyłeś, prędkość jazdy
                        każdego autobusu i trolejbusu jest różna i zależy od kierowcy, stanu
                        technicznego i liczby pasażerów.
                        • aron2004 Re: MPK najgorsze w POLSCE 06.12.05, 12:28
                          a warszawskie tramwaje to wyprzedzają jeden drugiego?

zaletą trolejbusów jest to, że jak jeden się popsuje to odczepia się szelki i
                          drugi, trzeci i dziesiąty mogą go ominać. Tymczasem jak jeden tramwaj się
                          popsuje to za nim stoi cały rządek tramwajów i nie ma jazdy. BYłem świadkiem
                          czegoś takiego w Warszawie.
                          • Gość: lutzek Tramwaje czy trolejbusy??? Ja nie mam dylematu. IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 06.12.05, 12:45
                            Oczywiście, że wadą jest zablokowane torowisko. Ale tramwaj (przynajmniej ten w Warszawie) ma pewną niepodważalną zaletę, której brak trolejbusowi: jeździ wydzielonym torowiskiem i ma w dupie korki (ponad 80% wszystkich torowisk w Wawie jest wydzielonych, a więc jeżdżą wydzielonymi pasami obok jezdni, a nie środkiem ulicy). I mimo wszelkich niedogodności związanych z podróżowaniem tramwajami, w Warszawie jest to najbardziej popularny środek transportu. Po prostu oszczędza czas podróżnych. A nieprzewidziane zdarzenia... cóż, mogą się zdarzyć, ale nie rzutuje to absolutnie wcale na popularność tramwajów.

lutzek
                            • Gość: aron Re: Tramwaje czy trolejbusy??? Ja nie mam dylemat IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 06.12.05, 16:17
                              oj nie przesadzaj, że te tramwaje są takie strasznie popularne. Ja czasami w
                              Warszawie widuję obrazki typu pełna ulica samochodów np. Grójecka a śmigają
                              tramwaje z 10 osobami na pokładzie. Siostra mojej żony mieszka w Warszawie i
                              mówi że w niektórych tramwajach starszego typu jest syf, czasami woda się leje
                              w czasie deszczu itp.

ale za to jak tramwaj stanie albo sie zderzy, co nie jest tak rzadkie w
                              Warszawie to czasami cała dzielnica stoi. I co ? a w Lublinie trajtki powoli,
                              ale jednak jadą do przodu.
                              • Gość: lutzek Re: Tramwaje czy trolejbusy??? Ja nie mam dylemat IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 06.12.05, 18:08
                                >oj nie przesadzaj, że te tramwaje są takie strasznie popularne. Ja czasami w
                                >Warszawie widuję obrazki typu pełna ulica samochodów np. Grójecka a śmigają
                                >tramwaje z 10 osobami na pokładzie.

Bez jaj proszę. Mieszkam w najbliższym sąsiedztwie Grójeckiej i stwierdzam z całą stanowczością, że nie widuję takich obrazków, by ulica stała w korku, a tramwaje jeździły puste. Tymbardziej, że ciąg Grójecka-Al.Jerozolimskie to najbardziej uczęszczany trakt tramwajowy w Warszawie i w zasadzie przez większą część dnia kursujące tamtędy tramwaje mają dość spore napełnienie (w ciągu Al.Jerozolimskich tramwaje odjeżdżają w szczycie... co minutę!!!).

W poprzednim moim poście oczywiście pisząc o transporcie, miałem na myśli transport publiczny. Problemem w tym transporcie jest to, że Warszawa w dużej mierze jest zamieszkana przez ludność spoza Warszawy i trudno tej przyjezdnej ludności przetłumaczyć, że wygodniej i szybciej jest jechać tramwajem, a nie własnym samochodem. A to jest niestety dość powszechne, że mimo dogodnego dojazdu środkami komunikacji miejskiej wybierany jest wciąż samochód. Ale to mentalność, która powoli ewoluuje w pożądanym kierunku.

>Siostra mojej żony mieszka w Warszawie i
                                >mówi że w niektórych tramwajach starszego typu jest syf, czasami woda się leje
                                >w czasie deszczu itp.

Jedynie 13N to tramwaje naprawdę wiekowe. Ale mają swój niepowtarzalny urok i ja na przykład boleję, że coraz mniej ich jeździ po Warszawie (ten pisk na zakrętach, to hamowanie - niepowtarzalne w innych modelach, tych nowszych).

>ale za to jak tramwaj stanie albo sie zderzy, co nie jest tak rzadkie w
                                >Warszawie to czasami cała dzielnica stoi. I co ? a w Lublinie trajtki powoli,
                                >ale jednak jadą do przodu.

Nie porównuj Lublina do Warszawy w takich kategoriach w jakich próbujesz to zrobić, bo to... zupełnie inna skala. W Warszawie trolejbusy nie zdałyby żadnego, najmniejszego egzaminu. Ulice są po prostu zakorkowane permanentnie (lubelskie "korki" to pryszcz!!!), wydzielonymi pasami dla autobusów jeżdżą prywatne samochody, Policja tego nie pilnuje, i wpuszczenie trolejbusu na ulicę spowodowałoby jedynie jeszcze większe zatory. Tramwaj jeżdżący wydzielonym torowiskiem jest bezkonkurencyjny (dla porównania: tempo pokonywania odcinka Pl.Narutowicza-Waszyngtona tramwajem nawet poza szczytem jest porównywalne z samochodem). Komunikacja tramwajowa byłaby w Warszawie w 100% wydolna, gdyby wprowadzono uprzywilejowanie w sygnalizacji świetlnej (sygnalizacja wzbudzana przez nadjeżdżający tramwaj), co ponoć niedługo ma nastąpić, oby.

lutzek
                  • Gość: aron Re: MPK najgorsze w POLSCE IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 05.12.05, 20:26
                    oj nie przesadzaj z tą punktualnością w Warszawie. Tam jest bieda szczególnie w
                    tramwajach jak się zdarzy jakiś wypadek to tramwaj stoi a za nim 5 w kolejce
                    kiedyś jechałem to musiałem wysiadać i jechać dalej autobusem, korki te sprawy.
                    Przy kraksach tramwajów na większych skrzyżowaniach to się zdarza że cała
                    dzielnica stoi. A wypadki w Warszawie nie zdarzają się rzadkko, oj nie spytaj
                    sie zresztą hrabiego.
                    • Gość: lutzek Warszawa-Lublin - nawet nie ma czego porównywać :( IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 05.12.05, 21:12
                      Punktualności lubelska komunikacja od warszawskiej może się tylko uczyć. O ile nie ma objazdów, komunikacja kursuje w zasadzie punktualnie co do 1-3 minut. Nie punktualne rozkłady są tylko na liniach, których częstotliwość jest 10 minut lub mniejsza. Ale wtedy czas oczekiwania i tak na przystanku nie jest dłuższy niż 10 minut.

Problemem są rzeczywiście awarie tramwajów (awarie, wypadki, uszkodzone zwrotnice), ale jest to skala porównywalna do problemów z trolejbusami w Lublinie (zakleszczenie odbieraków pomiędzy linami trakcji elektrycznej), biorąc szczególnie pod uwagę ten skromny fakt, że codziennie na warszawskie torowiska wyjeżdża... ok. 800 tramwajów.

lutzek
                    • Gość: maniek Re: MPK najgorsze w POLSCE IP: *.lublin.mm.pl 25.01.06, 23:17
                      Strasznie gloryfikujesz Lublin. Wiesz ile razy np. mi 150, 13, 158 nie
                      przyjechało??? Niestety ale lubelskie MPK to jest najsłabsze ogniwo tego miasta
                      i nie ma co się licytować bo taka jest prawda. Dodatkowa jedne z najdroższych
                      biletów są u nas. Niestety nic z tego nie wynika
                      • Gość: aron Re: MPK najgorsze w POLSCE IP: *.lublin.enterpol.pl 27.01.06, 07:38
                        oczywiście MPK Lublin nie jest idealne ale wcale u nas nie ma tak drogich
                        biletów. W większości miast jest drożej.
            • Gość: maniek Re: MPK najgorsze w POLSCE IP: *.lublin.mm.pl 25.01.06, 23:12
              tylko podobno jest trzech czy czterech przewoźników i do każdego trzeba mieć
              inny bilet
    • Gość: obolała ;) Re: MPK najgorsze w POLSCE IP: *.lublin.mm.pl 06.12.05, 17:06
      Jest najgorsze! A odpowiedzialnych za taki stan należałoby zapakować
      do "obciętego" autobusu nr boczny 1825(kursował w poniedziałek na linii "50").
      Zaliczyliby walenie głową w sufit i skakanie na siedzeniu, zawartość kieszeni
      rozsypaną po całym pseudo-pojeździe wspomogłaby licznych na Lubelszczyźnie
      potrzebujących ;) Ogólnie wspominana linia ma pecha- opóźnienia i "wylatujące"
      kursy są na porządku dziennym; na liczne skargi mpk zaproponowało skasowanie
      całej linii (SIC!)
    • sonnenkinder Re: MPK najgorsze w POLSCE 06.12.05, 17:38
      Mozna tu wymieniac ile jakich modeli jest w roznych miastach autobusow itp.
      Mozna rowniez dodac podniecanie sie lubelskich mediow faktem wyspawania w
      zakladach naprawczych mpk lublin 5 trajtkow niewiadomej marki i pochodzenia
      (chlopaki za duzo naogladali sie monster garage:) Mozliwe, ze sa meijsca gdzie
      jest gorzej. Jakos mnie to nie pociesza. Dodatkowo prawda jest taka, ze
      bez "pomocy" prywatnych mpk lublin nie bylo by w stanie przewiezc wszystkich
      meiszkancow, ktorzy na codzien podrozuja po miescie komunikacja miejska. Tego
      molocha mozna tylko sprywatyzowac, podzielic na mniejsze spolki, ktore beda
      swiadczyly uslugi wobec siebie. Tylko niestety wplyw zwiazkow zawodowych w tym
      zakladzie powoduje, ze sytuacja jest jaka jest. Tylko wladza nie umie, nie chce
      badz nie potrafi tego zwalczyc. Za to mamy swietlane wizje rozwoju trakcji,
      nowych linii i podrozowanie zardzewialym taborem.
    • Gość: kik Re: MPK najgorsze w POLSCE IP: *.Zensol / *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 09:26
      Czy naprawdę nic się nie poprawiło?
      • Gość: nieryba Re: MPK najgorsze w POLSCE IP: *.zemborzyce.sdi.tpnet.pl 30.12.05, 10:26
        Lepszy od MPK Lublin jest tylko MOsir Lublin-lider biznesu 2005r.W zamian za
        osiągnięcia ma być rozwiązany.To skandal.
    • Gość: blablabla Re: MPK najgorsze w POLSCE IP: *.pronet.lublin.pl 31.12.05, 17:41
      a w faktach albo informacjach, już nie pamiętam, jjakaś szycha z MPK
      powiedziała, że gapowicze okradają MPK z kilku nowych autobusów rocznie. Czy
      ktoś wie, ile im rocznie na te autobusy jeszcze zostaje? tzn ile rocznie kupuje
      MPK nowych autobusów?
      • Gość: xyz Re: MPK najgorsze w POLSCE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.05, 19:05
        i ten brak autobusow nocnych w takim duzym miescie nie bede zatem porownywal
        Lublina z innymi miastami wojewodzkimi takie mniejsze przyklady z wojewodztwa
        KRASNIK i ZAMOSC maja linie nocne wstyd!!!
      • aron2004 Re: MPK najgorsze w POLSCE 02.01.06, 17:06
        nowy autobus kosztuje ok. 1 mln złotych. Myślę że gapowicze okradają MPK z
        kilkunastu nowych autobusów rocznie.
        • Gość: maniek Re: MPK najgorsze w POLSCE IP: *.lublin.mm.pl 25.01.06, 23:18
          w innych miastach też są gapowicze a jakoś sobie tam radzą
          • tajemnica.poliszynela Re: MPK najgorsze w POLSCE 27.01.06, 00:06
            ...ale nie tu.
    • Gość: bokjkotnik Re: MPK najgorsze w POLSCE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 14:36
      Bojkotowac to badziewie!
      Tylko privy po zecie!
      • tajemnica.poliszynela Re: MPK najgorsze w POLSCE 24.01.06, 22:49
        Popieram w 100%
    • Gość: jacco Re: MPK najgorsze w POLSCE IP: *.it-net.pl 25.01.06, 18:46
      popieram, nie ma gorszego przewoznika niz MPK LUBLIN
      • folkatka Re: MPK najgorsze w POLSCE 25.01.06, 23:02

Ze względów oszczędnościowych
        bardzo lubie privy, ale jest ich za mało.
        • Gość: k Re: MPK najgorsze w POLSCE IP: 202.106.122.* 08.02.06, 22:36
          o jakich privach mówisz?
    • Gość: Ja CHCIAŁEŚ TO MASZ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 11:06
      Chciałeś chamie - to masz - prywatną komunikację z półdarmo, nie płacącej połowy
      podatków.
      • folkatka Re: CHCIAŁEŚ TO MASZ! 13.02.06, 22:08

Wyjaśnienia dla przedmówców.
        Privy - czyli prywatne autobusy.
        Mnie, jako konsumenta, nie interesuje to czy privy płaca podatki czy tez nie.
        Dla mnie wazne jest to że, korzystając z nich, moge sporo zaoszczędzić. Uważam,
        że MPK samo jest sobie winne: po kiego czorta było likwidować czasówki? Miałam
        jeden bilet np. godzinny, na którym mogłam sie przesiadać dowolną ilość razy w
        obrębie tej godziny, teraz każda przesiadka to osobny bilet. W takim układzie
        każdy priv to dla mnie oszczędność.
        Dlaczego mamy najdroższe bilety okresowe w POlsce? Dlaczego bilet miesieczny w
        Wawie kosztuje 60 zł a u nas... ???
        Mam nadzieje że słowo "cham" nie odnosiło sie do mnie. Chyba sobie nie zasłuzyłam.
        • Gość: aron Re: CHCIAŁEŚ TO MASZ! IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 13.02.06, 23:09
          w Warszawie miesięczny jest tańszy, bo cały naród buduje metro swojej stolicy.
        • Gość: Ja Co to jest ta Wawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 00:33
          Co to jest "Wawa" - gdzie jest takie coś?
        • Gość: Rzeszowiak Wawa? Nie wiem co to takiego! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 00:34
          Co to jest ta za przeproszeniem "Wawa"? Wyjaśnienia się domagam, nie wiem co to
          takiego!
      • Gość: aron Re: CHCIAŁEŚ TO MASZ! IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 13.02.06, 23:08
        prywatni przewoźnicy płacą podatki. Jeżeli wiesz, że nie płacą, to zadzwoń do
        Urzędu Skarbowego.
        • folkatka Re: CHCIAŁEŚ TO MASZ! 14.02.06, 01:10

Ja nic takiego nie insynuuowałam. Ja tyko odpowiadałam na post.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka