Dodaj do ulubionych

Jakie są szanse na budowę trasy Warszawa - Lublin?

10.01.06, 11:39
Kilka dni po ogłoszeniu Kazimierza Marcinkiewicza Premierem , pod koniec
września lub początkiem października 2005 roku , szef rządu przebywał w
Lublinie , gdzie ogłosił jak wazne jest dla naszego regionu stworzenie
odpowiedniej infrastruktury drogowej , mówił o konieczności budowy drogi
Warszawa - Lublin ,a także Białystok - Lublin -Rzeszów - byłktoś na tym
spotkaniu , lub o nim słyszał?.

Szczególnie ważna wydaje się droga (zapewne dwupasmowa!) - z Lublina do
Warszawy , gdzie należy przypuszczać - spodziewać się autostrady , czyli
sprawnego, szybkiego połączenia z zachodnią Europą .

Ostatnio w TVP 1 Prezes Rady Ministrów mówił o szczególnym wsparciu dla
pięciu wschodnich województw , ciekawy jestem czy znane są już efekty
zapewnień z początku października , ponowionych przedwczoraj ?,

jakie są plany odnośnie wspomnianej drogi?

Pozdrawiam
i zapraszam na forum Zamość:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=100
J.
Obserwuj wątek
    • Gość: aron Re: Jakie są szanse na budowę trasy Warszawa - Lu IP: 83.142.112.* 10.01.06, 11:42
      no właśnie nie wiadomo. Na stronie UM Lublin pisze, że ma być budowana droga
      ekspresowa Białystok - Lublin i Białystok - Warszawa a o trasie z Lublina do
      Warszawy ani widu ani słuchu.
      • januszx Re: Jakie są szanse na budowę trasy Warszawa - Lu 10.01.06, 12:44
        a pamieta ktoś to spotkanie z premierem ? , bo ja nawet nie wiem gdzie ono się
        odbyło ? na którejś z Uczelni? i co jeszcze ustalono?
      • irish76 Re: Jakie są szanse na budowę trasy Warszawa - Lu 10.01.06, 13:12
        a co z trasa do przyszlego miasta wojewodzkiego Rzeszowa?

a powaznie: przeciez trasa Białystok-Lublyn jest stopniowo budowana (obwodnice
        miasteczek powstaly, ale jeszcze nie wszystkich). To ma byc jeszcze jakas inna
        trasa na Whitestock?
        • tajnos.agentos Re: Jakie są szanse na budowę trasy Warszawa - Lu 10.01.06, 13:20
          Nie martw się, do Rzeszowa też dojedziemy...
    • Gość: ZZZ Re: Jakie są szanse na budowę trasy Warszawa - Lu IP: *.Zensol / *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.06, 13:49
      Sądząc z głosów na tym forum większość lublinian (włącznie z władzami) stała sie
      zwolennikami budowy kosmodromu. Tak prozaiczna inwestycja jak wygodna szosa czy
      linia kolejowa nie wchodzi zatem w grę.
      • januszx Re: Jakie są szanse na budowę trasy Warszawa - Lu 10.01.06, 13:59
        Kosmodrom swoją drogą ale chyba nie wszyscy będziemy latać???

Pozdrawiam i wpadajcie do idealnego miasta:-)
    • Gość: maniek.siekiera najwieksze sanse ma chyba trasa staropolska IP: *.wurnet.nl / *.wur.NL 10.01.06, 15:57
      Opole-Czestochowa-Jedrzejow-Kielce (ten odcinek expresowki ma byc wspolny z
      trasa Warszawa-Krakow)-Krasnik-Lublin-Wlodawa.
      Choc akurat plany budowania trasy expresowej az do Wlodawy sa troche
      idiotyczne - tam zdaje sie, ze nie ma przejscia granicznego... Lepiej by bylo
      pociagnac ja na Chelm raczej.

W kazdym razie marszalkowie kilku wojewodztw sie skrzykneli i mocno napieraja,
      zeby budowe tej trasy wlaczyc do narodowego planu rozwoju. A jesli tak, to
      powinna ona powstac do 2015 roku.
      • januszx Re: najwieksze sanse ma chyba trasa staropolska 10.01.06, 16:08
        ta informacja również jest ważna lecz nie zapominajmy jak ważne jest połączenie
        ze stolica państwa! czyz nie? pomimo niekiedy naszych uprzedzeń do
        Warszawiaków:-)

Pozdrawiam
        J
        • Gość: maniek.siekiera Re: najwieksze sanse ma chyba trasa staropolska IP: *.wurnet.nl / *.wur.NL 10.01.06, 16:40
          Zgadza sie, ze kierunek warszawski jest wazny. Ale tu nie tylko chodzi o
          polaczenie ze stolica, ale i o przyszle polaczenie autostradowe z Niemcami. Ja
          z Poznania do Holandii (900 km) jade samochodem niecale 8 h (jak Kulczyk
          dobuduje brakujace 110 km autostrady z Nowego Tomysla do Swiecka, to bedzie to
          tylko 7 h). Natomiast z Poznania do Lublina (460 km) jedzie sie normalnie kolo
          6-7 h. Przeciez to chore...
          bez szybkiego polaczenia z Zachodem szanse na inwestycje i wymiane gospodarcza
          lubelszczyzny sa nikle...
    • mali_bu Re: Jakie są szanse na budowę trasy Warszawa - Lu 10.01.06, 16:42
      Najgorsze w tym wszystkim jest to, że nie bierze się głównego miernika
      decydującego o budowie i remoncie dróg - natężenia ruchu.
      • januszx Re: Jakie są szanse na budowę trasy Warszawa - Lu 10.01.06, 17:30
        mam nadzieję ,że zmieni się to :-)Mali bu
        Pozdrawiam

ktoś słyszał o tym spotkaniu z Premierem w paśźzierniku ? bo juzmi się
        wydaje ,że to wymyśliłem:-)
    • Gość: Bill Re: Jakie są szanse na budowę trasy Warszawa - Lu IP: *.devs.futuro.pl 10.01.06, 23:21
      Trzeba zaczac od tego ze takimi inwestycjami na drogach krajowych zajmuje sie
      Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad i to u nich trzeba pytac co kiedy
      i jak. Z tego co wiem, a wiem, projekt drogi ekspresowej od wezla Dabrowica do
      bodajze Garbowa jest juz gotowy. Zaczeto nawet wykupowac grunty pod ta
      ekspresowke. Jak bedzie wygladal dalszy przebieg tej trasy nie wiem bo sie nie
      interesowalem. Na rok 2006 GDDKiA przewiduje remont/modernizacje istniejacej
      nawierzchni na odcinku gr. m. Lublin bodajze do ... Piotrawina (tuż za
      Jastkowem). Niczego innego nie jestem pewien wiec sie nie bede wypowaidal. Z
      tefgo co mi jeszcze wiadomo calkiem niezle stoja prace zwiazae z wykupem
      gruntow pod obwodnice Lublina, i jak znam zycie projekt albo juz jest gotowy
      albo na wykonczeniu.
      Pozdrawiam
    • Gość: Rafał Re: Jakie są szanse na budowę trasy Warszawa - Lu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 00:37
      w obliczu likwidacji województwa i przejściu Lublina do Mazowsza chyba coraz
      większe !!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka