mali_bu 28.01.06, 10:41 No w tym Chełmie to już całkiem pogłupieli. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zosia Re: Papież na wzgórzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 20:29 Jest to element kampanii wyborczej Grabczuka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Papież na wzgórzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 20:33 co na st andrzej s czyżby mu odcięli dostep do netu albo w kaftan wsadzili?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm... Rilian do roboty... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.06, 20:34 ...pora zacza gromadzenie dokumentacji;-) Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Rilian do roboty wziął się już dawno... 28.01.06, 20:59 ...przyznam się, że miałem wpływ na wybranie tego właśnie projektu... ;) myślę, że potrafię ten pomnik - pomysł, projekt, lokalizację obronić. niechętnych stawianiu pomników Papieżowi niech choć trochę przekona, że koszt wyniesie 150 tys. to niewiele, porównując np. do lodowiska na placu litewskim, czy do innych pomników papieża, które radośnie przekraczają nierzadko 300, 500, czy 750 tys. złotych. chełma na taki wydatek nie stać, i dobrze, że ostatecznie wybrano projekt krystyny solskiej. ludzie, cokolwiek byście nie powiedzieli, potrzebują pomników. nie takich, jakie lublinowi funduje pan marcewicz i spółka z ratusza, ale solidniejszych i piękniejszych. na nich wychowują się młode pokolenia. oczywiście, że lepiej jest czytać papieża, jego naukę wprowadzać w swoje życie. chciałbym być jednak przekonany, że argumentu tego używają ludzie jak najdalsi od wołania za cudzołożnicą - "ukamienować!" chełm wreszcie wybrał dobre miejsce. przed pięknym budynkiem dyrekcji, międzywojennym symbolem pięknego miasta chełma. to dobre miejsce. swego czasu na martwym forum chełmskim była dyskusja o tym pomniku, może teraz odżyje?... odsyłam: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=253&w=35165453 Odpowiedz Link Zgłoś
anooonim Re: Papież na wzgórzu 28.01.06, 21:35 A ja tylko proponuje skopiowac grob Papieza. To jest najlepszy pomnik. Bez wizerunku, same napisy, bez rzezby. Jan Pawel 2 zyczyl sobie byc pochowany skromnie, bez przepychu, natomiast Polacy i tak musza po swojemu uczcic Jego pamiec. Te 150 tys. zl mozna przeznaczyc na budynek jakiejs noclegowni dla bezdomnych, ale to juz trzeba pozniej utrzymac. Latwiej jest zbudowac pomnik i w poczuciu spelnionego obowiazku rozejsc sie. Nie tego chcial Papiez i smutne jest to, ze tylu jego wielbicieli nie potrafi uszanowac jego woli. Wystarczyloby duze zdjecie na budynku ww. noclegowni i to bylby najlepszy hold zlozony temu skromnemu, wielkiemu Czlowiekowi. Ale wiem, ze niestety jestem jednym z nielicznych tak myslacych, a kazdą taką wypowiedzia narazam sie na atak fanatykow. Na tym forum jestem w wiekszosci ale juz np. w poczekalni przychodni boje sie cos takiego powiedziec. Jeszcze za bardzo tkwia mi w pamieci klotnie na temat Tuska i Kaczynskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gogi Re: Papież na wzgórzu IP: 62.233.189.* 28.01.06, 22:11 Ależ tu również jest sporo tępych, nietolerancyjnych i krzykliwych dewotów, poczytaj proszę inne posty... Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Papież na wzgórzu 29.01.06, 09:46 boisz się? błąd!... nie jest sztuką wygłaszanie popularnych poglądów (vide lepper i kaczyński), lub wygłaszanie ich w sprzyjających okolicznościach. żeby bronić czegoś niepopularnego trzeba mieć cohones. mam nadzieję, że nie odebrałeś tego, jak ataku fanatyka? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Papież na wzgórzu 29.01.06, 12:45 Figura chyba najlepsza,ale podstawa jak kilka połamanych belek żelbetowych.Nie jest to opoka,czyt.skała piotrowa. Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Papież na wzgórzu 29.01.06, 15:52 żelbetowych? skąd! w specyfikacji projektu autorka wymienia jedynie płyty granitowe... Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Papież na wzgórzu 29.01.06, 16:49 a już widziałeś gotowy pomnik?... ;) wow! Odpowiedz Link Zgłoś
anooonim Re: Papież na wzgórzu 30.01.06, 11:53 ale niepopularne poglady mozna wyglaszac jezeli jest szansa na rzeczowa dyskusje. Natomiast jezeli mam sie klocic i przekrzykiwac to nie ma sensu. W tych przypadkach, o ktorych mowie, nie moge spodziwac sie niczego innego jak wscieklego ataku zaslepionych osob, do ktorych i tak zaden argument nie trafi. Chodzi o to, ze ja nie jestem przeciwny uczczenia pamieci Wielkiego Czlowieka, ale jestem zwolennikiem innych srodkow niz pomniki. Ale zanim to wytlumacze, zostane uznany za antyklerykala, "Zyda i masona i komuniste" w jednym i juz nikt mnie nie bedzie sluchal. Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Papież na wzgórzu 30.01.06, 13:31 co widać na przykładzie tego wątku, prawda? rzucili się na ciebie z przerażającą wściekłością... nie rób ze swoich postaw na siłę oblężonej twierdzy, bo to jest domeną toruńskich katolików... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anooonm Re: Papież na wzgórzu IP: *.in.lublin.pl / 84.201.212.* 31.01.06, 13:23 ja nie mowie o forum. Tutaj pisze wszystko co mysle, bo licze na ciekawa dyskusje. Caly czas mam na mysli np. poczekalnie w przychodniach w ktorych wielokrotnie bylem swiadkiem (zadko uczestnikiem) klotni na tematy polityczne oraz dotyczace wiary. Wcale nie narzekam na brak mozliwosci wyrazania swoich pogladow, bo w rozmowach ze znajomymi nie obawiam sie ich wyrazac (np. wybory Tusk-Kaczynski). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qavtan wg mnie Papież nie chciałby pomnika ale otwarte <3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.06, 08:21 Niedobrze :'( Wierni obrazom (materiom) a nie istotom :'( Nawet 150tysięcy złotych, to ładna tablica pamiątkowa i budynek, a przynajmniej jego początek, z przeznaczeniem dla ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Papież na wzgórzu 30.01.06, 18:44 hehe, a w dzisiejszym wydaniu GWL jest wywiad z moim promotorem n/t tego pomnika... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m13 Re: Papież na wzgórzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.06, 22:41 w Chelmie strasznie biednie a jeszcze bardziej ciemno-czym biedniej tym ciemniej...... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Papież na wzgórzu 31.01.06, 13:28 Nie wiem kim jesteś,ale p...jak potłuczony.Jesteś chyba zaciemniony. Płakać każdy głupi potrafi Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Papież na wzgórzu 31.01.06, 14:50 eee... na niegrzecznych malkontentów lepiej uwagi nie zwracać i nie zniżać się do ich poziomu. taką mam koncepcję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Microb Re: Papież wszedzie... IP: 129.81.192.* 31.01.06, 19:03 To fakt... Najbiedniejszy i najciemniejszy region w calej "Unii Europejskiej" ale... pomnik Jana Pawla II powienien stanac w kazdej polskiej wsi! Takie to spoleczenstwo!! Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Papież wszedzie... 31.01.06, 19:39 pójdę dosłownie twoim tropem i rozczaruję cię, znawco tematu... od Hrubieszowa do Białej Podlaskiej w pasie 50 km od granicy nie ma jeszcze nigdzie pomnika Papieża... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Papież wszedzie... 31.01.06, 20:49 I co z tego?Ja się przedstawiam,a ty????? Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Papież wszedzie... 31.01.06, 21:23 już to przerabialiśmy na forum chełmskim... przyjmij do wiadomości, proszę, że nie znam się na akumulatorach, na wylewaniu fundamentów, na ustawianiu partycji - umiem za to zrobić stół, regał na książki, znam się też na pomnikach papieskich być może najlepiej w Polsce... nie przedstawiam się? nietrudno mnie znaleźć w googlach, choćby po nicku, ale do tego trzeba minimum chęci. Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Papież wszedzie... 31.01.06, 21:55 a już zaczynałem cię / pana traktować poważnie... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Papież wszedzie... 31.01.06, 22:07 Po raz kolejny niestety nie chcesz tzw. pospólstwu się przedstawić.Ja nie jestem taki zarozumiały. Odpowiedz Link Zgłoś