stachenka 17.03.06, 00:33 Co to? Jakaś nowa moda na słowo "drakońska"? A może w Gazecie słownik kupili, ktoś zajrzał i teraz się chwalą? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: d2 Re: Drakońska kara dla megaoszusta IP: *.chello.pl 17.03.06, 08:57 czestoza zabojstwo dostaja mniej:/a za oszustwo taka kara!! wystarczyla by grzywna i kilka lat wiezienia a nie az tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BartF Re: Drakońska kara dla megaoszusta IP: 195.42.249.* 17.03.06, 12:54 Można by powiedzieć, że ta kara jest słuszna, a kary za morderstwa, gwałty itp. są, delikatnie mówiąc, zbyt małe. Bydle kradło miliony, a Wy chcecie jakieś grzywny nakładać zamiast więzienia. Albo żyjemy w państwie prawa, albo nie. Guzik mnie obchodzi jakiś Ziobro, czy on się lansuje takimi wyrokami, wszystko mi jedno. Kara, uważam, jest sprawiedliwa. A tego typu kary powinny być proporcjonalne, m. in. do ilości ukradzionych pieniędzy. Inna sprawa, że wtedy połowę polityków powinno się nawsadzać do końca życia za kratki. Może to by było i dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Drakońska kara dla megaoszusta 17.03.06, 14:21 Gość portalu: BartF napisał(a): > Kara, uważam, jest sprawiedliwa. A tego typu kary powinny być proporcjonalne, m. in. do ilości > ukradzionych pieniędzy. > > Inna sprawa, że wtedy połowę polityków powinno się nawsadzać do końca życia za > kratki. Może to by było i dobrze... Masz rację. Po prostu, oni wszyscy mają po 12 lat i żyją w Korei Północnej. Inaczej chyba wiedzieliby, co w życiu jest najważniejsze... W końcu Al Capone trafił do więzienia nie za przemyt broni, narkotyków i alkoholu, nie za napady i morderstwa, tylko za to, że nie płacił podatków! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Drakońska kara dla megaoszusta IP: *.dclient.hispeed.ch 17.03.06, 09:19 za skatowanie na smierc studenta w Lublinie dostali po trzy lata a tu za to ze cwanszy od lubelskich binesmenow kara stulecia, zalosny jest ten sad i prokurator. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MistrzLEE Re: Drakońska kara dla megaoszusta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.06, 10:57 Brawo Panie prokuratorze i panie sedzia wspaniuały wyrok gratuluje? ale czym on sobie tak zasłużył?? za inne gorsze przestepstwa, nawet zabojstwa dostaje sie wyrok w zawieszeniu a tu co? szkoda ze krzesła u nas nie ma bo pewnie skazalibyscie go na smierc??udało mu sie miał za duzo wiecej pieniezy od was??i co zal wam dupe sciska???dlatego dobrego czlowieka trzeba zniszczyc?? zastanowcie sie co wy robicie z tym krajem!!! banda idiotow na wyższych stolkach. to was trzeba wsadzic na 15 lat i to bez mozliwosci wyjscia wczesnie. POzdrowienia panie Piotrze Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Drakońska kara dla megaoszusta 17.03.06, 11:04 hehhe... też zaskoczyła mnie wysokość - zwłaszcza w odniesieniu do kar wymierzanym gwałcicielom, mordercom... a może, skoro taki cwaniak, należałoby gościa włączyć w sępienie pieniędzy od UE? zanim by się obejrzeli, okazałoby się, że Polska dostała takie dotacje, że nawet odjąwszy masowe rozkradanie i marnotrawienie tych funduszy, dałoby się wybudować 2000 km autostrad oraz poszerzyć i naprawić wszystkie drogi krajowe?... Odpowiedz Link Zgłoś
dizel8 Re: Drakońska kara dla megaoszusta 17.03.06, 11:14 Co wy się tak pieklicie wszyscy że surowa kara.Może i surowa ale co z tego jak odsiedzi połowe albo i mniej i wyjdzie na wolność.A z wyłudzonych pieniedzy będzie sobie żył do końca swoich dni spokojnie.Dziwi mnie postawa wcześniej wypowiadających się którzy zamiast potępić czyny oszusta, uczepili się prokuratora.To może pan O. zasłużył na medal?. Z drugiej strony to trzeba mieć jakiś dar żeby tylu ludzi naciągnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Drakońska kara dla megaoszusta 17.03.06, 11:23 Właśnie! Tyle się tołkuje o zaradności... Ten przecież sobie jak najbardziej poradził: zasiłku dla bezrobotnych nigdy nie brał a i biednym też nie zabierał. "Byznes ys byznes" i "śmierć frajerom". Ja dziś dał bym mu trzy lata w zawiasach a jutro zrobił bym go ministrem finansów! Odpowiedz Link Zgłoś
novakowska Ale sie sedzia popisal!! 17.03.06, 12:09 Sedzia, bo w tym przypadku nie mozna powiedziec niezawisly sad!!! Odpowiedz Link Zgłoś
anooonim Re: Ale sie sedzia popisal!! 17.03.06, 12:19 Tez uwazam ze ten wyrok jest za surowy. Oczywiscie nalezy sie oszustowi jakas kara , ale nie powinno to byc wiezienie. Mozna ograniczyc jego prawa, np. zakaz prowadzenia dzialalnosci gospodarczej i ogromna (jak na polskie warunki) grzywna polaczona z licytacja czesci majatku. Najsmutniejsze jest to, ze ludzie za pobicia i gorsze z punktu widzenia jednostki przestepstwa, dostaja o wiele mniejsze wyroki. Wystarczy porownac wyrok w sprawie Inki, ktora uznano winna przyczynienia sie do zabojstwa. Nie wazne czy naprawde to zrobila -pojawiaja sie liczne watpliwosci- lecz jednak sad wydajac wyrok uznal ja winna popelnienia tego czynu. Przychylam sie do opini ze powinnismy mianowac go na ministra do spraw funduszy z UE ;) Wtedy w Polsce chyba pierwszy raz byloby za duzo pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Ale sie sedzia popisal!! 17.03.06, 12:19 "Niezawisły sąd"??? Niezawisły od kogo i w ogóle - co to takiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkanka lublina Re: Drakońska kara dla megaoszusta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.06, 15:41 co to ma być- sąd czy kabaret????brawo panie prokuratorze!!!piękne zagranie!! jeste pan z siebie dumny??taki wyrok dla człowieka, który legalne pieniądze do polski sprowadził?no szkoda, że nie dożywocie!!to ciekawe jaka kara dla tych co kase z kraju upłynnili-2 lata w zawieszeniu??coś tu jest nie tak!!!!!!!!!! bezprawie. pozdrawiam Panie Piotrze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Drakońska kara dla megaoszusta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 18:54 Dziwią mnie wcześniejsze komentarze i zawarte w nich ,,święte" oburzenie surowością kary wymierzonej ,,biznesmenowi". Bo przecież skoro facet wyłudził miliony, to powinien był dostać karę bliską górnej granicy ustawowego zagrożenia za ten czyn. I dostał. I to jest oczywiście słuszne, zgodne z prawem i sprawidliwe. (nie mylić z Prawem i Sprawiedliwością) A zupełnie inną sprawą jest zbyt niskie zagrożenie, a raczej praktyka zbyt łagodnego karania za czyny p-ko życiu i zdrowiu. I jeszcze jedno, to że ,,Moherowcy" i ,,prawnicy" ,,studiujacy" prawo poprzez ogladanie serialu pt. ,,Anna Maria W." piszą takie bzdury to jeszcze jestem w stanie zrozumieć. Ale że w podobnym duchu i podobną nomenklaturą posługuje się profesor prawa UJ, to już po prostu niesmaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antybrat Re: Drakońska kara dla megaoszusta IP: *.it-net.pl 17.03.06, 22:31 No to może spróbujesz zakosztować takiej kary skoro ona nie za duża Twoim zdaniem? Ten sędzia serwuje drakońskie wyroki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zahukana Re: Drakońska kara dla megaoszusta IP: *.it-net.pl 17.03.06, 22:36 No prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BartF Re: Drakońska kara dla megaoszusta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 11:06 Chwileczkę, a niby za co ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antybrat Re: Drakońska kara dla megaoszusta IP: *.it-net.pl 17.03.06, 22:35 A cóż zrobić, jeśli wyrok drakoński? Drakon zresztą wprowadził sobie np. taką karę sprzedawania w niewolę za długi, i to całych rodzin. Też można. Panie Sędzio? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike co za prawo w tej polsce IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 30.03.06, 19:16 Niewiem dlaczego piotra skazano na tak wyskoki wyrok 14 lat az przy 42 pln a 7 lat Baksika za 424 pln i jeszcze tego malo iz baksik oszukal skarb panstwa a piotr osuch ludzi ktorzy maja pieniadze.Blajerski chcial sie przypodobac Romario czy firmie Scherwood gr.wegdlug mnie w polsce na strazy prawa stoja p.a.t.a.f.i.a.n.y Piotr to druga postac po Janie Pawle II w polsce i dla mnie on jest geniuszem finansowym a nie oszustem,bo sami widzicie jakie glaby mieszkaja w3 bogatszych panstwach europy i maja pieniadze@!!!! Odpowiedz Link Zgłoś