Gość: skała IP: *.isar.pl 13.12.02, 21:10 Mam nadzieje,ze w referendum wiekszość Polaków Powie TAK dla Unii Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ciupazka 13 grudnia 2002 r - 21 lat po 13 grudn.1981 r. IP: 62.233.194.* 13.12.02, 21:34 No, ba jak! 13 grudnia 2002 r i to w piątek tyle szczęścia. Historia Polski nowa, ale czy to nasze społeczeństwo jest dojrzałe do tej chwili. Czy będzie umiało skonsumować to dobrodziejstwo? Tyle pytań... i brak odpowiedzi. Hejta!, Wiśta! Wiooooo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skała Re: 13 grudnia 2002 r - 21 lat po 13 grudn.1981 IP: *.isar.pl 13.12.02, 21:41 duzo zalezy od nas samych,wiec nie zmarnujmy szansy,po tylu latach izolacji,nadszedł nasz czas Odpowiedz Link Zgłoś
pepperoni78 Re: 13 grudnia 2002 r - 21 lat po 13 grudn.1981 14.12.02, 16:13 Ja za, chociaż tak do końca na 100% nie jestem przekonany do wszystkiego. W każdym razie zzorbiłem sobie takie prywatne wyliczenie i wyszło, że jest więcej plusów niż minusów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skała Re: 13 grudnia 2002 r - 21 lat po 13 grudn.1981 IP: *.isar.pl 14.12.02, 16:36 rowniez mysle,ze na 100% nie jest wszystko ok,ale wiekszosc napawa optymizmem i to wystarcza pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mlody Re: Miller zakończył negocjacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.02, 17:07 Przeczytam, jakie sa warunki, i potem sie wypowiem, na dzis powiem w referendum: NIE. Z moja obecna wiedza, wiem, ze stracimy, moze po szczycie sie cos zmienilo? Nie wiem tego, poczytam zrodla i sie wypowiem. pozdr. Mlody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Referendum - TAK IP: 62.233.194.* 14.12.02, 19:31 Kto się straty boi, zysku nie ogląda, wóz drabiniasty załadowany należy podtrzymywać, inaczej się wywali, a wtedy dopiero będzie lament.Zakręty napewno będą, ale nie damy im rady? My Polacy zahartowani w bojach? Był by to wstyd nielada. Nie można do tego dopuścić, nawet nie wolno Młodemu dopuszczać takich niecnych myśli, w referendum należy powiedzieć TAK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm` Re: Referendum - TAK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.02, 19:54 Ciupazko Polsce sie ten akces po prostu nie oplaca, dlatego mowie: Nie. pozdr. hm` alias Mlody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Referendum - TAK IP: 62.233.194.* 14.12.02, 20:16 Zawód i to jaki, i to na kim, na hm`. Nie do wiary! Trudno, przyjęłam do wiadomości wyznanie miłosne prawie, he, he, he, ale pewnie nie jedno jeszcze takie będzie. Jak to górale godajom? " kie byś se był nie wymyśloł, byłbyś dostoł coś pomyśloł, a za twoje wymyślanie , to ci sie nic nie dostanie, z tą dziewcynom Jadwigom. Hej" Referendum - TAK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Referendum - NIe wiem IP: *.prodigy.net.mx 15.12.02, 07:01 ehhh tak sobie mysle - co nam da to wstapienie, rolnictwo calkowicie padnie, bedzie trzeba kupe kasy na to wszystko etc. No ale co nam pozostaje? - odrebne "mocarstwo" Polska??? no nie bardzo, brzmi smiesznie przy obecnej sytuacji. Powinniesmy powiedziec TAK, ale zle jest, ze bardzo duzo Polakow oczekuje od Uni niewiadomo czego. Chyba nasz narod ma taka mentalnosc i dziala jak hustawka, tzn. - liczylismy na niewiadomo co, przy obradach okraglego stolu. Prawica wygrala, ale okaalo sie, ze nie jest przygotowana, wiec na Lewice, itp. Teraz niektorzy nastawiaja sie, ze po wejsciu to dopiero nawojujemy, ale niestety nic z tego, bedzie ciezej z praca, bo konkurencja sie zwiekszy. Zycze wszystkim, aby nabrali do tego dystansu, ale powiedzieli -TAk! pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Referendum - NIe wiem 15.12.02, 08:38 Co by było gdybyśmy nie weszli?.Może odpowiedź na pytanie "jak będzie?" jest w tamtym pytaniu. Dla mnie koronnym argumentem jest Irlandia. Przez stulecia największy biedak Europy. Więcej Irlandczyków żyje na emigracji niż w ojczyźnie. W oczach postępowej reszty Europy katolicki ciemnogród. Dzisiaj to państwo z większym poziomem życia obywateli niż Wlk.Brytania.Polska jako państwo leżące w Europie musi się z Europą identyfikować. Odwrót jest niemożliwy. Nie możemy być samotną wyspą w Europie. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm` Re: Referendum - NIe wiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.02, 10:16 Tak, ale Irlandia wynegocjowala o niebo lepsze warunki niz Polska. Poza tym zauwaz pewna roznice, UE to nie jest EWG. pozdr. hm` Odpowiedz Link Zgłoś
pepperoni78 Re: Referendum - NIe wiem 15.12.02, 12:12 Hm`, wódka będzie tańsza. ale za to faje podrożeją ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm` Re: Referendum - TAK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.02, 10:13 Ciupazko droga, widac jam jeno liberal prosty i socjaliztycznych organizacji nie popieram, a takowym jest UE, hm a raczej panstwo przyszle. Poza tym ironia jest jedna, czlowiek, ktory nie jest za wstapieniem POlski do UE, musi sie uczyc prawa tejze. A wiec koniec koncow, z pelna swiadomoscia powiem w referendum: NIE. Ze znajomoscia prawa jak i warunkow jakie nam zaproponowano. pozdr. hm` -- Brak sygnaturki bom sie nie zalogowal. ;] Odpowiedz Link Zgłoś
pepperoni78 Re: Referendum - TAK 15.12.02, 12:11 Każdy ma prawo do własnych poglądów. Ale poglądy zawsze można zmienić. Nie na siłę oczywiście. Trzeba podać rzeczowe, poparte faktami argumenty. Mnie nie przekonują argumenty typu "zabronią nam mówić po Polsku"; argument taki usłyszałem nie tak dawno będąc na mszy w jednym z podzamojskich Kościołów. A`propos innego kościoła, w którym proboszczem był kiedyś ten sam ksiądz - przed referendum konstytucyjnym w taki sposób agitował aby głosować przeciw: trzymając uniesiony w górę tekst konstytucji mówił: "Artykul 62 (jeśli mnie pamięć nie myli - przyp Pepp) zakazuje procesji w Boże Ciało" (!!!!) Po kilkukrotnym przeczytaniu tejże konstytucji - na marginesie obecnie obowiazującej- nie znalazłem podobnego artykułu. (w art 62 - o ile dobrze pamiętam jest cos o ochronie środowiska; a może chodziło o 57?? zresztą, nr jest nieważny, ważniejszy jest sam fakt). Odpowiedz Link Zgłoś
pepperoni78 Re: referendum - Przekonajcie mnie 20.12.02, 09:55 Zacząłem ostatnio zastanawiać się nad akcesją Polski do Unii uropejskiej. I zaczęły ogarniać mnie wątpliwości. Część mówi, żeby podczas referendum powiedzieć "tak", część jest na "nie". Zwolennicy mówią, że jeśli wejdziemy, będzie wspaniale, podając przeróżne argumenty (a właściwie hipotezy). Druga strona robi podobnie. A gdzie konkrety??" Na konkrety czekamy, na konkrety. Z moim obecnym stanem wiedzy na temat UE i wejścia do niej - nie idę na referendum. A co... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: referendum - tak IP: 62.233.194.* 20.12.02, 11:28 Pepperoni, jedyny konkret to praca, praca, praca i wtedy dopiero możesz osiągnąć jakiś sukces. Ponad to dobra organizacja pracy, a nam to nie bardzo idzie, plus wyplenienie złodziejstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
lodbrok Re: referendum - Przekonajcie mnie 20.12.02, 12:00 Rozczarowałeś mnie pepperoni.. Nie zaliczam się ani do grupy uniofilów ani uniofobów, ale zwracam ci uwagę, że wszyscy przeciwnicy wejścia tak naprawdę nie mają nic sensownego do zaproponowania, a wszelkie pomysły które zgłaszają co do naszej przyszłości, nie graniczą nawet z utopią ale chyba tylko z surrealizmem. Najlepiej niech nikt nie chodzi na wybory, referenda.... Tylko potem nie narzekajcie. Nie będę cię przekonywał. W końcu każdy ma swój rozum. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś