leniak 11.11.06, 16:44 miasta.gazeta.pl/lublin/1,35640,3730067.html czy aby nie powinno sie doprawdy karać publiczna chłostą? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lotnik Re: Lublin: Dwie osoby postrzelone z wiatrówki IP: *.pronet.lublin.pl 11.11.06, 18:18 Co za idiota pisał ten artukuł. Wiatrówka nie jest gronią. Jeżeli Ek śrutu nie przekracza 17J to jest to urządzenie pneumatyczne a nie broń. Energia uzyskana z tej wiatrówki napewno nie przekracza tej granicy bo jak by przekraczała to raczej rany postrzałowe w głowę skończyłyby się tragicznie. Oczywiście ten pajac co strzelał powinien być ukarany a reporter co to pisał to niech lepiej się douczy albo zmieni prace Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinia Re: Lublin: Dwie osoby postrzelone z wiatrówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.06, 18:37 ja bym na Twoim miejscu siegneła po encyklopedię i doczytała zamiast wyzywać kogoś od idiotów. Wiatrówka jet sklasyfikowana jako broń sportowa ale nadl broń a nie urządzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotnik Re: Lublin: Dwie osoby postrzelone z wiatrówki IP: *.pronet.lublin.pl 11.11.06, 18:40 A ja bym na Twoim miejscu przeczytał ustawę o broni i amunicji dopiero potem zabierał głos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mechanik Re: Lublin: Dwie osoby postrzelone z wiatrówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.06, 18:46 czyżby ten lotnik od drzwi hangarowych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinia Re: Lublin: Dwie osoby postrzelone z wiatrówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.06, 18:49 pl.wikipedia.org/wiki/Broń_pneumatyczna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotnik Re: Lublin: Dwie osoby postrzelone z wiatrówki IP: *.pronet.lublin.pl 11.11.06, 18:54 W większości krajów na świecie z broni pneumatycznej się poluje na drobne szkodniki, bobry, lisy, zające, króliki itp. Ta broń pneumatyczna ma dużą moc. Wg polskiego prawa bronią pneumatyczną nazywa się wyłącznie te wiatrówki z których śrut opuszczający lufę ma energię kinetyczną większą niż 17J, jak to się określa i oblicza to poczytaj w książce do fizyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotnik Re: Lublin: Dwie osoby postrzelone z wiatrówki IP: *.pronet.lublin.pl 11.11.06, 19:08 www.giwera.pl/pliki/Us_nowel.pdf Poczytaj to sobie a głównie art8 Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Lublin: Dwie osoby postrzelone z wiatrówki 11.11.06, 19:18 nie tak dawno śrucina utkwiła w kości czaszki małej dziewczynki a trafiła tam przez oko i została wystrzelona z tego co lotnik nazywa nie bronią... nie głupia ustawowa klasyfikacja ma znaczenie ale skłonności do bandyctwa a o co oskarżam strzelającego do ludzi... natomiast lotnikowi przydałoby się nieco rozsądku, bo rozsadnym nie jest wszczynanie dysput o ustawach w tej sytuacji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotnik Re: Lublin: Dwie osoby postrzelone z wiatrówki IP: *.pronet.lublin.pl 11.11.06, 20:15 To nie ja nazywam "nie bronią" To określa polskie prawo. A rozsądku mam dostatecznie dużo. Za to tobie brakuje wiedzy z tej dziedziny. Żeby nie było wątpliwosci jestem za bardzo surowym karaniem idiotów strzelajacych do ludzi i zwierząt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dale Re: Lublin: Dwie osoby postrzelone z wiatrówki IP: *.pronet.lublin.pl 11.11.06, 20:47 Popatrz na statystyki dotyczące wypadków, i co nazwiesz kierowców bandytami? A może wprowadzisz pozwolenie na zastawę kuchenną ? Czy klucze do kół, amoże na rzutki (darty) to dopiero groźna broń. Po to jest ustawa i przepisy by ich się trzymać, możesz podjąć obywatelską incjatywę ustawodawczą i zmienić przepis, ale do tej chwili trzymajmy sie tego co mamy. Nie jest istotne co zostało użyte, ważne jak, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinia Re: Lublin: Dwie osoby postrzelone z wiatrówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.06, 19:36 skoro ludzie doznali jakichkolwiek obrażeń ozacza to, że siła wyrztu śrutu była wystarczająco duża aby nazwać to "urządzenie" bronią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotnik Re: Lublin: Dwie osoby postrzelone z wiatrówki IP: *.pronet.lublin.pl 11.11.06, 20:16 A gdyby ten gosć zadał rany młotkiem, poprostu na tej ulicy Lwowskiej uderzył dwie osoby młotkiem i spowodował uraz to młotki trzeba by nazwać bronią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dale Re: Lublin: Dwie osoby postrzelone z wiatrówki IP: *.pronet.lublin.pl 11.11.06, 20:42 Siłę ta określa ustawa (właściwie energię) poza tym z plastikowej rurki można "strzelić" śrutem w oko i je wybić, ba można lotką tętnicę przebić i doprowadzić do śmierci. I też nazwiesz to bronią? Miał miejsce nieszczęśliwy wypadek, spowodowany głupotą/brakiem wyobraźni/ krańcowym debilizmem i tyle. Nóż do owoców nazwiesz bronią? Też można nią zabić. Trzymajmy się poprawnego nazewnictwa wynikającego z przepisów a nie wikipedii, czy zwyczajów a wtedy wszystko będzie jasne. Nie szukajmy sensacji tam gdzie ich nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dale Re: Lublin: Dwie osoby postrzelone z wiatrówki IP: *.pronet.lublin.pl 11.11.06, 20:37 A od kiedy to encyklopedia stanowi wykładnię prawa? Określenie "Broń" niesie ze sobą pewne wartości (pozwolenie na posiadanie, użycie w określonej sytuacji itp.) dziennikarz pisząc o "broni" w tym kontekscie mija się z prawdą. Bo jeśi to była by broń w rozumieniu prawa to jest inna klasyfikacja czynu, a co za tym idzie zagrożenie karą. Zgodzisz się chyba ze mną że powinno się podawać informacje jasne i jednoznaczne. I jednocześnie nie sposób się nie zgodzić iż "news" o użyciu broni jest bardziej sensacyjny przez fakt mówienia o "broni". Jest to po prostu brak merytorycznego przygotowania dziennikarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotnik Re: Lublin: Dwie osoby postrzelone z wiatrówki IP: *.pronet.lublin.pl 11.11.06, 20:51 Wprowadzmy pozwolenia na: noże kuchenne, widelce, nozyczki, kamienie, proce, gumki z majtek, samochody, pałki, pasy, tłuczki do mięsa, młotki, siekiery itp bo tym można zabić więc to strasznie niebezpieczna broń!!! Kamieniem można normalnie zabić kogoś więc na pozwolenie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rilian --- 11.11.06, 21:12 drogi aronie/prezu - dotychczasowe tematy się znudziły?... chwała ci za to! nie ma to jak ożywanie forum nowymi nickami, w dodatku wymiennie stosowanymi! (bardzo lubię okres przedwyborczy, już się pojawili lotnicy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotnik Re: --- IP: *.pronet.lublin.pl 11.11.06, 21:33 pod tym nickiem występuję na różnych forach i nie zmieniam nicka. Widzę żę Bozia nie dała rozumku rilian Odpowiedz Link Zgłoś
leniak załamujecie mnie... 11.11.06, 21:13 też mam w domu wiatrówkę ale naprawdę nie w tym kwestia jak co sie nazywa, prowadząc dysputę o tym odwracacie uwagę od tego co jest istotą tej sprawy... po czorta wam tu definicje prawnicze? jak ktoś komuś chce zrobić krzywdę to może użyć czegokolwiek a ktoś inny ma to prawo nazwać bronią nawet jak to bedzie otoczak - przestańcie mylić też jezyk prawny z ogólnym językiem polskim i nie opowiadajcie że ów prawny język stanowi reguły dla języka polskiego a przede wszystkim nie zagadujcie tego że ..... (bardzo brzydki wyraz) strzelał do ludzi na ulicy bo to jest w tej sprawie istotne a to usilnie zagadujecie... chcecie pogadać o wiatrókach to załużcie wątek o wiatrówkach... a co do pozwoleń pozwolenia na rozum nie wprowadzono znaczy można go używać... Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: załamujecie mnie... 11.11.06, 21:16 leniaku, drogi, nie widzisz pewnej logiki w tych postach? przemienności wpisów pozornej, mimo stale wywalanego podobnego końca IP? i ich treści?... a to zacietrzewienie automatyczne przy poruszeniu jakichś strun czułych nieodmiennie kojarzy mi się z metodami reakcji charakterystycznymi dla pewnych trolli. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak dzięki Rillian ;-) 11.11.06, 21:22 a fakt nie zwróciłem uwagi bo Dociek mnie popchnął do wertowania Słownika Biograficznego Miasta Lublina w poszukiwaniu członkiń POW... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotnik Re: załamujecie mnie... IP: *.pronet.lublin.pl 11.11.06, 21:38 Leniak skoro masz w domu wiatrówkę a nie potrafisz rozróżnić broni od wiatrówki to powinieneś jak najszybciej oddać tą wiatrówkę osobie kompetentnej. Napisz jeszcze jaka masz wiatrówkę i gdzie w Lublinei strzelasz, w jakimś klubie? napisz też czy udzielesz sie w jakiejś organizacji strzeleckiej czy też może jesteś zalogowany na jakimś forum wiatrówkowym np lubelskim: frontwschodni.org/phpBB2/ a moze tu? bron.iweb.pl/index.php A moze masz tylko jakąś chińską pseudowiatrówkę i strzelasz do kotów i ptaków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abel Re: Lublin: Dwie osoby postrzelone z wiatrówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.06, 22:28 Widze ze spor powstal o to czy wiatrowke mozna nazwac bronia, Otoz ja mam takowa wiatrowke i zreszta Slavie i wierzcie mi po zmianie przepisow skorzystalem z pomiaru bo wymagal przepis a wietrowka jest rejestrowana wiec koniecznosc. Jest taki rusznikarz w Krasnymstawie z uprawnieniami ,ktory testuje i wystawia certyfikaty o sile strzalu, Oczywiscie lotnik ma racje ze do 17J to jest to bron sportowa pneumatyczna a po to juz zaliczana jest do broni podlegajacej pod specjalne zezwolenie i oczywiscie oplate inna. Takie certyfikaty przedstawia sie do KWPO celem odpowiedniej rejestracji i procedury.Ale paradoks polega na tym ze ta czeska Slavia mimo ze jest zaliczana do sportowej pneumatycznej ponizej 17J z odleglosci 30 m wali dziurawiac gruba tekture czy deske....Wiec tez powinna sie znalezc w rekach czlowieka rozsadnego bo moze sie okazac bronia razaca. Nie tak dawno gowniarz strzelajac dla zabawy z sasiedniego bloku podziurawil mi okna o podwojnej szybie z odleglosci 50m.Tez miala ponizej 17 J iskasowano szczeniakowi zabawke mimo to Rozsadek tu potrzebny a nie spor o nazewnictwo bron nie bron................. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotnik Re: Lublin: Dwie osoby postrzelone z wiatrówki IP: *.pronet.lublin.pl 11.11.06, 22:53 Włąśnie! Jest potrzebny rozsądek. Co do pojęcia broni to ustawa o broni i amunicji mówi że wiatrówna miotająca śrut z energią mniejszą niż 17J nie jest bronią i można z takiej wiatrówki strzelac np na łące czy ogrodzie oczywiście jeżeli warunki bezpieczeństwa na to pozwalają ale to już zależy od zdrowego rozsądku. Natomiast pow 17 jest to broń pneumatyczna niewymagająca pozwolenia tylko rejestracji na policji i strzelać z nij można wyłącznie na strzelnicy. Co do tego rusznikarza to takie zaświadczenie nie jest do niczego potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotnik Re: Lublin: Dwie osoby postrzelone z wiatrówki IP: *.pronet.lublin.pl 11.11.06, 22:55 Dziennikaże szukają taniej sensacji . Grozniej i bardziej medialnie brzmi stwierdzenie że dwie osoby zostały postrzelone z broni niż że dwie osoby zostały postrzelone z wiatrówki. Brak kompetencji i obiektywnej rzetelnej informacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rilian Re: Lublin: Dwie osoby postrzelone z wiatrówki IP: *.it-net.pl 12.11.06, 09:30 oh, zapomniało ci się za drugim razem zalogować jako "Dale" :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dale Re: Lublin: Dwie osoby postrzelone z wiatrówki IP: *.pronet.lublin.pl 16.11.06, 06:42 ... ot powiedział, co wiedział... miałem się nie odzywać, bp szkoda czasu, i tak jak ktoś nie chce to rozsądku nie nabierze, ale może zastanów się co piszesz... może twój świat nie runie jak przymiesz do wiadomości że Lotnik i Ja to dwie różne osoby ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: er Re: Lublin: Dwie osoby postrzelone z wiatrówki IP: *.tpnet.pl 12.11.06, 09:43 A kto cię synu uczył ortografii??!!! Odpowiedz Link Zgłoś