monika_lewinsky 23.02.07, 14:51 gdzie mozna kupic w lublinie soczewki kontaktowe, gdzie sa jakies salony, przydalo by mi sie takie miejsce gdzies w centrum, i moze ktos wie czy gdzies mozna kupic je taniej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ryża małpa Re: kupic soczewki gdzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.07, 19:19 najtaniej kupuje soczewki na allegro - zakup + opłata za przesyłkę wynosi mnie mniej niz kupno soczewek w salonie w Lublinie :) W centrum soczewki sprzedają w optyku na królewskiej naprzeciwko katedry, na koziej w małym zakładziku też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iga Re: kupic soczewki gdzie IP: *.it-net.pl 25.02.07, 20:24 potwierdzam:) za op.3 szt. par zapłaciłam 80zł na allegro, to dużo taniej niż w salonach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: kupic soczewki gdzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 20:51 i tańsze są wizyty kontrolne u okulisty przez internet :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: kupic soczewki gdzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 20:26 Nie złośliwość,a ironia.Bo taka jest prawda.To nie jest książka czy lodówka, która taniej kupisz w necie.To jest po prostu produkt medyczny, i powinno się jego używać pod kontrolą lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: kupic soczewki gdzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.07, 09:23 Jasne ale gdzie związek? Moge pójśc do lekarza, dobrac soeczewki a potem identyczne jak w sklepie u optyka kupic w necie za mniej niż pół ceny... To chyba nie jest ransakcja wiązana - okulista + soczewki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate okulista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 11:01 to nie jest antybiotyk na grypę, że przejdzie to dwutygodniowym używaniu. Ich stosowanie powinno być pod kontrolą specjalisty, bo niestety bardzo dużo jest powikłań wynikających z niedostatecznej wiedzy pacjenta o pielęgnacji soczewek, z samowoli kupowania większych mocy bo coś się gorzej widzi, używania soczewek starej generacji ( ale z promocji w necie ), które są wycofywane już ze sprzedaży bo niedostatecznie dotleniają rogówkę i powodują wiele powikłań (w lampie szczelinowej widać jak ktoś używa jakiegoś "szita", niestety w większości wypadków. A to wszystko wynika nie z biedy społeczeństwa, ale z niewiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cx Re: okulista IP: *.pronet.lublin.pl 09.03.07, 14:25 Czyli uważasz, że najlepiej by było gdyby soczewki były tylko na receptę w aptece? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: okulista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 22:10 nie można popadać w skrajności: samowolka w internecie albo tylko na receptę w aptece. Ciekawa jestem czy będzie u nas tak jak jest za granicą. Sprzedaż soczewek tylko po przeprowadzeniu badania w danym salonie okulistycznym, i to głównie soczewek jednorazowych. Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: okulista 09.03.07, 23:22 No nie wiem..Ostatnio w renomowanym optyku pani wpuściła mnie w maliny. używam od lat tych samych saoczewk, bardzo dobrze je tolurę . pani tymczasem wprowadzila mnie w bład mówiąc, że "moje " soczewki są starej generacji i będa wycofywane z rynku ( co, jak sie później dowiedziałam od producenta jest nieprawdą) i w zamian zaproponował mi soczewki nowej generacji , które...zaowocowały dwumiesięznym zpaleniem spojówek, uszkodzeniem rogówki i generalnie sporymi kłopotami. Dziekuję za takich fachowców :) Wolę liczyc na swoje wieloletnie doświadczenie. Poza tym kupuje spoczewki, które zalicil mi lekarz ale za pół ceny :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: okulista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 08:39 To prawda, że część soczewek silikonowych, starej generacji są sukcesywnie wycofywane z oferty firm sprzedających soczewki kontaktowe. Wtedy najlepiej pokazać się u lekarza, który zaproponuje soczewki nowszej generacji o mocy i krzywiźnie soczewki dopasowanej do oka pacjenta.Szczególnie ten parametr jest różny dla każdej firmy.Chodzi mi o to, że krzywizna tzw. standartowa jest różna w każdej firmie: 8,9, 8,8 czy 8,7. Jeśli ci pani z optyka zaproponowała soczewki nowej generacji, zrobiła to dobrze ze względu na to, że powinna ci zaproponować coś lepszego, bardziej przepuszczalnego dla oka, zdrowszego itd. niż miałaś.Ale! Są na rynku soczewki nowej generacji O2 Optix, które mają jedną, średnią krzywiznę 8,6.Ma niższy parametr niż standartowy.Dla większości może być dobra, ale dla dużej części nie, mimo,że jest zrobiona z nowoczesnego materiały, można się w niej spokojnie przespać parę godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: okulista 10.03.07, 18:37 U*ważam, ze pani u optyka mnie naciągnęła i koniec. A ja wole moje sprawdzone soczewki starej generacji i już!!!! Uzywam ich od lat i nie widze powodu dla którego miałabym znich rezygnować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: okulista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 22:34 no cóż twój wybór..... szkoda ci coś tłumaczyć,bo uznasz że i ja cię naciągam na coś... każdy ma swój rozum.. wiedzę nie wszyscy......... Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: okulista 11.03.07, 22:50 No jezęli chcesz mnie przekonywać do tego, żebym kupowąła ten sam towar, tej samej firmy, tak samo zapakowany po dwa razy wyższej cenie tylko dlatego , ze jest w salonie optycznym to ...sorry...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: okulista IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.07, 23:19 zgadzam się zupełnie w 100% z Panią "ryza-malpa". I popieram iż w salonie kupuje te same soczewki co przez internet o 50 % drozej, ot tak - bez żadnego badania ani kontroli okulistycznej.A juz salon na Popiełuszki w Lublinie to szczyt cenowy w Lublinie , pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cx Re: okulista IP: *.pronet.lublin.pl 19.03.07, 14:37 Jeśli mi w swoim salonie zaproponujesz cenę za soczewki jak na allegro to chętnie ci dorzucę dyche za przesyłkę. Odpowiedz Link Zgłoś
ejno zgadzam się z kate.... 22.03.07, 18:30 ....ryża nie nadymaj się tak :) bo pękniesz.....:):):):) nikt nikogo tutaj nie naciąga...kate nie wymieniła firmy w której ktos ma kupic soczewki....ale co do świadomości ludzi na temat soczewek...to miałabym wiele do powiedzenia....większość z osób noszących soczewki nic o nich nie wie, już nie wspomnę o tym, że większość wywala gały na pytanie jaki rozmiar soczewki nosi (promień krzywizny tzw BC)....nadmienię jeszcze, że soczewki z netu nie są zawsze sprowadzane z pewnego źródła więc jak dostaniecie jakiejś poważnej choroby możecie mieć do siebie pretensje....podziękował:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: zgadzam się z kate.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.07, 22:16 POwaznej choroby to ja dostałam po poradach miłej pani w salonie.... Odpowiedz Link Zgłoś
ejno Ryża...:P 23.03.07, 21:12 Trzeba było się z lekarzem konsultować a nie z miłą panią w salonie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: zgadzam się z kate.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 18:12 a nie mówiłam......... Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: zgadzam się z kate.... 25.03.07, 22:04 Ale ja kupuje soczewki skonsultowane z lekarzem - tyle że na allegro :P Odpowiedz Link Zgłoś