Dodaj do ulubionych

Szok na placu Litewski

24.06.07, 23:43
nieco przyznam zbaraniałem na widok (fotki bo cuda nie widziałem na żywo jako
że od 30 godzin klepie w klawisze...)
hmm kontrowersyjne jest to chyba mało powiedziane...
brak placu Czechowicza i wielkie gmaszysko (zapewne ze stokrotka wewnatrz)
do tego ów nieszczesny parking podziemny...
fragment z pomnikami UL i Konia apokalipsy z marszałkiem niezły owszem
hmm jak by to ując delikatnie?
może tak kiedy w Paryżu budowano jego njbardziej kontrowersyjne budynki Hale,
Wieżę Centrum Pompidou la'Defence wreszcie to owszem były kontrowersje że
brzydactwo i ogólnie to czort wi co...
ale ALE wręcz zadna z tych budowli nie sugeruje iz jej projektant cierpiał na
agorofobię, jest przestrzeń i jest światło a tu co?
TO NIE JEST LUBLIN
to jest rodzaj mauzoleum dawnego miasta...
Obserwuj wątek
    • leniak Re: Szok na placu Litewski 24.06.07, 23:46
      ciekawe gdzie trafi ten post???
      • leniak Re: Szok na placu Litewski 24.06.07, 23:47
        admini da sie te watki spiąc razem???
    • Gość: jupik Re: Szok na placu Litewski IP: 149.156.31.* 25.06.07, 00:45
      no dziewczyna nieco przesadzila z ta swiatowa metropolia - pewnie nosa w zyciu
      nie wysciubila za lublin albo przyjechala z takiego malego miasteczka... jak
      ktos ma takie zdanie o miescie to i projekt na pewno przystaje do
      rzeczywistosci... przerost formy nad trescia, jak zwykle . sic!
    • shawman Re: Szok na placu Litewski 25.06.07, 01:29
      Więcej fotek makiety tutaj:

www.lubforum.pl/lublin14/plac-litewski-vt562,45.htm
      Zaś co do samego projektu... Hmm, wydaje mi się, że miał on na celu raczej
      sprowokowanie dyskusji i sprawienie, by była ona bardziej 'odważna'. Nie wierzę
      jednak, by ktoś liczył za zrealizowanie tego projektu... Lublin ma jeden Plac
      Litewski, jedną taką przestrzeń w zabytkowym centrum miasta i nie można na niej
      zbudować czegoś aż tak kontrowersyjnego. Bo zamiast Centrum Pompidou może nam
      wyjść... rzeszowska wielka p... :/
    • Gość: Qavtan Szok na placu Litewski IP: *.chello.pl 25.06.07, 07:27
      Projekt przedstawiony według mnie jest nie do przyjęcia, ciekawy pomysł może z
      aleją pomników.
      Budowanie czegokolwiek na Placu Litewskim nie powinno mieć miejsca, ewentualnie
      pod ziemią.
      Jednak najlepszym pomysłem chyba byłoby stworzenie dogodnego miejsca odpoczynku,
      bez żadnego parkingu (by było szybko i tanio).
      • clavi Re: Szok na placu Litewskim 25.06.07, 08:00
        Nie, nie bede krytykowal (zreszta krytyka na niewiele sie zda, gdy Miasto
        ma inne priorytety niz przebudowa Placu). Zwroce natomiast uwage na ten
        fragment tekstu: "i gdzie odpoczywamy na ławeczkach przy fontannie...".
        O! o to chodzi! Taki Plac nam zrobcie. Miejsce odpoczynku na szlaku pomiedzy
        galeriami. Park w srodku Miasta. Czyli reasumujac - cos dla mieszkancow.

Wsrod owych "laweczek i fontanny" zaprojektujcie cos co bedzie sluzylo
        relaksowi (takze duchowemu). Inwestor to lyknie, wszak zarabiac mozna nie
        tylko na galeriach, Stokrotkach i piwie.
        Odmieniajcie Plac z "przechodniego" na ulubione miejsce spotkan lublinian.
        • Gość: mały Rojenia pseudoarchitekta samozwańca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 09:57
          Prowincjionalizm w tym najgorzym wydaniu i znaczeniu tego słowa, amatorszczyzna w parze z bezczelnościa i samozadowolenie przekraczające bezwstyd czyli
          projekcje umysłu "artysty" Dobrosława Bagińskiego uprawiane dla reklamy własnej osoby kosztem niedouczonej młodzieży powieżonej
          jego pieczy!
          Przy okazji szkodnictwo na wielką skalę, robienie ludziom nieprzygotowanym do odbioru sztuki wody z mózgu, sugerowanie opinii
          publicznej przez kompletnego laika samozwańcego pseudoarchitekta że tak wygląda nowoczesna architektura!
          Jeśli to ma być rewolucja to ta najgorsza - bolszewicka!
          • clavi Re: Rojenia pseudoarchitekta samozwańca 25.06.07, 10:04
            Ostro, maly pojechales! Oj, ostro! Nie zostawiles suchej nitki...
            Ten projekt to jedynie wizja, pewnie nierealna. Nie wiadomo ile jest w niej
            udzialu mysli studenckiej, a ile pedagogicznej. Po niej z pewnoscia przyjda
            inne. A koncowka swego postu sie chyba naraziles...no, temu co wiecznie zywy.
            • Gość: mały Re: Rojenia pseudoarchitekta samozwańca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 12:53
              Bolszewizm w tym przypadku to wmawianie ciemnym masom że każdy jak tylko zechce to może być architektem, rzeżbiarzem, poetą, tancerzem, artstą.....zjawisko niezwykle niebezpieczne w Lublinie gdzie od lat lekceważone są podstawowe standardy jakościowe i moralne wykonywania i poszanowania zawodów twórczych, gdzie pomniki bohaterów projektuje na telefon kamieniarz nagrobkarz, projekty najważniejszych budowli zlecane są pod stołem albo za najniższa cenę w lewych przetargach, gwiazdach lokalnej TV i estrady.... pominę milczeniem.
              Pan Bagiński świetnie się wpisuje w tę atmosferę! Oto geniusz wraz z uczniami otwiera oczy niedowiarkom, pokazuje jak mógłby wyglądać Lublin gdyby zajęli się nim podobni jemu samorodni geniusze a nie żałosne wykształciuchy: arhitekci, konserwatorzy zabytków, urbaniści, dendrolodzy,projektanci krajobrazu i zieleni.....Jeżeli to miał być w dodatku zamiar pedagogiczny - to żywcem wzięty z bolszewii!!!

• Gość: :-D Re: Rojenia pseudoarchitekta samozwańca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 13:08
                eh, podpisz sie jeszcze człowieku pod tym co piszesz, wstydzisz sie własnej
                osoby czy swoich poglądów? może ja też sie powinnam podpisać? :-)
                • Gość: wiejska baba no własnie D podpisz sie, mały ma rację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 13:17
                  nic dodac
              • Gość: to ja to ja Mały masz w 100% rację, gratuluje spostrzegawczosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 13:15
                spostrzegawczosci i odwagi, bo mysle iż robisz w tym biznesie(UMCS) Z panem B
                nie zadzieraj ,bo on jak kot zawsze na 4 łapy.Dostosuje sie do wszystkiego po
                to żeby zlizac smietankę.Pomysł placu żenada na szczęscie wiadomo ,że to tylko
                pseudotwórcza mżonka.
              • Gość: ef Re: Rojenia pseudoarchitekta samozwańca IP: *.it-net.pl 25.06.07, 15:27
                nie przesadzacie troche? przeciez to studenci malarstwa a nie rzezby nie mowiac
                juz architekturze,
                facet zaproponowal im zabawe - zrobmy makiete, to nic dziwnego , ze plastycy ,
                ktorzy takimi rzeczami sie na codzien nie zjamuja ( a o architekturze maja
                pojecie takie , ze czasem cos gdzies zobacza i utkwi im to w pamieci ) , chcieli
                sie wyzyzc i nawtryniali wszystkiego czego sie dało (bo kazdy chcial dodac cos
                od siebie), a co mieli zrobic prosty jak stol plac??? wtedy byłoby mniej zabawy

piszesz maly o pseudospecjalistach bez wyksztalcenia , ktorzy powoli wdzieraja
                sie we wszystkie dziedziny zycia , a otepialy lud nie potrafi zweryfikowac ich
                amatorszczyzny i sprowadzic na ziemie- zgadza sie to wszystko prawda, ale
                powiedz mi jak wyglada ta nasza weisniacka architektura tworzona przez
                wyksztalconych ARCHITEKTÓW ?

to przeciez zwykla zabawa a wy od razu oburzacie sie jakby ktos opluwał wasze
                swietosci, jakby za kazdy nietyrafiony glos w dyskusji nalezało scinac
                delikwenta , ktory smial sie nie znac

wiecj luzu proponuje umeczony, zadety narodzie ;)

--

kierowca jest dla busa jak kochanek dla kochanki przeprowadzajacy ja gładko przez zakrety zycia
                • shawman Re: Rojenia pseudoarchitekta samozwańca 25.06.07, 15:49
                  ef ma rację. Mi też ten projekt wydał się... dziwny, ale to nie powód, żeby tak
                  wykrzykiwać. Sami zróbcie własne projekty i je przedstawcie, chętnie ocenimy.
      • Gość: Wicio Re: Szok na placu Litewski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 21:06
        Wasilewski spełniłby chociaż jedną obietnicę gdyby zmienił wygląd P;acu
        Litewskiego. Wasilewski nigdy nie zrobi z Lublina prawdziwego miasta, on jest
        za cienki bolek w tych i wszystkich pozostałych sprawach. Najlepiej wychodzą mu
        tańce z podobnymi do Merlin Monroo!!!!!
        • Gość: Artur_Piątkowski Re: Szok na placu Litewski IP: *.devs.futuro.pl 10.07.07, 10:58
          Lepszy on niż ten leń pruszkowski, klawiszowiec w morde jeża.
    • Gość: megi Szok na placu Litewski IP: *.speed-net.pl 25.06.07, 11:20
      "wielka europejska metropolia"-to o Lublinie?
      Haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahahahaha<rotfl>
      • clavi Re: Szok na placu Litewski 25.06.07, 14:57
        Od czasu, gdy trwa dyskusja na temat placu podaje w wypowiedzi swa wizje tego
        miejsca. Widze tam Park Miejski przyjazny obywatelowi (ow park to nie sa tylko
        drzewka i lawki i niesmiertelna fontanna o czym wspomnialem wyzej).
        Moze to troche minimalistyczna wizja, ale w przeciwienstwie do wielu
        krytykujacych mam ja. Czego i innym - zycze!
    • Gość: Ratio Re: Szok na placu Litewski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 16:11
      Szok na widok glupoty studentow. Maly Kazio, niedopilnowany przez opiekunke
      rozrzucil klocki. Projekt zaliczam na stopien: 2+. Panie Baginski: moze Pan
      studentom zaliczyc semestr, bo sie chlopaki napracowali, ale NIE REALIZOWAC,
      nie podpuszczac Prezydenta ani Marszalka, bo przez znajomosci zalatwicie
      • Gość: serio Przepraszam Pana architekta Jacka Gurbiela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 16:57
        Niniejszym najmocniej przepraszam Pana architekta Jacka Gurbiela i jego cała rodzinę za słowa krytyki wyrażone na tym froum pod adresem jego projektu tzw. Corner House na rogu Kołłataja i Krakowskiego Przedmieścia za co słusznie zostałem zwyzywany przez Pańskiego oburzonego potomka. Odwołuję wszystko: Pana Corner House to przykład dzieła skonczonego sztuki architektonicznej, owoc najwyższych lotow twórczej pasji i zaangażowania artystycznego, po prostu dzieło geniuszu!
        W porównaniu z tym: images26.fotosik.pl/6/6d6defbff9dcb96d.jpg
    • Gość: LordP Re: Szok na placu Litewski IP: *.pronet.lublin.pl 29.06.07, 09:39
      Co to ma w ogóle być?
      Przyjeżdżają buraki ze wsi i chcą nam, Lublinianom zmieniać plac który prawie uległ zmianom od setek lat (ostatnią wielką zmianą było zburzenie cerkwi Podwyższenia Krzyża Pańskigo :( ).
      Były już absurdalne pomysły m.in. robienia plaży na placu (sic!), postawiono nowy pomnik żołnierza r.. tfu! marszałka (nie wiem po ki kij?) ale to już przekracza wszystkie granice. Wielka hala targowa w centrum miasta? Jak nie mają co robić to niech zaprojektują nową remizę albo pocztę tam skąd pochodzą ci „artyści”.
      • Gość: cl Re: Szok na placu Litewski IP: 217.5.205.* 29.06.07, 14:04
        Na Lorda to tym mi facet nie wygladasz sadzac po jezyku wypowiedzi.
        • Gość: wiejska baba do lorda Pierdoły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 14:29
          wara ci od naszych remiz, ale pomysł z Placem Litewskim przedni ....wygląda jak
          Helenów w latach siedemdziesiątych :)-
    • Gość: art_muz Szok na placu Litewski IP: *.chelm.cvx.ppp.tpnet.pl 30.06.07, 23:46
      a propos, prof. Bagiński nie jest jeszcze profesorem...
      • Gość: mały Bagiński nie jest profesorem - i co z tego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 13:18
        Gość portalu: art_muz napisał(a):
        > a propos, prof. Bagiński nie jest jeszcze profesorem...

I co z tego? Nie jest też architektem ani urbanistą a prowadzi dla studentów malarstwa zajecia z obu tych specjalistycznyh dziedzin i mimo oczywistej kompromitacji nie zamierza tego zaprzestać! Zamierza nadal "zmieniać oblicze Lublina"! :-)))
        • clavi Re: Bagiński nie jest profesorem - i co z tego? 01.07.07, 17:48
          Zmieniac oblicze Lublina? Piekny cel, szerokie plany.
          W wakacje chyba jednak nic szczegolnego sie nie wydarzy.
    • Gość: Artur_Piątkowski Re: Szok na placu Litewski IP: *.devs.futuro.pl 10.07.07, 10:59
      Żeby to jeszcze byli studenci z Lublina, a nie jakieś bychawy, parczewy i inne
      srawy. Jak tacy ludzie z tej zacofanej uczelni mogą cokolwiek pomysłowego
      stworzyć. Projekt dno, szkoda czasu. A studenci niech przez wakacje na tych
      swoich wsiach przemyślą co nie co. W końcu nie wystarczy spojrzeć na stodołę by
      tworzyć projekt przebudowy centrum Lublina.
      • Gość: Cyrano. Re: Szok na placu Litewski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.08, 20:09
        Nie dopuszczajcie Baginskiego i jego studentow do Placu
        Litewskiego. "Pod dachem zmiesci sie 6 tys. osob"!!!!! I to o to
        chodzi????? Dziwne pomysly, dziwny artysta!!!.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka