l81 27.06.07, 08:17 Czy możecie polecić knajpę dobrą w Lublinie, gdzie nie ma młodzieży i za dużo ludzi i jest bardzo elegancka, kulturalna.Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: agi Re: elegancka,dobra knajpa gdzie? IP: 212.182.30.* 27.06.07, 09:05 polecam Alternatywę na Chopina, pełna kulturka i jedzonko bardzo dobre Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: elegancka,dobra knajpa gdzie? IP: *.tpnet.pl 27.06.07, 16:48 Z tą Alternatywą to bym nie przesadzał - na starcie było OK, ale potem raczej obniżyli loty. Ciekawsze moim zdaniem są lokale na Starówce takie jak np. Old Pub, czy Piwnica U Biesów. Niestety w tym pierwszym trzeba się czasami uzbroić w cierpliwość zanim jedzonko przyniosą, a więc starter wskazany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip pierdun Re: elegancka,dobra knajpa gdzie? IP: *.it-net.pl 27.06.07, 17:44 Ech, z łezką w oku wspominam "Karasia"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: januszek77 Re: elegancka,dobra knajpa gdzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 14:58 Możesz odwiedzić Oberżę Artystyczną "Złoty Osioł" na starówce. Młodzieży wprawdzie tam nie ma, ale są dni, kiedy nie ma gdzie usiąść;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman z pełnym przekonaniem polecam........ IP: *.centertel.pl 28.06.07, 15:21 "Ulice miasta" - wejście po prawej stronie Bramy Krakowskiej od Pl. Łokietka. Fachowa, uprzejma, sprawna obsługa. Dyży wybór z karty, mozliwość komponowania własnych zestawów, jakość wyśmienita, porcje obfite, ceny umiarkowane, mozliwość płacenia kartą, sale dla niepalących i palących, małolatów nie uświadczysz, dobrze zarezerwować stolik jeśli planujesz w sobotę lub niedzielę. www.ulicemiasta.pl/ Miłej biesiady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa bosmanie... IP: *.chello.pl 28.06.07, 22:55 temu komuś chodziło o elegancką restaurację (chociaż głowy nie dam czy wie co to znaczy:)...) w Lublinie nie uświadczysz czegoś na wzór Belveder czy innego Ecru, ale uwzgledniając współczynnik "prowincja" wymienione poniżej przeze mnie mieszczą się w standardzie... a i jeszcze jedno, w eleganckiej restauracji NIE BIESIADUJE SIĘ bosmanie. w eleganckich restauracjach się DELEKTUJE WYSZUKANYM JADLEM PROWADZĄC ZAJMUJACA KONWERSACJĘ:)))...elegancja restauracyjna polega na minimum jedzenia za max pieniążków czyli np. żeberka z kurczaka w drylowanych pozeczkach - 92 zł...a, zapomniała bym, w NAPRAWDE ELEGANCKIEJ RESTAURACJI cen sie nie podaje w karcie smacznego:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Re: elegancka,dobra knajpa gdzie? IP: *.centertel.pl 28.06.07, 15:23 zapomniałem - restauracja jest w podziemiu, na parterze i pietrze pub. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: elegancka,dobra knajpa gdzie? IP: *.chello.pl 28.06.07, 22:44 Atmosfera, ul Chopina Różana, al Warszawska mozna spróbować Tamara, Krakowskie przedmieście 54(deptak) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman szanowna aaa IP: *.centertel.pl 29.06.07, 15:05 widocznie nie jestem aż tak elegancki jak ty. Miałem na myśli po prostu dobrą restaurację. Wybacz - z damami twego pokroju nie zadaję się - nie stać mnie na żeberka kurczaka w czymś tam za 100,00 za dwa kęsy i nie mam aż tak wysublimowanego smaku :-)Wolę żarełko proste, smaczne i pożywne. Szpan nie dlamnie. Ale tobie życzę smacznego :-) PS: Wytłumacz mi tylko jedno - dlaczego w eleganckich(wg twoich kryteriów) restauracjach nie biesiaduje się? Czy to jest zbyt prostackie? Z czym kojarzy ci się w takim razie biesiada? Odpowiedz Link Zgłoś
wampir35 Re: szanowna aaa 29.06.07, 19:55 Koleżanko aaa, nie wiem czy jest w Lublinie knajpa spełniająca podane przez ciebie kryteria, np. brak cen w karcie, ale jak donoszą dobrze w kulinarnym krajobrazie zorientowani (Piotr Bikont) restauracja w Lubliniance zaspokaja gusta wybrednych klientów, mimo normalnych cen. Oczywiście dla takich, co chcą zaimponować gościom wypchanym portwelem to żadna rekomendacja, ale ja akurat wolę zapraszać na dobre jedzenie (i picie) niz się popisywać kasą - z doświadczenia wiem, że goście też wolą dobrze zjeść i pobiesiadowac właśnie, niż przez cały wieczór zastanawiac się, dokąd wyskoczyć na prawdziwą kolację po mordędzę z trzema kęsami w czymś tam za stówę :))) Odpowiedz Link Zgłoś
_aaa_ Re: szanowna aaa 11.07.07, 23:05 Szanowni koledzy bosmanie i wampirze. No i nie wiem co odpisać:)))) Uwielbiam robić sobie jaja (w tym i te po benedyktyńsku) i tak jest to przyjmowane - jako żart, ale zdarzają się i wyjątki jak widzę. Tyczy to zwłaszcza tych zeberek. Kilka lat temu znajomy szef kuchni z bardzo znanej i nieprzyzwoicie drogiej restauracji, podczas jakiejs tam nasiadówki towarzyskiej, zagadnął mnie znając moje upodobanie do tworzenia potraw nazwijmy to "ekstrawaganckich", czy bym mu nie wymysliła czegoś do menu, brakowało mu bowiem pomysłu na danie spełniające następujące warunki: 1. męsne 2. nie wymagające wyszukanych składników 3. składniki mają być łatwo dostępne 4. produkty mają być "kreatywne" cokolwiek to nie oznacza 5. danie ma być mega eleganckie No i tak siedział wyczekującko. Prosze Państwa nic prostrzego. Elegancja generalnie polega na umiarze czyli im mniej tym lepiej. Znając zasadę oraz będąc pod wpływem innych związków chemicznych wymyśliłam: Zeberka z kurczaka w garnierze z drylowanych pozeczek. Obraził się, stwierdził, że własnie sobie jaja robię:)))) Czasem robię, czasem nie, generalnie temat jedzenia, biesiadowania i tego jak jeśc bezę, jest na tyle przyjemny, że warto z niego zrobić przerwę w politycznych pyskówkach i porozmawiać na osobnym wątku. Tam Ci bosmanie napiszę jak to jest z tym biesiadowaniem. kłaniam się niezwykle elegancko:)))) ps. dwa kęsy w tym daniu to niezły efekt, nie widziałam jeszcze kury przy której by się to udało. Ja je przewidziałam raczej na to by się nasycił wzrok:))) Odpowiedz Link Zgłoś
wampir35 Re: szanowna aaa 12.07.07, 01:29 Temat przyjemny i owszem, zwłaszcza że nawet w Lublinie pojawiają się czasem rzadkie przysmaki - jeszcze nieznane lub niesłusznie zapomniane. Mnie się udało kupić gęi smalec. Pamiętam że to składnik jakiegoś smakołyku (niewyszukanego mam nadzieję), ale nie mam pojęcia jakiego. Może cos wymyślisz? Tylko proszę, nie przesadzaj z elegancją :))) Odpowiedz Link Zgłoś
_aaa_ Re: szanowna aaa 12.07.07, 01:51 wampirze, gęsi smalec był popularny i zapewne jest nadal w kuchni zydowskiej...Róża to też miłe tej kulturze imię... to zrobimy: Weź owoce dorodne róży dzikiej. Nożem kuchennym a czystym je natnij na cztery części jednakie. W wodzie różanej namaczaj je godzin dwadziesia. Sadło z gesi nagrzej rozcieńczone masłem klarownym. Cząstki obsmarzaj puki złotego koloru nie doznają. Na bibułę wykładaj by resztki tłuste usunąć. Podawaj jako przekąskę do parti vista:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
_aaa_ Re: szanowna aaa 12.07.07, 02:04 zastnwiam się czy nie obtoczyć tego w czymś jeszcze...a może obtoczyć i zawinąć w płatki róży?:))) Odpowiedz Link Zgłoś
wampir35 Re: szanowna aaa 12.07.07, 15:22 W płatkach róży to najlepsze sa blondynki - gdzieś mi wcięło ten film. Twój post uświadomił mi jaki straszny mam bałagan :(( A przysmak, o który mi chodziło to żydowski kawior - siekana wątróbka z takąż cebulką smażona na gęsim smalcu :)) Twój przepis też jest fajny - można zawinąć w liscie winogron np :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: szanowna aaa IP: *.gprspla.plusgsm.pl 12.07.07, 09:04 Gdzie ten gęsi smalec????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman ryża małpko IP: *.centertel.pl 13.07.07, 13:26 jeśli chcesz gęsiego smalcu ( uzywam na co dzień: nie ma smaku, zapachu, nie jełczeje) udaj sie do Indykpolu na ul.Turystyczną. Mają pod dostatkiem i bardzo tanio. A świeżutki, że tak powiem prosto od .......gęsi :-) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman szanowna aaa IP: *.centertel.pl 13.07.07, 13:30 w którym wątku mam szukać Twych cennych uwag o biesiadowaniu? Pytam poważnie i nie robię sobie jaj {nawet benedyktyńskich - a`propos, możesz podać przepis, o ile znów nie robisz sobie jaj? :-)} Odpowiedz Link Zgłoś
wampir35 Re: szanowna aaa 14.07.07, 18:30 Podbijam ten wątek, bo też się nie mogę doczekać obiecanej dyskusji o biesiadowaniu, zwłaszcza że lato w tym roku odwołano :(( Odpowiedz Link Zgłoś
_aaa_ Re: szanowna aaa 15.07.07, 23:09 Juuuuuuż jestem, przepraszam, nie mogłam, obowiązki wobec najeźdźcy weekendowego czyli osobistego mężczyzny mnie odciągnęły od bezeceństw internetowych:))) Lekko się ogarnę i wracam do pisania... Odpowiedz Link Zgłoś
wampir35 Re: szanowna aaa 16.07.07, 15:11 O, fajnie że już jesteś, ale odwołanie lata chyba zostało wreszcie odwołane, bo upał taki, jak na Krecie tylko morskiej bryzy brak, niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
_aaa_ Re: szanowna aaa 16.07.07, 15:24 jestem, jestem, ale własnie znęcam się nad elanem, jedzenie więc musi poczekać:) poza tym zgodnie z klimatem mamy teraz siestę... Odpowiedz Link Zgłoś
wampir35 Re: szanowna aaa 16.07.07, 15:34 Daj spokój Elanowi, klimat taki dziwny jakiś - śródziemnomorski, to może chłopaczyna pomyślał że Polskę od morza do morza już mamy i patriotyzm w nim wezbrał ze zdwojoną siłą, he he. Nie wiem zresztą, nie zagądam do wątków tego półgłówka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman PS: szanowna aaa IP: *.centertel.pl 13.07.07, 13:34 już coś znalazłem ale może coś dodasz :-) www.google.pl/search?hl=pl&q=jaja+po+benedykty%C5%84sku&lr=lang_pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wb elegancka -kobieta , dobra - matka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 20:40 a knajpy jak swiat swiatem nie są to przybytki kultury Odpowiedz Link Zgłoś
l81 Re: elegancka -kobieta , dobra - matka... 02.07.07, 08:06 Dzięki Wam wszystkim.Pa. Odpowiedz Link Zgłoś
_aaa_ Re: elegancka -kobieta , dobra - matka... 12.07.07, 02:01 Gość portalu: wb napisał(a): > a knajpy jak swiat swiatem nie są to przybytki kultury wb, od conajmniej kilku tysięcy restauratorów w kraju franków za takie stwierdzenie dostaniesz w pysk...i powinienes sobie poczytywać to jako ogromny fart, że reszta nie wie o Twoim bluźnierstwie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koneser Re: elegancka,dobra knajpa gdzie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.07, 11:20 Wielbicielom dobrej kuchni polecam zdecydowanie Zajazd Piastowski w Niemcach. Wykwintności wystroju oraz towarzystwa tam nie uświadczycie, ale jedzenie - PYCHA! I miła obsluga. Rewelacyjna wątróbeczka, polędwiczki w sosie z kurek - poezja i wiele, wiele innych. A i obsługa miła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: motor lublin Re: elegancka,dobra knajpa gdzie? IP: *.range86-140.btcentralplus.com 15.07.07, 23:36 HADES Odpowiedz Link Zgłoś