Dodaj do ulubionych

Park Dobrego Pasterza

IP: *.lublin.mm.pl 14.07.03, 11:35
Kurier Lubelski podaje:

NA CZUBACH MA POWSTAĆ PARK PAMIĘTNIAJĄCY WIZYTĘ JANA PAWŁA II

W Lublinie ma powstać park „Dolina Dobrego Pasterza”. Pomysł zagospodarowania
w ten sposób wąwozu na Czubach, symbolizującego wizytę Jana Pawła II w
mieście, zdobywa coraz więcej zwolenników.

Jestem za uporzadkowaniem wąwozu,przeciw Papieżowi nic nie mam ale dlaczego
zaczynam się czuć jakbymmieszkała w Licheniu?????
Obserwuj wątek
    • dociek Re: Park Dobrego Pasterza 14.07.03, 11:48
      Chorobliwa i prostacka mania. Dlaczego mali, prymitywni i obłudni ludzie tak
      pragną psuć obraz człowieka i zniechęcać swoją nachalną działalnością do
      jednego z tych niewielu rodaków, którzy stali się ambasadorami Polski w całym
      świecie?
      • Gość: Ciupazka Re: Park Dobrego Pasterza IP: *.it-net.pl 14.07.03, 11:52
        To co proponujecie? A może : "Park wzorowego dresiarza" najlepiej oddawał by
        klimat tej przestrzeni, hę?
        • Gość: ryża małpa Re: Park Dobrego Pasterza IP: *.lublin.mm.pl 14.07.03, 11:59
          A nie może byc mniej pompatycznie?????Nie znosze pompy zarówno kościelnej jak i
          niekościelnej:-(
        • dociek Re: Park Dobrego Pasterza 14.07.03, 12:01
          Park winien być. Piekny i bezpieczny. Ale dlaczego miesza się w to znowu
          papieża? Jakby ujawniono archiwa podkomisji ds. nazewnictwa w Ratuszu, to
          okazało się by, że ważkie dla Lublina postaci nie znajdują dla siebie miejsca
          na planie miasta, natomiast przodują pomysły typu : "czarno-
          zielona", "pachnąca" i oczywiście "Jana Pawła II" oraz "Piłsudskiego"... czy
          też zbiorowo-bezpostaciowe typu "honorowych krwiodawców" (niczego im nie
          ujmując). A przy okazji, dlaczego tak forujesz upamiętnienie "dresiarza"?
        • dociek Re: Park Dobrego Pasterza 14.07.03, 12:05
          O ile, jak przez mgłę, co nieco pamiętam, to chyba ten park miał na planie
          rozwoju Lublina nazwę: Park Dzielnicowy Rury, a może Czuby... Co w tym jest
          nieodpowiedniego?
          • mike79 Re: Park Dobrego Pasterza 14.07.03, 12:26
            a dlaczego by nie nazwac tego skromnie, nie wystarczy 'park rury' albo 'park w
            wawozie' badz od jednej z ulic w okolicy mozna go nazwac 'parkiem radosci' ?
            a nei zrobia cos na ksztalt tego co ktos opisal w watku o zmianach nazw ulic:
            ul.Jana Pawla , park ojca swietego, a w nim pomnik Karola Wojtyly, albo
            skwerek Karola Wojtyly, a moze rondo kolo jet'a przechrzcic na im.Karola
            Wojtyly, nie pamietam jaka ale wiem ze ma ono jakas strasznie kosmiczna nazwe
            chyab z 5 czlonow !
    • lodbrok Re: Park Dobrego Pasterza 14.07.03, 12:20
      Osobiście jestem przeciw. Lepiej by porządne miejsce do odpoczynku dla ludzi
      zrobić. I żeby dzieciaki mialy sie gdzie bawić.
    • Gość: Kumak Re: Park Dobrego Pasterza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.03, 22:29
      Za cos lubie Ryza i Docka ....i nie podlizuje sie ale jezeli wolno
      mi...to przesyt i nadmiar jest czastka pychy i brakiem umiaru . Tu
      wawoz tam kopiec na pokaz a gdyby tak wawoz zadumy nad tymi co grodem
      rzadza z basenem oziebianym w celu schladzania ......glow.;-)
    • mlody_komunista Re: Park Dobrego Pasterza 15.07.03, 09:26
      Czy wy się dobrze czujecie? Czy zyjecie w jakims urojonym,paranoicznym swiecie?
      • Gość: Ciupazka Re: Park Dobrego Pasterza IP: *.it-net.pl 15.07.03, 09:39
        A może : "Park Młodych Komunistów" - nawet to nieźle brzmi. Co wy, szanowni
        Forumowicze na tę nazwę? Hę?
        • dociek Re: Park Dobrego Pasterza 15.07.03, 09:52
          Gość portalu: Ciupazka napisał(a):

> A może : "Park Młodych Komunistów" - nawet to nieźle brzmi. Co wy,
          szanowni
          > Forumowicze na tę nazwę? Hę?

W jakiej to intencji i dla upamiętnienia czego, co?
          Pomińmy wreszcie maniakalne zadęcie zakompleksionych ludzików. To miał i ma
          być po prostu park ("Rury",..."Czuby"...). Miejsce rekreacji, spokoju i
          wypoczynku, a nie kolejny pomnik, czy obiekt kultu. Czy tych już nie mamy w
          nadmiarze?
          • Gość: Ciupazka Re: Park Dobrego Pasterza IP: *.it-net.pl 15.07.03, 10:20
            I tu ci przyznaję rację, a zaczepka... ot z rana... nie zawadzi i nie
            szkodzi nikomu... Telo.Pozdr.
            • mike79 Re: Park Dobrego Pasterza 15.07.03, 10:30
              "park czuby" ma tez inna zalete, dla przyjezdnych badz ludzi nieznajacych
              Lublina moga powstawac zabawne odmiany np: zamiast 'park czuby' -> 'park
              czubów' badz bardziej zdrobniale 'park czubków', bedzie on chyba przez to
              szybko kojarzony z konkretna dzielnica miasta i latwo zapadal w pamieci ;]
    • empi Re: Park Dobrego Pasterza 15.07.03, 10:46
      nie oburzaj się na to, kiedyś w RFN zobaczyłem ulicę Karola Marksa i jak wtedy
      się poczułem?. Jest w Polakach nadgorliwość, wręcz moda w tym temacie. Jak
      uczcimy Ojca Świętego po Jego śmierci?. Zbraknie miejsc, ulic, obiektów itp.
      godnych Jego pamięci. Swoją drogą gdyby nie ten nadmiar to nazwa Dolina
      Dobrego Pasterza byłaby dobra.
      pzdr.
      • pepperoni78 Re: Park Dobrego Pasterza 15.07.03, 13:24
        empi napisał:

> nie oburzaj się na to, kiedyś w RFN zobaczyłem ulicę Karola Marksa i jak
        wtedy
        > się poczułem?. Jest w Polakach nadgorliwość, wręcz moda w tym temacie. Jak
        > uczcimy Ojca Świętego po Jego śmierci?. Zbraknie miejsc, ulic, obiektów itp.
        > godnych Jego pamięci. Swoją drogą gdyby nie ten nadmiar to nazwa Dolina
        > Dobrego Pasterza byłaby dobra.
        > pzdr.

Czy nie możemy wymyśleć coś swojego, własnego, lubelskiego?? Nazwa Dobry
        Pasterz jest już nieco "oklepana". W Krakowie jest i Aleja Dobrego Pasterza i
        Aleja Jana Pawła II. Jeśli nawet chcemy uczcić papieża, może wymyślmy coś
        swojego?? Poza tym Dobry Pasterz jak dla mnie brzmi trochę dziwnie.
        • Gość: Kumak Re: Park Dobrego Pasterza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.03, 00:23
          Parki i wawozy maja to do siebie ze sa nawiedzane przez wszelakiej masci
          zulanterie iDobry Pasterz nie ustrzeze swego stada przed nimi. Przykro
          bedzie widziec ostrzyzone owieczki :Szacunek przynalezny osobie nie
          uwidacznia sie w dobrach i splendorach lecz w pokornych gestach ipamieci
          serdecznej:
    • mlody_komunista Re: Park Dobrego Pasterza 16.07.03, 09:38
      Nie jestem malym, zakompleksionym czlowieczkiem, lecz uwazam, ze wystarczy juz
      ulic, skwerkow, pomnikow, szkol, sal sportowych, biegow ulicznych, czapeczek,
      koszulek, albumow, ksiazek i innych przedmiotow poswieconych dewocyjnemu
      kultowi starca z Watykanu pana JP nr 2
      • mwt Re: Park Dobrego Pasterza 16.07.03, 09:57
        To, ze jestes komunista - guzik mnie obchodzi, moge sie nawet czasami zgodzic z
        Twoimi wypowiedziami. Ale pamietaj o jednym - ludzie, ktorzy nie szanuja
        starcow nie zasluguja na szacunek innych!!!

Pan JP II? A coz Ty przy Nim znaczysz??? Czy przez cale swoje zycie potrafisz
        byc tak jak ON wierny swoim pogladom? Czy dla pierwszej lepszej fuchy i kasy
        zafurkoczesz jak kogucik na wiezy trynitarskiej?

wisia
        • mlody_komunista Re: Park Dobrego Pasterza 16.07.03, 17:59
          Oczywiscie, ze szanuje i nawet cenie ludzi starych, pana papieza jest mi nawet
          zal, gdyz ciagle zameczany jest przez kardynalska sitwe kolejnymi epokowymi,
          nadzwyczajnymi i wyjatkowymi podrozami.... Wyobraz sobie, ze przez cale zycie
          wierny bylem swoim pogladom i nawet teraz nie zamierzam ich zmieniac po to by
          jedynie furkotac!
          • empi Re: Park Dobrego Pasterza 16.07.03, 18:25
            "Wyobraz sobie, ze przez cale zycie wierny bylem swoim pogladom i nawet teraz
            nie zamierzam ich zmieniac po to by jedynie furkotac!"

Ech Ty komunisto w pampersie, jak za lat kilkadziesiąt będziesz ponownie sikał
            w pieluchy i zabierał się tam skąd przyszedłeś to zmienisz zdanie.
            pzdr.
    • Gość: ryży qń Re: Park Dobrego Pasterza IP: *.it-net.pl 16.07.03, 18:26
      Pies im mordę lizał, niech sobie robią co chcą! Życie i tak idzie dalej...
    • Gość: selma2003 Re: Park Dobrego Pasterza IP: *.lublin.mm.pl 16.07.03, 18:38
      Nie za bardzo wiem o który wąwóz chodzi. Jeśli o tem między LSM a Czubami to w
      latach mojego dzieciństwa, czyli w 80-tych, notorycznie odbywały sie bitwy
      między dziatwą z powyższych dzielnic.
      A swoją drogą, załatwiajace się psy (no bo gdzie to maja robić) i opalajace sie
      roznegliżowane osoby w Parku Dobrego Pasterza dziwnie by pasowały. W Lublinie,
      jak zwykle, realizm magiczny bierze górę nad rozsądkiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka