mike79 22.07.03, 09:37 Ceny biletow miesiecznych lub 30 dniowych w wybranych miastach Polski. Za nazwa miasta znajduja sie kolejno: cena biletu normalnego imiennego na 1 linie/cena biletu ulgowego imiennego na 1 linie - Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dociek Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce 22.07.03, 09:48 Jestem pełn uznania dla Ciebie z tytułu wykonanej roboty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kadafi Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: 212.182.109.* 22.07.03, 10:41 opinia jest prosta... jest źle, a będzie pewnie jeszcze gorzej... Pruszkowski MUSI odejść razem ze swoją świtą, najlepiej na Białoruś, a jak uszczelnią granice to nie uda mu się już Bogu dzięki wrócić ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pietrek Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: 212.182.57.* 29.07.03, 09:13 Przyznaj, że bardziej ci zależy na tym by odszedł Pruszkowski, niż na tym by były tańsze bilety. Myślisz, że zostanie pustka po obecnym prezydencie Lublina? Przecież ktoś go zastąpi...powiedzmy człowiek z opcji politycznej do której przychylnie sie stawiasz...i myslisz, że nowy prezydent rozwiąże problem....ciągle powtarzając, że wszystkiemu jest winna opcja trzymająca władzę przed nuim??? A może masz pomysł na uzdrowienie MPK, a przy okazji i całego Lublina? I jeszcze jedno... przypomnij sobie kto przegłosował pomyśł by dać wolną rękę MPK w ustalaniu cen biletów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur.T Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: *.it-net.pl 04.08.03, 19:32 Popieram wszelkie formy protestu i się do nich przyłączę .Pruszkowski ten bezwzględny cham musi odejść .Puścić prywaciarzy na wszystkie linie , niech będzie konkurencja . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: *.it-net.pl 04.08.03, 19:45 Krew mnie zalewa .Pruszkowski to bydle nie rozumie ,że do pewnych działalności tak ważnych dla wszystkich mieszkańców , trzeba dopłat z budżetu miasta .A związkowcy z mpk stosują politykę - równo , sobie wszystko a wam gówno . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariusz Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: *.unitron.lublin.pl / 192.168.35.* 05.08.03, 13:26 pieprzyc MPK, nie bede im płacił, albo wsiadam w prywatnego albo ide na piechote, spadna im obroty to moze w koncu zbankrutuja. Powinno byc wiecej komunikacji prywatnej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MNB Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: *.it-net.pl 04.08.03, 19:51 Brak mi słówna to BANDYCTWO , Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: *.lublin.mm.pl 22.07.03, 11:15 #W Płocku pogłupieli. W Lublinie też. Odpowiedz Link Zgłoś
mike79 Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce 22.07.03, 11:31 jesli ktos zechce sobie sciagnac tabelke z tym cennikiem biletow mpk w Polsce to zapraszam tutaj mozecie to powiesic na przystanku kolo sowjego domu, miejsca pracy, szkoly itp. moim zdaniem jesli teraz pozwolimy na te podwyzke to wkrotce mozemy sie pozegnac z sensowna i tania komunikacja miejska w Lublinie ! Odpowiedz Link Zgłoś
pepperoni78 Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce 22.07.03, 12:08 Mike, zrób jaśniejsze tło. U mnie niczego nie widać :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super DJ Heniu Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: *.freeway.pl / 172.16.0.* 22.07.03, 16:49 Rekordy bije Łuków. Tam komunikacja miejska jest obsługiwana przez PKS skutkiem czego bilet jednorazowy kosztuje 2,50 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
rubeus Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce 22.07.03, 17:11 stwierdzam - ten typek z waszego MPk, jest naprawde porabany... bilety na jedna linie drozsze niz w Warszawie ???!!!! i co to za ulga 5 zł ? [50 gr. ] z tego zestawieni wynika, ze macie relatywnie najdrozsza komunikacje miejska [bilety okresowe]. ps. a czy studenci i uczniowie nie maja zagwarantowane ustawowo 50% znizki ? [w warszawie uczniowie maja 48% - ale to niewelki szczegol, mocno zwaily :) ] Odpowiedz Link Zgłoś
mike79 Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce 22.07.03, 17:23 nasze ulgi beda nastepujace: 52zl / 50zl czyli 2 zlote (slownie: DWA zlote) i na bilety jednorazowe: 1,30 zl i 1,25 ulgowy czyli 5 groszy (PIEC groszy), ja sie na to nie godze i tak tego nie pozostawie ! Odpowiedz Link Zgłoś
rubeus Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce 22.07.03, 18:35 przperaszam - nie dopatrzyłem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super DJ Heniu Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: *.freeway.pl / 172.16.0.* 23.07.03, 07:36 rubeus napisał: > stwierdzam - ten typek z waszego MPk, jest naprawde porabany... > bilety na jedna linie drozsze niz w Warszawie ???!!!! > i co to za ulga 5 zł ? [50 gr. ] > z tego zestawieni wynika, ze macie relatywnie najdrozsza komunikacje miejska [b > ilety okresowe]. Ale mamy też najtańszą jeżeli chodzi o bilety jednorazowe normalne. Jakoś nikt tego nie zauważa, a przecież dziesiątki tysięcy osób jeżdżą na normalnych jednorazowych ( np. ja). Dlaczego interesy miesięczniaków i ulgowców mają być wynoszone pod niebiosa, a nasze interesy nikogo nie obchodzą? Odpowiedz Link Zgłoś
pepperoni78 Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce 23.07.03, 10:02 Gość portalu: Super DJ Heniu napisał(a): > rubeus napisał: > > > stwierdzam - ten typek z waszego MPk, jest naprawde porabany... > > bilety na jedna linie drozsze niz w Warszawie ???!!!! > > i co to za ulga 5 zł ? [50 gr. ] > > z tego zestawieni wynika, ze macie relatywnie najdrozsza komunikacje miejs > ka > [b > > ilety okresowe]. > > Ale mamy też najtańszą jeżeli chodzi o bilety jednorazowe normalne. Jakoś nikt > tego nie zauważa, a przecież dziesiątki tysięcy osób jeżdżą na normalnych > jednorazowych ( np. ja). Dlaczego interesy miesięczniaków i ulgowców mają być > wynoszone pod niebiosa, a nasze interesy nikogo nie obchodzą? Dlatego, że oni jeżdżą codziennia a Ty - jak sam kiedyś powiedziałeś - raz na kilka tygodni. Poza tym skoro jeździsz tak rzadko, 60 groszy mniej czy więcej nie powinno sprawiać Ci żadnej różnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super DJ Heniu Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: *.freeway.pl / 172.16.0.* 23.07.03, 12:45 pepperoni78 > Dlatego, że oni jeżdżą codziennia a Ty - jak sam kiedyś powiedziałeś - raz na > kilka tygodni. Poza tym skoro jeździsz tak rzadko, 60 groszy mniej czy więcej > nie powinno sprawiać Ci żadnej różnicy. Mi nie. Ale są np. rodziny 5-osobowe które korzystają z MPK kilka-kilkanaście razy w miesiącu. Im sprawi różnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: *.umcs.lublin.pl 23.07.03, 13:43 Heniu jesteś egoistyczną gnidą. Mieszkam na os.Jagiellońskim na Felinie, mam swoje zajęcia w kilku miejscach w Lublinie (1-2 przesiadki), mam też dwoje rodzeństwa dojeżdżających codziennie MPK do różnych szkół z jedną lub dwoma przesiadkami. Moja matka też z przesiadką jeździ na drugi koniec Lublina do pracy, a zarabia gówniane pieniądze. Ty lepiej zamknij mordę zwyrodniały padalcu, albo mojej rodzinie zafunduj na nowy rok szkolny odpowiednią ilość biletów jednorazowych - "najtańszych w kraju". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super DJ Heniu Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: *.freeway.pl / 172.16.0.* 23.07.03, 14:53 Gość portalu: Student napisał(a): > Heniu jesteś egoistyczną gnidą. Mieszkam na os.Jagiellońskim na Felinie Mniej zapłaciłeś przy kupnie mieszkania to teraz możesz więcej zapłacić za dojazdy. W okolicach Serokomli - 60 km od Lublina można kupić dom murowany z gospodarstwem za 15 tys. zł i nie trzeba płacić czynszu. Można stamtąd dojeżdżać do Lublina do pracy busem - jazda trwa godzinę a bilet kosztuje 6 zł (ulgowy 5 zł). I co, mieszkańcy Serokomli mają mieć pretensje że więcej płacą za dojazdy niż mieszkańcy Lublina?? TO jest moim zdaniem logiczne - mniej zapłaciłeś za mieszkanie (dalej od centrum) - płać więcej za dojazdy. > mam > swoje zajęcia w kilku miejscach w Lublinie (1-2 przesiadki), mam też dwoje > rodzeństwa dojeżdżających codziennie MPK do różnych szkół z jedną lub dwoma > przesiadkami. Moja matka też z przesiadką jeździ na drugi koniec Lublina do > pracy, a zarabia gówniane pieniądze. A nie myśleliście o zamianie mieszkania na inną dzielnicę skoro wszędzie Wam tak daleko? >Ty lepiej zamknij mordę zwyrodniały > padalcu, albo mojej rodzinie zafunduj na nowy rok szkolny odpowiednią ilość > biletów jednorazowych - "najtańszych w kraju". Nie ma to jak kultura wypowiedzi i najciekawsze jest to że wypowiada je człowiek który pretenduje do miana inteligentego. Proponuję mniej zacietrzewienia ( wiem że w taki upał łeb się grzeje) i więcej myślenia. No bo niby dlaczego ja mam walczyć z projektem dzięki któremu zostanie mi miesięcznie w kieszeni parę złotych więcej? Czy Ty protestujesz przeciwko podwyżkom akcyzy na gaz płynny tylko dlatego że DJ Henio ma samochód na gaz? Odpowiedz Link Zgłoś
mike79 Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce 23.07.03, 15:03 Gość portalu: Super DJ Heniu napisał(a): > Mniej zapłaciłeś przy kupnie mieszkania to teraz możesz więcej zapłacić za > dojazdy. W okolicach Serokomli - 60 km od Lublina można kupić dom murowany z > gospodarstwem za 15 tys. zł i nie trzeba płacić czynszu. Można stamtąd > dojeżdżać do Lublina do pracy busem - jazda trwa godzinę a bilet kosztuje 6 zł > (ulgowy 5 zł). I co, mieszkańcy Serokomli mają mieć pretensje że więcej płacą > za dojazdy niż mieszkańcy Lublina?? TO jest moim zdaniem logiczne - mniej > zapłaciłeś za mieszkanie (dalej od centrum) - płać więcej za dojazdy. > > A nie myśleliście o zamianie mieszkania na inną dzielnicę skoro wszędzie Wam > tak daleko? > > Nie ma to jak kultura wypowiedzi i najciekawsze jest to że wypowiada je > człowiek który pretenduje do miana inteligentego. Proponuję mniej > zacietrzewienia ( wiem że w taki upał łeb się grzeje) i więcej myślenia. > No bo niby dlaczego ja mam walczyć z projektem dzięki któremu zostanie mi > miesięcznie w kieszeni parę złotych więcej? Czy Ty protestujesz przeciwko > podwyżkom akcyzy na gaz płynny tylko dlatego że DJ Henio ma samochód na gaz? hieniu a co to kur.a ma do rzeczy ? placa takie same podatki jak wszyscy , spoldzielnia palci podatki od nieruchomosci, a to Lublin ma zapedy ekspansywne (vide. gielda w elizowce) ! wiec dlaczego pier...isz glupoty ? najpierw sam piszesz o tym ze przyadlby sie autobus z felina na slawinek a pozniej pier...isz takie farmazony ! dla przewoznika powinnio byc bardziej cenni klienci ktorzy regualrnei korzystaja z jego uslug niz tacy jednorazowi jak ty, i dla ciebie to nie jest straszna roznica jak zaplacisz 60gr wiecej jak ktos slusznie zauwazyl, a dla kogos kto dojezdza z przesiadka do pracy czy szkoly wykupienie biletu na dwie linie za 104,- lub 100,- zlotych w porownaniu do dotychczasowych 72 lub 36 za bilet na wszystkei linei to jest bardzo duza roznica ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super DJ Heniu Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: *.freeway.pl / 172.16.0.* 23.07.03, 17:38 mike79 napisał: > hieniu a co to kur.a ma do rzeczy ? placa takie same podatki jak wszyscy No właśnie nie! Polska nie jest krajem w którym wszyscy płacą takie same podatki. Niestety > spoldzielnia palci podatki od nieruchomosci, a to Lublin ma zapedy ekspansywne > (vide. gielda w elizowce) ! wiec dlaczego pier...isz glupoty ? jakie głupoty? Ja stwierdzam fakt > najpierw sam piszesz o tym ze przyadlby sie autobus z felina na slawinek a > pozniej pier...isz takie farmazony ! No pewnie że by się przydał. To nie moja wina że Felin jest traktowany po macoszemu przez MPK. > > dla przewoznika powinnio byc bardziej cenni klienci ktorzy regualrnei > korzystaja z jego uslug niz tacy jednorazowi jak ty, Problem w tym że przewoźnik chyba uważa inaczej. i dla ciebie to nie jest > straszna roznica jak zaplacisz 60gr wiecej jak ktos slusznie zauwazyl, a dla > kogos kto dojezdza z przesiadka do pracy czy szkoly wykupienie biletu na dwie > linie za 104,- lub 100,- zlotych w porownaniu do dotychczasowych 72 lub 36 za > bilet na wszystkei linei to jest bardzo duza roznica ! No ale dlaczego to tysiące takich jak ja mają im tą różnicę niwelować płacąc 1,90 zł za bilet jednorazowy zamiast 1,30 zł? czy to na tym polega sprawiedliwość społeczna? Gdyby się tak dalej czepiać to można powiedzieć że faktycznie ci z Felina dojeżdżający do pracy na Węglin powinni płacić więcej za bilet miesięczny niż ci co jeżdżą np. z Czubów na LSM. PRzecież z Felina na Węglin jest chyba powyżej 10 km! W PKSie , PKP i w busach to norma że im większa odległość tym droższy bilet. Jest to na pewno sprawa dyskusyjna ale ja śmiem twierdzić że jednakowa cena biletu miesięcznego niezależnie od czasu/długości przejazdu powoduje bezsensowne napychanie autobusów zamiast skłaniać ludzi do zamiany mieszkań na bliższe miejscu pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tatapsychopata Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: *.lublin.pl 25.07.03, 21:57 > Gdyby się tak dalej czepiać to można powiedzieć że faktycznie ci z Felina > dojeżdżający do pracy na Węglin powinni płacić więcej za bilet miesięczny niż > ci co jeżdżą np. z Czubów na LSM. PRzecież z Felina na Węglin jest chyba > powyżej 10 km! W PKSie , PKP i w busach to norma że im większa odległość tym > droższy bilet. Jest to na pewno sprawa dyskusyjna ale ja śmiem twierdzić że > jednakowa cena biletu miesięcznego niezależnie od czasu/długości przejazdu > powoduje bezsensowne napychanie autobusów zamiast skłaniać ludzi do zamiany > mieszkań na bliższe miejscu pracy. Zafunduj ludziom te mieszkania skoro jestes taki cfany cieakwe czy ludzie maja pieniadze zeby sie tak przeporwadzac jak ty to radzisz dobre rady mozna sobie kupic w kiosku za zlotowk. Wiec nie piernicz tutaj takich glupot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: *.umcs.lublin.pl 23.07.03, 15:32 Czy ty się leczysz Heniu? Jesteś solidnie popierdolony. Dawno nie spotkałem na necie takiego giganta świra, no poza smarkaczami - napaleńcami z czata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: *.lublin.mm.pl 24.07.03, 11:42 Heniu jest prawdopodobnie młodym osobnikiem, pełnym kompleksów zafundowanych mu przez zapracowaną matke,która Henia nie dopieściła. Nie dopieściła go tez jak dotąd żadna kobieta. Wszystko to składa sie na determinację, z która Henio pragnie zwrócic na siebie uwagę. Wydaje mu się, ze jak bedzie wszystkiemu na nie to ktoś go pokocha, buntownika bez powodu. Najgorsze jest to, ze zasada "bycia przeciwko wszytkiemu" powoduje, ze henio przeczy sam sobie momentami.I przez to jest upierdliwyu i smieszny ajego wybujałe komantarze nie maja żadnej wartości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super DJ Heniu Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: *.freeway.pl / 172.16.0.* 24.07.03, 16:41 Gość portalu: ryża małpa napisał(a): > Heniu jest prawdopodobnie młodym osobnikiem, pełnym kompleksów zafundowanych mu > > przez zapracowaną matke,która Henia nie dopieściła. Nie dopieściła go tez jak > dotąd żadna kobieta. Ciekawe wiec jak mi sie udalo dziecko splodzic. > Wszystko to składa sie na determinację, z która Henio pragnie zwrócic na > siebie uwagę. Wydaje mu się, ze jak bedzie wszystkiemu na nie Wszystkiemu? przeciez co do reformy taryf MPK jestem na tak. A to ze nie zgadzam sie z dockiem co do roli abp Zycinskiego w likwidacji wielkich zakladow przemyslowych lubelszczyny to abberacja umyslowa? Najgorsze jest to, ze zasada "bycia przeciwko > wszytkiemu" powoduje, ze henio przeczy sam sobie momentami.I przez to jest > upierdliwyu i smieszny ajego wybujałe komantarze nie maja żadnej wartości. Dla ciebie i docka na pewno nie. Dla was nic nie ma wartosci poza waszymi obsesjami pt. wszystko co złe od kleru pochodzi. Ja po prostu glosze swoje poglady i nie oczekuje od was zadnej akceptacji. Przeciez gdyby dociek zaczal naraz twierdzic ze DU upadlo bez winy arcypapy Zycinskiego to chyba byloby to co na ksztalt UFO na Felinie. Nie przejmujcie sie mna tak bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
mike79 Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce 24.07.03, 18:06 Kiedy wieczor juz zapada, Ciotka do snu sie uklada: 'Hieniu! Zostaw ten rozporek I chodz odmowic paciorek. Niech Hieniu przy lozku kleknie I powtarza glosno, pieknie: 'Boziu, uslysz glos chlopczyny, odpusc jego niecne czyny!!!!! Erotyzmem ni moderna Niech sie Hieniu juz nie spodli!!!' Teraz Hieniu sie pomodli Za Prusaka, za Milosia Potem grzecznie sie wysiusia I spokojnie, cicho zasnie.' Brzydki chlopak mruknal: 'Wlasnie!!!' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super DJ Heniu Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: *.freeway.pl / 172.16.0.* 24.07.03, 18:59 He he - i tak wyjdzie na moje :-) Normalne jednorazowe stanieją, miesięcznie zdrożeją i dobrze wam tak!!! Możecie zgrzytać zębami, układać wierszyki godne grafomanów a i tak p. prezes Miłosz ma was w d... I całe szczęście bo gdyby was słuchał to MPK i miasto zdechłyby w 5 minut Odpowiedz Link Zgłoś
mike79 Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce 24.07.03, 19:25 Kiedy wieczor juz zapada, Ciotka do snu sie uklada: 'Hieniu! Zostaw ten rozporek I chodz odmowic paciorek. Niech Hieniu przy lozku kleknie I powtarza glosno, pieknie: 'Boziu, uslysz glos chlopczyny, odpusc jego niecne czyny!!!!! Erotyzmem ni moderna Niech sie Hieniu juz nie spodli!!!' Teraz Hieniu sie pomodli Za Prusaka, za Milosia Potem grzecznie sie wysiusia I spokojnie, cicho zasnie.' Brzydki chlopak mruknal: 'Wlasnie!!' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markus Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: *.mpk.lublin.pl 25.07.03, 13:38 jak was czytam pobabrańcy to mikartofle gnijąwpiwnicy. Mike nie masz pojęcia oczym dyskutujesz.bilet ulgowy 1.25 jest od ceny 2.50 baranie.1.30 to jest ulga gminna.A dla mnie możesz się nie godzić itak nic nie możesz jełopie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodrig Falkenstein Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: *.it-net.pl 25.07.03, 19:16 Gość portalu: markus napisał(a): > jak was czytam pobabrańcy to mikartofle gnijąwpiwnicy. Mike nie masz pojęcia > oczym dyskutujesz.bilet ulgowy 1.25 jest od ceny 2.50 baranie.1.30 to jest ulga > > gminna.A dla mnie możesz się nie godzić itak nic nie możesz jełopie. panie prezesie.... strasznie się pan zdenerwował, strasznie. A to nie o to chodzi. Ale pomysł bomba. Ustalamy, że jednorazowe bilety kosztują 10 złotych, od tego liczymy 50% ulgi - 5 złotych. A reszta ma ulgę od gminy - też 50% Ci co jeżdżą za miasto tez mogą liczyć na miłosierdzie gminy i 50% ulgę - i wszystko pięknie - wszyscy płacą ulgowe - i powinni być zadowoleni. A ze op 5 złotych to nieistotne. A co do tych mundurków coś je pan w firmie kumpla zamówił to kiepski gust. Takie koszule żółtki sprzedają po 8 złotych, a hafcik na kieszonce kiepsko panu wyszedł - czerwony gryzie się z niebieskim, i wogóle z daleka nie widać ze tam stoi MPK. Jakby kierowcy nosili szpiczaste zielono-czerwono-żółte czapeczki to przynajmniej byliby oryginalni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super DJ Heniu Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: *.freeway.pl / 172.16.0.* 25.07.03, 20:06 To już lepiej zrobić tak : bilet normalny miejski i pozamiejski - 2,50 zł, bilet ulgowy - 1,25 zł. Na czas nieokreślony wprowadzamy promocję dla każdego co wykupi bilet normalny na terenie miasta - 1,20 zł. Sprzedajemy bilety o nominale 2,50 zł za 1,30 zł i można nam skoczyć :-) Odpowiedz Link Zgłoś
antympk Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce 25.07.03, 20:18 heniu jestes super k.rwa genialny, moze zaproponuj babciom na targu niech ustala nominalna cene pietruszki na 3zl/kg a sprzedaja po 1,99zl/kg i tez im bedzie mozna 'naskoczyc' uzywajac twojego okreslenia ! a cena nominalna chleba niech bedzie 1,20/bochenek a sprzedawajmy po 5 i tez nam mozna 'naskoczyc' bo przeciez cena jest 1,20 ! idac twoim tokiem myslenia chetnie sprzedalbym cie po cenie nominalnej 12 groszy do jakiegos niemieckiego burdelu, tam by cie juz wyszkolili !! a jakby nie chcieli brac to jeszcze bym im doplacil ! heniu pierd0lnij sie czasem ale tak zdrowo w ta pusta banie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super DJ Heniu Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: *.freeway.pl / 172.16.0.* 26.07.03, 06:32 antympk napisał: > heniu jestes super k.rwa genialny, moze zaproponuj babciom na targu niech > ustala nominalna cene pietruszki na 3zl/kg a sprzedaja po 1,99zl/kg i tez im > bedzie mozna 'naskoczyc' uzywajac twojego okreslenia ! a cena nominalna chleba > niech bedzie 1,20/bochenek a sprzedawajmy po 5 i tez nam mozna 'naskoczyc' Nie byłeś nigdy w supermarkecie? Na tym właśnie polega promocja że sprzedajemy po cenie "promocyjnej". Pisze się nominalną 100 zł, sprzedaje po 50 zł a ludzkość cieszy się jak tanio. A w innym sklepie ten sam towar można kupić np. po 40 zł. Chyba nikt nie myśli że supermarket dokłada do "artykułów promocyjnych". :-) Odpowiedz Link Zgłoś
antympk2 Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce 26.07.03, 09:44 Kiedy wieczor juz zapada, Ciotka do snu sie uklada: 'Hieniu! Zostaw ten rozporek I chodz odmowic paciorek. Niech Hieniu przy lozku kleknie I powtarza glosno, pieknie: 'Boziu, uslysz glos chlopczyny, odpusc jego niecne czyny!!!!! Erotyzmem ni moderna Niech sie Hieniu juz nie spodli!!!' Teraz Hieniu sie pomodli Za Prusaka, za Milosia Potem grzecznie sie wysiusia I spokojnie, cicho zasnie.' Brzydki chlopak mruknal: 'Wlasnie!!!' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tolek na wakacjach Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 28.07.03, 13:02 Gość portalu: markus napisał(a): > jak was czytam pobabrańcy to mikartofle gnijąwpiwnicy. I mózg czy to coś w głowie ( domniemam że to te kartofle ) też. Mike nie masz pojęcia > oczym dyskutujesz.bilet ulgowy 1.25 jest od ceny 2.50 baranie. BAran to się odezwał... 1.30 to jest ulga > > gminna.A dla mnie możesz się nie godzić itak nic nie możesz jełopie. HM to juz szczyt wszystkiego. A koledze polecam instytucje zwane sądem gdzie juz kilka spraw przeciwko pewnej firmie juz sie toczy... Więc moze czas na kolejne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pietrek Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: 212.182.57.* 29.07.03, 09:33 >>>>>adres: *.mpk.lublin.pl >>>>>Gość: markus 25-07-2003 Jaka bezszczelna gnida z MPK, jełop pieprzony. zobaczcie czym się zajmują w MPK w godzinach pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kozmo Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: *.futuro.com.pl 22.07.03, 22:46 Od kilku lat studiuje w Warszawie, jezdze na kwartalnym, zapraszam znajomych i jest trzydniowy (studencki 6 zl), czasem potrzebuje dziennego (3,6 zl) i wszystko gra. Wracajac do Lublina nawet nie licze ile wydaje dziennie na 30minutowe, pryawtne itd. To chyba nie jest w porządku... Wysokie ceny + tragicznie niski standard = MPK LUBLIN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markus Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: *.mpk.lublin.pl 25.07.03, 13:40 o odezwała się zasrana warszawka.Wielka mi metropolia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOlek na wakacjach Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 28.07.03, 12:59 Gość portalu: markus napisał(a): > o odezwała się zasrana warszawka.Wielka mi metropolia. PAnie widze że juz ku%$& macie wyszystkich w D. I ja was też. Kupie sobie malucha za 200 Zł oleje OC i przeglądy. Jak mnie zatrzymają to mi najwyżej samód zabiorą to sobie kupię kolejnego. I mam was głęboko gdzieś. A sswoją drogą jak zobaczę jakieś dawoo espero to przypieprze w nie z rozpędu ile wlezie, uratuję w ten sposób setki domowych budrzetów. Zabije świnie a odpowiem za człowieka... Typowe myślenie dla byłej epoki. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna33 Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce 23.07.03, 15:37 Heniu ty normalny glab jestes.Jakie mniej? Czy ty wogole orientujesz sie w cenach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super DJ Heniu Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: *.freeway.pl / 172.16.0.* 23.07.03, 17:44 czarna33 napisała: > Heniu ty normalny glab jestes.Jakie mniej? Czy ty wogole orientujesz sie w > cenach? Do tej pory normalny 30-min kosztował 1,90 zł, normalny 10-min 1,70 zł, prywatny 1,00 zł. Po 1 normalny MPK ma kosztować 1,30 zł. Dla mnie to jest OBNIŻKA ponieważ nie mam prawa do ulg i nie kupuję miesięcznych bo mnie się to nie opłaca ( jeżdżę najwyżej kilkanaście razy w miesiącu). TO co, nie mam prawa powiedzieć że jest to zmiana z korzyścią dla mnie? Trzeba mnie wyzywać od debila i idioty ( zresztą na tym forum to norma) bo śmiem twierdzić ze ta reforma taryf jest dla mnie korzystna? Co mnie obchodzą ci którzy jeżdżą na ulgowych czy miesięcznych? Tak samo tych co nie mają samochodu nie obchodzi np. kwestia biopaliw czy ciągłego podwyższania podatków na paliwa. Jeżeli studenci lubelscy będą protestować w moim interesie w kwestii obniżenia VAT-u i akcyzy na paliwa to ja zacznę protestować przeciwko reformie taryf MPK. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna33 Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce 23.07.03, 18:01 Pieknie.Typowe myslenie-co mnie obchodza inni? Wyobraz sobie ze mnie obnizka (?) w MPK tez moze niewiele obchodzic bo i po co? Jezdze sobie prywatnym autobusikiem i mam wszystko gdzies.Tylko,ze moze gdzies tam sa ludzie ktorym akurat zwisa ta obnizka bo po prostu nie stac ich na te "tansze"bilety.Ale pan Henio jak to pan Super wie swoje.Kup sobie furmanke ,narwij trawy jeszcze taniej ci wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super DJ Heniu Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: *.freeway.pl / 172.16.0.* 23.07.03, 18:44 czarna33 napisała: > Pieknie.Typowe myslenie-co mnie obchodza inni? A CIebie nie obchodzą rodziny szeregowych pracowników MPK ubożejące w zastraszającym tempie z powodu strat finansowych przedsiębiorstwa MPK Lublin spowodowanych nagminnym korzystaniem przez mieszkańców miasta z biletów sieciowych? > Wyobraz sobie ze mnie obnizka > (?) w MPK tez moze niewiele obchodzic bo i po co? Jezdze sobie prywatnym > autobusikiem i mam wszystko gdzies.Tylko,ze moze gdzies tam sa ludzie ktorym > akurat zwisa ta obnizka bo po prostu nie stac ich na te "tansze"bilety.Ale pan > Henio jak to pan Super wie swoje.Kup sobie furmanke ,narwij trawy jeszcze > taniej ci wyjdzie. Pewnie że taniej. Ale wolniej no i konia nie miałbym gdzie trzymać :-( Tak że pozostanę przy samochodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mike79 Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce 23.07.03, 19:09 a nie uwazasz ze rodziny biednieja z powodu okradania mpk przez j.milosza ? czyli zlego zarzadzania firma ? popatrz w niektorych miastach potrafili zbudowac dobry system komunikacji miejskiej tylko ze tam niema takich geniuszy zarzadzania jak milosz & pruszynski & spolka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wisia Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: 217.97.175.* 23.07.03, 23:04 hieniu jest nadzwyczajna tepota... z biletem polgodzinnym mogl przejechac caly Lublin dwoma liniami, za 1,90 zł. Po zmianie cen za kazdy bilet zaplaci 1,30 zł, czyli 2,60 zl za ten sam kurs. Jezeli to hieniowi sie oplaci... to gratuluje znajomosci matematyki, o ekonomii nie wspominajac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super DJ Heniu Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: *.freeway.pl / 172.16.0.* 24.07.03, 06:14 Gość portalu: wisia napisał(a): > hieniu jest nadzwyczajna tepota... z biletem polgodzinnym mogl przejechac caly > Lublin dwoma liniami, za 1,90 zł. Po zmianie cen za kazdy bilet zaplaci 1,30 > zł, czyli 2,60 zl za ten sam kurs. A Heniu jeździł raz czy 2 razy w miesiącu z przesiadką a bez przesiadki 10 razy. Rzeczywiście się opłaci? Nie sądzę. Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce 24.07.03, 00:44 Coraz bardziej odnoszę wrażenie, oceniając "specyficzną oryginalność, załóżmy, że "myślenia"" oraz zajadłą obronę nowych, niewydarzonych koncepcji taryfowych, że pod ksywką Henia skrywa się osobisty doradca prezesa M.,albo jakiś członek rodziny, bo jego samego osobiście trudno podejrzewać o umiejętność poruszania się w internecie..., chyba że dyktuje komuś te hmm... "bezkompromisowe" wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super DJ Heniu Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: *.freeway.pl / 172.16.0.* 24.07.03, 06:18 dociek napisał: > Coraz bardziej odnoszę wrażenie, oceniając "specyficzną oryginalność, załóżmy, > że "myślenia"" oraz zajadłą obronę nowych, niewydarzonych koncepcji > taryfowych, że pod ksywką Henia skrywa się osobisty doradca prezesa M. Zdemaskowales mnie! Jestem nie dosc ze osobistym doradca prezesa M. to jeszcze wspolnikiem w interesach arcypapy Zycinskiego, ktory zreszta byl glownym pomyslodawca reformy taryf MPK. Ze swoja przenikliwoscia powinienes w ABWehrze pracowac. ,albo > jakiś członek rodziny, Jestem z Rodziny Radia Maryja. Poki dociek nie stanowi w tym kraju prawa nie mozna mi zarzucic czlonkostwa w organizacji przestepczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kadafi Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: 212.182.109.* 24.07.03, 08:05 po co się Heniem przejmować,jak mu nikt nie będzie na posty odpisywał to sam skończy głupoty pisać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wisia Re: Ceny biletow... w odpowiedzi hieniowi... IP: 217.97.175.* 24.07.03, 17:38 Kiedy wieczor juz zapada, Ciotka do snu sie uklada: 'Hieniu! Zostaw ten rozporek I chodz odmowic paciorek. Niech Hieniu przy lozku kleknie I powtarza glosno, pieknie: 'Boziu, uslysz glos chlopczyny, odpusc jego niecne czyny!!!!! Erotyzmem ni moderna Niech sie Hieniu juz nie spodli!!!' Teraz Hieniu sie pomodli Za Prusaka, za Milosia Potem grzecznie sie wysiusia I spokojnie, cicho zasnie.' Brzydki chlopak mruknal: 'Wlasnie!!!' Czyzby casus pt. hieniu znany byl juz w czasach wieszcza????? Hieniu.... test na inteligencje - ktory to wieszcz??? wisia PSSSSSSSS... a jakby na hienowie glupotki wklejac w odpowiedzi ten wierszy slodki??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pietrek Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: 212.182.57.* 29.07.03, 09:45 Gość portalu: Super DJ Heniu napisał(a): > A CIebie nie obchodzą rodziny szeregowych pracowników MPK ubożejące w > zastraszającym tempie z powodu strat finansowych przedsiębiorstwa MPK Lublin Czego tylko szeregowych...czyli administracja nie ubożeje??? Może tu tkwi sedno wszystkich problemów MPK??? > spowodowanych nagminnym korzystaniem przez mieszkańców miasta z biletów > sieciowych? Jak by się MPK opierało jedynie na biletach jednorazowych, a w dodatku w takiej formie jak mają wejść to by już go dawno nie było, chyba żeprywaciaki przeniesiono do jazdy po 23 godzinie i ewentualnie w soboty i niedziele.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kobik Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: w3cache:* / 192.168.0.* 30.07.03, 14:54 Gość portalu: Super DJ Heniu napisał(a): > Do tej pory normalny 30-min kosztował 1,90 zł, normalny 10-min 1,70 zł, > prywatny 1,00 zł. Po 1 normalny MPK ma kosztować 1,30 zł. Dla mnie to jest > OBNIŻKA ponieważ nie mam prawa do ulg i nie kupuję miesięcznych bo mnie się to > nie opłaca ( jeżdżę najwyżej kilkanaście razy w miesiącu). > TO co, nie mam prawa powiedzieć że jest to zmiana z korzyścią dla mnie? Trzeba > mnie wyzywać od debila i idioty ( zresztą na tym forum to norma) bo śmiem > twierdzić ze ta reforma taryf jest dla mnie korzystna? > Co mnie obchodzą ci którzy jeżdżą na ulgowych czy miesięcznych? Tak samo tych > co nie mają samochodu nie obchodzi np. kwestia biopaliw czy ciągłego > podwyższania podatków na paliwa. Jeżeli studenci lubelscy będą protestować w > moim interesie w kwestii obniżenia VAT-u i akcyzy na paliwa to ja zacznę > protestować przeciwko reformie taryf MPK. To że akurat Ty i kilka (tysięcy) pasażerów zyska na tej reformie nie uprawnia was do wypowiedzi że macie ich głęboko w ... Bo jeśli jesteście tak krótkowzroczni, że te kilka złotych zyskanych w ciągu miesiąca przedkładacie nad długookresowy rozwój miasta (a niech ktoś mi spróbuje powiedzieć że to nie będzie miało wpływu!) to ja się cieszę że jest was tak mało! W moim rodzinnym mieście przez jakieś 15 lat korzystania z komunikacji miejskiej spotkałem 1 raz kontrolę biletów. Ale mimo wszystko za każdym razem kasowałem bilet. Po co? Żeby teraz móc sobie jeździć wygodnie nowymi Volviakami!! Mogłem tak jak Ty powiedzieć "pierdolę - nikt nie sprawdza to zarobię te 20 zł miesięcznie". I niech ktoś nie wyciąga absurdalnych argumentów (już nie pamiętam kto) że trzaba sobie mieszkanie w centrum kupić. Mieszkania w centrum są pewnie jakieś kilkadziesiąt tysięcy droższe więc na biletach zwróciłoby się to pewnie po kilkudziesięciu latach... nawet przy takiej różnciy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super DJ Heniu Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: *.freeway.pl / 172.16.0.* 30.07.03, 18:04 Gość portalu: Kobik > To że akurat Ty i kilka (tysięcy) pasażerów zyska na tej reformie nie uprawnia > was do wypowiedzi że macie ich głęboko w ... Bo jeśli jesteście tak > krótkowzroczni, że te kilka złotych zyskanych w ciągu miesiąca przedkładacie > nad długookresowy rozwój miasta (a niech ktoś mi spróbuje powiedzieć że to nie > będzie miało wpływu!) to ja się cieszę że jest was tak mało! A czy popierasz mnie w kwestii obniżenia akcyzy na gaz do samochodu? Mam nadzieję że tak. No bo chyba nie przekonasz mnie że ciągłe podwyżki akcyzy na paliwa nie mają negatywnego wpływu na rozwój kraju ( i Lublina też). No chyba ze jesteś krótkowzroczny... > > W moim rodzinnym mieście przez jakieś 15 lat korzystania z komunikacji > miejskiej spotkałem 1 raz kontrolę biletów. Ale mimo wszystko za każdym razem > kasowałem bilet. Po co? Żeby teraz móc sobie jeździć wygodnie nowymi > Volviakami!! Mogłem tak jak Ty powiedzieć "pierdolę - nikt nie sprawdza to > zarobię te 20 zł miesięcznie". Ja nie jeżdżę na gapę tylko korzystam z KOMUNIKACJI PRYWATNEJ!!! A co mi po VOLVIAKACH które może kupi MPK jeżeli podwyższy mi ceny biletów skoro będzie w nich taki ścisk że nie można będzie usiąść? Zaliczam się do tej grupy ludzi którzy wolą jechać starym prywatnym Jelczem czy busikiem nr 74 na siedząco niż nowym MPKowskim Volvo czy Neoplanem na stojąco. Cóż, jestem pewnie szkodnikiem społecznym skoro tak uważam. Identycznie ma się sprawa z samochodami prywatnymi. Akurat ja korzystam zwykle z mojego samochodu prywatnego bo w samochodzie to ja jestem PAN a nie jakiś anonimowy klient MPK wtłoczony w autobus jak śledź do puszki. Nawet jak postoję parę minut w korku czy na światłach to w samochodzie mam włączoną klimę, mam radyjko, mogę sobie poczytać gazetkę, nie muszę nosić teczki tylko kładę ją sobie do bagażnika, nikt mi nie wsadza łokcia między żebra jak w zatłoczonym autobusie czy tramwaju, nikt się na mnie nie pcha, nikt nie krzyczy, nikt nie usiłuje wyciągnąć mi portfela z kieszeni itd. itp. Na pewno powiecie że jestem egoistą i szkodnikiem społecznym, że dla dobra ludu pracującego miast i wsi powinienem zrezygnować z samochodu i korzystać z MPK. Powiem Ci że nawet gdyby w Lublinie powstały tramwaje omijające korki i gdybym miał wybór - jechać do pracy 10 min tramwajem na stojąco czy 20 min własnym samochodem to wybrałbym to drugie rozwiązanie. > > I niech ktoś nie wyciąga absurdalnych argumentów (już nie pamiętam kto) że > trzaba sobie mieszkanie w centrum kupić. Mieszkania w centrum są pewnie jakieś > kilkadziesiąt tysięcy droższe więc na biletach zwróciłoby się to pewnie po > kilkudziesięciu latach... nawet przy takiej różnicy. Ale liczy się też czas - a czas to pieniądz. I dlatego mieszkania w centrum są najdroższe a na opłotkach najtańsze. Z tego wynika że najwięcej chętnych jest jednak na mieszkania w centrum. Inna sprawa że są w Lublinie dzielnice peryferyjne z których do centrum jest bardzo dobry dojazd samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P@tryck Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: *.pl / 10.0.11.* 25.07.03, 12:35 Was co?Popierdolilo? Kurwa kto w tym jebanym polskim spoleczenstwie jest w stanie placic taka cene za bilet miesieczny na jedna linie? Kurwa moze od razu podwyzshyc podatki i zwiekshyc podatek zus o 110%? Kurwa nie ma to jak inteligencja.Jebane spaslaki kurwa napychajace swoje tluste brzuchy nieroby. Na chuj mi bilet na jedna linie?jak mam dojezdac do shkoly ktora jest dwie dzielnice dalej to co? mam bilet na jedna linie i spoznie sie na jeden autobus i co mam czekac pol godziny na drugi koshtem spoznienia sie na zajecia? Popierdolilo was i tyle!! Odpowiedz Link Zgłoś
ekspert.ad.vocem Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce 25.07.03, 12:45 Mlody czlowieku... a Was slonko dogrzalo???? Rozmiekczenie mozgu????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markus Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: *.mpk.lublin.pl 25.07.03, 13:47 wszystkie Patryki to osły i tryki. Odpowiedz Link Zgłoś
antympk Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce 25.07.03, 13:52 ozesz ja pierd0le ! to juz wiemy wszyscy jaki poziom intelektualny prezentuje prezes milosz ! moze jeszcze jakis 'fajoski' wierszyk panie prezesie/ byly prezesie ! naprawde az osobiscie polece w mailu zeby gazeta zastanowila sie nad publikacja tego wycinka ! bo jesli ktos taki pracuje w MPKi ustala chore cenniki oraz wysmiewa sie z mocnych argumentow to takiego kogos na koncowy do abramowic tylko nalezaloby odstawic !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kadafi Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: 212.182.109.* 25.07.03, 14:18 Patryk się zdenerwował i miał do tego pełne prawo, choć mógł to zrobić ciut kulturalniej ;) a oszołomom z Grygowej i Helenowa + wąsatemu z Ratusza mówimy NIE !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pietrek Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: 212.182.57.* 29.07.03, 09:54 Gość portalu: kadafi napisał(a): > a oszołomom z Grygowej i Helenowa + wąsatemu z Ratusza mówimy NIE !!!! któremu wąsatemu???..jest ich tam kilku..:-} Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kadafi Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: 212.182.109.* 29.07.03, 10:20 Gość portalu: Pietrek napisał(a): > któremu wąsatemu???..jest ich tam kilku..:-} Jak nie wiadomo oco chodzi, to chodzi o Pruszkowskiego ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super DJ Heniu Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: *.freeway.pl / 172.16.0.* 25.07.03, 15:21 Gość portalu: P@tryck napisał(a): > Na chuj mi bilet na jedna linie?jak mam dojezdac do shkoly ktora jest dwie > dzielnice dalej to co? mam bilet na jedna linie i spoznie sie na jeden autobus > i co mam czekac pol godziny na drugi koshtem spoznienia sie na zajecia? 42 jeździsz??? Chyba mało jest autobusów które jeżdżą w szczycie co pół godziny? 17 zasuwa co 5 minut. BTW - ciekawe ile osób kupi miesięczne na linię 58? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fq** pasażer MPK Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: *.lublin.mm.pl 25.07.03, 15:39 Kiedy wieczor juz zapada, Ciotka do snu sie uklada: 'Hieniu! Zostaw ten rozporek I chodz odmowic paciorek. Niech Hieniu przy lozku kleknie I powtarza glosno, pieknie: 'Boziu, uslysz glos chlopczyny, odpusc jego niecne czyny!!!!! Erotyzmem ni moderna Niech sie Hieniu juz nie spodli!!!' Teraz Hieniu sie pomodli Za Prusaka, za Milosia Potem grzecznie sie wysiusia I spokojnie, cicho zasnie.' Brzydki chlopak mruknal: 'Wlasnie!!!' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kadafi Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: 212.182.109.* 25.07.03, 20:42 Gość portalu: Super DJ Heniu napisał(a): > 42 jeździsz??? Chyba mało jest autobusów które jeżdżą w szczycie co pół > godziny? 4, 5, 12, 16, 19, 20, 27, 30, 33, 36, 50, 53, <- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: *.lublin.pl 25.07.03, 22:14 Eee czytajac to to sobie tylko hunor psuje Pruszkowski kolejna podwyzke sobie dal bo mu malo pensji jest. MPK Lublin przewala ludzi pod przykrywka teoretycznych obnizek cen jasne. Bilet ulgwy tanszy o 2 lub 4 zlotye albo 5 groszy no fajna ulga. Mi zawsze ulgowe bilety kojarzayly sie z 50% ceny biletu normalnego no 35% ale to to juz przegiecie. Szczescie ze po lublinie mozna sie poruszac tez na piechote choc to troche meczace. MPK najpierw wykonczylo przewoznikow prywatnych teraz chce wykonczyc swoich pasarzerow, to poczatek konca mpk. Przydala by sie jakas konkurencja niezalezna od mpk anie Pruszkowskiego wtedy ceny by spadly odrazu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pietrek Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: 212.182.57.* 29.07.03, 10:04 Gość portalu: kadafi napisał(a): >już pomijam że w 90% kursów np z Tysiąclecia 17, 18 i 31 odjeżdzają > razem na Czechów. Wszystko po to, żeby był porządny tłok na przystanku i dogodne warunki dla h.. grzebiących w naszych kieszeniach, torebkach i plecakach. Może mają kumpla w MPK który ustala rozkłady...??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulgowy Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: *.symboliczna.net / 192.168.1.* 26.07.03, 15:33 Moje 5 groszy do dyskusji (nie wiecej bo jako student tylko tyle zaoszczedze na ulgowym :) ) To co robi mpk to jest po prostu niewyobrazalne. Tego nei mozna tak zostawic! Miesieczny na jedna linie za 50zl?? Doslownie smiech na sali. I co za podwyzka z 36 na wszystkie linie podwyzszaja teraz na 50 na jedna? Az strach liczyc o ile procent sobei wiecej zycza. Jesli chodzi o bilety czasowe to uwazam ze powinny byc zniesione. Jeden bilet - bylbym za pozostawieniem tego ktory obecnie jest jako 30min. Z ulga 50%. Prezciez mpk utrzymaja ci ktorzy czesto jezdza, a nie ci co od czasu do czasu sie przejada. Dlatego nie moze byc tak ze osoby korzystajace codziennie z atobusow sa tutaj poszkodowane. Bo jezeli te osoby sie odwroca od mpk to wlasnie wowczas to przedsiebiosrtwo padnie jak nic. Walczmy do konca! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super DJ Heniu Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: *.freeway.pl / 172.16.0.* 26.07.03, 21:54 Gość portalu: ulgowy > Prezciez mpk utrzymaja ci ktorzy czesto jezdza, a nie ci co od czasu do czasu > sie przejada. No właśnie chyba wychodzi na to że jest odwrotnie. > Dlatego nie moze byc tak ze osoby korzystajace codziennie z > atobusow sa tutaj poszkodowane. Nie są poszkodowane. Jeżeli ktoś kupuje powiedzmy 44 bilety ulgowe jednorazowe ( na średnio 22 dni robocze w miesiącu) w miesiącu to płaci 44x1,25 = 55 zł. A miesięczny ulgowy kosztuje 50 zł. Czyli wychodzi na to że kupując miesięczny mamy 4 przejazdy za darmola. > A miesięczny ul jezeli te osoby sie odwroca od mpk to > wlasnie wowczas to przedsiebiosrtwo padnie jak nic. Oby. Mam nadzieję że kiedyś to nastąpi. Gdyby wpuścić na rynek większą liczbę prywaciarzy to na pewno niedługo jeździlibyśmy po mieście prywatnymi SOlarisami czy Manami za 50 gr za przejazd jednorazowy. Wtedy to już nikomu miesięczne nie byłyby potrzebne. No i u prywaciarzy nie byłoby gapowiczów. Odpowiedz Link Zgłoś
antympk1 Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce 26.07.03, 22:02 Kiedy wieczor juz zapada, Ciotka do snu sie uklada: 'Hieniu! Zostaw ten rozporek I chodz odmowic paciorek. Niech Hieniu przy lozku kleknie I powtarza glosno, pieknie: 'Boziu, uslysz glos chlopczyny, odpusc jego niecne czyny!!!!! Erotyzmem ni moderna Niech sie Hieniu juz nie spodli!!!' Teraz Hieniu sie pomodli Za Prusaka, za Milosia Potem grzecznie sie wysiusia I spokojnie, cicho zasnie.' Brzydki chlopak mruknal: 'Wlasnie!!!' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fq** pasażer MPK Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: *.lublin.mm.pl 27.07.03, 10:10 Każda wieś ma swojego głupka, a FL - Henia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pogo Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: *.lublin.mm.pl 27.07.03, 15:05 zacznijmy od tego że i stare ceny biletów wcale nie były niskie... ale teraz to już będzie przesada... cały problem finansowy mpk pochodzi (według moich, nieoficjalnych danych) z 2 źródeł: 1. sieć komunikacji jest zła... bardzo duzo mpk traci na liniach prawie nie używanych i zaniedbywaniu niektórych ważniejszych połączeń... np zastanawiam się po co istnieją 2 takie linie jak 153 i 158 jak ona mają chyab tylko 4 przystanki które nie są wspólne... takich przykładów na pewno znajdzie się więcej (około 1/3 wszytskich linni przejeżdża koło mojego osiedla z róznych stron... mi to jest wygodne ale właśnie takie ustawienie rujnuje finanse mpk) 2. w mpk lublin pracuje więcej urzędników niż kierowców... a urzędasy mają duuuże dochody (szczególnie w porównaniu do kierowców)... więc chyba pochłaniają więcej kasy niż są w stanie ujeździć kierowcy... niby jest ich tylu ale i tak nie potrafią nic sensownego wymyślić... i chyba tym nowym cennikiem doprowadzą mpk do ruiny (oby jak najszybciej może spółkę przejmie ktoś z wyobraźnią) i co do cen biletów... teraz będzie się lepiej opłacać jeździć codziennie z przesiadkami na gapę i raz w niesiącu dać się złapać niż kupowac bilety... co więcej kumpel obliczył że jeśli by zrobic sobie prawko (i zdać za 5 razem) to potem (wliczając paliwo ubezpieczenie i całą resztę) nakład zwróci się w ciągu 3 lat w porównaniu do jeżdżenia mpk do pracy i z powrotem z jedną przesiadką... (nie wiem na jaki samochód to liczył i na pewno nie wliczał kupna samochodu i jego strat wartości) z racji oszczędności mpk będzie pewnie miało jeszcze mniej kanarów więc wystarczy obaczić gdzie najczęściej stoją i można jeździć ze średnią wpadalnością 1 na 2-3 miesiące... (chyba jednak mi się spodoba ta podwyżka szczegde miał szanse dostać już skasowany bilet od kogoś kto włąśnie wysiada:D) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rufus Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.03, 09:48 ad 2. nie do końca: urzędników jest ok. 100 osób, kierowców ok.700.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shpo Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: 62.233.195.* 27.07.03, 18:58 ja propunuje w akcie protestu pomazac wszystke przystanki mpk napisem "WALIĆ MPK" ale inne tego typu !! a studenci niech chodza na uczelnie specerkiem, jak ktos powiedzial na grupie dyskusyjne "mpk dba o nasz zdrowie :) wiedz chodzmy spacerkiem i jezdzijmy rowerami" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kadafi Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: 212.182.109.* 28.07.03, 16:16 tyle że dewastacja przystanków nie ma sensu, bo przez to szkodzi się wyglądowi miasta (wielu tego nie rozumie) a napewno nie zaszkodzi MPK. Trzeba albo zablokować od 4 rano na pare godzin obydwie zajednie autobusowe i trolejbusowe albo kilka najważniejszych punktów komunikacyjnych miasta w środku szczytu (plac Bychawski, przejście przez Tysiąclecia koło PKSu i krzyżówkę Krakowskie/Lipowa/Racławickie ewentualnie Zana/Krasnicka) powinno wystarczyć żeby powiedzieli o tym w Faktach i Wiadomościach, dzięki czemu cała Polska będzie mogła się śmiać z poczynań prezesa Miłosza. więcej nie trzeba ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super DJ Heniu Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: *.freeway.pl / 172.16.0.* 28.07.03, 18:06 Gość portalu: kadafi napisał(a): > Trzeba albo zablokować od 4 rano na pare godzin obydwie zajednie autobusowe i > trolejbusowe albo kilka najważniejszych punktów komunikacyjnych miasta w środku > > szczytu (plac Bychawski, przejście przez Tysiąclecia koło PKSu i krzyżówkę > Krakowskie/Lipowa/Racławickie ewentualnie Zana/Krasnicka) powinno wystarczyć > żeby powiedzieli o tym w Faktach i Wiadomościach, dzięki czemu cała Polska > będzie mogła się śmiać z poczynań prezesa Miłosza. heh problem w tym że musisz Leppera zawezwać bo komu innemu blokady nie puszczą płazem. Był ktoś w biurze poselskim Samoobrony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kadafi Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: 212.182.109.* 28.07.03, 18:36 Gość portalu: Super DJ Heniu napisał(a): > heh problem w tym że musisz Leppera zawezwać bo komu innemu blokady nie > puszczą płazem. Był ktoś w biurze poselskim Samoobrony? W ostateczności może być i Lepper, trzeba tylko znaleść powód żeby jemu się to opłacało (=zbicie kapitału politycznego ;). Można powiedzieć choćby że to uderzy w studentów mieszkających na wsi, powinno starczyć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super DJ Heniu Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: *.freeway.pl / 172.16.0.* 28.07.03, 20:22 > W ostateczności może być i Lepper, trzeba tylko znaleść powód żeby jemu się to > opłacało (=zbicie kapitału politycznego ;). Można powiedzieć choćby że to > uderzy w studentów mieszkających na wsi, powinno starczyć ;) Lepper ostatnio stwierdził że będzie bronił nie tylko mieszkańców wsi ale i miast tak że może da się naciągnąć na awanturę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pietrek Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: 212.182.57.* 29.07.03, 10:18 Gość portalu: shpo napisał(a): > ja propunuje w akcie protestu pomazac wszystke przystanki mpk napisem "WALIĆ > MPK" ale inne tego typu !! tylko,że przystanki są własnością spółki Maik....a nie MPK Ja mam propozycję, że jak widzisz pajaca który rysuje szybę w autobusie albo pruje siedzenie to weź pajaca i porządnie mu przypierdol... Tak ogolnie to w Lublinie powinno się śmietniki przyspawać do wiat przystankowych bo już niedługo zamiast szyb będziemy mieli dechy zabite gwoźdźmi. A wtedy wyjdzie na jaw z jakimi wieśniakami mieszkamy razem w jednym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
antympk2 Sprzeciwiamy się wszelkiej dewastacji!!! 29.07.03, 11:24 Przypominam półgłówkom i prymitywom, że protest dotyczy zmiany taryf i nowych zasad obowiązywania biletów, niezrozumiałej i szkodliwej dla Lublinian polityki prowadzonej przez władze MPK oraz władze Lublina. Absolutnie nie walczymy z przystankami, wiatami, ławkami, autobusami, szybami, koszami na śmieci i innymi tego typu obiektami. To jest protest ludzi normalnych, myślących i kulturalnych, a nie "wyżywka a'la skin" dla debili !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super DJ Heniu Re: Sprzeciwiamy się wszelkiej dewastacji!!! IP: *.freeway.pl / 172.16.0.* 29.07.03, 12:32 antympk2 napisał: > Przypominam półgłówkom i prymitywom, że protest dotyczy zmiany taryf i nowych > zasad obowiązywania biletów, niezrozumiałej i szkodliwej dla Lublinian > polityki prowadzonej przez władze MPK oraz władze Lublina. ALe napisz może że nie dla wszystkich Lublinian bo nie wszyscy korzystają z MPK Odpowiedz Link Zgłoś
antympk1 Re: Sprzeciwiamy się wszelkiej dewastacji!!! 29.07.03, 12:40 Kiedy wieczor juz zapada, Ciotka do snu sie uklada: 'Hieniu! Zostaw ten rozporek I chodz odmowic paciorek. Niech Hieniu przy lozku kleknie I powtarza glosno, pieknie: 'Boziu, uslysz glos chlopczyny, odpusc jego niecne czyny!!!!! Erotyzmem ni moderna Niech sie Hieniu juz nie spodli!!' Teraz Hieniu sie pomodli Za Prusaka, za Milosia Potem grzecznie sie wysiusia I spokojnie, cicho zasnie.' Brzydki chlopak mruknal: 'Wlasnie!!!' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Licealistka Prywatna Komunikacja Wygra!!! IP: *.madnet.lub.pl 30.07.03, 19:26 Kto ma skożystać niby na tej zmianie... skąd mają wziąść pieniądze studenci ...kto pomyslał o liecalistach czy gimnazjalistach...dziaciach które dojeźdżają do szkół Miejską Komunikacją Skąd !!!!!! skończy sie na tym że ludzie będe poruszać się komunikacją prywatną !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super DJ Heniu Re: Prywatna Komunikacja Wygra!!! IP: *.freeway.pl / 172.16.0.* 30.07.03, 20:04 Gość portalu: Licealistka napisał(a): > Kto ma skożystać niby na tej zmianie... Bogaci właściciele samochodów którzy korzystają z komunikacji miejskiej tylko okazjonalnie, przyjezdni, turyści nie posiadający prawa do ulg ustawowych. Generalnie bogaci. Cóż się dziwić, grupa społeczna bogaczy jest targetem dla większości firm na tym świecie. Nawet Polsat zaprzestał nadawania disco-polo ( nad czym ubolewam bo jestem fanem tej muzyki ale przecież mogę sobie kupić kasetę to mój ból nie jest tak straszny) gdy badania rynku wykazały że ściąga ta muzyka przed ekran ludzi biednych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pietrek Re: Prywatna Komunikacja Wygra!!! IP: 212.182.57.* 31.07.03, 13:40 Albo my mamy więcej niż jedna osobę, które używają pseudo >Super DJ Heniu<, albo jedną osobę z rozdwojona jażnią (a może "roztrojoną"???), czyli schizofrenika..???? Coś mi tu śmierdzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: licealista Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: *.konopnicka.sdi.tpnet.pl 31.07.03, 00:34 -KUPCIE SOBIE ROWERY -JEZDZIJCIE PRYWATNYMI -JAK JUZ MUSICIE JEZDZIC MPK I WAS ZLAPIA TO NIE PLACCIE KARY (WSZSYCY NIE PLACMY TO COS TO DA) -WYSYLAJCIE MAILE DO MPK Z WYRAZAMI NIEZADOWOLENIA (ja wyslalem pod marketing@mpk.lublin.pl) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czy to wazne ? co to k... ma być ?? IP: *.niemce.sdi.tpnet.pl 31.07.03, 13:10 Wazne ze jestem studentem jednej z lubelskich uczelni i to co robi ta tak zwana firma sprawia ze budzi sie we mnie naprawde wielka agresja, kiedys nie wytrzymam i sam sie obwiesze granatami a potem sobie pojde do ratusza... A co ? Polak tez potrafi! Poprostu brak mi slow zeby opisac to co sie dzieje w tym miescie, tak nie ma nigdzie indziej!! Ja zeby sobie studiowac musze codziennie dojezdzac spoza Lublina, i co? Mam sobie wykopic bilecik na jedną linie? to sprobujcie jechac sobie np. 10 spod dworca PKS o godzinie 7:30 rano!! Desperacja poprostu..... Brak słów...... Odpowiedz Link Zgłoś
pepperoni78 Re: co to k... ma być ?? 31.07.03, 14:24 Nie przesadzaj z tymi granatami w ratuszu. Szkoda budynku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kadafi Re: co to k... ma być ?? IP: 212.182.109.* 31.07.03, 15:15 a mnie dziś o mało nie rozwaliło ze śmiechu jak na Radio Puls słuchałem wypowiedzi Miłosza: "bilety na 1 i 2 linie będzie można sumować, czyli ktoś może sobie kupić np dwa bilety na 2 linie czyli łącznie na 4 linie" coś w tym stylu. Przecież ten człowiek jest tak pierdolnięty (sory za wulgaryzmy) że nie ma co czekać tylko zrobić wjazd na MPK, porwać Miłosza i wysłać paczką na Grenlandię, niech robi komunikację dla pingwinów ;) Odpowiedz Link Zgłoś
antympk Re: co to k... ma być ?? 31.07.03, 15:19 wooooow to prezes potrafi dodac 2 + 2 :)) no to rzeczywscie ma kwalifikacje do piastowania funckji prezesa !! Odpowiedz Link Zgłoś
antympk2 Re: co to k... ma być ?? 31.07.03, 15:34 Myślę, że chyba się mylisz, co do tej umiejętności... ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
antympk1 Re: co to k... ma być ?? 31.07.03, 17:46 antympk - czy ty sie przypadkiem nie zarazasz od prezesunia niewiedza???!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy D Re: co to k... ma być ?? IP: *.it-net.pl 06.08.03, 21:43 Czy niema siły na tych sk......synów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podaj cegłe podaj nawet w najbardziej rozwinietych krajach ... IP: 81.219.67.* 31.07.03, 21:43 zachodnich np. wlk. brytanii komunikacja publiczna przynosi straty i jest dofinansowywana przez państwo, bo oprócz tego , że stanowi "system nerwowy" miast (państw), jej rola polega także na odciagnięciu ludzi od indywidualnych form podróżowania - wiadomoc co by sie stało gdyby wszyscy zaczęli jeździc do pracy samochodami- miasto zakorkowałoby się, ulice zdechły a ludzie utoneli w spalinach tymczasem w polsce gdzie deficytowych przedsiebiorstw jest jak mało gdzie akurat komunikacja miejska ma stać sie dochodowa!!! hehehe dobre sobie głowę daję ze mpk nie zacznie przynosić zysków i znów kasa miasta będzie dalej do niego dopłacać słuchajcie nie wygramy z mpk ale możemy zatruć zycie prezesowi miłoszowi i to nie koniecznie przy pomocy metod niezgodnych z prawem, choc regularne obsikiwanie wycieraczki byłoby niezłe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: nawet w najbardziej rozwinietych krajach ... IP: 81.219.64.* 06.08.03, 19:51 > zachodnich np. wlk. brytanii komunikacja publiczna przynosi straty i jest > miast (państw), jej rola polega także na odciagnięciu ludzi od indywidualnych Wiec chodzi o komunikacje ZBIOROWA, a ta nie musi byc tylko PUBLICZNA. Moze byc prywatna. > tymczasem w polsce gdzie deficytowych przedsiebiorstw jest jak mało gdzie > akurat komunikacja miejska ma stać sie dochodowa!!! hehehe A czemu nie? To nic nie ma byc dochodowe? Dochodowe jest to, na co ludzie decyduja sie wydawac swoje pieniadze, czyli na to, co im najbardziej potrzebne! Wiec albo uznajmy, ze komunikacja nie jest ludziom tak bardzo potrzebna, wiec po co kruszyc kopie, albo stwierdzmy, ze jest, a wtedy okaze sie, ze nie jej trzeba dotowac i jeszcze moze przynosic niezle dochody. > głowę daję ze mpk nie zacznie przynosić zysków i znów kasa miasta będzie dalej ...dopuki sie mpk nie podzieli na mniejsze firmy (np. autobusowe i trolejbusowe, aby byla konkurencja) i nie sprywatyzuje (aby bylo lepsze zarzadzanie). > do niego dopłacać A doplacac bedziesz ty, podatniku i wyborco. Glupios wybral, biednie masz! > słuchajcie nie wygramy z mpk ale możemy zatruć zycie prezesowi miłoszowi i to > nie koniecznie przy pomocy metod niezgodnych z prawem, choc regularne > obsikiwanie wycieraczki byłoby niezłe MPK dobija socjal w postaci ukladu zbiorowego, a nie prezes. Ludzie, kupcie sobie mpk i pokazcie, jak potraficie nim zarzadzac. Kupcie, oczywiscie, jako akcje spolki "MPK Lublin SA" - jesli durnie w Ratuszu zdecyduja sie na prywatyzacje, ale sie nie zdecyduja, bo to durnie (w wiekszosci). Odpowiedz Link Zgłoś
antympk2 Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce 01.08.03, 02:35 Kurier Lubelski, T.Stawecki , 01.08.03.: www.kurier.lublin.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=6105&mode=thread&order=0&thold=0 DZIWNE OKOLICZNOŚCI WKROCZENIA POLICJANTÓW DO GABINETU SZEFA MPK Aż trzech wysokich stopniem oficerów policji kontrolowało trzeźwość Jacka Miłosza, prezesa MPK. Interwencję przeprowadzono na podstawie rzekomo anonimowej informacji (patrz rozmowa poniżej – przyp. red.), ale za to w asyście dziennikarzy. Czy policja nie przekroczyła swoich uprawnień? W środę do gabinetu prezesa MPK zgłosił się mężczyzna, który skarżył się, że nie może wykupić biletu okresowego. – Chciał, by sprzedać mu taki bilet, ale ważny od końca sierpnia – opowiada sekretarka prezesa Miłosza. – Niestety, w związku ze zmianą cennika taki zakup nie był możliwy. Wybuchła awantura. W pewnym momencie mężczyzna zaczął krzyczeć, że prezes jest pijany. Mężczyznę wyprowadzili ochroniarze. – Nie chciałem, by ktokolwiek miał wątpliwości co do mojego stanu – stwierdza Miłosz. – Zgodnie z naszą wewnętrzną procedurą, szef ochrony przeprowadził kontrolę mojego stanu trzeźwości i spisał protokół. Wyniku byłem pewny: 0,00 promila. Po pół godzinie do sekretariatu szefa MPK, w asyście dziennikarza i fotoreportera z jednej z lubelskich gazet, wkroczyło trzech, wysokich rangą oficerów policji: podinspektor A. Opaliński, z-ca naczelnika Inspektoratu KWP w Lublinie, podinsp. H. Berdysa, z-ca naczelnika Wydziału Prewencji KWP Lublin i podinsp. Andrzej Kołodziej z Sekcji Ruchu Drogowego KMP Lublin. – Policjanci nie mieli nakazu prokuratora. Oświadczyli, że interweniują na podstawie anonimowego telefonicznego zgłoszenia – komentuje prezes Miłosz. – Przybyli wraz z dziennikarzem i fotoreporterem. Prezes Miłosz zgodził się na obecność dziennikarza przy badaniu, jednak pod warunkiem, że świadkiem będzie także Stanisław Tulski, szef ochrony MPK. Badanie alkomatem przeprowadził podinsp. A. Kołodziej. Wynik: 0,00 promila. – Nie dało się nie zauważyć zaskoczenia na ich twarzach – opowiada prezes Miłosz. – Co ciekawe, po odczytaniu wyniku policjanci uznali najwyraźniej, że sprawy nie ma i zamierzali się pożegnać. Bez spisania protokołu badania alkomatem! Jego sporządzenia zażądał natomiast Jacek Miłosz. Oprócz wyniku wpisano nazwiska świadków badania oraz powód jego przeprowadzenia: anonimowe zgłoszenie przez telefon: – Usłyszałem, że czynności te policja podjęła w związku z sygnałem anonimowego obywatela – mówi prezes Miłosz. – To niesłychane. Wystarczy anonim, by na interwencję przyjechało trzech oficerów policji w asyście reporterów? Bez nakazu? Bez spisania protokołu? To ohydna prowokacja. Zasięgnę opinii prawnika, na pewno tej sprawy tak nie zostawię. KODEKS WYKROCZEŃ Art. 70. § 1. Kto, będąc niezdolny do czynności, której nieumiejętne wykonanie może wywołać niebezpieczeństwo dla życia lub zdrowia człowieka, taką czynność przedsiębierze albo kto porucza ją osobie do jej wykonania niezdolnej lub wbrew obowiązkowi nadzoru dopuszcza do wykonania takiej czynności przez osobę niezdolną, podlega karze aresztu albo grzywny. § 2. Tej samej karze podlega, kto wbrew obowiązkowi zachowania trzeźwości znajduje się w stanie po użyciu alkoholu lub podobnie działającego środka i podejmuje w tym stanie czynności zawodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
antympk2 Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce 01.08.03, 02:45 Kurier Lubelski, T.Stawecki, 01.08.03: www.kurier.lublin.pl/modules.php? op=modload&name=News&file=article&sid=6101&mode=thread&order=0&thold=0 OD DZISIAJ OBOWIĄZUJĄ NOWE BILETY MPK W ciągu ostatnich dni lipca, znacznie więcej osób niż zwykle zaopatrzyło się w bilety 90-dniowe na wszystkie linie. Dzięki temu zakupowi jeszcze przez trzy miesiące będą mogli dowolnie korzystać z przejazdów MPK. Nowy cennik nie uwzględnia już sieciówek. – Nie ma długich kolejek po bilety. Jak widać, przy kasach stoi najwyżej kilkanaście osób – mówi kasjerka z kas MPK przy ul. Przystankowej. – Jednak niemal wszyscy kupują bilety 90-dniowe na wszystkie linie. Ich zakup to wciąż znaczna oszczędność. Trzy miesiące jazdy dowolną liczbą autobusów dziennie kosztuje odpowiednio 188 zł przy bilecie normalnym i 94 zł przy ulgowym ustawowym. Gdyby ich użytkownicy korzystali tylko z nowych biletów przejazdowych, to przy 4 przejazdach dziennie zapłacą za 3 miesiące od 460 do 478,60 zł. – Nie podoba mi się ten nowy cennik – stwierdza krótko Ryszard Jóźwik, ojciec 3 dzieci. – Do tej pory kupowałem dzieciom sieciówki i jakoś domowy budżet się zamykał. Teraz muszę albo kupować im 6 biletów dziennie, albo 3 okresowe na 1 linię. Wydatki wzrosły mi więcej niż 2-krotnie. – Kiedy tylko usłyszę o jakimś proteście, natychmiast się do niego przyłączę – zapowiada pan Stanisław. – MPK powinno pozostać przy bardziej socjalnym cenniku. Niechby gmina dopłacała dalej, a oszczędności w spółce? Na pewno można jeszcze zejść z kosztów. MPK oczekiwało większego zainteresowania kupnem starych sieciówek. Tymczasem, zdaniem dyrekcji spółki, kupujących jest mniej więcej tylu, co pod koniec każdego miesiąca. Wzrosła tylko liczba sprzedawanych biletów 90-dniowych. – Rozumiem niepokój pasażerów – mówi Jacek Miłosz, prezes MPK. – Nowy cennik kładzie większy nacisk na bilety jednorazowe. Te dla większości naszych pasażerów są zdecydowanie tańsze. To niewątpliwa zaleta. Myślę, że już po pierwszych dniach funkcjonowania cennika, znajdzie on uznanie u klientów. We wrześniu mają rozpocząć się studenckie negocjacje w sprawie ponownego wprowadzenia biletów okresowych na wszystkie linie. – Ten zapis powinien być rozszerzony także na uczniów lubelskich szkół – mówi Wanda Krzacz, Czytelniczka Kuriera. – Dla nas rodziców, mimo podwyżek biletów okresowych i tak byłaby to znaczna ulga w wydatkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kadafi Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: 212.182.109.* 01.08.03, 09:51 good idea, zbieramy się z 500 osób i wszyscy naraz zbijamy do prezesa M. przy okazji można sparaliżować działanie całej biurokracji MPK :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micra a moze to "wina" prywatnych"? IP: *.resetnet.pl 04.08.03, 10:27 Witam, nie jestem juz studentem, jednak gdy studiowalem to korzystalem dosyc czesto z komunikacji miejskiej, ale do rzeczy. Moim zdaniem duza wine za problemy MPK w Lublinie ponosza przewoznicy prywatni. Nie znam wielu miast w Polsce, ale z tego co pamietam to w Warszawie, Poznaniu i Krakowie nie ma przewoznikow prywatnych. Czesc osob kocha przewoznikow prywatnych, bo tani, bo tylko 1 zł, ale spójrzcie, Oni nie jeżdżą w godzinach porannych, oni nie jeżdżą w godzinach wieczornych (tak, MPK w nocy też nie specjalnie jeździ). Spróbujcie dojechać po 19-tej, 20-tej, 21-ej w dowolne miejsce Lublina, powiedzmy z Dworca PKP na Czuby, Czechów, gdziekolwiek. Fakt, usunięcie biletów miesięcznych to pomysł durny, bo to co teraz proponują nijak nie przystaje do potrzeb mieszkańców. MPK nie jest prywatne, niestety, powinno spełniać potrzeby społeczne mieszkańców (ale nie za darmo). Jeżdżąc jako student wkurzali mnie prywatni obsługujący "zgodnie z prawem" linie MPK w wakacje, za które musiałem płacić mając sieciówkę. Nie jestem za usunięciem prywatnych, bo ileś tam osób pożegna się z pracą, ale bądźmy realistami. Czym więcej oni przewożą tym mniej przewozi MPK. Usuwanie przez MPK biletów czasowych jest totalną bzdurą. Po co zainwestowano ogromne pieniądze w kasowniki czasowe by teraz stosować je jako fajny ozdobnik? Moja żona nie raz korzystała z biletów dobowych - nie była to jakaś superoszczędność, ale były tak skalkulaowane, że jak ktoś przewidywał 10 przejazdów jednego dnia (bodajże) to się to opłacało. Reasumując: - brak biletów sieciowych w ludzkich cenach to gwóźdź do trumny MPK; - prywatni mają swoją część tortu pasażerów w Lublinie; - likwidacja czasówek to błąd; - docencie czasami MPK, dostrzeżcie plusy, a nie tylko minusy. Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
ekspert.ad.vocem Re: a moze to 'wina' prywatnych'? 04.08.03, 10:44 Nie mam na moich liniach ani jednego 'prywatnego', wiec trudno mi ich oceniac... Ale wiem, ze w PKS tez sie tlumacza, bo to wina 'prywatnych'. Ktos jednak tym 'prywatnym' wyznaczyl rozklady jazdy i przystanki??? Dlaczego u mnie, na liniach, ktore zawsze maja przepelnione autobusy - nie ma ani jednego? Docenic MPK? Docenialabym, gdyby zaczelo od rzetelnej informacji - kto, po co,z kim i dlaczego, gdyby kierownictwo MPK potrafilo pokazac mieszkancom, ze straty MPK sa niezawinione przez kierownictwo nieudolne... Bez takiej informacji to jest jedynie samowolka, szukanie pokrycia dziur w budzecie MPK w rownie dziurawych kieszeniach mieszkancow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micra Re: a moze to 'wina' prywatnych'? IP: *.resetnet.pl 04.08.03, 11:07 Byc moze teraz miasto ogranicza prywatnych, ale z tego co ja pamietam, to prywatni owszem, chetnie okupowali linie zatloczone (39, 29, 17, 44) skutecznie omijajac te najmniej dochodowe. Brak rzeczowej informacji o finansach naszej skądinąnd komunikacji, wszak to z naszych podatków, rzeczywiście nie pozwoli na poprawę wizerunku MPK, ale powtarzam, w Krakowie, Warszawie, Poznaniu nie widziałem przewoźników prywatnych. O ileż prościej byłoby MPK działać bez tej konkurencji, nie koniecznie drożej. Ponadto niezla plaga dla MPK sa wandale, dla przyjemnosci zrywajacy rozklady jazdy, tluczacy szyby, uszkadzajacy co tylko sie da. Nie ma idealnego rozwiazania, dostrzezmy jakies pozytywy w MPK. Wszyscy po kolei wylewaja pomyje na MPK nie widzac zadnych pozytywnych dzialan tego przedsiebiorstwa (to chyba MPK Lublin jako pierwsze wprowadzilo bilety czasowe). Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super DJ Heniu Re: a moze to 'wina' prywatnych'? IP: *.freeway.pl / 172.16.1.* 04.08.03, 11:50 Gość portalu: micra napisał(a): w Krakowie, Warszawie, Poznaniu nie widziałem przewoźników > prywatnych. O ileż prościej byłoby MPK działać bez tej konkurencji, nie > koniecznie drożej. To w Warszawie źle patrzyłeś. Jest Connex i ITS Michalczewski. A jeżeli wierzysz że po zlikwidowaniu konkurencji byłoby taniej, to popatrz na TPSA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micra Re: a moze to 'wina' prywatnych'? IP: *.resetnet.pl 04.08.03, 12:11 nie zauwazylem linii prywatnych w Warszawie, moze to tak jak z trolejbusami? jezeli wydaje Ci się, że jest możliwa prawdziwa konkurencja w komunikacji miejskiej to moim zdaniem jesteś w błędzie lub też uważasz, że znajdą się filantropii lub też twierdzisz, że skoro komuś nie opłaca się utrzymywać linii z pkt. A do pkt. B to jest to prywatna sprawa ludzi mieszkających w pkt. A i pkt. B Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super DJ Heniu Re: a moze to 'wina' prywatnych'? IP: *.freeway.pl / 172.16.1.* 04.08.03, 14:01 Gość portalu: micra napisał(a): > jezeli wydaje Ci się, że jest możliwa prawdziwa konkurencja w komunikacji > miejskiej to moim zdaniem jesteś w błędzie lub też uważasz, że znajdą się > filantropii lub też twierdzisz, że skoro komuś nie opłaca się utrzymywać linii > z pkt. A do pkt. B to jest to prywatna sprawa ludzi mieszkających w pkt. A i > pkt. B Tak. Jest wiele punktów A i punktów B między którymi nie ma komunikacji. Przykład pierwszy z brzegu - nie ma autobusu Łęczna - Krasnystaw. Nie ma autobusu Paderewskiego - Kalina. Nie ma autobusu Bełżyce - Bychawa. Nie ma autobusu Warszawa - Ostrów Lubelski. I co? CZy uważasz że należy takie autobusy stworzyć za pieniądze podatników? Tak samo nie ma sensu utrzymywania niedochodowych linii miejskich czy podmiejskich, jedna chwała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micra Re: a moze to 'wina' prywatnych'? IP: *.resetnet.pl 04.08.03, 16:30 każda trasa ma swój początek i swój koniec, jeżeli z punktu A bierze swój początek trasa nr 23321 i z punktu B bierze początek trasa 9921 to istnieje duże prawdopodobieństwo, że gdzieś się przecinają i człowiek mieszkający w A dojedzie w końcu do B (może po drodze gdzieś jeszcze przesiadając się) Wez mape Lubelszczyzny, znajdź Wilków (blisko Kazimierza Dolnego). Czy tylko dlatego, że wszystko musi się opłacać ludzie z Wilkowa nie mają mieć prawa autobusu, choćby i raz na dzień (mam nadzieję że mają) do jakiegoś większego miasta? Czy dlatego, że wszystko musi się opłacać autobusy będą jeździły w godzinach 6.00-20.00? Lampy na ulicach? Oj tak, trzeba je gasić już o 23.00, po co mają się świecić... Niestety, część środków musi iść na takie cele. Od ponad 2 lat jeżdżę tylko samochodem, autobusem max. 10 przejazdów na rok. Zgodnie z Twoją dewizą powinienem żądać kierowania moich podatków na MPK a przeznaczać je powiedzmy na... nic mi nie przychodzi konkretnego do głowy. Jest masa ludzi biednych, których nie stać na wiele rzeczy, w tym na droższe przejazdy (dlatego wybierają komunikację miejską). Uważam, że postój w ścisłym centrum miasta powinen być płatny - wtedy więcej osób korzystałoby z komunikacji miejskiej, a przez to więcej dostawało by MPK i prywatni przewoźnicy, ale to już raczej temat na inną dyskusję. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S Re: a moze to 'wina' prywatnych'? IP: *.freeway.pl / 172.16.1.* 05.08.03, 07:28 Gość portalu: micra napisał(a): > każda trasa ma swój początek i swój koniec, jeżeli z punktu A bierze swój > początek trasa nr 23321 i z punktu B bierze początek trasa 9921 to istnieje > duże prawdopodobieństwo, że gdzieś się przecinają i człowiek mieszkający w A > dojedzie w końcu do B (może po drodze gdzieś jeszcze przesiadając się) > > Wez mape Lubelszczyzny, znajdź Wilków (blisko Kazimierza Dolnego). Czy tylko > dlatego, że wszystko musi się opłacać ludzie z Wilkowa nie mają mieć prawa > autobusu, choćby i raz na dzień (mam nadzieję że mają) do jakiegoś większego > miasta? Mają 4 razy na dzień busa z Lublina do Wilkowa. Z powrotem też pewnie jeździ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micra Re: a moze to 'wina' prywatnych'? IP: *.prointegra.com.pl / *.gazeta.pl 05.08.03, 09:00 czyli pudło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super DJ Heniu Re: a moze to 'wina' prywatnych'? IP: *.freeway.pl / 172.16.1.* 05.08.03, 16:34 Gość portalu: micra napisał(a): > czyli pudło Dlaczego pudło? Z Lublina do Wilkowa odjeżdżają busy o 6.55 10.05 14.35 i 18.15. Poza tym nie ma chyba większego problemu z dojazdem z Lublina do Wilkowa PKSem z przesiadką w Kazimierzu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micra Re: a moze to 'wina' prywatnych'? IP: *.resetnet.pl 05.08.03, 22:13 pudlo, bo jednak juz jezdza busy zamiast PKSu, a tak sie staralem by wybrac odpowiednio oddaloną, ale jednak coś znaczącą miejscowość (Rada Gminy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super DidżeJ Heniu Re: a moze to 'wina' prywatnych'? IP: *.freeway.pl / 172.16.1.* 06.08.03, 11:49 Gość portalu: micra napisał(a): > pudlo, bo jednak juz jezdza busy zamiast PKSu, a tak sie staralem by wybrac > odpowiednio oddaloną, ale jednak coś znaczącą miejscowość (Rada Gminy) To ja Ci podpowiem. Miejscowości w woj. lubelskim będące siedzibą gminy nie mające bezpośredniego połączenia z Lublinem to np. Rokitno , Dubienka, Leśna Podlaska, Ruda k. Chełma, Sitno k. Zamościa, Miączyn k. Zamościa, Trzebieszów, Kłoczew k. Ryk i wiele, wiele innych. I co? Jakoś ludzie tam żyją. Chyba nie uważasz, że trzeba stworzyć za pieniądze podatników połączenia autobusowe tych miejscowości z Lublinem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super DJ Heniu Re: a moze to 'wina' prywatnych'? IP: *.freeway.pl / 172.16.1.* 05.08.03, 07:30 Gość portalu: micra > Uważam, że postój w ścisłym centrum miasta powinen być płatny - wtedy więcej > osób korzystałoby z komunikacji miejskiej, a przez to więcej dostawało by MPK i > > prywatni przewoźnicy, ale to już raczej temat na inną dyskusję. Czyli rozumiem że uważasz że obecnie postój w ścisłym centrum Lublina jest BEZPŁATNY??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micra Re: a moze to 'wina' prywatnych'? IP: *.prointegra.com.pl / *.gazeta.pl 05.08.03, 09:03 a uważasz że jest inaczej? Obszar ograniczony Tysiąclecia, Lipową i Gomułki powinien być płatny, być może powinny być różne strefy (poziom opłat, jak np. w Poznaniu). W tej chwili część miejsc jest płatna, część nie, ludzie stają gdzie mogą, robią sobie kpiny z prawa. Parking na Hempla do niedawna świecił pustkami, dopiero teraz trochę osób tam staje, ale pewnie po otwarciu Narutowicza wszystko wróci do... normy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super DJ Heniu Re: a moze to 'wina' prywatnych'? IP: *.freeway.pl / 172.16.1.* 05.08.03, 14:21 Gość portalu: micra napisał(a): > a uważasz że jest inaczej? Obszar ograniczony Tysiąclecia, Lipową i Gomułki > powinien być płatny, być może powinny być różne strefy Najpierw oświeć mnie gdzie jest w Lublinie ul. Gomułki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micra Re: a moze to 'wina' prywatnych'? IP: *.resetnet.pl 05.08.03, 15:36 doskonale wiesz o jaką ulicę mi chodzi, od dawna używam nazwy tej ulicy, nie bawię się w szczegóły, ok, ograniczona przez Al. Tysiąclecia, Lubomelską, ul. Lipową, Narutowicza, Bernardyńską, Wyszyńskiego, Królewską, Placem Łokietka, Lubartowską, czy tak jest lepiej? przypomnij sobie o co toczy się spór, ja napisałem, że pewien wkład w problemy MPK Lublin mają prywatni przewoźnicy, taki był sens mojego listu. Nie napisałem, że prywatni są ok, czy nie są ok, że są potrzebni czy nie są potrzebni, napisałem jedynie, że jako konkurencja utrzymująca ileś tam dziesiąt pojazdów o tyle mniej może utrzymać MPK Lublin. Nie pisałem czy MPK Lublin jest zarządzane dobrze czy źle, napisałem, że jedną z przyczyn problemów MPK Lublin jest sieć prywatnych przewoźników (działajcych z prawem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super DJ Heniu Re: a moze to 'wina' prywatnych'? IP: *.freeway.pl / 172.16.1.* 05.08.03, 16:31 Gość portalu: micra napisał(a): > doskonale wiesz o jaką ulicę mi chodzi, od dawna używam nazwy tej ulicy, nie > bawię się w szczegóły, ok, ograniczona przez Al. Tysiąclecia, Lubomelską, ul. > Lipową, Narutowicza, Bernardyńską, Wyszyńskiego, Królewską, Placem Łokietka, > Lubartowską, czy tak jest lepiej? Nie bardzo. Bo na przykład pozwalasz parkować za darmo na MC Skłodowskiej a to prawie centrum. A co z pl. Zamkowym? W Twojej wersji tam parkowanie powinno być za darmo. Moim zdaniem trochę dziwnie to centrum wytyczone. > > przypomnij sobie o co toczy się spór, ja napisałem, że pewien wkład w problemy > MPK Lublin mają prywatni przewoźnicy, taki był sens mojego listu. Nie > napisałem, że prywatni są ok, czy nie są ok, że są potrzebni czy nie są > potrzebni, napisałem jedynie, że jako konkurencja utrzymująca ileś tam dziesiąt pojazdów o tyle mniej może utrzymać MPK Lublin. Nie zgadzam się. Rynek przewozów pasażerskich nie jest ograniczony raz na zawsze do takiej samej liczby osób. Należy walczyć o osoby , które obecnie korzystają z własnych samochodów. > Nie pisałem czy MPK Lublin jest > > zarządzane dobrze czy źle, napisałem, że jedną z przyczyn problemów MPK Lublin > jest sieć prywatnych przewoźników (działajcych z prawem). Równie dobrze można powiedzieć że to istnienie MPK jest przyczyną problemów przewoźników prywatnych. Nie można traktować nierówno podmiotów państwowych ( czy komunalnych) i prywatnych, że to niby prywaciarz jest przyczyną kłopotów komunalki. Inna sprawa że w Polsce normą jest faworyzowanie innych form własności niż państwowa czy komunalna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micra Re: a moze to 'wina' prywatnych'? IP: *.prointegra.com.pl / *.gazeta.pl 05.08.03, 17:10 > Nie bardzo. Bo na przykład pozwalasz parkować za darmo na MC Skłodowskiej a to > prawie centrum. A co z pl. Zamkowym? W Twojej wersji tam parkowanie powinno > być za darmo. Moim zdaniem trochę dziwnie to centrum wytyczone. To podałem jako przykład, i tak byłby to duży krok na przód - patrz zapchany parking na ul. Spokojnej - przez urzędników. Ta ulica to bodajże obecnie Unii Lubelskiej. Obecnie na wielu ulicach jedna strona jest płatna druga nie(!). To jest kpina. Dopóki ludzie nie zrozumieją, że centrum miasta nie jest jednym wielkim parkingiem dopóty wszyscy przewoźnicy będą mieć problemy. Plac Zamkowy? A zamyka się w wielokącie opisanym poprzednio, pominiętym teraz. > Nie zgadzam się. Rynek przewozów pasażerskich nie jest ograniczony raz na > zawsze do takiej samej liczby osób. Należy walczyć o osoby , które obecnie > korzystają z własnych samochodów. I o tym właśnie wspomniałem - by to jednak miało miejsce musi być dosyć regularna obsługa linii co nie jest możliwe na razie, bo dotychczasowe sieciówki nie pozwalały na korzystanie z transportu prywatnego (nie mówię nawet o sytuacji obecnej). Żeby ludzie korzystali liczniej z transportu osobowego prywatnego bądź też państwowego to musi być on wszędzie licznie obecny bez zastanawiania się, czy opłaca się czy nie jechać prywatnym. > przewoźników prywatnych. Nie można traktować nierówno podmiotów państwowych ( > czy komunalnych) i prywatnych, że to niby prywaciarz jest przyczyną kłopotów w niektórych dziedzinach można (moim zdaniem), ale w bardzo nielicznych i to jest jedna z tych kilku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super DidżeJ Heniu Re: a moze to 'wina' prywatnych'? IP: *.freeway.pl / 172.16.1.* 05.08.03, 18:36 Gość portalu: micra napisał(a): Nie można traktować nierówno podmiotów państwowyc > h ( > > czy komunalnych) i prywatnych, że to niby prywaciarz jest przyczyną kłopot > ów > w niektórych dziedzinach można (moim zdaniem), ale w bardzo nielicznych i to > jest jedna z tych kilku Unia Europejska też uważała kilkanaście lat temu że tylko przedsiębiorstwa państwowe mogą zapewnić bezpieczny transport lotniczy. Niespodziewanie zmieniła zdanie i powstały linie prywatne, w których bilety są nawet o połowę tańsze niż w przypadku linii tradycyjnych. można sprawdzić np. na www.ryanair.com Podejrzewam że podobnie byłoby z komunikacją miejską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micra Re: a moze to 'wina' prywatnych'? IP: *.resetnet.pl 05.08.03, 22:12 > Unia Europejska też uważała kilkanaście lat temu że tylko przedsiębiorstwa > państwowe mogą... Przepraszam, ale czyżbyś uważał mechanizmy rządzące UE mechanizmami wolnorynkowymi? Wolne żarty. Nie latam za często samolotami, ba, nie latam nimi wcale, ale coś obiło mi się o uszy, że w Krakowie chcą wybudować drugie lotnisko właśnie dla tych tańszych, bo... tańsi nie chcą płacić opłat lotniskowych, a bez tego nie chce przyjąć ich lotnisko w Balicach. Moim skromnym zdaniem jeżeli cokolwiek miałoby pomóc teraz Lublinowi, to albo likwidacja MPK i puszczenie wszystkiego na żywioł, czytaj wolny rynek, albo znaczne ograniczenie ilości prywatnych przewoźników (przy jednoczesnych reformach samego MPK). Ludzie potrzebują jednego: tanich przejazdów. Mając MPK teoretycznie można wpływać na ceny biletów, nie mając MPK teoretycznie cena nie zależy od nas. Prywatni mają bilety po 1 zł, bo jest to konkurencyjne i opłacalne - bo m.in. nie muszą fundować tanich biletów miesięcznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super DidżeJ Heniu Re: a moze to 'wina' prywatnych'? IP: *.freeway.pl / 172.16.1.* 07.08.03, 08:09 Gość portalu: micra napisał(a): > Przepraszam, ale czyżbyś uważał mechanizmy rządzące UE mechanizmami > wolnorynkowymi? Wolne żarty. W niektórych dziedzinach jest więcej wolnego rynku niż u nas - np. linie lotnicze, kolej, motoryzacja i jeszcze wiele wiele innych. > > Nie latam za często samolotami, ba, nie latam nimi wcale, ale coś obiło mi się > o uszy, że w Krakowie chcą wybudować drugie lotnisko właśnie dla tych tańszych, > > bo... tańsi nie chcą płacić opłat lotniskowych, a bez tego nie chce przyjąć ich lotnisko w Balicach. Lotnisko w Balicach nie chce ich przyjąć bo są konkurencją dla jedynie słusznego przewoźnika czyli LOTu. Opłaty lotniskowe płacą klienci, których będzie pewnie ze 2 razy więcej niż w przypadku linii tradycyjnych. Lotniska w Bratysławie i Koszycach oraz w Pradze jakoś mogły przyjąć tanie linie lotnicze. > > Moim skromnym zdaniem jeżeli cokolwiek miałoby pomóc teraz Lublinowi, to albo > likwidacja MPK i puszczenie wszystkiego na żywioł, czytaj wolny rynek I to by było zdecydowanie najlepsze rozwiązanie. Zaraz stare graty zostałyby wyparte przez nowoczesne, kilkuletnie autobusy sprowadzone z Unii. Inna sprawa że rząd chce zakazać importu autobusów. > albo > znaczne ograniczenie ilości prywatnych przewoźników (przy jednoczesnych > reformach samego MPK). A wtedy MPK podniosłoby ceny bo nie miałoby konkurencji. >potrzebują jednego: tanich przejazdów. Mając MPK > teoretycznie można wpływać na ceny biletów, nie mając MPK teoretycznie cena nie zależy od nas. Prywatni mają bilety po 1 zł, bo jest to konkurencyjne i > opłacalne - bo m.in. nie muszą fundować tanich biletów miesięcznych. Ale jeżdżąc 2 razy dziennie prywatnym wychodzi taniej niż na miesięcznym w MPK ( jeżeli ktoś nie ma ulg). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (o)^(O) Re: a moze to 'wina' prywatnych'? IP: 212.182.57.* 05.08.03, 11:47 ואפשר לטייל כאן גם בשעות הערב והלילה (הרבה יותר רומנטי, לא?). יש מספר אזורים לאורך הירדן שבהם אפשר לצעוד בכיף בנוף נפלא. הירדן השנה סוחף וסוער מתמיד ובטיילת הירדן שעל יד קיבוץ כפר בלום תרגישו נפלא, בעיקר בשעות הערב, כשפחות חם. הטיילת של כפר בלום מושקעת להפליא והיא אחד המקומות הבאמת יותר רומנטיים בגליל העליון. מלבד הצמחייה הטבעית המאפיינת את גדות הירדן תמצאו כאן גם פרחים יפים וצמחייה שנשתלה במיוחד. הטיילת עצמה יפה מאוד ויש בה פינות ישיבה רומנטיות. בכל מספר מטרים, על רצפת הטיילת, תראו חקוקים פסוקי תנ"ך שבהם נזכר הירדן ומתברר שיש המון המון כאלה. ההליכה אינה מאומצת, אין כאן עליות קשות ובשעות הערב נעים מאוד. להגיע לכאן קל מאוד: סעו בכביש מס' 90 לקריית שמונה ובצומת גומא פנו ימינה אל כביש מס' 977. לאחר 3 ק"מ פנו שמאלה ובפניה השניה ימינה ושם השאירו את הרכב במגרש החניה של קייקי כפר בלום. מכאו תמשיכו גרגל כמובן ותחצו את הגשר אל "שביל עמי", כך נקראת הטיילת. שימו לב כמה יפות הפרגולות עם הגפנים המטפסים, ראו את כלי הנגינה המפוסלים בבזלת, הקשיבו למי הירדן הזורמים באפיק מתחתיכם. תענוג אמיתי ורומנטי. אפשר אגב לשלב את הטיול הזה עם שייט בקייקי כפר בלום ובית הלל (טל' 04-6902616). תמצאו כאן שייט קייקים וראפטינג, טיולי הליכה מודרכים, טיולי ג'יפים בגליל ובגולן, טיולים ספורטיביים באופני הרים, פארק אתגר הנקרא "טופרופ" ועוד אטרקציות לבילוי זוגי. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podaj cegłe Re: a moze to 'wina' prywatnych'? IP: *.it-net.pl 06.08.03, 14:50 > w Krakowie, Warszawie, Poznaniu nie widziałem przewoźników > prywatnych. O ileż prościej byłoby MPK działać bez tej konkurencji, nie > koniecznie drożej. Oj nie zaryzykowałbym takiego twierdzenia, to tylko dzięki prywaciarzom w tym całym przekręcie jedna rzecz jest pozytywna- spadła cena biletu dla obywatela bez uprawnień w granicach miasta , coby ludzie chetniej wsiadali do mpk, gdyby nie prywaciarze na pewno mpk by się niehamowało i stara cena by została Ale zlikwidowanie sieciówek spowodowało też, że ludzie którzy dotychczas ich używali czyli nie korzystali z prywacirzy w ogóle teraz do nich wsiądą o u nich chyba bilet bodajże 1 zł > Wszyscy po kolei wylewaja pomyje na MPK nie widzac zadnych pozytywnych dzialan > tego przedsiebiorstwa (to chyba MPK Lublin jako pierwsze wprowadzilo bilety > czasowe). Wydało kupę kasy z naszej kieszeni na czasowe kasowniki na druk kilku rodzajów wzorów biletów ,na zegary w autobusach z którymi coś mi się przypomina też był jakiś przekręt przy zakupie (może ktoś pamięta) i teraz tak sobie likwiduje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glassofbeer jeżeli ktoś ma pomysł.... IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.03, 22:47 jak można kombinować,żeby pojechać bez biletu,lub mając bilet,ale go nie kasować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A&J Popieramy protest przeciwko MPK! (nie głos w dysku IP: *.pronet.lublin.pl 04.08.03, 21:13 Popieramy protest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Nie protestujemy p-ko MPK, ale IP: *.umcs.lublin.pl 05.08.03, 15:54 Gość portalu: A&J napisał(a): > Popieramy protest. W tej całej paranoi nie chodzi o protest PRZECIWKO MPK! Przecież chcemy mieć miejskiego przewoźnika. Prostestujmy przeciwko takiemu choremu zarządzaniu tą firmą, które prowadzi do jej wyniszczenia! Przeciwko zrzeczeniu się odpowiedzialności za miejski transport zbiorowy przez radnych i prezydenta. Przeciwko przezesowi MPK, który swoją dotychczasową działalnością i najnowszymi pomysłami na bilety praktycznie zniszczył firmę komunalną, bo do jej dobicia bardzo mało już brakuje. Nie zwalczamy prywatnych, ale to nie oni gwarantować mają komunikację zbiorową w mieście. Dla nich to biznes, ale dla władz miasta i komunalnego przewoźnika, to podstawowy obowiązek! Odpowiedz Link Zgłoś
antympk Re: Nie protestujemy p-ko MPK, ale 05.08.03, 16:03 Podpisujemy sie calkowicie pod opinia poprzednika ! Zreszta nawet na stronie www.mpklublin.prv.pl jest wyraznie napisane ze nie chcemy dzialac na szkode spolki MPK Lublin Sp. z o.o., dzialamy i protestujemy przeciwko nieudolnosci w zarzadzaniu spolka komunalna ktorej zadaniem nie jest zbijanie kasy jak czynia to przewoznicy prywatni tylko sluzenie mieszkancom Lublina. Bardzo dziekujemy za zrownowazony glos ktory padl czy to od pracownika UMCS czy tez od kogos z braci studenckiej ! Skargi na MPK Lublin pisane do NIK i UOKiK maja jedynie na celu usuniecie dotychczasowego zarzadu spolki, ktory probuje doprowadzic chyba do bankructwa miejska, czyli nasza spolke ! Jeszcze raz wielkie dzieki za zrownowazony glos w dyskusji i cieszymy sie ze padl on spod adresu UMCS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super DidżeJ Heniu Re: Nie protestujemy p-ko MPK, ale IP: *.freeway.pl / 172.16.1.* 05.08.03, 18:42 Gość portalu: Student napisał(a): Nie zwalczamy prywatnych, ale to nie oni gwarantować > mają komunikację zbiorową w mieście. Dla nich to biznes, ale dla władz miasta i > > komunalnego przewoźnika, to podstawowy obowiązek! A jaką komunikacją jeździcie do domów poza Lublin, kochani studenci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pietrek Re: a moze to 'wina' prywatnych'? IP: 212.182.57.* 04.08.03, 11:24 Gość portalu: micra napisał(a): > nie jestem juz studentem, jednak gdy studiowalem to korzystalem dosyc czesto z > komunikacji miejskiej, ale do rzeczy. Ja tez nie jestem studentem i ostatni raz studiowałem jakieś 5 lat temu... > Moim zdaniem duza wine za problemy MPK w Lublinie ponosza przewoznicy prywatni. > > Nie znam wielu miast w Polsce, ale z tego co pamietam to w Warszawie, Poznaniu > i Krakowie nie ma przewoznikow prywatnych. Czesc osob kocha przewoznikow > prywatnych, bo tani, bo tylko 1 zł, ale spójrzcie, Oni nie jeżdżą w godzinach > porannych, oni nie jeżdżą w godzinach wieczornych (tak, MPK w nocy też nie > specjalnie jeździ). Spróbujcie dojechać po 19-tej, 20-tej, 21-ej w dowolne > miejsce Lublina, powiedzmy z Dworca PKP na Czuby, Czechów, gdziekolwiek. Nie z gadzam się!!! Bodajże od dwóch lat (a może tylko rok...) prywaciaki na poszczególnych liniach muszą jeżdzić w godzinach wczesno-porannych póżnych godzinach nocnych (kiedyś od ok. 6 do ok. 18-19) MPK też zażyczyło sobie by prywaciaki obsługiwali również mało dochodowe linie np. 58 (jeśli się nie mylę) z pod akademika na Felinie, gdzie jezdżą tylko i wyłącznie studenci, jak się można domyślić na sieciówkach... więc niewiadomo po co to 58 dojezdża aż pod akademik...ano dla tego, że taka była wcześniejsza linia MPK i tak musi kursować prywaciak. Podobnie z linią nr 47. Ale dlaczego MPK nie dopuściło konkurencji na takie linie jak 7, 23, 28.... > Fakt, usunięcie biletów miesięcznych to pomysł durny, bo to co teraz proponują > nijak nie przystaje do potrzeb mieszkańców. MPK nie jest prywatne, niestety, > powinno spełniać potrzeby społeczne mieszkańców (ale nie za darmo). I tu w zupełności popieram twoją myśl... Prywatni przewożnicy nie dostają milionowych dotacji... tak jak MPK. Nigdzie na świecier pewnie nie ma takiej komunikacji miejskiej która nie przynosiła by strat.... no chyba , że to będzie MPK Lublin sp. z oo w najbliższej przyszłości...:D > Jeżdżąc jako student wkurzali mnie prywatni obsługujący "zgodnie z prawem" > linie MPK w wakacje, za które musiałem płacić mając sieciówkę. Pamiętam to lato... To był pomysł MPK aby wrzucić prywaciaki do swoich rozkładów po to by "ukrócić samowolę prywatnych przewoźników i nauczyć ich dyscypliny" a w tym czasie połowę kierowców MPK przymusowo wysłać na urlopy...to były próby szukania oszczędności w MPK... jakoś nie wyszło... > Nie jestem za usunięciem prywatnych, bo ileś tam osób pożegna się z pracą, ale > bądźmy realistami. Czym więcej oni przewożą tym mniej przewozi MPK. Takie są zasady wolnego rynku.. >Usuwanie przez MPK biletów czasowych jest totalną bzdurą. Po co zainwestowano ogromne > pieniądze w kasowniki czasowe by teraz stosować je jako fajny ozdobnik? I jak zabawny...szczególnie kiedy zaczynają mu się na czerwono świecić oczka....to wiadomo, że w dźwiach będzie żółto. > Reasumując: > - brak biletów sieciowych w ludzkich cenach to gwóźdź do trumny MPK; > - prywatni mają swoją część tortu pasażerów w Lublinie; > - likwidacja czasówek to błąd; > - docencie czasami MPK, dostrzeżcie plusy, a nie tylko minusy. Dotychczas ich doceniałem ... ale prezes znalazł najprostrzy sposób na poprawę finansów w MPK... identyczne jak w naszym kochanym państwie jest z podatkami. Zamiast ciąć wydatki to się im nadaje innej nazwy i wydaje się jeszcze więcej... a przy okazji wymyśla jakiś nowy podatek... Ja mam propozycję by MPK za pośrednictwem Miasta Lublin opodatkowało osoby jeżdżące prywaciakami...albo jeszcze lepiej ci co w ogóle nie korzystają z komunikacji miejskiej, a naprzykład poruszają się samochodami....Ż A R T O W A Ł E M ! ! ! Byłbym w stanie wydać 100 zł na nową sieciówkę, ale za dwie linie...??? Można było znaleźć inne wyjście...A tak pod publikę..."przecież bilety ztaniały"... a studenci są na wakacjach wiec wszystko jest niby OK! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micra Re: a moze to 'wina' prywatnych'? IP: *.resetnet.pl 04.08.03, 11:55 Przyznaję, nie wiedziałem, że prywatni są zmuszani do takich kursów (godziny poza szczytem oraz linie nisko dochodowe). Ktoś napomnkął, że na całym świecie komunikacja miejska jest nie dochodowa - ok. Trudno, przynosi straty. Straty są tym dotkliwsze im biedniejsze miasto/region - Lublin/Lubelszczyzna. Lublin to specyficzne miasto - bardzo dużo studentów z czego jednak kompletnie nic nie wynika, bo nie ma żadnego przemysłu, bardzo mało jest firm, szczególnie tych dużych = niskie dochody miasta. Co gorsze, nikt z dotychczasowych władz miasta nie pomyślał o jego rozwoju, a jedynie o swoich pomnikach (deptak, świetnie, ale pieniędzy z tego nie będzie; kopiec, również świetnie, ale za dużo turystów nie przyjedzie; tunel pod Racławickimi - również, ciekawe, ale ciut za drogi pomysł na wyniki). Ktoś rzucił pomysł, by komunikację sprywatyzować :), tak, wtedy pozostaną taksówki. Nie bardzo rozumiem do czego dążymy, do zmiany władz, do zmuszenia władz by zmieniły swoją decyzję? Dużo słychać o studentach, a reszta mieszkańców miasta to psy? Ludzie muszą dojeżdżać do pracy. Możemy wymusić na włodarzach zmiany cen, ale cóż z tego, skoro kołderka jest za krótka. Dadzą na MPK to komuś zabiorą - nie ma nic za darmo. Kończąc - nic nie jest takie proste na jakie wygląda. Niech pomysłodawczyni prywatyzacji zastanowi się jak obsługiwałaby linie nie rentowne (mniejsze autobusiki? ale to oznacza i tak dużą liczbę kierowców), niech zrobi sobie biznes plan. Mam jedynie nadzieję, że przy najbliższych wyborach wybrani zostaną nie najgłośniejsi, ale Ci prezentujący rozwiązania wykonalne i przynoszące miastu dochód, a nie obietnice i pomniki. Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super DJ Heniu Re: a moze to 'wina' prywatnych'? IP: *.freeway.pl / 172.16.1.* 04.08.03, 14:33 Gość portalu: micra napisał(a): > Ktoś rzucił pomysł, by komunikację sprywatyzować :), tak, wtedy pozostaną > taksówki. Czyli rozumiem że na liniach międzymiastowych np. Lublin - Rzeszów, Lublin - Biała czy Lublin - Puławy nie można jeżdzić komunikacją prywatną? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micra Re: a moze to 'wina' prywatnych'? IP: *.resetnet.pl 04.08.03, 16:14 :)))) A ja tak napisałem? Nie, nie, nie, to nie może być prawda :). Czy muszę pisać zdaniami wielokrotnie złożonymi, by być zrozumianym? 1. nikomu niczego nie nakazuję 2. jeżeli sprywatyzujemy MPK to ludzie będą jeździć taksówkami lub własnymi samochodami z dzielnic nie objętych siecią prywatnych przewoźników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super DJ Heniu Re: a moze to 'wina' prywatnych'? IP: *.freeway.pl / 172.16.1.* 05.08.03, 07:37 Gość portalu: micra napisał(a): > 1. nikomu niczego nie nakazuję > 2. jeżeli sprywatyzujemy MPK to ludzie będą jeździć taksówkami lub własnymi > samochodami z dzielnic nie objętych siecią prywatnych przewoźników. A jesteś pewien że prywatni przewoźnicy nie będą jeździć do WSZYSTKICH dzielnic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micra Re: a moze to 'wina' prywatnych'? IP: *.prointegra.com.pl / *.gazeta.pl 05.08.03, 09:22 nie, nie jestem pewny, ale nadal uważam, że część linii nisko "obłożonych" obecnie później też może nie być chętnie obsługiwana przez prywatnych. Nie wiem jak wygląda kwestia partycypacji w kosztach utrzymania przystanków przez prywatnych, zatok przystankowych, koszy na śmiecie. Ponadto MPK utrzymuje również linie trolejbusowe, które co by nie mówić są czystsze dla środowiska niż autobusy. By utrzymać linie trolejbusowe potrzebne jest jakieś zaplecze, na które stać tylko jedną firmę w mieście. Żeby utrzymywać trolejbusy trzeba czerpać też dochody z autobusów lub też wywalić trolejbusy i nie martwić się w ogóle o środowisko/ludzi. Nie jestem człowiekiem ślepo wpatrzonym w MPK, z którego notabene nie korzystam za często. Wiem co to jest wolny rynek, potrafię wybrać. Mając do wyboru kurs do Warszawy dowolnym środkiem komunikacji nie wybiorę ani PKP (bo zajeżdża za późno, obecnie), ani PKS (by za rzadko jeździ), ani BUSa (bo jeżdżą za szybko), ale Polski Express (jadą długo, ale bezpiecznie i jest tam całkiem wygodnie i tanio). Jak wygląda komunikacja prywatna i państwowa można zobaczyć w Zakopanem: do miejsc bardziej oddalonych owszem, można pojechać, ale: - godzina odjazdu nie jest znana, bo tam pojedzie mało osób; - godzina może być znana pod warunkiem, że zapłacimy za całego BUSa bez gwarancji, że tam też będzie ktoś mógł nas zabrać; - gdy jeździł PKS (i nadal jeszcze jeździ) to godzina odjazdu była znana i godzina powrotu też. Owszem, można tam pojechać własnym samochodem lub taksówką, ale tamte tereny lepiej odczują jeden większy pojazd niż tysiące małych. Może MPK zacznie kupować więcej małych pojazdów niż kolosy, może zaczną one jeździć na gaz i dojdzie do obniżenia akcyzy i pozostałych podatków, jakimi obłożony jest gaz. Nie wiem. Czy Ty jesteś pewny, że oddanie komunikacji miejskiej prywatnym przewoźnikom zagwarantuje ten sam poziom obsługi pasażerów? Ja nie mam takiej pewności, przypuszczam, że JKM taką pewność też będzie miał, ja nie i tego się boję. Jeżeli płacimy tak wysokie podatki jakie płacimy to chcę odpowiedniej obsługi za takie podatki. Jak te podatki zostaną obniżone to będę optował za innymi rodzajami transportu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super DidżeJ Heniu Re: a moze to 'wina' prywatnych'? IP: *.freeway.pl / 172.16.1.* 05.08.03, 16:55 Gość portalu: micra napisał(a): > nie, nie jestem pewny, ale nadal uważam, że część linii nisko "obłożonych" > obecnie później też może nie być chętnie obsługiwana przez prywatnych. Linie nisko obłożone najlepiej zlikwidować. Nie mam pojęcia po co istnieją linie typu 58, 41 czy 12. > Nie wiem jak wygląda kwestia partycypacji w kosztach utrzymania przystanków > przez prywatnych, zatok przystankowych, koszy na śmiecie. Płacą za to. > Ponadto MPK utrzymuje również linie trolejbusowe, które co by nie mówić są czystsze dla środowiska niż autobusy. Na pewno dla Lublina czystsze ale dla Kozienic niekoniecznie. > By utrzymać linie trolejbusowe potrzebne jest jakieś zaplecze, na > które stać tylko jedną firmę w mieście. Żeby utrzymywać trolejbusy trzeba > czerpać też dochody z autobusów lub też wywalić trolejbusy i nie martwić się w ogóle o środowisko/ludzi. Ciekaw jestem czy w Białymstoku, Rzeszowie czy Olsztynie gdzie nie ma trajtków jest faktycznie większe zanieczyszczenie powietrza niż w Lublinie? > ale Polski Express (jadą długo, ale bezpiecznie i jest tam całkiem wygodnie i > tanio). Może po zliberalizowaniu rynku przewozów miejskich w Lublinie Polski Express zacząłby wozić ludzi po mieście? Fajnie by było. > > Jak wygląda komunikacja prywatna i państwowa można zobaczyć w Zakopanem: do > miejsc bardziej oddalonych owszem, można pojechać, ale: > - godzina odjazdu nie jest znana, bo tam pojedzie mało osób; > - godzina może być znana pod warunkiem, że zapłacimy za całego BUSa bez > gwarancji, że tam też będzie ktoś mógł nas zabrać; > - gdy jeździł PKS (i nadal jeszcze jeździ) to godzina odjazdu była znana i > godzina powrotu też. A u nas w Lublinie jeżdżą prywatne busy i godzina odjazdu jest znana i godzina przyjazdu też. Rozkłady wiszą na dworcu i są przestrzegane. > > Owszem, można tam pojechać własnym samochodem lub taksówką, ale tamte tereny > lepiej odczują jeden większy pojazd niż tysiące małych. > Może MPK zacznie kupować więcej małych pojazdów niż kolosy, może zaczną one > jeździć na gaz i dojdzie do obniżenia akcyzy i pozostałych podatków, jakimi > obłożony jest gaz. Nie wiem. Chyba tylko wtedy jeżeli zostaną zmuszeni do restrukturyzacji. > > Czy Ty jesteś pewny, że oddanie komunikacji miejskiej prywatnym przewoźnikom > zagwarantuje ten sam poziom obsługi pasażerów? Ja nie mam takiej pewności, > przypuszczam, że JKM taką pewność też będzie miał, ja nie i tego się boję. Myślę, że nawet poziom obsługi pasażerów będzie wyższy - nie będzie chamskich kierowców, nie będą zamykać pasażerom drzwi przed nosem itp. Z prostej przyczyny - każdy dodatkowy pasażer dla prywaciarza oznacza dodatkowy zysk. Na pewno będą dzielnice, gdzie będzie mniej autobusów - np. Sławin, Sławinek czy Felin. Ale teraz też MPK nie rozpieszcza mieszkańców ww.dzielnic. To już tak jest - nie da się mieszkańcom Felina zapewnić takiego dojazdu do centrum jak np. z LSMu. > Jeżeli płacimy tak wysokie podatki jakie płacimy to chcę odpowiedniej obsługi > za takie podatki. Jak te podatki zostaną obniżone to będę optował za innymi > rodzajami transportu. Ja jestem za obniżeniem podatków bo obecnie pieniądze z naszych podatków obsługują raczej prywatne konta urzędników a nie potrzebujących biedaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micra Re: a moze to 'wina' prywatnych'? IP: *.resetnet.pl 05.08.03, 22:28 > Linie nisko obłożone najlepiej zlikwidować. > Nie mam pojęcia po co istnieją linie typu 58, 41 czy 12. Nie znam tych linii (jak i całej masy innych), ale tu pewnie aż się proszą reformy MPK, w tym ustalenie jakiegoś sensownego cennika i przywrócenie biletów miesięcznych z prawdziwego zdarzenia. Tylko co zrobić z prywatnymi? Zbyt niskie ceny biletów wykończą ich. > Na pewno dla Lublina czystsze ale dla Kozienic niekoniecznie. O Kozienice bym się nie martwił, dookoła mają tyle lasów - Puszcza Kozienicka. > Ciekaw jestem czy w Białymstoku, Rzeszowie czy Olsztynie gdzie nie ma trajtków > jest faktycznie większe zanieczyszczenie powietrza niż w Lublinie? A nie jest? Jeżeli o 30 mniej pojazdów (dużych) jeździ regularnie po mieście to chyba jest to zauważalna różnica. Nie znam liczby trolejbusów, ale gdyby tylko one obsługiwały miasto (co wymagałoby wydłużenia linii) to chyba byłoby nieźle. > Myślę, że nawet poziom obsługi pasażerów będzie wyższy - nie będzie chamskich > kierowców, nie będą zamykać pasażerom drzwi przed nosem itp. Z prostej > przyczyny - każdy dodatkowy pasażer dla prywaciarza oznacza dodatkowy zysk. > Na pewno będą dzielnice, gdzie będzie mniej autobusów - np. Sławin, Sławinek > czy Felin. Ale teraz też MPK nie rozpieszcza mieszkańców ww.dzielnic. To już > tak jest - nie da się mieszkańcom Felina zapewnić takiego dojazdu do centrum > jak np. z LSMu. Nie zgadzam się, to co ludzi przyciąga do autobusów to nie jakość obsługi, ale ceny. Niejednokrotnie widziałem bardzo kulturalne zachowanie zarówno kierowców MPK i kierowców prywatnych autobusów, nie widziałem natomiast jakichś szczególnie niekulturalnych zachować u kierowców MPK. Na przystanek początkowy tak samo często podjeżdżają i prywatni i MPK. I MPK i prywatni czekają na ludzi, i jednym, i drugim zdarza się zatrzymać się zaraz po ruszeniu z przystanku. Może po prostu każde negatywne zdarzenie pamięta się 5 razy dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super DJ Heniu Re: a moze to 'wina' prywatnych'? IP: *.freeway.pl / 172.16.1.* 05.08.03, 16:41 Gość portalu: Pietrek Ja mam propozycję by > MPK za pośrednictwem Miasta Lublin opodatkowało osoby jeżdżące > prywaciakami...albo jeszcze lepiej ci co w ogóle nie korzystają z komunikacji > miejskiej, a naprzykład poruszają się samochodami....Ż A R T O W A Ł E M ! ! ! Chyba w Wiedniu jest tak, że nie zarejestrują Ci samochodu, jeżeli nie wykupisz rocznej sieciówki na komunikację miejską. Niezły pomysł. Ja proponuję jeszcze żeby : 1. każdy właściciel samochodu był zobowiązany do kupna 1 tony węgla kamiennego raz do roku żeby pomóc górnikom 2. każdy właściciel samochodu był zobowiązany do kupna 100 kg blachy walcowanej rocznie żeby pomóc hutnikom 3. każdy właściciel samochodu był zobowiązany do kupna 1 świni ważącej co najmniej 200 kg i 1 kwintala żyta rocznie żeby pomóc rolnikom 4. każdy właściciel samochodu był zobowiązany do kupna 1 kasety video ( lub DVD) z polskim filmem rocznie żeby pomóc filmowcom 5. każdy właściciel samochodu był zobowiązany do kupna 1 biletu PKP na sumę co najmniej 100 zł żeby pomóc PKP. Niestety nie mam pojęcia jak pomóc stoczniowcom, ale za to jestem pewien że gdyby wprowadzić powyższe postulaty, Polska wreszcie stałaby się krajem miodem i mlekiem płynącym tak jak to było w latach 1971-1975 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu: Super DidżeJ Heniu Re: a moze to 'wina' prywatnych'? IP: *.freeway.pl / 172.16.1.* 05.08.03, 16:42 Gość portalu: Pietrek Ja mam propozycję by > MPK za pośrednictwem Miasta Lublin opodatkowało osoby jeżdżące > prywaciakami...albo jeszcze lepiej ci co w ogóle nie korzystają z komunikacji > miejskiej, a naprzykład poruszają się samochodami..Ż A R T O W A Ł E M ! ! ! Chyba w Wiedniu jest tak, że nie zarejestrują Ci samochodu, jeżeli nie wykupisz rocznej sieciówki na komunikację miejską. Niezły pomysł. Ja proponuję jeszcze żeby : 1. każdy właściciel samochodu był zobowiązany do kupna 1 tony węgla kamiennego raz do roku żeby pomóc górnikom 2. każdy właściciel samochodu był zobowiązany do kupna 100 kg blachy walcowanej rocznie żeby pomóc hutnikom 3. każdy właściciel samochodu był zobowiązany do kupna 1 świni ważącej co najmniej 200 kg i 1 kwintala żyta rocznie żeby pomóc rolnikom 4. każdy właściciel samochodu był zobowiązany do kupna 1 kasety video ( lub DVD) z polskim filmem rocznie żeby pomóc filmowcom 5. każdy właściciel samochodu był zobowiązany do kupna 1 biletu PKP na sumę co najmniej 100 zł żeby pomóc PKP. Niestety nie mam pojęcia jak pomóc stoczniowcom, ale za to jestem pewien że gdyby wprowadzić powyższe postulaty, Polska wreszcie stałaby się krajem miodem i mlekiem płynącym tak jak to było w latach 1971-1975 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micra Re: a moze to 'wina' prywatnych'? IP: *.resetnet.pl 05.08.03, 22:44 rozbawiłeś mnie do łez Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super DJ Heniu Re: a moze to 'wina' prywatnych'? IP: *.freeway.pl / 172.16.1.* 04.08.03, 11:48 Gość portalu: micra > Moim zdaniem duza wine za problemy MPK w Lublinie ponosza przewoznicy prywatni. Oraz Żydzi, masoni i cykliści. > Nie znam wielu miast w Polsce, ale z tego co pamietam to w Warszawie, Poznaniu > i Krakowie nie ma przewoznikow prywatnych. Czesc osob kocha przewoznikow > prywatnych, bo tani, bo tylko 1 zł, ale spójrzcie, Oni nie jeżdżą w godzinach > porannych, oni nie jeżdżą w godzinach wieczornych JEŻDŻĄ!!!! Nie jeżdżą tylko w niedziele oprócz 74 ale to chyba MPK powinno się cieszyć że chociaż w jeden dzień nie ma konkurencji, >(tak, MPK w nocy też nie > specjalnie jeździ). Spróbujcie dojechać po 19-tej, 20-tej, 21-ej w dowolne > miejsce Lublina, powiedzmy z Dworca PKP na Czuby, Czechów, gdziekolwiek. Nie ma problemu. Prywatne 13 z PKP są o 19.12 19.57 20.42 21.27 22.08 i 22.50 > Fakt, usunięcie biletów miesięcznych to pomysł durny, bo to co teraz proponują > nijak nie przystaje do potrzeb mieszkańców. MPK nie jest prywatne, niestety, > powinno spełniać potrzeby społeczne mieszkańców (ale nie za darmo). No i nie za półdarmo. > Nie jestem za usunięciem prywatnych, bo ileś tam osób pożegna się z pracą, Szok! Myślałem że jesteś za likwidacją prywaciarzy. >ale > bądźmy realistami. Czym więcej oni przewożą tym mniej przewozi MPK. To tak jak z PSS Społem. Im więcej sprzedają sklepy prywatne tym mniej sprzedaje PSS Społem. Likwidujemy prywatne sklepy i bazar pod ZAmkiem? > Moja żona nie raz korzystała z biletów dobowych - nie była to jakaś > superoszczędność, ale były tak skalkulaowane, że jak ktoś przewidywał 10 > przejazdów jednego dnia (bodajże) to się to opłacało. A jak ktoś przewidywał 5 to się nie opłacało. > > Reasumując: > - brak biletów sieciowych w ludzkich cenach to gwóźdź do trumny MPK; oby > - prywatni mają swoją część tortu pasażerów w Lublinie; no to co? > - likwidacja czasówek to błąd; moim zdaniem nie. W obecnym cenniku bilet miejski na całą linię kosztuje mniej niż kiedyś 10 minutówka. > - docencie czasami MPK, dostrzeżcie plusy, a nie tylko minusy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micra Re: a moze to 'wina' prywatnych'? IP: *.resetnet.pl 04.08.03, 12:04 > Oraz Żydzi, masoni i cykliści. Ty to napisałeś. > > Nie znam wielu miast w Polsce, ale z tego co pamietam to w Warszawie, > Poznaniu ... > JEŻDŻĄ!!!! Nie jeżdżą tylko w niedziele oprócz 74 ale to chyba MPK powinno się > cieszyć że chociaż w jeden dzień nie ma konkurencji, (przypominam o innych miastach bez prywatnych!!!) a może na tym polega ta konkurencja, że skoro prywatni skoro nie muszą to nie jeżdżą w niedzielę, gdy mało ludzi, natomiast MPK musi > Nie ma problemu. > Prywatne 13 z PKP są o 19.12 19.57 20.42 21.27 22.08 i 22.50 Zwracam honor, nie wiedziałem. > > powinno spełniać potrzeby społeczne mieszkańców (ale nie za darmo). > No i nie za półdarmo. Hmm, tu nie bardzo rozumiem, nie drogo źle, drogo źle, to jak ma być? > To tak jak z PSS Społem. Im więcej sprzedają sklepy prywatne tym mniej > sprzedaje PSS Społem. Likwidujemy prywatne sklepy i bazar pod ZAmkiem? Nie wiem, czy PSS Społem jest dofinansowywane z kasy państwowej. > > - brak biletów sieciowych w ludzkich cenach to gwóźdź do trumny MPK; > > oby Czyżby? Czyżby miał znaleźć się ktoś kto przewiezie ludzi i tanio i tam gdzie ludzie tego potrzebują? Skoro wszyscy zgodnie twierdzą, że komunikacja miejska nie może być dochodowa to nagle w Lublinie znajdzie się ktoś kto zada kłam tej zasadzie i zacznie zbijać na tym kokosy (na miejscu MPK)? > > - likwidacja czasówek to błąd; > moim zdaniem nie. W obecnym cenniku bilet miejski na całą linię kosztuje mniej niż kiedyś 10 minutówka. bo wydano pieniądze na infrastrukturę, która teraz pozostanie ozdobnikiem (wybijanie czasu i daty na bilecie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super DJ Heniu Re: a moze to 'wina' prywatnych'? IP: *.freeway.pl / 172.16.1.* 04.08.03, 14:26 Gość portalu: micra napisał(a): > > > Nie znam wielu miast w Polsce, ale z tego co pamietam to w Warszawie, > > > Poznaniu ... Mnie taki argument nie przekonuje ( w Wawie czegośtam nie ma to i u nas trzeba to zlikwidować).W Warszawie nie ma np. Kaplicy Św. Trójcy to nie znaczy chyba że tą lubelską powinno się zburzyć. > (przypominam o innych miastach bez prywatnych!!!) a może na tym polega ta > konkurencja, że skoro prywatni skoro nie muszą to nie jeżdżą w niedzielę, gdy > mało ludzi, natomiast MPK musi A może to urząd im zabronił jeździć w niedzielę, żeby choć 1 dzień MPK nie miało konkurencji? > > > powinno spełniać potrzeby społeczne mieszkańców (ale nie za darmo). > > No i nie za półdarmo. > Hmm, tu nie bardzo rozumiem, nie drogo źle, drogo źle, to jak ma być? Cenę powinien ustalić rynek, tak jak np. ustalił cenę chleba. > > > To tak jak z PSS Społem. Im więcej sprzedają sklepy prywatne tym mniej > > sprzedaje PSS Społem. Likwidujemy prywatne sklepy i bazar pod ZAmkiem? > Nie wiem, czy PSS Społem jest dofinansowywane z kasy państwowej. A co to za różnica. Jest państwowe. > Czyżby? Czyżby miał znaleźć się ktoś kto przewiezie ludzi i tanio i tam gdzie > ludzie tego potrzebują? Skoro wszyscy zgodnie twierdzą, że komunikacja miejska > nie może być dochodowa to nagle w Lublinie znajdzie się ktoś kto zada kłam tej > zasadzie i zacznie zbijać na tym kokosy (na miejscu MPK)? Oczywiście że tak. Twierdzenie, że komunikacja miejska nie może być dochodowa to przesąd. Przed 1989 rokiem np. sklepy czy komunikacja międzymiastowa były niedochodowe i nikomu nie przyszłoby na myśl, że mogłyby być. Tak samo na Śląsku wszyscy twierdzą że kopalnie węgla kamiennego nie mogą być dochodowe a w Bogdance proszę bardzo, kopalnia przynosi zyski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micra Re: a moze to 'wina' prywatnych'? IP: *.resetnet.pl 04.08.03, 16:10 > Mnie taki argument nie przekonuje ( w Wawie czegośtam nie ma to i u nas trzeba > to zlikwidować).W Warszawie nie ma np. Kaplicy Św. Trójcy to nie znaczy chyba > że tą lubelską powinno się zburzyć. Hmm, nie przypominam sobie bym mówił o niszczeniu czegokolwiek. Szkoda, pewnie argument o tym, że gdzieś jest komunikacja nocna (lub np. metro) też Cię nie przekona, wszak to ten sam typ argumentacji. Ja bym się najpierw zastanowił dlaczego inne miasta tak nie chętnie oddają linie miejskie. > A może to urząd im zabronił jeździć w niedzielę, żeby choć 1 dzień MPK nie > miało konkurencji? Dywagacje (moje zresztą też). > Cenę powinien ustalić rynek, tak jak np. ustalił cenę chleba. Obawiam się, że nie wszystko można objąć wolnym rynkiem, a zresztą nikt tu urzędowej ceny przecież nie ustala, każde miasto ma inaczej, wszak to "miasto" jest właścicielem firmy pod nazwą MPK. > Tak samo na Śląsku wszyscy twierdzą że kopalnie węgla kamiennego nie mogą być > dochodowe a w Bogdance proszę bardzo, kopalnia przynosi zyski. Nie znam sytuacji rynkowej kopalń, wiem, że Bogdanka jest dochodowa, ale przypuszczam że różnice w opłacalności wydobycia na Lubelszczyźnie i na Śląsku biorą się raczej z różnic geologicznych i zaszłości historycznych niż chęci lub też braku takowych ze strony zarządzających (ale mogę się mylić). Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super DidżeJ Heniu Re: a moze to 'wina' prywatnych'? IP: *.freeway.pl / 172.16.1.* 05.08.03, 17:03 Gość portalu: micra napisał(a): > Hmm, nie przypominam sobie bym mówił o niszczeniu czegokolwiek. Szkoda, pewnie argument o tym, że gdzieś jest komunikacja nocna (lub np. metro) też Cię nie przekona, wszak to ten sam typ argumentacji. Ja bym się najpierw zastanowił dlaczego inne miasta tak nie chętnie oddają linie miejskie. Bo gdyby puścić komunikację na żywioł to nie potrzeba by było urzędników od komunikacji. Boją się chłopaki o miejsca pracy. > Obawiam się, że nie wszystko można objąć wolnym rynkiem, a zresztą nikt tu > urzędowej ceny przecież nie ustala, każde miasto ma inaczej, wszak to "miasto" jest właścicielem firmy pod nazwą MPK. Ale nie można działać w całkowitym oddaleniu od praw rynku. > Nie znam sytuacji rynkowej kopalń, wiem, że Bogdanka jest dochodowa, ale > przypuszczam że różnice w opłacalności wydobycia na Lubelszczyźnie i na Śląsku > biorą się raczej z różnic geologicznych i zaszłości historycznych niż chęci lub > > też braku takowych ze strony zarządzających (ale mogę się mylić). Dlaczego nie napiszesz że Bogdanka ma lepszych menedżerów? Mnie wkurza strasznie takie argumentowanie. Jeżeli coś na Wschodzie działa lepiej jak na Zachodzie to tzw. ogół zaraz zaczyna twierdzić że to lepsze warunki naturalne itp. a nie czynnik ludzki. Znamienne jest że kiedy ogłoszono wyniki ogólnopolskich testów gimnazjalnych w których biedny Wschód pobił na głowę bogaty Zachód to jakiś profesorek ze Szczecina od razu zaczął krzyczeć że na Wschodzie na pewno nauczyciele pozwalali ściągać a na Zachodzie nie. Ten kretyn nie wie, że z Polski wschodniej pochodzili najwybitniejsi Polacy - np. Mickiewicz, Sienkiewicz, Konopnicka, kard. Wyszyński, Banach, Orzeszkowa, Prus, Piłsudski, Singer i wielu, wielu innych. Po prostu Wschód Polski zawsze górował intelektualnie nad Zachodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micra Re: a moze to 'wina' prywatnych'? IP: *.resetnet.pl 05.08.03, 22:39 > Ale nie można działać w całkowitym oddaleniu od praw rynku. A ja nadal z uporem maniaka będę uważał, że chyba jednak można i czasami trzeba. Nie jestem pewny, ale chyba w Wielkiej Brytanii ponownie znacjonalizowano (lub też wykonano to częściowo) koleje, ale mogę się mylić. > Dlaczego nie napiszesz że Bogdanka ma lepszych menedżerów? Bo o tym nie wiem. Wiem to czym mnie karmią media, to czego się domyślam i dedukuję. Może nie musi utrzymywać gorszych kopalni, działa sama, może dzięki temu lepiej jej się wiedzie. A dlaczego nie dopuszczasz takiej możliwości, że jednak prościej jest wydobywać lubelski węgiel? > Znamienne jest że kiedy ogłoszono wyniki ogólnopolskich testów gimnazjalnych w > których biedny Wschód pobił na głowę bogaty Zachód to jakiś profesorek ze > Szczecina od razu zaczął krzyczeć że na Wschodzie na pewno nauczyciele > pozwalali ściągać a na Zachodzie nie. Ten kretyn nie wie, że z Polski > wschodniej pochodzili najwybitniejsi Polacy - np. Mickiewicz, Sienkiewicz, > Konopnicka, kard. Wyszyński, Banach, Orzeszkowa, Prus, Piłsudski, Singer i > wielu, wielu innych. Po prostu Wschód Polski zawsze górował intelektualnie nad > Zachodem. (Mickiewicza uważają za swojego Litwini) Bo tak nas widzą jak sami tego chcemy wybierając tumanów do samorządów, do parlamentu. To przecież u nas najwięcej zwolenników ma Samoobrona. Poza Banachem wymienieni przez Ciebie wybitni Polacy to ludzie nie związani z techniką, od której teraz zależy rozwój finansowy kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super DidżeJ Heniu Re: a moze to 'wina' prywatnych'? IP: *.freeway.pl / 172.16.1.* 06.08.03, 20:42 Gość portalu: micra napisał(a): > A ja nadal z uporem maniaka będę uważał, że chyba jednak można i czasami > trzeba. No dobrze, ale kto ma decydować, które działy gospodarki mają być prywatne a które państwowe? W latach 20 i 30 na Ukrainie zadecydowano, że rolnictwo będzie państwowe, bo przecież rolnicy nie mogą działać dla zysku tylko w celu zapewnienia ludności pokarmu. Efekt - 7 mln ludzi zmarło z głodu. >Nie jestem pewny, ale chyba w Wielkiej Brytanii ponownie > znacjonalizowano (lub też wykonano to częściowo) koleje, ale mogę się mylić. Chyba się mylisz aczkolwiek nie wykluczam że jedną z kilku firm kolejowych znacjonalizowano. > Bo o tym nie wiem. Wiem to czym mnie karmią media, to czego się domyślam i > dedukuję. Może nie musi utrzymywać gorszych kopalni, działa sama, może dzięki temu lepiej jej się wiedzie. A dlaczego nie dopuszczasz takiej możliwości, że jednak prościej jest wydobywać lubelski węgiel? > (Mickiewicza uważają za swojego Litwini) Oraz Białorusini, Żydzi i ROsjanie. Łukaszenko uważa że Kościuszko był bohaterem narodowym BIAŁORUSI. >Bo tak nas widzą jak sami tego chcemy > wybierając tumanów do samorządów, do parlamentu. To przecież u nas najwięcej > zwolenników ma Samoobrona. Nie u nas - w zachodniopomorskim. U nas najwięcej zwolenników ma PSL co nie jest znowu taką wielką pociechą. Pocieszające jest to że u nas najmniej zwolenników ma SLD ( w porównaniu do innych regionów). Znamienne tu były wybory na prezydenta Lublina. Większość ludzi wolała już Pruszkowskiego niż Starachowice. > Poza Banachem wymienieni przez Ciebie wybitni Polacy > to ludzie nie związani z techniką, od której teraz zależy rozwój finansowy > kraju. TO co? Każdego co nie rozwiązuje równań odsądzić od czci i wiary? Ech... Gdyby nie ci pogardzani przez Ciebie nie związani z techniką to naród polski upodobniłby się do Białorusinów, niestety... I to tych spod Homla raczej niż spod Grodna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micra Re: a moze to 'wina' prywatnych'? IP: *.resetnet.pl 09.08.03, 17:50 > No dobrze, ale kto ma decydować, które działy gospodarki mają być prywatne a > które państwowe? W latach 20 i 30 na Ukrainie zadecydowano, że rolnictwo > będzie państwowe, bo przecież rolnicy nie mogą działać dla zysku tylko w celu > zapewnienia ludności pokarmu. Efekt - 7 mln ludzi zmarło z głodu. Dziękuję, idealny, perfekcyjny przykład. Dlaczego nie cofniemy się o 200, 300 lat? Przecież to, że wtedy na Ukrainie wtedy panował komunizm, że zginęło 20 mln ludzi (nie znam dokładnej liczby, zaraz pewnie ją poznam), że... Nie ma chyba żadnego państwa (tu wstaw: USA, Niemcy, Francja, Wielka Brytania, inne państwa rozwinięte, nie wstawiaj państw z ogonka lub z dziwnymi systemami społecznymi i finansowymi), które nie miałoby publicznej opieki zdrowotnej, komunikacji publicznej w miastach. Wiem, to nie jest argument, inni mają, dlaczego my również mamy mieć? Fakt, to nie jest argument. Tworzymy jednak pewną społeczność, którą łączą pewne interesy. Istnieją również sektory strategiczne, do których nie należy na pewno przemysł wydobywczy. Można przecież pozamykać kopalnie, może poza jedną - tu pewnie warto zostawić Bogdankę mającą dochody, uzyskiwane dzięki dobremu zarządzaniu, bo węgiel jest u nas strasznie ciężko wydobywać. Jedna kopalnia była by naturalną kuźnią kadr na wypadek konieczności przywrócenia wydobycia węgla w Polsce (za ileś tam dziesiąt lat, o ile byłoby to jeszcze konieczne). Teraz przecież można taniej kupować węgiel za granicą. Bezrobotne kadry wykształcić zgodnie z ich preferencjami, darować sobie jakieś odprawy - czym się różni pracownik pracujący 20 lat kopalni od pracownika pracującego 30 lat w PGR? I, a może albo zamiast tych "przymusowych" szkoleń obniżyć na tyle podatki by rzeczywiście opłaciło się u nas budować duże fabryki? Czy wyobrażasz sobie opiekę zdrowotną w całości opłacaną z kieszeni podatnika? Znajdziesz pewnie z 10 tys. przypadków rocznie, których ludzie nie opłacą z własnej kieszeni, nie mówiąc już o normalnym leczeniu na które nie byłoby stać wielu obecnych bezrobotnych. Nawet jeżeli bezrobocie spadnie do 2% to wśród tych 2% znajdziesz osoby, które nigdy nie będą w stanie podjąć pracy, bo im na to nie pozwala stan ich zdrowia. Można wprowadzić częściową odpłatność za świadczenia i powinno stać się jak najszybciej, ale przy okazji muszą zniknąć łapówki dla lekarzy. Jakoś wykonując swoją pracę nigdy nie wyciągam ręki pod stołem (nie jestem lekarzem), jakoś nie przychodzi to do głowy większości zawodów. Na trasie Lublin-Warszawa Policja zaczęła kontrole i skorzystała z video radarów - kontrolowali busy. Ktoś zauważył w końcu, że busy jeżdżą daleko poza granicą bezpieczeństwa. Tak, to jest konkurencja, ostra konkurencja. Tylko gdyby ktoś zaczął ich kontrolować sukcesywnie to może (a może nie) mniej osób przewozili by dzień w dzień. I tu znowu bez oceniania - są oni, prywatni przewoźnicy, w tym wypadku łamiący prawo o ruchu drogowym, gwoździem do trumny PKP i PKS - ci chyba muszą jeździć zgodnie z prawem. Powtarzam, nie oceniam tego faktu, stwierdzam, że jedną z przyczyn upadku PKP i PKS są właśnie prywatni przewoźnicy. > > Poza Banachem wymienieni przez Ciebie wybitni Polacy > > to ludzie nie związani z techniką, od której teraz zależy rozwój finansowy > > > kraju. > > TO co? Każdego co nie rozwiązuje równań odsądzić od czci i wiary? > > Ech... Gdyby nie ci pogardzani przez Ciebie nie związani z techniką to naród > polski upodobniłby się do Białorusinów, niestety... I to tych spod Homla > raczej niż spod Grodna. Gdzie, gdzie napisałem, że nimi pogardzam i odsądzam ich od czci i wiary? GDZIE TAK NAPISAŁEM? GDZIE? Dlaczego piszesz takie bzdury? Humaniści dali nam dumę narodową, dali nam tożsamość narodową. Tymczasem teraz Polsce potrzeba przede wszystkim duże ilości dobrze wykształconej kadry technicznej plus radykalnego uproszczenia zasad funkcjonowania firm połączonego z obniżeniem podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ULA Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: 195.116.220.* 04.08.03, 11:21 To co wyprawia MPK to skandal. Niech się zajmie ktoś wreśzcie tym monopolem. Chwytają się brzytwy, ponieważ już i tak leżą na cztery łopatki. Czas ich sprywatyzować, wtedy nie będą tacy mądrzy. Kiedyś biegłam jak szalona na przystanek, ponieważ widziałam jak rusza autobus MPK linii 9 (była to pętla) i doskonale kierowca widział jak dobiegam do autobusy i beszczelnie zamknął mi drzwi przed nosem i ruszył. Miał w d...pie pasażera, co nie do pomyślenia jest w liniach prywatnych. pozdrawiam ula.... Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Kurierowy Nowy Słownik Polszczyzny 04.08.03, 12:04 Panie Redaktorze z Kuriera, ja bardzo przepraszam, że przy całej sympatii do, mimo wszystko Waszej, neutralnej przychylności w stosunku do protestujących p-w tym zmianom, jestem zmuszony zapytać o takie dziwne interpretacje dwóch pojęć: "haker" i "zbrodnia", które ukazały się na łamach Waszego Kuriera. Nie odnajduję nigdzie w słownikach, że "haker" to ktoś, kto dewastuje przystanki, a "zbrodnia" to złamanie regulaminu MPK skutkiem przekazania swojego biletu drugiemu pasażerowi. Mam więc ogromną prośbę o podanie źródła takich interpretacji, bo być może jestem za bardzo zacofany i nie znam już poprawnej mowy polskiej. Pozdrawiam Redakcję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pietrek Legalny sposób na MPK IP: 212.182.57.* 04.08.03, 13:13 Ja nie tak dawno słyszałem o jakimś gościu który siedział w więzieniu w Związku Radzieckim i nieźle nawet sobie radził domagając się spraw które wynikały z przepisów, regulaminów itp. Jeśli widzisz, że w autobusie MPK brak jest nowego regulaminu przewozu pasażerów lub nowego cennika mpk to dzwonimy do nadzoru ruchu mpk....taki pojazd nie powinien wyjezdżać na ulicę i zabierać pasażerów. Jeśli idzisz na przystanku nieaktualny rozkład jazdy, albo brak takowego , to dzwon...... albo mailujemy....jeśli spóżni9a się jakiś autobus....kierowca nie otwiera wszystkich dzwi.....przyjezdża przed czasem... nie zatrzymuje sie na wszystkich przystanka...jeśli w autrobusie jest brudno...alo oczyszczą nam kieszenie.....przecież kierowcy bardzo dobrze znają kieszonkowców z wyglądu...a w dodatku kieszonkowcy działają w pojazdach nalerzących do mpk...itd. itp. można by tu było mnożyć przykłady... wymagać tego co sami wymyślili.... Tyle może zyskamy...bo zmienić ceny raczej będzie ciężko.... Aha jeszcze jedno....jeśli masz bilet miesięczny i trwa akurat kontrola to nie pozwalaj dotknąć twojego biletu czy dokumentów...mógł chwilę wcześnij trzymać małego, abo podcierał d... ;D Jest taki jeden który bezszczelnie zawsze chwyta wszystkie bilety w swoje brudne łapska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CHEMIK_LUBLIN Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: 194.204.160.* 04.08.03, 18:14 POPIERAM TEN PROTEST !!!!!!!! UWAŻAM, ŻE TO CO ROBI MPK TO ZŁODZIEJSTWO, NIE DOŚĆ, ŻE "ZAFUNDOWALI" NAM NAJWYŻSZE CENY ZA PRZEJAZDY, TO JESZCZE ZNIEŚLI WAŻNE BILETY. NIEROZUMIEM JAK MOŻNA ZAPŁACIĆ ZA BILET 100 ZŁ I JEŹDZIĆ NIM TYLKO NA DWÓCH LINIACH, PRZECIEŻ 30 DNIOWY BILET NA WSZYSTKIE LINIE KOSZTOWAŁ 33 ZŁ. jA MIESZKAM POZA LUBLINEM, JEDNAK UCZĘ SIĘ W 12 L.O. I NIE WYOBRAŻAM SOBIE TEGO, ŻE MAM PŁACIĆ 100 ZŁ MIESIĘCZNIE ZA SAMO MPK (JEŻDŻĘ 153 I 158), A IDIOTYZMEM JEST KUPOWAĆ DLA MNIE 100 BILETÓW NA POCZĄTKU MIEŚIĄCA I WOŻIĆ NE SOBĄ PLIK BILETÓW. TO CO ROBI MPK MÓŻNA PORÓWNAĆ DO SYTUACJI, GDY OD JUTRA CHLEB MIAŁBY KOSZTOWAĆ 12 ZŁ. ZŁODZIEJSTWO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna.Kierniej Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: *.it-net.pl 04.08.03, 19:19 Szanowni Państwo , całkowici popieram wasze (nasze) postulaty .To jest skrajne bandyctwo, zupełne nieliczenie się ludzmi , przecież nasz region jest najuboższy w kraju , a bilety najdroższe i przyłącze się do każdego protestu , włącznie z wyjściem na ulice . Poprzemy rodziną petycję o odwołanie Prezydenta Pruszkowskiego , płacimy podatki i obowiązkiem władz jest pomoc społeczeństwu w tych trudnych czasach . To jest GNIDA a nie Prezydent . I jeszcze jedno , jeżeli ja pracuję w sklepie to czy ja i moja rodzina może bezpłatnie wynosić towar - NIE , Tak samo rodziny prac. MPK POWINNY PŁACIĆ ZA BILETY i oni czyli pracownicy równierz , to może OPRZYTOMNIEJĄ !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewelina m Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: *.it-net.pl 04.08.03, 20:29 mike79 napisał: > Ceny biletow miesiecznych lub 30 dniowych w wybranych miastach Polski. Za > nazwa miasta znajduja sie kolejno: cena biletu normalnego imiennego na 1 > linie/cena biletu ulgowego imiennego na 1 linie - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan club MPK Re: Ceny biletow komunikacji miejskiej w Polsce IP: *.it-net.pl 04.08.03, 23:20 Gdzie ci oprawcy z ratusza i MPK mieszkają , podawajcie adresy ,a zrobimy im pikiety pod domem , aby poczuli że mieszkają w tym mieście . Odpowiedz Link Zgłoś