Dodaj do ulubionych

Czy mogę zamienić programy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 11:50
Mam zainstalowany w kupionym na firmę laptopie program Adobe Reader 7.0. Czy mogę go zamienić na Adobe Reader 7.0 PL bez utraty licencji? To samo pytanie dotyczy Norton Ghost 2003. Czy zamontowanie spolszczonej wersji jest przestępstwem? Pytam poważnie.
Obserwuj wątek
    • swinka_morska Re: Czy mogę zamienić programy 14.04.06, 12:07
      Adobe Reader jest przeciez programem ogolnie dostepnym, wiec mozesz poprostu
      dograc polska wersje, tylko po co - angielska lepsza...
    • r0ger Re: Czy mogę zamienić programy 14.04.06, 13:24
      Możesz zainstalować Adobe Reader w polskiej wersji bo jest to program darmowy. Co do Ghosta, to legalnie możesz jedynie wgraś nakładkę spolszczającą międzymordzie programu. Ale odradzam, widziałem kiedyś zainstalowane spolszczenie na wersji 2003 - szkoda słów, autor chyba zakończył naukę języka po dwóch, góra trzech miesiącach. No ale jeżeli nie znasz angielskiego nawet w stopniu podstawowym...
      • yousif Re: Czy mogę zamienić programy 14.04.06, 14:13
        W skrócie wyglada to tak ze nie wolno Ci uzywac innego jezyka niz oryginalna
        plyta. Jezeli to czynisz (bo jest to do zrobienia) to tracisz licencje.

Adobe Reader to jak sama nazwa wskazuje jest to program ktory czyta pliki pdf.
        Jest on darmowy i mozna go sciagnac i uzywac bez oplat.
        Ale jezeli Ty masz program Adobe do tworzenia edytowania itd, to nie wolno tobie
        zmieniac jezyka. Bo tez stracisz licencje :(.

Tak samo zreszta jest z programami Microsoftu.

Pozdrawiam,

• Gość: janulodz Re: Czy mogę zamienić programy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 16:31
          Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi. Muszę się podciągnąć w angielskim. Życzę pogodnych świąt.

Dura lex, sed lex
        • user0001 Re: Czy mogę zamienić programy 14.04.06, 17:09
          yousif podał teorię, z laptopami wiąże się jeszcze jeden aspekt praktyczny.

Niektóre firmy, między innymi Acer oraz HP dostarczają laptop z preinstalowanym
          windowsem, w trakcie pierwszego uruchomienia system pyta się jaką wersję chcesz
          używać. Mój dał do wyboru Polską oraz English. Gdy uważnie przyjrzałem się
          certyfikatowi, zauważyłem, że nie ma tam określonego języka, a jedynie nazwa
          producenta. Na płytkach ratunkowych napisano, że dozwolona jest instalacja tego
          języka który był wybrany przy pierwszym uruchomieniu.

Teraz najlepszy numer:
          W Acerze szefa marketingu pewien czas temu padł dysk, miałem backup danych, ale
          nie miałem backupu systemu. Co gorsza komputer dostałem wieczorem a rano musiał
          być gotowy na wyjazd. Nie mogłem znaleść płytek ratunkowych w wersji polskiej,
          więc na szybko postawiłem z płytek anglojęzycznych (system wcześniej był
          polski). O dziwo windows bez najmniejszego problemu aktywował się i nie
          utrudniał korzystania.

W razie kontroli BSA sprawdziłoby certyfikat na komputerze i fakturę. Tam nie ma
          określonego języka, więc nie mieliby jak przyczepić się do zainstalowania innej
          wersji językowej.

Podkreślam jednak, że taki manewr jest uważany przez MS za nielegalny. Jest on
          wykonalny tylko wtedy gdy na certyfikacie nie ma określonego języka.
        • r0ger Re: Czy mogę zamienić programy 14.04.06, 18:23
          yousif napisał:

> W skrócie wyglada to tak ze nie wolno Ci uzywac innego jezyka niz oryginalna
          > plyta. Jezeli to czynisz (bo jest to do zrobienia) to tracisz licencje.

Nie do końca. Użytkownik ma prawo ingerować w program, jeżeli bez tego korzystanie z niego jest niemożliwe. Więc gdy z powodu nieznajomości języka nie może korzystać z legalnie posiadanej aplikacji, to nie złamie prawa instalując łatkę spolszczającą interface. I nie jest to moja interpretacja, ale oficjalne stanowisko ustawodawcy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka