Dodaj do ulubionych

Sąd: 10-miesięczny chłopczyk wyjedzie na Białoruś

12.02.08, 16:02
Skoro Białorusinka zrzekłą się praw rodzicielskich to znaczy, że
przekazała je państwu polskiemu, a państwo może nadać chłopcu
polskie obywatelstwo i oddalić roszczenia rządu białoruskiego.
Tylko czy warto wokół tej sprawy robić taką "zadymę"? Wąptpię aby
było to w intersie dziecka, które w tej chwili niby wszyscy chcą, a
później okaże się, że nie ma kto opiekować się nim i łożyć na jego
utrzymanie oraz leczenie. A leczenie mukowiscydozy jest niezwykle
kosztowne.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jarek Re: Sąd: 10-miesięczny chłopczyk wyjedzie na Biał IP: *.dip.t-dialin.net 13.02.08, 00:31
      Warto. Chociazby tylko w celach edukacyjnych, ze sie tak wyraze.
      wczorak widzialem mnostwo postow jakichs przyglupow, ktorzy cos tam
      trzy po trzy chranili, ze to nie jest sprawa polskiego panstwa albo,
      ze z ich skladek nie powinno sie utrzymywac i leczyc Bialorusina.
      Chcialbym w tym kontekscie zauwazyc, ze Polska - poki co - to wolny
      kraj, a wolny kraj, to znaczy przyzwoity kraj, a przyzwoity kraj, to
      taki, w ktorym interpretacja prawa nie polega na suchym odczytaniu
      paragrafu, ale na tym, by nie naruszac jego ducha. Poza tym, panstwo
      polskie stac jeszcze na to, by nie odbierac dziecka jego zastepczym
      rodzicom i po prostu zachowac sie przyzwoicie.
      • hmp_inc Re: Sąd: 10-miesięczny chłopczyk wyjedzie na Biał 13.02.08, 08:53
        Prawo jest prawem, a życie jest życiem. Chłopiec musi zostać w Polsce, zresztą w
        jakim stopniu jest białorusinem? Wystarczy dać mu polskie obywatelstwo i zacząć
        uczyć j. polskiego. Pełnoprawny Polak ;-)
        • Gość: qwe Re: Sąd: 10-miesięczny chłopczyk wyjedzie na Biał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 08:59
          a,co z matka? Pomieszkuje na terenie naszego kraju 15 lat nielegalnie,rodzi
          dziecko...
        • obrazoburca Polityka prorodzinna 13.02.08, 23:32
          Prawo jestPrawem, i jest stanowione w interesie ludzi mu podlegającym.

Ale 'życie życiem' piszesz.
          świetnie!!! rozumiem, że chcesz doprowadzić do sytuacji, w której inne państwa (te biedniejsze) bedą podrzucać Polakom swoje ciężarne kobiety z chorymi płodami na czas porodu i porzucenia dziecka w celu zapewnienia mu 'godziwej' opieki - Polak przeciez nie pozwoli skrzywdzić dzieciaka.
    • Gość: Kir Sąd: 10-miesięczny chłopczyk wyjedzie na Białoruś IP: 85.232.247.* 13.02.08, 09:30
      Oddajcie Białorusina Białorusi. Szanujmy inne narody, tak jakbyśmy chcieli być
      szanowani.
    • gajane4 Sąd: 10-miesięczny chłopczyk wyjedzie na Białoruś 13.02.08, 10:06
      Skąd założenie, że Jaś będzie miał gorsza opiekę na Białorusi?
      Trudno sobie wyobrazić gorszą biurokrację i opiekę nad chorymi niż
      w Polsce!
    • Gość: agnes960! Sąd: 10-miesięczny chłopczyk wyjedzie na Białoruś IP: *.metronet.pl 13.02.08, 10:29
      należało by poszukać matki dziecka - nielegalnie mieszkająćej na
      terenie naszego kraju i ją natychmiast deportować , niech zobaczy na
      co skazuje swoje dziecko , a swoją droga sąd który daje chore
      malenstwo pod opieke 24 -latki to chuba pomyłka , przecież byłu
      inne pełne dośwaidczone rodziny - pani sędzia powinna orzekać ale o
      mandatach moze do tego sie nadaje RATUJCIE TO MALEŃSTWO W IMIE
      BOGA i prawa - mama maleństwa
    • gazaj Jakim prawem oddzielają dziecko od matki? 13.02.08, 10:51
      Dziecko powinno być z matką, a Polska nie powinna wymuszać na matce
      zrzeczenia się dziecka.
      • Gość: Jarek Re: Jakim prawem oddzielają dziecko od matki? IP: *.dip.t-dialin.net 13.02.08, 21:04
        A kto powiedzial, ze Polska wymusila na matce zrzeczenie sie dziecka?
    • Gość: ogarnia mnie furia Sąd: 10-miesięczny chłopczyk wyjedzie na Białoruś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 22:29
      Ogarnia mnie furia, kiedy słyszę ten festiwal hipokryzji i obłudy na
      temat " Jasia". Czy naprawdę WSZYSTKIE polskie dzieci chore na
      mukowiscydozę juz zostały wyleczone, żyją w idealnych warunkach ,
      każdy ma osobną pielęgniarkę a ich rodzice znaczną pomoc od NFZ,
      Ministerstwa Zdrowia i Pana Prezydenta, że teraz musimy zajmować się
      od rana do wieczora we wszystkich mediach "jasiem" ? A
      kilkadziesiąt jezeli nie kilkaset małych Rumunów, narodowości
      romskiej, które co chwile rodzą sie w Polsce, też juz mają wszystko
      co im jest potrzebne ?????????????
      Nie ,bo przecież chodzi o to, że "Jaś" to Białorusin, a my musimy
      pokazać, że oni są pod naszą specjalną opieką ????????????????
      I do cholery, jeżeli by identycznie zachowali sie w stosunku do
      polskiego dziecka i chcieli je zabrać Duńczycy czy Szwedzi, to
      podnieślibyśmy wrzask na całą Europę, ale białorusin jest NASZ. A ja
      pytam JAKIM PRAWEM ????
      • Gość: siostra.sister Re: Sąd: 10-miesięczny chłopczyk wyjedzie na Biał IP: *.214.53.43.coditel.net 13.02.08, 23:01
        białorusin jest NASZ. A ja
        > pytam JAKIM PRAWEM ????
        Może takim, że jest to bezbronne niemowlę które po wydaleniu na Białoruś wyląduje zapewne w jakimś sierocińcu-umieralni? I dlatego, że jesteśmy krajem znacznie od Białorusi bogatszym, należymy do UE i obowiązują nas pewne standardy? W Polsce niby szczególną wagę przykłada się do "obrony życia" - czyż pomoc dla tego małego chłopca nie byłaby szczytną ilustracją tego postulatu? A może obronie podlegają tylko nasze, polskie embriony? A Białoruskie noworodki już nie? Wspaniała jest ta nasza polska moralność, którą odzwierciedla znakomicie Twój wpis.
        • obrazoburca Re: Sąd: 10-miesięczny chłopczyk wyjedzie na Biał 13.02.08, 23:35
          ano wspaniała jest ta nasz polska moralność.
          RATOWAĆ ŻYCIE ZA WSZELKĄ CENĘ!!!!
          • Gość: Jarek Re: Sąd: 10-miesięczny chłopczyk wyjedzie na Biał IP: *.dip.t-dialin.net 13.02.08, 23:40
            Nie no stary, najlepiej go dobic (oczywiscie po to, zeby sie nie
            meczyl). Moze widelcem?
            • obrazoburca Re: Sąd: 10-miesięczny chłopczyk wyjedzie na Biał 13.02.08, 23:45
              takiś chojrak?
              wiesz, dzieci moich sąsiadów mają problemy wynikające z sytuacji ekonomicznej rodziców...

weź je na utrzymanie.
              co Ty na to?
              • Gość: Jarek Re: Sąd: 10-miesięczny chłopczyk wyjedzie na Biał IP: *.dip.t-dialin.net 13.02.08, 23:47
                To te dzieci tez moze widelcem potraktuj - tez, zeby sie nie
                meczyly. A moze lepiej wyslij do gazu.
                • obrazoburca Re: Sąd: 10-miesięczny chłopczyk wyjedzie na Biał 13.02.08, 23:52
                  nie pieprz głupot, tylko zadlekrauj kwotę, jaką bedziesz przeznaczał na ich utrzymanie.
                  dzieci jest dwoje.
                  • Gość: Jarek Re: Sąd: 10-miesięczny chłopczyk wyjedzie na Biał IP: *.dip.t-dialin.net 13.02.08, 23:58
                    To ty nie pieprz glupot. Pewnie sie masz za wielce cywilizowanego,
                    ale niestety, to tylko twoje zludzenie. Moze ja Cie zapytam - ile
                    dales na pomoc dla Sudanu? Ile na ofiary tsunami? Ile na WOSP? No
                    ile? A jakie jest twoje poczucie solidarnosci ze slabszymi nie ze
                    swojej winy? Pewnie zaraz mi odpowiesz, ze to twoja sprawa. No
                    pewnie, ze twoja, ale wyobraz sobie, ze bardzo wielu ludzi nie tylko
                    da kase, ale sie malym zaopiekuje, wiec juz sobie odpusc z Twoim
                    lamentowaniem a la doktor Mengele, ktory zycia nie zabieral tylko
                    dawal.
                    • obrazoburca Re: Sąd: 10-miesięczny chłopczyk wyjedzie na Biał 14.02.08, 00:08
                      oczywiście, ze to jest MOJA sprawa, bo....
                      ja mówię wprost: gó.. mnie obchodzą dzieci sudańczyków, pakistańczyków, kowalskich zza ściany czy.... białorusinów.

Mówimy o TWOJEJ HIPOKRYZJI, sprowadzającej sie do tego, że krzyczeć jedynie potrafisz żeby inni dawali na jakieśtam dziecko o którym napisała gazeta, samemu chowając głowe w piasek kiedy trzeba zrobić coś więcej niż tylko pokrzykiwać.

a powiedz mi, w czym ten dzieciak jest 'lepszy' od tych wszystkich dzieci które umierają z głodu i chorób; w czym gorsze są dzieciaki, które wykorzystujesz (tak TY wykorzystujesz - choćby wybierając tańszy produkt w sklepie bez wnikania w to, dlaczego jest taki tani i ile zarobił robotnik wykonujący go) do niewolniczej pracy za miske ryzu dziennie?

no i wciąż nie zadeklarowałeś kwoty swoich miesięcznych datków (przez najbliższych 18 lat) na wyżej wzmiankowane dzieciaki.

ech Ty.... Polaku.
                      • Gość: Jarek Re: Sąd: 10-miesięczny chłopczyk wyjedzie na Biał IP: *.dip.t-dialin.net 14.02.08, 00:13
                        Problem w tym, ze ciebie w ogole malo co obchodzi oprocz twojego
                        portfela. Wybacz, ale nie bede sie tobie akurat opowiadal z mojego
                        udzialu w akcjach o charakterze dobroczynnym. Czulbym sie po prostu
                        zazenowany, czego pewnie nie zrozumiesz. Chyba tez i tego nie
                        pojmiesz, ze w calej tej sprawie nalezy sie po prostu zachowac
                        przyzwoicie, po ludzku. Po prostu, zeby byc Czlowiekiem. no i to
                        tyle w temacie. Dobranoc.
                        • obrazoburca Re: Sąd: 10-miesięczny chłopczyk wyjedzie na Biał 14.02.08, 00:22
                          ale ja nie pytam Ciebie o udział w akcjach dobroczynhych, tylko podrzucam konkretną potrzebę...

dwoje dzieci potrzebuje wsparcia finansowego, a ja prosze Cię o udzielenie go im - pytanie o wyskość (czy choćby zdolność deklarcji) miało służyć tylko temu, żebym mógł poważnie potraktować Twoją ofertę, i przesłać Ci na priv nr. konta, na który będziesz przelewać co miesiąc część swoich dochodów.

I nie odwracaj kota ogonem, bo wszystko i tak się sprowadza do tego, ze NIE WYŁUSZCZYSZ NAWET GROSZA dla innych - szczekać tylko potrafisz.
          • obrazoburca Re: Sąd: 10-miesięczny chłopczyk wyjedzie na Biał 13.02.08, 23:42
            Tylko nikomu już do pustego łba nie przyjdzie, że tego dzieciaka potem trzeba nakarmić, przewinąć, kupić mu lekarstwa, ubrania, ograć dom w którym będzie hodowany (tak HODOWANY); że pieniądze na to wszystko będzie trzeba skądś wziąć.
            Nie przyjdzie potem nikomu do pustego łba, żeby dać dzieciakowi rodzinę chleb, godność....

Tylko szanowni, miłosierni polacy, którzy teraz sobie gębę Bogiem wycierają, będą izolowac swoje dzieci od tych 'z bidula', będą nimi pomiatać, natrząsać się z nich, szydzić, ustami własnych 'dzieciątek'....
            No i wyzywać na lekarzy, służbę zdrowia i innych takich za to, ze nie chcą pracować za zbyt niskie zarobki, albo że nie ma na leki dla nich czy ich własnych rodzin.

na świcie co 3 sek rodzi się dziecko, z czego niezbyt duża część ma to 'szczęście' że przychodzi na świat w Polsce lub krajach od Polski bogatszych.
            Przerażająca większość rodzi się w syfie, nędzy, głodzie, chorobach...

Weźcie na utrzymanie te wszystkie dzieci - wtedy, i tylko wtedy będzie można mówić o 'miłosiernych Polakach'.
            • Gość: Jarek Re: Sąd: 10-miesięczny chłopczyk wyjedzie na Biał IP: *.dip.t-dialin.net 13.02.08, 23:50
              Chlopcze, co Ty wygadujesz. Wez gleboki oddech, uspokoj sie... Juz?
              A teraz przyjmij do wiadomosci, ze sie juzcale mnostwo rodzin z
              calej Polski zglosilo, zeby tego chlopca wziac do siebie, wiecsie
              juz tak kosztami jego utrzymania nie przejmuj. Nie martw sie, nie
              dolozysz do tego, ze sie tak wyraze "interesu".
              • obrazoburca Re: Sąd: 10-miesięczny chłopczyk wyjedzie na Biał 13.02.08, 23:52
                a co ma piernik do wiatraka?
                • Gość: Jarek Re: Sąd: 10-miesięczny chłopczyk wyjedzie na Biał IP: *.dip.t-dialin.net 13.02.08, 23:59
                  Zaluje, ze nie widzisz zwiazku, ale jakos mnie to nie zaskakuje.
                  • obrazoburca Re: Sąd: 10-miesięczny chłopczyk wyjedzie na Biał 14.02.08, 00:18
                    a ja nie załuję że do Ciebie nie dociera jakim jesteś populistycznym hipokrytą.

Pokaż mi róznice pomiędzy Tym dzieckiem a innymi dziećmi - rumuńskimi, afgańskimi, chińskimi....

jedno dziecko wiosny nie czyni - i tutaj się zgodzę.
                    nie potrafisz jednak sięgnąć wzrokiem trochę dalej, i zobaczyć zagadnienia z dalszej perspektywy - tych wszystkich emigrujących do Polski matek z brzuchem - bo tutaj ich pociecha będzie miała przyszłość; tych rządów i klinik wysyłających zdiagnozowane przypadki kalekich i chorych płodów za polską granicę - żeby koszta leczenia przeżucić na innych.

Tych zapchanych azjatyckimi kalekami domów dziecka, tego zebractwa na ulicach i innych wynalazkó krajó trzeciego swiata...

żal mi Ciebie.
                    A jesli naprawdę nie potrafisz myśleć, to życzę Ci, żeby Polska jaknajszybciej zniosła 'te durne' przepisy antyemigracyjne, i żeby stało się wedle Twojego chrześcijańskiego sumienia: W Polsce każde dziecko bedzie przyjmowane, utrzymywane, leczone, wychowywane... na koszt polskiego podatnika - czyli Ciebie.

Alleluja i do przodu.
                    • Gość: qwe Re: Sąd: 10-miesięczny chłopczyk wyjedzie na Biał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.08, 21:44
                      masz 100% racji,tylko co z tego?
                      • obrazoburca Re: Sąd: 10-miesięczny chłopczyk wyjedzie na Biał 15.02.08, 05:29
                        nic
    • Gość: Kika841 Sąd: 10-miesięczny chłopczyk wyjedzie na Białoruś IP: *.4web.pl 14.02.08, 20:37
      Może trochę obok tematu.
      Trzy lata temu byłam na Białorusi koło Baranowicz w sanatorium.
      Zaskoczył mnie poziom usług - znakomite wyposażenie, czystość i
      kultura obsługi. Trudno było coś wywnioskować o innych sprawach,
      szczególnie politycznych, za mało było kontaktów. Kraj rzeczywiscie
      wygląda na biedniejszy od naszego. Ale może jednak opieka lekarska
      nie jest taka zła? Może jednak to dziecko powinno wrócić do kraju
      swojego pochodzenia? Czy - gdyby to dotyczyło dziecka polskiego,
      mielibysmy inne zdanie?
      To tak z grubsza.
    • Gość: a nie Sąd: 10-miesięczny chłopczyk wyjedzie na Białoruś IP: *.chello.pl 15.03.08, 16:53
      A wcale nie wyjedzie - bo zostaje w Polsce
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka